Politică: români, idei, sinecuri și democrație

Actuala dispută politică pe numirea premierului și formării guvernului ilustrează ceva mai mult decât bătălia pentru funcții și sinecuri a politicienilor români. Nu, nici dorința de a face bine, cum naivi am fi să credem, ci modul în care înțelegem democrația odată ce ajungem în funcții.

Înainte de toate, aș mai sublinia o dată că se vede de ce e prăpăstios să avem 20 de formațiuni mici, care să șantajeze pe toată lumea cu câte ceva și cât de păgubos e să stăm acasă când se votează.

Bun. De ce nu vrea nimeni să cedeze și de ce românul e neam de pus cu fundul în potecă? Pentru că, odată ajuns sus cineva, îi ignoră complet pe restul și refuză orice fel de idee bună venită de la cineva de sub el. Democrația e bună până ajungi sus, după aia liber la despotism. O idee bună venită de la altcineva de mai jos nu se pune în practică pentru că l-ar ridica pe autorul ideii, și nu vrem oameni puternici și cu inițiativă sub noi, că dacă ne subminează autoritatea și scaunul.

De asta nu vor unii să cedeze și de asta românii funcționează prea des pe principiul “dacă nu se face cum vreau eu, mai bine să nu se facă deloc”.

10200910371006560

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Uite aici
    https://www.ebihoreanul.ro/stiri/liderul-aur-george-simion-la-oradea-pe-fuga-impreuna-ii-dam-pe-toti-afara-160679.html

    Astia au bifat toate casutele ce tineau de dezamagirile oamenilor inainte de alegeri.
    Acum bifeaza si casuta cu „Dupa alegeri politicienii uita de noi si nu-i mai vedem 4 ani”
    Periculos!

    00
  2. Sau pe scurt: de aia sunt atat de multi de vor sa fie sefi si sefuti.

    00
  3. Este trist că se întâmplă așa, dar sincer as vrea opinia cuiva care a stat 10-20 de ani prin alte state, state civilizate in viziunea noastră, chiar nu am avut ocazia prea mult să discut politică cu străini. Dar când am avut posibilitatea din cele relatate de ei despre guvernele lor, mari diferențe față de ce se întâmplă în România nu am semnalat.

    Poate vine cineva din Canada, Germania, Portugalia, Elveția, țările nordice. De Anglia să nu aud, că m-am lămurit cu brexitul un fel de AUR-ari că la noi, cred că ei au lansat trendul asta european.

    00
    • Nu am stat chiar 15 ani dar cred că și cine a discutat de 2-3ori politica cu un străin sau mai citește și presa străină poate să îți zică:
      – prezenta la vot (Europa) in țările la care ne uitam cu jind
      – numărul de partide. Poate fi mare/mic in funcție de cum se constituie legislativul respectiv dar în câte țări nu se găsește unul capabil de majoritate? E că în afaceri. Nu vrei o fragmentare de 3% la toată lumea dar nu vrei nici duopol sau alte aranjamente de genul.

      Nu zic că la noi e excepțional, dar nimic nu se construiește prin coaliții veșnice. Cel mult ca în Franta, unii au făcut chestii cândva și vin alții la spartul târgului să protejeze felul de viață.

      00
    • 10 ani in Irlanda: sistemul de vot uninominal obliga alegătorii sa cunoască alesii, candidații fac campanie in persoana, vin la usa ta, dupa ce sunt alesi oamenii stiu si de obicei apelează la deputatii care reprezinta circumscripția.

      00
    • in Franta de 5 ani:
      Francezii se informeaza foarte mult de politica interna (mult mai putin de cea externa) si citesc f mult inainte de alegeri.

      Asta n-a dus la „progresism” cum cred ca romanii ca daca te informezi votezi cu progresistii neaparat si ii scuipi in freza pe conservatori.
      Ai En Marche care e o struta camila care l-a impins pe Macron presedinte, care se dau de centru insa e format din socialisti de stanga.
      Apoi ai vreo 50% partide de extrema dreapta ca FN, France Insoumise si altele.

      Ar putea parea ciudat la prima vedere dar cred ca asta arata clar natura duala a unei societatii. Dreapta, stanga, progresism, conservatorism.

      Cu cat progresismul e mai agresiv, cu atat exista o rezistenta si o reactiune conservatoare.

      Tot alt-right-ul pe care il vedeti in lume si destul de tarziu in Ro e rezultatul agresivitatii feroce a extremei stangi. Trump e rezultatul unor democrati f agresivi, AfD e rezultatul dementei de Merkel.
      in Franta partidul lui LePen conduce detasat. De ce?

      pai cand Biden iti spune ca copii trebuie sa-si aleaga sexul la 8 ani, ma gandesc ca nu toata lumea e asa incantata.
      cand LGBTQ+ iti spune ca daca te identifici ca femeie atunci poti sa mergi in baia femeilor sa faci pisu atunci trebuie sa existe o reactiune.
      Cand nu poti sa mai zici absolut nimic, de la „negru” la „femeie/barbat” pentru ca esti „canceled” de niste dementi de stanga atunci trebuie sa existe o reactiune.

      Asa ca AUR nu e o surpriza si nu e o surpriza nici ponderea pe care o are, probabil va ajunge la nivelul USR si se va stabiliza. asa e natural. daca nu va place atunci poate ar trebui sa traiti intr-o dictatura progresista care dicteaza unica doctrina insa asta va duce implicit la un dezechilibru social si asta se vede cel mai mult pe blogurile care au ales sa cenzureze discursul neconform cu parerile autorului. au devenit anoste, un fel de laba in cerc in care comentatorii isi dau dreptate reciproc si cam asta e.

      ironic, ceea ce se chema la origine progres a devenit regres.

      00
    • >>cand LGBTQ+ iti spune ca daca te identifici ca femeie atunci poti sa mergi in baia femeilor sa faci pisu atunci trebuie sa existe o reactiune

      Da, dar o reactie normala e sa le zici mai dati-va-n plm cu aberatiile voastre, nu sa votezi dementi care sa te conduca, ca daca faci asta esti la fel de idiot ca ei.

      00
    • @Radu, daca statul ar incuraja libertatea de expresie ai putea sa faci asta, da.
      Cand statul adopta ca politica de stat discursul extremistilor (ca in US) atunci nu-ti mai permiti sa le zici pentru ca risti sa ai de-a face cu Statul.
      Universitatile in US au de cativa ani coduri de limbaj, ce ai dreptul sa spui si ce nu ai.
      In Romania inca nu e cazul si sper ca nu va fi cazul in urmatorii ani dar e clar ca bate un vant fascist prin toata lumea vestica si o incercare de impunere a doctrinei „progresiste” care n-are nicio treaba cu drepturile individului ci doar cu drepturile minoritatilor.

      00
    • E aberant ce se întâmplă în țările așa zis civilizate, citisem că în Noua Zeelandă voiau să renunțe la „ladies and gentlemen” pentru că nu era o formula incluzivă, adică nu ii includea și pe aia care se declara pinguini cu sula mica. In Canada erai pasibil de sancțiuni daca nu folosești pronumele alese de anumiti oameni, adică îl vezi pe ăla că i se bălăngăne, dar să-i vorbești la feminin, slde pronumele inventate nici nu mai aduc vorba, Trudeau e un cretin, prima lui grija a fost să aibă un cabinet cu reprezentare egală pentru ambele sexe, competența nefiind prioritară, important e ce sex ai, urmează să fie important cu cine te futi, și eventual in 50 de ani vor fi locuri in guvern pentru aia care nu se fut.

      00
    • Da, sa nu veniți in tarile asa zis civilizate, ca e nasol. Plus, deja sunt prea multi romanache.

      00
    • Dupa 20 de ani in Canada pot spune ca politicienii sint la fel ca in romania.
      Omul de rind e prea putin interesat de politica canadiana si mai mult de lucruri banale. Paradoxal canadienii cunosc mult mai mult despre aventurile lui Trump fata de premierul canadei.
      Coruptie? Politicieni mincinosi? Le avem pe toate.
      Mai rau este faptul ca datorita banilor politicienii sint vasalii firmelor mari si politica care o fac pun in plin plan firmele si pe un plan secund oamenii.

      00
    • @Alex, in Franta e atat de rau cu PC incat pe mine ma bate gandul serios sa ma intorc in Romania si sa ma mut la tara, departe de orice forma de civilizatie moderna.

      Practic, orice zici, poate fi ofensator pentru cineva. Ca e gender identity, ca e religie, ca e politica poate fi ofensator la modul f usor.
      Mai rau, nu mai exista nuante, doar alb si negru (sic).

      Compromisul de a vorbi doar de vreme (desi si aici apar tensiuni caci incalzirea globala e pe agenda stangii dar nu si pe a dreptei si daca spui ca e o toamna normala, esti climate change denyer) pentru tot restul vietii mele e prea mare.

      Se mai intreaba unii de ce astia plecati de mult in diaspora mai scriu pe blogurile romanesti, uite, asta poate fi un motiv.

      Ma rog, pe unele bloguri caci o mare parte au devenit PC si au hotarat sa faca laba in cerc.

      00
    • Uite că la asta mă așteptam :) cam este o uniformitate.

      00
    • pensionaru, in capul tau e o struto-camila.

      zici ca in franta, unde votantii se informeaza ce voteaza, informarea asta nu a dus la progresism, apoi zici ca desi nu duce la progresism au ales un socialist de centru-stanga (adica progresist). apoi, desi informarea nu duce la progresism, din cauza PC (adica iar progresism) nu mai poti insulta oamenii pe strada ca in ultimul catun din Romania. si ca acum vrei sa pleci din franta pentru ca sunt prea progresisti, desi faptul ca sunt informati nu duce la progresism, chiar daca au ales progresisti si progresismul a ajuns asa de grav in franta incat nu mai poti trai acolo printre atatia progresisti :)))

      00
    • @Pensionaru

      Nu cred ca intelegi ce e aia extrema stinga. Partidul Democrat (din SUS) de exemplu e de centru.

      Mi se pare socant cum un roman (care ar trebui sa cunoasca istoria recenta din Romania) face aceleasi greseli ca multi amerciani ce considera ca liberalismul, comunismul si socialismul sint sinonime.

      Trump nu e rezultatul democratilor agresivi. Trum e un egoman, mitoman cu o proasta educatie.

      00
    • @Me de ce nu vrei sa zici că Trump e un fel de Gigi, să înțeleagă tot românul.

      00
  4. ”se vede de ce e prăpăstios să avem 20 de formațiuni mici, care să șantajeze pe toată lumea cu câte ceva și cât de păgubos e să stăm acasă când se votează.”

    – ori vreți să ieșim toți la vot și acceptați că nu gândim toți la fel ( majoritatea nu gândim oricum ) și rezultă fragmente de partide care mai de care mai reprezentative pt. gărgăunii din capul fiecărui grup
    – ori de fapt vreți să votăm toți cu partidul cel mai probabil șă poată guverna singur că doar vedem ce bine a mers cu guvernarea PSD de după 2016 ( până și Năstase râde de ei ).PSD-ul e cel mai sincer la apelul la vot că le cer votanților să voteze cu ei că sunt puternici și atât )

    00
    • Unii au mai auzit cat de bine era cu democratia in cadrul partidului unic. Spoiler: Nu era grozav. Acum noua dogma ne invata ca 2-3 partide sunt arhisuficiente, altfel e rau. Aparent un smecher suprem e nasol, 2-3 smecheri supremi e bine. Evident, la suprafata, ca dedesupt smecherii tot aia sunt, dar e mai mult de munca sa controleze zece marionete, in loc de 2-3 marionete.

      00
  5. Salut!
    De asta am avut noi „domn străin”. Că ai noștri nu reușeau să se pună de acord între ei…
    Parcă așa ni se povestea la școală.

    00
  6. Mircea, fa-te ca lucrezi! remake cu un actor de la Hollywood.

    00
  7. Nu. Avem o atitudine cand e vorba de gunoaie primarul de la sectorul 2 de ce nu lupta cu mafia si s-a transformat intr-un politician, iar Clotide care nu vrea sa plateasca un cent peste e luptatoate si cand vorbim de politicieni si negocieri, alta atitudine. Parca nu vorbim tot de gunoaie.
    Anul trecut cand useristii au venit cu foaia in mana si l-au investit pe Orban: „Ne-au promis ca doua tururi, ca sectia speciala, ca ne vor asculta, ca dna-ul padurilor, n-am semnat nimic”. Ce naspa sunt astia acum ca vor Camera Deputatilor si nu il vor pe Orban. Pe Catu vad ca nu il mai plange nimeni.
    Cat se negociaza Barna cu Orban n-am vazut sa se continue celelalte negocieri pe fonduri, programe. Luni se investeste parlamentul si noi o frecam noaptea in sedinte de partid. Luni USL 2.0?

    00
    • As voi sa discutam un pic de situatia gunoaielor. Eu stau intr-o zona „buna” de case, oarecum central cu „de toate” (french backery, mega din ala scump cu vinuri etc). S-a umplut cu gunoaie dar nu ar exista nici un motiv zic eu. Scot pubela saptamanal si saptamanal o bag la loc in curte goala. Si atunci de unde sunt gunoaiele astea in punga pe care nu le mai ridica rosalu/rebu/whatever? Ca inainte treceau in fiecare seara cu un Iveco mic seara si ridicau toti sacii dar acum nu mai trec. Si presupun asa:
      – oameni care nu au pubela ca le ocupa spatiu in curte (?) sau ca nu concep sa tina gunoiul in curte (?)
      – case unde sunt 1-3 firme, care produc mai mult gunoi decat o familie normala si care scot elegant in fiecare seara sacii la poarta ca nu le ajunge pubela pt toata saptamana
      – pesedisti frustrati (ft. plauzibil daca ma uit la rezultatele pe sectie, nu doar saracii voteaza pesedeul! promit!).

      Alte variante?

      00
    • @Jan Intai o observatie personala: am trecut acum o saptamana prin sectorul 1: piata mures, piata chibrit. grivitei, mihalache, am vazut gunoiul stradal, inca nu e rau(avand ca punct de referinta sectorul 6).
      Motive pt gunoi au colegii mei care locuiesc acolo: firmele la parterul blocurilor care depoziteaza pe spatiu public, cetateni binevoitori obisnuiti sa lase gunoiul pe oriunde, nu cred ca tine de partid.
      Avand in vedere ca exista conflict deschis intre primarie si firma de gunoi nu as exclude practici murdare, inclin sa cred ca asta e comportamentul normal. E greu sa intarci un prunc, daramite o firma cu contract cat sa cureti tot Bucurestiul.

      00
  8. Eu sunt multumit de situatia actuala. Poate se trezeste armata de naivi care si-au pus speranta in USRPLUS ca sunt altceva. Nu sunt. Sunt la fel ca ceilalti. Pentru ca asa e tot poporul roman.

    Si poate invata ceva din asta. Gen sa nu se mai vanda ieftin, pe lozinci goale.

    00
  9. ”se vede de ce e prăpăstios să avem 20 de formațiuni mici, care să șantajeze pe toată lumea cu câte ceva și cât de păgubos e să stăm acasă când se votează.”

    e o chestie simpla, se numeste statistica si spune ca indiferente de prezenta, procentele stau pe loc pentru ca vor fi din toate partidele care stau acasa si nu voteaza. de-astea sondajele se fac pe plaje de 2000 de persoane si pot sa dea rezultate cu erori de 3-5% in functie de cat de bine sunt realizate.

    problema majora este ca multe partide si-au pierdut credibilitatea, ma uit la tine @zoso care ai trecut de pe o zona democrat-liberala (PDL) spre o zona liberala dupa (PNL) si apoi ai migrat spre USR. conteaza mult in ce cos iti pui asteptarile si cat de rapid sunt sparte de respectivii

    unele idei din usr par faine pe hartie proaste in realitate si inexistente la aplicare, dovada si traznaile unde sunt deja primari usr care inca nu misca carutele, doar discuta stanga dreapta

    00
  10. Absenteismul se datorează și lipsei de ofertă. Deși spui că nu e bine să avem multe partide, practica demonstrează că e mai bine să dispunem de acces facil la decizia politică.
    Olanda are cele mai mari rate de participare la procesul electoral. Motivele sunt simple:
    – NU există prag
    – NU sunt necesare sute de mii de semnături, numărul lor este simbolic, însă se plătesc garanții, care sunt returnate dacă câștigi măcar un mandat
    – sunt liste DESCHISE – votezi persoana de pe lista de partid, ”baronul„ local nu mai are influență
    – partidele se înființează extrem de ușor, fără să fie nevoie de aprobarea vreunui organ din capitala țării
    – există partide care militează pentru un singur lucru – așa orice grup de interese își găsește reprezentare
    Când ai de unde alege, te duci și votezi.

    00
    • am mai citit asta cu persoane si nu liste, dar nu am aprofundat problema si la prima vedere/auzire nu am inteles procesul, poate ne ajuti cu niste idei (sau altcineva care a inteles chestia). am auzit inclusiv la aur traznaia asta si am zis ca e imposibil de pus in practica

      ma gandesc asa, ai in brasov 6 partide fiecare cu 10 candidati la senat si inca 10 la camera deputatilor, se voteaza 80% pe cei mai buni 2 de la fiecare partid, restul au cate 100 de voturi in total. cum se aleg restul de oameni trimisi mai departe? sa zicem ca pnl are 30 mii de voturi impartite pe primii 2 si inca 5 mii pe urmatorii 8 insi. in total cu lista de 35 mii de voturi ar fi avut 7 insi trimisi in parlament (numerele sunt scoase din burta incerc doar cu cifre rotunde sa inteleg procesul). psd sa spunem ca are primii 3 candidati fiecare cu 10mii de voturi si ultimii 7 cu inca 5 mii, restul partidelor au candidatii cu cate 3000 de voturi fiecare (deci peste oricare din ceilalti 7 de la primele 2 partide) dar in total partidele astea scot doar 10 mii de voturi. cine ajunge in parlament? un candidat care a luat 1500 de voturi dar partidul a facut pragul electoral sau un candidat care are 10 mii de voturi local dar nu a facut pragul partidul?

      00
    • candidatul daca a obtinut mai mult de 0.5% din voturi; vezi in Olanda sau Germania. Singura limita e pragul natural; Daca sunt 500 e parlamentari, pragul ar trebui sa fie 0.5%; Fara taxa de participare doar pt aia care sunt noi (semnaturi) si fara sponsorizari (cum e acum, partidele parlamentare au bani de la stat sa isi plateasca campania dar partidele noi nu au)

      00
    • @raul: îți dau un exemplu aplicat pe situația din Cluj, de la alegerile ce tocmai au avut loc. Ca urmare a votului intern, Mihai Goțiu, senator USR în legislatură ce s-a încheiat ieri, a ieșit pe loc neeligibil, spre consternarea clujenilor. Dacă s-ar vota pe liste deschise, goțiu ar fi avut șanse reale să primească mai multe voturi, decât cel care a fost primul pe lista propusă.
      Voturile se colectează la partid și la alocarea mandatelor se ia în considerare ordinea preferinței votanților. La liste deschise este normal să ai prag natural.
      Listele deschise mai au un avantaj: motivează pe cei de pe liste să facă o campanie activă și să propună proiecte concrete.

      00
  11. In campanie si imediat dupa alegeri, barna si ciolos spuneau “noi o sa negociem principii nu functii, o sa ne impunem programul nostru de guvernare, bla bla bla bla”. Pnl era cu “planul de dezvoltare si rezilienta bla bla bla bla”. De o saptamana nu se vorbeste deloc despre principii, plan de guvernare, dezvoltare, nimic. Tot ce se discuta e functie ia pnl, ce functie ia usr, si ce functie ia udmr. Bataie mare pe functia sef la camera deputatilor. Florin citu o sa intre in istorie ca omul care a fost propus de 2 ori prim ministru si nu a ajuns niciodata la votul din parlament. Exact ce facea dragnea cu psd se intampla acum, exact !!!! Dragnea isi cauta un executant care sa l asculte si sa faca ce zice el, acum iohanis si orban exact asta fac.
    Un pronostic, in 6 luni orban e istorie in penele

    00
  12. Mama ce bine ar fi sa fie si la noi ca la americani amirite? Sa fie doar PSD si PNL. Sa nu ii mai santajeze nimenea!

    00
  13. Absenteismul poate fi justificat si altfel decât prin lipsa ofertei politice. De exemplu: câți cetățeni moldoveni cu buletin romanesc mai sunt in România ( mai ales de aia care „locuiesc” cu inca 300 de pers într-o garsonieră din Vaslui), câți cetățeni români mai sunt in România, câți cetățeni români locuiesc in alt județ decât cel in care au reședința si nu au viza de flotant pentru că…motive (stau in chirie fără contract de ex), câți cetățeni români nu sunt in stare să citească altceva decât emoticoane si „ke mai faki”? Cred ca avem nevoie urgent de un recensământ făcut „pe bune”.

    00
  14. Poate e si asta cauza ca programatorii vor sa rescrie orice software de la zero, daca nu ei au scris primul cod :D

    00
  15. Puterea corupe indiferent de partid, acum vedem doar același spectacol grotesc de împărțire a ciolanului, toți sunt la fel inclusiv usr care cum a ajuns la putere a luat rapid apucăturile celorlalți.

    00
  16. Disputa pe posturi e normala in orice coalitie si normal ca fiecare partid vrea cat mai mult, asa merge politica, sa vezi ce fun e in tari gen Finlanda unde coalitia de guvernare are de obicei macar 4 partide (3 e un caz fericit, de obicei sunt si 5) si stau cateva saptamani in negocieri. In rest, ai dreptate cu ideile, de obicei trebuie sa vina de la cine trebuie, daca nu sunt respinse indeiferent de continut.

    00
  17. Pe mine ma amuza doar ciolos si voiculescu in perioada asta.

    Ca ei sunt cu gura mare dar chiar si intre corpopoliticienii de rit nou sunt dezamagiri majore mereu cand tre sa duca la urne.

    Cum plm sa ai tupeu sa ceri ceva cand lipirea plus la USR a adus un preput de procente.

    00
  18. In prima parte vrei reducerea democratiei-nr redus de partide si in partea a doua vrei sa fie democratici si sa tina cont de vointa celor in minoritate si sa stie sa negocieze. Astea doua se contrazic. Negociezi cu cine e la masa. Daca ar fi 20 de partide in parlament ar invata de musai. Ar trebui prin constitutie sa fie interzis unui partid sa castige mai mult de 20% din locuri si sa fie prag natural. Adica teoretic sa poata sa fie sute de partide in parlament.

    00
  19. NOU
    #49

    O sa sune siropos, dar la concluzia asta ajung despre mine (ca roman get beget) odata ce am ajuns intr-o pozitie de conducere destul de mare (stiti voi, genul ala de manager IT care castiga zece mii de coco pe luna). Imi vine greu sa accept parerile celor de sub mine, de multe ori am tendinta de a zice „my way or the high way”, etc.

    00
  20. „Pentru că, odată ajuns sus cineva, îi ignoră complet pe restul și refuză orice fel de idee bună venită de la cineva de sub el.”

    1. Cum definesti o idee buna? Ma refer la ceva bine definit, realizabil, masurabil. „Sa fie bine pentru toata lumea” suna a manea;
    2. Ce faci daca „ideea buna” a venit la 5 minute dupa implementare, cand banii deja s-au alocat, proformele platite, oamenii angajati, etc? Cu atat mai mult cu cat responsabilul de idee a fost _acolo_ in perioada discutiilor? Apoi, ce faci daca la 2 zile de la ideea asta buna mai are inca una?
    3. Ce faci daca „ideea buna” nu rezolva decat o problema legata de bula originatorului dar le complica viata altora?
    3. Ce faci daca omul chiar crede ca ideea lui e buna, dar nu cunoaste toate hațişurile din spate pentru ca nu are cum si e oricum above his paygrade?

    Asta cu „sefii care interzic orice idee buna” mi se pare super funny. Niciun manager/sef-de-filiala/partid normal la cap nu ar opri o idee buna. In general doar cei care nu sunt in stare sa razbata intr-o companie/ceva au frustrari de genul asta.

    Motivul pentru care in vest „ideile” prind mai bine e ca scrematorul ei are ceva ce in RO e rar: ownership. Omul are o idee, e convins de ea, se ocupa, o promoveaza, face.suficient de multa politica astfel incat sa fie adoptata si implementata. In RO, angajatul-cu-idea il deleaga pe sef sa i-o implementeze.

    00
  21. E bine sa fie cat mai multi care nimeresc la putere, faptul ca se cearta sau whatever e mult mai bine decat sa existe un PSD sau PNL majoritar care sa faca tot ce le trece prin cap pentru ca „milioanele de votanti”.

    In al doilea rand, mi-ar placea un vot uninominal, sa pun stampila pe un singur nume si nu pe o lista care incepe cu unul cunoscut si dupa 30 de lache flausati dupa el.

    De alegerile astea chiar speram sa iasa asa cum e a iesit pentru ca nu e nici un partid majoritar si atunci o sa stea unii cu geana pe altii sa-i beleasca la prima ocazie cand fac ceva gresit ca sa castige puncte la alegerile urmatoare. Un fel de mexican standoff fara maxicani :)

    00
  22. Hai sa presupunem ca esti cel mai bine intentionat om de pe pamant si iti faci partid alaturi de altii ca tine. Stiu, greu de crezut, dar hai sa ne jucam putin cu imaginatia. Hai sa mai presupunem ca iei 10-15% in alegeri si ai sansa de a intra la guvernare in coalitie cu un partid vechi, cu dinozauri la conducere. Te duci la negocieri si aia te iau peste picior ca esti chielea pulii si ei sunt mari si tu esti mic si sa te multumesti cu farame. Tu ai o agenda pe care vrei o sa o implementezi si pentru care ai nevoie de influenta si putere in coalitie. Sa nu depinzi de partener la orice pas. Nu ai trage cu dintii la negocieri ca sa ai cat mai mult control in noua structura de conducere ? Ai sta ca fraierul si ai bate palma la prima propunere pe care o primesti ? Si oare ce va zice opinia publica cand vede ca nu ies negocierile din prima ? Aaaaa, stiam eu, si astia is pt ciolan. Ii doare in penis de popor.
    Nu zic ca USR+ sunt sfinti, dar faptul ca Barna a facut pasul in spate arata ca scopul USR+ e sa aiba in primul rand acea functie (de unde se face agenda legislativa a unei tari – adica poti vedea alegerile in doua tururi la vot peste 2 luni nu peste 3 ani, de exemplu).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile