Priorităţi şi prieteni

Am un prieten care trăieste din online. Din blog. Asta ar presupune că fiecare din cele 2-3-5 bloguri pe care le are să aibă câte un articol pe zi. Ar presupune…

Problema lui şi a altora e lipsa de concentrare.

Ce am eu azi de făcut? Să bag nişte articole pe blog, să citesc ce scriu alţii şi după aia ce o mai fi. Nu presupune să fac comisioane pentru alţii şi apoi să îmi fac treaba mea. Am mai spus asta, întâi fă-ţi tu pe plac si apoi altora. Întâi rezolvă-ţi treburile tale şi apoi ajută-i pe alţii. Da, ştiu că Gigel vrea să îl ajuti cu o chestie. Îţi aduce bani chestia aia? Nu? Atunci mai poate aştepta, pentru că prioritatea nr. 1 e să faci bani.

Tin minte că prin 2006 scriam pe blog atunci când aveam timpi morţi şi Acrobat sau Quark lucrau din greu la procesat documente. Aţi văzut muncitorii nemţi cum la 8 fix pun mâna pe lopată şi nu o lasă decât la 13.30 ca să mănânce şi apoi la 17.30 când pleacă acasă? În 2004 lucram la o firmă care avea patroni turci. Toţi îi înjurau că sunt jegoşi, că stau cu biciul pe angajaţi, că plătesc puţin. Ştiţi ce se întâmpla când erau patronii plecaţi? Ora 8 de începere a muncii devenea ora 9.30, o ora pauză de masă devenea două ore jumătate…şi apoi îl înjurau pe turc că stătea cu foaia de prezenţă la intrarea în sediu să vadă cine a întârziat.

Trebuie să învăţăm cultura muncii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Nu-ti fac tu probleme ca nici la nemti angajatul nu are tragere de inima sa lucre de la 8 fix. Doar ca ei s-au obisnuit cu camera de luat vederi, cu cartela de pontaj si cu amenda pentru nerespectarea acestora. Asa ca si la noi astept cu interes organul legiuitor care va da amenzi in conformitate cu legislatia muncii deja aprobata. Insa cred ca sunt in continuare un naiv cu acte in regula si un om care doarme si viseaza prea frumos! ;)

    00
    • artistu, imi aduc aminte de un reportaj in care 3 zile la rand inginerul (sau dirigintele) de santier, ala care trebuie sa stea acolo cu biciul pe sclavi nu era pe santier, era plecat cu probleme personale. dar, desigur, isi incasa banii. la nemti nu se intampla asa.

  2. NOU
    #3

    Nici mie nu mi-ar placea sa trebuiasca sa am in fiecare zi acelasi program si sa trebuiasca sa fac ce zice altul. E mai frumos sa lucrezi de acasa, cand ai chef, cand te simti bine si odihnit :)

    00
  3. Adevarul este ca suntem un popor care nu a invatat inca ce este cultura muncii si respectarea programului si intalnirilor. Ne suparam cand mai ramanem la servici o ora dupa program, insa nu luam in calcul intarzierile noastre, pauzele lungi si dese la cafea si tigara si timpul pierdut pe messenger sau alte site-uri distractive. Cel mai mult aceste fenomene se observa la institutiile de stat si companiile cu capital romanesc unde conducerea apartine unei generatii mai vechi.

    00
  4. Nu cred ca prioritatea nr.1 e sa faci bani.

    00
  5. Zoso, eu atata zic, ai grija ce-ti doresti! :D
    Nu iei in calcul faptul ca cea mai mare parte a celor care o sa citeasca postul asta, de exemplu, si blogul in general, sunt oameni ai muncii si sunt, in momentul asta, la serviciu. Daca noi chiar am munci ca neamtu’ ala,, crezi ca ne-ar mai arde de stat pe bloguri? :D

    00
  6. se vede ca ai inceput sa gindesti ca nemtii.RESPECT!

    00
  7. editeaza repede si scoate exemplul cu turcii. nu de alta dar eu am lucrat la doua firme turcesti la viata mea si nu cred ca pot fi date de exemplu. cred ca aceeasi experienta o sa ti-o relateze multa lume care a lucrat la turci.
    tin minte prima firma turceasca la care am lucrat (intre timp au dat faliment) era un exemplu de cum nu se se fac afaceri. angajasera o gramada de turci (nu ca ar fi fost nevoie de ei dar erau turci) care dupa ce serveau masa de pranz (din partea firmei evident doar pentru angajatii turci) ii lovea un somn napraznic. practic ii gaseai dormind pe oriunde (pe baxuri, pe paleti, prin masini, etc) si pana la 3-4 nu se mai trezeau. apoi pe la 4 urma evident pauza de ceai (inca vreo ora) si uite asa trecea timpul. si sa nu uit, sambata toata lumea mergea pana la ora unu’ la birou nu ca ar fi fost ceva de facut dar le facea o deosebita placere sa iti strice ziua. peste toate astea erau experti in evaziune fiscala si tot felul de gainarii.
    sincer daca vrei sa dai exemple evita-le pe astea cu turci si greci (sau ciprioti tot aia e).
    in relatia angajator-salariat in romania de cele mai multe ori primeaza o lipsa de respect crunta din partea ambelor parti. nu ii poti cere unui angajat sa te respecte si sa vina la timp la munca atata timp cat managementul vine la 10 la birou si incearca sa arda tot ce poarta fusta in firma. nu poti spune salariatilor ca nu sunt bani pentru salarii dar parcarea din fata firmei sa semene cu un showroom ferarri. nu poti fura si lucra fara carti de munca si sa te astepti ca muncitorii sa nu incerce sa plece acasa cu ceva dosit prin vreo sacosa.

    00
  8. @ georgel007, e chiar asa greu sa evitam generalizarile ?
    Nu mai putem lua de bun niciun exemplu concret pt ca romanii/suedejii/evreii/turcii/nemtii etc sunt…intr-un fel anume sau altul ?
    Si romanii sunt prosti ( uita-te la tara asta).
    Tu esti roman.
    Cum te simti ? :P

    00
  9. GTD is the word! Paper, notebook,notepad,PDA ,whatever. Daca cineva nu poate sa isi faca singur prioritatile trebuie sa ii lase pe altii sa I le faca. De asta s-au inventat managerii de proiect,santier,etc
    Ieri mi-a venit la interviu pentru junor piar o tipa de o sinceritate debordanta. Dupa ce totul era ok.tipa aprope angajata, bright minded… imi spune:
    „Totusi nu cred ca mi-ar placea jobul asta. Pot sa il fac,doar ca ma oboseste teribil. Eu vreau un job de’ala in care sa vin la 9 la birou si sa imi spuna cineva ce am de facut…”
    Unii s-au nascut sa fie condusi si le place chestia asta!

    00
  10. Dragul meu, noi romanii nu avem nici un fel de cultura. Si de aici nu ma exclud si cred ca nu ar trebui sa se excluda nimeni. Nu exista exceptii. Ganditi-va de cate ori ati intarziat la diverse intalniri, de cate ori ati sunat sa spuneti ca intarziati, de cate ori ati aruncat mizerii pe strada, de cate ori ati dus cate ceva de la firma acasa, de cate ori ati asteptat pana s-a facut verde la semafor …. si cate si mai cate. Nu avem CIVILIZATIA in sange. Legat de munca? Atata timp cat inca mai avem mentalitatea comunista (mergem la serviciu si trebuie sa luam banii indiferent daca lucram sau nu) nu vom face mare branza. Noi ne vom face ca muncim, ei se vor face ca ne platesc.

    00
  11. Deviez un pic… Una dintre marile probleme economice ale Romaniei tine de faptul ca salariile au crescut in aceasta tara fara sa se tina cont de productivitate.

    Nu mai includ aici angajatii de la stat, multi dintre ei vai de mama lor cand vine vorba de chef de munca.

    00
  12. Sorin are perfecta dreptate; Majoritatea din cei care te citim, te citim de la serviciu, in timpul programului, ca de… natura jobului ne permite… si @vvladescu daca toti ne-am naste directori si sefi, cine ar mai munci in tara asta? Vad ca la noi in romanica e o moda sa fi DIRECTOR, sau pardon, MANAGER.

    00
  13. Vorbesti de lucruri sfinte zoso,

    Romanii nu inteleg ca munca lor intr-o firma este egala cu 0 daca nu exista o persoana care sa o valorifice.
    Romanii nu inteleg ca daca freci menta 30 de minute din cele 8 ore asta inseamna bani mai putini pentru firma, ceea ce rezulta bani mai putini pentru tine.

    Romanii nu inteleg ca paote in timp ce ei stateau la o bere cu baietii sau in fata televizorului directorul statea si isi batea capul cu acte si cum sa organizeze munca astfel incat sa fie cat mai avantajos si pentru ei dar si pentru angajati.

    Romanii nu inteleg ca munca unui director nu este sa frece menta la birou…. ci sa gaseasca solutii si modalitati de a face totul mai bine pentru firma si implicit pentru ei.

    Orice timp care ei il pierd de fapt e o particica din salarul lor…. si daca nu se vede luna respectiva se vede peste 5 luni cand firma nu mai are bani sa te plateasca ca tu te uitai pe youtube in loc sa lucrezi!

    00
  14. Initial am vrut sa-i raspund lui aNDRIIpOPA a, dar nu m-ai bine spun doar ce cred eu, nu trb sa conving pe nimeni, doar imi exprim niste idei ale mele (multumesc zoso ca ma lasi)….

    Cred, nu sunt sigur ca vom munci ca nemtii cand vom avea legea/infrastructura/punerea in aplicare a legii ca in germania.

    exemplu minor, dar graitor noapte, oras max de 20k locuitori, o masina trece in viteza pe rosu
    1. la ei un mos fara somn suna la militie = masina e oprita 2km mai incolo, pa carnet
    2. la noi ete cacat

    00
  15. @pupu: E posibil sa ai dreptate, dar atata vreme cat nu ii tragem de maneca pe cei de langa noi nu cred ca avem sanse de reusita. Sa-ti explic: cand eram mic, m-a prins un „nenea” de guler dupa ce am aruncat o hartie pe jos si mi-a tras o morala de fix 1 minut. Nu era nimeni in apropiere, dar am simtit cum intru in pamant de rusine. Astazi, daca merg pe strada si nu am unde sa arunc o hartie mototolita, imi amintesc de incident, iar asta ma face sa mai tin hartia pana la primul cos de gunoi.
    Cati dintre noi au luat atitudine cand am vazut pustani facand pe grozavii, distrugand sau aruncand mizerie? E drept ca nu faci primavara cu o floare, dar intotdeauna primavara incepe cu primul ghiocel.

    00
  16. Munca e pentru sclavi..

    00
  17. Mie mi se pare logic. Nu vom avea salarii ca în germania muncind ca în România. Nemţii fac bani pentru că au o productivitate a muncii mult mai mare. Pentru că ei nu sunt de acord să frece menta be banii lor.

    00
  18. Cred ca faza cu prioritatile o aplica acum Badea. De cand are reclama pe blog a inceput sa scrie mai des.

    00
  19. In alte tari programul de munca e program de munca (daca incepi la 9 si termini la 6, la 9 esti la locul faptei iar la 6 deschizi usa si iesi, iar pauza de masa e pauza de masa)… zilele libere sunt zile libere (nu exista sa se lucreze in zilele declarate libere sau in Ajunul Craciunului etc)… concediul e concediu.
    La noi, fiecare face cum vrea. Sunt unii care vin de la 8 la munca si nu-i scoti de acolo nici cu forta pana la8-9-10-11 seara, lucreaza de 1 Mai sau de 1 Decembrie (ba mai vin si sambata ca sa termine ce n-au apucat sa termine in cursul saptamanii), iar in concediu pleaca cu laptopul dupa ei si cu telefonul de serviciu dat pe LOUD.
    Pe cand altii… cand nu e sefu freaca menta, cand e sefu se fac si ei ca muncesc… si in rest, se ocupa cu fofilatul.
    Acum cred ca tine si de tine sa stii ce vrei sa faci in viata si sa te comporti ca atare…

    00
  20. Noi muncim,nu gandim :))

    00
  21. true..ture…
    btw: (off-topic)
    Votati Brancusi in una din cele mai importante galerii de arta mondiale, acum e pe locul 17, doar pentru ca nu este votat masiv din Romania, haideti sa-l ducem unde ii este locul: https://www.saatchigallery.com/404error.htm !!

    00
  22. cultura muncii – ce frumos suna :)
    nah, ar ajunge ca salariul sa reflecte productivitatea si nu numarul orelor lucrate. sa-l vedem atunci pe gogu…
    gata, inapoi la munca, in urmatoarele 10 minute transpir dublu, ca deh, mai citesc si bloguri :)

    00
  23. Daca ai ajuns dependent de anumite chestii online..oricat de stricti ar fi sefii, tot gasesti un pic de timp „sa-ti faci” de cap.
    Ar fi frumos sa evoluam astfel incat totul sa fie facut online, sa muncim acasa si sa dam comanda pentru toate..iar robotii sa le faca, nu?

    00
  24. @Zorba: nu ştiu de unde ai învăţat replica asta dar ai grijă cu ea, loveşti în părinţii, bunicii şi toţi strămoşii tăi care am muncit ca ţie să-ţi fie bine, paduche puturos cu aere de intelectual ce eşti.

    00
  25. Zoso, nu stiu sigur, dar cred ca in literatura de specialitate s-a studiat de mult faza cu eficienta oamenilor la locul de munca. Poate ar trebui cautat putin acolo.
    Acum parerea mea e ca „biciul” merge POATE la muncitori, dar la cei mai „luminati” nu prea. Mai ales daca ai munca de creatie. Vezi ex. agentiilor de publicitate care au de toate in sediul lor de sala de ping-pong la piscina.

    Deasemenea vezi sediul google si modul lor de lucru. Acolo unde se lucreaza cu creativitate, biciul n-are rost. Deasemenea managementul, dupa unele pareri, e o forma de arta (dus la extrem) deci nici aici n-ar tine biciul.

    Singura situatie unde merge „biciul”, ar fi la joburile operational-repetitive, eventual la angajati cu nivel scazut de educatie, cum ziceam la muncitori. Desi si acolo exista alternative mult mai eficiente.

    Dupa parerea mea, „biciul” e cea mai primitiva forma de management, si poate ca la nemti tine tocmai pt ca au un nivel de educatie foarte scazut. Da, nemtilor nu prea le place scoala – it’s a fact! statistic demonstrat, foarte putini au studii superioare – din varii motive!- nu asta e important.

    00
    • alx, şoseaua si blocul nu se construiesc nu din cauza oamenilor de creatie. acolo se lucreaza altfel. insa restul de 80% din romani au joburi statice. pui piulita pe surub, mai pui o saiba, gata piesa. stiu cum e in creatie, am lucrat si lucrez si eu in zona asta. ce ne facem insa cu cei 5 muncitori care stau pe langa unul care sapa groapa?

  26. e in natura omului sa frece menta, nu numai la romani.
    Azi de exemplu seful nu este la birou si 3 colegi stau de o ora de vorba :)
    2 americani si o canadianca.

    00
  27. nah ca eu am citit asta cand am ajuns acasa pentru ca la birou desi am net nu intru ca nu am voie, in unele locuri se poate sa ajungi la 9 dimineata la munca nu la 9.05 sa lucrezi si in pauza daca proiectul o cere si tot asa si da lucrez tot in Romania :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)