Nu înțeleg problema RADET și a căldurii

RADET sunt cei care furnizează căldură în București. În fiecare an, în preajma iernii, joacă același șantaj cu nervii oamenilor, amenințând că îi lasă fără căldură, primind într-un final bani de la Primărie sau Guvern pentru a-și mai acoperi din datorii.

De ce are RADET datorii? Pentru că e o regie de stat, deci condusă de oameni incapabili, puși acolo ca să fure. Nici unul dintre șefii RADET din ultimii 25 de ani de ani nu a făcut vreun program prin care să schimbe țevile alea nenorocite prin care se scurge agentul termic. Pentru că asta e  problema majoră a RADET: țevile prin care transportă apa caldă sunt vechi, se sparg, apa curge pe jos, iar oamenii nu mai plătesc pentru apa scursă pe jos, pentru că au apometre la intrarea țevii în bloc.

Văzând că clienții s-au șmecherit și au limitat pierderile la capătul lor, ce face RADET vreme de 15 ani (din câte țin eu minte, cam pe atunci s-au instalat apometre)? NIMIC. Fix nimic. Nu înlocuiește țevi, nu remediază problema. Stă și așteaptă să vină iarna, ca să poată pune în practică șantajul.

Și mai e o problemă delicată. Jumătate din prețul gigacaloriei din București este suportat de Primăria București, și totuși bucureștenilor li se pare mult când plătesc 300 lei pe lună pentru 3 camere. Nu contează că e nesustenabil și că își omoară furnizorul, care trăiește cu alți bani tot din buzunarul lor. Li se pare mult. Nu contează că perpetuează un sistem care nici nu performează, nici nu e sănătos.

Soluția ar fi un împrumut pe termen lung, prin care RADET să își schimbe țevile și să aibă costuri mai mici cu furnizarea de agent termic. Sau să moară.

“În ritmul actual de 30-40 avarii pe zi, în 7 zile se strâng între 200 și 300 de avarii, pe care din lipsa resurselor financiare nu le putem remedia, astfel încât agentul termic preluat de la ELCEN, în loc să ajungă în calorifere, ar ajunge în pământ", a declarat președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, citat în comunicat.

calorifer

“calorifer” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. In primul rand de unde pastele mamii lor de imbecili nu au bani sa plateasca furnizorul de agent termic? Hai sictir.
    In al doilea rand la mine la 3 persoane cu 3 camere ~ 70mp vine ~400-450ron pe luna iarna cand urla caldura in calorifere, deci de unde PLM nu sunt bani sa plateasca agentul termic?

    Ok mai sunt oameni care au datorii, dar serios? Jumatate de Bucuresti e in datorii?

    00
    • calculele cu „factura” la caldura pe timp de iarna nu tin cont de numarul de persoane

      00
    • Din 400 de lei plătești 100% la Radet?

      00
    • Eu iti urez din suflet sa te muti la casa, acolo unde n-ai caldura subventionata de stat. Pentru ca vezi tu, aia 400-500 de lei sunt doar jumatate din cat costa de fapt agentul termic, restul fiind subventionat de stat. Si tu dai 400-500 de lei nu doar pe agentul termic, ci si pe apa calda, pe apa rece, pe gunoi, si pe alte cele la administratie. Dar serios, iti doresc ca la un moment dat sa platesti in mod real costul de incalzire al unei locuintei. :)

      00
    • NU. 400-450 DOAR pe caldura.
      Anul trecut la 3-4 camere a ajuns intretinerea si 600-800 de lei total. Nu mai dati cu presupul daca nu stiti despre ce e vorba.
      RADET este o alta masinarie de facut bani pentru unii pe care nu-i chiar intereseaza – ca multe alte companii de stat din Romania.

      00
    • Ati sarit toti pe *MrHollow fix aiurea. Eu platesc gazul 600-700 lei iarna intr-o casa de 400mp. Asa ca 400 lei pentru 70mp este ridicol!

      MrHollow – intretinerea intr-un apartament in buc (sector 2) de 70 mp imi vine 400 lei pe timp de iarna. La tine ce se intampla? :)) platesti si pentru vecini?

      00
  2. Poate ar fi mai eficient ca asociatiile de locatari sa si instaleze pompe de caldura din pamant, daca agentul termic tot ajunge acolo :-P

    00
  3. buddy din oamenilor ca tine suntem in situatia asta. fac pariu ca mergi cu masina la servici. te-as calca in picioare sincer :)

    00
  4. Daca stai la bloc si ai apometre platesti si pierderile.

    00
    • Stau la bloc si am apometre la apa rece. Nu am apometre la apa calda, pt ca centrala de apartament. Ce pierderi platesc?

      00
    • in articol e vorba de pierderile de pe reteaua radet (care sunt suportate de radet), nu de pe reteaua blocului (care se impart la locatari). pana intra teava sub bloc e proprietatea radet, cand intra sub bloc devine proprietatea asociatiei de proprietari.

      00
  5. „termen lung” – cui ii e benefic asta? Exista un manager de regie de stat interesat de o poveste de succes in CV pentru a merge in privat apoi?

    00
  6. Stai putin sa inteleg ce zici tu aici. Ca Intr-un fel sunt devina locatarii pentru ca li se pare scump agentul termic. Te-ai gandit ca poate e prea mult pentru ce-a ce ofera Radet-ul?
    Calorifele sunt caldute, nici macar calde, foarte rar se intampla sa fie calde. Iar apa calda cand dau drumu la robit vine 5-10 minute apa rece dupa aceia apa calduta si de abia dupa aceia e apa calda cu care poti sa faci un dus. Deci mie mi se pare mult 300RON pentru servici de 2 lei. Poate de aia se plang oamenii, nu pentru ca e mult ci pentru ca servicile sunt praf.

    Cea mai buna solutie care nu o sa se intample, ar fi ca Radet-ul sa fie desfintat si sa se creeze o noua firma de stat sau privata nu are importanta. Care sa schimbe teviile alea nenorocite si sa isi plateasca datoriile. Nu se fure si dupa aceia da vina pe locatari si pe Elcen si Apa Nova, ca ei nu au banii.

    00
  7. Stau la bloc, tin căldura închisă ma incalzesc de la vecinii cu centrale. Cand totusi aia nu ma încălzesc prea bine mai bag un calorifer electric…. :D stiu, sunt o capusa!

    00
  8. Pt. cei cu venituri mici e suportat mai mult de jumatate din pretul gigacaloriei. Si sa vezi cati bucuresteni sunt cu venituri mici. Si din alt punct de vedere; cand am intrebat ce citesc repartitoarele mele de caldura mi s-a raspuns ca functie de cifra pe care o dau eu, marimea radiatorului si suprafata camerei se aplica o formula CARE ESTE SECRETA si se ajunge la suma de plata.

    00
  9. La calorifere poți limita pierderile, pentru că ceasurile alea arată cât s-a încălzit caloriferul, nu cât lichid s-a băgat în el. La apă caldă însă, pierderea e la noi, pentru că alea zece minute cât durează de când dai drumul la robinet la 7 dimineața, și până începe să curgă efectiv apă caldă, ești taxat la volum de apă caldă, nu volum de „izvorul muntelui” ăla care-ți curge ție în chiuvetă.

    00
  10. Din cate stiu eu, caldura din tevile de la calorifer, deci acea apa calda din tevi, strict la ea ma refer, este un produs SECUNDAR, de la racirea altor instalatii pe care aceasta minunata regie le are.
    Deci, nu arde ea, in furnalele sale, gazul ca sa incalzeasca apa, ca sa raceasca alte masinarii, primeste apa calda REZIDUALA, care nu poate fi folosita la spalat, dar bine merci la caldura, da. Deci, investitie minima, profit maxim…
    Deci, cum pana lu’ Hector, de se intampla mizeriile astea??!?

    00
    • Stii tu ceva, dar nu prea clar. RADET ia, intr-adevar, apa fierbinte (reziduala sau nu) pentru incalzirea apei calde menajere si a apei din calorifer, dar o ia de la ELCEN si o ia pe bani. Pentru RADET asta nu este apa reziduala ci este o marfa pe care o cumpara pe bani de la altii. Iar ELCEN cumpara pe bani gaz de la ROMGAZ ca sa produca, printre altele, aceasta apa fierbinte pe care o vinde mai departe lui RADET.

      Din cite stiu, nici primaria nu isi prea plateste subventia catre Radet, sau nu o plateste atunci cind aceasta ar avea nevoie de bani pentru revizii si reparatii. Lucrurile sunt mai complicate.

      00
    • Deci am dreptate.
      ELCEN is baietii destepti, care dau un produs secundar [pe care altfel l-ar arunca, recte apa calda rezultata din racirea diverselor echipamente, gen transformatoare electrice] pe bani multi RADET-ului, care incalzeste popendulatia.

      Fraierii suntem noi si cei din primarie, ca le facem si acceptam jocurile.
      O plati ELCEN pentru gaz, dar nicidecum pentru incalzirea apei, ci pentru curentul electric pe care-l produc. Iar transformatoarele se incalzesc si trebuie racite, altfel nu mai sunt eficiente si/sau se strica.

      Cei de la ELCEN primesc mai multi bani decat ar trebui, bravo lor, nu?

      QED.

      00
  11. NOU
    #22

    solutia ar fi ca in loc de plasme, dslr-uri, leptoape si aifoane, bucurestenii sa-si puna centrala

    00
    • Exact. De ce nu centrala proprie? In orase considerate mai sarace se poate, de ce nu si in Bucuresti? Imi permit eu in Baia Mare 500 de lei pe luna factura la gaz si nu-si permite un bucurestean? Si de aia 500 e cat de cald sau de frig vreau eu. Sau ne place de fapt sa fim asistati social si sa injuram sistemul, fie ca e politic sau de termoficare.

      00
  12. Energia termica nu e subventionata, la ora actuala pretul ei este acelasi cu pretul energiei termice produsa in Centralele Termice de Apartament.

    Mai ramane consumul de curent al CT mult mai mare ca al unui frigider si iarna merge intruna, si costul amortizarii (2500 lei / 10 ani / 5 luni)= 50 de lei pe luna.

    Iar matematica e valabila in contexte egale, confortul psihic de a nu mai fi terorizat de bulangii de la Capitala, a avea controlul asupra consumului, ce temperatura doreste si AC aproape instant au facut deja pe multi sa paraseasca sistemul, chiar si subventionat masiv!

    Prin urmare exista o limita unde poti intinde elasticul, si oamenii cu bani vor parasi sistemul, crescand proportional pierderile si restantele.
    …………….
    La val actuala a GCal asa zis nesubventionate, e rentabila incalzirea electrica rezistiva, de PDC nici nu mai zic. Un trifazic la bloc traci cu 2000 lei, si ala te tine 50 de ani!

    00
  13. Și totuși, întrebarea rămâne fara răspuns. De ce are RADET datorii? Exact cum a precizat Vali, de 15 ani aceeași poveste. Nimeni nu prea are chef să o rezolve. Cine știe ce mari șmecheri sunt și pe acolo în conducere. Ca oricum pot ieși la pensie (mărită) ca nu îi deranjează nimeni să îi întrebe despre performanțe, dezvoltare și alte bălării din astea.
    Și stai să vezi, ca vine iarna și primăriile vor fi luate din nou pe nepregătite și nu vor avea bani de deszăpeziri…
    Singura mea speranță rămâne în încălzirea globală. Poate așa nu va mai ninge la noi și iernile vor trece la temperatură pozitivă. Oricum, pare mult mai probabil să se întâmple asta decât să se rezolve problema RADET.

    00
    • Fiindca asa se pot sifona multi bani. In fiecare an.

      00
    • Pentru ca Radet-ul nu si-a achitat datoriile catre Elcen, Romgaz si Apa Nova; cel putin nu in totalitate.
      Sistemul functioneaza in felul urmator Apa Nova le vinde apa rece celor de la Radet. Elcen si Romgaz le vinde curent electric in cazul lui Elcen iar Romgaz le vinde evident gaze.
      Iar Radet-ul incalzeste apa rece de la Apa Nova cu energie de la Elcen sau Romgaz si o vinde cetateniilor la pret mult mai mare decat ar trebuie. Dar n-a trebuie sa faca si ei un ban asa ca sa ii scuzam aici.

      Problema apare in momentul in care cetateanul plateste frumos factura de apa calda/caldura catre Radet. Iar cei de la Radet in loc sa plateasca la randul lor pe cei de la Apa Nova, Elcen si Romgaz pentru serviciile pe care le-au primit; ei nu o fac in totalitate (nu trebuie sa fii geniu ca sa iti dai seama ce fac ei cu restul banilor). Chestia asta se intampla de ani de zile. Si o sa ramana asa multa vreme de acum incolo.

      Si in fiecare an Primaria plateste din banii cetateniilor datoria celor de la Radet catre Elcen, Apa Nova si Romgaz.
      Radet-ul este condus de niste hoti care profita de sistem. Si chestia asta nu o sa se schimbe prea curand.
      Desigur nu doar Radet-ul e devina. Si cei de la Elcen, Apa Nova si Romgaz sunt responsabili pentru situatia asta. Pentru ca fara ei nu ar functiona smecheria celor de la Radet. Ei lucreaza impreuna.
      Si desigur si cei care nu fac absolut nimic sa opreasca sistemul.

      00
    • Uita-te la vremea de afara si multumeste-le celor de la Volkswagen, ca zoso nu o sa ii inteleaga niciodata pe nemtii astia.

      00
  14. De ce nu au centrale individuale ?

    00
  15. La mine în 2010 bubuia căldura. A venit radet, a pus niște vane în subsol pe țevi, nexam căldura de patru ani. Noi nu avem repartitoare, că la ce căldură avem, am plăti super puțin, e în fctie de temperatură. Când reclam la ei spun că vin la locație, dar niciodată nu apar. Am circa 30c pe tevi și cam 25c pe calorifer.
    Dar anul ăsta le fac reclamație la anpc.
    La bani la două camere fără repartitoare și calorifere pe scară dau cam 220-250 lei căldura care nu există.

    00
  16. Nu se pun centrale în București pentru ca:
    1. țevile de gaz pentru centrale sunt puțin mai groase, trebuie montate contoare individuale, și blocurile ar trebui găurite ca sita. Faceți un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă cum ar arata un bloc de garsoniere cu 12 garsoniere pe etaj. (țevile noi se trag pe exteriorul blocului)
    2. Se fura prea bine asa.
    3. Ar intra în șomaj f. f. multi oameni.
    S.a.m.d

    00
    • Nu, nu e adevarat. Sunt blocuri in care sunt o gramada cu centrale. Tevile se trag prin interior, pe scara blocului. E solutia universal acceptata in Bucuresti. O teava groasa care merge de la parter la ultimul etaj, din care se ramifica pentru fiecare apartament. Contorul e pus in afara apartamentului, langa usa. Si grosul blocurilor din Bucuresti e format din blocuri cu 4 apartemente pe etaj, nu cu coridoare lungi de garsoniere. Alea sunt exceptiile.

      Nu asta e problema.

      Problema e ca multi chiar nu au banii aia si nici nu vor sa faca asta: costul complet al investitiei e cam cat caldura si apa calda platita pe 3 ani de zile. De ce ar face un pensioner asta?

      Iar aia cu debrasarea masiva e iarasi doar o poveste. Ca sa functioneze, trebuie ca absolut toti locatarii sa faca pasul spre solutii individuale. Altfel o sa ajungem sa vedem la stiri filme horror cu pensionari morti si inghetati prin apartamente.

      Probabil un prim pas ar fi renuntarea completa la subventie la gigacalorie si acordarea de ajutoare de caldura mai mari, dar strict pe baza unui dosar social. Asta ar forta rapid pe toti cei cu ceva bani sa caute solutii si sa se miste. Evident ca sunt sanse mici sa se intample, cine face asta risca sa fie linsat public.

      A, evident, si trebuie facuta ordine in Radet, ca altfel tot degeaba. E de neinteles cum incalzirea prin Radet costa dublu (pret fara subventie) fata de incalzirea printr-o centrala proprie. Cam asta arata cat de eficient e Radetul si ce se intampla acolo.

      00
  17. Se fura ca-n codru ca in orice alta regie de stat. Cat are salariu dl. director RADET Bucuresti? La el acasa are centrala de apartament, sau incalzire centralizata? Nu vrea nimeni sa rezolve situatia pentru ca subventionarea aduce voturi, romanu’ e obisnuit sa primeasca de la stat si ar trebui sa mai dea si niste oameni afara, deci somaj.
    Cui nu-i convine, centrala de apartament.

    00
  18. Cea mai buna solutie, e cea care a fost inainte in orasele cu industrie puternica si care este folosita in ziua de azi spre exemplu in Viena:

    Caldura rezultata din fel de fel de procese industriale (spre exemplu cand functiona la capacitate maxima Sidex din Galati apa calda era gratis. Si apa era fierbinte nu calda. era o situatie win-win.

    Dar na… traiasca pufoaica.

    00
  19. Ei schimba tevile dar fura din banii pentru alea noi. Teava din fata scarii mele a fost schimbata acum vreo 3 ani. De atunci se sparge de cateva ori pe an. Cum o repara? Vin si pun niste dopuri de lemn si leaga cu sarma, funii, ce au si ei prin masina atunci. Nu glumesc. Doreii care fac asta ne-au spus ca tevile sunt niste chinezarii foarte proaste. Nu le-am vazut dar gandul ma duce la stalpii aia de lumina gen fonta in care daca arunci un manunchi de chei s-au spart.

    Sunt asa de ineficienti ca pentru mine e mai ieftin sa ma incalzesc electric decat de la radet (subventionat!).

    00
  20. E o falsa problema! Agentul termic in Bucuresti este rezidual, pentru care se cere bani, exceptand transport si consum pompe! Principala functie a unei centrale in oras este sa livreze energie electrica! Pe scurt, restul e furt, cu scandal tipic orasenesc!

    00
  21. E liber la postari din partea Elcen si Radet? Ca doar aia nu tin cu prostimea, ci cu salariul ala cat China!

    00
  22. NUMA IN BUCURESTI. NUMA IN ROMANIA.

    Nu conteaza nimic altceva din mintea ta creata de roman. Conteaza doar ca tevile sunt vechi si trebuie inlocuite pentru ca se scurge caloria prin ele. (punct)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile