Pompierii voluntari ar putea fi o idee bună…

Am găsit la Alex un video cu echipamentul unui pompier voluntar, că tot au fost incendii în ultima perioadă prin Brașov.

Germania, o țară cu mult inferioară nouă, are un milion de pompieri voluntari la 80 milioane locuitori.

Nu atât numărul lor contează, ci ideea că un milion de oameni știu ce să facă în caz de incendiu, și nu stau și se benoclează aiurea la foc și fac poze cu telefoanele lor de 2mpx. Oameni care nu doar au asigurare pe locuință și stingătoare funcționale în casă și mașină, dar știu și ce să facă când apare pericolul.

Îmi doresc măcar jumătate de milion să aibă timpul necesar să meargă într-un weekend la un curs intensiv de pompier voluntar. Nu să aibă două genți de echipament în casă, ci să știe câteva lucruri de bază. Minimul. Nu lăsa aragazul pornit, nu face improvizații cu curentul sau cu gazul, ține un stingător în casă, vezi să funcționeze. Fă-ți asigurare pe casă, verifică gazul la doi ani, porcării din astea.

Logica minimă ar spune că pompierii ar trebui sa se ocupe intens de asta. E la mintea cocoșului: faci inspecții, dai amenzi, încasezi amenzile, te echipezi mai bine și pui și publicul în alertă prin intermediul amenzilor. Mai mult public în alertă, mai puține incendii.

#pazitivapielea

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Verificarea instalatiilor de gaze se face oricum obligatoriu o data la 2 ani de catre o firma autorizata, in caz contrar este oprita furnizarea gazului de catre distribuitor :)

    00
    • wanna bet? :)

    • @zoso: vrei sa pariem ca se verifica la 1.5 ani de fapt (in 10 ani mai intra niste verificari in plus). Si ca ilegal firmele asta fac in acelasi an si verificarea si revizia, revizia de 10 ani incluzand verificarea (ei factureaza separat si le fac la 3-4 luni distanta). Sau ca acum toti cei care au TERMOPANE sunt OBLIGATI sa monteze DETECTOR DE GAZE cu electrovalva, detector care la bucata costa 150 lei dar firmele il monteaza cu 400 lei. Asta e noul El Dorado….

      00
    • idem Vali

      00
    • Lol, in 2012 m-am mutat intr-un apartament in chirie. Dupa vreo cateva luni mi-a venit o somatie sa fac verificarea obligatorie la gaz, in caz contrar voi fi deconectat de la retea.

      Cand am ajuns la sediu GDF mi-au spus ca acolo nu e facuta verificarea din 1993. Ca si daca vreau eu sa o platesc nu pot rezolva pentru ca pe adresa aia nu exista contract de furnizare, iar pentru ca nu exista acest contract ea este nevoita sa sune o echipa sa faca deconectarea de urgenta. Evident era mijlocul iernii iar prorietarul nu mai calcase in Romania de vreo 10 ani. Centrala termica montata fara proiect? Checked!

      Ce-am facut? Am platit eu pe un cunoscut sa-mi verifice bransamentele si sa-mi monteze un detector de gaze, am mers in continuare fara contract, fara verificare si fara aprobare la centrala.

      In concluzie mai spune-mi despre cum te deconecteaza GDF daca nu ai verificare facuta …

      00
    • Barbatu’ a fost chemat de cateva zeci de ori de clienti care au ramas fara gaz. Ca vin aia de lucreaza cu e-on si verifica teava si, daca ai centrala si nu ai verificarea ISCIR valabila, ti-o pot trage frumos, ca-ti inchid gazul. E posibil sa ii prinzi intr-o zi buna (eventual in timpul iernii, cand inteleg ce nasol iti este sa stai fara caldura/apa calda) si te avertizeaza sa rezolvi in 1-2 zile. Au fost si cazuri din astea, cand omu’ l-a chemat pe consort sa-i faca verificarea centralei in timp util (cat i-au zis respectivii), dar au fost si ghinionisti care s-au trezit cu ‘robinetul’ inchis.

      Si misto este ca nu poate veni acreditatul ISCIR sa verifice centrala, daca e gazul inchis, pentru ca verificarea presupune sa mearga hodoroaga, iar asta nu se pune sa rupa sigilii ca nu are chef sa innopteze la mititica (inteleg ca-i caz penal).

      Deci suna-l pe ala cu verificarea sa iti spuna cand poate veni, suna-i pe astia cu ANRE-ul (de te-au blocat), adu-i pe amandoi si asa te rezolvi.

      Nus’ cum e prin partea aia de tara, aici la sat in Timisoara, cam se tin de treaba asta.

    • Daca esti individual ii doare la basca. Speriatul asta cu deconectarea il folosesc ei ca sa intimideze asociatiile de proprietari sa accepte orice vor ei.
      „Aveti robineti mai vechi de 5 ani, trebuie schimbati ca altfel va taiem gazele, nu conteaza ca totul functioneaza corect. Ca noi ii schimbam fara sa oprim gazele si daca apare o scanteie flacara din teava are minim jumatate de metru nu e problema”.

      00
  2. În afară de niște cursuri de 90 de ore de „servant pompier” necesare unei angajări, nu par să existe cursuri de weekend. Ar merge o campanie de conștientizare făcută de o firmă care să organizeze astfel de cursuri.

    01
  3. Pe langa blocuri, prin cartiere, pe trotuare sunt hidranti pusi in asfalt (se vad ca au capac din fonta, oval…) si intrebarea…. oare mai sunt functionali ? Ar fi o idee ca unii locatari sa fie pregatiti sa-i foloseasca si sa aiba echipament necesar.

    00
  4. Cumva nu se pupa ce zici tu cu cursul intensiv de pompier voluntar si simpla idee de a nu lasa aragazul deschis. Eu mai degraba as vrea sa vad stingeri de foc real (in mediu organizat evident), cursuri de respiratie in caz de fum, ce sa salvezi in cazul in care arde casa vecinului, cum te racordezi la hidrant, ce fel de foc ai voie sa stingi cu apa si unde se folosesc alte substante, cum limitezi pagubele pana ajung pompierii profesionisti, curs de prim ajutor, chestii de genul asta.

    00
  5. Cica 105 e deviat in Bucuresti din cauza unui incendiu, ca tot veni vorba….

    00
  6. Ar fi o mega realizare dacă ar merge măcar la un curs de prim ajutor :)

    00
  7. NOU
    #13

    Ar fi prea multe de vorbit.Da de ce sa nu vrem si autostrăzi sau salarii ca in Germania ,pina la voluntari
    Voluntariatul in romania e o gluma proasta,iar voluntariatul la pompieri una si mai proasta
    Stiu ca primează puterea exemplului personal,uite Bucureștiul căuta voluntari.Te bagi?

    00
  8. Eu nu sunt de acord, platim impozite la stat ca sa avem pompieri de stat, politie de stat, stat de stat etc.

    00
  9. Pompier voluntar inseamna ceva mai mult: Sa stie cum se intervine la un incendiu, cum se foloseste un stingator, cum se identifica repede caile de acces si cum se actioneaza pentru deblocarea lor, sa poata face o evacuare in ordine si in flux constant, sa poata oferi sprijin pompierilor profesionisti la interventie, etc. Erau, in vremea lu Ceasca „garzile patiotice”, niste formatiuni de cetateni, instruiti pentru orice fel de situatii in care e nevoie de sprijin – in special cataclisme naturale, incendii, etc.

    00
  10. Eu tin minte ca pe vreamea lui raposatul se tot faceau exercitii de aparare impotriva incendiilor.
    Totul era voluntar si oamenii aveau o oarece educatie in a gestiona cum trebuie stingerea unui incendiu.
    Nu stiu ce se mai intampla acum dar fiecare institutie or comunitate (ma refer la cei de la tara destul de departe de orase) ar trebui sa aiba o echipa de voluntari care sunt chemati imediat cand este un eveniment.
    Am vazut in schimb ce se intampla prin alte parti.
    Copiii au notiunea evacuarii in stare de urgenta si sa vezi ce displicinati sunt cand au cate un firedrill la scoala. Intr-o zi m-am amuzat de fiica mea ca a auzit undeva un sunet asemanator cu soneria de la firedrill si mi-a si zis ” tati trebuie sa plecam de aici imediat „.
    Anul trecut am fost undeva la tara destul de departe de oras la o adunare de romani (undeva in Canada) era ceva sarbatoare si preotul de acolo era si pompier voluntar. Ne-a zis ca au o aplicatie pe mobil care ai avertizeaza despre eveniment. Fiecare dintre voluntari raspundea la apel si putea confirma daca e in zona si poate participa la eveniment. Desigur aveau statie de pompieri cu toate echipamentele necesare.
    Aici pompierii sunt foarte respectati.

    La inceputul lunii Mai aici in provincie (Alberta ) a izbucnit un foc mare care a afectat foarte mult orasul Fort Mcmurry si imprejurimile. Nici la ora asta incendiul de padure nu este stins. Au evacuat orasul care a ars in proportie de 20% si nu au avut nici o victima.
    Cautati de curiozitate pe you tube :

    Noi la companie avem macar un firedrill la 2 luni daca nu si mai des. Avem un punct de intalnire si trebuie sa fim cu totii acolo in cel mai scurt timp. Se si cronometreaza timpul sa se vada viteza de reactie a personalului .

    00
  11. NOU
    #19

    cel din filmulet e un pompier voluntar platit

    00
  12. Vali, dar avem asa ceva si aici, in Romania :D

    https://www.igsu.ro/media/banners/Afis_Voluntariat.jpg

    Si regulamentul: https://www.igsu.ro/anunturi/Activitatea_voluntariat_in_cadrul_ISU.pdf

    M-as fi prezentat imediat dupa citirea despre initiativa de a forma pompieri voluntari, insa ma impiedica niste chestii minore legate de niste medicamente pe care le iau. Voi merge totusi sa pun o intrebare, desi sunt 99% sigur de raspuns…

    00
    • ești lejer. eu am pățit ceva mai amuzant la recrutare. la un control, eu și incă doi băieți, pentru că eram „prea slabi”, ni s-a pus diagonisticul „consumatori de heroină”. mie mi-a picat fața. celorlalți doi la fel. dfupă care am mers la control și am aflat ca nu au cum să verifice dacă consumăm sau nu. si ne-au refuzat la armată (oricum mergeam la facultate).

    • Hmm, bine de stiut. Si ca nu se verifica, dar si faptul ca te drogai inca din liceu :)

      Doctori pregatiti acolo, numa’ se uitau la tine si ziceau: „A, asta consuma heroina!”. Nu ti-au spus si cum consumai, injectabil sau tragand pe nas?

      00
  13. Aici e tara nimanui!

    1:10 am
    – Buna seara, ma numesc X, s-a aprins cosul unei case pe strada X din Fagaras la numarul Y, iese o flacara de 2-3 metri de deasupra casei.
    – Noi suntem Brasovul.
    – Stiu ca sunteti de la Brasov, casa e la ~300m de ISU Fagaras, e suficient ca cineva de acolo sa se uite pe geam ca vede flacara. E flacara si un nor mare de fum!
    – Sunteti sigur ca flacara are 2 metri?
    – Da, doamna, sunt inginer stiu cat inseamna un metru. Acum le bat in geam – eram deja vreo 4-5 persoane care bateam in geamuri si strigam ca arde casa – trimiteti repede o masina ca e flacara tot mai mare.
    – Bine, hai ca trimitem pe cineva.

    1:20 Trece o masina de la jandarmerie pe langa noi. Intre timp proprietarii au rapus focul cu vreo cateva ligheane de apa aruncate in soba.

    1:23
    – Plutoner X de la jandarmeria Fagaras, da unde vezi tu foc?
    – *ba ejti’ prost?!?* Ohooo, ati trecut pe langa noi aiurea. Nu vedeti ca inca ies scantei pe hornul casei? Acolo era foc, da’ era acum un sfert de ora, intre timp i-am ajutat pe oameni sa-l stinga *plm de prosti, ati venit cu masina de jandarmerie de la cativa km in loc sa va uitati pe geam din comandamentul de la 300m, dobitoci*

    1:25 ajung la fata locului un cadavru de masina de pompieri, ambulanta si inca vreo doua utilitare mici. Sa faca proces verbal.

    Toate astea in conditiile in care in ultimii ani am sunat de vreo 10 ori la 112 si niciodata nejustificat. Dar hai sa tratam orice apel ca pe o posibila teapa, nu o posibila urgenta. FFS!

    PS: Stiam fix numarul casei si strada pentru ca aia caroara le ardea casa erau un clan de suedeji pe care ii snopisem in bataie urat de tot fix acum 11 ani. Am batut tot ce-a miscat pe strada, in curte sau in casa. Jandarmerie, SMURD, tribunal, etc.

    Inchiputi-va confuzie pe fata aluia cand ii bateam cu pumnii in geam la 1 noapte si ii spuneam sa arunce apa in soba ca ii arde casa! Mi-a multumit ca am putut trece peste problemele noastre si l-am ajutat, ne-am strans mainile si asta a fost tot.

    00
  14. Păi noi avem SVSU – serviciul voluntar pentru situații de urgență. Oamenii știu ce au de făcut. Iar dacă ești angajat și ai participat la instructajul SSM, știi ce ai de făcut în cazul unei situații de urgență.

    00
  15. Am dorit sa fac un exercitiu practic de utilizare a stingatorului la o firma cu 500 angajati si am fost surprins sa vad ca doar 8 persoane au participat

    00
    • Eu vreau sa fac exercitiu practic de utilizare a stingatorului la firma unde lucrez, care are 9 angajati, si doar 1, eu, am confirmat participarea…

      00
  16. Chestiile de bază cu privire la incendii se făceau în stagiul militar, la toate armele, plus primul ajutor și chestii în caz de cutremur, inundații. Dar nu mai este stagiu militar.

    00
  17. NOU
    #28

    In Iepoca de Haur,pe vremea Odiosului,se faceau obligatoriu cursuri PSI la fiecare loc de munca.Blocurile de locuinte aveau obligatoriu „instinctoare” pe fiecare palier si nise in care erau furtunuri cu ajutaj,legate la reteaua de apa(gratuita).Tot cetateanul avea habar ce sa faca in caz de incendiu,dar aia de atunci ersu prosti si comunisti.Intre timp lumea a evoluat,s-a mai desteptat,si-au luat aifoane cu camera si oricum nu-i treaba lor din moment ce exista ISU.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)