Profitul Lidl confirmă ce spuneam pe aici…

Când eu și alții spunem că retailul nu are cum să aibă profituri atât de mici la cifre de afaceri atât de mari, că nu se explică de ce laptele pleacă de la țîța vacii cu 1,5 lei și ajunge pe raft cu 5,5 lei, lingătorii de bocanci ai companiilor făceau tumbe logice pe tema asta.

Iată niște cifre amuzante:

Lidl Discount România, compania care operează magazinele Lidl pe piaţa românească, a raportat un profit net apropiat de cel al operatorului din Polonia, deşi vânzările locale sunt de două ori mai mici. Lidl, liderul comerţului local, a raportat un profit net de circa 214 mil. euro anul trecut, la o cifră de afaceri de 3,7 mld. euro. Filiala din România a fost cea care a avut cea mai mare contribuţie la profitul Lidl în regiunea Europei Centrale şi de Est. (sursa)

Cine are cele mai mari prețuri la mâncare din regiune, deși materia primă e ieftină? Cine are adaos 30-50% din prețul de vânzare final? Cine face scheme cu taxa la raft?

Și țineți cont că profitul ăsta este după optimizările fiscale pe care fiecare multinațională le face. Și tot e cel mai mare din regiune. Plus, comparația cu Polonia, care ne doare, că și acolo prețurile la mâncare sunt mai mici decât în România.

În caz că nu m-am făcu înțeles, sunt două probleme aici:

  1. nimeni nu explică diferența dintre prețul de la poarta fermei/fabricii și prețul de la raft, diferență care e enormă. nu costă atât de mult să prelucrezi marfa. nu are cum. de asemenea, oameni care lucrează la achiziții spun că adaosul e sensibil mai mare de 30%. de asta să declari 5% profit e ciudat.
  2. cu toate astea, 5% e profit record față de alte țări din regiune. cum reușesc aici să facă profit mai mare decât în alte țări? cumva aducând prețurile mâncării la același nivel, deși salariile nu sunt?

Nu neagă nimeni dreptul companiilor de a face profit, dar cum se face că băncile și supermarketurile fac profituri record în una din cele mai sărace țări din UE? De unde vin oare profiturile astea? Sunt nemții și francezii mai săraci ca noi, mănâncă mai puțin? Sau sunt mai bine reglementate lucrurile?

Soluția, adoptată de alte țări, de care avem nevoie este simplă: adaos peste 20-30% la unele produse să fie impozitat cu 90%. Să te lecuiești de scheme. Dar bagi AMGul directorului la cheltuieli, cursuri de pregătiri în Maldive și te mai scoți.

Poate când mai vedeți vreo campanie Lidl pe la influencerii dvs. preferați întrebați-i care e faza. Așa, civilizat.

Răspunsul Lidl:

Vă mulțumim pentru mesaj, dar, din păcate, nu putem comenta prezența Lidl în alte țări sau situațiile lor economice. Ce vă putem spune este că noi, Lidl România, rămânem fideli promisiunii noastre de a le oferi românilor produse la cel mai bun raport calitate – preț și reușim să facem asta datorită modelului nostru de business bazat în proporție de peste 80% pe produse marcă proprie.

Așa cum știți, în 2022 am avut o inflație fără precedent și o presiune uriașă pe întregul lanț de aprovizionare. Noi, Lidl România, ne-am luptat să păstrăm prețurile la un nivel cât mai scăzut și, conform unui studiu Eurostat, în 2022, România a fost țara cu cele mai mici prețuri la alimente din UE.

 

sigla-lidl-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

147 comentarii

  1. deci sa cumparam de la Carrefour ca e mai ieftin la aia ?! :))

    Comentariu apreciat.8021
    • Si Lidl e dintre aia mai ieftini, la noi. Carrefour, Auchan sunt mai scumpi, de f. multe ori.

      Comentariu apreciat.1838
    • In retail sunt multe scheme de sifonare a profitului. In special lidl si kaufland deruleaza marfa de la raft printr-un 3rd party o firma care o cumpara de la furnizori in numele lor, care face parte din acelasi grup.

      https://www.markant.com/ro/en/system-pim-markant

      Comentariu apreciat.343
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 5096
    • @Add ai uitat ceva esential la exemplul tau: DENOMINAREA din 2005!(cand s-au „taiat” 4 zerouri)
      Cu alte cuvinte cei 50.000 lei perechea de ciorapi a devenit exact….5 lei! :-)
      Asa ca argumentul asta nu sta in picioare.

      Comentariu apreciat.364
    • Nu ai de unde cumpara mai ieftin, toti practica aceleasi magarii. Platim ca prostii incapacitatea statului de a controla un fenomen, cel al lacomiei la nivel inalt. A, scuze, inflatie vroiam sa zic.

      Comentariu apreciat.282
  2. Se numeste „optimizare fiscala”. Ei raman cu partea fiscala (banii), statul ramane cu optimizarea.

    Comentariu apreciat.1017
  3. În plus, Lidl importă o grămadă de produse din Polonia.

    Comentariu apreciat.893
  4. Din experienta, lidl e cu 20% mai ieftin ca ceilalti si totusi are profit mare. Nici nu vreau sa ma gandesc ce profit au ceilalti.

    Comentariu apreciat.17411
    • La Kaufland cel puțin e jale.
      La un magazin mic de cartier circa 80-85% din preturi sunt mai mici sau cel mult egale cu Kaufland.

      Iar unele diferențe sunt șocante- de ex. suc de roșii marca Olimpia e 15 lei sticla în Kaufland și 9,2 lei în magazin de cartier.
      Si sigur Kaufland vinde mai mult decât magazinul de cartier.

      Comentariu apreciat.10414
    • Stii ca Kaufland e tot Lidl, nu? Domnii Schwarz au gasit cea mai buna vaca buna de muls din Europa. Mai ales ca in America nu-i merge deloc bine.

      Comentariu apreciat.968
    • @Nicu – Lidl si Kaufland fac parte din grupul Schwarz, dar tata Schwarz are doi copii carora le spune sa-i demonstreze cine il iubeste mai mult. Celalalt e privit ca cea mai mare concurenta. De vreo cativa ani au hotarat totusi sa existe doar un reprezentant in tarile noi, sa nu se mai canibalizeze.

      Indecis. Tu ce zici?266
    • @Nicu, pai in america nici n-are cum sa le mearga, au deja walmart si dollarstore, sau target sau bestbuy, unde sa te bagi ce profit in plus sa faci? asa aici au prins piata bine trebuie sa se bata doar pe alocuri cu francezii

      263
    • #NIX, in State opereaza Lidl dar sub alt nume. Acum cativa ani sefa HR din Ro, Ileana Stefan a fost detasata acolo sa ”descopere noi talente”!

      71
  5. Prefer să-mi fac cumpărăturile de la retaileri români pentru că achiziționez la jumătate de preț majoritatea produselor. Annabella, Diana, Euromarket, Dcneu, noi, la cocoș.

    Indecis. Tu ce zici?6441
  6. Raspunsul este simplu. Jucatorii mari din retail s-au cartelizat pt ca avem un consiliu al concurentei care doarme sau ia spaga.

    Comentariu apreciat.1984
  7. Si tineti cont ca la Lidl sunt cat de cat preturi mai umane versus Careffour sau Delhaize

    Comentariu apreciat.827
    • Mai recent la Mega au inceput sa aiba unele oferte chiar atractive si per total nu mai sint cu preturile unde erau cindva. Stiu ca suna de parca m-ar plati, dar nu e asa. Nu am fost niciodata fan Mega, dar mai recent am inceput sa acord atentie ofertelor de la ei din aplicatie, am fost prin citeva magazine de citeva ori, si pot spune ca realitatea din teren s-a cam schimbat…

      Indecis. Tu ce zici?3746
  8. POsibile explicatii
    1) – nu is la noi in tara sa faca optimizare fiscala in timp ce in Polonia sunt in stare – adica isi platesc corect darile la stat la noi, dar pe statul polonez il fura
    2) – au adaos imens , de acolo iese banul

    Acuma pentru a confirma 1) e nevoie de un expert contabil, dar eu numai citind punctul 1) ma umfla rasul …Adica poti fura un stat ca si Polonia, dar pe romani nu prea
    Mai ramane 2 , care , cum spune cineva mai sus ma face sa ma gandesc ca alte lanturi mari de Hypermarket-uri au averi

    P.S. : salariu minim in Polonia – brut – 6 Eu/ H – > 1000 Eu
    In romania – undeva la 600 Eu

    chiar si asa…tot nu se explica profitul imens pe care il are filiala din ROmania

    Comentariu apreciat.499
  9. O spun din nou: cartel. Nimeni nu-i controlează.

    Comentariu apreciat.1064
  10. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 73199
    • Dude, vorbim de mancare nu de genti Dolcecablana…
      Adica, sa imi fie cu iertare, daca o mai tineti mult cu capitalismul lui Adam care spune ca pretul se echilibreaza in functie de cerere si oferta, inseamna ca nu vedeti in jur…

      Hai ca inteleg la gaz, unde daca e cald, scade pretul, daca e frig creste pretul…dar la mancare ? cand Romania are teren fertil de nu mai poate ?
      Singura explicatie: profit imens + restul lanturilor de magazine care la randul lor , ridica sau coboara pretul in functie de mica intelegere. (cartel)
      Adica vrem sa fim toti capitalisti, dar cand ala ce are porcul si faina cere cat vrea muschiul lui ca stie ca altfel mori de foame , parca e cam nevoie de un pic de nuia socialista pe spatele luoi

      Comentariu apreciat.11924
    • cum era aia „la bătrânețe toți devenim socialiști”?

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4393
    • toate astea le știm. e foarte bine că avem supermarketuri in loc de magazine de colț dubioase, cu mâncare tinută în condiții improprii, ca acum 20 de ani. dar de aici până la 5% profit e cale lungă. simți la raft problema. și la casa de marcat.

    • @Dave
      Dude, pământul din România nu este chiar atât de fertil pe cât vrei tu să crezi.
      Ca să crești ceva trebuie multe lucrări, îngrășăminte, tratamente, irigare etc, chestiuni care înseamnă, vrei-nu-vrei, bani. Adică capital.
      După ce ai crescut ceva, mai trebuie bani pentru recoltare, depozitare, conservare, distribuție. Adică alt capital.
      Capital care este greu de găsit, mai ales dacă ai terenuri mici (până la câteva hectare).

      Indecis. Tu ce zici?3248
    • rumbu, voiam să mai zic ceva.
      dacă la articolul ăsta mă faci socialist (tu la vedere, alții pe la colțuri, ba am șters și comentariul unuia care mă făcea românia tv), cum ar fi să încep să scriu că pe mine mă doare la banană, că eu am bani, muriți dreacu săracilor? ce reacții ar fi? nu e destul un blog unde se scriu scheme din astea lovite la cap? vrei două?

    • NOU
      #35

      De fapt Petre Tutea zicea fix invers despre varste si socialism: „Daca nu esti la 20 socialist, nu ai inima. Daca la 40 de ani nu esti liberal, inseamna ca nu ai creier.”

      Comentariu apreciat.337
    • Am fost eu acum 2 luni in Polonia in vacanta. Untul era 36lei kg si ceafa de porc era 17 lei / kg. La kaufland. Trageti ce concluzii vreti.

      Comentariu apreciat.405
    • Eu nu inteleg exact unde este acel profit nesimtit – daca facem un calcul simplu pare sa fie 8% profit din cifra de afaceri, nu este un procent decent?

      Si daca lanturile au acel adaos nesimtit insemna ca magazinul de la colt are aceeasi marfa mai ieftina, probabil cu 20% cel putin, nu?

      206
    • @BigBear ai dreptate. 8% nu e profit mare. Dar astia au 8% pe srl in Romania si x% la o alta firma din grup care vinde SRL-ului din romania.

      Am vazut schema de astea si la unii baieti care au contracte cu statul si mai ca iti dau lacrimile cand le vezi profitul.

      81
    • @fularpulsar: azi e untul la Kaufland (marca proprie/82% grasime) 30 lei per Kg. Ceafa de porc e 27 de lei per kg. Poate ai luat tu ceafa cu os. nu are cum sa fie atat de ieftina pe aici. si nici nu au crescut preturile in ultimele luni pe aici. Aici, in Polonia. Nici eu nu am concluzie, ca nu prea inteleg incotro vrei sa bati :) e doar o corectie la ce ziceai. si nu sunt turist, traiesc aici.

      20
  11. A ajuns laptele sa fie mai ieftin la mega decat la cei mari….

    Indecis. Tu ce zici?3015
  12. Pai 214 milioane din 3.7 mld e in jur de 5.7% profit, e mult 5.7% profit? Poate nu am facut eu calculul corect dar un astfel de procent nu pare asa de mare ca profit fata de cifra de adaceri. Sau nu stiu, nu am toate datele sa zic. Ma poate lamuri si pe mine cineva? Nu tin partea niciunui retailer chiar sunt curios cum ar trebui sa arate lucrurile.

    Indecis. Tu ce zici?2415
  13. Cine va pune sa cumparati de la ei?
    Daca nu s-ar cumpara in draci ar da si preturile mai jos da la noi e total invers.
    Inseamna ca lumea are bani ;).

    Indecis. Tu ce zici?1836
    • care e alternativa?

    • Mai cumpătați ? Mai atenți cu cheltuielile ? But wait într-o lume de bugetari și de IT iști cer prea multe.
      Trece lună intra bani;)

      Indecis. Tu ce zici?2953
    • Văd că mi-o iau încercând să zic că noi suntem de vina.
      Atunci sa incercam sa o luam pe calea cealaltă mai puțin realista.
      Sa sperăm atunci că dragi noștri conducători aleși o sa ia atitudine în privinta asta.
      Eu zic sa le subvenționăm exact cum facem cu coca – cola da tot din banii nostri.
      Da la raft preturile o sa fie mici;) restul numai conteaza.

      1910
  14. Poate când mai vedeți vreo campanie Lidl pe la influencerii dvs. preferați întrebați-i care e faza

    Pai de unde sa stie ei care e faza cu Lidl ca ei nu cumpara de acolo.

    Comentariu apreciat.861
  15. Ori sunt eu analfabet functional, ori nu stiu ce vrei sa zici.
    Daca la noi e profitul mic raportat la cifra de afaceri, si totusi e cel mai mare dintre restul tarilor, inseamna ca optimizarea fiscala e mult mai acerba e in celelalte tari.

    Deci ai tinut sa zici „am avut dreptate” desi n-ai avut?

    Indecis. Tu ce zici?1916
    • sunt 2 chestii:
      1. noi vedem prețurile că sunt la nivel de UE, deși salariile nu sunt de acolo. laptele 1,5 lei la vacă, 5,5 lei la raft. e o diferență foarte mare față de profitul raportat.
      2. deși profitul raportat e mic, tot e cel mai mare din zonă.

    • Ar fi interesant de aflat cat e laptele la vaca din Polonia si cat e la raftul din Polonia!

      162
    • Pret mediu:

      Romania 2,12 la taran, 5,2 lei la magazin.
      Polonia 2,07 la taran, 4,17 la magazin.

      In Polonia, nu se aplica TVA la lapte. In Romania e 9%.

      Mai multe detalii pe clal.it.

      Comentariu apreciat.441
    • Eu cre ca explicatie e un pic mai simpla.Avem impozitul pe profit si impozitul pe dividende sensibil mai mici decit in polonia.Adica profitul brut e mai mare in Polonia.

      60
  16. Sustineti magazinele mici, locale. Daca nu vom face asta vom manca tot ce arunca hiperprocesatorii din vest catre noi.

    Indecis. Tu ce zici?2623
    • Magazinele din cartier au prețurile mai mari decât la Kaufland. As merge la Lidl sunt tot 300m, dar nu prea am din ce alege pe partea de mâncare.

      Comentariu apreciat.376
    • Ei, snobii…

      132
    • @cineva, de ce, caviarul de la lidl e de slaba calitate?

      94
    • Magazinele mici locale au preturile cu cel putin 10%-15% mai mari decat Lidl . Sa nu zic si ca magazinele alea mici sunt tot niste samsari , nu producatori . So thanks but no no thanks.
      Singurul magazin (a se citi tot samsar precum Lidl) de unde iau en-gros foarte multe produse , deoarece sunt mai ieftine decat in Lidl , este La cocos.

      51
  17. Așteptam analiza unui economist de la ASE că suntem proști și am lipsit de la orele de economie din liceu.
    Am renunțat în a mai crede în crezul liberal „piața se reglează de la sine” când am auzit că Uber și-a eliminat concurență ani de zile plătind o parte considerabilă din tariful cursei.
    Totuși, economia spune destul de corect: agenții economici vor face, în mare, alegerea cea mai rațională. De ce să încerci optimizarea fiscală când poți să te cartelizezi și poți crește prețurile fără să îți afecteze vânzările. Ba, statul e încântat (TVA ul colectat mai mare, impozitul profit, la fel).

    Comentariu apreciat.483
  18. Saracii aia de la Mega Image cred ca merg pe ‘pierdere’. A ajuns sa fie Cora mai scumpa ca Mega Image si aia erau cei mai scumpi pana acum un an jumate.

    Comentariu apreciat.371
  19. Prețul de achiziție mi se pare ridicol – 1,5/litru e efectiv bătaie de joc. Comuniștii mai făceau așa, când calculau cât merită să primească un țăran colectivist și socoteau ceva gen 10 bani kilogramul de grâu.
    Pe de altă parte, laptele e un produs cu ciudățenii la preț:
    https://www.numbeo.com/cost-of-living/prices_by_country.jsp?displayCurrency=USD&itemId=8
    Ok, înțeleg, în Jamaica probabil nu există vaci. Dar cum se justifică Albania>Bulgaria>România>Polonia (și Albania=2xPolonia)?

    193
    • Ok, înțeleg, în Jamaica probabil nu există vaci. Dar cum se justifică Albania>Bulgaria>România>Polonia (și Albania=2xPolonia)?

      CĂ EȘTI SOCIALIST!!!! în orice caz nu corupție și incompetență!!!

  20. Viitorul e lapte adus de la tata vacii cu drona direct pe masa din bucatarie, mark my words!

    Comentariu apreciat.311
  21. Compris. Bieții americani, trăiesc în socialism de pe la 1890 (Sherman Anti-Trust Act) fără s-o știe.

    Comentariu apreciat.260
  22. Am langa mine un 2 Pasi mai ieftin decat alte 2 pasi, kaufland, mega lidl sau Carrefour. Are 6 bucati omul, preturi sunt de genul – 2 pasi la 800 metri seminte albe 7 lei, la asta ieftin 4 lei. Bere 4 lei, Carrefour sau kaufland 6 lei.

    Si asta nu aduce cu tirul si nici nu negociaza ca aia.

    Cine e din Iasi, vb de 2 Pasi capat cug la blocurile PEG.

    Comentariu apreciat.271
    • Io zic să belești ochii la termenul de garanție al produselor din 2 Pași.

      58
    • La 2 pași e de-a lui Metro. Adică magazinul de cartier pune la dispoziție spațiul, și Metro ii asigura consultanta si programul de gestiune. Și nu știu sigur dacă au voie sa se aprovizioneze si din alta parte. Dar e treaba lor ce adaos pun. Mai știi, poate ala mai scump își plătește mai bine angajații :))))

      161
    • Vorbiti amandoi pe langa, omul are 6 bucati si nu a tras el de 2 pasi, 2 pasi a tras de el.

      Omul baga la greu marfa proprie! Apropo la aia cu termenul de garantie, omul e super bine aprovizionat si are vreo 8 angajati pe tura la un magazin de Parter de bloc.

      IL stiu de cand stateam in alt cartier, are modelul lui de business si Maine daca 2 pasi maraie ceva, le da sigla jos si ii pisa in freza.

      144
    • @Alina, a adus angajatii altor marketuri din oras la magazin de „rural”, nu cred ca ii plateste in seminte daca are oameni de peste 7 ani vechime.

      Omul efectiv stie bine businessul si face rulaje mari. Ca idee, doar un simplu exemplu : iqos i-a facut ditamai insula de casa de marcat (nu am vazut nicaieri asa ceva) .

      Are vad si ii vin oameni si de la 1 km (cum sunt eu).

      Trebuie sa stii sa faci business, sa dai mai jos ca altii si pe termen lung ii pocnesti pe toti.

      In areal sunt si 2 mega…bate vantul.

      153
  23. Profitul ăsta imens și cifra asta bombastica de afaceri și alte alea e de la lapte frate. Acu încerc și eu o variantă de ageamiu. Pe organigrama unui Lidl te-ai uitat? în comparație cu a unui Auchan sau Carrefour. Ai idee cam cum muncește un șefuț dintr-un Lidl față de un manajer de raion = tot șefuț din Auchan sau Carrefour?

    812
    • nu. profitul ăsta vine din aliniere prețurilor la mâncare cu europa de vest. am un articol acum câteva săptămâni, o confirmă și numbeo, la multe prețuri suntem la fel, dar la salarii nu. asta e problema reală.

    • E cum zice Vali, e la pret. Danemarca, Italia, cehia preturi ca la noi sau mai mici. In Polonia nu am fost.

      224
    • Venit de 2 saptamani din UK, prin SW.
      M-au frapat preturile din LIDL, pur si simplu, comparativ cu cele din RO.
      Am un bon lung adus inapoi, vreau sa fac o comparatie produs / produs, tare curios sunt cu ce procent as plati mai mult in tara.

      Comentariu apreciat.282
    • Producătorii locali prin punctele de desfacere proprii de ce au aceleași prețuri cu retail-erii??

      190
    • …..sau chiar mai mari :)

      10
  24. Lidl vindea Pilos 3.5% cu 5.5 lei cand Zuzu sau Napolact erau si 12-13 lei la raft.

    Acum Napolact 3.5% e 7.65 lei la Auchan: https://www.auchan.ro/lapte-de-consum-napolact-3-5-grasime-1-l/p

    Btw, Pilos e facut de Napolact de care presa scrie ca e falimentara: https://ziardecluj.ro/napolact-intra-in-faliment-friesland-nu-mai-are-bani-de-niciunele-profitul-pe-2022-e-mai-mic-ca-al-unei-placintarii/

    Daca cumperi laptele la ferma cu 1.5 lei (desi fermele mari cred ca il vand si cu 3 lei), il cari, il procesezi termic (costuri cu gaze, angajati), il ambalezi, il cari iar in magazin, aplici tva, marja de profit si ajungi la 5.5 lei, mi se pare ieftin. Dar Pilos la gust pare indoit cu apa asa ca eu iau Napolact, de asta e asa ieftin.

    214 milioane din cifra de afaceri 3.7 miliarde, inseamna o pondere a profitului de 17.28% din CA. Un profit sanatos, si care e impozitat in tara de origine.

    Profitul in valoare absoluta pare mare, dar procentual e relevant in comparatii.

    Daca e mic, fac optimizare fiscala, daca e mare sunt profitori pt ca il declara. Nu mai inteleg nimic.

    Lidl in comparatie cu Mega e ieftinachis.

    40
  25. Lidl a marit preturile pentru ca trebuie sa recupereze din profit spaga data domn’ primarului. Sper ca s-au invatat minte sa nu mai dea banii inainte. Amatori.

    262
  26. Am participat la o licitatie la ei, merg pe principiul de „vino cu bani de acasă ca sa ai onoarea sa lucrezi cu noi”. Nu mersi

    Comentariu apreciat.272
  27. ai scris gresit „cea mai bogata tara din regiune”.

    121
  28. ikea fabrica mobila in Romania, cu lemn romanesc si are pozitionare de piata mai inalta decat in Occident:
    https://evz.ro/cum-si-a-facut-ikea-preturile-437458.html

    60
  29. in plus schwarz (kaufland, lidl) sunt cei mai jegosi in relatiile cu furnizorii. pun presiuni enorme pe pret ca sa poti vinde la ei. toata cultura organizationala este de natura fuck them all. experimentat si eu si auzit multe povesti si de la alti apropiati. ii evit cat de mult pot.

    225
  30. NOU
    #86

    Mă fascinează cetățenii care vin și, de bună voie și neplătiți de nimeni, se plasează de partea companiilor care generează miliarde de euro. Chiar dacă Vali ar greși, chiar dacă lidl n-ar genera un profit mai mare în România decât în alte țări din Europa, n-ai cum să fii atât de prostovan să nu observi că multe produse au prețuri fie apropiate, fie exact la fel ca pe piețe unde puterea de cumpărare e substanțial mai mare. Ori să vii tu, ca simplu cumpărător, să găsești motive și justificări conform cărora tu ai salariu de estul Europei, dar prețuri de vestul Europei, e peste puterea mea de înțelegere. Pur și simplu unii au ajuns să aduleze și să iubească aceste branduri internaționale. Altă explicație nu există.

    Pentru că un om rațional ar pricepe, că dacă lidl ar observa prin studii sociologice pe care sunt convins că le fac, că cetățenii dezvoltă o aversiune față de companie, indiferent de câte campanii publicitare fac ei, tocmai datorită prețurilor practicate, ce să vezi, ar umbla nițel la prețuri, ceea ce ar fi în avantajul imbecilului care apare pe aici, cu ochii umezi, privind cu adulație la sigla lidl, și recitând stereotipuri legate de capitalism și piața liberă.

    Btw, Rumbu e bălălău rău de tot. E caz de targă.

    Indecis. Tu ce zici?4828
    • Pe blogul asta vizitatorii cistiga lunar cit cistiga un occidental mediu intr-un an.Asa ca pentru ei preturile sint mici.De fapt nici nu le observa se baga in vorba doar sa faca trafic.

      Comentariu apreciat.370
    • pe mine ma fascineaza fascinarea fascinatilor, cum le ocupa toata mintea!

      142
    • dacă te opreai la Btw, poate nu observam retorica moscovită dar așa îți spun direct că – tare ești prost și nu mai mori – gen Iliescu.

      423
    • NOU
      #90

      @Laur, acest brav vânător online de retorică moscovită.

      Orice gâgă căruia-i curge salivă din gură de deștept ce e a învățat-o pe asta cu retorica moscovită. C-atâta-i duce capul.

      185
    • bă, taci bă, taci că puți a AUR mai ceva ca haznaua întregului Kremlin

      320
    • Balalaul aici. Nu ma plasez de partea nimanui, nici macar nu imi fac cumparaturile in mod uzual de la Lidl. La Lidl merg doar la raionul de ace, brice si carice, cateodata mai gasesc niste scule/dispozitive interesante + haine de stat prin casa. Daca chiar te intereseaza, eu imi fac cumparaturile in general de la Mega (din motive de proximitate) si cam la doua sapatamani la Selgros (din motive ca e aerisit, ca gasesti de toate si ca au mici buni). Pentru delicatese, ma duc la Carrefour, au foarte multe produse frantuzesti care se muleaza pe gustul meu.

      Pe mine ma deranjeaza verdictele in lipsa unor informatii concrete. Nu a stat zoso sa faca el analiza pe bilantul de la Lidl in Romania si Polonia, dar har, dar, astia ne sodomizeaza. Demonizarea companiilor in general sau straine in particular, nu aduce nimic bun si suna a reiterearea lui „nu ne vindem tara”, slogan care stim cat de bine ne-a facut, doar trebuie sa ne uitam in jur.

      Intamplator, am acces la informatiile unui retailer, pot sa spun doar ca nu din adaosul comercial la produsele de baza se imbogatesc. Bine, nu le vand in pierdere, insa adaosurile monstruoase (>75%) sunt la alte categorii de produse decat la alea propovaduite de zoso pe aici. Mai exact la legume/fructe impachetate, produse de igiena/curatenie si la cereale.

      Eu am trait in perioada comunismului, derapajele astea socialiste imi zbarlesc parul pe spate. Ii inteleg pe astia tineri ca nu au trecut prin perioada aia, dar nu ma astept de la marele blogger sa imi puna motivationale de pe r/antiwork.

      104
    • NOU
      #93

      Știu că nu realizezi paradoxul, Laur, dar tu te comporți fix ca un fan Șoșoacă&aur, ești agresiv în mod gratuit, și lipsit complet de raționament, bun simț și argumente, în timp ce-mi explici mie cum ‘put’ eu a aur.

      Adorabil.

      130
    • Adu-ți aminte de comentariul ăla când ziceai că Căpcăunul Dragnea voia să responsabilizeze justiția. Dacă nu dădeai în om pe persoană fizică ți-am zis cred că nici nu observam. Așa că am citit și am observat cum scrii și înțeleg eu că firmele astea rele și multe din occident ne muncește românii pe bani puțini și ele bagă mulți bani în buzunarele proprii.

      25
    • „imbecilului care apare pe aici, cu ochii umezi, privind cu adulație la sigla lidl”, „lingătorii de bocanci ai companiilor”

      E placut sa te exprimi despre cei care nu gandesc ca tine in acesti termeni. Pentru ego-ul tau. Dar prea mult la discutie nu ajuta.

      Discutia aici nu e despre Lidl si despre „unii care privesc cu adulatie corportiile”. Acum, pe bune, stiti vreo persoana reala care „priveste cu adulatie” la Lidl sau Kaufland?

      Problema este despre cat si cum intra statul peste economie. Ce propune autorul (si multi altii) sunt interventii absolut arbitrare, din burta. Alege statul o lista de produse la care aplica niste cote tot scose din burta de cote uriase de impozitare. Evident, realist vorbind, sa poti calcula taxele unei companii cu asemenea sistem e aproape imposibil din punct de vedere contabil, dar ce mai conteaza..

      Statul, legislatia, codul fiscal trebuie sa fie clare, predictibile si juste. Statul trebuie sa se ocupe de tot ce inseamna intelegeri anti-concurentiale si sa penalizeze din greu. Statul trebuie sa constate daca exista scheme ILEGALE de sifonare a profitului si sa penalizeze tot din greu. Daca schemele sunt legale, statul ar face bine sa schimbe legislatie si sa acopere portitele. De ce nu ar putea statul sa faca asta? Ca sunt corporatiile mari? Statul roman e o entitate care are pe mana aproape 100 de MILIARDE de euro anual. Nu poate crea un ANAF puternic si o legislatie beton cu asa bani? Unde e de fapt problema? Nu cumva la noi si la politicienii nostri?

      In loc de aceste solutii normale la cap, am ajuns sa sustinem tot felul de inteventii cvasi-arbitrare ale statului in actul economic, pe principiul „pai ce sa facem, ca nu putem dovedi intelegerea anti-concurentiala sau sifonarea de profit, ai bine hai sa mai bagam repede niste chestii de supra-impozitare in codul Fiscal. Ce mai contez inca 5-10 modificari, odata ce oricum am mai modificat codul asta de vreo 600 de ori in ultimii 9 ani”. Si stiti ceva? Odata ce statul va prinde gustul unor astfel de interventii, le va utiliza din greu. Si nu asupra mega-corportiilor, ca alea au muschi si bani si avocati si corporatii-mama puternice, ci asupra clasei de mijloc, ca aia de obicei au ceva bani, dar nu au si coaie.

      Tot populismul asta deja da roade: Conform ultimul sondaj INSCOP, peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade. Saracii, nu isi dau seama ca aruncarea de bani in piata cand economia scade inseamna exact inflatie. Si cei mai saraci vor plati pretul in continure si vor injura mai departe corporatiile si pe Bill Gates.

      Pe scurt, ca am batut campii din greu: astfel de masuri, chiar bine intentionate, vor face mai mult rau decat bine. E ca si cum l-ai pune pe avocatul Piperea sa rescrie Codul Fiscal de capul lui.

      86
    • NOU
      #96

      @Laur, voi continua sa spun ca legea de raspundere a magistratilor de pe vremea lui Dragnea, era o lege de care justitia avea nevoie. La fel cum spun in continuare, ca modul in care era selectat procurorul sef al SIIJ, prin concurs in cadrul CSM, fara nicio influenta politica e un mod care-ti garanteaza o justitie mai onesta si corecta decat modul prin care sunt numiti in functie sefii PG, DNA si DIICOT, prin decizie eminamente politica.

      Doar ca tu nu ai capacitatea de-a judeca lucrurile, punctual, dincolo de ura fata de Dragnea si PSD. Esti doar o biata foca, care nu-ntelege mare lucru din nimic. Esti doar un biet individ,care traieste cu impresia ca doar pentru afirmatia de mai sus, ma calific ca fiind vreun fanboy Dragnea. C-asa functioneaza mintea ta, binar, in alb si negru, intr-o lipsa totala de nuante.

      73
    • NOU
      #97

      @Rumbu, pai tocmai asta a facut zoso, s-a raportat la cifre. Vanzari de doua ori mai mari in Polonia, dar profit dublu in Romania fata de Polonia. Ce-ti spune asta? Coroborat cu o sumedenie de cazuri in care cetateni romani din diaspora, veniti acasa, se sperie de preturile de la noi, care sunt de multe ori la fel, daca nu mai mari decat in tarile din vestul europei unde locuiesc ei. Ori Vali tocmai aici a identificat o problema a unui stat esuat, slab, care nu e-n stare sa protejeze consumatorii de astfel de disfunctionalitati de catre, ce sa vezi, profita retailerul. Reactia ta? L-ai facut socialist. Desi Vali n-a cerut nationalizarea magazinelor detinute de capitalul strain din zona retail, n-a cerut plafonari de preturi, a cerut doar un lucru de bun simt, niste marje de profit mai mici.

      Pentru ca ce nu-ntelegi tu e ca un politician ca Ciola-Colo poate face asta. Are la indemana instrumentele necesare. Si nu pe cale oficiala, ci neoficial le poate cere companiilor din retail sa aplice aceleasi marje de profit din alte tari vest europene, marje de profit care s-ar putea sa fie duse-n sus tocmai de catre conducerile romanesti ale acestor companii, care-si doresc niste bonusuri mai mari.

      Asadar, Vali a avut o pozitie de bun simt, de blogger din estul europei, care nu taxeaza companiile cu pretul bloggerilor din vestul europei, care nu desfasoara campanii cu aceleasi preturi din vestul europei, dar care plateste preturi in supermarket de vestul europei. E o doleanta de bun simt, pe care tu ai interpretat-o ca fiind socialista.

      70
  31. Băncile de pe la noi sunt în majoritate, sucursale ale unora din Occidentul putred. Hai să vedem ce dobânzi practică acolo la ei și ce dobânzi practică aici. În euro, ca să nu ne complicăm cu cursuri de schimb și alte sofisme. La credite și la depozite.

    Indecis. Tu ce zici?298
  32. mai am o intrebare…. daca romanii sunt asa saraci, stiti voi, venituri de europa de est si preturile asa de mari, de europa de vest, de unde apar cifrele alea de afaceri record?

    chiar asa de putini romani sunt in stare sa obțină doi atunci cand aduna unu cu unu?

    Comentariu apreciat.250
    • NOU
      #103

      Pentru că în ultimii ani România a reușit să recupereze din decalajul față de vest.

      Și pentru că în România găsești într-un procent mult mai mic o cheltuială lunară pe care în vest o întâlnești la peste 70% din populație. Și e o cheltuială substanțială. Chiria.

      Dar asta nu înseamnă că România nu are în continuate salarii de estul Europei.

      242
    • QED

      mihnea ne demonstreaza matematic ca 1+1=1.5.

      daca romanii nu platesc chirie inseamna ca locuiesc pe strada. sau sunt proprietari de locuințe. care sa fie oare? ah, si ascundem ca de obicei gunoiul sub pres. ca de fapt multe chirii nu sunt declarate si in consecinta nici fiscalizate nici luate in calcul la fondul locativ, nici la cheltuieli, nici la venituri. si cand vine vorba de venituri chiriile alea nedeclarate sunt o picatura intr-un ocean. incepand cu pustiul care instaleaza o imprimantă vecinului de la 2 si terminand cu arende platite in produse vandute apoi din duba.

      dar hei, salariile sunt de estul europei. cand de fapt nici alea nu mai sunt de mult cea ce se înțelegea odata prin ‘de estul Europei’.

      dar mana care nu spune o poveste….

      79
    • NOU
      #105

      Dacă ai fi trăit în România ultimilor 30 de ani, ai fi știut că imediat după revoluție, toți cetățenii care la acea vreme erau chiriași în blocurile construite pe vremea lui Ceaușescu au avut oportunitatea de a-și achiziționa acele locuințe. Ceea ce au și făcut. Și le-au achiziționat în rate. Atât doar că datorită hiper inflației din anii 90, au ajuns să-și poată plăti întreg creditul care era pe 30 de ani, în doar câțiva ani. Acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care românii, spre deosebire de cei din vestul Europei, sunt majoritar proprietari, nu chiriași.

      Altfel, dacă te uiți pe orice statistică, la consumul de alimente, vei vedea că suntem la coada clasamentelor. Tocmai datorită unei puteri de cumpărare semnificativ mai mici decât cetățenii din Europa de vest.

      104
    • Da theblackk, cum de nu s-au gandit romanii sa nu mai consume mancare si sa treaca pe fotosinteza.

      32
    • articolele alea cu piata imobiliara chiar nu iti zic nimic? preturi uriase, dobanzi uriase, romanii platesc. grad de indatorare mult peste o chirie, si cutoate astea cumpara in continuare. dar da, ai gasit tu secretul saraciei din romania.

      lrpx, este ca nu ai mai trecut de mult prin supermarketuri? sunt pline, in continuu. cosuri pline, cozi. si nu doar alea din bucuresti si orasele mari. te duci inlidl in 1 decembrie sau un mega la bladana. exact aceeasi situatie. pline. cosuri pline. cel putin jumate din plata cash.

      toti latrati ori pro ori contra limitarii platilor cash, dupa care suntei orbi la realitatea ca acel cash chiar exista. banii aia vin de undeva, de unde oare? din saracie?

      30
  33. si 7nca o chestie. exista o vorba romaneasca in care sunt convins ca multi dintre voi va auto-regasiti, dar nu o duceti mai departe: ” a bate calul care trage”.

    apaent romanii trag….

    72
  34. Neam de sclavi, consumatori de gunoaie cu dichis.
    De la politicieni cu jumătate de milion de euro cash în portbagaj , la crenvurști ,, pregătiți de meșteșugari ,, și vânduți la case de marcat cu self checkout.
    Bag pula, rupți în cur dar nu cumva să îți permiți să îi atragi atenția românului că e de fapt un rupt în cur sodomizat din toate părțile.

    Indecis. Tu ce zici?3214
    • esti roman?

      76
    • nu cumva să îți permiți să îi atragi atenția românului că e de fapt un rupt în cur sodomizat din toate părțile

      dap. eu prost.

    • @dady, sunt mix de suedez cu ucrainieni.
      Roman îți par prin folosirea fondului scriptic și făra concordanța semantică a unor cuvinte gen sclavi, dichis, crenvurști sau de la self checkout ?
      Fă un efort în pula mea, și scrie corect măcar o propoziție formată doar din două cuvinte si un semn de întrebare…
      esti roman?
      Nu boss, sunt Himba din nord-vestul Namibiei.

      177
  35. Trebuie sa te hotarasti daca vrei interventia statului in pret (laptele de la Lidl) sau nu (apartamentele de la Prima Casa).

    Comentariu apreciat.291
    • Principul de baza trebuie sa fie următorul: unde cumpăr eu ceva, sa se bage statul, sa tina prețul jos. Unde vând eu ceva, ar fi bine că statul să își vadă de treabă lui. Nu îmi spune nimeni cu ce preț vând.

      101
  36. Ma costa simtitor mai putin o runda de cumparaturi la Rewe in Germania decat la Kaufland in Romania. Ceva, undeva, e gresit rau. Chiiar mi-e groaza de oamenii care trebuie sa se descurce cu salariile din Romania.

    Comentariu apreciat.355
  37. Numai mie mi se pare ca incep sa se desumfle preturile prin super/hyper marketuri, gen cumpar doar din Kaufland si observ ca au o metoda interesanta sa scada preturile… pun fel si fel de promotii dupa care la 2-3 sapt dupa promotie pretul ramane la fel ca cel promotional… am observat asta la lactate, unt, la paste fainoase, la hartie igenica, detergenti, pasta de dinti… aproape ca ajung preturile inapoi la nivelul 2021…

    Doar eu am observat asta sau s-a nimerit sa fie doar produsele pe care le consum?

    95
  38. Pt articolul asta prin care te-ai lins pe bot definitiv de sponsori de genul asta, ma gandeam sa mai cresc nivelul pe patreon cu inca 5 coco dar urmatorul nivel e de 50eur de la 10.

    Las ca fac alt cont si mai bag acolo inca 5 :) Din toata saracia merita din plin 👍

    214
  39. Eu am o observatie din magazin. Exemplu concret laptele. Unul din alimentele care a beneficiat de ordonanta aia procentul maxim de adaos.

    Inainte de procent(lapte 1,5%)
    Lapte marca proprie cel mai ieftin; 5,49
    Lapte Zuzu: 7-8-9 lei

    Dupa plafonare:
    Lapte marca proprie cel mai ieftin; 4,39
    Lapte Zuzu: 5,49

    Concluzie de amator: laptele mai scump avea in adaos in % mult mai mare decat cel ieftin.

    Si asta e doar un exemplu.

    121
  40. io nu inteleg de ce in RO scutecele Lupilu costa dublu ca in UK.

    220
  41. Toti IT-istii și corporatiștii plătiți cu salarii apropiate sau la fel cu cei din Europa de V/SUA sunt foarte de dreapta. Culmea e ca rămân așa deși văd pensia si problemele care vin cu vârsta pe care le au părinții lor.

    Singurul declic pe care l-am observat se produce dacă se îmbolnăvesc ei și nu mai pot munci la fel sau chiar deloc. Atunci încep să aprecieze măsuri mai de stânga, când văd ca fără plafonarea la gaze îngheață în casă de exemplu.

    152
    • Eu m-am nascut sarac, am crescut sarac si am suflet de sarac si mentalitate de sarac. Astea nu ies din mine.

      Asa ca sunt de stanga. Si sunt itist. Cred.

      62
  42. Ar fi frumos sa intre statul un pic in toate lanturile astea internationale..

    43
  43. Stiu ca sunt contra trendului de opinie, dar preturile sunt mari in RO pentru ca magazinele sunt pline. Si carucioarele sunt pline. Si parcarile la supermarket sunt pline.
    De ce ar scadea un manager regional preturile, daca marfa se vinde?
    De ce ar interveni statul, daca preturile mari inseamna TVA si impozit pe profit mai mare (chiar si dupa optimizari)?
    Din comoditate sau lipsa de timp, romanii golesc supermarketurile: Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan, Mega, toate sunt plini ochi sambata dimineata. Si atunci de ce ar scadea pretul?
    In orasele mari (eu stau in Iasi) mai ai alternative – pastrama pe care Kaufland o vinde cu 100 de lei/kg, eu o iau de sibieni (ma rog, asa se cheama magazinul) cu 55 de lei/kg. La fel la cas sau cascaval. Dar in orasele mici nu prea ai alternative, caci e oligopol.
    Nu va bazati pe statul roman, sunteti pe cont propriu.

    91
    • NOU
      #131

      TE superi daca-ti spun ca esti babalau. Nu, serios, faptul ca „magazinele sunt pline” nu inseamna ca vanzarile pe care le fac sunt mai mari decat in vestul europei. Ca poti sa ai 10 romani, care-ti aglomereaza magazinul, cumpara de 100 de lei fiecare, deci cifra de afaceri de pe urma lor 1.000 de lei, si astia vin zilnic, sau sa ai un neamt care e stingher, si care cheltuie la o tura de cumparaturi 500 de euro, adica 2.500 de lei.

      Caci daca n-ai fi babalau, te-ai uita nitel pe cifra de afaceri, si-ai face o comparatie, te-ai uita pe statistici, sa vezi cat vand magazinele din vestul europei, si cat vand cele din est. Cat e puterea de cumparare in vestul europei, cat e cea din estul europei. Sunt chestii simple, de gaga.

      Dar nu, tu esti babalau, tu te raportezi la un singur metric, faptul ca magazinele sunt pline, e aglomeratie-n magazin, fara a merge nitel mai departe, fara a te uita pe cifre. Nu, tu te raportezi la o chestie pur subiectiva, pe care o percepi tu la cateva ture de iesit la cumparaturi.

      Altfel, esti babalau in forma continuata cand vii sa ne explici cu aere superioare „pai ce vrei frate, uite oamenii isi cumpara de mancare si magazinele sunt pline”. Moment in care rama efectiv perplex. Normal ca oamenii cumpara de mancare, babalaule, ca mancarea e ultima cheltuiala la care oamenii vor renunta, daca vor fi intr-o situatie materiala precara. Pentru ca vezi tu, fara mancare nu prea poti trai, gen. Si da, cetatenii s-au invatat c-un nivel mai ridicat de trai, si e al naibii de complicat sa-ncepi sa mananci alimente de-o calitate mai proasta. Asa ca oamenii renunta la multe alte cheltuieli, si continua sa manance cum mancau si pe vremea cand nu aveam inflatie de doua cifre.

      Si tocmai de asta ar trebui sa intervina statul pe zona alimentara, babalaule, ca-n mintea ta imbacsita de lozinci si piete libere, daca de maine toti brutatii din orasul tau se-nteleg sa-ti vanda tie painea la 50 de lei, o s-o cumperi. Sigur, nu la fel de des, dar o vei cumpara. Si brutatii vor face profit mult mai mare decat daca ti-ar vinde in fiecare zi o paine la 8 lei.

      Dar tu esti prea babalau sa-ntelegi ca in cazul alimentelor, daca ai intelegeri de tip cartel, tu ca si client, in lipsa unui stat puternic care sa-ti apere interesul, esti victima sigura.

      Esti babalau rau de tot.

      618
    • @Mihnea: „ești agresiv în mod gratuit, și lipsit complet de raționament, bun simț și argumente”

      Asta scriai tot tu, acum cam o ora.

      102
    • @mihnea
      hai ca fac un rezumat, poate acum citesti tot:
      1. daca marfa se vinde, nimeni nu o sa scada pretul
      2. degeaba ne comparam cu tarile din vest, caci nu suntem acolo
      3. nu astepta ca statul roman sa faca ceva pentru tine.
      4. nu iti convine pretul, nu cumpara. Alternative sunt (aparat de facut paine? magazine ale producatorilor romani? cumparat din piata?)
      5. habar nu ai cine sunt, cu ce ma ocup sau ce studii am. Dar tragi concluzia ca nu m-am uitat pe cifre

      71
    • NOU
      #134

      @florin
      1. Marfa nu se vinde. Sunt scaderi de vanzari in toate lanturile de magazine. Acum niste luni vorbeam c-o tipa care lucreaza in departamentul de forecast al celor de la LIDL, si spunea ca rezultatele pe anul acesta sunt cu scaderi mai mari decat au prevazut ei. Deci da, vanzarile scad, si scad de ceva vreme, chiar daca cifra de afaceri e aceiasi sau a crescut usor, asta nu inseamna ca se vand acelasi numar de produse, ci pur si simplu prin inflatie, oamenii au ajuns sa plateasca mai mult, pentru mai putine produse. Doar ca, ce sa vezi, toata prosteala asta cu scad vanzarile, deci va scadea si pretul, e doar o prosteala. Pretul combustibililor cresc, desi avem scaderi de consum, pentru ca aia care produc, ce sa vezi, o regleaza din productie. La energie, spre exemplu, desi in 2022 consumul a scazut cu 7,2% pe intreg anul, am avut cele mai mari preturi din Europa. Deci teoria asta cu scade cererea, scade si pretul e doar nutret.

      2. Nu suntem acolo la nivel de mentalitate. Caci din multe puncte de vedere suntem acolo, sau aproape acolo. Nu suntem acolo pentru ca suntem niste foci care nu-ntelegem ca interesul nostru e sa ne pozitionam contrar fata de lanturile de magazine, chiar daca uneori gresim.

      3. Eu nu ma astept ca statul sa faca ceva pentru mine, eu ma astept ca statul sa faca ceva pentru cetatenii care formeaza statul, si sa se raporteze cu aceiasi unitate de masura la toti agentii economici care activeaza-n piata. Patronul UNICARM, lant mai mic de magazine, are niste dosare pe rol pentru coruptie, in interactiunea lui cu diverse institutii ale statului. Ai auzit de vreun astfel de dosar, macar unu, care sa vizeze lanturile mari de magazine straine, care au deschis mii de magazine-n Romania?

      4. Da, aparent nu pricepi niste chestiuni de bun simt. Acel „nu-ti convine nu cumpara”, inseamna bani cheltuiti in plus si-un deranj in plus pentru cetatean. Si tu omiti ca nu vorbim de-un telefon, de-un frigider, vorbim de lucruri de baza, cum ar fi mancarea. Dar vezi, asta-i fix mentalitatea aia de foca.

      5. Concluzia vine pe baza celor afirmate de tine. Daca te uitai pe cifre, zau ca nu mai aveai cum sa spui bazaconiile de mai sus.

      37
  44. Soluția este simplă.
    Dăm toate supermarketurile astea afară din țară.
    Refacem Alimentara, în ea se găseau de toate, numai produse românești de top.
    Introducem cartela, să nu mai cumpere fiecare în exces.
    Decidem prețul de la centru, facem un Minister al Mercurialului în care să cooptăm specialiști de top ai comerțului, cum ar fi Giovani Becali sau Sorin Ovidiu Vântu.

    611
    • exagerezi.

    • Normal că exagerez, că doar n-am luat-o razna. Făceam haz de necaz de situație, e greu să schimbi ceva în bine și din nefericire nu avem cu ce înlocui ceea ce avem în clipa de față. Adică cu ele e nasol, dar fără ele devine tragic :)

      25
  45. bla bla, te invit sa cumperi lapte la pretul plafonat.

    00
  46. Eiii, dacă „s-au luptat” să mențină cele mai mici preturi, mucles, gata, hai, fiecare la scara lui! Ce să mai…

    Acum un an descopeream o ciocolată marca proprie Lidl, de fapt nici nu cred că are marcă, e doar ciocolată cu lapte. Eu îi spun „ciocolată penală”. Era 1,29 lei. N-are cum să coste doar atât, mi-am zis. Apoi au făcut-o 1,49 👉 1,79 👉 1,99 👉 2,49. Deci după un an costă dublu.

    Inflație mică, zici, Lidl? F you!

    • „Eu îi spun „ciocolată penală”. Era 1,29 lei. N-are cum să coste doar atât, mi-am zis. Apoi au făcut-o 1,49 👉 1,79 👉 1,99 👉 2,49”

      Probabil ca pe la 1,99 au bagat chiar si ceva cacao in ea.

      80
  47. Faptul că profitul declarat e cât cel din Polinia, nu face altceva decât să dea cu tifla minciunilor cu ”ascunsul profitului” fluturată de covrigarul imbecil.
    Da, există optimizări fiscale, permise de legile locale și europene. De ele benficiază inclusiv companiile cu acționariat român.
    Placa asta e tocită deja și iritantă.
    De ce sunt scumpe produsele? Păi fiindcă se poate. Prețul produselor e reglat de piață.
    Așadar, strategia ar trebui să fie una simplă: să aduci noi jucători în piață. Fiindcă atunci scade prețul produselor. E o lege antică a economiei. Pe care o ignoră mai toată lumea care țipă după ”control de stat”.
    Da, sunt produse mai ieftine în occident. Laptele e unul dintre ele. Fiindcă există producție (destulă inclusiv pentru export). Alte produse, cum e pâinea, sunt mai scumpre decât la noi. Ce-i drept dpdv calitate sunt în complet altă ligă.
    Dar mai uitați ceva, ce apare în prețul produselor: riscurile și ”ease of doing business”. No, aici țărișoara noastră e scumpă. Și asta plătim zi de zi.
    Corupția. Chiar dacă nu dai șpăgi, dezvoltarea/ deschiderea unui nou magazin durează mult și implică niște stupidități de genul ”aprobarea orarului de funcționare”, ca să rămânem la ceva simplu….
    Transporturile ineficiente și scumpe (Passau – Hamburg, 800+ Km îl faci în 10-11 ore cu camionul, Nadlac București 600+ Km în 14-15 ore).
    Asigurările scumpe.
    Cadrul legislativ și fiscal volatil (inclusiv modificările inițiate de covrigar).
    Și aș mai putea continua. Toate acestea reprezintă costuri, pe care le plătim zi de zi.

    121
  48. „Noi, Lidl România, ne-am luptat să păstrăm prețurile la un nivel cât mai scăzut” – deaia toate prețurile au crescut cu până 100% …

    30
  49. Să admitem ca adevărat principiul „într-o economie de piață funcțională prețul este determinat de raportul între cerere și ofertă”. Dacă vi se pare că în România prețurile sunt influențate în proporție mare de alți factori și că nu se stabilizează atunci când oferta echilibrează cererea, concluzia e clară: nu avem o economie de piață funcțională. Cine e de vină? Cei care au în atribuții să facă piața să funcționeze liber și ăia nu sunt comercianții. Reglementarea trebuie să aibă ca scop principal favorizarea competiției și impedicarea cartelizării. În secundar se reglementează/împiedică și evoluția speciei prin selecție naturală (se limitează punerea pe piață și consumul de produse periculoase).
    Cu idei de reglementare prin mercurial sau penalizare a profitului putem fi siguri că lucrurile vor merge din rău în mai rău. Imbecilitatea cu limitarea adaosului comercial are efect zero asupra prețului (în cazul cel mai bun) sau duce la creșterea prețului. Adaosul se poate ascunde introducând încă o firmă între producător și retail-er sau retail-erul mai pune furnizorului o taxă (sa-i zicem „taxa de adaos”) care să compenseze un pret de achiziție mai mare. Bineînțeles, cheltuielile suplimentare de logistică trebuie plătite de cineva și ăla nu poate fi decât cumpărătorul. Am urmărit evoluția prețurilor în câteva hipermarket-uri după ce s-a limitat adaosul comercial. Prețurile au scăzut câteva săptămâni (unele prezentate ca oferte) și apoi au revenit după ce comercianții și-au pus la punct metodele de eludare.

    60
  50. Am lucrat ca buyer pe food uscat atat pentru francezi cat si pentru nemti.
    Marja de profit la nemti era in jur de 20%, termenul mediu de plata trecea de 30 de zile, atunci mai erau si taxele de raft, listare, promotie, etc…
    Practic un furnizor mediu decarta in jur de 40%.
    Spre ex. Coca Cola in Germania la aceiasi retea dadea un discount de 20% iar in Ro cu toate discounturile ajungeam la maxim 12,5%, P&G, maxim 8% iar Danone in jur de 10% cu termene de plata de maxim 10-12 zile!
    Ei se scot cu marcile proprii facute in Polonia.
    Acum la Kauf, ”untul german” de 82% este in promo 9lei cu TVA, anul trecut era 14lei.
    Da, vanzarile au scazut mult in volum, e agitatie mare prin departamentele de achiziti, presiune mare pe furmizor…dar degeaba.
    Valoarea bonului mediu a scazut.
    Da, sunt pline magazinele pentru ca nu exista alternativa, mag.de cartier si pietele au cam disparut!
    Discutam cu cineva care lucreaza la o firma ce vine produse din segmentul premium si mai ales pre fresh food, sunt la 30% scadere in vol. fata de anul trecut.
    Se mai scot cu HoReCa.
    Am descoperit prin Braila un en-gros dupa sel Gros care vinde produse din categoria detergenti de la P&G sau Unilever care sunt mai ieftini cu 30% decat in marie retele.
    Am presupus ca sunt fake, dar culmea e ca nu sunt!!!
    Consumul a scazut si continua sa scada.
    Inflatia ne-a mancat cash-ul din portofele nu neaparat ca romanul a devenit mai cumpatat.
    Mizerabilii ani ’80 inca se mai resimt in constiinta colectiva!
    Iar Ciolacu cu haita lui de pesedopenelisti se tin de cioace!

    80
  51. Fiecare mesaj, articol sau discutie in care se promoveaza ideea ca sunt firme care au profit prea mare, ca preturile trebuie controlate sau ca statul trebuie sa intervina pentru plafonarea preturilor are DOAR efecte contrarii. Ajuta doar marile corporatii si statul roman (care e cea mai mare corporatie) sa distruga concurenta si sa isi maximizeze profiturile.

    Preturile in Romania sunt mari pentru ca:
    1. exista bani in piata, o parte din romani castiga ca in cele mai bogate tari din EU
    2. produsele sunt importate sau concureaza cu piata europeana. Un producator are alternativa sa vanda acelasi produs in Romania sau in vest.
    3. toate firmele lucreaza pe credit. Dobanda (costul creditului) in Romania e definita de statul roman: 8% fata de 1%. Asta se cumuleaza pe lantul de productie – distributie. Doar diferenta asta creste pretul cu 10-20% in Romania.
    4. nu exista concurenta locala in Romania (intra si infrastructura aici si productia locala). Statul roman are politici anticoncurentiale care sprijina firmele de stat si multinationalele.
    5. exista costuri ascunse pentru toate firmele astea – un exemplu e fix la Lidl cu depozitul ala cumparat de la primar. Si asta inseamna tot statul roman. Alt cost e cel legat de investitii – multinationalele astea si-au marit de zeci de ori activele (magazine si depozitele alea despre care plangeam ca le vrem ca sa pastram rosiile).
    6. statul roman vrea sa fie extraga bani de la populatie si o face bine. Daca incurajezi ideea ca statul trebuie sa se implice in preturile din magazine il incurajezi sa faca fix ce face deja. Sa scoata cat mai multi bani de la populatie.
    7. statul roman e construit ca sa ia bani de la populatie, sa exploateze resursele „de stat” si sa dea banii unui numar cat mai restrans de oameni. Multinationalele sunt doar un instrument pentru statul roman. Cand pretul creste – mai multi bani merg la stat.

    Daca vrei sa reduci preturile din magazine (alternativ sa cresti salariile pentru toata lumea) ar fi bine sa mergi la cauze – libertatea de a alege si de a fi ales, libertatea de asociere, libertatea de expresie, libertatea economica.

    80

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube