Presiunile astea de interzicere de tot a fumatului…

Mi se par complet stupide. Nu pentru că, după asta, vor începe cu presiunile pe interzicerea alcoolului și după aia a cafelei…

Ci pentru că toată lumea știe că fumatul e nociv. Nu mai suntem în anii ‘70 să nu știm că se moare de cancer de la tras fum în piept. Nu cred că mai e cineva care să nu știe că fumatul, oricât de mișto e, duce la diverse forme de cancer și apoi la moarte.

Revenind, mă deranjează că o dau cu „voi nu știți ce e bine pentru voi, trebuie să vă spunem noi, că voi sunteți proști”. Nu știu cum vedeți voi fumatul, eu îl văd ca redusul anilor de la final, ăia când nu mai știi pe ce lume ești, când începi să te scapi pe tine, când încep să te doară toate…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Nu mai poti sa respiri cum trebuie, ai nevoie de tub de oxigen, uneori in urma interventiilor chirurgicale nu mai poti vorbi si respiri pe un tub infipt in gat. Doar ca nu la 70 de ani, ci poate chiar la 40-50. Merita schimbul? Tot in chinuri mori.

    00
    • Nu locuiesti in Bucuresti, nu-i asa? Echivalentul a doua pachete doar daca dai o tura de bicicleta. Asa ce ne mai place sa dramatizam. Poate unii fumeaza un pachet pe saptamana, si aia mor de la fumat? Sa le interzicem si lor? De la cat in jos e ok sa fumezi?

      00
  2. Q: E rau sa vrem sa face bine cuiva apropiat cu forta? Adica sa vrei sa se interzica fumatul ca sa nu mai fumeze parintii, fratii, matusa… pentru binele lor.

    00
    • Bine din ce punct de vedere?
      Nu sunt pro fumat da asta cu facutul binelui cu forta e o gandire gen 1938…

      00
    • Și aia au evoluat, neo-naziștii (așa zisi) din Austria au eliminat proiectul de lege prin care se interzicea ca la noi fumatul. A rămas că se poate in localuri care fac zone de fumători.

      00
    • Dacă nu interziceau austriecii legea aia a lor, nimeni n-avea nicio opinie despre subiect, nu-i așa? De ce „neo-naziști (așa-ziși)”?
      Xenofilia/germanofilia asta…

      00
    • Pai încă sunt blânzi, de aia „așa zisi” :)

      00
  3. NOU
    #8

    dupa 20 de ani de fumat am ajuns la concluzia ca a fost una dintre cele mai idioate chestii pe care am putut s-o fac vreodata … este singurul lucru pe care l-as schimba in viata asta : sa ma intorc acum 22 de ani si sa-mi dau doua palme in ziua in care am pus tigara in gura … m -am lasat de 2 ani si ma simt excelent … cum m-am lasat ? dupa ce un unchi mi-a murit de cancer la plamani si alte complicatii survenite in urma fumatului timp de 40 de ani … i-am simtit suferinta atat de tare incat m-am lasat de fumat instant … fara sa transpir, sa tremur, sa ma ingras sau sa urlu ca o pitzi nesatisfacuta ca e greu … cand am iesit din spital, venind de la o vizita, am spus NU !
    – cred ca cea mai buna solutie pentru lasatul de fumat este metoda dura
    – sa se faca „excursii cu clasa” in spitalele unde sunt muribunzii de cancer pulmonar … ceva mai groaznic nu exista : sa mori in chinuri din cauza unui viciu absolut inutil !

    00
  4. Presiunile au ca scop descurajarea fumatului, în special în rândul adolescenților.
    Beneficiile probabil se vor observa în statistici peste 5-10 ani.

    00
    • am vazut in germania (s-a interzis fumatul dar s-a dat liber la alcool) tineri care se tineau unii de altii ca sa poata merge dupa o betie cu bere.

      00
    • Alcoolul e mai putin daunator direct si personal utilizatorului. Intradevar creaza probleme personale, afective sau psihologice insa daca bei nu face cancer ala de langa tine, cum mai e cazul cu tutunul.

      00
    • nu face cancer dar face taieturi de topor si incarcerari in masini busite

      00
    • Ce e mai putin alcoolul? Daunator? Da, daca bei nu face cancer ala de langa tine dar ii poate creste un cutit in piept sau poate sa invete sa zboare aruncat de masina.

      00
    • Ce descrieti voi nu e doar alcool ci si probleme emotionale, abuz domestic, saracie si lipsa de educatie sau oportunitati toate adaugate unui paihic predispus. In japonia sau china sau suedia de exemplu nu exista reputatia asta ca oamenii fac urat la bautura. Oare ei nu beau?

      00
    • Mi se pare logic, să interzici fumatul iar adolescenții să spună: Păi e interzis, nu e la fel de mișto să mai fumăm!

      00
    • @Midu

      Alcoolul e mai putin daunator direct si personal utilizatorului.

      Să mori tu?!? Bă! Nu degeaba alcoolul e interzis celor sub 21 de ani și, chiar și așa, se recomandă să eviți pe cât de mult posibil. Nu s-a referit la babaci ca mata, care au gustat din siropul de tuse a bunicului încă de la 16 ani.

      Ce descrieti voi nu e doar alcool ci si probleme emotionale, abuz domestic, saracie si lipsa de educatie sau oportunitati toate adaugate unui paihic predispus. In japonia sau china sau suedia de exemplu nu exista reputatia asta ca oamenii fac urat la bautura. Oare ei nu beau?

      „Probleme emoționale, abuz domestic, sărăcie și lipsă de educație”… măi, măi, măi, măi să fie, cum își fac loc emoțiile, sărăcia și eterna lipsă de educație drept laitmotive pentru javre fataliste să-i pună în pericol pe cei din jurul lor. Oooo, și evident, cum să nu lipsească xenofilia, cum să nu lipsească „da’ la X, Y, Z e așa/voie”. Și nevoia românașilor, pe lângă xenofilia sinistră de sclav umil, să se încadreze într-un stereotip, într-un arhetip, al cultului bețivanilor „pe motiv că și alții (străinii, evident) fac așa”.

      00
    • @Alupigus te aprinzi cam tare. Eu nu am zis ca alcoolul sau drogurile sau tigarile sunt harmless ci doar ca nu is toata problema. Cand unul e judecat pentru viol sau crima functioneaza scuza cu “am baut vin rosu, dati-mi drumu!” ?
      Si da, statistic popoarele nordice beau multicel fata de media Europeans dar totusi au mai putine agresiuni per cap de locuitor fata de unele judete (sarace) din ROmania. Ca si sursa de documentare propun EuroStat, organism care nu ar trebui sa aiba gandirea de “sclav umil”.

      00
    • Pentru cel care a spus ca face cancer cel de lângă tine: nu, nu face. Nu exista niciun studiu care sa indice ca fumatul pasiv obisnuit are consecințe atât de grave.

      00
  5. Cum ramane partea aia in care a fumat pana la 80 de ani si nu a murit din cauza fumatului?

    00
  6. Pe bunicu l-a calcat masina la 80 de ani si n-a fumat niciodata…

    00
    • Eu cred că mânci căcat doar ca să-ți justifici un obicei, tot la fel, de căcat.

      00
    • Sincer, am mai spus-o si o mai spun: prefer sa ma calce masina si sa mor rapid decat sa ma chinui in dureri mari cine stie cat timp pana mor de cancer…

      00
  7. Va inflori piata neagra instant. Se legalizeaza iarba dar interzicem fumatul. Maine poimaine legalizam Ecstasy dar interzicem alcoolul. Dar zaharul cand il interzicem ?

    00
    • Nu se interzice nimic, doar se descurajeaza prin taxare. Daca ai tu u fetish pentru tigari, alcool, iarba, prostitutie, motoare diesel etc ai tot dreptul sa le folosesti in filozofia liberala spre care ne indreptam ( si a carei fan declarat sunt) dar trebuie sa iti asumi comportamentul ca un adult atat declarative cat si financiar.

      00
    • Legalizarea marijuanei nu e o problemă, dimpotrivă ! Interzicerea țigării la fel, tot un beneficiu !

      00
  8. Bunicul meu a murit la 83 de ani, relativ lucid (mai uita, dar nu încât sa-i afecteze traiul zilnic). Săpa gradina, no problem.
    Nu a fumat niciodată.
    „Te dor toate” e relativ.

    00
  9. Stiu ca e de obicei subiect de gluma, dar a facut guvernul britanic un studiu despre fumat. Ei au incercat sa demonstreze ca fumatul si alcoolul dauneaza per total economiei si sistemului medical.
    Concluziile studiului au fost neasteptate, industria tutunului este contribuitor net la buget, costurile suplimentare cu bolile cauzate de fumat, sunt net sub profiturile din taxe si locurile de munca create.
    Daca te gandesti un pic, totul este destul de logic: oamenii cheltuie o data cumparand produsele din tutun, si a doua oara tratandu-si afectiunile cauzate de tutun. In plus, toate campaniile antifumat, pun o paine pe masa multor oameni care ar fi someri.

    00
    • Da, probabil și cu cocaina și alte droguri tari ar fi la fel. Nu cred că s-ar apuca mai multi oameni de ele daca ar fi legale, dar ce bani s-ar strânge la bugete…
      La marijuana și prostituție sigur ar fi clienți mai multi, dar alea sunt mai puțin nocive decât tutunul. Plus că probabil unii ar bea mai puțin dacă ar fi legala marijuana.

      00
  10. Taica-meu a murit la 59 de ani. Cu zile cum s-ar zice, era om in putere, fost sportiv etc. Si ultimul an a fost horror, cu oxigen, nu putea urca un etaj singur etc.
    Bunicul din partea lui taica-meu a murit in schimb la 58, in aceleasi conditii. Este predispozitie genetica, cam 20% fac cancer pulmonar. Restul… au alte bonusuri, cardiace, alte tipuri de cancer etc.

    Fumatul e o prostie fara seaman. De cand s-a interzis pot sa mananc si eu in restaurant.

    00
    • Ai fi putut și dacă se făcea cu spații pt fumători și nefumători , nu interzis total.
      Normal că e o prostie sau selecție naturala. Fara țigări și băutură era populația mai mare și mai îmbătrânită. Și când nu te prind astea, exista mâncare la discreție, cu care poate să-și facă treabă selecția naturală.

      00
    • Poti sa aduci ca argument „selectia naturala” daca decesul survine inainte ca respectivul sa genereze urmasi.

      Din cate stiu sunt foarte rare (daca nu inexistente) cazurile de deces din cauza fumatului sub 30-40 de ani.

      00
    • Deci daca nu fumezi, nu poti manca? Makes total sense.

      Sper sa nu interzica astia basitul prin restaurante. Nu inteleg ce treaba au altii ca eu ma basesc, fac asta de 30 de ani, am dreptul la asta. Bine ca nu vede nimeni pe aia de fura miliarde, dar fix basitul meu ii deranja. Macar sa faca camere separate, daca vor. Cui nu ii convine e liber sa stea in zona nebasinoasa.

      La faza cu voyo si poze furate de pe net de oameni care au senzatia ca aveau dreptul de a folosi ceva de pe net erau nasoli. In schimb cei care fumeaza isi pierd ‘dreptul’ de a fuma la restaurant sau bar. Oh, the irony :)

      00
    • cred ca am fost prea subtil. si sunt alt m, nu cel cu primul raspuns, ci cu al 3-lea :) de acum schimb numele, ca vad ca e greu asa

      00
    • @m

      Înțelege pentru totdeauna: voi, sugătorii de tutun, nu sunteți precum ăia din lagărele de concentrare! Pe lângă xenofilie, văd și narcisism…

      00
    • Corect. @m, in doua comentarii in care nu a facut referire niciodata la straini, e clar xenofil.

      00
    • @hash
      E selecție naturala că rămân mai multe resurse pentru restul. În consecință, tinerii speciei pot prospera pt că nu trebuie sa tina in spate atâția bătrâni. Ok, autoreglare a numărului de indivizi :) eu nu vreau sa se întâmple asta, dar daca mase de oameni incep sa se sinucidă lent de tineri…

      00
  11. sper sa nu se interzica de tot niciodata tigarile. de ce ai face asa ceva? lasa omul sa-si satisfaca nevoile si placerile.

    dar sa le interzica de tot si sub toate formele, arse, vaporate, pizdificate, [insert new revolutionary method here] in spatiile publice inchise.

    e problema ta ca ii crezi pe producatorii de tobacco ca e „safe” sa fumezi vaporii aia, dar nu ma obliga si pe mine sa cred in ei de la masa de langa tine.

    00
    • Eu fumez iqos si primesc destul de mult hate uneori cand fumez in interior, chiar daca mi se permite. Dar acum tine de patron daca vrea sau nu sa se fumeze iqos la el in bar, cafenea, etc. Este evident ca nu e sanatos, avand nicotina, si cel mai probabil nu este ok nici pentru persoanele din jur, mai ok fata de o tigara normala dar totusi, cum ziceai si tu, inca sunt vapori. O sa dau un exemplu concret, la starbucks nu se permite iqos, nu am facut scandal, nu am incercat sa fumez pe ascuns si inca merg pe acolo fara probleme. Nu e capat de lume sa ies 5 minute, daca asa nu deranjez persoanele de acolo. Din nou, cand merg undeva unde se permite iqos, nu ma pun fix langa o masa ocupata sa le suflu alora in fata, mai ales ca stiu ca multe persoane au probleme cu mirosul lui, asa ca ma asez frumos in cel mai retras loc din incapere si incerc sa nu abuzez de heets urile mele, ca sa nu se simta cineva ofensat. Si credeti sau nu, multe persoane fac asta. Este o decizie personala sa folosesti iqos sau glo sau ce vrei tu sa folosesti, o decizie care trebuie respectata, dar si tinuta in frau. Ideea e ca hate ul cade pe utilizatori, nu pe patronii care permit folosirea lor in localuri, lucru care nu e ok. Luand alt exemplu, daca esti fumator (de tigari clasice) si mergi intr-un local din ala care fenteaza legea si se fumeaza in interior, e plin de fum si toata lumea e cu tigara in gura, este evident ca o sa fumezi si tu, ca ti se permite. Asa e si cu localurile care permit iqos, normal ca o sa vreau sa fumez la cafea daca am voie sa fac asta, dar in acelasi timp ma si limitez ca sa nu deranjez alte persoane.

      00
  12. Dacă s-ar urmări atât de atent și aruncatul gunoaielor care sunt peste tot, era totuși ceva…

    00
  13. Tura asta nu te-ai gandit prea mult. Sau te-ai gandit si ai decis sa nu iti pese. Normal ca toata lumea stie ca fumatul e superpericulos. Cel putin aia 20% dintre fumatori care nu sunt analfabeti functionali. Singura problema e ca multora nu le pasa de asta si nu le pasa ca ii afecteaza pe ceilalti. Cam atat. De aia regulile si interdictiile.

    00
  14. una e cand nu iti pasa pt tine, dar vad parinti cretini care fumeza langa copii.

    00
  15. Nu vor sa le interzica pentru ca se gandesc la tine. Se gandesc la bugetul sanatatii si la cati bolnovi sunt din cauza fumatului, si nu doar cancerul e cauzat de fumat…

    00
  16. Fumatorii si alcoolicii ar trebui sa plateasca un CASS mai mare.

    00
  17. 1. Cand fumezi, ii afectezi si pe cei de langa tine: copiii din casa, alti clienti la restaurant (ca separarea de nefumatori e ca si inexistenta de multe ori), alti oameni chiar si in spatii deschise, etc.
    2. Chistoacele de la tigari afecteaza mediu.
    3. Cand te duci la spital sa te tratezi de cancer la plamani sau poate si o bronsita (fiindca ai sistemul imunitar slabit de la tutun), se cheltuie bani cu tine, bani ce puteau fi folositi altfel.

    Firmele producatoare de tutun or sa sponsorizeze mereu diferite cercetari care sa arate ca rezultatele nu sunt (chiar atat de) nocive. Sau or sa extraga doar o anumita informatie din context si or sa o imbrace in lumini stralucitoare.

    Acum 100 de ani se dadea copiilor opium ca si calmant. Acum stim ca nu e bun si e interzis prin lege.
    Evoluam, totusi.

    00
    • 1. Te duci in locuri pentru nefumatori.
      2. Bateriile afecteaza mediul mult mai rau.
      3. Un fumator plateste mult mai multe taxe ca un salariat oarecare. Salariu + accize pentru fiecare pachet cumparat. Daca fumezi nu inseamna ca nu mai ai sistem imunitar. Iti schimbi alimentatia si faci sport si nu o sa ai probleme cu racelile indiferent daca esti fumator sau nu.
      Opiumul se foloseste in pastile si nu e atat de greu sa faci rost de reteta pentru ele.

      00
    • 1. Am vazut cu totii cum a functionat experimentul cu locurile pentru nefumatori. Nu e penibil doar fata de nefumatori, e nasol si pentru angajatii de acolo. Da, stiu, sa isi dea demisia.
      2. Bateriile sunt mai nasoale, desigur. Sunt totusi utile, spre deosebire de fumatul altuia. Pe de alta parte ti se pare ca omenirea sta in loc si nu face nimic in privinta bateriilor?
      3. „mult mai multe taxe”. DA, accize. Cat plateste un fumator accize la un pachet fumat pe zi? Plateste el suficient incat 80% din populatie, nefumatorii, sa ii facem medalie si sa ii multumim ca tine economia in functiune? Renunta el sa mai plateasca accize pe tutun daca nu are voie sa fumeze in restaurant?
      Nu te-ai prea straduit. Ce, nu ajuta nicotina la concentrare??

      00
    • @inkafan
      Experimentul nu a functionat din cauza nefumatorilor. Nu erau indeajuns nefumatori iar cei care erau preferau sa le faca o placere fumatorilor din grup. Cel mai rau imi pare pentru angajatii de acolo, dar nu mie sau tie ar trebui sa ne para rau fiindca noi in afara sa lasam un tips mai mare nu avem ce face.
      Cum se face ceva in privina bateriilor se poate face ceva si cu mucurile de tigara. Atat timp cat nu se arunca pe jos mucurile de tigara nu mai sunt o problema atat de mare.
      Nu se platesc accize pentru zahar, sare sau grasimi cu toate ca ar trebui. Un fumator isi plateste costul problemelor de sanatate. Nu se poate spune acelasi lucru despre cel care bea 2L de cola pe zi sau despre cel care mananca chips-uri cu care la greu sau despre cel care mananca 3 mese pe zi prajite in ulei.

      00
  18. Aia de la playtech au in fiecare zi cate un articol anti IQOS, oare ce i-o fi supărat așa tare?

    00
    • Lol Vali, pai tocmai că știam articolul și se adeverește ceea ce ai scris tu acolo, de asta am scris acest comentariu. :)

      00
    • playtech fac jurnalism! nu mai fiți voi pricinoși! playtech nu vor bugete și plimbări!!!

    • Jurnalism, huh? La un moment dat aveau aveau un titlu gen „cele mai bune 10 router wireless”, iar în corpul articolului vorbeau de rutiere wireless cu link către profitshare care de fapt erau ….. routere simple(non-wireless). Plus alte aberații pe care nu mi le mai aduc aminte. Cert e că după ce mi-am bătut banana de ei în comentarii eu și cu alții, comentarii pe care uneori le ștergeau, o perioadă au scos de tot de pe blog secțiunea de comentarii, iar după au bagat doar comentarii prin facebook, ceea ce nu mă pasionează.

      Mai nou sunt și mari critici de film și seriale, dar nu știu să pună un warning de spoiler alert inainte, ca orice critic de film sau jurnalist care se respecta.

      PS: Andrada Bonner unde a dispărut, că parcă nu am mai văzut articole scrise de ea. Acum e alta, Bianca PrankGate.

      00
    • știu de spamul lor. e de urmărit și clovis.ro, alții care fac spam greu in google cu tot felul de minuni.

  19. eu am observat ca au reaparut fumatorii in filme, asta inseamna ca au tras si acolo niste concluzii

    00
  20. Am crezut ca sunt pe blogul lui cetin cand am citit…chestia asta.

    00
  21. Citind comentarile imi vine sa ma reapuc de fumat la fel cum atunci cand aud o „panseluta” vegetarina ca nu se mai opreste din vorbit vreau sa mananc o friptura.

    Oricat de nociv e fumatul macar nu eram nevoit sa simt miros de urina, transpiratie si fum de la masini. De aproape 3 luni de cand mi-a revenit mirosul e o oroare sa mergi prin oras.

    00
  22. E multa ipocrizie mai ales din partea statelor, adica vine guvernu cu tot felu de interdicti si restricti pentru fumatori cand defapt ar putea pur si simplu sa le interzica dar nu o fac pentru ca bani, foarte multi bani.

    00
  23. “Nu cred că mai e cineva care să nu știe că fumatul, oricât de mișto e, duce la diverse forme de cancer“ – aici e problema, fumatul nu e misto, da’ deloc. momentul pe care il percepi ca misto e pur si simplu calmarea temporara a simptomelor de sevraj provocate de nicotina din ultima tigara fumata. Dupa ce iei doza de nicotina noua, procesul se repeta.
    Fumatul in sine, nu iti ofera ABSOLUT NIMIC, nu cred ca exista nici un fumator care sa isi aminteasca prima tigara fumata ca fiind o revelatie de placere si gust – toti am tusit si ne-am inecat de la substantele nocive rezultate in urma arderii tutunului si corpul nostru a protestat prin ameteala/greata.. dupa care incepe procesul de sevraj de la nicotina, si parca parca ai mai fuma o tigara si asa incepe ciclul, dupa care creierul incepe sa coreleze fumatul cu calmarea starii de anxietate ( stare provocata tot de nicotina) – de aceea sunt multi care se reapuca de fumat in momente stresante ale vietii desi nu mai au pic de nicotina in sistem.
    Eu m-am lasat de fumat in urma cu 9 ani dar am mai fumat ocazional pana acu 3 ani cand am inteles exact mecanismul dependentei de tigari si nu am mai tras nici macar un fum si mi se pare absolut inutila si hilara ideea de a-mi aprinde o tigara oricare ar fi situatia in care ma aflu.

    00
    • Eu am fumat câțiva ani doar așa, fara sa devin dependent. Puteam sa bag un pachet pe noapte și după aia sa nu pun gura cu săptămâni pe țigară. M-am lăsat acum 8 ani, după o bronșită care n-o fi fost doar de la fumat, dar sigur a contribuit

      00
  24. fumatul are dezavantajul ca afecteaza totul in jur, pe cand alcoolul, de exemplu nu. adica intr-un bar unde sunt 50 de persoane, e suficient sa fumeze inauntru 4-5 si se impute tot localul, chiar si cu ventilatie buna. daca 4-5 persoane beau, trebuie sa fie destul de nasol (scandal, voma) ca sa afecteze tot localul.

    00
  25. oare chiar de grija noastra mor guvernantii ? vor ei sa traim mult si bine la pensie ? ca sa ce? .. si nu ma refer doar la ai nostri … la cat cascaval umfla statul din accizele la tutun , alcool, carburanti stati voi linistiti … respirati si mancati sanatos in restaurante … :p

    PS https://www.digi24.ro/stiri/externe/tara-supranumita-scrumiera-europei-reautorizeaza-fumatul-in-baruri-si-restaurante-902028

    00
  26. Cred că interzicerea fumatului este luată în calcul mai mult pentru cei care nu fumează și sunt constrânși să respire fumul de țigară iar nocivitatea fumatului e folosită ca argument pentru asta și mai puțin ca intenție de a face binele cu forța.

    00
  27. Ar fi super daca ar functiona cu atata precizie. Din pacate, de multe ori te scapa si de ultimii 10 ani in care nu te scapi pe tine.

    00
  28. Fumatul iti cam fute viata mai pe romaneste. Fumez WB rosu lung … (sunt cam tari). Daca ma pun la macheala cu baietii, baxez pana si doua pachete pe zi. In general pe luna ma ajunge fumatul cam 400 500 ron. Dar pe de alta parte, este adevarata faza cu oboseala, si cu familia si cu mirosul, oarecum trebuie sa ai o anume grija de tine. Si in general in societate este deranjant … vine o varsta cand vezi lucrurile si altfel. Legat de interzicerea de tot, nu ai nici o sansa, ca si la macheala. La pariu ca iese mai multa lume in strada daca le interzici macheala si tutunul, decat sa-l dai pe dragnea jos …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.