Protest la Istorie – un strigăt vechi de 20 de ani

eyes2

O ştire care a răzbătut greu zilele trecute prin presă: joi a avut loc o învălmăşeală la Facultatea de Istorie din Bucureşti. Motivele sunt cel puţin amuzante: facultatea nu ne pregăteşte pe noi, studenţii, pentru nimic concret şi profesorii sunt prost plătiţi şi nu sunt locuri în cămine. Ah, şi decanul e un comunist.

Amuzant, vă spun.

Două idei am de împărtăşit pe tema asta. Sunt vechi, dar sunt ignorate des.

Prea multe facultăţi, prea puţine posturi

Se bagă enorm de mulţi bani în învăţământul superior, pentru specializări depăşite şi inutile. Au ieşit pe bandă rulantă zeci de avocaţi şi jurnalişti, zeci de bancheri şi specialişti în marketing şi finanţe, atât de mulţi încât piaţa nu îi poate absorbi.

Toată lumea şi-a frecat mâinile, toată lumea şi-a umplut buzunarele, nimănui nu i-a păsat de rataţii cu diplomă care ies de pe băncile facultăților. De ani de zile toata lumea urlă că programa e învechită, profesorii sunt consumatori de formol şi gerovital şi că sunt prea multe clase, Ministerul Învăţământului a băgat capul în pământ, pentru că studenţii sunt o excelentă masă de manevră, utilă în vremurile astea rele.

E vremea planificării

Până acum alegerea a fost simplă: îl dăm la drept, că avocaţii fac mulţi bani – îl dăm la medicină, că doctorii ăştia – îl dăm la bancomat, că uite ce salarii au.

Dar vremurile se schimbă. Aşa că părinţii şi copiii vor trebui să facă alegeri mai bune şi mai atente pentru viitorul lor. Şi totul va începe de la “la ce se pricepe” şi va continua cu “da’ el ce se poate face după ce termină”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Bine ca la Agronomie nu am gasit nici un manual sau o harta care sa arate solurile din Romania, asa cum sunt azi. Tot cu alea din 78 defilam, chiar daca poluarea cu ingrasaminte a modificat aproape toata compozitia.

    Nici macar un profesor universitar nu stie ce tip de planta mai e buna pentru fiecare regiune , d’apoi un taran.

    00
  2. Noroc că eu sunt inginer, n-o să fie niciodată prea mulți pe lumea asta. :))

    00
  3. Nici un părinte nu acceptă ideea că are un copil prost. Cum să-l facă mecanic auto să râdă satul de el … îl dau la Medicină că trece el în 10 ani cumva … apoi mai omoară 2-3 pacienţi … şi în timp învaţă … sau NU.

    00
  4. @1nu: mai bine te faceai peşte, sexul încă se vinde. :) Ingineri sunt căcălău, unii deştepţi, majoritatea idioţi.

    00
  5. minte agera brat de fier nu sunt om sunt inginer

    00
  6. Acum 100 de ani era mişto să fii inginer, aveai un statut social, o prestanţă, o educaţie tehnică…acum însă…

    00
  7. Ai uitat sa mentionezi dinastiile din invatamantul superior, nepotismul si dictatura unor fosile uitate de Dumnezeu in scaun. Dar si coruptia imensa din catedre: bani si secsuleţ contra unor note de trecere.

    00
  8. @John Galt ok, profesorii sau taranii, dar poate mai sunt ingineri agronomi sau nici ei nu mai exista? :)

    00
  9. La Istorie probabil și-au băgat coada cei de la Miliția Spirituală cu protestul acesta. Dar iarăși, ca și atunci când am făcut facultatea acolo, tot degeaba. Zoe Petre și restul cetei de dinozauri să trăiască.

    00
  10. Oare la ce s-au referit studentii de la istorie cand au spus ca nu sunt pregatiti pt ceva concret? La ce te astepti sa te pregateasca cand mergi la istorie? Sa joci la bursa?

    00
  11. mai stiu eu un inginer care pune gresie si faianta!

    00
  12. facultati de bancheri? Lol

    00
  13. asta a mers mînă în mînă cu desființarea învățămîntului vocațional. așa este de greu azi să găsești, de pildă, un mecanic bun!

    00
  14. @Alina Rad
    fostul CEO al IBM-ului are diploma in Istorie. Pe ala l-o fi pregatit facultatea aia pentru asa ceva, cine stie :D
    Sau poate ca doar a fost muncitor si n-o fi asteptat sa i se dea, asa cum asteapta studentii romani ;)

    00
  15. la mine in bloc mai sunt si acuma bosorogi de pe vremea impuscatului care au pe usa placuta cu „Ing. Xulescu Vasile”… „Tin. Xulescu” (de la tinichigiu) probabil nu suna la fel de bine

    @zoso: absolventii de clasa a XII-a (aia care au reusit sa ia si bac-ul), dar si parintii lor, sunt probabil bulversati de multimea de facultati si specializari inutile din care au de ales… poate faci un site cu „ghidul absolventului de liceu”, ca e pacat sa-i ghideze in viata doar chirila de la voma veche. ceva simplu, cu un chestionar de o pagina: ce materii ti-au placut la scoala, ce medii ai avut, cati bani ai vrea sa castigi la angajare, respectiv la 5 – 10 ani dupa angajare etc., dupa care sa scuipe raspunsul: de ex. „punctele tale forte sunt geometria in spatiu, desenul si istoria => arhitectura” sau „esti varza la toate capitolele => SNSPA”

    00
  16. avand in vedere ca la politehnica se studiaza filozofia iar la liceele de uman se baga intens mate si fizica, nu inteleg protestul. trebuie sa manance si gurili lor…

    00
  17. Învăşământul este astfel croit încât să genereze votălăi pe bandă rulantă!

    00
  18. tata este inginer agronom.
    a ramas fara servici acu 3 ani, i-a luat 2 ani sa gasesasca altceva, si numai din intamplare.
    eram pe la brintex, am vazut o firma care era pe domeniu agro, am intrat sa ii intreb daca nu au nevoie de cineva pe profil.

    firma respectiva are un patron turc care ne-a zis ca umbla dupa un inginer agronom de vreo 5 ani de zile, si nu a gasit. nici nu m-a lasat sa plec dupa ce i-am zis ca o sa il sune tata, i-a dat telefon, si a venit pana la ai mei la tara sa il recruteze, sa fie sigur ca nu il scapa.
    amandoi sunt foarte multumiti acuma.

    00
  19. Eu aş zice să coste facultatea o cârcă de bani, ca peste baltă, şi atunci s-ar rezolva toate problemele din învăţământ. Dar na, la noi s-a împământenit ideea asta că tot gigicu’ trebuie să aibă dreptul la educaţie superioară, de-aia am murit la revoluţie. S-avem diplomă lucioasă!

    00
  20. @Icegrim: Pentru că cele mai bune lucruri în viaţă nu-s gratis.

    00
  21. @popa adrian: În loc să faci presupuneri deplasate, mai bine ţi-ai folosi neuronii să gândeşti mai departe de nas. De-aia nu ne mai facem noi bine.

    00
  22. @puttycat: cu alte cuvinte, sa se mosteneasca dreptul si posibilitatea de a fi inteligent si util, da?

    00
  23. @ puttycat
    ti-a ocupat vreun sarantoc locul la facultate? ai fi vrut la actorie si ai constatat ca banii nu inlocuiesc talentul? Eu as zice sa se intre cu examen de admitere iar la universitatile de stat sa nu fie si locuri cu taxa. Pentru cei cu bani sa fie universitatile particulare, sa cumpere si ei o diploma.

    00
  24. @corcodusul

    cati bani ai vrea sa castigi la angajare, respectiv la 5 – 10 ani dupa angajare

    LOL. Si vor raspunde toti „mii de milioane de miliarde”.
    De parca multi absolventi de liceu au habar ce vor de la viata.

    In general (din cite am auzit despre cum se face asta prin alte tari) asta se face de catre persoane specializate si se face inca din gimnaziu. Ii zice career guidance.

    In alte tari specializarea incepe mult mai devreme. Ce-mi trebuia mie, ca programator, sa invat intr-a 11-a si a 12-a chimie sau biologie ??? Si asta in liceu cu specializarea informatica.

    00
  25. @Ionuț, comentariu #4 + #6
    sa intelegem de aici ca ești sculer matrițer ofticat ca n-a prins un loc la orice fel de inginerie ?

    cred ca singura generalizare ce poata fi acceptata de toti e ca sistemul universitar din RO e la pamant.

    PS: wikipedia RO spune:
    Un inginer este o persoană cu o pregătire tehnică – teoretică și practică, obținută într-un institut de învățământ superior, care practică ingineria.

    Spre deosebire de oamenii de știință, care studiază natura și fenomenele naturale pentru a stabili principii, axiome și teoreme, inginerii aplică principiile teoretice din matematică și fizică pentru a crea un produs concret, ca de exemplu un rulment sau o tastatură de telefon.

    00
  26. @ puttycat
    dupa ce ai intrat la o facultate la care ai dat examen cred ca esti in masura sa-ti dai cu parerea despre lungul nasului si taxe de scolarizare.

    00
  27. @c3: „Ce-mi trebuia mie, ca programator, sa invat intr-a 11-a si a 12-a chimie sau biologie ??? Si asta in liceu cu specializarea informatica.”

    si daca nu se mai cauta crosetatul de pagini de web, ce-ai sa faci? stai in ajutorul de somaj? crezi ca mai e suficient sa stii doar „programare”? hmpf.

    00
  28. @Ariel: dacă mă-ta o sugea când ar fi trebuit nu mai făta un prostovan ca tine. Eşti la fel de idiot ca ăla care mi-a zis că inginer e o meserie.

    00
  29. In toata criza asta facultatile au fost printre acele organizatii, institutii whatever care nu au scazut ca si cifra de afaceri.
    Nu ma refer neaparat la Romania, ci la nivel global.

    Sigur ca s-au mai blocat niste posturi, si poate au mai scazut putin salariile insa sunt mult prea multi dinozauri, care abia mai tin minte ce au facut dimineata si care vin sa-ti predea din carti de acum 30-40 de ani.
    Anul trecut am ramas socat cand am aflat ca cei de la electrotehnica, sau ceva de genu, invatau in facultate depanarea televizoarelor cu tub, ba mai mult faceau asta de pe o carte aproape identica cu cea de pe care studiase tatal prietenului respectiv – o carte veche si foarte putin modificata de 26 de ani.

    Si da sunt probleme, dar problemele astea sunt peste tot, nu doar in Romania. Si nu e doar problema facultatiilor ca si institutie ci a si oamenilor care o frecventeaza.

    00
  30. @hash: si daca eu am facut desen 2 ani de zile in liceu inseamna ca ma apuc sa vand tablouri la taraba?

    00
  31. @chris
    pai o data zici ca ar fi o rusine sa stai in piata si sa vinzi rosii (da, am inteles, cu diploma de facultate) si in ultima fraza o dai la intorsul :)). Eu as zica ca nu e nici o rusine sa vinzi mere in piata, chiar daca ai si master in nu stiu ce domeniu. Nu e o rusine sa lucrezi, indiferent de munca, atata vreme cat e munca cinstita. Parerea mea..

    00
  32. ce nu inteleg toti viitorii studenti someri este faptul ca in afara ,tarile civilizate ,meseria chiar e ‘bratara de aur’ si nu e o rusine sa lucrezi pe santier ,in atelier mecanic etc..De exemplu un sudor castiga si in tara si in afara o carca de bani mai ales daca e specializat pe sudura in argon. Noi trebuie sa intelegem ca a fi ‘meserias’ nu e o rusine ci rusine este cand devii absolvent de facultate si te apuci sa vinzi rosii in piata ca nu ai vrut sa inveti o meserie,mai ales daca vezi ca nu te duce capul.In fara sunt foarte pretuiti si cautati cei care au o scoala vocationala.La noi e rusine sa fii mecanic auto , infirmier,sa lucrezi pe santier,in piata..etc.

    00
  33. @chris +1
    @Ionut – ai inteles? scapa si tu de complexele pe care le ai, nu fac bine la sanatate.

    00
  34. Se incearca noi revolutii … aici e un test doar

    00
  35. @Ariel: vezi că ai uitat nişte mui la mine, să vii să ţi le dau ca să nu te mai fută grija de mine…inginerule ;)

    00
  36. @puttycat

    Ceva dreptate ai tu dar nici sa iesi din facultate cu mai mult de $30000 datorie nu mi se pare chiar normal. Ce inceput de viata, mai! Abia astept sa ma vad absolventa ca sa pot sa incep sa-mi platesc zecile de mii de dolari de datorie. Can’t wait!

    00
  37. La facultatea mea ii intreb pe astia care fac Law sau Management ce vor sa faca in continuare si sunt foarte multi care se gandesc la cariere in afara specializarii, dar bazate pe ea. Ma rog asta nu cred ca se aplica in Romania, unde multi se duc la ciudatenii ca managementul turismului doar ca sa zica ca au o facultate.

    00
  38. @Diana: Păi poți să alegi să fii și autodidact, sunt domenii unde chiar e mai bine să nu-ți pierzi timpul cu facultatea de la noi, după umila mea părere (programare, de exemplu, și alte activități din astea geeky). De fapt, eu nu știu calculatorist bun care să aibă studii superioare…
    So, ai bani de dat pe diplomă, dai… sau ești băiat deștept și înveți cât mai multe chestii de unul singur. Mai e și varianta bursei totale sau parțiale pentru cei mai buni, deci na, cred că opțiuni ar fi.

    00
  39. Cand existau scolile profesionale (cineva zicea ca acum nu mai exista: Ma mir!) si fiecare putea sa isi aleaga directia pe care sa mearga mai departe era mult mai usor decat acum cu repartizarea automata cand pe aia mai buni ii ducem la licee cu „renume” si pe aia mai „prosti” ii repartizam la periferie. Erau unii care isi alegeau o meserie pe care urmau sa o aiba in viata si aia care vroiau sa mai copilareasca putin se duceau la liceu pentru ca inevitabil, dupa liceu urma si facultatea. Problema era ca pe timpul acela, oamenii cu stare isi impingeau copiii sa faca liceul ca sa nu se faca de ras in societate daca dau la o scoala profesionala, deoarece ei erau elevi premianti si nu le statea bine cu o cheie franceza in mana.
    Cand au vazut „taranii” ca a fi doctor sau avocat inseamna bani, i-au impins si ei pe copiii lor sa faca o facultate, nestiind cu ce se mananca de fapt chestia asta. Imi aduc aminte ca acum cativa ani eram internata in spital si am vazut pe una din usile spitalului o lista cu notele rezidentilor si din 20 de insi trecuti acolo, doar vreo 4 aveau note peste 8 la proba practica, restul numai 4 si mai erau cativa mai rasariti cu cate un 6 sau un 7. Si am zis de pe atunci ca daca unul din acela cu nota 4 ajunge sa fie doctor, atunci vom muri cu siguranta pe masa de operatie.
    Problema este ca nu oricine este creat sa fie doctor. Este o meserie care cere multa rabdare, inteligenta, ratiune si dexteritate. La fel cum meseria de sticlar cere o mare indemanare si o concentrare foarte atenta la ceea ce faci.
    Fiecare om trebuie sa invete sa isi aleaga singur drumul in viata, nu manat de catre altii care cred ei ca stiu mai bine. Problema este ca o mica parte dintre noi ne gasim cu adevarat vocatia.
    Si ar trebui sa fie un pic „scuturati” si profesorii ca nu prea isi mai dau interesul sa ii invete pe elevi. Vin, predau lectia, apoi la una din orele viitoare, lucrare de control instant, chiar daca ei au uitat sa ii intrebe pe elevi daca au inteles ceva din ce le-a fost predat.
    Acum s-or mai gasi manuale, ca pe vremea am gasit manualul de Psihologie cu o saptamana inainte sa termin liceul.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.