- conspiraţia mediocrităţii: despre codul muncii si performanţa angajăţilor.
- omul care a spus nu izolării blocului.
- peste 85% dintre români merg la dentist doar când îi doare.
- studentele fac handjob.
- cum face gsp succes cu angajaţii.
-
ion ţiriac despre românia, politică, drumuri, taxe şi mentaliţăţi româneşti. o emisiune de urmărit.
- pierderile trebuie plătite de cineva: Braşovul inventează metode noi de a rezolva această problemă.
- câti kilometri de autostradă n-are Români.
In blocul unde stau e solutia a fost simpla: noi toti care ne-am pus centrala i-am amenintat pe cei care nu se debranseaza de la sistemul public de incalzire ca ii dam in judecata. Cum acei cativa erau mosi comunisti puturosi, le-a fost frica de proces, au strans putin din buci, am izolat blocul si am scapat si de eventualele probleme cu CET-ul.
Stau si ma gandesc acum, daca nu platesti factura aia de pierderi firmei cu care nu ai niciun contract incheiat, ce se intampla? Vin aia si iti taie tevile?
@Robert Lazar: asta sunt si eu curios. pentru că firma ar trebui să plateasca chirie pentru ţevile alea.
O sa ajungem sa mergem la dentisti doar atunci cand nu o sa mai avem dinti in jura. Au preturile foarte, foarte piperate.
In Iasi sunt zeci de gigei care au spus „nu” izolarii.
Caz concret.
Pe tot etajul meu de la parter la 4 suntem toți debranșați. Cel de la 3 și de la 4 au eliminat inclusiv țevile „comune”.
Parterul, et.1 și 2, nu am mai avut când să le taie că au băgat apă pe instalație și au rămas pentru la primăvară.
Iarna asta nu a venit nici un cost suplimentar, deci cu țevi sau fără țevi nu a contat.
Am fost să plătesc întreținerea și administratorul m-a anunțat (adică m-a sfătuit prietenos) că nu e bine să tai țevile, că ăștia de la CET vor să vină pe 28 să măsoare și să stabilească pagubele.
Acum cică prin faptul că ne-am debranșat, noi cei 5 vecini am produs pagube instalației de încălzire care acum este „dezechilibrată”.
Cică cei de la 3 și 4 vor fi obligați să monteze înapoi pe banii proprii țevile pe care le-au tăiat.
Acum, ce să zic… mă uit că nu se mai termină zăpada asta. Nu de alta dar parcă îmi vine așa să pun mâna pe bomfaier și să le bărbieresc pe toate…
Uite aberatii si in Timisoara
http://www.tion.ro/timisorenii-sunt-obligati-sa-plateasca-pierderile-colterm/news-20110209-01051449
O nelamurire, cum dracu poate sa-ti emita factura o firma cu care nu ai contract?
@Mihai: Si ce poate sa imi faca daca nu platesc factura? Pentru chestiile astea trebuie contract individual, cu fiecare apartament in parte.
Uite ca m-am ambitionat si dupa ce curat zapada de pe masina ma apuc sa cercetez legislatia
asta cu studente e prea tare o stiam de ceva timp, dar vad ca a devenit arhi cunoscuta
Alt caz concret: stiu pe cineva care a izolat tevile alea de trec prin apartament bine, cu vata de sticla, rigips si alte mizeriid e genul asta si cand au venit aia sa constate ‘pierderile’ – a intrebat – ce pierderi?! Astea-s izolate, nu ‘primesc niciun pic de caldura. Au croncanit aia un pic, s-au certat, s-au amenintat cu judecati, dar se pare ca tot individul respectiv a fost mai ninja si s-a scos. Acum nu mai plateste ‘factura comuna’. DECI SE POATE!
Eu stau in „bloc de centrale” dupa ce datoria la radet a ajuns la aproape 1 miliard (3 scari, 90 de apartamente). Nu mi-e clar cum pot aia sa ne convinga sa le dam banii, tinand cont ca blocu’ e complet debransat si nu s-a mai platit leu de peste 2 ani. O intra la un moment dat prescriptia in functiune?
@Robert Lazar: nu pot spune ca ma pricep, dar presupun ca firma respectiva are un soi de contract cu asociatia, din care faci si tu parte. S-ar putea ca din cauza asta primesti factura aia?
Dar ia zi-mi şi mie: există în România aprecierea şi stimularea muncii angajaţilor, alta decât cafea gratis la birou, un week-end la bulgari pentru „gulerele albe” sau 100 de lei primă la şantierişti?
Pentru că în prezent poţi să fii cel mai bun din firmă (conform auto-estimării şi a ce eşti pus să faci comparativ cu ceilalţi, pentru că nimeni nu va recunoaşte că contezi pentru organizaţie), dacă firma vrea să te fută, atunci te fute grupa mare. Iar când te vei ridica cu pretenţii negocierea se rezumă scurt la „vezi că acolo e uşa”. Nici un „stai băi coiţe, că numai tu din firmă mănânci chestiile astea pe pâine, eşti un angajat de care avem nevoie, hai să vedem unde ne întâlnim la mijloc”.
Mă repet: talibani ca liderii de sindicat, ori ca Butunoiu sau Giurgea (care Giurgea după mine are probleme psihice grave, deja e caz patologic dar probabil e lăsat să se desfăşoare pentru ceva interese meschine, e un fel de marionetă) adâncesc prăpastia necunoaşterii realităţilor din piaţă. Liderii de sindicat sunt nişte îmbuibaţi care-şi văd propriul interes şi agită nişte mase de prostălăi care nu ştiu nici pe ce lume trăiesc. Butunoiu săracu nu lucrează cu alde Dorel, deci în nici un caz nu va fi conştient că managementul de la top se-mpute, ca să fac un joc de cuvinte. Iar după ei se mai iau câteva mii de indivizi şi individe care nu ştiu nici pe ce lume trăiesc, dar au opinii de valoare.
Câte firme din România sunt în rahat nu din cauza angajaţilor, care apropo la birou ăia valoroşi fac overtime la greu pe aceeaşi bani ca să ţină firma în cârcă şi să plece bossul acasă mai devreme, ci din cauză că sunt administrate prost? Înainte să aruncăm cu piatra că Dorel doarme pe coada de lopată, să-l luăm puţin de urechi pe maistru care-l coordonează pe Dorel, că de la el pleacă debandada.
Să nu uităm, dacă tot ne referim la angajaţi, că până şi top-managementul sunt tot angajaţi. Ca să divagăm, dar legat de ce am zis în al doilea paragraf: „Eşti Steve Jobs şi ai cancer? Marş de aici că ne strici acţiunile la bursă.”
PS: Nu-mi spune de japonezi şi sud-coreeni. Vezi la ei numărul sinuciderilor legat de stressul de la locul de muncă. Omul este o marfă dispensabilă, o să ajungă workerii procesaţi ca la abator, chiar de nu vor să recunoască.
@Ionuţ: aprecierea e una singura. salariul. stimularea? pentru ce? sa iti faci treaba?
Stimularea nu se referă numai la bani, cum mulţi cred, pentru că angajatul e ca un copil mic ce are nevoie de aprecierea superiorilor. „Bravo băi, Gigele, soluţia propusă de tine a crescut randamentul vânzărilor cu 34 de procente luna asta! Ai scos firma din căcat!” Suntem de aceeaşi vârstă, dar uneori am impresia că nu ai prins şedinţele de la careul şcolii, când creştea pipota în tine când te lăuda tovarăşa şi te făceai mic la critici. :)) Ah, da, şi se cunoaşte că nu ai fost angajat destul.
Angajatul nu vrea numai „mălai”, vrea să ştie şi că el în firma aia reprezintă ceva şi că nu e privit ca un worker nenorocit pe care-l iau toţi la şuturi când le vine chef. Vrea să ştie că la muncă nu e stresat de şefi, că fiecare din colegi îşi face treaba şi nu trebuie să muncească după alţii, că i se dau taskuri clare şi deadlineuri realiste.
Degeaba îţi faci tu treaba excelent şi stai la ore suplimentare ca să ţii firma, dacă acasă vii cu nervii la pământ şi nu vrei decât să vezi perna. Simţul responsabilităţii, asta îi omoară pe Doreii conştiincioşi. Şi ghici ce? Firma/instituţia în care sunt angajaţi nu va da 2 scuipaţi pe ei, pentru că mereu se vor găsi nişte fraieri care să facă treaba putorilor din organizaţie. Ia de te luptă cu asta!
Hai să-ţi dau un exemplu, că mă mănâncă degetele pe tastatură.
La vechiul loc de muncă a lu’ nevastă-mea (unde patroana era un factor de stress permanent pentru ţipa toată ziua la angajaţi şi îi făcea proşti) e angajat director de vânzări Marian Vieru, fost mare sculă pe un job similar pe la UltraPro. Vine ăla cu echipa lui (ceva gagicuţă de o căra după el) şi prima lui grijă e să-i spună patroanei „Doamnă, fetele astea de la birou muncesc cam puţin 8 ore, iar salariul mi se pare cam mare”. Asta în condiţiile în care toate (în afară de top-management) munceau la negru, cu salariul minim pe cartea de muncă, luau mai puţin decât un vânzător de magazin, şi procesau overtime neplătit la acte şi stocuri până la 10 seara.
Şi le face Marian Vieru la toate program de lucru de 9 ore, chipurile cu o oră pauză de masă. Care pauză de masă s-a luat doar în primele zile. După câteva zile vine şi le zice la fete că a greşit când a afirmat că muncesc prea puţin, că deabia atunci şi-a dat el seama ce volum de muncă era. Şi ce crezi? Din cauza unui prost timpul minim oficial de stat la (blow)job a crescut la 9 ore, pe acelaşi salariu.
Nope. Doamna a mai rezistat vreun an pe post până prin 2008, când a fost chemată la firma la care e acum. Unde nici aici nu e totul roz, dar nu urlă nimeni în birou şi la angajaţi nu li se spune că sunt proşti.
Fosta firmă nu a dat faliment, doar a mai închis din magazine (în Bucureşti a rămas cu 3 parcă, unul pe Magheru şi două în Unirea). Se vinde mult la negru, fără acte, iar soţul patroanei e secretar de stat în MAE. So… O firmă nu dă faliment doar pentru că îi pleacă un angajat foarte bun. Pentru că în loc va veni unul mediocru ce o va ţine pe linia de plutire.
Problema nu e cât de bazat te crezi tu. Poţi să fii cel mai şmecher în reactoare nucleare, dacă nu e unu care să îşi dea seama că are nevoie de know-how-ul tău în domeniu atunci ai mai puţine şanse decât un hamal care cară saci de cartofi cu cârca în piaţă. Pentru că tu faci ceva foarte bine, eşti specializat pe chestia aia, pe când nea caisă dacă nu cară azi saci de cartofi în piaţă poate căra saci de ciment pe şantier pe aceeaşi bani de rahat.
Acum du-te şi tu, specialistul în reactoare nucleare, să cari saci. Îţi convine? Doar dacă urlă foamea-n tine.
Mi s-a părut absolut genial clipul cu handjobul. Să fie pentru toată lumea! :))
Era mai simplu daca retelele erau modernizate, si acum n-ar mai fi nici pierderi, nici atatea debransari. stiu, visez:)
Ce mi se pare fascinant e că aproape fiecare worker are impresia că dacă pleacă el din firmă şef-su dă faliment. Şi auzi frecvent discuţii de genul „să ne dăm cu toţii demisia când va avea nevoie de noi mai mult”.
Oamenii încă nu sunt conştienţi că sunt o marfă. Ce vinzi tu Dorele? Două braţe şi un creier. OK, te cumpăr, hai să lucrezi la mine. Nimeni nu e indispensabil! Tu pleci, ca o marfă uzată, iar în locul tău vor veni alte 2 braţe şi un creier. Mai bune sau mai proaste, asta e mai puţin important.
Lucru manual frate
@Ionut: nu ne-ai spus si finalul povestii. Nevasta-ta cand a vazut treaba asta s-a carat imediat de acolo si s-a angajat in alta parte – si pentru ca era bazata, nu i-a fost prea greu. Iar firma respectiva a dat faliment in maxim doi ani. Corect?
Eu unul n-as suporta ca patronul sa-mi spuna toata ziua ca sunt prost. Dar asta si pentru ca stiu ca exista alti patroni normali la cap care ar fi dispusi sa ma angajeze. Daca nu exista… pai atunci am o problema.
Bro, nu constientizezi piata muncii de la nivelul unuia care a fost Dorel 11 ani si ceva la un patron tampit si a interactionat cu alti tampiti, de la alte firme. Poate esti idealist, dar realitatea e departe de ideal. In ecuatia ta nu ai pus la socoteala increderea in sine, frica de necunoscut etc. Pana mea, si eu am devenit patron cu cel putin 4 ani mai tarziu decat ar fi trebuit tot din lipsa de curaj. Apoi am intalnit oameni care sunt foarte buni pe ce fac, dar nu isi doresc mai mult decat sa plece la munca si sa se intoarca acasa fara alte responsabilitati.
Da, aia cu reactorul era data la misto. Daca vrei alt exemplu: Electrician vs. Electrozugrav. Tu vii cu materiale de calitate si un pret pe masura, spoitorul vine cu materiale proaste si preturi de dumping. Ce faci, procedezi si tu ca el? Cine raspunde daca sunt probleme? Aici e si educatia oamenilor deficitara. I-am zis la patronul unui data-center romano-austriac ca o sa ia foc de la niste improvizatii. Nici o problema, avem asigurare pe cladire si servere. Intr-o benzinarie frigeau vitrinele frigorifice de nu puteai tine mana pe usa. Nici o problema, sarim pe geam. Ardeti ca sobolanii atunci! Nu poti forta batranica sa treaca strada daca ea nu vrea.
@Ionut, ce nu inteleg eu:
– in mod normal TOTI angajatii buni sunt de mult plecati din firma aia. Pentru ca oamenii aia sunt buni si in alta parte. Un angajat prost sau mediocru ar putea sa stea sa inghita mizerii mult si bine.
– daca eu ma gandesc sa ma specializez in reactoare nucleare, si ma inham la nu stiu cati ani de studii fara sa ma uit ca in Romania e o singura centrala nucleara, nu e cumva un pic aiurea sa ma plang ca nu gasesc de lucru in tara? Nimeni nu mi-e dator o slujba.
– oricum asta cu nucleara e data la misto, ca 99% din piata muncii n-are veleitati din astea. Dar omul cat traieste invata. Nevasta-mea a facut stiinte politice, si lucreaza cu totul altceva. Castiga binisor, si nu urla nimeni la ea… dar e un pic nasol? Este. E un pic si vina ei ca s-a inscris la facultate de stiinte politice in Romania? Eu zic ca da. Si ea zice la fel.
– cat despre urlat foamea in noi… era pe PiticiGratis o cugetare de mare bun simt: nu exista om harnic, destept si sarac. Daca te duce capul si vrei sa muncesti o sa ai bani. Chiar si in Romania. Si sigur gasesti un loc in care lumea nu urla la tine.
A, si la partea cu „eu duc firma in spate” ai dreptate. Doar daca tu esti ala care convinge lumea sa dea bani pe ce are firma de oferit, si chiar iti reuseste asta… atunci este o oarecare sansa sa fii locomotiva firmei. Ca si contabil, programator, sudor, mecanic… nici o sansa. S-ar putea sa fii necesar, daca esti bun… dar indispensabil? ha.
Fie ca tine…
daca tot am mers pe link-ul ala dat de zoso, l-am vazut intro pozaq din acelasi ziar
hai sa vedem care-l recunoaste :
https://adevarul.ro/locale/brasov/mascaricii-invadat-centrul-istoric-brasovului-foto-video-1_50ad678a7c42d5a66394826e/index.html
@Robert – o datorie la o firma care e autorizata sa ofere un serviciu se paote transfera in creanta si vanduta catre niste executori pe care nu-i intereseaza tevile. iar aia cu amenintarile e jenibila, la mine au venit niste mascarici de-astia din scara sa semnez pentru debransarea de la gaz – i-am trimis in pi**a mamii lor si asa au facut cam 80% din scara. eu sunt un caz fericit am centrala de bloc de peste 8 ani (brasov florilor)
Nu sunt idealist; life’s not fair. Daca n-ai incredere in tine vei fi calcat in picioare mereu si nu ti se vor recunoaste meritele. Daca mai esti si fraier sa inghiti totul, cu atat mai mult.
Nu zice nimeni sa lasi siguranta relativa a salariului si sa te faci patron ca altfel nu te respecta lumea, dar daca tu suporti sa fii calcat in picioare fiindca „aoleu daca nu imi gasesc de lucru in alta parte si mor de foame”, problema e si la tine. Hai sa zicem ca daca esti la primul job n-ai de unde sa stii, dar in maxim un an-doi te prinzi…
Exemplul al doilea seamana un pic cu primul: n-ai inteles corect care era piata pentru serviciile tale :P. Sper ca de atunci s-au schimbat in bine lucrurile, desi pe la noi tot criteriul pretului primeaza.
faza cu polistirenul pentru izolatie nu stiu cat e de legala, eu stiu ca daca mai mult de 50% din bloc s-a decis sa izoleze, e obligat si restul sa faca la fel…ca au loc pierderi pe la destul ala.
Daca nu vrei sa platesti caldura de la instalatia comuna – taie tevile!
Sau trimite-le o instiintare sa le scoata pe exteriorul blocului, ca daca nu, percepi chirie pe spatiul ocupat de tevi.
Si la firmele cu multi angajati, calitatea muncii e fix p**a, cine iti da contractele si cat de des iti vin controalele, asta conteaza. Asa ca poti sa fi tu si mesteru’ Manole ca tot salariu minim o sa iei!
@Andrei M. Obligatoriu e doar sa zugravesti fatada, da daca nu ai bani, oricum nu are nimeni ce sa-ti faca, doar sa puna pentru tine si eventual sa le dai banii cum poti. Daca ajungi la proces si arati bunavointa o lungesti………
Romania: platesti pentru niste tevi care te incurca si nu ajuta la nimic mai mult decat gazul care il consumi cu centrala.
Alta tara ne bananiera: vine „CET-ul” de la ei si isi cer scuze ca te incurca niste tevi, te intreaba daca te deranjeaza, iar daca raspunzi afirmativ au 2 variante… fie iti ofera ceva… fie flexul… nu e greu deloc!
Pana cand taceti si inghititi orice lege data de semianalfabeti, pana votati semianalfabeti… sa nu va mai aud cum va plangeti… sa nu va aud cat de necajiti sunteti… sunteti doar lasatori … foarte lasatori… si nepasatori… de asta veti plati acele facturi… pentru ca nu aveti ce face! V-au prostit pe fata!