Populism stupid: wireless în şcoli?

Prim-ministrul Ponta s-a gândit cu mintea lui patinată că ar fi o idee bună să anunţe că România ar putea fi printre primele ţări care vor elimina total toaletele din şcoli, folosind acei bani pentru a oferi elevilor internet prin wireless. Asta ca să îi compenseze pentru că au cea mai mare rată de promovabilitate la BAC, probabil, şi pentru că e ştiut că elevii sunt foarte pasionaţi de şcoală.

Chiar nu mă prind ce ce ai anunţa ceva ce ştii că nu se va face prea curând. Să obţii votul liceenilor? Să te pui bine cu părinţii, care şi aşa se uită dezamăgiţi la rezultatele bulibăşelilor din sistemul educaţional şi nu le mai trebuie să ştie că plozii stau pe net şi la şcoală, nu doar acasă?

Iar situaţia din şcoli e extrem de dezastruoasă.

Interesantă această statistică: elevii nu mai dau bacul pentru că nu le foloseşte la nimic, acolo unde se vor angaja ei nu au nevoie de aşa ceva, opt clase fiind de cele mai multe ori suficiente (cât să obţină permisul auto). O măsură urgentă şi extrem de utilă ar fi angajarea în fiecare şcoală a unui specialist de HR din sectorul privat, care să vină câteva ore pe săptămână pentru a-i medita pe copii în privinţa alegerilor pe care trebuie să le facă în continuarea educaţiei. Un fel de “career counselor” de la americani, care să le spună elevilor şi părinţilor că degeaba bagă bani în meditaţii, tot şoferi sau vânzătoare le vor ajunge plozii dacă nu pun mâna pe carte. Poate aşa şcolile de meserii vor produce instalatori, zugravi, poştaşi sau alţi meseriaşi care să ştie ce fac.

Citiţi şi această lungă istorie a învățământului obligatoriu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Nu inteleg de ce ar fi nevoie de internet wireless in scolile romanesti astazi, mi se pare ori o incercare de a mai castiga niste voturi ori o platforma pentru zeci de contracte de furnizare de hardware si servicii de mantenanta pentru firmele de partid. As intelege daca ar exista nevoia elevului de internet, daca scolile aveau un website dinamic, daca existau materiale pe intranet sau internet, daca isi imbogateau cunostintele folosind internetul. Altfel, as spune ca in ore nu au voie pe net si in pauza e treaba lor daca vor sa il acceseze, nu a statului.
    Career counselor? Da, o forma de asa ceva e musai sa existe si in Romania, la nivelul de aici. In SUA e simplu, ala scoate tabelul si iti spune „electrician – 40k/an, asistenta 50k/an, doctor 250, politist 70, etc”, te faci ce iti place, stii cati bani vei castiga, aplici peste tot in tara si te duci unde gasesti jobul. Marea diferenta este ca din salariul castigat poti trai oriunde, te poti sustine, iti poti plati chiria+ restul. Raportul venituri cheltuieli e putin diferit in nord america, sa spunem ca te poti face instalator sau electrician si te poti angaja cu 15-20 de milioane dupa ce termini scoala, parca merita sa iei in calcul asa ceva, nu?
    Este greu sa explici unui copil ca trebuie sa faca scoala din doua motive – piata locurilor de munca si modul de acces la ele. Un profesor castiga mai putin decat un mecanic auto, un inginer mai putin decat unul care pune gresie, o asistenta medicala maui putin decat o secretara si atunci? Sa vorbim despre cum se fac angajarile si promovarile in mediul bugetar sau si in cel privat? Cum nepotul cu 8 clase e sef peste 5 ingineri si face misto de ei ca el are scoala vietii?
    Insa sunt de acord ca trebuie sa fie cineva in scoala care sa le prezinte viata ca atare copiilor si sa le explice faptul ca in viata e nevoie de munca si pregatire continua, sa le spuna cum ar trebui sa arate sistemul (chiar daca in ro e perfectibil :) ) si sa ii ajute sa inteleaga mai bine viata, pentru ca ma indoiesc ca vor gasi astfel de informatii acasa sau pe A3.

    00
  2. pai, Abramburica le da elevilor tablete, Ponta internet! :)) Acu’, serios vorbind, intrebarea e: cine vor fi beneficiarii wireless-ului? Copiii cu parinti un pic mai avuti si care-si permit sa le cumpere propriilor copii smartphonuri, tablete si laptopuri. Da, dar cei care au posibilitatea sa le cumpere astfel de gadgeturi, isi permit „sa cumpere” si internet mobil propriu, nu? Atunci pt cine e internetul? Momentan e o tampenie ideea lui Ponta, cei mai multi copii n-au tableta si smarphone, abia au un laptop (cei de la oras), iar cei de la tara abia au un destkop…daca-l au!

    00
  3. da, o idee excelenta ca sa`i faca pe elevi si mai neatenti la ore iar in timpul pauzelor sa stea cu ochii in telefon in loc sa faca treburi normale gen socializat, fumat in WC sau copiat teme.
    multe scoli au nevoie de reparatii capitale si mobilier nou, nu wireless.

    00
  4. Doar asa-i mai motiveaza sa invete, punandu-le wifi :). Imi e rusina cand ma uit in urma.. am 23 de ani dar parca nu am vazut asa momente jenante in viata mea. Eu din clasa a 9-a pana in a 12-a eram intr-o competitie acerba cu colegul de banca.. care luam notele cele mai mari. Nu toceam, citeam odata, de 2 ori acasa (in nici 30 de minute). Tema nu o facea acasa, doar la scoala. Eram cu golanii prin liceu toata ziua, dar era regula ca pana sa vina profesoara sa arunc o privire pe caiet. Bacul l-am luat fara probleme, si ma bucur ca am avut ambitia asta.

    Nu stiu ce cred unii sau altii despre bac. Pot sa va impartasesc din experienta mea. Bacul, practic nu ajuta la nimic daca nu continui cu o facultate. Luati bacul macar pentru UN SINGUR MOTIV: mergeti la facultate, stati la camin si atunci o sa aveti parte de adevarata distractie din viata voastra. Cine s-a uitat la filme gen „American Pie”, ma intelege. Anii pe care i-am petrecut in campusul universitatii UPG Ploiesti au fost si vor ramane cei mai „cool” din viata mea. Acum e trist, s-a dus si facultatea..as mai fi stat vreo 2..3 ani.. In fine, vreti distractie? Luati bacul :)

    00
  5. Ar indobitoci mai mult elevii…
    Atunci chiar ar sta toti pe mess in loc sa invete ceva

    00
  6. Cum e turcu si pistolu. Pai daca si ei sunt wireless in ceea ce priveste scoala, adica nu-i leaga nimic, de ce nu…

    00
  7. Cum cine o sa fie beneficiarul internetului wireless?
    UTI? Cine altcineva? Prietenii stiu de ce!

    PS. Te rog sa nu mai stergi comentariul.

    00
  8. Acum pot sa dea checkin direct din clasa si sa adauge status: „l-a ora de rom booooring”

    00
  9. Da, nu e o idee rea ‘career counselor’. Dar ti se pare tie ca pizdutele de la hr din zilele noastre chiar stiu despre ce vorbesc?

    00
  10. Foarte bun articolul lui Marcel Capraru. Cat despre wireless sunt de parere ca este doar inca o teapa la buget. Traiasca UTI!

    00
  11. In liceul meu avem deja wireless, dar il folosesc doar profesorii cand au nevoie in clasa si elevii care stiu parola (maxim 10)

    00
  12. Problema e ca scolile de meserii nu prea mai sunt. Am avut in oras cred ca 2-3, nu mai e nici una cu un „viitor” precis.

    00
  13. Ce ar fi sa il schimbam pe nenea popa cu un consilier si ora de religie cu una serioasa de economie, asa de proba.

    Asta macar in orasele mari, pentru rural nu se prea poate face mare lucru.

    00
  14. Asta imi aduce aminte de o poza vazuta ieri pe FB….

    No comment.

    00
  15. Toaletele și apa curenta sunt o problema mare in Romania. De cand ajungi pe Otopeni iti dai seama ca nu sunt destule WC-uri iar iluminatul nu este ca in Vest. Situatia se agraveaza pe masura ce te indepartezi de un oras mare.

    In unele sate unde au fost desfiintate scolile si gradinitele, copii ar trebui sa parcurga 4-5km pe jos. In situatia asta parintii au renuntat sa-i mai trimita la gradinita. E o problema cu transportul copiilor la scoala, microbuzele lipsesc sau sunt insuficiente, iar strazile din sate nu sunt deszapezite iarna.

    Internetul Wireless e util si nu presupune costuri mari (daca nu sunt furati banii) insa ar trebui acordata prioritate altor probleme cum ar fi – toaletele, profesori calificati, transport, caldura in scoli etc.

    00
  16. Mi-a placut idiotenia de care a dat dovada Ponta, cand in aceeasi fraza in care anunta mareata utilizare a banilor publici obtinuti din licitatia pentru 4G, a realizat si impactul real si profund negativ al conexiunii WiFi in scoli. Toti elevii vor fi calare pe net la ore, vor copia mai usor la lucrari si examene si vor avea rezultate din ce in ce mai proaste la invatatura.

    00
  17. Cum sa elimini toaletele? Ar trebui data afara si femeia de servici, astfel copii pot sa se traga deoaparte in coltului clasei, dar macar nu se vor plictisi,vor putea butona linistiti.

    00
  18. Din câte stiu se pare că în unele scoli din UE a fost interzisa în şcoli utilizarea internetului wireless.Parcă s- a dat si o directivă în acest sens.

    00
  19. USL e in campanie electorala, nu se da nimic-sunt doar promisiuni

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.