Proiectele prin care Primăria sau Sfântul Duh dau 80% din valoarea renovării sunt inutile

Ideea lor e să te ajute să renovezi fațada de la stradă (nu sunt pentru toată casa, doar pentru părțile pe care oamenii le vad din stradă), dar, ca orice idee românească, e făcută prost.

Cum funcționează:

  1. execuți lucrările pe banii tăi, cu firme alese de Primărie, după ce ai obținut toate avizele și autorizațiile. inutil de spus că firmele care știu că sunt alese pentru asta au prețuri cu 20-30% mai mari.
  2. faci o cerere către primărie, atașând facturi, avize și tot felul de acte și minuni și te rogi să nu fii respins pentru chichițe birocratice.
  3. aștepți. primăria are un buget fix pentru acest program, dacă el se epuizează, primești banii anul următor.
  4. dar nu ești primul pe listă pentru anul următor, chiar dacă ai rămas de anul trecut, așa că ar fi bine să mai depui o dată cererea.

Hai că ați ghicit unde merge toată treaba asta: programul e făcut ca angajații primăriei să fie unși pentru a da drumul banilor, la fel ca orice altă lege făcută în coadă de pește. Sunt oameni care iau banii la 3 săptămâni după depunerea cererii și oameni care așteaptă de doi ani și jumătate.

Nu mai sunt deloc amar, mi-a trecut.

casa-02

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Seems .. legit.. romanianly speaking :|

    00
  2. Eu cred că toată ideea de a da bani de la bugetul public pentru renovarea unor clădiri proprietate privată este o prostie. Mai ales în condițiile în care primăriile n-au bani să susțină spitalele (pline de viruși) și școlile (multe fără toalete igienice).
    IMO, ești proprietar, renovezi pe banii tăi, cu frecvența cu care spune legea (10 ani, 20 etc.). Nu ai bani, nu renovezi, așa că vine primăria și îți dă amendă și/sau, dacă streașina ta cade pe mașina sau în capul unui trecător, plătești despăgubirea (tu sau firma de asigurări). Dacă nu-ți permiți nici asigurare iar firma nu te asigură (că e casa prea dărăpănată) atunci o vinzi și te muți acolo unde îți permiți, la casă sau la bloc. Sau înapoi la țară, la mă-ta mare! Iar în locul tău vine unul care dărâmă coșmelia făcută la 1890 de tac-tu’ mare și construiește în locul ei o clădire nouă.
    Ce ne mai place să fim o nație de proprietari, ‘tu-i morții mă-sii de viață, dar pe banii altora…

    00
    • Daca primaria sau orice altcineva imi impune cum sa se faca renovarea (materiale, culoarea vopselei sau mai stiu eu ce) atunci primaria sa vina si cu bani, ca altfel renovez cu materialele pe care mi le permit si ce culoare vrea retina mea sa vada pe pereti.
      Cat despre renovare, nu cred ca e o saptamana de cat Vali si-a expus propria odisee.
      In cazul asta, daca tot nu da vreun ban, macar sa nu-mi puna bete-n roate si sa emita avizele alea inainte sa vina timpul pt urmatoarea renovare.

      00
    • Exact. Si totusi, 10 dislike-uri! Si ne mai miram de ce PSD are succes, de ce o janghina ca madam Firea e primarita etc etc. Ar trebui sa se puna pe stema, unde scria RSR lozinca ‘Sa se dea!’.
      Desi steagul gaurit e destul de bun, spune multe: tovarasi, s-a tot dat/luat, dar iaca a ramas gaura!

      00
    • Da, bine zis. Doar ca multe cladiri de patrimoniu sunt proprietatea statului care, ghici ce, nu are nici bani nici chef să repare fațade!

      00
    • Problema cu modul asta de gandire e, ca in scurt timp ramanem cu mai putine cladiri istorice, chiar daca acestea sunt valoroase ca arta, historie etc, dar nu mai sunt amplasate intr-o locatie prea buna.

      00
  3. Am cumparat o casa care a stat nelocuita mai mult de 6 luni. Am primit 5000 de euro ajutor de renovare. Am spus ca o fac singur si am intrebat daca imi accepta facturile de materiale. Mi-a acceptat inclusiv factura de la deponeul unde am dus molozul (vreo 350 de euro). Chiar si facturi din Romania traduse. Legea prevede, la o investitie de 15000 de euro, o rambursare de 5000 daca nu ai copii si 1000 de euro pentru fiecare copil pana la un maxim de 8000 de euro. Nu mi-a trebuit nici o cerere, mi s-a intocmit un dosar unde am avut la dispozitie 2 ani sa depun facturi si fotografii cu inainte si dupa renovare. La sfarsit au venit doi reprezentanti ai primariei sa constate la fata locului. Au facut poze si in 3 saptamani am avut banii in cont. In Germania…

    00
    • mori pls!

    • @Bebito85

      Ca să avem economia lor, sau superioară lor, se presupune că nu mai plecăm nicăieri pe planetă şi-ncepem să ne curăţăm & să ne aranjăm propria podgorie (ţara).

      Aşa, să stăm numai să-i admirăm pe aţii, îi citez pe americani: Winners focus on winning. Losers focus on the winners.

      00
  4. Citeam prin știrile locale ca la Oradea au găsit o formulă win-win: scutiri de impozite și facilitare de împrumuturi fără dobândă pentru cei ce-și renovează clădirile și creșterea drastică a impozitelor pentru cei ce nu vor.

    00
  5. O aiureala.

    00
  6. Sau mai mutati-va-n pendula mea intr-un imobil pe care il puteti intretine fara sa intindeti mana la stat. Hai c-am zis-o…

    00
  7. Da, dar au avut probleme în trecut cu zonele şi imobilele istorice. Birocraţii au priceput că, dacă vrei să înlocuieşti şi să construieşti ceva, trebuie lăsat să putrezească şi pe urmă, cu bulină roşie sau dărăpănat, poţi să dărâmi.
    Dar nici ei nu pot să facă ceva cu vechimile istorice fără pretext. În special, în niciun caz asupra patronilor de imobile istorice şi/sau pe zone istorice.

    Nu mai sunt deloc amar, mi-a trecut.

    Se vede, se vede. XD

    Baftă pe săptămâna asta, something tells me you’re gonna need it.

    00
  8. deci ai marcat …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.