O poveste cu producătorul român şi cel neamţ

Un om de bine deschide o fabrică de produse alimentare în România. Materie primă din belşug, pământuri roditoare, chimicale puţine, tot ce trebuie ca produsul lui să iasă foarte bun. Timp de 6 luni se chinuie să pună la punct un sistem de furnizori pentru materia primă de care are nevoie în cantităţi măricele. De cele mai multe ori dă greş. Când reuşeşte, are surpriza să găsească marfă proastă, stricată, îndoită cu apă.

Şi renunţă la a mai cumpăra materie primă din România. De fapt, voia să renunţe la categoria de produse cu totul. Dar cunoaşte un neamţ cu care se apucă de treabă. Iniţial voia să cumpere doar materia primă de la el, dar după ce se pun pe hârtie costurile, află că neamţul poate produce la fel de bine, la costuri competitive pentru România. Omul nostru trebuie doar să îşi pună sigla sa pe produs şi să îl ducă la raft. Desigur, după ce închide fabrica, dă afară câteva sute de oameni şi vinde utilajele.

În condiţiile astea, dăm vina pe românul care vrea să facă afaceri în România şi pe produsele lui, sau pe altcineva?

 

say-dreamer

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. E ca legenda cu niște clăpari de ski celebri produsi la noi. Ca să nu se fure, într-un oraș se făcea clăparul stîng, în alt oraș se făcea cel drept. Se asamblau în Germania, într-o magazie. Investitorii trebuie să aibă simțul aventurii și multă inventivitate.

    00
  2. E ca in povestea cu Sidex Galati si Dacia, care mai mult importa din afara decat cumpara de la combinat ( goo.gl/a4YNF ).

    00
  3. legenda aia e adevarata doar ca e cu bocanci /adidasi produsi la timisoara parca iar firma este italiana. din cate se pare talpa se lipeste in italia in rest totul e in ro

    00
  4. In Arad se fac intr-o ‘fabrica’ tip cotetz fetze de clapari Sa*omon. E atat de mizerabila fabrica si are asa conditii de rahat ca nu-mi vine sa cred ca produsul finit e asa de misto.

    00
  5. Nici nu ma mira povestea asta. Sunt sigur ca toti furnizorii lui romani ii spuneau ca „lasa dom’le ca ne intelegem noi”. Asta inseamna ca nu stii cand iti livreaza, cat iti dau, la ce pret, la ce calitate, etc. Cum naiba sa faci un produs in conditiile astea? Ce-i drept ca suntem impartiti in doua: o gasca de idioti dezorganizati si alta gasca de sclavi corporatisti. Trist, dar asta e …

    00
  6. imi povestea cineva acum cativa ani, ca asta s-a intamplat cu mcdonalds. aveau contract cu un rroman, sa le livreze cartofii necesari. contractul a durat cat a trait ala, dupa care l-au preluat fiii sai. care au marit pretul de 4 ori intr-un an. dupa care, in anul urmator, au livrat si alt tip de cartofi, pentru ca merge si-asa.
    desigur, acum se importa cartofi din alta tara.

  7. Geniala asta cu claparii. Incerc sa-mi imaginez cum s-ar putea aplica asta la Dacia Pitesti.

    00
  8. O chestie:
    Știți portbagajele alea de mașină de la AutoMaxi? Ele sunt făcute într-o hală din Brașov, transportate în Franța și apoi întoarse în România cu etichetă de Made in France.
    Și ia ghiciți cine plătește extra bani pentru drumeția asta România – Franța – România?

    00
  9. @Arhi, iti amintesti prostii, macar scriai de un restaurant normal, pentru ca McDonalds nu are cartofi normali pe care ii taie, si ti-i prajeste tie! Sunt facuti pe undeva in cantitati industriale, cu multe porcarii adaugate la ingrediente!

    00
  10. Appropo de furtisaguri, la Celestica se fabricau BlackBerry, se furau cu containerele. Conducerea zicea ca e inca acceptabil nivelul de furt comparativ cu Mexico unde se furau tiruri intregi.

    00
  11. #Saragea : da da.. sa amintim ca nu ne lasa fmi, suntem colonie americana si sa nu uitam si ca e de vina basescu….

    si alte clisee si timpeni ca scuza ca am ingropat din prostia noastra juma din industria existenta si restul l-am vindut la fier vechi.

    00
  12. @ Robert Lazar: Mda, cred ca e o conspiratie …:-)
    Nu iti convine pretul, nu cumperi. Nu e aceeasi situatie cu cerealele exportate si reimportate ca sa creasca pretul. Aici vorbim de un produs de nisa…

    00
  13. @Ioan T. Morar: am ghete pt ski fond Salomon produse in Romania (cumparate in Finlanda), la ei te referi si la clapari ?

    00
  14. @Saragea, incerci sa spui ca pentru a baga produce in cantitati industriale si a se adauga multe porcarii, nu inseamna ca ai nevoie si de cartofi? Sau cand ai citit ca ii producea un roman, te-ai gandit ca venea unu cu plasa de cartofi in spate la aprovizionare la MC-ul din coltz?

    00
  15. Birocratie excesiva. Functionari jegosi care asteapta spaga. Functionari platiti sa puna bete in roate concurentei.

    M-a facut un jeg de functionar sa-mi autorizez prizele din sediul social, in conditiile in care nu am desfasurat si nu voi desfasura activitati acolo vreodata. Il durea pe el in maciuca de diferentele dintre sediu social si punct de lucru.

    00
  16. De milioane poza! Story of my life!

    00
  17. Cum pot sa imi cumpar si eu o pereche de clapari mai ieftin din fabrica?!
    Sunt din Arad

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube