Profesoara șpăgară revine

update: vineri, 10 ianuarie, a fost demisă. ea nu se simte vinovată

Noua înregistrare cu profesoara șpăgară mi se pare mișto de tot. Serios. Faptul că femeia poartă la ea un stilou Mont Blanc și un Bic e bestial.

Dincolo de asta, discuția se poartă între surzi și nimeni nu vrea să vadă vreo rezolvare și vreo soluție. Care sunt două: fie se măresc taxele pentru ca profesorii să fie plătiți decent, fie se urmăresc mai bine banii care ajung în sistem și se astupă găurile.

Ne rămâne doar lamentația. Profesorii sunt corupți și nu pot fi dați afară din învățământ, nici când ajung la vârsta pensionării. Elevii nu învață. Părinții nu lucrează cu ei acasă. Sistemul e prost și nu răsplătește performanța. Abramburica recrutează cadre PSD de la Universitatea unde e rector. Și așa mai departe.

Singurii fraieri în povestea asta sunt părinții reclamanți. Pentru că e extrem de ușor să afli unde s-a transferat un copil și să le explici profesorilor de la cealaltă școală că mă-sa e turnătoare. Sistemul se apără și se vindecă ca un organism viu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Ai uitat a treia soluție și cea mai corectă: privatizarea învățământului.

    Păi ia imaginează-ți cum ar fi ca cei de la Emag să se rățoie ca vaca asta la tine când faci o comandă :D

    00
  2. NOU
    #2

    nu e asa in preuniversitar. am fost cativa ani pe acolo. profesoara asta e un caz special, patologic chiar. gresesti la faza cu reclamatul. au facut bine ce au facut.

    00
  3. faptul ca esti prost platit nu trebuie sa-ti afecteze calitatea umana. (in ceea ce ma priveste aici intra si calitatea muncii ), iar d-na invatatoare din pacate este departe de orice calitate umana. Sunt sigur ca are o pregatire deosebita din moment ce asimileaza spaga ca find o traditie „balcanica de bun simt”. Asa arata puterea exemplului pentru copiii de acum, politicianul de maine :)
    Eu sper ca fiecare parinte sa i-a atitudine intr-un fel s-au altul , cu celularul cu microfonul cu blogul oricum dar sa fie.
    La urma urmei as zice parintii la randul lor vor fi cei mai saraci si la buzunar si la odrasle.
    Ma intreb la Martisorul de 8 Martie ce standarde se aplica ? Cat de mari, cat de rosi cat de multe ?

    00
  4. SUA au privatizat sistemul de sanatate si uite ce bine merge pentru omul de rand

    00
  5. aici zice ca a fost deja parintele a fost deja exclus din comitetul parintilor https://adevarul.ro/life-style/parinti/afara-parintii-nu-dau-spaga-1_52ccb2f8c7b855ff564b1540/index.html
    vorba romanului „ne faci probleme”

    00
  6. Am 2 copii mici, niciunul la scoala, nici macar la gradinita. Nu stiu ce o sa ma astepte si ce o sa ceara de la mine sistemul de invatamant.
    Dar stiu foarte sigur ca daca invatatoarea / educatoarea unuia din copii mei ma face nesimtit sau magar cum a fost cazul cu acesti parinti, nu o sa stau sa o ascult resemnat.

    00
  7. Bic-ul la ce îi trebuia? Își rade mustața?

    00
  8. Sau sa postezi pe blogul lui zoso de pe un ip non-ro. :-)

    00
  9. privatizarea sistemului de educație, orientarea lui către piața muncii, legături în ambele direcții cu actorii de pe piață.
    privatizarea se poate realiza simplu – un prim pas ar fi reducerea cu un anumit procent a impozitelor pe care le plătesc părinții care își dau copiii la școli private.
    încurajarea învățămîntului confesional și vocațional.
    privatizarea universităților.

    sistemul actual:
    – este bugetofag
    – nu are nici o legătură cu piața, oferind niște cartoane la absolvire și servind pe post de bonă. în ciuda șpăgilor, este mai ieftin să duci copilul la o școală decît să-i aduci o bonă acasă.
    – părinții sînt îndemnați să viseze că plozii lor pot ajunge cu toții mari economiști, avocați și jurnaliști – sînt pline ghișeele hypermarketurilor de avocați și analiști politici. asta pentru că normele actuale nu permit o evaluare a evoluției în timp (cunoștințe, psihologic) a elevilor după niște criterii pedagogice clare. învățămîntul vocațional a fost decapitat. în multe facultăți de stat se învață încă pedagogie după manuale din anii 70.
    – vulnerabilitățile sistemului atrag printre cadre paraziți și mediocri. cazul șpăgarei filmate de o mamă indignată s-ar putea traduce așa: nu poți scăpa de oxiuri cu penseta.

    00
  10. Ce replică: „…sunteți săraci sau nesimțiți…”, incredibil. Cel mai trist e că învățătoarea asta predă la școala unde părinți sperau ca copii să primească o educație bună. Asta e ștacheta pentru edicație bună?

    00
  11. Am aceeasi parere cu Cosminos. Privatizarea invatamantului e solutia. Unde e concurenta vin si servicii bune pentru client.

    Nu vrei sa platesti pentru o scoala privata? Du-l la stat pe gratis. Va fi educat bine..

    00
  12. Abramburica nu mai e rector de vreo doi ani. Ca rectorul de acum era mana ei dreapta, asta e altceva, dar nu ai scris tocmai corect.

    00
  13. @Cosminos, daca se privatizeaza se ajunge la absurditati gen spiru haret, unde nu se ratzoie la tine, dar nu te invata nimic:)

    00
  14. In invatamant e o lipsa acuta de cadre didactice calificate.Nu e adevarat ca nu pot fi dati afara,de fapt inspectoratele se roaga de cei CALIFICATI sa ramana.Dupa se face situatia posturilor libere se da examen,de titularizare.Cei care dau acest examen NU SUNT PROFESORI,doar daca iau examenul se pot numi asa.Au facut filologia,sunt filologi,geografia,geografi etc.dar nu profesori.Profesor te numesti dupa ce iei examenele de titularizare (nota minima 7) si definitivatul (nota minima 7).Sigur ca dupa acest prim examen raman o gramada de locuri libere.Abia acum vin pensionarii,daca vor si ocupa aceste posturi.Si asa raman locuri libere.Se mai da un nou examen unde sunt primiti toti care au minimum liceul si asta e.Si tot raman locuri libere.Care sunt ocupate de cadrele didactice din scoli,pentru un ban in plus si ca sa nu faca elevii galagie cand ceilalti au ore.Asa se ajunge ca un profesor titular de geografie sa predea eventual si anatomie daca a avut vise de doctor in copilarie…
    Sunt posturile astea de pe la tara unde nu merg decat fii satului.Cunosc o scoala intr-un oras-sunt 3 profesori si 3 suplinitori-subliniez la oras !

    00
  15. In alta ordine de idei sper ca invatatoarea spagara sa fie data afara.Nu atat pentru ca cere spaga,desi e un motiv suficient ci pentru tonul pe care le vorbeste parintilor.Un om platit deja de mine din impozite,ma ia la per tu,se ratoieste,parca ar vorbi cu niste argati de la plantatie.Iar chestia cu scoala de fite,pai daca as sti ca pustiul meu e la o astfel de scoala l-as muta imediat,vreau sa invete nu sa hraneasca fitele celor de acolo.

    00
  16. Invatatoarea respectiva trebuie data afara.
    Dar cei de mai sus sa nu se sperie si sa nu generalizeze.
    Eu am copilul la o scoala considerata unanim foarte buna, destul de centrala, foarte solicitata.

    Invatatoarea (care a fost de asemenea cea mai solicitata la inscrieri, drept pentru care suntem clasa cu cei mai multi copii) nu ne-a cerut niciodata nimic. Pentru orice carte care se foloseste ne cere acordul scris iar daca cineva nu vrea, ii face ea copii xerox. Este o persoana foarte dedicata cu care toti copiii si toti parintii se impaca.
    Da, la evenimente speciale (Craciun, Paste, final de an) primeste cate un cadou din partea tuturor parintilor, dar nu e obligatoriu, iar sumele care le strangem sunt de genul 30-40 lei/copil.

    Scoala a cerut dupa o prezentare de 45 de minute si pe baza unui dosar cu justificari 10 lei / copil pentru unele reparatii prin clase in perioada de vara.

    Niciodata nu am dat nimic la secretara, directoare, gardieni, femei de servici… e mai mult decat absurd.

    00
  17. Da, si mie mi se pare o tampenie chestia cu privatizarea invatamantului. Privatizarea functioneaza in domenii in care principala motivatie e profitul, nu calitatea serviciilor prestate, si in domenii unde statului i se rupe de nivelul produselor / serviciilor prestate, sau unde calitatea produselor / serviciilor e usor cuantificabila, dand posibilitatea consumatorului final sa aleaga alt furnizor.

    In ceea ce priveste invatamantul, motivatia profitului, cuplata cu disparitia alternativei invatamantului de stat, ar face ca toti elevii sa promoveze chiar daca nu ar putea scrie dupa dictare intr-a cincea. Mai mult, toate scolile vor dori sa aiba promovabilitatea cat mai ridicata ca sa atraga noi elevi…

    00
  18. Jordan, in (date 2010) costul educatiei/elev in Romania, platit din impozite (nu exista invatamant gratis!) e de 1500 EUR/an in preuniversitar si 4000 EUR/an in universitar! Cum ar fi daca in loc iti trimiti copilul la o scoala „gratuita”, ai putea sa ii platesti cu banii astia educatia, cel putin partial, oriunde in lume. Sau la orice firma privata, in aceasi termeni in care iti cumperi un TV de pe emag.ro – daca nu iti place, in 30 zile primesti banii inapoi?

    Comparativ, in UK pana in 2011 taxa scolara la universitate/an a fost de 3200 lire. In loc sa iti faci facultatea „gratis” in Romania, cu aceasi bani puteai sa o faci in UK!

    Voi ce ati alege ? sa beneficiati de privilegiul de a face o facultate la stat „gratuita” in Romania sau sa primesti un voucher de 4000 EUR si sa mergi cu ei la orice facultate in lume (eventual sa platesti diferenta, daca vrei o universitate mai scumpa)

    00
  19. Pana mea! Din toata socoteala asta de vina sunt parinti…atatea discutii au fost pe forumuri si prin bloguri! Lucrurile stau exact asa in orice scoala te duci iar invatamantul privat in rommania e deocamdata ori foarte scump ori foarte prost! Am o fata la scoala si nu prea am cotizat. REGRET! Trebuia sa dau! Mai are putin din a 8 a! O sa ma revansez… M am udat destul ca am facut contra vantului…

    00
  20. #alexnicolae
    tare asta cu vocherul! ce s ar mai bucura crasmele din sat de banii astia :)) cat despre 1500/an cost… nu e costul din buzunarul unui parinte. Confundam merele cu perele.

    00
  21. Eu cred ca invatatoarea are dreptate. De fapt cei care o contesta sunt o minoritate. Majoritatea parintilor au fost de acord cu aceste cadouri. Daca nu erau fie depuneau plangeri fie isi retrageau copiii.
    Si aici e buba cea mare, romaneasca: la parinti.
    Pentru ca peste 50% din parinti uita ca educatia incepe cu cei 6-7 ani de acasa. Intamplator trec des prin zona scolii respective si vad si eu dimineata coloana de masini care aduc copiii. Aproape toate opresc exact in buza scolii, pe trotuar. Ma intreb atunci ce fel de educatie le dau copiiilor lor astfel de parinti: lasa mama, am eu bani si nu imi pasa de ceilalti, noua sa ne fie bine. Si daca nu ne e bine dam mai mult! Pentru ca de fapt asa se pune problema. Invatatoarea asta este exact ce le trebuie copiiilor unor astfel de parinti.
    Iar copiii acestia vor creste si vor sti ca pentru a reusi in viata trebuie sa dai. Bani, multi bani. Si cand ai reusit in viata trebuie sa ceri. Tot bani si cadouri. Iar educatia asta se primeste acasa nu in scoala.
    Chiar daca ministerul de resort se cheama al educatiei, educatia cea mai importanta se primeste acasa. Eu nu prea inteleg cum se poate bucura un parinte de notele copilului sau cand stie ca a „cotizat” pentru ele.
    Nu generalizez. Exista si scoli care nu sunt de fite. Putine.

    00
  22. Puterea sistemului „românesc, balcanic, de stat, cu tradiţia onorurilor” stă în:

    a) convingerea că şantajaţii nu vor riposta;

    b) interesul clasei politice de a controla comunitatea de cadre didactice bugetare. Numirile în funcţiile cheie se fac politic, controalele, promovările şi bonusurile sunt dictate din funcţiile cheie.

    La nivel micro, soluţia ţine de principiile şi demnitatea fiecărui părinte. La nivel de sistem, singura variantă fiabilă e scoaterea învăţământului de sub tutela statului corupt.

    00
  23. @dan, cum sa nu fie din buzunar ? impozitele sunt mere ?

    00
  24. nu poti compara invatamantul privat cu o afacete privata (gen emag) din simplul motiv ca clientul nu poate verifica pe loc produsul cumparat, respectiv „bagajul de cunostinte”. si asta lasa loc de excrocherii si abuzuri. la fel si sistemul medical(dar aici e povestemai lunga).

    00
  25. mi se pare excelent ca au prins frica de procuratura toti „profesorii” astia gainari de 2 bani. parinti, luati zmarfoanele si puneti-va pe inregistrat, ca numai asa mai scapam de astia, daca cu vorba buna nu merge, sa vina DNA-ul.

    00
  26. Zoso,

    Fac pariu ca tu nu ai copii…..

    00
  27. @gollum nu poti compara invatamantul privat cu o afacere de stat (gen educatie la stat) din simplul motiv ca clientul poate verifica pe loc produsul cumparat, respectiv “bagajul de cunostinte”: Romania e pe ultimul loc in Europa. (am rearanjat un pic vorbele tale) – e deja clar ca sistemul de stat e ineficient. Sistemul privat nu e perfect dar se regleaza singur in timp. Nimeni nu merge 12 ani la o scoala la care da bani ca sa fie somer dupa acea!

    00
  28. @alexnicolae nuam inteles ce spui. eu ziceam ca invatamantul nu poate fi o afacere pentru ca are nevoie de ani si ani pt. feedback si sunt in joc destine, si nu poate fi inlocuit sau returnat produsul cumparat daca se dovedeste ca nu e conform. trebuie reglementat altfel.

    00
  29. Incercam sa zic ca e un mit! Piata educatiei e la fel ca orice piata cu produse pe care le cumperi pentru o perioada mai mare – o masina/casa. Daca nu ar functiona, universitatile private din vest ar da faliment si e testat/dovedit ca sistemul actual din Romania nu functioneaza, educatia devine atat de complexa incat un sistem reglementat central e ineficient; deci varianta rationala e un sistem privat real.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile