Potretul muncitorului la Diverta

Primit de la cineva din interior, ca replică la asta.

1. Angajatii

  • 20% bine pregatiti, au invatat pe parcurs ce trebuie facut pentru a duce la indeplinire cerintele. Salariul mediu: 2.000 RON
  • 60% pipite si papitoi angajati pe orice alte criterii decat pe cele ale profesionalismului. Octavian Radu, seful firmei, are un apetit celebru pentru carne proaspata, evident feminina, astfel incat fetele de tip "pitzipoanca" se gasesc foarte usor in toata cladirea. Unele cu statut de brand manager si salarii foarte consistente. In medie: 7.000 RON
  • 20% pile. Brand manageri si managerite care, la o evaluare banala, nu ar fi in stare sa explice coerent in ce consta jobul lor. Salariul mediu: 10.000 RON
  • De mentionat este ca in urma cu cativa ani, tinerii care veneau in RTC erau serios triati si chiar era o atmosfera pe cat de relaxata, pe atat de axata pe realizarea unor lucruri memorabile; intre timp, tinerii cu potential au evoluat, dar in loc sa fie promovati, motivati, au fost tinuti pe linie moarta si alesi parveniti in pozitii de conducere. Astfel, RTC se confrunta azi cu probleme de management la majoritatea diviziilor.

2. Mediul de lucru

  • Asta reprezinta o surpriza, deoarece daca ai putin noroc, te integrezi intr-una dintre cele trei categorii, iar frustrarile, bucuriile, dezamagirile, sperantele si infatuarea se vor putea impartasi intr-un grup de indivizi cu obiceiuri comune
  • La RTC te poti simti bine; daca esti pitipoanca, gasesti fete cu care sa vorbesti despre excursii la Dubai si despre Q7 alb; daca esti chirias, poti gasi fete si baieti care sa iti ofere ajutor macar printr-un sfat
  • Shicane constante din parte departamentului HR. Regulamente de ordine interioara ce se schimba lunar, fel de fel de reguli care mai de care mai obstructioniste; s-a ajuns la acel punct in care reprezentanti ai acestui departament au stat in frig, la intrarea in cladire, dimineata, notand in carnetel numele tuturor celor care intarziau. " Costin, 14 minute. Ai grija, azi vei primi doar avertisment, maine nu se stie". Asta in conditiile in care aceiasi angajati au stat in frig, praf, nemancati, multe weekenduri carand marfa, depozitand si etichetand, deci munca fizica, munca pentru care nu au fost platiti si in niciun caz angajati.

3. Relatia cu conducerea

  • Pe scurt: daca esti pupincurist, foarte flexibil in principiile de viata, da, asta e firma pentru tine, vei ajunge sef. Daca esti femeie, o sansa in plus
  • Mailuri de la conducatorul suprem, Octavian Radu, vin saptamanal. De fiecare data, zeci de randuri de text ce se doreste a fi motivant. Hai sa facem, hai sa dregem, doar noi putem schimba viitorul. Ironic este ca aceste mailuri sunt trimise celor care trag din greu pentru salarii mizere, complet nerespectati. As dori din suflet un audit si o re-evaluare, independenta, a oamenilor din conducere. Sa vina Lugera&Makler, Manpower, sa vad ce rezultate vor fi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. zoso, salariile prezentate nu pot sa cred ca sunt reale. 60% din angajatii de la Diverta au salariul in jur de 7000 RON? e prea de tot pt Romania… desi ar fi bine sa fie adevarat.

    00
  2. Asta nu se intampla numai la Diverta, ci aproape in orice afacere manageriata de un roman, ajuns peste noapte angajator. Pesemne, ofuscat ca nu-i mai da nevasta-sa sex salbatic sau plictisit de ea, se inconjoara cu tot felul de pipite care nu stiu decat sa-si desfaca picioarele. De asta se duce economia de rapa, fiindca potential avem!

    00
  3. Cred (sper) ca sunt niste zerouri in plus in salariile alea.
    7000 RON ? Adica 70 de milioane lei vechi ?

    00
  4. Radu scrie, intr-adevar, foarte frumos. :) Am avut ocazia sa schimb cateva replici prin mail-uri cu dansul si are talent la scris, lucru vizibil si in editorialele pe care le scrie in revista interna (RTC Magazin, Info RTC sau cum s-o mai numi acum). Nu ar fi corect sa se pastreze despre dansul doar imaginea de fustangiu sau atitudinea de latifundiar care reiese din comentariile de pe aici: este si un om cu o cultura bogata, care citeste mult si care are un fler extraordinar in business.

    Din pacate, si nu stiu daca e un defect sau o placere, prefera sa se inconjoare in principal de oameni care au ca principala calitate faptul ca sunt de acord cu el. O chestie pe care o recunoaste si dansul, intr-un interviu din The Marketer (btw, fenomenal interviul, cei din grup il pot citi pe intranetul companiei, eu nu mai retin numele materialului iar site-ul themarketer.ro e mai varza ca proiectul meu de atestat). Tot din declaratiile lui, am inteles ca nu intotdeauna a fost asa, switch-ul catre comoditatea subordonatilor tip „yes man” realizandu-se (cred eu) dupa o problema grava si neprevazuta de sanatate cand, zicea el, si-a dat seama ca poti sa dispari in orice clipa si realizezi ca toata viata te-ai enervat pentru a aduna averi materiale de care nu ai putut sa te bucuri pana la sfarsit. Rationament cu care sunt perfect de acord. Pe de alta parte, oamenii care nu au nimic de spus sunt plictisitori si inutili. Parerea mea e ca progresul provine, in mare parte, din contraziceri, dezbateri, conflicte de idei. Atat timp cat intelegi si iubesti jocul frumos al argumentelor nu ai de ce sa te enervezi (sau nu la modul cronic macar).

    Totusi, nu cred ca frivola placere a aprobarii totale este principalul motiv pentru care OR isi alege colaboratori cu defecte ca acelea pe care actualii angajati le critica aici. Ganditi-va la ce spunea Becali, ca pentru el „singurele sentimente mai sunt la oi fi la fotbal” deoarece material are tot ce si-a dorit. OR are, cred eu, exact aceeasi problema pe care o are si Becali si pe care o s-o avem si noi daca ajungem sa detinem averile lor. Insa, fiind un om mai cult si cu preocupari mai elevate decat patronul Stelei, OR cred ca tanjeste dupa statutul de mentor, de protector, de „profesor” pentru cei care ajung sa il cunoasca: le da colaboratorilor apropiati (top management) carti pentru lectura, ii duce la Opera dupa vreo sedinta lunara etc. Cred ca aceasta e printre putinele placeri care i-au mai ramas: sa imbrace costumul de unchi batran, erudit si bogat de la oras care le arata nepotilor saraci si naivi (in sensul de „necunoscatori ai lumii”) ce inseamna viata, ii indruma pe drumul cel bun. Dovezile sunt evidente daca cititi un interviu al vreunui director din grup: majoritatea dau citate din Radu Octavian. Problema apare insa in imposibilitatea lui de a preda stacheta: practic, acei nepoti nu vor termina niciodata training-ul unchiului si nu vor ajunge sa se ocupe de nicio treaba importanta atat timp cat unchiul traieste. Unii dintre ei, cei care prind mai repede sau care cred ca sunt prea buni pentru a primi lectii il parasesc. Sau ii alunga el daca vede la ei prea multa indrazneala. S-ar putea insa sa pateasca precum Lear (se joaca la Bulandra dar aveti grija ca dureaza mult iar scaunele sunt extrem de incomode si stirbesc din placerea vizionarii).

    Insa ce e mai periculos pentru dansul e ca e foarte usor sa pari normal cand esti chior daca esti incojurat de orbi. :)

    Si pentru ca avem nevoie si de o concluzie, iat-o: nu-l puteti forta sa se schimbe si nu puteti sa ii cereti unui om socoteala pentru ce face cu banii lui. Pana acum el a condus cu mana de fier grupul iar pozitia din Top 300 confirma ca a procedat bine. Trebuie luat insa in calcul si ca cresterile grupului vin pe un val de crestere a economiei. Nu-i mare chestie sa cresti 20% cand piata creste cu 50% insa e o dovada de iscusinta sa iti pastrezi pozitia sau, mai bine, sa cresti cand piata scade. Daca va reusi acest lucru sau nu vom vedea in lunile (sper ca luni, nu ani) urmatoare. Daca nu va reusi vom cunoaste falimentul unui model de management. Si chiar daca va reusi sau nu, faptul ca nu puteti accepta comportamentul lui ca sef nu inseamna decat ca trebuie sa parasiti corabia. Cineva trebuie sa o faca pentru ca altfel va chinuiti reciproc (mai mult voi, pentru ca el va da afara :) ). Si nu-i puteti cere lui sa o faca pentru ca el e cel care a construit-o si condus-o. :)

    Oricum, este bine ca prezentati public atmosfera din firma. Asta ii poate ajuta pe viitorii posibili angajati sa analizeze bine daca RTC e pentru ei sau nu pentru a nu pierde luni importante din viata dandu-si seama singuri. In fond, asta e principalul avantaj al internetului: ca te ajuta sa eviti sa risti testand cand o pot face altii. :)

    00
  5. Nu mai cred nimic din mailuri de acest gen. Ma uit la ce scrie pe Despre Firme la cea in care lucrez eu si sunt numai pareri de la frustrati si neadaptati, nu corespund deloc cu realitatea. Cine are chef de munca si il duce un pic si mintea se adapteaza bine oriunde. Cine nu… scrie mesaje din astea si crede si orice zvonuri despre manevre si salarii si pile samd.

    00
  6. Am si eu la interviu la RTC acum vreo 4 ani. La vremea aia departamentul de recrutare era sub orice critica. De la oferta cu mult fata de cat aveam in momentul ala, pana la interviul penibil si atitudinea ignoranta.

    00
  7. Nu ma pot abtine, domnule Radu, sa nu remarc modalitatea diafana in care il prezentati pe Mesia Octavian.
    Superb…
    Am varsat chiar si o lacrima..

    00
  8. Si eu care credeam ca angajatii Diverta isi impartasesc mai mult pasiunea pentru carti decat pentru Q7 si Dubai. Stupid me!

    00
  9. Adevarat! Radu face ce vrea cu afacerea lui, cu banii lui, mi se pare normal. Si eu as face la fel. In schimb cum ramane cu acuzele legate de pitipoancele ce-l inconjoara? Cum ramane cu faptul ca singurul lucru pe care-l putem face cu privire la atitudinea cu care suntem tratati e sa plecam? Si astea sunt normale???

    00
  10. @radu: Nope, nu asta speram, adica sange. Am inteles ca ai incercat sa il intelegi pe micul geniu si sa ne explici si noua cum sta treaba cu minunatul om de cultura, dar eu stiu clar un singur lucru: „librariile” Diverta sunt o rusine. Intamplator stiu foarte bine cum ar trebui sa arate o librarie si cum ar trebui sa fie un librar. Crede-ma, spatiile Diverta in care se vind cartile ca si cartofii sunt o insulta. Oamenii aia nu au habar despre nimic, d’apai despre carti. Mi-am zis ca nu e vina lor, probabil e vina managementului care alege sa angajezi indivizi ce accepta sume extrem de mici si se poarta ca atare; vin ca „salahorii”, numara cartile si se uita prin tine daca ii intrebi de un titlu.
    Am mai povestit 1 data cum m-am dus in Diverta din Mall Vitan si am intrebat daca au Sanda Marin, iar individul pe care tocmai il deranjasem dintr-o discutie cu o colega, m-a intrebat „ce anume de Sanda Marin?”. Evident ca i-am spus ca ar fi excelent daca mi-ar da poezii de Sanda Marin..

    00
  11. De fapt asta e povestea in orice companie mai mare sau corporatie. Nu e nimic nou sub soare.

    00
  12. @freacamenta: well, domnule Freacamenta, imi cer scuze ca v-am dezamagit nepostand un al douasutelea comentariu mai opac in care sa-l injur simplu si concis. Totodata, imi pare nespus de rau ca sunt capabil sa disting si alte cateva culori in afara de negru si alb. :) Uite, mi-am sters lacrima si am trecut mai departe. Tu? Poti?

    00
  13. Eu ma pregatesc sa imi trimit CV-ul la ei si sa ma dau drept pitzipoanca, dupa care sa raportez daca ma cheama la interviu in Martie :D

    00
  14. Din ce am auzit weekendul asta salariile nu ar fi chiar asa de mirifice.

    Din cate am inteles de la o tipa, care e manager de ceva la Diverta, le-au redus de curand salariile de 2 ori si acum le propun sa ii angajeze pe 200 de lei (2.000.000 vechi) pe cartea de munca si restul sa fie platiti in drepturi de autor…

    00
  15. @freacamenta: n-am crezut niciodata ca un om e exclusiv rau sau exclusiv bun si imi place sa disec comportamentele celor pe care ii cunosc pentru a cunoaste noi perspective, de aici si naratiunea de mai sus. De asemenea, am lucrat prin RTC si am cunoscut oameni si oameni. De unii imi aduc aminte cu mare placere (chiar din top management), de altii cu o profunda scarba. N-as da dovada insa de prea multa inteligenta daca i-as baga pe toti intr-o oala doar pentru ca cei mai multi sunt asa cum reflecta si majoritatea comentariilor de aici. :) Am evitat pana acum sa ma bag in discutie insa am facut-o acum pentru ca am crezut ca e nevoie si de o alta opinie nu numai „e curvar si incompetent” sau „e geniu, taticul marii familii”.

    Cat despre ce spui tu… Diverta nu e o librarie e un supermarket cu carti (plus, mai nou vad, ciocolata si alte prostioare). Si, ca la orice supermarket, nivelul cunostintelor angajatilor e low. Acesta e si atuul magazinelor specializate sau a celor de cartier: serviciile personalizate si expertiza. Din pacate pentru Diverta, ei nu au nici avantajul pretului mic pe care il are Carrefour la mezeluri in comparatie cu minimarket-ul de la colt. Diverta e un fel de restaurant frantuzesc care serveste hamburgeri.

    00
  16. la constanta au inchis magazinul de la Trocadero…

    00
  17. @radu, diferența dintre cărți și hamburgeri pare destul de subtilă pentru tine :) Diverta vinde multe chestii că așa-i în capitalism dar e bine să știi ceva despre produsele pe care le vinzi, chit că sunt cărți – nici nu vreau să mă gândesc cum sunt văzuți cei care cumpără cărți de către pasionații de Q7 :)
    Și, folosindu-mă de comparația ta, tâmpită din punctul meu de vedere de cititor de hamburgeri ;), ospătarul francez ar ști să-ți dea hamburgeri când ceri.

    La ce salarii sunt precizate acolo, nici scrisoarea asta deschisă a angajatului revoluționar dar anonim nu e prea credibilă.

    00
  18. Boris…:)
    Alea nu sunt salariile din magazine! ba daca citesti putin in urma o sa aflii ca multe exemple sunt in alte divizii din RTC! Informeaza-te mai bine inainte sa faci pe desteptu’!

    00
  19. Boris, nu-mi dau seama ce zici tu acolo. Esti sau nu esti de acord cu mine? Ai inteles sau nu ce am scris? Daca iti puneai macar link te treceam repede pe lista comentatorilor profesionisti de blog-uri poplare insa asa cred ca ai vrut intr-adevar sa zici ceva util. Si mi-e ciuda ca nu pricep!

    00
  20. Cam asa e si eu am fost la un interviu la RTC,tipa de la resurse umane probabil era la menstruatie,in afara de faptul ca era foarte stresata,sau „prietenii” ei nu o satisfacusera cu o seara in urma,nu mi-a raspuns la „Buna Ziua”,si nici nu s-a prezentat,de e romaneste.Tin minte ca aveau o vaca europeana in fata sediului,si acuma aud ca mai au 200 de vaci romanesti in interior.

    00
  21. mie mi s-a parut pertinent radu chiar daca a romantat putin personalitatea subiectului OR. nu poti sa spui ca e total imbecil, sa fim seriosi cu exceptia lui nimeni dintre cei care au mai postat aici nu e in top 300 :))). asta nu inseamna ca nu ramane un om cu un caracter abject si din ce in ce mai rupt de realitate inconjurat de niste gashte proaste care trag, mai ales acum, firma spre marginea prapastiei.am vazut iesiri isterice, aruncari cu pixuri in cap, urlete la adresa managerilor care indrazneau sa aibe pareri altele decat el dar asta se intampla acum multi ani cand in rtc inca mai erau oameni capabili si avea la cine sa urle. voi astia din rtc n-o sa-l treziti din tampenia in care se afunda daca doar o sa-l futeti zilnic in gura si punct, repetati problemele care au mai fost postate, unele din ele sunt foarte bine argumentate, nu zic c-o sa va raspunda cineva dar daca te rezumi la muie radu cazi in derizoriu si nu te mai baga nimeni in seama. astia ca mine care au plecat pot cel mult sa se amuze povestind file de cretinism din perioada aia voi poate mai puteti sa schimbati ceva.

    00
  22. Plictisitor! Aceiasi reteta de firma tipic romaneasca cu oarece succes economic de moment. Monarhul luminat nu poate accepta alti luminati langa el. Cat despre delegarea raspunderilor…nimeni nu il poate inlocui. Destinul acestor firme este de a dipsarea odata cu creatorul lor. Cei care nu accepta statutul de „oaie” profesionala n-au decat sa schimbe corabia. Pitzipoancele cu vise de Q7 si Bamboo nu o vor face insa.

    00
  23. o veste buna si una rea… incepem cu cea REA:

    In cercurile foarte inalte ale RTC Holding se vorbeste din ce in ce mai mult despre „falimentul” Divertei. Procedeul este simplu si a fost utilizat si anterior de catre Fondator. Tragi afara toate lichiditatile, ramai impovarat cu creditele la banci si datoriile catre furnizori si proprietarii spatiilor inchiriate pentru magazine, gasesti explicatii mai mult decat plauzibile – criza financiara arhimediatizata, management nou (…si imbecil), concept store Diverta mai nou decat poate percepe si intelege consumatorul roman etc.
    So, falimentam Diverta veche cu toate cele 80 de magazine si infiintam una noua care preia doar magazinele rentabile (max. 20) si activele vechii Diverta.
    Later update – aceeasi schema se pare ca se va aplica si pentru alte companii din holding.

    Vestea BUNA nu este cum probabil v-ati fi asteptat pentru angajati, ci pentru pitipoancele lui Radu.
    Noua Diverta va avea nevoie in continuare de un management consistent, format in mare parte din fetele vesele de la DDC si prietenele lor, insa schema de personal Diverta (aia mici si galagiosi) va disparea cu siguranta in cel mult 3-4 luni.

    Atentie pasaricilor! Si dintre voi va mai curata marele alb. Ramane sa vedem pe cine. Puteti incepe sa va sapati una pe alta.

    Celor mai afectati nu pot de cat sa le urez bafta, si nu uitati – „o masina noua nu te poate face la fel de fericit ca zambetul unui copil”!

    00
  24. the eldest,
    asta e bataie de joc, fie ca e la adresa angajatilor fie ca e la adresa furnizorilor si a firmelor cu care lucreaza rtc-ul! Ii dispretuiesc pe cei ce ii iau apararea lui OR!

    00
  25. @the eldest: devine palpitant, e de urmarit :)))…sunt curios ce vor spune pipitzele sacrificate cand se vor duce la alti fraieri dispusi sa le angajeze…textu` cu „am facut parte din familia ertece de unde am invatat si-am facut si-am dres” sau ala cu „am incercat sa fac tot posibilul dar nu m-am putut opune sistemului”?

    00
  26. incepe serialul „Fetele Fondatorului”

    00
  27. eu cred ca trebuie sa fii tare frustrat sa incepi sa scrii pe forumuri despre cat de rau e la RTC (sau oriunde in alta parte). in afara de incompeneta, lene, semi-inteligenta sau stare de confort nu te tine nimeni acolo, esti liber sa pleci.
    grow up guys!
    PS. nu lucrez si nici nu am lucrat la RTC :)

    00
  28. nu ma mira ca o sa anunte ” inca un faliment”, deja a schimbat numele firmei de mai multe ori [de 3-4 ori], cunosc angajati care au pierdut si peste 30 de zile de concediu de odihna. Zilele alea nu au fost platite sau macar „rasplatite” in vreun fel. Criza asta a venit la timp ca sa-si mai spele un pic banii nenea Radu, sa-si mai creasaca putin averea si el.
    Exista revista interna care apare aproape in fiecare luna si in fiecare editie nenea Radu isi asterne gandurile acolo pe 1-2 pagini si daca nu esti un angajat al firmei si citesti materialele respective zici ca este un Domn. dar din pacate dupa 4 ani am remarcat ca numai vorba e de el. Este ca si politicienii nostrii …promite mult, dar uita repede promisiuniile.
    In legatura cu salariile din magazinele Diverta…in magazinele mici si mijlocii [ca sunt pe categorii :) ] aproape toti lucratorii comerciali lucreaza pentru 600 de ron + bonuri de masa. Sefii 800 de ron + bonuri de masa + Bonusuri pentru conducere. si nu este usor sa lucrezi intr-un magazin Diverta, ar trebui sa ai cunostinte foarte vaste in mai multe domenii: literatura, media [ filme, muzica, jocuri ], jucarii, papetarie si desigur IT [ magazinele mici vand aproape numai medii optice goale, cartuse si diferite cabluri]. Ca sa fii un bun consultant vanzari pentru ca asa se numesc mai nou angajatii divertei, ar trebui sa citesti mult chiar foarte mult si sa te uiti la cele mai noi filme, sa asculti cele mai noi albume, sa joci cele mai noi jocuri ca sa poti recomanda un produs. Nu degeaba sunt magazine specializate: librarii, magazine IT, magazine cu jucarii si papetarie. Seangajeaza numai oameni tineri care in viata lor nu au citit 100 de carti, habar nu au ce inseamna factura……

    00
  29. e vreun angajat RTC, Diverta, Rafar etc. care sa spuna cum e cu adevarat?

    00
  30. Daca situatia ar sta asa cum e descrisa aici,cred ca majoritatea angajatilor ar demisona.Lucrez in Diverta de 5 luni si intr-adevar situatia a fost destul de aiurea in ultima perioada,dar cred ca totusi se exagereaza destul de mult.Cred ca dl Radu ar trb sa se gandeasca mai mult la pregatirea consultantilor de vanzari,asa cum spunea cineva mai sus,nu cred ca e mare lucru sa putem lua cartile sa le citim si dupa sa le aducem inapoi.E destul de penibil sa vina cineva sa te intrebe de o carte si tu sa n-ai habar si atunci cand le explici sefilor si le spui sa incerce sa gaseasca o solutie pt aceasta situatie sa-ti spuna:”nu face parte din fisa postului”.si atunci cu ce suntem noi de vina????????????dintr-un sal de 600+bonuri nu prea poti sa-ti cumperi cateva carti pe luna,e imposibil,asa ca incercati sa nu ne mai criticati asa de mult,nu suntem nici pe departe asa tampiti cum ne credeti voi,doar pt ca lucram in Diverta.

    00
  31. @ama mai aveti condica aia in care tre sa scrii si cand te duci la wc ? sau ca n-ai voie sa mai iesi din magazin pana la 11 ? sau mai schimbati 50 de preturi pe zi SI NICI NU MAI AVETI TIMP DE ALTCEVA ? AM LUCRAT LA UNIRII 1 AN ! PENTRU ANGAJATI ERA BATAIE DE JOC SI INCA CRED CA MAI ESTE ! CAT DESPRE BISNITARUL ALA DE radu octavian N-AM NICI-UN RESPECT !!! :)

    00
  32. prietena mea lucreaza in weekend 12 ore…dar pleaca de acasa la 8 dimineata si ajunge noaptea in jur de 11-11.30,depinde…e bataie de joc..pentru 6mil+bonuri…cu facultate si a mai inceput si-un master…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)