Popendulația României scade, prețurile la imobiliare cresc

Eu nu reușesc să înțeleg logica asta: pleacă din țară tineri (bine) pregătiți, de obicei de la oraș, da? Toate reportajele asta spun. Bun, în locul lor vin din ăștia de la țară și din orașe mai sărace, cu mai puține oportunități. Ați văzut pe undeva să se spună “veniți la Galați sau Bacău și deschideți-vă aici un centru de programatori, un apartament de 2 camere costă 20.000€”?

Rezidențiale se construiesc non stop în orașele mari, firme noi nu prea vin pe nicăieri, autostrăzi nu avem. Când aud asta cu “pleacă lumea” mă aștept să nu găsesc anunțuri cu case ca a mea, cu un pic mai mult teren, dar la 2km mai spre ieșire, cu preț triplu cât am dat eu pe a mea. Sau apartamente în rezidențiale la ciulini cu prețuri mai mari ca acum doi ani.

E împotriva logicii. Tinerii pleacă, bătrânii mor. Deci apartamente goale.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Pentru că blocurile vechi au o vârstă, nu au fost bine întreținute (cu vagi excepții), nu au locuri de parcare, sunt locuite de oameni în vârstă. Blocurile noi sunt, de bine, de rău cu ceva locuri de parcare, în ele stau consăteni de-ai lor, de aceeași vârstă, miros a lavabilă proaspătă, au o instalație electrică mai apropiată de secolul 21. Chiar dacă mai fac o oră în plus până la serviciu, bârfesc cu vecinii pe drum și trece mai ușor. Ce dacă sufrageria, pardon, mă scuzați, livingul open space are pe un perete bucătăria iar ca suprafață e mai mică decât sufrageria dintr-un bloc vechi? Nici nu trebuie atâta spațiu.

    00
    • Doua camere cu openspace de 40mp? Ha, ha, ha, ce gluma buna!!! 40 de mp are tot apartamentul.
      Uite aici, cu te minte „dezvoltatorul”:

      Ei zic ca apartamentul are 65mp utili, cand, de fapt are 45 de mp amarati, la 70k de Euro. Ei baga si suprafata balconului in suprafata utila. Ar fi in stare sa bage si suprafata strazii unde e construit blocul. Sunt garsoniere comuniste care au aceeasi suprafata.

      Legea locuintei spune clar ce se considera suprafara utila:

      „Suprafaţa utilă a locuinţei este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafaţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuinţelor duplex, rampa, mai puţin palierele, nu se cuprinde în suprafaţa utilă a locuinţei.”

      00
    • Dacă ne luam case prea mari nu e bine ca vezi doamne ne întindem mai mult decât ne permite plapuma. Dacă ne luam cu o suprafață suficienta pentru nevoile noastre, living open space, ha ha ce fraieri suntem. Chiar nu înțeleg care e problema dacă în loc de 3 camera si 80mp am doar 2 cu open space de 40mp. Cu ce îmi creste mie bunăstarea zilnica niște zeci de mp în plus de parchet și gresie ca nu înțeleg? Ps: nu am copii și ma refer strict la locuințe la bloc

      00
    • Nu știu de tine, dar în cazul meu personal bunăstarea mea zilnică crește atunci când gătesc într-o încăpere special dedicată acestui scop, iar în încăperea în care frec menta pe net, citesc și alte alea nu miroase a mâncare și nici nu-mi vâjâie hota în creieri.
      De asemenea, bunăstarea mea zilnică crește atunci când am spații de depozitare în care să țin două valize, o pilotă/plapumă vara, aspiratorul și un pachet de suluri de hârtie igienică.
      Am avu o colegă care se plângea că stă într-un bloc nou, apartamentul are boxă la subsol, dar în apartament spațiul de depozitare lipsea cu atâta desăvârșire că nu avea unde ține găleata și mopul pt spălat pe jos. Le ținea în living, ascunse după draperie.
      Și să nu intrăm în discuția normelor minime privind spațiul de locuit, reglementările legale în materie și alte mărunțișuri.

      00
    • Pentru ca, e chestie de prioritati si preferinte personale.

      Tu nu ai ce sa faci in 80 mp, dar eu as avea ce sa fac.
      Ne-am cumparat apartament in bloc comunist, 50 mp (si inca e nasol, ca aici, unde stam cu chirie, avem 65 mp, tot la 2 camere). Puteam sa ne cumparam, de aceeasi bani, intr-un rezidential, ceva mai mare, dar faceam 2 ore pana la munca, asa ca nu aveam timp de noi, hobby-uri si timp liber. Ceea ce, pentru noi, e ceva extrem de nasol.

      Nu ne ajung cei 50mp, dar acolo ne-a fost bugetul. Peste cativa ani, dupa ce platim apartamentul, o sa ne cumparam ceva cu 3 sau 4 camere. Pentru noi, 100mp e spatiul pe care ni l-am dori. Mai mult de atat, ni se pare inutil. Pentru altii, 100 mp e foarte putin, pentru ca au alte nevoi.

      De ce vreau 100 mp? Iti si explic:
      Eu sunt pasionata de jocuri pe consola, sotul e pasionat de jocurile pe calculator. Prefer sa fac exercitii fizice acasa, pentru ca, in zona in care locuiesc, abonamentul la sala este foarte scump (cel mai ieftin e 80 euro pe luna).
      Amandoi, mai lucram si de acasa. Asadar, am vrea o camera unde sa pot incorpora birourile si toate hartogaraiele legate de munca, ca sa nu mai stam cu birouri in dormitor si sufragerie. Un spatiu unde sa imi pot pune echipamentul de exercitii fizice, ca sa nu mai stau mereu sa adun gantere de pe jos, ca sa nu calcam pe ele, sa mai pot adauga si eu echipamente noi. O bucatarie mai mare, pentru ca amandoi suntem pasionati de gatit si intr-o bucatarie de 7mp, te cam dai cap in cap.
      Un spatiu unde sa putem pune jocurile, cartile, rachetele de tenis, bicicletele. etc. O sufragerie mai mare, unde sa aiba loc invitatii, la masa, fara sa fim nevoiti sa ne ridicam si sa mergem de-a latul peretelui, ca sa iesim din camera. Un hol mai mare, ca sa nu aduc toata mizeria de la intrare, in tot holul si sa stau sa dam mereu cu mopul, dupa ce intram in casa, pentru ca sotul umbla in picioarele goale si aduce mizeria de pe hol, in pat.
      Toate astea, fara sa ne impiedicam unul de altul si fara sa ne impiedicam de lucrurile noastre.

      Evident, putem trai si asa (asa o sa si traim, cativa ani, ca nu avem de ales lol), dar nu e prea confortabil. Aici e chestie de, pasarici pe creier, pe care, toti le avem.

      Daca tu ai alte hobby-uri, automat, nu ai nevoie de atata spatiu si consideri ceva mai mare de 40mp, ca fiind inutil.

      Sau, de exemplu, avem colegi, care nu inteleg de ce am vrea sa dau o poala de bani, pe 4 camere, inr-o zona scumpa, cand, de banii aia ne-am putea cumpara o casa mare, cu curte si garaj, in afara Bucurestiului, de exemplu.
      Pentru ca, pentru ei e ok sa stai multe ore in trafic, pentru noi nu. Asa ca, automat platim mai mult, pentru un spatiu mai mic, dar facem 10 minute din orice punct (mall, supermarket, servici), pana acasa.
      Si mai e si chestie de confort. Noi nu suntem facuti sa stam la curte. Avem casa batraneasca la tara si mergem noi, sau socrii (nici ei nu suporta sa stea la curte, mai ales ca au servici in Bucuresti) weekend de weekend, acolo, si stim ce e aia munca la intretinut o curte, o casa si intretinut o gradina cu legume. La bloc inchizi usa dupa tine si gata.

      Sper ca acum ai inteles. Am scris 1 km, dar sper ca am explicat ce trebuie.

      00
    • ai un wc in plus idio…pardon flomih

      00
    • Încă 3-4 ani , sa plătiți apartamentul? Daca nu-i prima casa și deja aveți avansul pt unul mai mare, mai bine vindeti-l acum. Chiar și cu prima casa poți scăpa de el înainte de 5 ani de credit.
      In perioada dintre apartamente conveniți ceva cu noul proprietar ca sa puteți rămâne acolo până la noul apartament. Mai complicat daca nu-l luați la cheie.

      00
  2. pentru ca inca mai merge, si romanu (constructor) profita cat poate. Pana in 2030/2060 e drum lung, se mai sug niste bani.

    00
  3. E un efect cumulativ.
    In primul rand, salariul minim pe economie s-a dus la 250 de euro net, ori acum 3 ani era 160-170 de euro. Azi, 2 oameni cu minim pe economie totalizeaza 500 de euro, din care banca le accepta 200 ca rata la credit imobiliar. 200 de euro translatati pe 30 de ani inseamna o valoare de credit de circa 50.000 de euro. Deloc putin pentur 2 oameni cu minim pe economie.

    Apoi, ca sa te muti de la tara (sau de la orase mici) la orasele mari/foarte mari, trebuie sa ai bani. Sustinere. Economii. Fie din munca in afara, fie din strans din buci, fie din donatiile familiei. Cumva. Unii reusesc sa se mute (putini din total). Aceia care chiar reusesc vin si cu niste banuti pe care ii zidesc imediat in … pereti.

    00
  4. Aici nu a fost niciodata piata libera, bazata pe cerere si oferta, ci doar specula. Pe principiu „fraier nu e cine cere, fraier e cine da”. Mentalitatea asta nu e de ieri- alaltaieri, si nici nu are sa dispara. Rent is king.

    00
    • Corect.
      Pai, ce piata libera e aia cand unul e smecher ca cere un pret, si eu sunt fraier ca il ofer?
      Oricum, rent is king, iar prostia is quen,

      00
    • Exemplu concret – chiriile in Floresti, Cluj. Anul trecut, apartament cu 2 camere ~180 euro pe luna, anul asta ~ 300 euro pe luna (sunt si la 350).
      Rent is king atat timp cat prinzi pret decent si proprietaru e om. Buba e ca proprietarii nu prea “mai e oameni” cand vad ca pot face bani grei.
      Ah, Floresti nu e departe de Cluj, dar faci cam o ora-doua la ore de varf pt ca pendula infrastructura.

      00
  5. Pentru ca sunt inca multi bani negri care se spala in imobiliare.
    Stau intr-un bloc nou, dat in folosinta acum 3 ani. Un sfert din apartamente sunt goale, inca vreo 30-40% sunt inchiriate (au fost luate din prima ca „investitii”). Dezvoltatorul se lauda ca au cam jumatate din apartamente luate cu banii jos. Vorbim de un bloc de 200 de apartamente, preturi 60-100k la vremea lor. Deci milioane de euro cash, eventual cu sacosa.

    00
    • „banii jos” in contextul asta inseamna transfer bancar, fara credit… nu se pot incasa sume de peste 10000 euro in numerar (cel putin nu in fata unui notar)

      00
    • 300 euro pt Florești?
      Ce pendula mea se întâmplă în Cluj că acum 3 ani Floreștiul era ultima opțiune dacă nu găseai nimic în oraș și puteai să suporți mirosul de căcat de găini și riscul că blocul făcut pe fundație de sticle de plastic pică la prima bășină.?

      00
    • howardbeale, eu ti-am dat cu +, pentru ca in teorie ai dreptate. In practica se gasesc tot soiul de combinatii, cum se gasesc si la aia cu TVA 5%.
      Uite o metoda ciobaneasca: faci 10 contracte de consultanta cu 10 srl-uri, din care, bonus, 5 intra in insolventa pana la sfarsitul anului.

      00
    • Au umflat în Floreşti chiriile ca porcul ca să profite de valul de nou veniți care nu ştiu mersul lucrurilor. Floreşti e şi acum e ultima opțiune. Şi în cj găseşti chirii cu 300 -500 la ap. De 2 camere. Şi să fie cu 100 mai scumpe ca în Floreşti tot e mai rentabil decât să pierzi 2 ore în trafic pt. 10-15 km.

      00
    • Chiar e atâta lume care crede că banii jos înseamnă cu sacosa?

      00
  6. psst baiatu’ iti dau o Prima Casa?

    hai ca e simplu sa iti dai seama de unde preturile, avem si noi propria bula sub prime.

    00
    • Da, și un lucru important de la subprime a fost dobânda variabilă. Aia poate lovi rău. Sa speram că roborul va fi mic zeci de ani de acum încolo :)

      00
  7. nu te uiti la vocea romaniei?

    00
  8. În altă ordine de idei, am observat tot mai des în ultima vreme bancnote mari, gen 200 lei şi 500 lei în circulație. Când creste inflația bancnotele mai prind zerouri… oare trebuie sa ne îngrijorăm?

    00
  9. NOU
    #30

    E o bula… inca exista o mana mica de potentati care cumpara mai multe imobiliare, pt investitii, pt inchiriere, sa aiba odoru unde fute peste 20 de ani!

    Asta combinat cu impozitele mici pe prorietate, ce nu pun presiune pe vanzari.

    Noul de asemenea atrage, stim cu totii cat de jegoase sunt blocurile vechi… si cladirile n-au nici o vina, locuitorii sunt jegosi!

    Cat despre banii negri, imobiliarele sunt ideale, pt ca… pt a incasa bani la punga, trebuie sa-i poti cheltui fara facturi. Iar constructiile sunt un domeniu ideal.

    Gigel ia apartamentul cu 5000 euro pe factura, si-l vinde peste 10 ani cu 50.000…

    00
  10. La noi la Cluuj e nebunie! Nu stiu ce fac cu plecarea asta, pleaca cu miile!…dar seara se intorc mai multi!

    00
  11. Parcă-mi aduce aminte de cazul elvețienilor și criza lor imobiliară (acolo unde contează, nu la Cuca Măcăii).

    00
  12. Prima Casa a futut masiv piata. Dar tot Prima Casa a sustinut oarecum Romania in perioada de criza. Preferam sa se duca dracului economia si sa o luam de la 0, nu cu preturi la apartamente cat sunt acuma.

    00
    • Citesc pe aici și în alte locuri cum e condamnată Prima Casă și care, citez, „a futut piața în halul ăsta”.

      Eu am pus aceleași două întrebări și nu mi s-a răspuns: Cum era România înainte să fie introdusă această Primă Casă? De ce a fost nevoie să se introducă Prima Casă?

      00
    • ca să nu crape firmele de construcții și dezvoltatorii imobiliari și să nu ne plece meseriașii din țară.

    • Asta se numește keynesianism, nu?

      A doua parte, cu meseriașii, nu le-a ieșit.

      00
    • ai uitat sa spui si ca sa poata da bancile credite cum erau obisnuiti oamenii inainte de criza, da, pactic a futut piata pentru ca nu mai faci deosebirea intre realitate si fictiune, daca prima casa ar disparea ai fi mai aproape de realitate, dar stiti oamenilor nu le place adevarul, le plac minciunile care ii ridica in slavi.

      00
  13. Cred ca mai multi pleaca din zonele rurale decat din orașe. Am văzut vara asta in Neamt un caz in care intr-un sat s-a inchis o scoala construită acum 5 ani, ca nu a mai rămas nimeni acolo.

    00
  14. Am prieteni care și-au luat apartament prin Prima Casa pentru ca nu aveau bani suficienți de avans. Dupa 3 ani vor sa mai cumpere încă unul cu împrumut din banca pe motiv ca il închiriază si asa isi scot banii de rata si rămân si cu apartamentul.

    Eu încă aștept impozitul progresiv in funcție de câte apartamente deții, la fel și la mașini, asa cum este in lumea civilizata. Desigur, asta nu se va întâmpla cu PSD la putere, cu Tăriceanu si Negoiță care au zeci de mașini si sute de apartamente.

    00
    • Impozit progresiv a fost o scurta perioada, dar s-a scos. Evident, politicienii erau si cei mai mari detinatori de proprietati, deci isi dadeau singuri cu tesla in impozit.
      Bine, sa fiu sincer nici nu inteleg logica impozitului progresiv la un impozit de baza de 100 de lei/an. Ar fi suficiente pur si simplu niste impozite mai mari, corelate cu valoarea de piata a casei. Stam toti in cotete de 100k euro si platim 3 lei impozit

      00
    • Ce înseamnă „rămân și cu apartamentul”? După câți ani? Cât e rata la bancă, cât e chiria? Dacă mâine se sparge o țeavă în acel apartament, cine plătește? Dacă administrația vrea să schimbe liftul, cine plătește?
      După câți ani de „o grijă în plus” rămâi cu casa 100% a ta?

      00
  15. NOU
    #43

    Pentru ca cei care „pleaca din tara” isi cumpara apartamente sau case in orasele din care au plecat, in speranta ca se vor intoarce. Casele si apartamentele alea raman goale ani de zile, se degradeaza, iar ei nu se vor mai intoarce.

    00
    • this. cunosc foarte multa lume in Moldova: Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui care face asta. Cumpara apartamente aiurea si le lasa goale. Nici macar nu mai au timp sa le mai renoveze pentru a le inchiria. Cica sunt de backup.

      00
  16. La Brașov te duci frumusel cu 20k în plasă, platești avans și apoi ai încă 7 ani rata 500 euro lunar la dezvoltator. Nu te întreabă nimeni de unde ai banii sau dacă ai vreun venit.

    E mișto așa, vinzi un apartament vechi și cumperi 3 noi pe care le plătești in 7 ani cu minim de efort. Acum, cu cât ai mai multe de închiriat cu atat mai ușor găsești firme mari ce plătesc sume babane pentru expați. Idem AIRBNB, cand e Poiana în toi îți vin 2-3-4 familii cărora le convine să ia toți la tine ca stau la un loc, ies împreună, etc.

    00
  17. mie mi se pare ca prognozele demografice sunt totusi optimiste.

    in blocul vechi (dupa 80) in care stateam 40% din apartamente erau goale, inainte am stat intr-un alt bloc unde 20% erau goale. am impresia ca e o situatie generalizata in bucuresti cu exceptia cartierelor dormitor gen pantelimon, colentina, dr. taberei, militari.

    00
  18. Centru de programatori in Galati, cine naiba crezi ca ar vrea sa lucreaze acolo?

    00
    • Si totusi, in Suceava, Piatra Neamt sau Botosani inca mai exista firme de programare, cu 3 ani experienta castigi undeva la 5.000 ron, daca locuiesti cu parintii este destul de ok.

      00
    • :))))) numai dacă locuiești cu părinții 5000 lei sunt destul de ok? Bai, da ce cheltuieli aveți? Eu zic că e destul de ok și dacă ai rata de până la 1000 lei și nu vrei super concedii de câteva ori pe an sau sa pui mult deoparte. Aia înseamnă destul de ok (nu bine, într-adevăr).

      00
  19. Acum 4-5 ani am vizionat un apartament de 2 camere la etajul 11 al unui bloc pe la Lujerului. Proprietara cerea 400Euro, am întrebat-o daca nu e prea mult că se găseau apartamente ok și pe la 300Euro. Mi-a spus că așa a sfatuit-o agentul imobiliar, că asta e prețul zonei.
    Apoi mi-a mărturisit că ultimul chiriaș nu a plătit ultima chirie și a plecat cu tot cu aerul condiționat.
    Pentru cei care nu știu, agentul imobiliar primește de la chiriaș jumătate sau chiar o chirie (așa e in Iași), așa că e in interesul lui să împingă preturile sus.
    Ultima dată când am închiriat prin agenție i-am cerut chitanță, a spus că nu poate să-mi de-a pentru că firma de imobiliare nu are certificat de prelucrare a datelor cu caracter personal.

    00
  20. Treaba e simpla: migrarea interna ! An de an curg spre orasele mari sute de mii de oameni, no joke. Si toti astia trebuie sa doarma si sa se sexeze undeva. https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11931112-cati-romani-muta-anual-orase-sau-zone-rurale-prefera-studiu-despre-migratia-interna-populatiei.htm Si asta se intampla pt ca nimeni nu investeste decat in aceste orase sau zone care devin foarte scumpe si foarte aglomerate.

    00
  21. Proprietatile imobiliare sunt investitii pe termen lung. Aici vor sta candva … chinezi…

    00
    • Si detinute de romani care lucreaza prin strainatate.

      Treaba e simpla, in vest trebuie sa scoti cateva sute de mii pentru apartamente in zona oraselor mai mari. Asa ca din 2 salarii dai avans la un mic imprumut bancar in Romania si mai platesti cateva sute in fiecare luna si iti iei cateva apartamente in Romania.

      Desigur si agentii imobiliari sunt vinovati. Suna la vreo cateva anunturi si o sa auzi ca e cautare mare si ca imediat se va vinde, piata e in crestere. Cand in realitate ma uit la case din Sacele de vreo cateva luni tot alea sunt de vanzare, tot la aceleasi preturi.

      00
  22. Presimt ca vine o noua criza. Preturile astea o sa cada iar la un moment dat.

    00
  23. Ce nu intelegi? O parte se duc dincolo, o parte sa trag catre polii de dezvoltare. Iar pretul reflecta cresteriile salariale justificate/nejustificate, cresterea benzina,motorina,gaz (functie de baril – pretul la baril nu tine cont de Ro, accize, etc), inflatie, proasta guvernare, etc. Iar daca tu ai luat o casa la 2 km in porumb acum 10 ani (eu) la un pret de 1 unitate, acum ca localitatea s-a dezvoltat la 5 km in porumb cu case de vinzare cu pretul de 2 unitati (in 15 ani s-a dublat salariul mediu), atunci casa ta acum valoreaza 2.2-2.3 unitati pentru ca tu nu mai esti in porumb. Asa cum si cel care e acum la 5 km in porumb peste 15 ani va fi si el pi centru.
    Ce plm nu se intelege? Ah, generatia y vrea in centru la 25 de ani si salariu de 30 ani vechime, ca merita casa si masa si bmw si concedii si gradinita particulara si bona si meserias la orice ora ale zilei si si si. Aha, acum inteleg.

    00
  24. @zoso vezi ca acum sunt o gramada de sate fantoma.

    00
  25. Pe langa plecarea in afara a tinerilor mai bagati in calcul scaderea drastica a natalitatii.E ultimul spasm al bulei imobiliare umflate cu pompa ,exact ca si piata fortei de munca unde toti patronasii spuneau ca daca nu iti convine mai sunt 100 de oameni dispusi sa iti i-a locul.Game over..nu mai ai oameni !

    00
  26. Logica e aceeași cu cererea de locuri la grădinițe din fiecare toamnă.
    Acum se nasc jumătate din copiii din urmă cu un sfert de veac, între timp au apărut câteva sute (poate mii, nu știu) de grădinițe noi, dar în fiecare toamnă e o adevărată paranoia colectivă a celor legați de subiect.
    Deci, din aproape 23 de milioane cu care ne-a prins revoluția am mai rămas circa 19,5 – 20 de milioane, dintre care vreo 4 milioane muncesc și locuiesc în străinătate. 20 scăzut 4 egal 16, iar toate știrile ne zic că cererea de noi locuințe e în creștere.
    Probabil știu cei din Certeze de ce își fac acasă măgăoi de câte 20-30 de camere cu banii câștigați afară. Intuesc criza imobiliară care va veni.

    00
    • Adevarat calculul facut de tine. Daca zbori mai des inspre Romania inaintea oricarei sarbatori o sa observi ca mai toata lumea in avion munceste in strainatate si toata lumea din avion are buletin adica este rezident (si fiscal) in Romania.

      Si acel16 este defapt un poate 16. Care oricum nu ia in calcul ca in momentul cand o parte din acei 4 o sa se simta suficient de stabili incat sa isi ia si copii cu ei.

      Nu va fi o criza, doar o revenire la normalitate.

      00
  27. In afară de orașele universitare nu creste nicăieri prețul.

    In restul orașelor totul se lovește brutal de plafonul prima casă, zici că au înnebunit.

    Apartament cu 2 camere3 camere, zone diferite vechi, nou, nu contează nimic, toate-s fix 60-65k.

    Se simte de la o poștă că sunt umflate in orașele neuniversitare dar asta e, așteptăm inflația de anul viitor să schimbe lucrurile.

    00
  28. Pentru Galati nu e nevoie de atatea analize economice. Piata imobiliara este sustinuta de videochat si prostitutie.

    00
  29. Da… dar eu stiu proprietar de apartamente care are 2 goale si nu le da in chirie pana nu primeste pretul cerut. Imens de altfel…. si asa sunt o multime.

    Deaia ii zice bula imobiliara :) o sa vedem ce va fi

    00
  30. Stiati ca la Galati are Intel deschisa o filiala cu circa 150 oameni?
    Mai sunt si alte cateva companii de IT. Se misca si la Galati lucrurile, dar mai greut… :)

    00
  31. Am mers de curand prin Galati seara la ora 19-20, zona centrala, Domneasca si Brailei (pentru cunoscatori). Nu se mai intamplase demult sa merg pe jos, mi-a facut placere, m-am uitat mai bine la cladiri, oameni etc.

    Asa am observat ca 80% din ferestrele blocurilor pe langa care treceam erau negre/fara lumini aprinse. A fost ciudat, adevarul ca multe apartamente sunt nelocuite m-a lovit. Atunci am realizat cat de gol este orasul in care traiesc. Ziua nu se simte, este trafic aglomerat, sunt multi oameni pe strazi.

    00
    • O, Galati oral meu de bastina… Combinatul s-a dus pe plua, santierul tot acolo, erau odata (prin 200X) firme de soft in Galati dar cu ~2000 RON net ce programator mai era nebun sa ramana acolo.

      Plus ca daca nu erai programator, tot in IT, puteai sa iei si mai putin. Cine a putut a plecat. Ultimul sa stinga lumina!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile