Politică: nu e bine cu două partide mari

Bun, deci după ce se unesc Pic și Poc vom avea două partide mari, unul socialist și mizerabil și unul liberal și mizerabil. Unul care poate spune că a făcut ceva și liberalii democrați care nu pot spune ce au făcut liberal sau democrat în țara asta.

Dar nu asta e problema.

Problema e că vom avea un arbitru extrem de periculos. Doi, de fapt, unul mai mizerabil decât altul. PPDD nu e un partid cu care se poate discuta, că nu există, e doar o mermelală de oameni puși pe ciordit. Iar UDMR e doar o gașcă de afaceriști deștepți, care au prins o nișă mișto și exploatează insistent un electorat captiv.

Asta e nasol de tot.

 

 

the-daily-show-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Cu doua si gata ar fi ok. Nu e ok cu doua mari, si cu doua sau mai multe mici, care pot inclina oricand balanta in functie de cine da mai mult.

    00
  2. NOU
    #2

    Mai e și grupul minorităților, altele decât bozgorii pe care nu îi iei în calcul. Au și ăia câțiva prin parlament care, în cazul unei coaliții fragile pot să facă diferența

    00
  3. Sunt singurul care m-am saturat de tara asta si de noiile legi? De ce lumea mai voteaza pentru asemenea oameni? Pai e simplu.. Cand incep campaniile elecorale gasim pe strada niste grupuri de oameni care impart galeti, pixuri, mingi pentru copii etc. Toti sunt fascinati pe moment si se duc la vot.. Toate bune si frumoase dar dupa cateva luni toti se plang ca nu au bani, nu au de lucru, ca nu a iesit cine trebuie in functie etc. Romanii astia… De ce se mai plang? Nu le ajung pixurile si galetiile?

    00
  4. Stai linistit ca nu se face.

    00
  5. Dap, vor ajunge iar la fosu’ UDMR-ului, care este o kurwa de partid, care face ce stie mai bine, politiceste vorbind.
    Din pacate preacurveste cu cine apuca, dar fara folos, practic nu face ceva util pentru maghiari. Aia din Harcov tot saraci si infrigurati, fara autostrada care sa-i lege de patria muma (UDMR-ul cred ca nu si-a folosit mai deloc lobby-ul pentru autostrada Transilvania, puteau sa se implice mult mai mult), fara investitori straini sa le dea de lucru sarmanilor din zona (vad ca si aici lobby din pendula), etc.
    Bai, dar nimic pentru acel bazin de votanti ramas asa cum ziceai, penis captivus.
    Le tot scoate ochii UDMR-ul cu o carpa agatata la primarie pe post de steag al tinutului secuiesc sau facultate in limba maghiara la UMF Tg. Mures, de parca astea doua i-ar scoate din foame si-ar creste fulminant nivelul de trai.
    Un partid mai sec decat UDMR-ul nu cred ca am mai vazut dupa revolutie. Pana si Romania Mare avea o doctrina mai clara si mai practica.

    00
  6. NOU
    #6

    Eu am niste etichete pentru fiecare partid: PSD – Mafia Rosie PPDD – Prosia e in Floare si UDMR – Teroristii unguri
    Am gresit undeva?

    00
  7. in state cum se poate cu 2 partide mari si late? cand sunt multe si faramitate – e mai rau:
    – sunt mai usor de corupt. au o putere mai mica si sunt mai usor de momit. Si apoi – divide-et-impera e de baza!
    – daca acum ideologia e varza, iti dai seama cum o sa fie impartita intre 20 de partide?
    – o sa fie mult mai ‘relaxant’ pentru migrantii dintr-un partid intr-altul. Acum e un pic jenant sa zici ca ai mers PSD / PNL / PDL si apoi te introci inapoi la PSD. Daca ai 20 – pana le iei pe toate la mana, iese electoratul la pensie;

    00
  8. Mai scurt si la obiect n-as fi putut sa ma exprim. Textul de sus arata ca Legea Partidelor din Romania obstructioneaza democratia. Nu exista sansa de a-i concura de la firul ierbii. N-am inventat eu aceasta idee, dar este una despre care cred ca ar fi directia de a incepe iesirea din aceasta oferta politica dezastruoasa, care genereaza dezgust, scarba. Indiferent de numarul partidelor ce s-ar infiinta (o data cu schimbarea legii partidelor) si indiferent de posibile adeziuni si alte mismasuri specifice popoarelor balcanice, tot cred/sper ca vor exista si initiative clare, mai corecte si transparente. Visul meu este sa pot alege o oferta la care se adauga garantie in cazul nerespectarii promisiunilor! :)

    00
  9. asa e, teoretic udmr-ul o sa poata sa suga mai mult la urmatoarele alegeri, dar daca pdl+pnl aduna 50%+1… s-a terminat definitiv cu udmr.
    stiu, momentan nu aduna astia 50%+1 dar candva adunau si nu este exclus sa se intample din nou chestia asta

    00
  10. On SUA sau Marea Britanie merge treaba cu 2 partide, la noi poate o fi mai bine decat cu 3 care se aliază 2 câte 2 ca sa fie la putere.

    00
  11. Si totusi care e partidul care citez „poate spune ca a facut ceva”? Nu cred ca exista asa ceva.

    00
  12. @zoso: PPDD nu ti se pare o gasca de oprtunisti, fara program, fara nici un Dumnezeu, creeata artificial, care e in agonie?

    00
  13. unii zic asa: 15%+13% nu fac 28%. PNL, PDL se erodeaza natural, iar PMP creste natural, ca e altceva. sau vor sa fie…

    00
  14. Pe lângă f*tai, rânjete și sânje, în Haus Ăf Carț mai e o informație semiprețioasă – MIDTERMS. Asta înseamnă alegeri parțiale. Aaaadicăăăă, își face guvernu’ treaba, are Obama majoritate. Nu-și face treaba, pierde majoritatea și ăilalți iau bățu în comisii. MIDTERMS îi ține pe micuți sub presiune și mai are un avantaj – consumă iute nevricalele electoratului.

    00
    • Asta e problema cu cultura politica facuta din seriale.
      Midterms inseamna cu totul altceva, si anume, ca mare parte din alegerile legislative (cu exceptia unei parti din Senat) sunt decalate fata de cele prezidentiale. Lucru care e partial valabil si in Romania, chiar intr-un sens mai strict – presedintele are mandat de cinci ani, parlamentarii de patru. Alegerile prezidentiale si cele legislative din Romania coincid o data la 20 de ani, carevasazica (2014 alegeri prezidentiale, 2016 parlamentare, 2019 prezidentiale, 2020 parlamentare, 2024 amandoua).
      Prima diferenta majora este ca presedintele SUA este si seful guvernului. Carevasazica, e ca un premier pe care n-ai cum sa-l dai jos, indiferent ce majoritati ai prin Congres.
      A doua diferenta majora e ca Senatul este intotdeauna de partea presedintelui, pentru ca e format din 50 de senatori republicani si 50 de senatori democrati, dar vicepresedintele SUA (adica aliat al presedintelui) are votul decisiv in caz de balotaj.
      A treia diferenta majora este ca, in SUA, parlamentarii sunt mult mai legati de interesele comunitatii care ii alege – adica datoria lor este in primul rand fata de aia, abia apoi fata de partid. Prin urmare, nu sunt deloc rare cazurile in care ei voteaza altfel decat partidul – pentru ca realegerea lor depinde in primul rand de performanta in fata electorilor si abia apoi de cea in partid. Adica un senator democrat care e iubit de alegatori poate sa candideze ca republican la urmatoarele alegeri si sa castige – ceea ce nu e valabil pentru un membru PSD pe care l-ai pune sa candideze pe lista Partidului Liber-Schimbist.

      00
  15. Tinta e marele dusman PPDD. De fapt ‘o mermelală de oameni puși pe ciordit’ este UDMR. Sarcina e clara, romanii sunt prosti care fura, ungurii sunt destepti cu nisa misto, romanii de la PRM erau extremisti, ungurii sunt ‘radicali’ PRM a disparut, in scurt timp dispare si PPDD dar cancerul
    UDMR ramane,

    00
  16. De asta în unele țări încă există monarhia. La conducerea (formală) a țării se află un om numit pe viață, un om care nu are interese să fure (i se asigură palat, viață bună, copiii sunt asigurați și ei etc) și care acționează ca mediator între partide și veghează pe termen lung (decenii) la creșterea țării.

    00
    • OK. Citi suntem cei care gindim asa? Hai sa vedem cite minusuri primim pina maine si avem si raspunsul la intrebare….

      00
    • Si atunci cum se face ca tocma’ fiica si ginerele lu’ Juan Carlos (viitorul-fost-rege al Spaniei, adica) sunt acuzati de fapte de coruptie? N-aveau casa, n-aveam masa?
      Monarhia e solutia cea mai proasta. Un presedinte sau un Parlament prost pot fi schimbati, cu monarhu’ te-ai pricopsit pe viata.

      00
    • @adi: asa, si? ce legatura are ce ai scris tu acolo cu monarhia? fiica si ginerele lui Juan Carlos sunt anchetati din cite stiu eu.
      Iar fiica lui Juan Carlos nu era mostenitoarea tronului. Deci?
      Intr-adevar, un presedinte si un parlament pot fi dati jos cind vrea „boborul” suveran…. Rusia e un exemplu excelent in ceea ce priveste acest exercitiu democratic…

      00
  17. Si in ipoteza celor 2 partide mari se mai consolideaza un al treilea arbitru, la fel de mizerabil ca si celelalte: sindicatele. Cu capacitatea de a scoate in strada mase mari de protestatatri, in marea lor majoritate bugetari, adica votanti constinciosi, o sa aiba putere mare sa dea jos sau sa faca guverne. Mai ales cand cele doua partide mari vor fi relativ egale.

    00
  18. E la moda sa zici ca UDMR e naspa fara sa te gandesti macar 2 secunde. Acest argument: „e doar o gașcă de afaceriști deștepți, care au prins o nișă mișto și exploatează insistent un electorat captiv” mi se pare foarte superficial.
    Un pic de efort de gandire va rog, de fapt care e problema cu UDMR-ul?
    Argumentul cu curvismul nu tine (sa ne uitam un pic cine cu cine a facut aliante in ultimii 6 ani).

    00
    • nu cred că are cineva vreo problemă cu un partid organizat pe criterii etnice. ci cu un partid ales pe criterii etnice, care nu face nimic pentru etnia respectivă.

    • Tu in ce tara traiesti ? Toata lumea stie ca UDMR e un cacat de partid. Da si tu un search pe google si afla cum au distrus tara ( in special padurile).

      00
  19. ok. dar care e problema din punctul de vedere al guvernarii? UDMR-ul cat a fost la guvernare s-a cam tinut de intelegeri. nu prea a iesit din guvern, impangind tara in instabilitate pe cateva saptamani sau luni. in rest a avut cativa ministri activi, de obicei mai buni decat media multianuala.

    00
  20. http://www.tmb.ro/index.php/partide-politice. Lista partidelor inregistrate. UDMR nu este inregistrat. Pe ocolite, este asimilat partidelor, face parte din PPE etc. Nu mai spuneti ‘partid’ mult mai apropiat de adevar este uniune cu platforma culturala ca asa scrie in statut sau o mermelală de oameni puși pe ciordit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.