Problema cu gunoiul de pe Everest nu e o problemă…

Periodic, îmi apar la clipuri recomandate ceva cu gunoiul de pe Everest. Că e nasol, că alpiniștii lasă în urmă tone de gunoaie și de echipament (explic mai jos) și că arată urât.

Nu văd problema. Întâi, pentru că autoritățile nepaleze percep o taxă de 4.000$ pentru ecologizarea zonei, asta pe lângă permisul de 11.000$ pentru a putea urca pe munte. De 15.000$ ar trebui să paveze drumul și eventual să construiască o telegondolă până la 6.000 metri, nu să se plângă pe net că ăia care le bagă bani în buzunare lasă mizerie. Da, te poți plânge dacă urcatul e gratuit sau taxa e simbolică, dar nu și la 15.000$ de om.

Și cu echipamentul lăsat în urmă. Am văzut câteva clipuri mai lungi, o parte din el este în perfectă stare de funcționare, și nu e echipament din ăla ieftin, de îl cumperi de la magazinul din colț, de ce naiba îl revând localnicii sau nu îl poartă? Trebuie să trimitem un echipaj de cetățeni bronzați de la noi să îi învețe cum se fac bani din gunoaiele altora?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. E o falsă problemă, majoritatea se află în zone de risc și a ajuns acolo după cutremure și avalanșe. Nu lasă oamenii gunoiul în spatele cortului. E un video care explică ce e cu echipamentul de acolo.

    Bronzații noștrii nu ajung acolo ca nu ajung în șlapi sus.

    00
  2. un metrou pana in varf e mai indicat, nu afecteaza traficul de deasupra

    00
    • Metroul vertical se cheama lift.
      In alta ordine de idei, bulgarii le-o iau inainte astora, ca vor sa faca linie de metrou sa mearga oamenii la ski pe muntele Vitosa.(bulgarii au mai putin metrou ca noi, ca o paranteza).

      00
    • Il fac imediat dupa ce-l termina pe-ala pana-n Otopeni.

      00
    • Oricum metroul din Drumul Taberei se va termina dupa ala din Cluj.

      00
    • și vor întoarce la Depoul Tuneluri Dacice.

    • La 4000USD per om, cat e taxa de gunoi in Nepal pentru cei ce urca pe Everest e cea mai falsa problema. Sa plateasca autoritatile serpasi sa care gunoiul. Aaaa, ca banii sunt sifonati de autoritaile locale… sa faca “environmentalistii” o revolutie verde p-acolo, sa isi mai demonstreze si utilitatea nu doar hipsterismul.

      00
  3. ultima mea problema: gunoiul de pe Everest ! .. pe restul le-am rezolvat

    00
  4. permisul de 11.000$

    Ce? Am o prietena care a fost pe Everest (a urcat pana la 4000) si nu a platit nimic de genul asta. Mi-a spus si ea ca e plin de gunoi, intr-adevar.

    00
  5. Si la noi la cat platim taxe si suprataxe de benzina si motorina trebuia sa avem 13 autostrazi gata. Dar banii sunt directionati spre alte lucruri si in Nepal, nu doar in Romania.

    Cei 4000$ sunt doar o garantie pentru gunoi, aduci 8kg/persoana, cei care organizeaza expeditia primesc acesti 4000$ inapoi.

    Nu sta in cultura lor sa ia lucrurile de pe morti/fosti clienti. Multi abia merg pe unde sunt acei morti si au deja echipament, ca altfel nu ar ajunge acolo.
    In slapi urca pana la 5000m fara mari probleme si cu 25-30kg in spate.
    Cel mai apropiat capat de drum auto de Everest Base Camp e la 2 saptamani distanta de mers pentru un turist si aproape o saptamana de mers pentru un sherpas bun.
    Deci lucrurile sunt duse si aduse cu spatele, magari/iaci, avionul o jumatate din distanta asta sau elicopter pana undeva la 3 ore de tabara de baza.

    00
  6. Dupa ce ai tot zis de situri ce vin cu stiri irelevante din alte parti ale lumii si cat de inutile sunt vii cu un astfel de subiect? Oare cati din cititorii acestui blog sunt interesati de asa ceva?

    00
  7. Ce saraci, urca pe jos vai de mama lor!
    Pai pe munte se urca cu bemweul si cand ajungi sus faci si un gratar ca doar nu maninci din conserva ca ultimul amărât!

    00
  8. Revenind la probleme mai acute, l-a ingropat Iliescu si pe Visinescu. S3 incalzeste, pardon raceste la marginea terenului Robert Mugabe

    00
  9. Nu stiu de unde ai scos sumele astea minuscule. Ah, daca vrei sa ajungi doar la tabara de baza, atunci da.. Dar daca vrei sa mergi pana pe varf, inmulteste cu 7.
    Ca sa urci pe Everest, te costa minim $25.000 (la firme de mana a treia, care accepta oameni care nu au experienta si au serpasi slab pregatiti si echipamente naspa) sau $70.000 (La firme de prima clasa, care au staff bine pregatit si nu te accepta daca nu aduci o mie de dovezi, ca ai mai urcat cel putin 5000 de metri).
    O expeditie pe Everest dureaza in medie, cam 60 de zile. Daca ai impresia ca zbori in Nepal Sambata si revii la Bucale duminica urmatoare… te cam inseli. Pentru ca trebuie sa te aclimatizezi.
    -10 zile, doar le faci pe jos, pana la tabara de baza (5400m).
    -Acolo stai minim 1 saptamana, apoi urci la Tabara 1 (6100 m), stai si acolo 7 zile, dupa care cobori.
    -Dupa aia, stai 3 zile, urci direct la Tabara 2 (6400 m), mai stai si acolo 3 zile, iar cobori la Tabara de Baza.
    – Stai 3 zile, iar, apoi urci la Tabara 2, dupa alte 3 zile, urci la tabara 3 (6800m). Dupa 3 zile, cobori la Tabara de Baza.
    – De la Tabara de baza, trekkind de 6 zile, dus intors. La baza muntelui si inapoi la Tabara de baza.
    -De acolo revii si incepe ascensuinea catre varf. Care dureaza 7 zile. Apoi coborarea (unde mor majoritatea, este cea mai periculoasa din cauza ca acolo se termina oxigenul), care dureaza inca 7 zile.
    Toate astea, cu ruccsacul in spate, fara acces la WC si la dus si la temperaturi de minim -20 C. Ajung si la minus 40.

    Cea mai periculoasa portiune, unde mor cam toti serpasii, este Khumbu Icefall. Practic, este o cadere de gheata, care se muta de la zi la zi, de-aia nu se poate construi nimic acolo, pentru ca zona este intr-o continua miscare, din cauza activitatii seismice. Practic, este gheata cu crevase adanci de cateva sute de metri. Zona aia o travereseaza serpasii, inainte si inpoi, ca sa care catrafusele astora, care vin cu tot sifonierul si hotelul dupa ei. Ceea ce este gretos. Unul chiar isi adusese masa si scaune de picnic, conserve grele de carne si borcane de sticla, cu muraturi. Cand, la altitudinea aia, orice gram in plus, conteaza. Dar serpasii n-au voie sa comenteze, cara ce li se da. Clientul nostru stapanul nostru, chiar daca este un cocalar.
    Pe acolo traverseaza toata lumea. practic, seprasii cara acele scari de metal, pe care le leaga intre ele si peste care trebuie sa treci.
    Pe Bula, asta, l-a mancat in cur sa umble singur pe acolo si a picat intr-o crevasa de 20m https://www.youtube.com/watch?v=VB2LQbUGCfI . A avut noroc, de regula au cateva sute de metri adancime, nu te mai salveaza nici dracu si oricum mori.

    De-aia sunt abandonate multe echipamente acolo, la altitudinea aia, atarna foarte greu. De-aia nici nu se recupereaza cadavrele de pe munte, nu e vorba de bani, e vorba ca iti pui viata in pericol, la altitudinile alea. Pe Everest, daca ti se face rau si ai ramas fara oxigen, ai cam belit pula, pentru ca nu te poate cara nimeni.
    Ganditi-va ca acolo a murit Ueli Steck. Unul dintre cei mai buni alipinisti din lume. Mai urcase pe Everst, dar in 2017, la o alta expeditie, de data asta incerca sa urce pe alta ruta, si cand mai avea 300 de metri pana la varf, a picat 1000 de metri in gol. Si aia a fost.

    Problema este ca nimeni nu stie ce face guvernul cu banii. Pentru ca serpasii sunt platiti foarte prost. Apropo, niciun serpas nu vrea sa munceasca pe munte, pentru ca este extrem de periculos. Pleci la inceput de sezon si nu stii daca te mai intorci. Din pacate, din cauza accesului inexistent la educatie (unii copii fac 6 ore pana la scoala, zilnic, pentru ca nu prea exista scoli. 6 ore, da?), cam toti barbatii asta fac, din clipa in care implinesc 18 ani. Iar lacomia guvernului nepalez, de a da voie oricui, care are bani, sa urce pe munte, duce la tragedii. Logic ca nu ii intereseaza sa investeasca in educatia lor si in scoli. Pentru ca nu ar mai lucra nimeni pe munte. Vazusem un documentar, cum un serpas a vazut ca puletele pe care trebuia sa il insoteasca, nu era pregatit si nu vroia sa asculte de el, nu a vrut sa lucreze pentru el si a fost amenintat ca e dat afara. Asadar, a trebuit sa mearga cu ala pe varf. Rezultatul? Serpasul si-a pierdut toate degetele din cauza degeraturilor si ala a murit. Pentru ca nu a ascultat de el si nu a inteles ca nu e pregatit si nu poate urca.

    Cu toate astea, nu Everest este cel mai mortal. Are cea mai mare rata de mortalitate, pentru ca cei mai multi urca acolo, ca deh, e cel mai inalt varf de pe planeta. Cei mai mortali munti sunt K2 (al doilea varf din lume, dupa Everst, care nu a putut fi urcat niciodata iarna), iar pe locul 1 (2 din 5 alpinisti moare) este Annapurna. Este al 10-lea varf din lume, dar acolo nici macar alipinistii experimentati nu fac fata. Ca tot vorbeam de Ueli Steck… a esuat de vreo 3 ori, inainte sa reuseasca sa cucereasca varful.

    Scuze pentru postul kilometric, chiar ma pasioneaza tot ce inseamna munte si mai ales, astia inalti, de peste 8000m.

    Ca o concluzie, la altitudinile alea, o banala sticla de apa, o percepi ca pe o sacosa de cartofi. De-aia raman atatea gunoaie. Plus ca multi isi iau mai mult decat au nevoie si nu au de ales decat sa abandoneze totul acolo.

    00
    • În sfîrşit cineva avizat în chestiuni legate de munte. Altfel, la noi, unde toată lumea se pricepe la orice, mersul pe munte pare floare la ureche pentru „experţi”: ce, domle, am urcat eu pînă la Bîlea, la 2000 de metri, care-i chestia cu Everestul? Are 8000 de metri? Păi, e simplu, patru drumuri pînă la Bîlea şi înapoi. Iar pe şerpaşi îi iei cu tine aşa, ca pată de culoare, şi ca să nu faci bătături de la tras de rucsac. Îi pui pe ăia să care, iar tu urci cu mîinile în buzunare, fluierând şi făcînd din loc în loc cîte un selfie. Şi nu numai amatorii au impresia asta, ci şi unii care (se presupune) ar trebui să aibă idee despre ce e vorba – amintiţi-vă ce s-a întîmplat primăvara trecută cu alpinista minune, care la 13 ani urcase pe Denali, Aconcagua şi nu mai ştiu ce alte chestii pe la 6000+, şi visa să le dea peste nas şi la nepalezii cei răi, care căţăraseră ciocolata pe dulap la 8000+.

      00
    • Jupaneaso, presupun ca ai citit Jon Krakauer, In aerul rarefiat. Daca nu, cu placere! ;)

      00
    • Haha, multumesc, dar nu sunt avizata, sunt doar pasionata. Urmaresc documentare si citesc mult despre asta. Sa zicem ca e un fel de guilty pleasure. Ba chiar ma consider incepatoare.
      Intr-adevar, am facut Moldoveanu de 2 ori, anul asta (o data, in traseu de 3 zile, plecare de la Balea, cu coborare pana la Capra) si o data, traseu de 1 zi, pe Valea Rea. In rest, am facut trasee de 8-10 ore, pe Jepi, pe Caraiman. La anul planuiesc Negoiu, Piatra Arsa si mai vad eu.
      Nu m-as vedea urcand pe Everest vreodata, dar imi place sa citesc si sa vad experientele altora (thanks God for the GO PRO, drone si 1080p). Inca ma lupt cu anxietatea, de a merge in trasee lungi pe munte, doar cu rucsacul. Ma ia atacul de panica, asa ca prefer sa o iau incet si sa citesc cat mai mult, intre timp. Plus ca, mi-e frica de inaltime. Cand am fost pe Fagaras, la zona aia „3 pasi de moarte”, am coborat in lacrimi, de frica hahaha :)) Bine, a fost si prima experienta, acum vreau sa mai merg o data, ca mi se pare ca m-am panicat ca fraiera.

      Uitati-va ce tragedie e pe Jepii Mici, la Busteni. Din cauza ca vin pantofari pe munte, in mocasini, tenisi si adidasi de alergat. E plin de cruci pe traseul ala (mi se pare ca e traseul cu cele mai multe cruci, de la noi). Cand am mers asta vara, incercam sa imi dau seama cum poti sa mori acolo. Asa ca m-am uitat la data la care murisera. Majoritatea murisera in aprilie, luna in care este interzis pe traseu, pentru ca abia se topeste zapada.
      Eu, de frica ma echipez :)) Sa fie acolo, de toate :)) Haine de schimb, lanterna, folie temroizolanta, pelerina de ploaie, baterii, etc. La o excurise de o zi. Culmea, ca le-am si folosit. Lanterna si pelerina de ploaie.

      PS: Si in Fagaras, la 2000+, sunt retardati. Pe langa gunoaiele lasate (ca e usor sa cari cutia de bere plina, tre’ sa lasi ambalajul gol acolo, ca se stie ca devine mai greu dupa golire), un bou mergea cu umbrela pe creasta, in timpul unei furtuni. Daca venea vreun fulger, puteam sa stam linistiti, ca aveam paratraznet la cateva zeci de metri in fata. Din pacate n-am putut sa strigam dupa el, ca mergea repede, ca nu avea echipament (noi aveam si cort in spate, etc). A avut noroc ca nu a fost niciun fulger, ci doar o rapaiala puternica si urata.

      00
    • Uitati-va ce tragedie e pe Jepii Mici, la Busteni. Din cauza ca vin pantofari pe munte, in mocasini, tenisi si adidasi de alergat.

      să nu îi trezim amintiri neplăcute proprietarului blogului zic, care a aflat din presă că plecase nepregătit și neechipat când și-a rupt mufa pe munte :(

    • @Zoso (Ia da un link cu faza aia, daca ai scris, ca nu stiu).
      Eu nu zic din ce aud din presa, eu zic din ce vad, pe munte.
      Daca o luam asa, si al meu a cazut in prapastie, in Fagaras, chiar si cu echipament, noroc ca a avut cortul si rucsacul enorm in spate, care i-au protejat capul de bolovani, ca altfel…

      Dar, revenind la Busteni, multi, daca vad ca isi pot lasa masina in buza traseului, au impresia ca e ca o plimbare pana la Peles si inapoi. Cand am fost pe Vf Omu, era plin de din astia, in zona Babele. Ma jur ca am vazut muieri si pe tocuri, blugi 3 sferturi, etc. Chiar daca ai acces cu masina pana la un anumit punct, mai apropiat, asta nu inseamna ca muntele nu este periculos.
      Iar de Jepi, nu mai zic, ca am vazut cel putin 3 persoane, pe traseu, cu incaltaminte proasta (tenisi cu talpa plata sau adidasi de alergat, in niciun caz bocanci cu aderenta), fara bete, cu un lindic de rucsac in spate si asa mai departe.
      Probabil ca nu cunosc traseul, pentru ca pe Jepii mici, pana la cea mai apropiata cabana, faci 3-4 ore. La Cabana Caraiman, unde servesc doar o bautura calda si snacksuri. N-au mancare. Si de acolo, mai faci inca o ora (daca e vremea buna si mergi in pas alert), pana la Cabana Piatra Arsa. Acolo da, ai unde sa te cazezi si sa mananci, dar pana ajungi acolo… Daca e ceata groasa, ai toate sansele sa te pierzi pe traseu, ca e platou intins.

      @Anton, multumesc ca mi-ai amintit! Aveam cartea aia pe wishlist, de ceva vreme. Chiar am sa o comand.

      00
    • MARCOS, pentru comentariul in care iei la misto moartea unui copil, esti cel mai josnic reprezentant al rahatului intarit pe curul speciei umane.
      Atat.

      00
    • Ca o mica paranteza, te poti descurca pe munte si cu adidasi de alergare.(sotia foloseste salomon speedcross4, eu la sportiva akasha) . Cea mai lunga tura cu ei a fost de vreo 12 ore si nu am avut nici un fel de probleme

      00
    • @Jupaneasa Serpasii se apuca de carat si mai devreme de 18 ani. Pentru ei ascensiunea pe varf si banii care ii pot face acolo reprezinta singura varianta sa mai iasa din saracie sa isi poata deschida un Tea House(cabana), de care sa aiba grija sotia/familia cat ei sunt plecati in expeditii.
      Plimbarile intre tabere se fac in functie de conditiile meteo. Nu are rost sa stai in Tabara 3 sa induri un viscol de 3-4 zile, se coboara in tabara de baza. Dar este obligatoriu sa stai prin fiecare tabara pentru o aclimatizare corecta.
      Iar serpasii se mai si revolta, dar cand sunt uniti.
      HINT: Fricele se pot invinge prin confruntarea lor, incearca sa treci pe la o sala de catarat, pentru a castiga ceva incredere.

      @Marcos @Habarnam „domnul” parinte Popescu inca oganizeaza ture comerciale.
      @Alin depinde pe ce traseu, cu ce rucsac si in ce conditii; acum 2 luni a mai fost un viteaz de la SMURD prin Fagaras.

      Traseul pana in tabara de baza a Everestului in 2015 era mai curat decat unele trasee turistice din Romania. Si am mers fara serpasi si ghizi19 zile prin aceea zona. Problema mare e cu gunoiul de pe ghetar, gunoi care iti polueaza sursele de apa de pe intreaga vale. De aceea noi preferam sa bem ceai, am avut si folosit filtru Katadyn si pastile de cloramina.

      00
    • Aia 70k nu se duc toti la guvernul nepalez.
      vreo 12k se duc la guvern, restul la organizatorii expeditiei, la serpasi si la agentiile locale.
      Nu citi Krakauer. E un rahat subiectiv.
      Citeste Tom Hornbein – The west ridge

      00
    • @cineva, cam orice traseu din Romania, dar facut pe vreme relativ ok(cam din primavara, pana vara tarziu) si cu echipament complet in rucsacul de hidratare(de la folia de supravietuire,foita de vant/ploaie batoane/geluri, bete treeking, apa, frontale, tricou de schimb, etc)

      00
    • @Alin si cu cort si sac de dormit, mancare(nu chimicale) pentru 2-3 zile si prin Portile Inchise din Retezat sau lanturile de prin Crai?
      Vremea pe munte chiar si vara se mai schimba. Dar fiecare stie la ce se expune, sau nu!

      00
    • @Alin
      Am si eu Speedcross 3 si da, i-am folosit in primele drumetii pe munte, dar am ajuns la bocanci, pentru ca sustin glezna mai bine. Dar, Speedcross nu prea sunt de alergat pe vreme normala, sau pe asfalt, sunt speciali pentru jogging in zapada/ teren accidentat, deci merg in drumetii, pentru ca au crampoanele alea smechere.

      Eu ma refeream la adidasi din aia, de iesi cu ei in parc, sau la sala.

      @cineva
      Asa e, ai dreptate, de-aia ma si fortez sa merg pe munte, sau in parcuri de aventura, ca sa imi inving frica.

      @Ion
      Multumesc, am sa pun si recomandarea ta pe lista.

      00
    • @cineva
      Sef, dupa cum scrii pari sa fi mancat mai multa supa la plic decat mine. Daca-i asa, atunci stii sigur ca toti pe munte fac tampenii. Unii sunt taxati, altii nu.
      Mai fara coltari ca 100 de metri nu e nimic , mai cu o singura semicoarda ca „e mult de carat”, mai scurtat pe curba de nivel, mai…mai…
      Unii sunt taxati, altii nu. Copiii aia au platit cu viata. Nu mai are nimeni dreptul sa mai ceara ceva in plus.
      Nu ma intereseaza ce face Popescu, e treaba lui ce vede noaptea cand pune capul pe perna.
      Nu schimba cu nimic faptul ca pe ipochimenul de mai sus nu l-as scuipa intre ochi cu sete. Prea ne-a invatat „proteveul” ca avem dreptul sa spunem orice despre oricine fara repercursiuni. Sunt unele lucruri de care n-ai voie sa faci misto oricat de jivina ai fi.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)