Polonezii care votează au ales un partid autoritar

Cel puțin eu așa înțeleg de aici: 1/3 din polonezi au adus la putere un partid, PIS, care s-a apucat să facă ceea ce a promis, să controleze puternic statul, societatea și să fie amuzant pe temele avortului și asistaților social. Cam cum a făcut PSD când era Ponta la putere și cum probabil va face PSD de luna viitoare.

E cam la fel: unii au stat acasă și alții au ales ce el trebuia. Protecție socială, mai puțină democrație, mai puțină libertate, mai puțin hipsteri cu păreri. Că libertatea nu ține de foame, iar hipsterii sunt prea tari în clanță și au impresia că, dacă sunt mai deștepți decât talpa țării, ar trebui să conducă.

Și oamenii n-au chef de așa ceva.

porc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Eu, unul, m-am saturat sa vad aproape zilnic poze cu mircea badea.

  2. E soi rău, are botu’ lung!

  3. Prevad un 2000-2004 autentic. Prietenii stiu de ce (vorbesc)!

  4. /the pig is dead/

  5. Adevarul e ca tarile fost comuniste sunt inclinate spre socialism (ca sa nu zic comunism de a dreptul).

    Asta se vede in Romania si pe Facebook, si pe strada, si in comentarii la diferite articole online cand mai apare cate unul plangandu l pe Ceausescu.

    Argumentul suprem e mereu: da, da aveai casa, masa, masina, de lucru si 2 vacante pe an.

    Majoritatea popendulatiei e multumita cu chestiile de baza si efectiv nu au ambitii prea mari.

    Degeaba incerci sa i explici ca aveai o masina cu care nu puteai circula decat in Romania, pentru ca omul nu apreciaza libertatea la adevarata ei valoare.

    Degeaba incerci sa l convingi ca acum poti avea 3 masini daca pentru asta e nevoie de multa munca, pentru ca el vrea program de la 9 la 5 dar rasplata mai mare in raport cu ceea ce produce.

    Din cauza asta multi inca saliveaza dupa posturi la stat sau in vreun birou unde tot ce au de facut e cafea dimineata si plimbat hartiile la pranz.
    Ulterior, tot astia sunt aia care se plang ca vecinu si a cumparat X si Y fara sa ia n considerare ca vecinu isi asuma niste riscuri si poate munceste 12h pe zi n timpul saptamanii si 6 in weekend.

    Intrebarea e insa, asa erau cu totii si inainte sau e efectul comunismului pe termen lung?

    • Problema poloniei nu e cu comunismul ci cu nationalismul….

      Law and Justice (Polish: About this sound Prawo i Sprawiedliwość (help·info)), abbreviated to PiS, is a right-wing[16][17][18] national-conservative,[2][3] and Christian democratic[7][8] political party in Poland. With 216 seats in the Sejm and 56 in the Senate, it is currently the largest party in the Polish parliament.

    • Vorbesti ca sa te aflii in treaba, deja aia cu argumentul tau suprem au cam uitat pana si ei de el si oricum nu mai oportunitatea sa il zica. E mai mult tinut in viata de astia care il tot repeta acuzandu-i pe ceilalti ca il zic. In momentul de fata argumentul suprem e sa ni se dea, ca marea majoritate rup saracia-n doua si nu prea au mari sanse sa scape de ea. Si nu au nici un fel de suport din partea arogantilor care cauta replici bune de dat pe internet.
      Aseara comenta pe un grup una cu nume de familie de prin rusia si un bou ii tot zicea chestii in rusa. Tipa ii zice ca nu e rusoiaca si nu vorbeste rusa. Tipul ii raspunde „iti vorbesc asa pentru ca nu esti romanca si vreau sa stii asta”, mai zi ceva.

  6. NOU
    #12

    Porcu face conexiune cu pamantul

  7. Domnu’ Zoso, comparația între RO și PL este forțată, cel puțin pe zona religiei și a influenței bisericii în stat.
    În Polonia, influența Bisericii catolice este evidentă, directă și nemijlocită. Ca să zic așa, BOR ar fi încântată să ajungă la un asemenea grad de putere!
    Polonezii sunt mai conservatori, mai ales pe problema avortului, și pentru că au avut un papă polonez, Ioan Paul al II-lea, care era destul de inflexibil în ce privește problemele legate de sex și sarcină și care a refuzat să vorbească despre prezervative în Africa, deși asta ar mai fi ajutat la controlul răspândirii SIDA în zonă, unde face ravagii (mai ales) în urma sexului neprotejat. Pe de altă parte, încă de prin 2007, unele poloneze mergeau în Ucraina să facă avort, pentru că în propria țară, mulți doctori le refuzau pe motive de conștiință (iar unii recunoșteau, în privat, că nu vor să fie expuși la criticile bisericii, destul de vehementă). Înțeleg că acest trend a continuat și a contaminat și decizia politică. În România, BOR are alte obsesii – sectanții, homosexualii – și nu-și permite decât să critice discret recurgerea la avort (mai ales că în România, avortul este cea mai la îndemână măsură contraceptivă). Dar, la noi, interzicerea avortului este o măsură sinucigașă dpdv politic, deoarece ar aduce aminte de Ceaușescu. Așa că slabe speranțe să vedem vreo inițiativă de la PSD pe această zonă.

    În al doilea rând, catolicii polonezi nu se simt amenințați de nimeni și știu că pot încerca să schimbe sistemul din interior, transformând influența socială în acțiune politică. În schimb, ortodocșii noștri se luptă mai degrabă pentru întâietate („Biserica Națională”) și acceptă să pactizeze cu puterea politică de dragul sprijinului financiar și al recunoașterii (vezi obsesia cu Catedrala Mântuirii Neamului – unde „neamul” este cel românesc, e clar?). Pe scurt, catolicii polonezi au un plan pentru propria țară, BOR are doar o strategie pentru propria propășire, acum și-n veacul vecilor!

    Revenind la politică și riscurile la adresa democrației, ați observat că Dragnea&Co. deja vorbesc cam des despre cât de stabilă este România și cum vecinii noștri polonezi și unguri au luat-o pe cărări greșite și nu mai pupă mâna Bruxelles-ului, ba nici pe-a Casei Albe? Asta mă face să cred că pesediștii o să joace comedia elevului care stă cu mâna pe sus nu pentru că îi place școala, ci pentru că a învățat și el o lecție și vânează o notă mare, mai ales după ce a observat că premianții de ieri au căzut în dizgrație pentru că și-au lăsat părul mare și s-au apucat de fumat prin WC-uri… Lecția este capitalismul sălbatic cu permis euroatlantic, adică exact cel în care pesediștii (și nu numai ei) se mișcă precum peștele în apă. Și în care până și măsurile de protecție socială aduc bani buni (a se vedea scandalurile cu firmele care au profitat de programul Cornul și Laptele, sau cele legate de beneficiarii caselor ANL ș.a.m.d.).

    Nu în ultimul rând, (e părerea mea, poate greșesc, dar nu prea cred), românii sunt mai deschiși la influențele occidentală, în timp ce polonezii sunt, la esență, tot niște țărani slavi care, ca și rușii, se țin cu nasul pe sus… Și nu, nu e lăudăroșenie păguboasă, pentru că nu spun că suntem noi mai deștepți, ci că ei sunt la fel de proști ca noi. Doar că ne-am învățat noi să îi privim ca pe niște premianți ai regiunii, după cum facem și cu ungurii, ceea ce este o prostie. Cum era de așteptat, de la atâta gâdilat vestic în creștete, le-au ieșit coarnele ambilor vecini și, în cele din urmă, și-au dat arama pe față.

    • vreau sa-ti dau o bere!

    • SS, foarte bine punctat legat de diferentele intre influentele bisericilor in societatile romanesti si poloneze.
      singura chestie la care te-as cam contrazice este legata de deschiderea la influentele occidentale: prin anii 90 am fost de cateva ori in polonia si cehia si mi se parea ca functionarea institutiilor e mai „occidentalizata” decat la noi (plati cu cardul la institutii de stat! prin ’97 daca nu ma insel, birocratie mai putina si mai eficienta, gari mai curate cu peroane mai inalte si trenuri care ajungeau la timp, transport in comun mai cu cap si care acopera mai bine zonele deservite-asta desi trenurile si autobuzele nu erau tehnic cu nimic mai bune decat ale noastre). acum sunt plecat din romania si la nivel de om mediu ii percep pe polonezi ca pe orice estici (intalnesti printre ei de la geniul in ce stiinta vrei tu care s-a realizat in vest pana la genul de pitipoanca penala, exact ca in romania sau la romanii emigrati). deci de-acord cu tine ca ii idolatrizam degeaba (iar despre unguri, daca citesti un pic istoria lor din secolul 19 si vezi ce idei aveau latifundiarii lor, ii idolatrizezi pe pasoptistii romani pentru progresism, ok e alta discutie.
      insa tara tot o percep ca fiind un pic mai „occidentala” ca ro, si cred ca explicatia e dpmdv ca au avut niste elite si/sau decidenti mai prooccidentali decat noi (da, si eu pot gresi aici). si da, ei aau avut de muuult o diaspora in america (bine, is vazuti ca muncitorii prosti printre albi) dar noi nu am avut nici macar atata.
      my 2 cents.

    • Polonia este occidentala :)
      Daca esti conservator nu înseamnă ca nu esti occidental. Spania, Portugalia, Irlanda sunt cat de in vest se poate in Europa si pana acum câteva zeci de ani erau foarte conservatoare.
      Pe de alta parte, du-te sa vezi cat si cum se practica prostitutia prin orase mari din Polonia si o sa zici ca noi suntem aia intepati si ei un fel de amsterdamezi.

    • @tudor

      diferența între noi și ei s-a făcut imediat după ruperea blocului comunist estic, dacă aveam norocul să-l avem la cârmă pe Rațiu eram probabil cam ca ei acum, sau chiar peste, dar din păcate l-am prins pe iliescu și fsn, care fsn e încă acum la putere în mai tot spectrul politicii actuale mioritice. atunci s-a scris „karma” mioriței …

    • @mobutu: nu vreau deloc sa contrez ce zici tu legat de ratiu, astept si eu cu mare interes decesul lui iliescu.
      insa eu zic ca se facuse diferenta inainte de revolutie. au inceput reformele cu cativa ani inaintea noastra, iar exemplele cu transportul in comun se bazeaza pe infrastructura si material rulant din anii contructiei socialiste. nush daca iti aduci aminte cati turisti polonezi veneau in ro (sau o tranzitau spre bg) cu masini personale (rata motorizarii era mult mai mare la ei decat la noi, eram penultimii din europa in anii 80 si nu m-ar mira ca inca sa fim). din punct de vedere al structurii socio-economice, din ce am citit eu prin presa si povestit cu polonezi, situatia de la ei semana cu cea de la noi: industrie nerentabila la greu, procent ff. mare din popendulatia activa in agricultura, probleme de aprovizionare cu alimente in anii 70-80. faptul ca dupa revolutie ne-au luat la indicatori economici e numai partial explicat de reformele mai dure facute de politicienii lor in anii 90.

  8. foarte bine! foarte bine! autoritarism peste tot, sa puna biciul pe oamenii muncii si sa le inchida gura da-i dreaq!
    sper ca psd sa bage tara in default, sa avem un deficit de 20-30% sa ne indatoram, sa curga lapte si miere 1-2 ani si dupa aia sa dam foc la puscarie si la casa de nebuni si sa ne caram de aici!

    • oh, scenariile extreme n-or sa se intample.

      tot cea vrea psd este sa controleze dna-ul, sa poata face in liniste contracte cu statul la preturi preferentiale.

      biciul? nu, nici pomeneala, va mai inventa niste taxe si mari niste impozite (dar asta nu acum, ci peste vreun an, dupa ce vor finanta deficitul din imprumuturi).

  9. @hash

    din pacate chestiile se fac praf a dracului de repede in ultimul timp -vexi brexit – si habar n-avem ce o sa fie la anul.

    asa ca se pot intampla si chestii mai neobisnuite.

  10. Sa plătesti drepturi de autor pt poză
    Ha ha ha!
    Curea iti iau eu .

  11. Ba ar fi normal ca talpa sa mai invete cate ceva de la hipsteri. Prea si-au luat-o in cap taranetii de când li s-a spus ca toata lumea e egala. Cum ar veni, de când nu li s-a mai spus ca sunt prosti (din cauza corectitudinii politice). Egalitatea e in drepturi, nu in chestii gen lipsa de educatie si cultura.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile