Primenirea cadrelor didactice…

Un raport al Ministerului Educației a găsit că școala românească e popendulată de cadre didactice puține, nepregătite și netitulare. Soluții nu sunt, sau cel puțin nu sunt publice.

Dar cauze avem destule. Le înșir eu, într-o ordine oarecare:

  1. destul de multe cadre didactice care nu vor să se pensioneze, pur și simplu. și unii bat 70, alții 73, care nu au treabă acasă și nici nu vor pensia de 1.000 lei în locul salariului de 2.000 lei.
  2. lipsa unui examen de titularizare coerent. și eventual la 3 sau 4 ani. îl pici, zbori. acum, cadrele care îl pică se întorc la catedră fără nici o consecință.
  3. prea multe cadre didactice care, odată titularizate, au făcut imediat un copil și au lăsat un loc vacant așa, la mișto, ba chiar în mijlocul anului școlar. uneori pentru 6 luni, alteori pentru 2 ani. mai ales la 1-4 asta e nasol.
  4. prea mulți directori care șantajează sexual cadrele didactice tinere cu titularizarea.
  5. materie veche, materie stufoasă, materie inutilă.
  6. mizerii de genul “da, ai luat cea mai mare notă din județ, dar singurul post liber e la 12km de oraș, pentru că tati de 71 de ani care trebuia să se pensioneze s-a răzgândit”.
  7. mizeriile de inspecții făcute de inspectorii școlari și atențiile pe care un cadru didactic trebuie să le dea
  8. neputința de a lăsa elevii corigenți.
  9. lipsa însoțitorilor pentru copiii cu probleme
  10. lipsa oricăror recompense pentru cadrele didactice care identifică și stimulează elevi excepționali.

Ecaterina Andronescu are 68 de ani. Trebuia să se pensioneze acum 3 ani. Nu a făcut-o, pentru că e nevoie de ea la Universitatea București, să strunească cadrele didactice și sindicatele studențești să voteze cu cine trebuie, altfel vai și amar de ei. Știe că lumea o urăște pentru că e mizerabilă, dar dacă de acolo ia o poală de bani, cui îi pasă că nenorocește profesori și studenți?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Spurcata aia are 68? Nu i-as fi dat mai mult de 55.

    00
  2. Cred că am mai zis asta aici la tine legat de un examen de titularizare mai exigent.
    Dacă nu-s cadre suficiente acum, în sistemul asta lax de triere, cum ar trebui să fie mai mulți profesori cu un sistem mai exigent? De unde?
    Punctul ăla 10 e baza.
    Iar punctul 3 e legat tot de 10. Din ce văd eu cele mai multe cadre didactice sunt femei. Că știm de egalitate intre sexe și alte mizerii, dar cineva trebuie să aibă un job care e tratat și remunerat pe bune și să pună pâinea aia pe masă.
    Apoi, mami își face meseria de mami, că asta e șansa ei, decât să aibă grijă 2 ani de 25-30 de boraci enervanți, mai bine are grija de al ei. Pe banii statului, se înțelege. Dar să nu caricatutizam asta doar la nivel de învățământ și sistem bugetar. Se întâmplă fix la fel și în mediul privat / corporatist. Fix la fel. Iar soluții pentru asta nu sunt pentru simplul fapt că sporul natural e negativ în România, iar cat timp se întâmplă asta statul va acorda tot astfel de facilități.
    Iar mizeriile de la 4, 6,7 sunt consecință a faptului că majoritatea celor care ajung în învățământ sunt incompetenți și intră pe ușa din dos. Că dacă ești praf te combini și la un polish în genunchi pentru domnu’ director, în definitiv s-ar putea să fie mai ieftin și mai eficient decât o șpagă cinstită, mai ales dacă nu ai de unde, la fel cu inspectorul. Iar ăia care sunt competenți și au coloană vertebrală, oh well,nu prea are nimeni din sistem nevoie de ei, ca-s enervanți și mai mult încurcă. Ce, tu ca director de ce ai nevoie, de tocilare enervante și cu principii care te iau la întrebări pentru orice mizerie și ți se împotrivesc (#rezist) sau de niște fufe aeriene cărora le explici în timp ce te relaxează ce trebuie să facă ca „să fie bine la toată lumea”?

    00
    • Punctul 10 este clar baza de la care trebuie pornită reforma reală.
      În momentul în care un profesor are rezultate cu 2-3-5 copii la o materie, atunci acel profesor va fi cel căutat de părinți cu copii capabili, va avea o recompensă-și nu banii contează pentru acest profesor ci, condițiile în care lucrează, colegii, etc.
      Un exemplu dintr-un liceu de renume din Timișoara:nu se folosesc laboaratoarele de chimie/bio.Colegii se consideră unii mai importanți decît alții(tocmai ca să își motiveze salarul).
      În același timp acest profesor va impune niște standarde foarte clare.De exemplu, repetent oricare nu știe să citească cursiv.
      Avînd cel puțin un profesor ca acesta într-o școală după o perioadă și ceilalți profesori vor trebui să se ridice din mocirlă.

      00
  3. Si nu este mentionat ce era mai important: politizarea sistemului de invatamant. Cea mai mare porcarie!

    00
    • Liceele si universitatile gem de specimene ca penala Andronescu, adica de psd.isti care supravietuiesc tuturor guvernelor. Sa va reamintesc ca Marga a fost rector la Cluj 19 (nouasprezece) ani? Iar succesorul Pop se straduia din greu sa ii albeasca doctoratul lui Ponta? Si asta intr.un oras universitar important, cu o suta de mii de studenti…

      00
  4. Salariile sunt mici in invatamant si nu atragi tineri capabili. Daca te uiti la mate/info in 5/10 ani situatia va fi jalnica.

    00
  5. Trebuie neapărat să moară andronescu ca să vină neamtu? Hahaha

    00
  6. Vrei sa stii cum a ajuns curva (proasta )liceului educatoare la cea mai buna scoala?
    simplu – a intrat in psd

    00
  7. Cum rade pe sub mustati, zdreanta. Bine ca am scapat de aceasta tara.

    00
  8. Am fost profesor suplinitor un an. O materie care se preda o ora pe saptamana: informatica la profile „umane”. Cum avem noi, astia de la real, o ora (sau doua) de psihologie pe saptamana, asa unele profile umane aveau o ora (sau doua) de info pe saptamana. Vorbim de anii ’90, cand nu oricine avea computer (eu predam pe computere 386 sau 486DX2 :) ).
    Pentru ca stiam ca nu ai ce preda doua ore pe saptamana – sa mai si intelegaga elevul, le-am spus ca am o singura dorinta, si cu asta ii trec: sa aiba complet caietul de predare.
    – Facem in felul urmator: cine vrea sa invete info se muta pe scaunele din fata, cei care nu au chef se muta pe cele din spate, FACETI LINISTE, iar daca la sfarsitul fiecarui trimestru aveti caietul complet cu tot ce am preda, va pun 5 „din oficiu”. Pentru mai mult de 5, trebuie sa invatati. Bine?
    La ore trebuie sa veniti obligatoriu, dar puteti sta in spate, cititi la alta materie, faceti ce vreti IN LINISTE, iar din cand in cand copiati de la ceilalti elevi materia, astfel incat sa aveti un caiet.
    ––––
    Am gandit asa pentru ca, aveam in cap faptul ca „daca vreodata vor vrea sa bungheasca calculatoare, macar sa aiba pe ce sa se uite. OK, nu se uita acum pentru ca nu au chef, dar macar pe viitor… ”
    Spre surprinderea mea, majortatea au fost atenti, interesati, unele fete invatau foarte bine!
    Am un fost elev care acum e programator web pentru Olanda (cred), el nefacand liceu cu profil informatic. :)
    Dar printre astia erau si lepre, bineinteles.
    O tipa, la sfarsit de trimestru, nu avea caietul. De fapt, il luase de la colega ei, stersese numele, apoi a pus numele ei. Am ras. Apoi m-am enervat.
    – Mai fata, ai avut atat timp sa copiezi un rahat de caiet, pe bune? Mai avem o ora saptamana viitoare. Te duci si cumperi un caiet nou, copiezi caietul asta, si-ti dau media.
    Saptamana urmatoare iar nu avea caiet.
    – Pe bune? Vrei sa vezi daca pot sa te las corigenta pe vara? OK. Nota 4. Ne vedem la vara.
    – Ce?
    A inceput sa planga.
    A trecut si vara, a venit in toamna.
    – Arata-mi caietul.
    – Nu mi l-am facut?
    – CE!? :) PE BUNE? Te joci cu mine? Vrei sa verifici daca poti sa repeti clasa din cauza mea? :)
    ….
    M-a chemat sefa de catedra in birou si a spus:
    – Stiu ca esti profesor nou, ca abia anul asta ai venit, asa ca iti spun: la noi in liceu nu lasam repetenti. Mai precis, la materia noastra nu lasam repetenti. Asa ca du-te si trece fata.
    – Doamna… serios?
    – Stiu ca nu e ok, dar directorul a facut mari interventii pentru laboratoare… nu e ok sa lasam repetenti. Mai ales ca nu e profil informatic.
    – Pai sa nu mai existe orele astea!
    – Directorul si catedra asta vor ca ele sa existe.
    Vorbim de un liceu foarte mare, cu doua clase pe an cu profil info (A, B), si pana la litera M !!!! alte profile. Puteam sa ma opun? Adica, sa fie singurul repetent o copchila care nici macar nu avea specializare info?

    In concluzie, cam asta e sistemul de invatamant romanesc. Trait de mine pe viu.

    00
    • Valabil și în 2016 la un liceu din jud.Timiș.
      Directoarea intervine pentru ca să nu existe repetenți, chiar dacă ăla nu știe să citească.
      De ce intervine?
      1.Să nu se desființeze clasele.
      1+2.Nu mai are clase, nu mai are job-uri de împărțit, nu mai are venituri.

      00
    • Inainte de a o lasa pe duduie corigenta pe vara, sefa de catedra m-a chemat in cancelarie:
      – De ce vrei sa o lasi corigenta? Ar fi singura corigenta la info din liceu. In plus, ai chef sa vii la toamna doar pentru ea?
      – De ce nu? Eu locuiesc in oras, iar vacanta asta nu plec nicaieri. Vin! :) Stiti ce i-am spus sa faca? Sa copieze un caiet de la cineva, sa aiba caietul ei. Atat! Nici asta nu a facut!
      – …. (no comment)
      Cred ca in sinea lor au spus ca-s nebun.
      Ma, nu trebuia sa invete informatica, dar macar putin respect, putina responsabilitate de elev. In cat timp ati copia un caiet A5 de 80 de file? O zi? Doua zile?

      00
    • Problema era alta, și este și acum: tipa aia știa bine că nu poate rămîne repetentă.

      00
    • Mai este un motiv pentru care profesorii vor sa pastreze aparentele de ochii lumii..
      Eu am terminat un Colegiu Tehnic iar in anul in care am dat bacul l-am dat impreuna cu un liceu de prestigiu din oras, in liceul lor. Toate probele in afara de sport. Avand in vedere ca am fost cam ultima generatie cat de cat ok, bacul s-a dat IN PRINCIPIU pe bune. Fast-forward anul urmator. Am un prieten bun mai mic cu un an care a facut acelasi liceu ca si mine, insa generatia lor a dat bacul in liceul nostru. La ABSOLUT toate materiile le-au dat profesorii subiectele pana la nota 6, complet pe fata si fara retineri. Toata lumea a trecut. De ce? Pentru ca daca picau x% elevi, Colegiul Tehnic devenea Grup Scolar…asta aducand cu sine salarii mai mici.
      Misto, nu?

      00
    • @Cristi, bineînțeles că puteai să te opui. Că doar nu era cu pistolul la tîmplă.
      Acum sper că ești mîndru că ai pus și tu o cărămidă. Acolo, la temelia lui din anii 90. Și mai sper că nu te uimește ce a ieșit din el în ziua de azi.
      Și încearcă să-ți repeți seara la culcare chestia asta: oamenii fac sistemul și nu invers.

      00
    • Problema e alta…ce ati facut voi in fata unei asemenea mizerii? V-ati facut partasi la ea…good job. Sa iesim in strada sa le cerem altora sa nu mai fie, ca noi in patratica noastra mica suntem dispusi oricand sa facem orice compromis.
      Ce face romanu dupa ce ia o amenda? Primul lucru cauta motive sa o conteste, sa nu o plateasca…constient fiind ca a gresit si a meritat-o pe deplin.
      Sa nu ne mai miram de ce psd castiga alegerile non stop.

      00
    • krantz, vorbești de parcă știi toată istoria. Ce mai, știi exact care e treaba, citind trei lulele incomplete despre mine.
      Daca as spune ca după faza aia mi-am dat demisia și nu am mai lucrat niciodată in învățământ, ce ai scrie? Ca CE nu am mai facut bine?
      Dacă as spune că materia era la titlul „optionale”, adica fata aia putea sa nu vina deloc, fiind niște cursuri „extra” (cumva ambiția directorului, a inlocuit doua ore de specialitate de profil cu două ore de info), ce ai spune?
      Știi tu exact ce cărămizi am pus și pe unde…

      00
    • „Și încearcă să-ți repeți seara la culcare chestia asta”… mosule, eu dorm linistit noaptea. Eu sunt ala care comenta la un articol mai vechi ca nu a dat spaga niciodata. Am trait pana la 40 de ani fara sa dau spaga nimanui – ca nu-mi place sa o sug -> asta inseamna cand dai spaga, ii sugi p… aluia de-i dai spaga. Am luat zeci de minusuri la comentariul acela. :)
      Istoria mea spune ca mi-am dat demisia de fiecare data cand patronatul nu a fost ok. Spre deosebire de oameni „legati” de job prin diverse mijloace (rate, copii, le este frica de schimbare), eu imi bag piciorul cand treaba nu merge cum vreau eu.
      Chiar mi-ar placea sa faca zoso un articol despre cat de „sclavi mental” sunt unii, sa pot comenta acolo cu exemple. M-a chemat patronul cu o ora mai devreme la munca, si i-am spus ca daca se mai intampla, imi dau demisia. Nu s-a mai intamplat de atunci sa ma cheme mai devreme.
      La alt job mi-am dat demisia pentru ca patronul isi batea joc de echipa in care lucram. Am protestat in felul asta. In locul meu au angajat doi oameni, atat de bine/repede/mult munceam.
      Mi-am mai dat demisia in semn de protest, la alt job. Dupa trei ani au dat faliment, FIX din cauza lucrurilor pe care le semnalasem eu…
      So, eu dorm linistit noaptea. Nu am ce sa-mi „repet la culcare”, poate doar sa-mi repet ca trebuie sa ma fac ucigas platit, sa omor politicieni. ;)

      00
    • @Cristi, omule, eu am comentat pe materialul clientului: ”Puteam să mă opun?”.
      Și dacă programa școlară/regulamentul îți cerea să o lași repetentă (coroborat și cu nesimțirea fetei de care spui), o lăsai și demisionai după. Chestie de principiu.
      Sunt convins că mulți alții au făcut și fac în continuare fix la fel. Că e mult mai simplu să nu te complici. Mai greu e cînd iau note de 3-4 la definitivări pe post sau la concursul de directorat. Pentru că se merge pe același mod falimentar de a gestiona sistemul de învățămînt. Elevii se fac că învață, examinatorii se fac că-i notează. Și deși pare o situație win-win, ieșim cu toții pe minus.

      00
    • Nu poti sa te opui singur. Doar prin demisie.
      Sistemul e plin de „viteji” care barfesc, dar nimeni nu face nimic. Poate de asta profesorii mai hotarati sunt catalogati „nebuni”. Elev fiind, am avut la liceu profesori din astia. Un profesor de fizica ce a fact o zi de „ascultare viteza”, si a pus 2 la peste jumatate de clasa. Apoi i-a trecut.
      Iar in cativa ani, pana am terminat eu liceul, nu mai era, plecase.
      Ministerul trebuie sa aiba curajul necesar sa spuna „GATA!”. Cu orice risc.
      –––
      Acum sunt la „respecializare”, student in Italia. In trei ani au schimbat un curs, materia predata la „Electronic Devices” e cam alta. Ceva au scos, ceva au bagat. Cursurile sunt dinamice, la fel cu viata si evolutia societatii. Cand si unde sa se faca asa ceva in Romania? Cu ce viteza?
      Sistemul e putred de mult. Ne laudam cu varfuri. 1000 de varfuri la 20 milioane popendulatie? Nu e ok, nu e productiv.
      Nu ai ce face. Pentru ca nimeni nu vrea. Elevul nu vrea, profesorul nu vrea, conducerea liceului nu vrea, conducerea statului (ministerul) nu vrea.
      Stiti cum a utilat directorul din prima povestire laboratoarele de info? In regim propriu! Asa s-a facut prima achizitie de computere la acel liceu.
      In acelasi liceu, un profesor de mate a luat pe barba lui, pe banii lui, culegeri pentru copii. Altfel, nu s-ar fi putut.
      Asta e. Comunism 2017. „Sa dam bine pe hartie.”
      Nu, un singur nebun, profesor tanar, nu poate face schimbare. Trebuie lucrat la coarda morala a elevului, trebuie ca elevul sa constientizeze locul lui acolo, de ce trebuie sa faca X sau Y… adica trebuie sa fie niste elevi cu chef, precum si profesori cu chef. Dar „cheful” e foarte des asociat numai cu mancare, muzica si bautura, cuvantul nu prea are alt sens… Am facut o gluma trista. :(

      00
  9. Mie dor de domnul profesor Nuţu de la scola vietii, cum preda el la economie, dar mai ales la practica.

    00
  10. NOU
    #25

    Ești profesor și predai la o școală? Interzis sa dai meditații. mi se pare conflict de interese sa dai meditații elevilor în timp ce tu le și predai.

    00
    • Corect.
      Prostia însă este multă în România: dacă eu sînt elev la profesor A și merg la meditații la profesorul B, atunci ai șanse 75% să ai note mici la profesorul B.
      Cum să îți permită un elev să meargă la meditații la altcineva decît la profesorul lui?
      În consecință, ce valoare reală va avea acel elev?
      Așa i se fute viitorul prin denaturarea valorii lui.

      00
    • Moşule, am pe cineva, liceu absolvit cu peste 9,80, bac luat cu 10, idem licenţă în litere, master şi în prezent face doctoratu’ pe bune, la buget, nu ca politicienii. La normă întreagă cu gradaţia a doua avea salariu 1230 de lei net, acum i s-a mărit, cu mita PSD-ului. Duce copii la olimpiadă (cu rezultate) de la o şcoală vai mama ei. Nici 300 de euro, da? Xeroxează săptămânal pe banii ei lecţiile, că statu’ a uitat să dea manuale, copiii sunt săraci şi nu au bani să îşi cumpere. A găsit post la 300 de km de casă, chirie nu-i decontează nimeni, drumuri acasă nici atât. Toată lumea îi spune să facă altceva, că nu e bine deloc, ea nu vrea, că pentru asta a învăţat, ăsta a fost visul ei. Fără meditaţii probabil ar face foamea. Ar fi probabil singurul de-clic care ar pune-o în postura de a fi nevoită să găsească altceva; ceea ce n-ar fi rău pentru persoana în cauză, dar ar fi şi ultima ‘scuturare’ a sistemului de puţinii oameni valoroşi pe care-i mai are…

      00
  11. ecaterina andronescu = iliescu cu vagin

    00
  12. ala din dreapta seamana cu igor dodon

    00
  13. 1. La mine sunt 3 pensionari care predau. Cică au dreptul la 3 ani de prelungire. Tovarăși adevărați, cred că și acum plâng noaptea după comunism.
    2. Să nu aveți nici măcar o secundă impresia că sistemul de învățământ de la noi este despre elev. Nu, elevul este doar pretextul.
    3. Sute de mii ore care nu se fac pentru că ori nu vine profesorul, ori vine pentru 10, 15 minute sau vine și stă la bârfe cu elevii.
    4. Meditații, meditații, meditații. Fac pregătire suplimentară în școală cu elevii mei pentru Bac și sunt puțin contrariați că nu le cer bani.
    5. Cadouri de Crăciun, 1Martie, 8Martie. Pentru Doamna, unde Doamna reprezintă 90 la sută din cadrele didactice. Știu multe doamne care vin la școală așa, să plece de acasă, bănuții nu sunt decât de semințe, grosul vine de la soț. Și de-asta nu se face scandal pe cât ar trebui cu salariile, pentru că Doamnele nu au nevoie, iar pentru un salariu mai mare s-ar simți obligate să și muncească la clasă.
    6. Politizarea în sistem este cruntă. Nimic nu mișcă dacă nu este de la psd, cu acordul psd și cu (am doar bănuieli, indicii, nu și dovezi) bani la psd.
    7. Implicare zero a părinților elevilor de liceu.

    00
  14. Punctul 3.
    Propun onor ministerului sa dea o lege prin care profesoarele sa nu mai procreeze, pentru ca perturbă educatia. Nu stiu, sterilet, legarea trompelor, uatevăr.

    00
    • De acord! Dacă vor copil, să ia unul de la școală! Sau mai mulți, prin rotație…

      00
    • yep. 4, 6, 8 ani cât nu era titulară nu a rămas, dar când a devenit postul sigur, bam! sigur că da.

    • Da, nici mie nu mi-ar conveni dacă juniorului meu i s-ar schimba învățătoarea pe motiv de bebe. Dar pune-te în locul celei care vrea copil și profită de siguranța locului de muncă. Ce faci, mori de grija școlarilor sau zici ok, mai aștept 3 ani, timp în care îmi crește riscul de Down și alte complicații sau trec serios la perpetuarea genelor?

      00
    • în loc de „sau zici ok” se va citi „și zici ok”
      merci.

      00
  15. Cu punctul 3 nu sunt de acord.
    Pai vrei sa ma cuplez în pat cu nevasta doar în octombrie – noiembrie ca sa poată naște în vacanța de vară? Sa nu încurc cumva copii în mijlocul semestrului? :)

    00
  16. baai , voi sunteti nebuni ?? pai urla multinationalele de vreo 10 ani ca nu au ingineri si lucratori calificati in industrie . pai voi credeti ca economia Romaniei se sustine cu niste aia care fac bannere si lasere la proteste ??? sau cu aia care citesc carti in piata ? pendula mea … de filozofi de facebook , carturari , bloggeri si vloggeri duce lipsa Romania acum . ce frumos o ard unii cu tobe si paiante in piata Victoriei , pentru ca ei sunt artisti si ei schimba viitorul Romaniei . HAI SICTIR !!!

    00
  17. de dragul discuției: Androneasca activează în Universitatea Politehnica din București, nu în Universitatea București. e o diferență de nuanță în nume, nu neapărat în organizare, interese politice și nepotism =).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile