Profesorii sunt conservatori? Cine ar fi crezut?!

Un studiu relevă că o bună parte din profesori au apucături simpatice:

Peste 45% din profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial, iar alte procente semnificative susţin chiar şi regimuri autoritare de tip teocratic (religios) sau militar. Biserica este printre instituţiile cu cel mai mare nivel de încredere în rândul dascălilor, iar o treime din aceştia nu acceptă persoanele LGBT sau avortul. Cel puţin aşa arată un studiu al Fundaţiei Friedrich Stiftung, realizat de patru cercetători din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. (sursa)

Explicațiile sunt relativ simple.

Profesorii se simt neglijați, de aceea li se pare că un lider puternic va readuce respectul pentru autoritate, iar la școală ei sunt autoritatea care deține adevărul suprem. Prea multe reclamații, prea multe investigații, prea mulți părinți cu tupeu.

Și e normal să țină cu Biserica și să fie împotriva homosexualilor și a avortului, e o chestie de conservare, au nevoie de copii la clasă.

Ce mai e amuzant în studiu e că doar 60% cred că ar fi bine ca România să fie condusă de un guvern de specialiști. Putem specula că minim 40% nu sunt siguri pe locul lor de muncă, dacă ar fi să treacă un test de aptitudini pe ceea ce predau? Eu cred că da.

Studiul e lung, are 149 pagini, dar vă las cu un grafic amuzant. Acolo scrie valorile pe care profesorii le prețuiesc, dar e o greșeală de tipar, ar trebui să scrie valorile pe care profesorii și școala se chinuie să le extirpe elevilor. Cum rahat să spui că toleranța e importantă când tu nu vrei să predai unui elev rom? Cum să spui că apreciezi independența când vrei regimuri autoritare și un pic mai jos votezi pentru supunere?

201810174517132626

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Mai era un sondaj haios acum cativa ani care arata ca 60% si ceva din romani credeau in destin si in zodii (citez din memorie, poate gresesc, dar oricum, erau niste procente uriase) si ca peste 90% se declarau religiosi… haos…

    00
    • aici nu e vorba de români de pe stradă, ci de cadre didactice.

    • I get you, este mai grav fiindca astia formeaza oamenii de maine, dar ce voiam sa spun este ca romanii in general par sa aiba in general niste principii subrede (si undeori, contradictorii); nu stiu cum pot fi „reparati”.

      00
    • Pai zodiacul si religia sunt mai simple decat stiinta.Tie iti merge rau deoarece Mercur a intrat in contradictie cu Venus nu ca esti lenes si nu ai nici un scop in viata…jesus dar credeam ca stiti lucrurile acestea.

      00
    • NOU
      #5

      @Silviu cu învățământ de calitate. Sunt și țări unde nu au sisteme educaționale bune dar măcar au o conștiință generală sănătoasă, echilibrată. Țările baltice de exemplu sau Slovacia.
      Noi nici pe aia nu o mai avem și de aia e atmosfera generală așa insuportabilă.

      00
    • „aici nu e vorba de români de pe stradă, ci de cadre didactice.”
      Vali, e acelasi lucru. Cadrele didactice sunt efectiv luate de pe strada. In satul unde am copilarit si unde parintii mei au fost cadre didactice scoala e acum populata cu niste mediocri navetisti de la orasul apropiat. Mediocri e un cuvant politically corect, ca sunt de-a dreptul stupizi. Nici unul nu a luat examenul de titularizare. Performanta? Progres? Competitie? Lasati domnu’, e mai bine asa… au si ei un loc de munca.

      00
    • tocmai ce-am citit la horoscop că pe 30 octombrie intră pluton în conjuncție cu nodul sud, aspect care s-a întâmplat ultima dată pe 4 sept 1930 (1931 în calendarul corectat), momentul marii crize economice americane :D

      00
  2. Eu am facut scoala (cea mai mare parte din ea) pe vremea comunismului. Aveam cativa profesori EXTREM de severi, cu clare apucaturi dictatoriale… Mergeam cu spaima de fiecare data la ore. Nu ne bateau (decat in cazuri extreme!), insa erau EXTREM de severi cu noi.
    Credeti ca am invatat mai bine? Nu!!! Ne cacam pe noi de spaima la ore…
    Doar sa va dau un exemplu: ne-a scos odata la tabla pe toti (pe rand), ne-a dat nota 4 la toata clasa! Ne-a demonstrat fiecaruia cat de mici, prosti si insignifianti suntem… niste paduchi in ochii profesorului, ce mai…
    Oricum, pe vreme amea, scaderea notei la purtare a unui elev era subiect de dezbatere in toata scoala: directori, diriginte, consiliu de profesori, parinti chemati la scoala, tot tacamul… Daca nu aveai cravata de pionier, numar matricol, etc, nu puteai intra in scoala!

    Pe de alta parte, nici ce se intampla acum in scoala nu este ok… Sa ia profesorul bataie de la elev? Ori sa fie injurat de catre elev? Este inadmisibil…

    Din acestea rezulta o singura chestiune: avem vreo catvea probleme majore!
    – profesorii nu stiu/nu vor/nu pot sa fie altfel, sa adopte o alta modalitate de a trata cu elevii;
    – sistemul de educatie din Romania este gandit complet gresit;
    – lipsa educatiei de acasa. Parintii trimit la scoala un animal. Cand copilul merge la scoala, n-ar trebui sa existe nici un fel de probleme de comportament ori atitudine, din acest punct de vedere este DATORIA PARINTILOR sa trimita in scoala un copil deja educat social, la scoala in principiu ar trebui sa invete sa-si dezvolte gandirea si sa acumuleze cunostinte.

    00
    • Și ce te face să crezi că unii profesori nu au fost luați la bătaie pe vremea comunismului? Nu e ca și cum ar fi avut voie să publice știri negative.

      00
  3. „Cum rahat să spui că toleranța e importantă când tu nu vrei să predai unui elev rom?”
    Stii cand se termina toleranta? Cand copilul rom vine si zice „imi bag pula-n ma-ta!”

    00
    • Fără piele tăbăcită te duci in corporații, nu te faci profesor, daca nu te tine așa ceva.

      00
    • pai tu cam cum definesti toleranta? daca acel copil rom vine la scoala curat, imbracat decent, sta cuminte in banca lui si isi face temele, e ok, il tolerezi sa stea cu ceilalti, asa subuman cum e el (dar nu cumva in banca cu copilul tau). pe de alta parte, daca ionel cel majoritar iti spune acelas lucru, e ok, presupun, din moment ce ai subliniat „copilul rom”.

      00
    • Dupa a doua fraza trebuie question mark

      00
    • si ce ne facem cu romanii albi care fac acelasi lucru?

      00
  4. Care a fost esantionul de profi? Din marile centre universitare sau mediul rural unde dascalul/preotul/militianul erau zei in vremea lui moromete?

    Offtopic: pe mobil nu reusesc sa deschid pozele din articole ca sa fac zoom. Le vad mici dar nu merge clic sau pinch pe ele. Is it me?

    00
  5. Profesorii sunt in mare masura pesdedisti pentru ca invatamantul este in mare masura pesedizat. Cred ca asta e cauza acestui rezultat

    00
    • Hai sa dam vina pe PSD pentru tot !

      00
    • E un fel de a spune ca invatamantul e populat de mediocri sinistri si dinozauri basiti. Cu totii sunt maniosi si speriati de pierderea locului de munca. Ai batrani sunt deranjati de pierderea autoritatii fata de elev de pe vremea comunismului. Cei tineri sunt foarte nepregatiti. Cum pwla calului sa stai la catedra si sa explici chestii pe care tu nu le stii? Pai nu e mai bine sa-ti doresti un regim dictatorial, in care esti zeu si ai dreptul de a-l exmatricula pe elev pentru a o privire posibil necorespunzatoare?

      00
  6. Cei care sunt un pic mai in varsta au prins 2 sau 3 guverne de specialisti si tot un cacat a iesit de pe urma lor.

    00
  7. Ierarhia răspunsurilor mi se pare a fi exact pe dos: supunerea e prima.

    Toate studiile care se bazează pe răspunsuri de la oameni în privinţa unor chestiuni care le afectează repondenţilor imaginea socială sau caracterul moral sunt supuse unei marje de eroare care le face după părerea mea inutilizabile.

    (https://en.wikipedia.org/wiki/Social_desirability_bias)

    Oamenii răspund în funcţie de cum vor să fie percepuţi, nu spun adevărul. „De câte ori pe zi vă spălaţi?”, „De câte ori dă bine să zic?”.

    Sigur, dacă-i întrebi ce marcă de şampon preferă, s-ar putea să spună adevărul. Dar dacă răspunsul are vreo relevanţă morală/de imagine, toată lumea o să mintă. Nimeni nu recunoaşte c-a votat cu Trump, că e rasist sau că preferă elevi supuşi, obedienţi.

    00
    • Asta o experimentez eu de ceva timp pe FB, cu grupul meu de „prieteni”.
      Cand pun filmulete sau meme-uri usurele, hi-hi-ha-ha, toata lumea da like share, etc…
      Daca ma uit la tot ce am postat cu subiect si predicat despre rasism, religie, politically correctness, etc, liniste totala, se aud greierii din spatele internetului….
      Deci, da, nimeni nu vrea sa fie asociat cu un subiect din asta fierbinte, nu atingem, nu dam click, nu punem mana…

      00
  8. Vali, sigur studiul acesta este recent? Că aceleași valori le aveau și acum 30 de ani când am fost eu „dascăl” :D
    Probabil cu Biserica era mai moale că abia ieșisem din comunism și doar ce îl cunoscuseră pe Doamne-Doamne.

    00
  9. Interpretarea cu guvernul condus de specialisti e discutabila. De regula, guvernele conduse de specialisti sunt specifice regimurilor dictatoriale. In doctrina liberala clasica guvernul trebuie sa fie condus de politicieni(secondati de specialistii alesi de ei). In intelesul asta problema o au cei 60% care vor guvern de specialisti(termen care in politica reala se traduce prin birocrati).

    00
  10. Am avut o serie de profesori loviti in aripa. Toata lumea ii stia. Circula folclor despre ei cat de prosti/fixisti/abuzivi erau.

    Teoretic pot fi exclusi din invatamant, dar nu vad cum ar putea functiona invatamantul fara 50-60% din profesori :)

    In fine, dupa cum zicea Spartan mai sus, desi ei ne puneau sa invatam cel mai mult, tocmai de la astia nu am ramas cu nimic. In urma minunatei lor pedagogii, care era ori lipsa, ori cretina, imediat ce am scapat am uitat tot.

    Ce a ramas in cap, a ramas de la profesorii mai relaxati, care din cauza asta au fost niste modele valabile pentru noi. De la ei am invatat chiar niste tipare comportamentale faine.

    Chestia face sens, cica cea mai proasta metoda de a invata este sub stres. Inveti, dar o sa uiti. Mai bine sa nu fie in cancelarie profesori prosti, ca sunt degeaba.

    00
  11. “doar 60% cred că ar fi bine ca România să fie condusă de un guvern de specialiști.”

    “Doar”? Dar la ce procent te așteptai? La nivel de țară care este procentul? Wait, cât la sută din voturi a avut PSD?

    00
  12. I am obliged to confess I should sooner live in a society governed by the first two thousand names in the Boston telephone directory than in a society governed by the two thousand faculty members of Harvard University.

    William F. Buckley Jr.

    00
  13. “Și e normal să țină cu Biserica și să fie împotriva homosexualilor și a avortului, e o chestie de conservare, au nevoie de copii la clasă.”
    nici o legatura intre cele doua.

    00
  14. cel mai socant e ca jumatate sunt de acord cu dictatura, daca extrapolam la toata societatea cred ca o punem de un 65% dintre romani care vor dictatura

    …si atunci parca nu mai pare asa ilogic ce se intampla in romania, nu?

    the summer of 64 :))

    00
  15. Da, 0,6% e un procent extrem de relevant…

    00
  16. Doar profesorii sunt retrograzi? Ce ne facem cu parintii care le sar in cap profilor daca indraznesc sa predea netraditional? Pe-aici sunt culturniciski care nu concep ca exista fluenta in limbi straine si la nivelele de incepatori, A1, A2 sau B1, nu mai zic de metodele matematicii mentale, alea sunt de domeniul SF-ului ptr ei
    – fix ca aia care au uitat ca mergeau bine pe autostrada si cu motor de 1, daca au ei motor de 3 restul sunt toti redusi

    00
  17. http://www.fes.ro/pages/ru/acasa-actualitate.php?lang=RU

    In urma studiului fundatia lucreaza impreuna cu institutul pentru educarea profesorilor, ca sa ii invete istorie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile