Primul ajutor – când şi cum îl oferi – sfaturi de la un fost pompier

V-aţi aflat vreodată în situaţia de a vedea un om că se stinge sau suferă, din varii motive şi nu aţi ştiut ce să faceţi? Desigur, nu doresc nimănui să i se întâmple aşa ceva, dar în viaţă te poţi întâlni cu orice situaţie, iar această situaţie poate apărea cineva drag ţie, nu neapărat unui necunoscut. Şi atunci SIGUR vei vrea să ştii ce să faci ca să îl ajuţi.

Aşa că, hai să vedem câteva situaţii grave sau mai puţin grave în care vă puteţi dovedi utili.

  • Ce faceti in cazul unor arsuri?
  • . Ca ex-pompier, ştiu ce înseamnă o arsură, mult prea bine. E ceva ce nu ai vrea să vezi sau să visezi vreodată.
    Primul pas în tratarea lor este udarea cu jet de apă rece câteva minute. Mai ales dacă pielea este înnegrită, carbonizată sau deja a trecut de această fază, neapărat trebuie un jet de apă rece pe zonă. E singurul remediu rapid si sigur contra durerii, având efect calmant, ajutând la spălarea locului şi îndepărtând resturile.

    Neapărat dacă arsura este gravă trebuie anunţată ambulanţa. Orice arsură de acest gen se infectează, iar tratamentul cu antibiotice este imperios necesar, pentru a evita septicemiile. Nu va apucati insa sa le administrati de capul vostru.

    Unele sfaturi din batrani spun că untul sau uleiul fac bine la arsuri. TOTAL GREŞIT! Niciodată să nu faceţi aşa ceva, dimpotrivă, grăsimea grăbeşte infectarea zonei, iar dacă arsura este recentă, nu face decât să menţină temperatura ridicată în zonă.

    Dacă arsura s-a petrecut în casă şi vi se pare uşoară, urmăriţi totuşi anumite semne. Dacă locul începe să se umfle, şi asta neînsemnând clasicele băşici, ci umflături mari ale extremităţilor, neapărat anunţaţi un medic, pentru că înseamnă că în acea zonă au fost arse vasele de sânge şi nu mai există circulaţie sanguină.

    Nu lăsaţi niciodată arsurile bandajate, dacă sunt suficient de uşoare pentru a permite deplasarea. Purtaţi haine uşoare, de bumbac, care să permită ca rana să respire şi să se usuce. Pansamentul nu va face decât să menţină în zonă o umiditate nesănătoasă, ce nu va permite o cicatrizare rapidă şi va favoriza culturile bacteriene, deci infecţiile.

  • Cum ajutati pe cineva care se sufoca?
  • Pot fi 2 cauze.  Prima e sufocarea mecanică, în care un corp străin blochează căile respiratorii, nepermiţând aerului să treacă şi sufocare provocată de o boală, cum ar fi astmul sau epilepsia, pneumonia, etc.În cazul sufocării mecanice, există o singură soluţie viabilă pentru o persoană sănătoasă, exceptând gravidele şi copiii sub 1 an. Se numeşte Manevra Heimlich.

    În ce constă această manevră?

    Dacă persoană este conştientă, în picioare sau pe scaun, te plasezi în spatele ei şi o cuprinzi cu braţele în jurul taliei. Plasezi pumnul, cu degetul mare la interior, chiar deasupra abdomenului persoanei respective şi  il apuci strâns cu cealaltă mână. Trage brusc de pumn, în sus şi spre interior, pentru a crea presiune de aer în interior şi a expulza corpul ce blochează faringele persoanei.
    Dacă omul este inconştient şi e întins pe jos, îl întorci cu faţa în sus,îl încaleci şi executi tot manevra de mai sus, dar împingând de sus cu pumnul în abdomen.
    Desigur, în tot  acest timp cineva va trebui să cheme ajutoare, pentru că e posibil ca situaţia să fie mai gravă şi pacientul să aibă nevoie de intervenţie chirugicală la locul respectiv.

    A doua cauza posibila: dacă sufocarea(dispneea) are cauze fiziologice, posibilităţile de intervenţie sunt destul de limitate, având în vedere că, de exemplu dispneea de stress are cauze strict psihologice, tratându-se cu calmante şi vitamine. La fel şi astmul sau bronşitele, unde se recomandă inhalatoare sau tuburi personale de oxigen. Totuşi, ce am putea face în încercarea de a calma bolnavul?
    Să scoatem eventualele haine strâmte, care pot opri sau doar îi lasă împresia ca îi opresc circulaţia. Dacă bolnavul este sub tratament iar criza este din cauza lipsei de medicamente, încercăm să i le administrăm.

    Ce NU TREBUIE să faci:

    Nu incerca sa îi dai mâncare sau apă.
    Nu incerca sa îl muti decât dacă este imperios necesar. Poate fi o cauză clinică gravă, ce îl poate ucide la mişcare.
    Nu incerca sa îi pui o  pernă sau pătură sub cap. Astfel se obturează căile de acces ale aerului în corp.
    Bolnavii de epilepsie NU ÎŞI ÎNGHIT LIMBA. Deci dacă asistaţi la o asemenea criză, nu vă repeziţi să începeţi să îl trageţi de limbă, la propriu. Puteţi să răniţi bolnavul din prea multă solicitudine.

  • In caz de stop cardio-respirator.
  • Asta e probabil cea mai gravă situaţie, cea în care intervenţia cuiva devine singura deosebire dintre viaţă şi moarte. Desigur, e de preferat întotdeauna intervenţia unui specialist, dar dacă ea nu este posibilă, atunci trebuie intervenit.

    ÎN PRIMUL RÂND se încearcă trezirea victimei. Nu, nu prin palme aplicate peste faţă, ca în filme, ci prin apăsarea dură cu pumnii pe stern. Dacă durerea respectivă nu îl trezeşte, e clar că altă metodă nu va avea succes, deci se trece la resuscitare.

    Deschideţi-i cât mai mult căile aeriene, lăsândui capul pe spate şi ridicându-i bărbia la maximum. Puneţi urechea lângă gura victimei. Încercaţi să vedeţi dacă sunt mişcari ale pieptului sau dacă simţiţi respiraţia pe obraz. Aveți răbdare 5-10 secunde ca să puteți stabili cu exactitate dacă victima respiră.

    În același timp, verificați și pulsul cu ajutorul a două degete, pe artera carotida care este situata în șanțul format de unul din mușchii gâtului și mărul lui Adam. Degetele arătător și mijlociu localizează mărul lui Adam și vor aluneca lateral pe gât până se simte pulsul în vârful lor.

    Dacă victima nu are puls regulat sau respirație, este vital să încercați să o resuscitați la fața locului, până la venirea paramedicilor. Resuscitarea se face prin ventilație artificială și compresii toracice, alternând un ciclu respirați cu 10 compresii. După fiecare serie de 1 cu 10 se reverifică starea victimei – respirație și puls.

    Cum se face ventilația artificială?

    Îngenunchiați lângă victimă și îi puneți capul întins pe spate. Cu una din mâini îi țineți gura întredeschisă, iar cu cealaltă îi pensați nasul, pentru a nu scăpa aer pe acolo. Înspirați și așezați gura etanș peste gura victimei, suflând aer pentru 2-3 secunde. Suflați suficient de puternic încât să sesizați o umflare a toracelui.

    După ce toracele a revenit la starea inițială, începeți seria de masaje cardiace externe.

    Cum se face masajul cardiac extern?

    Cu victima așezată pe spate pe un plan dur se localizează punctul de compresie situat în partea inferioara a sternului. Degetul inelar merge până la locul de întâlnire a coastelor. La acest nivel lângă acest deget se așează alte doua degete, respectiv degetul mijlociu și cel arătător, după care așezăm podul palmei celeilalte mâini, tangent la cele doua degete plasate pe piept.

    Cu coatele întinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului se fac compresiunile astfel încât sa înfundați sternul cu o adâncime de aproximativ 4-5 cm, cu viteza de 3 compresii la 2 secunde.

    Acum că știți toate manevrele acestea, sper să vă fie mai ușor să salvati o viață, dacă vi se va întâmpla să fiți martori la o astfel de nenorocire.

    sursa FOTO

    Mulțumesc că ai citit acest articol.
    Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

    8 comentarii

    1. Nu mai tin minte unde (probabil la tv) am vazut o tehnica ce consta intr-o mica incizie in josul marului lui Adam, chiar deasupra primelor doua coaste, si infigerea unui mic tub ( eventual un pix golit de continut) pentru a permite respiratia in cazul in care ii intra ceva in gat ).
      Foloseste la ceva sau e doar din filme ? (bineinteles in cazul in care celelalte tehnici dau gres)

      00
    2. Tehnica e de preferat sa fie aplicata de catre medicii de pe ambulanta, in mediu cat de cat steril si cu instrumente. Daca o aplici tu, s-ar putea sa ii faci omului mai mult rau(infectii, hemoragii, etc.)

    3. da, tehnica e buna daca doresti sa il ucizi pe respectivul. filmele difera de viata, laringele, traheea, sunt toate pe acolo. exista un caz acum vreo 3 ani cu un tip care a ucis-o pe soacra-sa in acest mod. acum ruleaza prin parnaie, pentru omucidere.

      00
    4. Foarte folositoare sfaturile Arhi, multumim !
      Vroiam sa te intreb si eu despre acea intubare artificiala insa au facut-o altii inaintea mea, multumesc pentru raspuns .

      00
    5. am o nedumerire:
      prin gimnaziu am auzit la un curs de prim ajutor ca arsurile NU se baga direct in apa rece pentru a evita socul hipotermic la nivelul tesutului. de preferat este apa calduta(o colega de facultate a facut manevra cu apa rece dupa ce s-a ars cu apa din tava cu puiul din cuptor si a avut nevoie de o grefa de piele in final).

      Pan la urma cum e corect?

      00
    6. http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/traheotomie_5211

      Aia e traheotomie si nu cred ca as dori sa o fac, chiar daca am vazut destule secvente la Grey’s Anatomy sau House MD :D

      Super articolul, Arhi.

    7. asta cu apa rece e dubioasa … nu stiu dar chiar si dupa am citit asta nu cred ca as da cu apa rece daca as fi pus fata in fata cu o persoana cu arsuri … eu stiu ca nu`i bine si sunt destul de sigur

      00
    8. Nota 10+ . Asa ceva merita citit nu posturile gen : Cum sa bei fara sa te inbeti , Cum sa mananci peste fara sa te ineci cu oase etc….
      FELICITARI!!!! Daca tot f***m timpul pe net sa o facem cu folos…..

      00

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
    2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
    3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
    4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

    Susținere

    Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

    Pun clipuri pe Youtube

    Top articole

    7 zile

    Alte linkuri (mostly NSFW)