Radarul produselor: pizzarella

Pizzarella… am trăit trei ani în Italia și nu știu ce e aia pizzarella. Am căutat pe net, am întrebat lumea, nu s-a auzit de produsul ăsta.

Apoi am luat în calcul niște articole:

Un control făcut de Protecţia Consumatorului arată că multe preparate pe bază de lapte din peste 250 de patiserii, pizzerii şi restaurante din şase judeţe sunt de fapt falsuri.
Oficialii spun că patronii vindeau mâncăruri ce ar fi conţinut brânză sau unt, făcute în realitate cu grăsimi hidrogenate. Acestea sunt obţinute din ulei de palmier sau cocos şi pot duce în timp, spun nutriţioniştii, la boli foarte grave. 12 localuri au fost închise temporar, iar amenzile trec de 700.000 de lei.

Brânza bună e musai să fie din lapte, culturi lactice și cheag natural. Dar piața este inundată de tot soiul de brânzeturi false, obținute din uleiuri vegetale, amidon și diverse arome. Iată câteva criterii simple să nu te mai păcălești niciodată la cumpărături când o vrei o brânză de calitate.

La ultimul control, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au confiscat 150 de tone de lactate pentru că 16% din această cantitate avea probleme de etichetare.

În concluzie, după umila mea părere, aceasta este explicația pentru acest „produs nou”, cu nume copiat. Legal nu puteau să-i spună brânză, mozarella, așa că… pizzarella! Pe etichete se mai poate observa un produs cu nume amuzant: „cașcaval vegetal”.
Bine, măi Cristi, noi ce să mâncăm acum, ce mai cumpărăm de la chioșc?
Cu mere. Cu bostan? Dacă 1kg de mere e 3 lei, iar unul de brânză reală e 20 de lei, cum de produsele din galantar au cam același preț? Eu, pentru a fi sigur, nu cumpăr produse de patiserie cu brânză. Dacă vreau musai, îmi fac singur.
Produsul real se numește mozarella (și chiar e la promoție săptămâna asta). Un pachet de foietaj (foi de plăcintă, foietaj) e câțiva lei.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Incet incet poate devenim constienti ce mancam.

    00
    • prea incet! toate foitajele din piata sunt mega naspa. Nu eram in tara in perioada cand fornetti rupea. Aveam amici care bagau la mic dejun fornetti cu cola. Meserie.

      A fost o perioada scurta cand bagam patiserie de la cofetaria Maria prin Aviatiei( mama mama ce produse meserie). Dar m am lasat pentru ca eram in crestere vizibila.
      Singura aroganta ce mi am mai permis, covrigii frate. Nu exista covrig mai bun decat ala din Bucuresti, am zis.

      10
    • Și foarte conștienți de ce mâncăm, mulți încă cumpără aceste produse ieftine care păcălesc foamea!

      00
    • @Toma Dumitru poate ar ajuta daca Selly&Co n-ar mai face reclama la cremvurstii aia de caini de la Campofrio, care ghici ce: „dai snooze foamei cu ei”.

      00
    • Am văzut la Măruță un interviu cu Selly. Prind de afară și e una din emisiunile oferite diasporei:)
      Hai sa zicem că Măruță e okish.
      Bainene, ce e cu Selly asta…așa jos am ajuns? Asta, din păcate, influențează multi puștani…trist.
      A mai fost și Daniela Gyorffy. Mda, nimic nou aici.

      00
    • Da.. Măruță e okish pentru ca nu se uita aia tineri la el. Ca de altfel nici nu se folosește de copii lui sa facă bani pe youtube și nici nu are comportamentul ala de hiena punând întrebări personale invitaților, poate, poate dezgroapă vreun diamant din rahat…

      00
    • „maruta e okish”.

      ok…ish.

      00
  2. Ca si o mentiune, e destul de scump sa mananci sanatos (bio si alte cele).

    00
    • Să vezi maioneza fără ou si ketchup-ul fără tomate… Pînă și banalul muștar e mătrășit.

      00
    • Nu sunt deloc de acord. De o vreme tin un regim din cauza unor probleme de sanatate. Ideea de baza e ca nu mananc nimic procesat si evit carnea rosie. Concluzia mea este ca nu e deloc scump sau greu sa mananci sanatos, atata timp cand mananci mancarea care creste aici. Legume la greu, peste la greu, mere, pere, lactate, ovaz. E chiar mai ieftin! Sigur, daca te apuci de agave, fructe de cactus si chestii de astea, da, o sa fie mult mai scump. Depinde de tine. Mergi la un nutrutionist. E ieftin si merita, vointa sa ai!

      10
    • Da si nu.

      Eu gatesc acasa, am ajuns sa fac si paine, ca pana la o brutarie italiana (care face paine, nu cacatul asta dulce pe care americanii il numesc paine) faci 10 km dus-intors. De cum a inceput pandemia, am renuntat la painea aia (care costa 5 dolari) si fac eu acasa. Barbata-miu, care tine finantele mai bine decat mine, zice ca ne costa acum painea poate 1 dolar. 5 dolari pe zi, intr-o luna se aduna … desi noi am facut trecerea doar din motive de pierdut timpul pana acolo.

      Cumparaturile le facem la un Lidl (30 de km dus-intors) o data pe saptamana. Daca stii sa alegi magazinele, preturile difera destul de serios.

      Am luat prosciutto (ditai piciorul de porc) cu 100 de dolari si mi s-a parut mult. Cand am calculat cat costa 60 de grame din acelasi produs, cum cumparam de obicei, am realizat ca am platit de vreo 3 ori mai putin.

      Poti sa economisesti (sau sa nu cheltuiesti enorm) in cateva conditii:

      – iei ingredientele – daca e procesata mancarea, deja costa mai mult
      – tai tu fructele / salata etc. – e mai scump, daca sunt deja taiate-ambalate
      – cumperi in sezon – asta s-a mai precizat – in vara luam juma’ de kil de cirese cu un dolar, acum e vreo 7.
      – iei „bulk” daca se poate (exemplul cu prosciutto-ul. Sau daca sunt la sale chestii care nu se strica – faina, zahar)
      – gatesti tu – orice chestie gatita de altu’ trebuie sa includa in pret costurile afacerii si un profit sanatos. Daca gatesti tu, portia de mancare iti iese mai ieftin, plus ca pui ce ingrediente vrei. Noi avem micile noastre manii in ce priveste calitatea ingredientelor, chestie care nu se regaseste in ceva cumparat (ca nici dracu’ nu-mi face mie mancare cu ulei de masline extra-virgin, oua organice sau ce rahat mai conteaza pentru mine).

      Mai e o chestie la care ma tot gandesc, de cate ori ma mai sucaresc cu unii, ca dau 2 dolari mai mult pe unt nus’ de care, cand e altul mai ieftin … eonomiile pe care le fac la CALITATEA ingredientelor (iau margarina in loc de unt, parizer de proasta calitate in loc de o sunca mai decenta etc.) se vor regasi in costurile medicale ulterioare. Ca nu poti baga numa’ porcarii in tine si sa fii sanatos tun, decat daca ai chiar noroc chior.

    • @dojo felicitări că îți vezi de ale tale și îi ignori pe cei care îți tot dau minusuri la comentarii!

      00
    • Am observat si eu ca la comentariile lui dojo – foarte fain scrise, pline de informatii utile si pe care le citesc cu atentie – apar destul de multe minusuri. Pe bune ca nu vad, de ex, ce ai putea reprosa comentariului de azi, si totusi are deja 10 rosii.
      In fine … sper sa nu dezarmeze si sa ne incante in continuare.

      00
    • ia mai mergeți in pula mea toți ăștia cu 0 comentarii care aveți ceva de comentat la voturile comentariilor lui dojo. am rezolvat.

  3. Cascavalul vegetal se face din lapte muls de la boul-baltii.

    00
  4. si foietajul cu ce crezi ca este facut? tot cu grasimi hidrogenate aka margarina

    00
    • Pentru cei care au dat dislike, iata ingredientele unui aluat foietaj din comert, adica ceea ce ne recomanda autorul articolului, dupa ce tot el ne avertizeaza sa ne ferim de pizzarella: Faina de grau, apa, uleiuri vegetale (palmier, floarea soarelui, rapita in proportii variabile), ulei vegetal partial hidrogenat (palmier), emulsifianti (mono si digliceride ale acizilor grasi, lecitina de soia), sare, otet din vin, conservant (acid sorbic), aroma, acidifiant (acid citric), colorant (beta caroten). Sanatate curata!

      00
    • Eu recomand foietajul din comert pentru a împăca varza si capra. Ceva rapid, și mai bun decat „pizarella”.
      Ați făcut vreodată foietaj în casă? Cât a durat?

      10
    • Durează câteva ore pentru ca trebuie reimpaturit de câteva ori și apoi băgat la rece. Dar operațiunea în sine, adică dacă ar fi sa aduni acele impaturiri repetate, ia cam 20 de minute… Nu e nimic dificil dar aștepți mult după el. Avantajul e ca poți face mai mult și îl bagi la congelat. Oricum nu mananci zilnic, deși recunosc ca e al naibii de gustos și de aia fac doar porții mici, sa nu băgăm ca porcii.

      00
  5. „Produs tip branza analog. pizzarella. Excelent pentru pizza. Poate fi folosita ca atare sau in combinatii cu alte produse lactate. Contine 50% lapte.”

    https://www.fooddiscount.ro/mozzarella-pizzarella-branza-analog
    https://josi.ro/product/pizzarella-josi-1-5kg/

    00
    • Mozzarella de palmier. Am facut odata scandal pe la rude cand imi spuneau o reteta de negresa cu 2 pachete de margarina in compozitie. Nu inteleg cum poate lumea manca asa ceva. Recunosc ca si eu mai dau iama in patiserii, dar nu la foieteje, la covrigi.

      00
    • @Anca: sa vezi ce bune prajituri se fac in Banat pe baza de untura de porc.Untura topita de pe bucatile de slanina de la burta porcului,pentru ca iese mai fina.Prajiturile,cornuletele astea raman fragede si dupa o saptamana de la fabricatie.

      00
    • @tutankamon
      Pentru prăjiturile de casă se folosește o altfel de grăsime – osînza. Grăsimea topita strică mult gustul și îl schimbă in ”prăjitură cu cîrnați”. Știu ce spun, am fost ”măcelar” la sat vreo 20 de ani.

      10
  6. Vazusem la un moment dat un produs similar: „Untar”. Un amestec de unt si margarina, parca.

    10
  7. Si foietajul se poate face foarte simplu acasă. Dar na, sa zicem ca asta nu e chiar pentru toată lumea, ca ia nițel timp. Insa exista pentru plăcinte tip dobrogene, unul foarte simplu care în 30 de minute e gata.
    Prin 2003+ se găseau încă merdenele géniale, cu multa branza, cum de altfel și strudelele de prin anii 90 dădeau pe afara de umplutura, chit ca era mar ori dovleac.
    Am luat acum ceva ani niște merdenele, din melancolie mai mult și erau mizerabile, cu niște urme de pasta de branza, aluatul nefăcut la mijloc, dar pline de grăsime în schimb.
    E bine ca au crescut preturile, în timp ce calitatea s-a dus la vale total.

    10
    • Mananac atat de rar foietaje, incat prefer din ala congelat din comert, chiar daca are margarina. Macar ii pun eu umplutura.

      Dar, parca zicea consortul ca vazuse ceva sortiment nou, de foietaj cu unt. Trebuie investigat.

      00
  8. Cascavalul vegetal e pentru vegani … si probabil si pentru cei cu intoleranta la branzeturi. Produsul e popular in tarile în care si veganismul e popular

    00
  9. De ce ai pus si mozarella light aici ? Nu cred ca e produs similar cu pizzarella.

    00
  10. Eu de cativa ani am „prostul obicei” sa citesc absolut orice eticheta. Cel mai socant a fost acum cateva luni cand au cumparat colegii niste prajituri de la tip top si am citit lista de ingrediente. Evident ca n-am putut nici sa gust.

    00
  11. Ce m-am speriat de ultima poza. Am crezut initial ca Lovilio e fake branza si eu doar de-aia cumpar (Delhaize/Mega Image, in Belgia) fiindca e cea mai ieftina de departe si sunt fan mozarella de cativa ani de cand am prins gustul, prin italia. Poate is zgarcit, dar alte branduri pot fi si de 3 ori mai scumpe, dar nu de 3 ori mai bune.

    Doua felii de paine prajita, facute sandvici cu felii generoase de mozarella si felii generoase de rosii cu gust, si poleite zdravan cu oregano.

    00
  12. S-a pierdut rețeta makidonilor cu griș fiert în zer ca să aibă plăcinta gust de brînză…

    00
  13. Si daca faci in casa, cu foietaj cumparat, crezi ca scapi de grasimile vegetale si E-uri? Eviti doar branza falsa. De ce-o fi foietaj-ul asa ieftin la supermarket?? hmm…

    00
    • Într-un foietaj din care prepari câteva tăvi de diverse, intra minim 250 unt cu 82% grăsime. Ori în momentul în care un sul din ala de foietaj e mai ieftin ca un pachet de unt, tinand cont și de costurile de producție etc…

      10
    • Ingredientul principal, făină. Cu apă. Cât să coste?

      01
    • băbăeț, da’ voi n-ati auzit de haioșe ?
      Alea sunt singurele foietaje naturale, frământate cu grăsime de la gușă și umplute cu magiun.

      (îs doar naturale, nu bio, că porcul a mâncat astă-vară un săpun, da’ și ăla era făcut din străbunicu-său)

      00
  14. Asta e un fel de „Brother fucks not-sister”?

    00
  15. Si te miri ca esti obez si obosesti stand jos..

    00
  16. Sa mergem mai departe pe lanțul trofic și vom ajunge la unitățile de catering (pizzerii, saormarii etc). Plus comandatul prin aplicatie. Ce frumos zâmbește băiatul de la glovo
    https://m.youtube.com/watch?v=O1Uo3Py7vH8

    00
  17. ”Am căutat pe net, am întrebat lumea, nu s-a auzit de produsul ăsta”. F_ LOL!
    Pizzarella (1 și 2) și Kolios Pizzarella sunt mărci înregistrate la OSIM. Înainte de a fi un produs în sine, sunt o denumire comercială, protejată prin legislația internațională. Tu nu știi căutare simplă pe Google, dar știi articole. Bun!
    În rest, @cristici are dreptate. E un produs 50% lapte, restul ulei de cocoși, sare, … Otravă pt. săraki. Daaar… Cu ingredientele menționate în clar pe etichetă (cumperi și halești pe riscul tău).
    Articolul poate e bine intenționat, dar conține o tonă de jumătăți de adevăr și formulări ambigue, convergente, finalizeze printr-o concluzie de șocareală.

    00
    • Oprește 10-100 de oameni pe stradă si intreaba-i ce e aia „pizarella”.
      Pizzarella e „adibas”-ul brânzei.

      00
    • >>Otravă pt. săraki. Daaar… Cu ingredientele menționate în clar pe etichetă

      Exact, nu mint, esti liber sa decizi singur daca bagi sau nu in tine. Nu vad unde e problema.
      Si daca ar fi pizza 100% naturala tot mancare de saraki cu multe calorii si putini nutrienti e. La 80% faina chiar nu mai conteaza ce fel de grasime e restul de 20%, tot o bomba e. Da’ chiar si asa, daca nu mananci de trei ori pe zi asta nu e nici o problema daca o faci ocazional.

      00
    • Articolul e o colectie de poze, citate de pe site-uri de știri, o declarație oficiala filmata, și două rețete de casă.
      Trage tu ce concluzie vreo din suma asta de elemente, opinia mea e doar două rânduri, le poți ignora.

      00
    • Este un articol pe blog nu un studiu stiintific. Adica cumva e de asteptat sa apara doar anumite aspecte considerate de autor esentiale si ca omul sa-si dea cu parerea, in general trebuie sa fie un amestec intre fapte si pareri.

      E drept ca unii blogari isi prezinta parerile ca si cum ar fi adevarul absolut (nu e cazul in articolul de fata) si din cauza asta se fac de cacao cand dau gres dar se pare ca asta-i stilul care aduce cea mai mare interactiune cu publicul. Eu oricum ii evit pe cei de genul asta.

      Referitor la jumatatea de adevar lipsa, ce ma intereseaza cel mai mult e daca asta schimba sau nu concluzia articolului.
      Cu toate ca e inregistrat la osim si ca are ingredientele pe eticheta tot periculos pentru sanatate ramane.

      Dupa mine articolul e foarte valid iar concluzia mea e ca daca vezi pe eticheta un ingredient necunoscut este o probabilitate foarte mare ca acesta sa ascunda ceva nesanatos si e bine sa te informezi inainte sa cumperi. Asta daca iti pasa ce mananci.

      00
  18. pot să jur că cei care consumă așa ceva, plus multe alte produse alimentare făcute la fel, plus alcool contrafăcut, plus antibiotice luate fără rețetă, nu au nicio ezitare în a cataloga vaccinurile (oricare, în afară de cele de la cantacuzino și cele de la oncogen care, din ambele surse, nu există) drept unealta lui bilgheiz de reducere a poporului.

    00
  19. Lui nevasta-mea ii place foarte mult putzarela,eu nu inteleg de ce criticati acest produs.

    00
  20. mancarea ieftina o sa ne coste scump.

    00
  21. Ceea ce constata autorul sunt lucruri bine cunoscute,insa el uita ca nivelul de educatie(multi nu sunt capabili sa citeasca si sa proceseze un text simplu),cat si veniturile romanilor,dar si apetitul pentru a consuma mult,ii imping acest tip de alimentatie.Iar asta e doar inceputul,eu prevad o explozie de diabet,obezitate si afectiuni cardiace,asta si in conditiile in care ministerul educatiei,sanatatii si agriculturii nu fac nimic sa combata aceste catastrofe.Iar mancarea ok,cumparata,devine din ce in ce mai prohibitiva(asta e valabil si in alte tari),insa in Romania dispar si orice cunostiinte culinare(daca existau),iar cei din paturile sarace si defavorizate habar nu au ce si cum sa manance si sa gateasca.

    00
  22. Pfuai, cat fornetti bagam in liceu! Nu stiu cum de nu m-am ingrasat. Mai ales ala cu gust de pizza, sau ala cu caise :))))
    N-am mai mancat fornetti de vreo 2 ani, cred. Dar nu prea mai gasesc. Si as baga o punga acum, chiar daca stiu ca-s proaste.
    In general evit patiseriile. Poate doar de la Paul ma incumet sa cumpar, daca rasare vreunul in drumul meu, daca nu, nu risc.

    In schimb, la mine in cartier, e un tip care are o covrigarie si mai vinde si pizza la felie. Daca te uiti la spatiul respectiv, nu dai doi bani pe el, il treci super usor cu vederea, ca e o chestie mica, intr-un colt, fara lumini si brizbrizuri. Cea mai buna pizza. Omul ala chiar face chestii de calitate, chiar daca vinde doar vreo 3-4 sortimente de produse. Sunca e buna, branza de pe pizza e buna, sosul e facut de ei, mozarella din covrigi chiar e mozzarela. Efectiv simti gustul… ca e bun!
    Intr-o zi mi s-a confirmat teoria (ca foloseste ingrediente de calitate), cand am vazut, angajatii cum carau pachete de unt Meggle.
    Si sunt relativ ieftine, un covrig simplu e 1.5 lei, unul cu sunca si mozzarela e 2.5 lei si o felie de pizza e 5.5 lei.
    Dar e printre FOARTE putinii care fac asta si isi respecta clientii.

    Si mai e o patiserie in cartier, cu vad mai mare, ca e intr-o statie de autobuz. Ei bine, acolo se schimba treaba. Cele mai proaste produse mancate de mine vreodata. Nici cainii nu le mancau, efectiv am vazut o jumatate de covrig din ala cu crenvust, zacea langa un caine, care nu avea nicio treaba :)). Si eu am luat doua guri, luasem ceva cu mozzarela si sunca si n-am putut sa mananc, am simtit gust de sunca d’aia de zici ca e parizer, iar „mozarella” era kkt din ala din grasimi vegetale. L-am aruncat instant.

    00
  23. Șăfu!!! @cristici … Vrem și noi oamenii de rând… ăștia care transpirăm când suntem la muncă și în pauza de țigară ne gândim ce bună o sa fie berea după program. Vrem un articol despre BERE… Se poate? Unul scurt și la obiect… Am băgat la cap și…. Mulțam fain.

    10
  24. Fake uri peste tot și de mult timp. La capitolul brânză, o tură scurtă:
    Produs:
    Topping pentru pizza. Calup de 5 kg & up. Jumătate e grasime vegetală.
    Brânză topită felii. Are tot ce vrei, inclusiv aromă de brânză.
    Del Delis și Akadia, care se cumpăra în draci, 500 de grame jumate e grăsime vegetală cu mențiunea că la Akadia e lapte de palmier în cantități mai mari.

    Pe ultimele 2 tipuri de produs: câți aveți feliuțe de alea de la Hochland în frigider sau cine a mâncat Akadia în ultima săptămână? Fu bun, nu? Hochland e firmă, a? Polifosfati & stuff. Nu mai zic de produse care imită ambalajele de la ei.

    Acuma, dacă cineva îsi imaginează că mănâncă pizza cu mozzarella când comandă de la pizzeria din cartier: HAHAHAHAHAHAHAHAHA.
    Atâta timp cât n ai muls laptele, n ai închegat chestia, n ai pus produsul pe pizza cu mâna ta: nu e mozarella. E Selgros sau Metro, raionul de „produse quality”.

    00
  25. No bine… ai descoperit apa calda. :D Majoritatea foietajelor vandute in strada sunt facute din margarina, faina si zahar, congelate si apoi incalzite in cuptoare(fornetti si acum se „redescopera” si altii.)

    00
  26. ce bine sa nu ai probleme de astea :)
    nici nu stiu cand am mancat ultima oara asa ceva ..
    insa mereu vad cozi la patiseriile de la intersectii.. baga lumea covridog si alte inventii de astea

    00
  27. Cristi, multam pentru pontul cu sucul de portocale marca propie Kfland. Chiar e decent, dimineata la micul dejun un pahar e suficient.

    00
    • Incearca-l si pe cel din Lidl. Stiu ca e aceeasi companie mama, dar Solevita (Lidl) imi pare ceva ceva mai bun. Acelasi pret. :)

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube