Prima generație…

Mă gândeam la câteva chestii.

Suntem prima generație care își poate schimba joburile dacă vrea. Întrebați-vă părinții, dacă au 60+, cum era înainte de 1989 și cât de greu puteai să îți schimbi jobul. Cum prtocedai dacă “nu îți mai plăcea ceea ce faci”.

Suntem prima generație pentru care educația nu mai contează 100%. Nu pentru că au apărut mii de joburi care pot fi făcute doar cu liceul sau și fără, ci pentru că acum poți face marketing fără facultate de marketing, jurnalism fără facultate de jurnalism, medicină fără facultate de medicină (nu toate sunt bune) și tot așa. Înainte, statul decidea că are nevoie de ingineri, toată lumea făcea școala de ingineri (strungari sau mecanici dacă nu prea se descurcau cu cititul și scrisul) și la final lucrau ca ingineri, indiferent dacă le plăcea sau nu. Aia ai învățat la școală, aia faci.

Suntem prima generație care vrea să crească niște copii mai buni. Mai sănătoși, mai civilizați, mai educați, mai empatici, mai liberi în gândire și acțiune. Ceva ce până acum nu s-a întâmplat în societatea românească. Antreprenorii care au acum ~30 de ani au destule apucături vechi, transmise de la părinți.

Suntem prima generație care poate face bani, legal, cu mintea și cu cârca, ceva ce nu era posibil în trecut. Sigur, și acum e greu, trebuie să ai conexiuni și recomandări, dar România are acum mult mai mulți oameni care au salarii mari pentru că le merită mai mult decât vecinul de bloc. În trecut, salariile erau plafonate, țin mine că povestea tata că toți inginerii de la fabrica unde lucra aveau același salariu indiferent de cât de mult munceau și cât de buni erau, ceea ce, dacă erai bun, te demotiva complet. Cererile de bonusuri și măriri erau rezolvate cu concedii la Canal (pentru cititorii mai tineri, la săpat).

Nu suntem încă acolo unde ar trebui să fim, dar suntem pe drumul cel bun. Asta cu “dacă muncești mai mult, ai mai mult” e un imbold incredibil. Și prin mult nu vreau să spun mai multe ore, ci mai bine, mai repede, mai eficient.

 

fun-joker-youtube

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Și cu toate astea, sunt mii de tineri care pleacă (,) capul în fața șefului și fac chestii care nu sunt în lista de responsabilități doar de teama concedierii. Ridică capu’ că-ți cade coroana!

    00
    • mor de astia cu lista de responsabilitati…

      00
    • plm lucrez la birou dar am dat la zapada, si nu o data. trebuia livrata o comanda urgent si s-a blocat camionul in rampa. primul care a pus mana pe lopata a fost directorul general, am dat din placere, putina munca fizica mai iti limpezeste creierul plin de exceluri si alte rahaturi

      00
    • Exemplul tau este extrem. Vbesc de idioți care au nesimțiri de genul:
      Nu scot raportul x că eu am doar responsabilitate pe raportul y. In pula mea nu zice in fisa postului că apeși fix alea 3 butoane in fix oridinea aia 5 ani de acum. E fix același nivel de muncă și efort să scoți oricare dintre rapoarte. In fine… Și asta e un exemplu la fel de extrem ca cel cu lopata.

      00
    • Imi pare rau de offtopic, dar nu pot sa ma abtin. Cacofoniile sînt doar stîngăcii care țin de estetică și nu greșeli propriu-zise. Hai sa nu mai punem virgule aiurea, in paranteze sau nu, doar pentru ca ceva e posibil sa sune a „caca”, ca nu suntem clasa a 3a si nici artisti care scriu poezii de dragoste. Sau scrie draq „coboara capul” si gata…

      00
    • Tu fa-ti jobul tau repetitiv, fix ce zice la fisa postului ca un robot, nimic in plus, fara nici un fel de pasiune si asteapta-te sa fii apreciat. Apoi intreaba-te de ce UiPath are succes cu robotii lui.

      00
    • @Fanu, nu cred ca etse vorba de job repetitiv, ca un robot.
      Doar ca sunt companii in care esti angajat pe un anumit post, iar dupa 2-3 luni ti se mai adauga alte 100 de responsabilitati fara nici un beneficiu suplimentar.

      De exemplu atunci cand pleaca un angajat, iar seful, in loc sa il inlocuiasca, decide sa imparta task-urile lui la ceilalti 4 colegi ramasi pe baricade.
      La final de an el raporteaza o reducere a cheltuielilor pentru acelasi volum de munca (a.k.a. eficientizarea fluxului de lucru), este laudat de conducere, iar tu ajungi sa ramai peste program sa termini tot ce ai de facut. Sau sa intri „5 minute” de acasa pe mail fiindca mai ai de corectat un raport.

      00
    • Flash news: munca nu inseamna numai rapoarte. Util ar fi sa se ceara parerea alora direct productivi, nu a celor 34 de plimbatori de hartii care-i masoara productivitatea

      00
    • Daca nu iti diversifici activitatea,sa inveti ceva nou, sa aduci plus valoare pe langa ceea ce ai fost angajat sa faci, nici nu prea poti sa emiti pretentii la promovare si mariri salariale consistente. Parerea me.

      00
  2. Suntem prima generatie care are acces la toata informatia din lume si cu toate astea stam si haterim pe facebook.

    Suntem prima generatie care nu a trecut printr-un conflict major si care are de toate, dar cu toate astea vezi in stanga si in dreapta cum toti sufera de depresie, anxietate si toate prostiile asociate.

    00
    • Partial adevarat, dar nu poti sa o arunci ca boomerii ca e nejustificata anxietatea. Suntem si generatia care a trecut prin cel mai mare colaps economic din ultima suta de ani (de aia ii zice the great recession in manuale).

      00
    • Toate posibilitatile astea dau nastere unui altfel de stres cu care nu suntem obisnuiti si despre care parintii nu au putut sa ne educe pentru ca nu l-au experimentat. Cam cum spune Monica mai jos

      00
    • Alxzen nu știu dacă putem compara 2008 cu ce a fost în 1930…

      În 1930 criza însemna murit de foame. În 2008 a însemnat chirie mai mică, amânat cumpărarea mașinii, rărit mâncatul în oraș, chestii din astea.

      Nu incerc să minimizez 2008 dar am trăit 2008 și din ce citit foamea din timpul războaielor mondiale și the great depression care a fost intre ele nu se compară…e la alt nivel.

      00
    • Ar fi fost și recesiunea din 2008 la fel de mare doar că a inventat Jobs smartphone-ul și a distras atenția pulimii de la problemele cu adevărat importante, ținându-i ocupați cu angry birds și alte vânări de pokemoni, de au uitat faliții să se mai arunce de pe zgârie nori.
      P.S, Remarcă de umor ieftin? În 2009 am produs/încasat 25% din valoarea lui 2008, de nici azi nu reușesc să ajung la un echilibru, și nu, nu am activat în imobiliare. Pur și simplu produceam mult pentru că munceam mult, independent și om-orchestră fiind, plus-valoarea fiind generată de cererea mare de meseriași pentru construcții în regie proprie. Acum toți plâng de deficit pe piața de forță de muncă, cu lacrimi de crocodil specifice marilor angajatori și contractanți îmbuibați și rapace.

      00
    • Şi suntem printre primele generaţii care nu mai au rol predefinit de religie, naţionalism, politică etc. Altfel spus, nu mai avem un scop ca masă (să lupţi/mori pentru zeu, cârpa colorată, orientarea politică ş.a.m.d.)

      00
    • Au existat totdeauna oameni care au ales gresit in viata, la fel cum generalizarile sau judecatul celorlati sunt la fel de nocive, cu ce esti mai bun ca unul care da cu „hate pe facebook” atat timp cat tu dai cu hate in ei?… si in generatia lor, care e net superiara fata de toate celelalte generatii care au fost.

      00
    • Putem compara. Atunci socul a fost dramatic dar new deal a venit imediat si reparat o parte din probleme, razboi si perioada de reconstructie a fost un boom urias.

      Acum suntem la 12 ani de 2008 si “marea moderatie” impusa inseamna ca am carpit pe alocuri da nu am reparat nimic.

      00
    • Da nu comparam efectele, tutusi. e cea mai mare din ultima suta de ani, asta nu inseamna ca e mai grava ca ailalta

      00
    • pentru romania, recesiunea din anii 90, cu cauze interne, a depasit cu mult cele doua crize cu cauze globale!

      00
    • N-o arunc ca boomerii, mie chiar mi se pare justificata anxietatea, si este tot cauzata de noi. Cand iti cresti copilul intr-o bula prin care incerci sa-l protejezi de toti si toate rezulta un adult fara pic de rezilienta emotionala. Daca incasa toti au fost asertivi si ii faceau pe plac (ca sa nu vorbim de scoala) primul sefut care va tipa la el il va arunca in depresie.

      Idem si cu social media – tu iti protejezi copilul ca el e destept, e frumos e etc. si vine unul pe facebook (sau ce mai folosesc copii in ziua de azi) si ii zice ca e prost. Anxietatea e gata.

      00
    • @jollyca, pe langa tot ce ai spus, un alt motiv de depresie si anxietate o reprezinta platformele de socializare.
      Vezi ca prietenul tau din copilarie posteaza pe Fecbook/Instagram in fiecare luna poze din vacante, de la restaurante luxoase si te intrebi tu de ce nu esti capabil sa traiesti viata la acelasi nivel.
      Problema este ca fiecare posteaza numai lucrurile frumoase si majoritatea dau impresia ca traiesc o viata mai buna decat in realitate.

      00
    • „pentru romania, recesiunea din anii 90…” – discutabil. Hyperinflatia e toxica pe moment dar se remedieaza in ani, nu decenii.

      00
  3. Sa se mute la privat ca acolo merge un pic diferit treaba.

    00
  4. „Suntem prima generație care vrea să crească niște copii mai buni.”

    Da, dar nu prea știm exact cum.
    Vezi discuțiile de la ședințele cu părinții.

    00
    • Nici „dirigu/a”, nici parintii, nu stiu ca.. in fine.. cartea e „deschide lumea”.
      Daca tu ca parinte astepti ca scoala sa educe moral, nu ai cum..
      Scoala ofera infirmatiile necesare unei pregatiri. Ca or mai fi dascali implicati, e partea a doua… dar nu mai sunt… au fost hututi atat de PCR, si toata clica de azi.. nu se mai chinuie… si e grav..
      Exista mari similitudini cu Antichitatea… Noi azi: consumam tot, apoi stigem lumina. Europa actuala, de 1000 de ani dispare.
      Vin „noii migratori”…
      Cei de 40 nu prindem, dar juniorul sub 1 an, must … go USA.. Acolo imperiul va mai dainui multe generatii.

      00
    • De parca majoritatea migratorilor nu sunt integrați…
      Iar de la câteva procente din populație, cât sunt emigranții africani și asiatici (incl musulmani) pana la GO USA, mai e mult. Decât în SUA, mai bine merg în Uruguay, Chile sau Canada. Și Argentina, dacă și-ar rezolva problemele economice.

      00
    • Canada e pentru sclavi.
      Nu s-au integrat doar la pomeni.
      Nu ma intrebati care din atentat… cunostinta .. cumnat arab. Vizita Belgia… Arabul catre roman… aici a stat, ala.. in fiecare zi am vb cu el! Impresia lasata ca „hăpt in hulă” il durea de albi, si intr-un fel era multumit de ce facuse ala.
      Eu n-am incredere in ei, din contactele avute, sunt cam pinochio.

      00
  5. Ai facut bilanțul financiar pe 2019 și vrei să zici ceva cu +++?

    00
  6. De acord
    + Toate aceste alegeri si posibilitati infinite (o scoala sau alta pentru copil/ cu sau fara facultate / jobul A sau B/ Romania sau afara / apartament sau casa, etc etc etc), vin cu un stress nou si nelinistea luarii deciziei corecte.

    Cei din State cunosc bine zicala “dacă muncești mai mult / bine, ai mai mult” – acolo frecvent au 2 joburi. Dar e o optiune asta pentru viata de familie?

    00
    • Nu este… si nici sintagma cu 2 joburi nu tine… poate 1 an – doi, te rupi si apoi nici de 1 job nu mai poti.
      Principala problema este consumul. 1 stomacul, 2 țoale, 3 case, 4 masini si 5 evident concedii.. toate costa enorm fata de anii 60, anii de boom dupa razboi.

      00
  7. „ci pentru că acum poți face marketing fără facultate de marketing, jurnalism fără facultate de jurnalism, medicină fără facultate de medicină (nu toate sunt bune) și tot așa.”
    Cum anume poți face medicină fără facultate de medicină? A găsit cineva vreo metodă care să ocolească cei șase ani de facultate? Cum anume? Mă refer la una dintre metodele bune că zici că nu toate sunt bune deci rezultă că sunt și rele dar și bune.

    În altă ordine de idei, în țară sunt din ce în ce mai mulți pensionari și din ce în ce mai mulți asistați social, timp în care forța de muncă, atât calificată, cât și necalificată, pleacă pe rupte. În aproximativ 10 ani, deci peste două mandate de muiști, ies și decrețeii la pensie și numărul pensionarilor va fi și mai mare. Ce crezi că se va întâmpla?
    Nu cumva vei fi în pericol fiindcă toți ăștia vor fi doritori de înființat un nou regim dictatorial, „care să aibă grijă de ei”?
    Prin urmare, nu cred că mai trebuie să întrebe nimeni nimic fiindcă este foarte posibil să trăiți pe propria piele un nou comunism.

    00
    • Metode au fost mai multe, ideea e ca s-au gasit „oameni” care opereaza si nu au terminat medicinta

      00
    • Băi frate, planeta este suprapopulată și brusc România o să fie singura țară din lume care se depopulează și n-o să aibă cine să-ți plătească ție pensia. Înțeleg că Cîțu e mentally challanged, dar, pana mea, chiar nu mai gândește nimeni în țara asta? Vin asiatici, vin africani, se vor întoarce o parte din „valorile” din diaspora, stai tu liniștit, o să aibă cine o să-ți plătească pensia. Că nu vor fi toți pui de dac, asta e altceva. Unii o să aibă ochi mai oblici, alții or fi mai bătuți de soare, dar nu mai plânge, o să aibă cine să-ți plătească pensia.

      00
    • La naiba, era să citesc muiști :)

      00
    • Dacă tu crezi că acuma se rupe granița, nici nu vreau să știu ce o să fie la revenirea unui mic Ceaușescu.

      Și suntem în UE și NATO nu e ca și cum pot închide granițele peste noapte.

      Poate să vină ce regim dictatorial vrei tu, dacă nu sunt bani nu sunt. Iar dacă pleacă și cei 4 milioane rămași la privat peste noapte…atunci să vezi distracție.

      Și măcar pe vremea lui Ceaușescu statul controla terenul agricol și le dădea mămăligă dar acum o mare parte din terenul arabil e deținut de străini. Îți imaginezi că străinii aia vor da de bună voie terenul la stat și țările alea nu vor invada in secunda doi ca să își protejeze interesele?

      Se va face fix zero. Se va devaloriza leul și se va muri de foame ca acum. Se va lucra până la 80 de ani probabil cu posibilitatea cumulării cu pensia.

      00
    • @Cristian Banu

      E bine sa fii optimist. Da’ e bine sa fii si pesimist.

      Eu sunt decretel si parerea mea e ca esti mancat daca te bazezi pe pensia data de statul roman peste 10-15 ani ca fiind singurul tau venit, tinand cont de toate datele puse azi pe masa.

      Dar ce vorbesc eu de ce o sa fie peste 15 ani. Oare cum se simte un pensionar azi cu o pensie medie de 1.137 lei? Minunat, banuiesc.

      00
  8. Și înainte de ’45 se putea.

    00
  9. nu a fost nevoie decat ca pesedeiii sa primeasca muia meritata sa avem deja o perspectiva mai optimista.

    Oportunitatile sunt misto, si mai misto e lipsa lipsurilor. Daca iti ajustezi asteptarile e absolut imposibil sa traiesti azi mai prost ca acum o generatie.

    00
  10. acum poți face marketing fără facultate de marketing, jurnalism fără facultate de jurnalism, medicină fără facultate de medicină (nu toate sunt bune) și tot așa. Î

    Ia povesteste tu asta si pizdulicilor haşerizde.

    00
    • Asta e una din marile probleme ale Romaniei de astazi: impostura generalizata si incompetenta ajunsa in functiile de conducere din orice domeniu. Orice absolvent de psihologie se crede programator, fiindca a jucat el CS in camin si a citit un tutorial de HTML de pe internet. Apoi se inflameaza ca „pizdulicile haşerizde” nu-l angajeaza, nu ca alea ar fi in stare de mai mult decat sa aplice un sablon (ca deh, sunt si ele angajate la HR doar fiindca sunt nevestele/fiicele cuiva si de fapt au doar liceul sau au absolvit horticultura). Orice papagal care a invatat sa bage articole de pe site-urile straine in Google Translate si care a avansat la scris articole de periat pe cine plateste mai bine e mare jurnalist. Traim intr-o lume a formelor fara fond, in care te lovesti de incompetenta peste tot. Nu mai poti merge sa te opereze un medic, ca poate-ti da foc si mori dracului. Apelezi la orice meserias si mai mult strica decat face (ca o fi instalator, electrician, faiantar, mecanic auto sau orice altceva). Orice functionar mai mult te incurca decat te ajuta, te plimba pe drumuri si te face sa-ti consumi timpul si nervii aiurea. Profesorii de la scoala sunt mai slab pregatiti decat elevii lor, cand ii corecteaza careva insista in idiotenia lor si eventual recurg si la violenta (verbala sau chiar fizica). Instructorii auto conduc mai prost decat taximetristii. Mai are rost sa vorbesc de politie, justitie etc.? Nu mai poti avea incredere in nimeni ca-si face ca lumea treaba pentru care e pus acolo. E tara lui „fake it till you make it”, doar ca la noi nu se mai ajunge niciodata la „make it”.
      Da, stiu, exista peste tot si oameni competenti si care-si fac treaba, dar astia sunt exceptia. Iar motivatia lor de a-si face treaba ca lumea scade pe zi ce trece, cand vad impostorii cum profita de munca lor.

      00
  11. Suntem prima generație care a gustat primele plăceri ale occidentului, mai ales cultură după care au tânjit ai noștri.
    Prima generație care a simțit trăitul pe credit, împrumut pentru perdele și vacanțe, rate la telefoane cu buletinul.
    Prima generație care a luat în dinți criza 2008, carora li s-au spulberat orice urmă de prosperitate și bine, într-o economie oarecum funcțională.
    Suntem primii care s-au lovit în câmpul muncii de fabricile de diplome, unde toți trebuie să avem studii superioare.
    Chelneri cu 2 mastere. Suntem generația care a pierdut aproape 10 ani de viață târâș prin lipsa joburilor, cu strigătul: mai sunt 10 la poarta.
    Prima generație de tineri de 20 de ani care au plecat la căpșunărit in Europa și care a prins democratizarea ieșitului afară.
    Am fost primii care au rămas cu vise spulberate, împrumutați în bănci și datori vânduți, care au pierdut ani și bani in ce a fost criza.
    Generația care a văzut raul și foarte raul, care au învățat aprecieze lucrurile și să vadă cum e de la a avea ceva, la a nu avea nimic, la apoi să muncească ani de zile pentru a reveni cât de cât la prosperitatea de dinainte.
    Au fost niște lecții de viață și macroeconomice trăite și luate în dinți de generația care acum are +30.
    Depresivii și supărații, dezamăgiții sunt mai puțini în generația 30+, deoarece au trăit greul și au văzut că se poate și mai rău, chiar foarte rău.
    Așteptările sunt mai realiste și se raportează la ce au in buzunar, fără vise pe burta goală.
    Să sperăm că generațiile de după, vor învăța ceva din lecțiile de după 2008.
    Este un moment bun in Romania dpdv al oportunităților de dezvoltare în toate domeniile. Este lipsa de orice aici și bani se pot face, există șanse pentru toți.
    Cu toate problemele, in Romania se poate duce o viață bună.

    00
    • Boss, bani adevărați au făcut unii adulți imediat după ’89.
      Fără conturi, fără ANAF.

      00
    • @Vali
      Ai dreptate. Dar ăia care au făcut bani sunt foarte puțini, in comparație cu majoritatea oamenilor normali. Tot ăia care au fost înainte afară și cunoașteau mersul au mișcat, nu oamenii de rând ținuți în întuneric și izolați cultural de occident. Banul la ban și păduche la păduche.

      00
    • Ce imi plac atotstiutorii patrioti asa ca tine…. Nu ba, nu se pot face bani, daca nu ai anumite meserii, care apropo au AJUNS sa fie banoase multumita alora care au plecat din tara, ca deh, a disparut concurenta si au sarit preturile, in rest e acelasi rahat!

      00
    • @Ioana.
      Serios? Explică-mi mie meseriile care au ajuns bine plătite, din cauza plecării românilor afară la muncă?
      Cine și-a făcut treaba bine, întotdeauna a fost plătit pentru ce oferă și nu a fost ieftin nici până să plece românii, nici acum. Mereu a avut clienți.

      00
    • Esti prost? Cineva născut în ’30 a avut 10 ani cand a început razboiul si 60 la revolutie. Tu te cauti ca ai pierdut 10 cu criza din 2008. Unde dracu ai pierdut 10 ca la noi a început în 2009 iar în 2011 te angajau pe ejobs cu 6000 lei… daca esti prost nu da vina pe 2008. Cauta in alta parte rezolvarea problemelor tale. Nu te mai smiorcaii ca unul de grădiniță.

      00
    • Viata buna inseamna la majoritatea mai multi bani ? Cand stai in trafic blocat te ajuta cardul cu ceva ? Cand respiri aer poluat in timp ce stai blocat in trafic si fierbe sangele in tine sa te uiti in portofel si gandeste te sincer la ce ajuta toti banii aia.
      Nivelul de trai inseamna cu totul altceva in afara doar de consum consum si consum.

      00
    • @Septimiu
      Ai dreptate in ce zici, doar că se aplică la nivel mic. Eu, tu, unu-altu mai isteț și oportunist s-a descurcat.
      Sumele de 6000 de lei în 2011 pe eJobs erau disponibile pentru un procent mic de profesioniști și la nivelul Bucureștiului.
      Ia vezi tu restul României la ce nivel era în 2011 și câți au șansa/posibilitatea de a ajunge la joburile alea.
      Vezi tu câți s-au mierlit și s-au dus pe copca, pentru că nu și-au mai plătit datoriile. Proști/deștepți/inconștienți au făcut niște datorii care au trebuit plătite. Trage linie si vezi.

      00
    • Pai cei din constructii, unde am chiar si un exemplu personal, omul a ajuns sa scoata 7-8000 de lei pe luna, nu face fata lucrarilor si mai are inca un amic un aceeasi situatie. Si in general meseriasii, electricieni, instalatori samd. Da ia sa se intoarca toti aia j de mii plecati, sa vedem, mai scot ei la fel ? Ca eu zic ca nu.
      Lasa-ma cu treaba facuta bine, serios, daca vorbesti de pfa aia e altceva, dar ca angajat chit ca esti specialist castigi un rahat in multe domenii. Sau e nevoie din nou sa dau un exemplu personal care in tara lua 2600 de lei si in UK a fost angajat direct pe aprox 3000 de lire in nici 10 minute de interviu? Castiga bine in Ro, nu? Trai neneaca pe 2600 lei. Si sunt o multime in aceeasi situatie. Repet, daca nu esti pfa, sau daca nu faci smecherii poti fi tu specialistul sulii.

      00
  12. ce m-a socat pe mine cel mai mult in toata realitatea asta democratica e ca pana la urma ca esti la privat sau la buget, tot PCR e calitatea cea mai de seama pe care trebuie s-o ai ca sa fii angajat si sa promovezi intr-o companie, departament, minister.

    Culmea e ca PCR e invers proportional cu skillurile si asa ajungi sa fii condus de nulitati. In toate cele 4 companii private prin care am trecut in 14 ani a fost asa.

    Evident, daca n-as fi de partea saracilor competenti nu as fi remarcat asta si cred ca e singurul lucru care ma deranjeaza in asa zisa „deschidere” a generatiei nascuta dupa 85-90.

    00
    • Dacă mergi dincolo ai să rămâi șocat că PCR funcționează și acolo dacă vrei sa treci de nivelul de angajat dispensabil care poate zbura la orice ‘restructurare’.

      Asta neluând în calcul naționalitatea, aia e altă poveste.

      Ce e diferit e că dincolo PCR se pot cultiva dacă nu ești bădăran și te știi comporta bine cât de cât în societate.

      00
    • Se numește networking.
      E o practică bună și care scutește mult timp atât pentru angajator, cât și pentru candidat. Asta implică să menții relații sociale bune cu oamenii, să nu fi cârnat in profesie, să dai randament pe unde treci.
      O recomandare de chemare la interviu nu garantează nimănui angajarea. Aici e diferența de PCR.

      00
    • @manu144x, sunt „dincolo” si dincolo e fix la fel ca si in democratia romaneasca, poate un pic mai elegant.
      Din ce am remarcat, in procesul de recrutare PCR nu prea conteaza pentru ca in mare, cam toti trebuie sa treaca printr-un proces oarecum laborios de recrutare, testare, etc.

      Pentru succesul intern povestea e alta si anume conteaza cel mai mult networkingul cum zice Ionut. N-as fi nici impotriva astuia daca n-ar fi un criteriu exclusiv de promovare.
      Mai concret, pot intelege ca un angajat competent cu strong soft skills merita sa promoveze fata de un competent introvertit sau sociopat insa din nefericire, inca o data, vad tupesiti cu gura mare care-s deosebit de fatarnici si pupincuristi care sunt avansati si mai vad oameni profesionisti, seriosi si care nu sunt genul care sa dea mana cu toti 100 de participanti prezenti la un „team breakfest” si sa faca show cu cat de smecheri si implicati sunt ei si care nu sunt promovati de nicio culoare.

      Sfarsesti prin a avea o piramida in care in varf si mijloc ai incompetenti guralivi si o baza de oameni competenti carora nu li se ofera o directie, o strategie, un plan pentru ca aia de sus sunt ocupati cu networkingul caci oricand mai e inca o treapa de suit si atat timp cat nu ai nevoie de hard skills pentru asta, de ce nu?

      Un mic exemplu de la mine din companie: secretara tehnica generala n-are absolut nicio idee despre „tehnic” si e oficial consilierul „tehnic” al directorului cel mare. In realitate noi livram toate informatiile tehnice catre ea, ea si le insuseste si le da sefului ca fiind ale ei, pe salariu de 2x mai mare.

      De ce e ea acolo si nu eu? pentru ca eu nu am soft skill-uri si pentru ca gatheringurile cu multa lume ma fac anxios si introvertit insa „democratia” promoveaza doar pe aia extrovertiti cu gura mare.

      00
    • @Ionut M

      Am vrut să-i zic networking, dar săreau apoi alții că folosesc englezisme :)

      Dar în realitate asta e de fapt, important e să lași impresie bună, pe cât posibil să încerci să te remarci bine (nu la maxim, că devii enervant apoi și nu rezolvi nimic) și n-ai treabă.

      La ei însă relațiile nu țin loc de competență neaparat. Se întâmplă și asta, să nu fim naivi totuși, dar deseori lumea te recomandă pe ideea că ‘știe unul bun’.

      La noi merge mai mult ‘e praf dar e văru-meu, ce să fac cu el’.

      00
    • @pensionarul – ei și tu, supărat că directorul o promovează pe ea și nu pe tine! Pai poți tu să-i faci directorului ce-i face aia?! E ca în cântecul ăla :,,ce are ea și nu am eu?” Mi-am amintit de un banc: coada mare la ceva, vine nevasta primarului și se bagă în fața, cu tupeu tipic de politician. Toți fac gălăgie și n-are ce face, se pune la rând. După ceva timp apare și curva satului, încă tânără și frumoasă! Se pune la rând dar toți bărbații, din om în om, ii spun să treacă în față! Primărița: ,,cum mai netrebnicilor, eu, care sunt persoana importantă în comună m-ați trimis la coada, iar pe curva asta, pe ultima femeie din sat ați trimis-o in față?!” Se bagă unul mai mucalit: ,,doamna draga, dar dumneata îl fericești numai pe primar, pe când asta ne face fericiți pe toți!”

      00
  13. Si e trist rau de tot cum suntem pe drumul cel bun dar din ce in ce mai iresponsabili….fara cei 7 ani de acasa pretentii de milioane dar fara sa stii cum arata o lopata.
    Sa terminat si cu armata obligatorie care te forma cat de cat pe tine ca om dar avem strazile pline barbati cu gleznele goale.Dar noi suntem pe drumul cel bun clar.Nu facem decat sa ascunde rahatul sub pres si sa ne cumparam masini cu cat mai multe perne in ea poate poate nu da un nebun peste noi.Si speram la cel de sus ca nu crapa o vena in noi cand stam la semafor in aglomeratie o mare parte din viata sau mai rau facem cancer in urmatorii ani traiti in orase poluate.Dar e frumos cand la sfarsitul lunii primesti salarul si o mare parte din ti se opreste pentru a ti plati contributiile.Si e la fel de frumos cand mergi la un ghiseu si ti se vorbeste in scarba exact pe banii tai munciti o luna.
    Da clar drumul cel bun.

    00
    • Te forma pe dracu ca om armata. Era o rușine și o umilință. Eu am fost doar la chestia aia din clasa a 12-a când te chema sa te ia în evidenta și niciodată nu am urat România mai mult decât în ziua aia. Bătaie de joc în ultimul hal.
      Si am auzit destule de la alții care au și făcut-o și s-au îmbolnăvit de tot felul pe acolo. Dacă genul ala de armata te face om, prefer sa nu fiu om, cum or fi aia din vest. Care ori nu faceau armata, ori făceau/fac ceva civilizat, care presupunea de multe ori și venitul acasă în fiecare zi, ca după un job.
      Si nu e ceva nou, întotdeauna superiorii romani din armata și-au tratat subalternii cu lipsa de respect, inclusiv în cele doua războaie mondiale. De fapt cei din armata au nevoie de un stagiu în lumea reala, ca să se formeze ca oameni.

      00
    • Pe mine mă disperă asta făcutul de armată care te face om. Cu ce te face om armata română?

      Dacă mai ziceam de armata israeliană, de cea americană, armate care cât de cât au fost implicate în teatre de operațiuni, care totuși iau treaba asta în serios, și o fac realmente în fiecare zi.

      La noi a fost doar o extensie ar educației generală de slugă a partidului și a statului. Asta învățai în armată, să te mulțumești cu puțin, să nu gândești, să asculți ordinele superiorilor/partidului și atât. 90% din cei care făceau instructaje n-au călcat niciodată pe un câmp de luptă. Dovadă a fost și haosul și ușurința cu care s-a manipulat armata în 89 de s-au împușcat între ei complet necoordonați.

      Sunt de-acord că armata ajută la formarea unui caracter, dar să fie făcută de oameni care știu ce înseamnă asta, nu împingători de dosare care ies la pensie la 45 de ani.

      P.S. Nu pot lua în serios o armată în care Ilie Năstase și Anghel Iordănescu sunt generali. E pur și simplu sub orice critică.

      00
    • ce facea armata?!

      00
    • @daddy te invata cum sa te imbraci iarna ;)

      00
    • sa va spun ce m-a ”invatat” armata:
      2. cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gandeste
      3. decat sa planga mama, mai bine sa planga ma-sa
      4. unicul contact din viata cu un securist in biroul lui
      5. 80% dintre apevisti erau nulitati absolute
      5. activistii pcr sunt gunoaie toxice, care trebuiau incinerate in 1989
      6. betii terminate cu boraturi
      7. lene și atrofiere intelectuala
      1. armata este potrivita doar pentru jeguri care nu trebuie lasate in libertate!

      nota: tr-ist!

      00
    • @daddy la punctele 2 3 6 7 a facut caraterizarea la clasa politica din Romania. Voi sigur ati facut armata impreuna deja se explica multe in privinta ta.:)

      00
    • S, daddy, vai de cucu vostru , cum vă dați voi cu părerea despre armată, unul s-a orientat, altul la fel, a luat la facultate și a fofilat-o, și tot voi vă plângeți! Eu lucram manevrant de vagoane uzinale la combinatul siderurgic resita, munca periculoasa unde o treime nu mai aveau degete. S-a oferit șeful să-mi aranjeze sa fac armată la locul de munca dar am refuzat. M-au trimis la securitate în constanta, eram doi moldoveni într-un pluton de șmecheri constănțeni și bucureșteni. Futai la greu! La doua luni de armata lovilutia, stat trei nopți sub un tanc, apoi paza la o rampă de butan. Trageri dese, doua cu regim de supraviețuire (doar apa cu pesmeți trei zile, două nopți doar cate 2 ore de somn), 5 dezertori după prima tragere, unul și-a pus degetele sub roțile trenului sa ajungă la spital. Patrule pe strada, noaptea în 21-25 dec., cu muniție de război la mine. A tras un dobitoc de la marina că s-a speriat, noroc că m-am trântit la pământ la timp. Dar nu am regretat niciodată armată, mi-a făcut să-mi cunosc limitele!

      00
    • @manu144x perfect comentariul

      00
  14. NOU
    #70

    Prin anii ’90 m-a prins adolescența într-un orășel agro-industrial din NV, ce se destrăma economic și social și de unde a urmat, ca de peste tot, un exod masiv către câmpurile și șantierele vestice. Situația era disperată, nu existau perspective și nimic nu se întrevedea la orizont. Evident că imediat după liceu mă pregăteam să iau și eu calea șantierelor pentru câțiva ani, însă eram așa mai reveric de felul meu și-mi plăceau filmele de groază și documentarele. Mult. Și mai făceam site-uri prin 1999 (sic!) dar nu aveam internet decât de-ala firav la singurul bar cu internet din oraș, că ăla de la școală era doar pentru profesori. Lucram pe un 486 DX2 pe care mi l-au cumpărat ai mei, cu uriașe sacrificii în 1997. Și în acel orășel așa cum era el, izolat și lovit de timpuri, căutam cd-uri/dischete cu documentare și informații (luate de pe internet, circulau cd-uri TIMES cu evenimentele din fiecare an de pe tot mapamondul) iar când a apărut Discovery (nu în forma de azi), eram zi-noapte la TV. Și până la urmă am mers la facultate, un soi de split decision când eram deja cu un pas prin Austria la săpat șanțuri. Între noi fie vorba, am mers la facultate pentru că încă te luau în armată dacă nu erai la studii. Și peste 10 ani mă întâlneam personal cu multilaureatul realizator al unor documentare de pe Discovery pe care le sorbeam în adolescență și a cărui cărți erau considerate esențiale prin vremea studiilor.

    00
  15. Chapeaux bas! Iti meriti locul 1 de blogger. Trecem peste ca esti pe 1 din 2 participanti 😂

    00
  16. Atatea comentarii care aduc aminte de 2008, eu credeam ca generatia de snowflakes sunt astia mai noi, nu cei care au prins 2008 in campul muncii.
    Ce mai exact s-a intamplat in 2008? Da, ne-am pierdut unii locurile de munca. Da aia mai fraieri si calici de au luat niste credite pe care nu le puteau duce si-au luat-o putin in botic. Dar sa te plangi 12 ani dupa ca inca nu ti-ai revenit dupa 2008 e de snowflakes deja.

    Pai ’97 si liberalizarea cursului le-ati prins? Ca se scumpeau lucrurile de dimineata pana seara. Da ’89-’90 cand economiile de masina/apt sau transformat in cateva luni in bani de buzunar pentru o vacanta? Sau caritas, safi, dacia felix etc etc.
    Ca sa nu mai vorbim de foametea din ’47-’48, razboi etc. Pare ca suntem prima generatie de plagaciosi/cacaciosi.

    00
  17. Puteai să îți schimbi jobul și ”pe vremea cealaltă”. Tata a avut cel puțin 2-3 joburi (știu de dispecer taxi, mecanic auto, ceva la o antrepriză de transporturi, iar decembrie ’89 l-a prins lăcătuș mecanic la Casa Scânteii). Spre disperarea lu’ mă-sa, care țin minte că îl certa pe stradă că nu e stabil.

    00
  18. A scris si Vali un articol cu lucruri bune si voi, prin comentarii, tot va dati cu curul de pamant ca aia si aialalta.

    (misto video-ul cu mariciu)

    00
    • Asta remarcam si eu, cand scrie un articol negativ se iau de el ca e hater, acum 90% din comentarii sunt „cum ai indraznit sa zici ceva de bine de romani, nu stii ca suntem de rahat?!”.

      00
  19. D-aia avem 80% din salarii sub 7-800 de euro, ca putem schimba joburile. Probabil din casuer in bucatar in curier, in vatman si din nou in casier. Unde sunt aia care le pot schimba atat de usor, de ce mai stau pe joburi de 3-4-500?

    00
  20. Eu cred ca pentru multi libertatea de „a alege” e un mare minus .Nu avem niciunul parinti care sa fi inteles aceasta libertate de a alege si a ne indruma spre ce vrem sa facem.Noi inca suntem generatia careia i s-a spus sa ia note mari ca asta e tot ce conteaza.

    00
  21. partea cea mai amuzanta e ca o planeta intreaga de idioti „saraci” crede ca banii multi i-ar face mai fericiti.

    00
  22. Mbine, jurnalism fara facultate de jurnalism inteleg, ca nu omori pe nimeni – decat cel mult gramatica, dar “medicina fara facultatea de medicina” .??..de unde si pana unde? E vreo 6 ani + dai si concurs de rezidentiat din ala la care se aduc subiectele cu masinile jandarmeriei + inca vreo nu stiu cati ani rezidentiat, in fine, nu ca sistemul ar scoate numai genii, dar nici nu poti practica fara calificare, doar ca ti-ai propus tu si ti se pare ca ti se potriveste si iti sta bine in halat si cu boneta.

    Foarte amestecat articolul, sunt cateva avantaje ale generatiei pe acolo, clar, libertatea de alegere, aia cu canalul.. mna, ca la orice generatie; de ex si generatia 1766 manca natural si petrecea mai mult timp in aer liber.
    In rest, unele chestii de acolo nu sunt deloc avantaje ale generatiei, dimpotriva, sunt rezultatele unor esecuri crunte ale sistemului (educational si nu numai); abrambureala din prezent legata de piata muncii/ pregatirea pt piata muncii nu este deloc un avantaj; este o risipa imensa de resurse,
    si peste tot in lumea spre care aspiram educatia chiar conteaza, cat mai apre 100%, educatia Formala inseamna calificare, inseamna rezultate mai bune, salariu mai mare.

    Mie mi se pare ca sistemul merge in directia inversa, oricum: se introduc calificari si certificari tocmai pt a mai scadea diletantismul; in fine, tendinta este tocmai de a combate amatorismul.

    00
    • „In rest, unele chestii de acolo nu sunt deloc avantaje ale generatiei, dimpotriva, sunt rezultatele unor esecuri crunte ale sistemului (educational si nu numai); abrambureala din prezent legata de piata muncii/ pregatirea pt piata muncii nu este deloc un avantaj bla-bla bla-bla Mie mi se pare ca sistemul merge in directia inversa bla-bla bla-bla”

      Vad ca vezi regres pe linie. Auzi, tu crezi ca sistemul de educatie din 1937 era mai „adaptat la piata muncii”? Dar ala din 1987? Ai tu impresia ca generatia asta e „sacrificata” de sistemul actual de educatie? of, of, mai, mai…

      In 1937, pentru marea majoritate a populatiei (90%) era un sistem care te invata minimal sa scrii, sa citesti si sa faci operatii elementare la matematica. 7 clase si cu asta, basta (atat se faceau obligatoriu inainte de razboi). La sapa sau in uzina, la carat cu roaba. Sistemul din 87 l-am prins eu. Stii ce invatai in mod esential despre lume si viata? Dincolo de propaganda comunista, care iti intra sau nu in cap. Sistemul te invata asa: sa iti bagi mintile in cap, sa iti tii gura, sa asculti orbeste de orice autoritate, sa nu ai nicio initiativa, sa nu colaborezi cu nimeni, sa nu ai incredere in nimeni. Stii ca eu in 12 ani de scoala generala si liceu nu am avut absolut niciodata un proiect la care sa lucrez in comun cu alt coleg? Nici macar unul. Misto sistem, cu adevarat adaptat la piata muncii, nu-i asa?

      Bre, chiar ca discutam de o generatie de plangaciosi…

      00
  23. NOU
    #83

    Pai chiar recent oarecum l-au găsit pe ala de se dădea chirurg plastic…
    Asta pentru cei care tot zic de faza cu medicina.

    00
    • asta subliniam și eu, într-un mod subtil.

    • atat de subtil, incat reiesea ca ar fi un lucru bun

      00
    • Sanchi

      Subtil sau nesubtil, nu poti spune ca suntem prima generatie care poate practica medicina fara facultate de medicina, in baza unui con-artist prins de politie.
      din astia sunt in toate domeniile si transgreseaza toate epocile Si toate granitele.
      S-a intamplat si in Germania si in cate si mai cate tari, cazuri mult mai nasoale.

      https://edition.cnn.com/2019/11/05/europe/germany-fake-doctor-suspect-scli-intl-grm/index.html

      London (CNN)Up to 3,000 foreign doctors in the UK are having their backgrounds checked after it emerged that a fake psychiatrist with no qualifications was allowed to practice for over 22 years.

      lasand la o parte ca nu e un rationalent corect, Asa poti spune si ca suntem prima generatie care poate conduce fara permis, in virtutea faptului ca gigel a condus fara permis 2 luni pana l-a prins, sau ca suntem prima generatie care poate viola copii, ca au existat cazuri, deci se poate.

      Bine, daca da bine, ca aia cu “suntem prima generatie care vrem sa crestem copii mai buni”… ok, suntem cei mai generatie prima subtil sau cum o fi:))

      00
  24. Citesc de prea mulți ani și arhi și zoso. Îmi plac amândoi! Sunt diferiți și de aia ai de învățat de la amândoi.
    Vroiam sa zic ca articole din astea, care atrag comentarii lungi, în care oamenii își pun mintea la contribuție și se implica, ii așează pe podiumul bloggerilor!
    Asta off-topic.. On, am 37 de ani și tot ce vreau sa zic e ca ultimii 30 de ani sunt, din unele pct de vedere cea mai buna perioada a istoriei noastre.

    00
    • Pentru ca doar fix pe astia ultimii 30 de ani i-ai trait tu si nu ai cum sa compari cu anii in care nu ai trait(obvios:))). Asta nu inseamna ca sunt cei mai buni pentru toata lumea.

      De principiu, cu cat avansam mai mult calare pe planeta asta in timp si spatiu cu atat ne e mai bine…pentru ca omenirea progreseaza constant chiar daca uneori la nivel de individ (sau chiar tari pe alocuri) nu se vede…

      00
    • Recomand seria de scurte documentare de pe Youtube – „Adevaruri despre trecut” – pe canalul TVR – am 32 de ani si nu imi vine sa cred cat de greu a fost pentru multi oameni in acea perioada.

      00
  25. Surprinzator suntem si prima generatie care nu mai o poate bate in cap la birou, pentru ca suntem la privat si avem sefi se asigura ca nu se intampla asta. Eu am un job un pic mai relax, ca imi dozez eu timpul, dar am un amic care are sefa langa el in acelasi birou (firma mica) si ii fute zilele. Dar e un fel de Sindrom Stockholm, ca nu vrea sa plece.

    00
  26. „„De bine, de rău, o ducem bine!” (Balanța, 1992, regia Lucian Pintilie)

    00
  27. Mai sănătoși, mai civilizați, mai educați, mai liberi în gândire și acțiune.
    Suntem prima generație care poate face bani, legal, cu mintea.
    Corect!! Abi Talent este un bun exemplu si are multi admiratori tineri, este un bun exemplu de urmat.

    00
  28. NOU
    #94

    Nu trebuie sa imi inteb parintii, am trait vremurile. Daca voiam sa lucrez in alta parte depuneam cererea de desfacere a contractului de munca, se aproba si ma angajam in alta parte. Nu eram totusi in Rusia sovietica unde passportul intern iti era tinut la primarie si erai legat de glie.

    Cat despre ce poti face fara studii (nu neaparat universitare ci la orice nivel) nu e acelasi lucru cu ce ar trebui sa faci in meseria respectiva. Cel mai bun exemplu esti tu: habar n-ai de jurnalism, dar declari ca faci jurnalism. Una e ce iti inchipui ca faci (si ca te mai si pricepi) si alta ce faci in realitate (in cazul tau: de ras te faci).

    Este adevarat ca in toate regimurile totalitare statul a decis (planificat, spuneau ei) necesarul de orice, inclusiv cati ingineri, medici, etc. sa iasa pe an pe portile facultatii. Insa acest lucru il fac si statele vestice, vezi de ex. Germania prin N.C., or fi si alte exemple. Ei macar fac planificarea in functie de nevoi si buget. La noi se facea si in functie de principiile razboiului de clasa, trebuia sa ai origini „sanatoase”.

    Deci da, avem libertate. In rest tot ce ai scris in fituica de mai sus sunt aberatii.

    00
  29. Hai sa va spuna si un milenial de generatie Y nascut dupa 1990.

    Suntem prima generatie care ne-am nascut in democratie si capitalism.
    Suntem prima generatie care petrece mai mult timp in spatiul virtual la Televizor, Calculator si Telefon.
    Am fost ultima generatie care s-a jucat afara in fata blocului sau pe maidan.
    Suntem prima generatie care mancam mai mult, dar si mai artificial.
    Suntem prima generatie care socializam intens in spatiul virtual.
    Suntem prima generatie care nu mai isi face planuri de tip „ce vreau sa ma fac cand devin mare”. Prima generatie care se confrunta cu multiple trenduri efemere, inclusiv cu provocari si probleme precum terorismul, criza si schimbarile climatice care dau sistemul peste cap.
    Suntem prima generatie care pana la 30 ani ne schimbam 5-6 joburi cu toate ca absolvim o facultate si un masterat. Probabil si prima generatie care va emigra definitiv si munci in strainatate fara dificultate.
    Suntem prima generatie care munceste exclusiv in sectorul tertiar, in special in IT, vanzari, publicitate, comert, relatii publice si mai deloc in agricultura si industrie.
    Suntem prima generatie care am trait cu parinti separati/divortati, cu parinti indatorati la banca, cu parinti plecati la munca in alte tari.
    Suntem prima generatie pentru care casatoria e ceva strain si nu va face copii.
    Suntem prima generatie de barbati si femei care si-au schimbat cei mai multi parteneri.
    Suntem prima generatie pentru care mersul la club si concert, vizionat filme violente si porno, ascultat muzica deocheata, mancatul la Fast-Food, spus injuraturi la interval de 5 minute, mers la sali de fitness, coafor, prostituate, fitness, jocuri de noroc, jucat jocuri sangeroase cu grafica realista, consumat varietati de alcool si droguri usoare etc. nu mai inseamna ceva TABOO!
    Suntem prima generatie care traim in chirie sau la parinti pana la 30 ani, fara sa avem locuintele noastre cumparate.
    Suntem prima generatie care polueaza mai putin fiindca masinile si benzina sunt scumpe si preferam sa circulam cu metroul sau cu trotinetele.
    Suntem prima generatie care a trecut prin cele mai dificile examinari din scoala pana la interviuri pentru locuri de munca, cu cele mai ridicate asteptari si pretentii.
    Suntem prima generatie care probabil nu va primi pensie ori se va pensiona dupa varsta de 80-90 ani.

    Sunt curios ce-i asteapta pe cei din generatia Z, aia nascuti dupa anul 2000.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube