Radarul produselor: Nutella

Un text scris pe genunchi, pentru că m-a luat prin surprindere 5 februarie. Nu știam că azi e ziua internațională a cremei Nutella. Iar Nutella (Ferrero) își au originea în Piemonte și… se putea Cristici să nu scrie ceva despre zona aia?

Din crema Nutella, cel mai bun lucru e istoria. Atât. Numai istoria.
Sper că nu mâncați Nutella, care n-are treabă nici măcar cu originala Nutella (că în 1946 nu prea era ulei de palmier peste tot).
Iar dacă și când mergeți prin Torino (Piemonte), căutați originalul: gianduja.

Continui cu text în engleză, adunat de pe site-uri. Pe scurt: Nutella e gianduja săracului. E gianduja pentru turiști.

Nutella is described as a chocolate and hazelnut spread, although it is mostly made of sugar and palm oil. The manufacturing process for this food item is very similar to a generic production of chocolate spread. Nutella is made from sugar, modified palm oil, hazelnuts, cocoa powder, skimmed milk powder, whey powder, soy lecithin, and vanillin.

 

Nutella was created by Italian pastry master Pietro Ferrero only in the post-WWII 1940s, when cocoa was still rationed, and was branded “Pasta Gianduja” before being renamed twice, eventually to “Nutella” in 1964. It didn’t take him long to come up with a cheaper version using vegetable fat and less hazelnuts, among other ingredients, to stretch cost and make for a smoother, more spreadable paste. So, technically speaking, Nutella can be seen loosely as a variety of gianduja but also of lower quality. If you like your sweets not cloying, and appreciate the inherent bitterness of dark chocolate, gianduja will probably make you switch camps. It makes Nutella taste plain sweet and faintly of chocolate and hazelnut.

 

Gianduia or gianduja is a sweet chocolate spread containing about 30% hazelnut paste, invented in Turin during Napoleon’s regency (1799–1814).
History
The Continental System, imposed by Napoleon in 1806, prevented British goods from entering European ports under French control, putting a strain on cocoa supplies. A chocolatier in Turin named Michele Prochet extended the little chocolate he had by mixing it with hazelnuts from the Langhe hills south of Turin. From a base of gianduja, Turin-based chocolate manufacturer Caffarel invented gianduiotto in 1852.
It takes its name from Gianduja, a Carnival and marionette character who represents the archetypal Piedmontese, natives of the Italian region where hazelnut confectionery is common.

 

Știu că nu e frumos ca de ziua cuiva să vorbești urât despre acel cineva. Mai ales când e atât de dulce. Mai ales când e copiat în zeci de variante.
Nutella e copiată de alții, care Nutella e o soluție ieftină, o copie a gianduja… Dacă Nutella are o rețetă cam ciudată (în mare, ulei cu zahăr), oare cum sunt celelalte rețete de „Nutella wannabe”?

 

Trivia: în Torino sunt mai mulți maeștri ciocolatieri decât la Paris. Despre acest fapt revin cât de curând cu un text. :)

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. si Caffarel si Venchi au scazut mult calitatea in ultimii ani.
    Cea mai bruna crema de ciocolata la ora actuala: Guido Gobino

  2. Am eu o poveste mai buna de pe internetz. :D Michele Ferrero – inventatorul nutellei, a murit la vârsta de 90 de ani. Jim Fixx – inventatorul joggingului, a murit la vârsta de 52 de ani (făcând jogging). Fiecare sa traga ce concluzie vrea. :D

    • Nu se poate trage nici o concluzie

    • Concluzia? Faci jogging și halești ciocolată, prinzi 71. Not bad.

      Dar ăla care a inventat sexul la ce vârstă a murit? Că n-am costum și nu vreau să mă ia prin surprindere.

    • Stai putin, nu zici nicaieri ca Michele Ferrero a murit la vârsta de 90 de ani mancand nutella zilnic. Poate o fi folosit banii ca sa se refugieze pe o insula in Mediterana la vreun sanatoriu de lux.

      Din jogging Jim Fixx n-o fi facut (prea multi) bani.

      Concluzia: puneti mana si faceti bani ca sa va ingrijiti bolile la batranete :P

      Concluzia2: puneti mana si inventati ceva nou ce poate fi vandut in masa – desert v2.0, tigara v3.0, ieftine ca sa le poata cumpara oricine, si addictive, ca sa revina.

    • Ăla cu sexul n-a murit niciodată, că a perpetuat specia.

    • Da. Mananci tone de zahar in toti anii de viata si prinzi 71 de ani cum zici tu….. mumificat poate.. prinzi si mai mult.

    • Iepurele face jogging toata viata si traieste … cinci ani ?
      Broasca testoasa leneveste peste 100-150 de ani

      /troll out

    • „Michele Ferrero – inventatorul nutellei, a murit la vârsta de 90 de ani.”
      …pentru că practica jogging și NU mînca Nutella. Știu eu sigur.

      „Jim Fixx – inventatorul joggingului, a murit la vârsta de 52 de ani (făcând jogging).”
      …da, da’ mînca Nutella, deci degeaba… Părerea mea…

    • Deci nenea ala a inventat…joggingul, adica alergatul?

    • Azi 5 februarie e ziua internationala Nutella deci.
      Asa ca…in 1920 Pietro Ferrero, un cofetar din localitatea Alba (de Italia), produce calupuri de ciocolata numite Giandujot. Dupa ww2 din cauza lipsei pudrei de cacao pune alune macinate fin in reteta(alune din gros in zona) dar iese o chestie dura ca sapunul care se taia cu cutitul. Vara produsul se topea iar copii il ungeau pe paine. Ideea e prinsa din zbor: facem crema tartinabila. Asta in 1949. Astfel Giandujot schimba de nume in Supercrema.
      Pietro ferrero a murit de infarct tot in 1949. Fratele Giovanni continua si in 1959 schimba numele Supercrema in Nutella (nut aluna). In 1957 Giovanni moare tot de infarct. Fiul lui,Michele preaia conducerea pana in 1997 cand cedeaza cârma celor 2 fii: Pietro si Giovanni. Pietro moare accidental in S Africa in 2011.
      Componentele Nutela nu sunt secrete insa procesul de fabricare este secret.

      „Mai întâi alunele, măcinate pentru a obține o pastă, manteca. Adăugați ulei de palmier, cacao, lapte praf degresat, zer, zahăr, vanilie și amestecați totul pentru a obține „făina Nutella”. Adaugați ulei de palmier și un puţină de lecitină de soia. Se lasă să stea trei zile. Se servește la temperatura camerei pe pâine. ”
      In Germania, Nutella este mai solida si contine mai multa cacao.Nemtii folosesc o paine mai tare.
      In restul tarilor consistenta Nutella este mai moale.
      In SUA au inttrat abia in 83 dar nu a reusit sa se impuna ca in Europa si asta pentru ca americani sunt peanut butter adicted.
      In China nu vand mai nimic pentru ca chinezii mananca putina paine.
      Cu o idee exploatata dintr-o intamplare mai degraba meteorologica a zilelir caniculare cand Giandujotul se topea, azi familia Ferrero este cea mai bogata din Italia.

    • concluzia ar fi – never get high on your supply! LOL. se pare ca batranul italian era mai destept decat muricanul nostru infocat

    • @Dorul – foarte misto detaliat, aveam impresia ca berlusconi era cel mai bogat, probabil ar fi daca n-ar fi dat banii pe curve =))

    • Corectez anul schimbarii numelui din Supercrema in Nutella : in 1964 nu 1959. Alegerile au fost Nutsy,Nutina,Nussina, Nusscrem si Nutella.
      In masina am mai mereu o cutie de Tic-Tac stiti reclama , un Tic-Tac 2= calorii. Tot de concernului Ferrero este fabricat si Tic-tacul;
      Pe arhiblog exista la dispozitie ceva timp sa corectezi textul inainte de a fi publicat .Se poate si pe zoso blog ceva asemanator, de corectare a textului?

    • @asyzah: merge si in costumul lui Adam, n-o sa-i mai pese nimanui daca dai bine

    • ”inventatorul joggingului”, du-te-n plm.

  3. Cand eram mica, mancam ciocolata cu orez expandat. O porcarie inimaginabila. Mereu e loc de mai prost si mai rau.

    • Eu cand eram mic mancam paine inmuiata in apa peste care presaram zahar.

    • Pâine + unt alb (din care ieșea apa) + sare, micul dejun al campionilor din anii 198x.

    • Paine cu unt, cu zahar deasupra. De fapt, paine cu margarina, cu zahar deasupra.
      Margarina cu zahar… daca mai pudrezi ceva cacao, nu mult, e chiar Nutella!

    • Cineva cu paine unsa cu untura de porc presarata cu zahar?

      Felul 1 era painea prajita frecata cu usturoi si pe urma unsa cu untura de porc.

    • Colț de pâine, scos miezul și pus gem înăuntru și pe stradă la joacă.

    • @adyzah
      Unt alb (fie si 65%) in Iepoca de Aur? Chiabur…
      @hash
      Da, pîine cu untură dar presărat sare.

    • Discutia asta-mi aduce aminte de: https://www.youtube.com/watch?v=ue7wM0QC5LE

    • paine data prin ou batut, prajita in ulei, apoi data cu zahar

    • Paine udata un pic, presarat zahar peste si prajita. Sau macaroane fierte si apoi amestecate cu zahar.

      Era si partea cu untura pe pita si zahar deasupra. Not the biggest fan, dar mergea. Si cand nu vroiai sa transformi untura in desert, inlocuiai zaharul cu boia de aia buna, afumata :)))

      A fost cum a fost pe vremuri, dar se manca cat de cat natural si asta se vedea pe oameni. Cel mai clar poti sa vezi asta azi pe copii. Cand le vezi pe unele sau unii care la 14-15 ani arata cum aratau generatiile de odinioara la 25+, e ceva.

      Si orezul ala expandat era mai sanatos decat ce gasesti azi pe piata.

    • paine cu unt si sare mi se pare o delicatesa si acum. Scoate in evidenta gustul untului

    • Si uite ca inca traim toti, mai avem si energie sa comentam pe blog.

    • @hash pâine unsă cu untură și apoi un strat de zahăr neaparat tos (oricum cel praf nu se găsea 😀) și dacă vroiam doua feluri, felia de pâine unsă cu untura era jumate cu zahăr iar cealaltă parte cu sare… și la joc copilee.

    • Nestle Crunch – mmm, ce buna era… Am descoperit-o in Grecia prin 1998…

  4. Se gaseste pe undeva in romania nutella asta a bogatilor?

  5. Daca tot nu e nutella originala, puteau si ei sa faca precum cei de la Finetti care s-au rebranduit in Fineti :D
    Deci, Nutela pe cand?

  6. Unul din „dulciurile” mele preferate era un galbenus de ou frecat cu zahar pana se facea o creama faina pe care o mancam cu lingurita. Si versiunea dark , cu cacao :)

    • Subscriu si eu.Ani de zile consumam toate ouale din casa,de ziceau ca o sa dau in icter mecanic.Albusul,in schimb,il foloseam la spuma cu zmeura/capsuni/fragute

    • Da, da. Galbenusul de ou cu zahar frecat pana la epuizare, pana se facea gros, gros. Si cand aveai oua de casa era si mai si. Si in ziua de azi mai fac asta din cand in cand, asa, de nostalgie.

      Si cand faceam 2-3 oua, pastram albusul si faceam bezele, nimic nu se arunca :))), sau cum a mai zis cineva, se folosea albusul la spuma de capsuni.

      Dar pe langa faptul ca era bun, era si sanatos.

    • @XTC-1 ou crud cu zahar din belsug nu da sanatos oricum ai lua-o. Terminati cu deliru asta ca toate astea „traditionale” erau sanatoase. Zaharu tot zahar e si se folosea din belsug, sa nu mai vorbim de grasimi prajite si arse si alte dinasta.

    • @VladM, hai sa nu o dam in extreme. Nu a zis nimeni ca mancam 10 oua pe zi cu zahar.
      Era doar o amintire din zilele dinainte de ’89 cand orice fruct mai exotic sau ciocolata erau la pret mare. Si la cat zburdam 10h pe afara, nu prea contau 2 lingurite de zahar pe zi.

    • @VladM
      Nu a zis nimeni ca folosea 1kg de zahar si nici ca manca zilnic, ca nu eram actionar la vreo ferma de gaini. Foloseasi 2-3 lingurite de zahar si aia era. Azi, cantitatea aia de zahar, o consumi cand bei 2-3 guri de Cola.

      „Toate astea” nu erau sanatoase daca faceai excese, adica e destul de evident. Dar in „toate astea” stiai ce pui si nu puneai ingrediente modificate sau ingrediente si arome produse in laborator.

    • @XTC-1 Din toate datele astea concluzia nu e ca sunt mai sanatoase, ci ca sunt la fel de nesanatoase dar atunci mancai mult mai putin pt can u era de unde.
      E ca si cum as zice ca cocaina e sanatoasa daca bagi doar 1g pe luna.

    • @VladM

      Daca ai ajuns sa faci comparatie intre oua/zahar si cocaina, e clara treaba.

      Acuma pe bune? Te plictisesti si simti neaparat nevoia sa te contrezi cu cineva pe internet?

      Boss, nu ti-a bagat nimeni ouale si zaharul pe gat. Poti sa consumi in continuare salata iceberg si rucola, nu e stres.

      Anumite alimente consumate in cantitati moderate, preparate sau nepreparate, ajuta organismul si sunt benefice. In momentul in care consumi ca boul acele alimente, faci exces, deja treci in alta zona.

      Ia du-te si intreaba pe cineva specializat in domeniul asta.

      Pun punct aici ca vad ca nu e cu cine. Imediat vii si dai ca exemplu heroina, aurolacu si mai stiu eu ce.

    • Galbenus cu zahar si lapte fierbinte. Nu-l mancam fara lapte, doar „gustam”. Drept e ca ramanea cam juma’ pentru lapte. Cand facea bunica-mea, fie-i tarana usoara, prajituri, haleam la ou cu zahar de trebuia mereu sa puna unu in plus fata de reteta. Alte delicii comuniste: paine cu unt si cu zahar, paine cu smantana si cu zahar.

    • mie îmi place din când în când, primăvara, pâine cu unt, un praf de sare și niște ceapă verde tocată cu simțde răspundere presărată deasupra.

  7. @GigiGicu da, se gaseste. Chiar acum am mancat o napolitana cu gianduia nera, cumparata de la un magazin cu profil italian din Bucuresti. Nu stiu daca am voie sa pun link spre site-ul magazinului, asa ca ma abtin. Daca Vali imi da voie, pot sa revin cu link.
    Pentru autorul articolului: de abia astept sa scrii ceva despre ciocolatierii din Torino!
    P.S. Eu sunt ala care vreau sa ma mut intr-un orasel din nordul Italiei: Alba e oraselul, unde are fabrica Ferrero. :)

    • Bine boss. Nu da linku. Mananca numa tu :)))

    • @GigiGicu stai pe net pe bloguri dar nu stii sa cauti „gianduia bucuresti” sau ceva similar pe google ?

    • Parca sunteti paranoia. Cand vreodata a interzis Vali link-urile la el pe blog?

    • @Andrei G

      Ți-am răspuns mai sus cu un link cu căutările returnate la „gianduja preț” dar probabil a intrat în spam.

    • @Adrian, nu ai raspuns cu nimic util.
      Un search pe Google poate sa dea oricine. Pe mine ma interesa daca are cineva vreun link cu produsul asta ce poate fi comandat din Romania, dar se pare ca nu prea exista.

    • @Andrei G

      Asta e părerea ta, dacă intrai pe al doilea link vedeai că firma este din Bacău.

      Tu îți imaginezi că mi-ai zis că nu am răspuns cu nimic util în timp ce tu nu ai dat 2-3 clickuri pe niște linkuri servite?

      Facerea de bine…

  8. Am luat o singură dată nuttela… O mare porcărie.
    Nu pot sa îmi explic decât că e un efect de turmă în rândul iubitorilor acestui produs, un soi de placebo.
    La un momentdat finetti era chiar bunicel. Cumparam din când în când acele cutiuțe mici, aplatizate, parca in forma de inimă, cu folie de aluminiu. Dar nu a ținut prea mult până să o strice.
    Asa ca una peste alta, rămân la ciocolata de casă, care e gata în 10-15 minute.

    • Contine mult zahar -> da dependenta. De aia ‘place’.

      Tot ce e ‘bun’ este pe baza de zahar, sare, monoglutamat, grasime sau combinatii.

      Merge si un articol despre biscuiti (majoritatea biscuitilor au ulei de palmier). In afara de Balocco si Gullon, nu prea stiu producatori sa nu foloseasca uleiul de palmier.

    • Eu mai cumpăr cîteodată ciocolată neagră de menaj de Nestle. Că din aia bună, Lindt, nu prea găsesc, iar Milka e o porcărie.

    • Nutella e o porcarie dar Finetti e bunicel? mkay

    • Bogdan tu cred ca faci parte din categoria alora de citesc ceva pe sărite pentru ca de abia așteaptă să zică ceva ironic/nasol.
      Am spus „LA UN MOMENTDAT”, asta însemnând acu vreo douăj de ani.
      Și era și logic ca era vorba de acum foarte mulți ani, că nici o marcă nu iese cu un produs prost, iar mai apoi sa îl facă bun și apoi sa îl strice, ca să ma fi referit la o perioadă recentă…dar na.
      Și da, era bun ținând cont că mai ales consistența nu era de grăsime d’aia de rămâne pe cerul gurii.
      Din păcate ai mei nu au fost smecheri sa își permită nuttela pe atunci, dar lasă că am luat eu acum și da, susțin în continuare ce-am zis prima dată.
      Mai uită-te pe net sa vezi ce cred și alții despre chestia asta.

    • La orice moment vrei tu, Finetti a fost o clona jalnica pentru Nutella. Mentiunea cu posibilitatile parintilor n-are nici o relevanta. Si eu mancam cand eram copil in anii 80 caramele in care-ti ramaneau dintii, eclere cu ness sau beam quick cola si mi se pareau bune. Asta nu inseamna ca nu erau niste porcarii.

  9. Daca tot s-a plecat de la nutella si s-a ajuns la paine cu unt, e careva fan friganele? Aka desertul bunicii traditionale :D

  10. De ce Parisul ar trebui sa aiba multi ciocolatieri?

    • Nu știu de ciocolatieri, dar ciocolatii are destui…

    • E o poveste foarte lunga, si chiar faina, daca esti interesat de zona Piemonte. Care a fost franceza mult timp, apoi luata de italieni, care s-au chinuit o viata sa scoata „Parisul” din Torino. Sunt strazi in Torino unde ai jura ca esti la Paris. Uneori cred ca se compara in unele locuri cu Parisul si pentru chestia asta, cumva ca ii depasesc pe undeva. :)

  11. Doar mie imi place nutella? :(

    • Tuturor le place Nutella, altfel nu ajungea unde e.
      Asta nu exclude ca e nasoala ca aliment, in calitate de aliment.

    • Cine dracu considera nutella aliment ?

    • @VladM, Nutella se mananca pe paine, se pune in clatite, etc. Adica al fel ca un gem sau ca o dulceata.
      Acum fiecare incadreaza produsele astea unde crede ca se potrivesc mai bine, dar tot alimente raman. Adica nu prea le cumperi de la magazinele de feronerie.

  12. unul dintre dulciurile mele preferate e cardul

  13. Cel mai bun mic dejun: croissant fierbinte uns cu Nutella din belsug, si cafea neagra. Se gasesc croissanti congelati in magazine si se pun in cuptor ca sa fie gata la micul dejun.

  14. Mai nociv decat tutunul este zaharul. Tigarile cel putin sunt consumate doar de adulti pe cand zahatul e dat ca recompensa de la 1 an.

  15. Din câte știu, calitatea Nutellei nu e mai bună sau mai proastă, în Estul Europei, ci depinde de la piață la piață. Noi, o preferăm mai cremoasă, iar nordicii, de ex, ceva mai tare, să spunem. Deci, se ține cont de specificul regional, nu că la Românica ar fi mai proastă, decât la nemți și mai știu eu ce.

    • Asta este doar vrajeala producatorilor. Toti romanii pe care ii cunosc si au gustat Nutella adusa din Germania au spus ca este mai buna decat cea facuta pentru Romania. Deci nu are nicio treaba cu gusturile diferite ale celor din Europa de Est.

    • Concret, cum e mai bună? Repet, dacă are mai mult zahăr și alta consistență, nu înseamnă că e mai calitativă.

    • Oricum, mănânc Nutella periodic, deci nu înseamnă mare lucru pt mine.

    • @Vlad, nu stiu exact sa-ti spun diferenta, dar este ceva mai buna. Are un gust mai intens de alune si este mai putin uleioasa.
      In plus, daca o lasi afara, dupa 1 zi nu apare acelasi strat subtire de ulei la suprafata.

    • Are gustul de alune mai intens.Si nu e asa de dulce.

  16. Nu mai mănânc Nutella sau ciocolată de mai bine de 10 ani. Pofta de ciocolată mi-o astâmpăr cu Lindt 100% cacao, fără zahăr.
    Răsfățul meu e cafeaua neagră cu un cub de ciocolată neagră înăutru și un praf de cardamom deasupra.

    În copilărie am băgat la greu spumă de albuș cu fructe pasate sau gălbenuș frecat cu zahăr și cacao.

  17. Nutella este un produs controversat.Este un produs nesanatos atat pt boli cardiovasculare cat si cancerigen vezi
    cauza uleiului de palm..
    50% e zahar 20% ulei de palm…
    100 g nutella =1 big mac.
    Implicare recenta in scandal pentru exploatarea copiilor refugiati sirieni la culesul de alune in Turcia.Acuzata de asemenea pt despaduriri masive in Africa,America latina,Asia de sud-est.
    Sorry ceva de bine nu am gasit…

    • Păi trebuie să bage și ei undeva uleiul ăla ieftin de palmier, că Indonezia și Malaezia au despădurit enorm pentru cultura asta iar UE le-a tăiat craca reducînd importurile folosite pentru biocombustibil.

    • Doar ca responsabilitatea se imparte. In realitate Ferrero nu a exploatat pe nimeni. E o diferenta intre a angaja un supplier pe care nu il poti controla 100% din timp si a face tu munca de supplier. E ca si cum tu ai angaja o firma sa iti renoveze apartamentul si aia la randul lor platesc un copil sa care gresie si toata lumea ajunge sa spuna drspre tine ca exploatezi copii. Nu iau partea cuiva, iti explic realitatea din teren. Mai precis, o firma nu poate controla in intregime supplierii si nu poate sa isi asume responsabilitatea in intregime pentru protejarea mediului, de aici si ideea de impartire a responsabilitatii intre firme si guvern. E similar cu ce se intampla cu padurile la noi care sunt exploatate ilegal. Nu poti sa invinuiesti o firma ca toaca lemn daca lemnul cumparat e legal in acte. Daca mergi upstream vezi de fapt ca lemnul a fost taiat ilegal, foar ca s-au facut acte „bune” pe el si aia e. Alte povesti sunt utopii, mai ales sa crezi ca o firma privata va alege sa nu faca afaceri in zone controversate dar bogate in resurse.

  18. Ne zice Andong asa de frumos aici cum e cu Nutella/gianduia: https://www.youtube.com/watch?v=539ynhsbboY

  19. buna gianduja.
    Am petrecut 1 saptamana in Torino. Locuit unde pe langa Eataly si ceva de testat auto Fiat, fost garaj supraetajat, destul de misto facut.
    Bagat Bar Norman, Am ramas impresionat de ce produse de cofetarie si patiserie au in general.
    Obligatoria vizita la Superga ( echipa adevarata se stie care e) si ars prin D Aosta Gresoney.
    Foarte frumoasa zona. Un loc unde se poate trai bine.

  20. da. o fi rea. Dar o clatita cu nutela si dulceata de gutui…

  21. NOU
    #105

    Nutella e o mizerie, la noi nu o maninca bimeni, am vazut la colegul Arhi pe blog parca, o poza cu Nutella arunca pe jos pe o strada, arogante de bossi!

  22. On topic, pt cine dorește să mănânce ciocolata de calitate la preturi accesibile, la Lidl au de ceva vreme câteva sortimente noi de Ritter Sport (ceva de genul https://m.emag.ro/ciocolata-ritter-cu-61-cacao-100-gr-4000417932006/pd/D3FS7MMBM/?cmpid=91213&gclid=CjwKCAiA9vOABhBfEiwATCi7GAP4EGeRuPDngGErce__pjnVNgcw96Ore_jCJ-8TBHEkGXS4aXV6YBoCC5QQAvD_BwE)
    Cacao, unt de cacao, zahar și atât!

  23. Nutella are succes din cauza generatiilor lobotomizate, faptului ca produsele trebuie sa fie ieftine, in cantitati mari, si pentru ca publicitatea, si marile corporatii cam fac legea in alegerile consumatorilor.

    Ia mergi tu si explica de gianduia, piemont si alte subtilitati la retardatii astia (la noi macar se bat pe drujbe, cratite samd):

    https://www.youtube.com/watch?v=pV8TlHQFvrw

    In Franta, de exemplu, nutella e o institutie, si oarecum un must have, asa ca mai lasa tu ciocolaterii de la Paris, alea sunt burgheze, lasa nutella la toata lumea.

  24. Am mâncat Nutella începând din anii ’70, era cu totul altceva – păstrez chiar şi acum cănile din porţelan în care vândută. Nu îmi amintesc exact când au schimbat reţeta, însa undeva spre anii 2000 s-a schimbat gustul şi textura iar de câţiva ani s-a bulşitat de tot.

  25. dacă trece Vali linkul și interesează pe careva, fără ulei de palmier: https://savoriurbane.com/nutella-de-casa-reteta-de-crema-de-ciocolata-cu-alune/

  26. Finneti e baza. Cu un pahar de adria merge ca unsă

  27. Joggingul nu e alergat, e o chestie la moda, snoaba, pe care o practica putorile lenese si cu bani prea multi, care n au muncit o zi in viata lor, asta cand nu sunt la sala la cocalareala sau la club unde asculta manele cu Bote…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile