Podcast: România unde nimeni nu învață din greșelile altora…

Un cititor propune un subiect pentru podcast:

Uite o intrebare pentru un topic viitor: Daca aceste crize sunt ciclice si pot fi anticipate (de cele mai multe ori), de ce nu se face nimic pentru a preveni asa ceva? Adica bun, stiu ca vine iarna, imi iau lemne de foc. Statul/statele prevad ca vine o criza – lasa-i sa-si scoata ochii, nu ne pasă.

Problema principală e două:

  1. românul e prost informat. ar putea lătra presa 2 zile la rând despre ceva, românul obișnuit nu știe el despre ce e vorba. uitați-vă la alertele de viscol și la idioții care pleacă în șlapi și fără o sticlă de apă la ei, uitați-vă la proștii care nu știu că UBER e spart destul de des și cardurile de acolo folosite și tot așa. ar putea rula în fiecare seară o poveste despre cum imobiliarele sunt construite prost (greșit, inadecvat, nesigur…), și material există destul, românul va da năvală să cumpere.
  2. românul are memoria scurtă. dar scurtă. uitați-vă aici, de pildă. tâmpiții ăia au cumpărat casele recent, în ultimii 3-4 ani, deși presa latră de minim 7 ani că e nasol să stai într-o zonă fără canalizare. nu le-a păsat, pur și simplu. s-au uitat la știrile pe tema asta ca și cum ar fi din altă lume.

Nu, nu trebuie avută nici un fel de milă pentru oamenii care iau țepe imobiliare acum, stau în trafic pe Valea Prahovei în weekend sau sunt surprinși de viscol după ce au fost informații peste tot că urmează.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. WTF – noi nu invatam din greselile noastre…

    00
  2. Şi-o merită cu vârf şi îndesat. Nu înţeleg cum poţi scoate 150,000 de eur din buzunar şi să nu faci nişte verificări serioase. Şi eu caut să iau un teren, şi întreb în 10 părţi înainte ca măcar să merg să-l văd, să ştiu dacă are rost să-mi bat capul sau nu, fără abureli gen „se va băga gaz anul viitor, se va băga canalizare anul viitor, e în plan, bla bla”, nici nu mă stresez.

    Cum să scoţi 150,000 eur apoi să te bazezi o promisiune verbală? În 2017 sunt oameni care cred în promisiuni verbale ale unor dezvoltatori imobiliari?

    Sunt oameni cu 4 clase sau nu înţeleg. Probabil ăştia sunt analfabeţii funcţionali despre care tot aud.

    00
    • Sunt oameni care isi iau apartamente „ca e mai ieftin decat sa platesc chirie”, dar nu au suficienti bani pentru un apartament intr-o zona ok, sunt tineri foarte influentati de parinti „ca tre’ sa ai, maica, si tu casa ta” si care vad in grupul lor de prieteni aceeasi presiune si atunci nu mai asteapta sa gaseasca ceva ok, isi iau „ca sa aiba casa.” Am fost la o zi de nastere saptamana trecuta, din 20 de tineri intre 25 si 30 de ani (majoritatea 27-28) eu cu prietenul si inca o fata eram singurii care nu aveau apartament cumparat. Mi se pare un procent fff mare pentru niste tineri la varsta aia.

      00
    • Boss, dar cine are casa cu iesire la lac ?
      Daca baga niste pesti in lac poate sa dea la peste din balcon.

      00
    • Eu n-am treabă că îşi iau, bine fac că îşi iau, dacă tot stai în acelaşi oraş următorii 20 de ani, fiind capitală, decât să arunci banii în neant prin chirie, mai bine o rată pe care dacă te ţii bine o mai plăteşti anticipat, o mai scazi, etc (bine în ideea în care nu exagerezi).

      Dar eu vorbeam că nu investighează puţin totuşi, ce se întâmplă, de ce cumpără, unde cumpără, ce face, cum face, cât e întreţinerea, scoţi credit pe 30 de ani, sau pui banii jos aşa, fără să investighezi, pe promisiuni verbale?

      Nu am înţeles niciodată logica, înţeleg că presiunea e mare, dar nu e ca şi cum trebuie gata, în maxim 1 săptămână să te muţi, e un proces de câteva luni oricum, e timp destul pentru investigare.

      Dar fudulia da, se plăteşte, corect, valabil peste tot.

      Şi în Oradea se vând parcele la preţuri duble faţă de medie într-un „cartier rezidenţial” pe premisa că se face în mijloc şcoală, grădiniţă, că se va băga gaz, şi că se va băga canalizare la anul, şi nu ştiu mai câte. Deja se-nghesuie oamenii, practic să cumpere teren în câmp, în afara oraşului, pe nişte promisiuni şi un pliant.

      00
    • Majoritatea nu vad banii aia (150.000), deci nu ii scot din buzunarul lor.

      Probabil aici e si problema – daca le-ar trece banii aia prin mana si i-ar da efectiv in mana altcuiva, poate s-ar gandi de 2 ori.

      Astfel trece banul din contul bancii in contul dezvoltatorului, ei nici nu ii miros.

  3. Crizele sunt ciclice si sunt niste legi naturale. Sa zicem ca sunt un fel de selectie naturala 2.0.

    00
  4. Nu sunt doar romanii asa, peste tot e la fel, doar ca in alte parti partea de legislație e impusa de autoritati si in practică nu ramane doar la nivel de lege scrisă.
    Am văzut lucruri mai grave in domeniul industrial unde cum au lasat-o mai moale autoritățile imediat s-a dat cu mucii în fasole.
    In concluzie nu doar românul ce omul în general are memoria scurtă și dacă la momentul respectiv informația nu este importanta pentru el ignoranța este maximă.

    00
  5. Ora 07:54 rade de romanii care „stau în trafic pe Valea Prahovei în weekend”
    Ora 08:41 ghici cine da twittere de pe DN1 stand in trafic?

    Acel moment cand karma e mai rapida decat baiatul cu pizza.

    00
  6. In 2008 incepeam facultatea. Tata a devenit somer, mama -25% la salariu (taierile lui Boc). Am fost afectat, a fost nasol, m-am pregatit pt. urmatoarea. O problem, printre multele, ale oamenilor e ca nu-si pun intrebari, nu analizeaza, e o problema de gandire. Si problema e scoala, de mici sunt formati asa, sa creada ce aud, ce zice „specialistu”….

    00
    • Pai in teorie suna bine sa asculti specialistu, ca nu le stii tu pe toate, doar ca specialistu e vai de capul lui…

      00
    • a zis bine sfatuitorul, nu se referea la specialist ci la apelul la autoritate, tot romanul e ‘specialist’ si ala cu autoritate mai mare are dreptate. uita-te in scoli si in manuale, e problema majora pentru ca adevaratii specialisti sunt putini.

      00
  7. Logica presupune inteligența; este grea.
    Majoritatea oamenilor o evită, nu sunt pretențioși si predispuși să fie păcăliți.
    Din acest motiv o etnie se dezvolta in romania, este loc de prosteala.

    00
  8. Am putea sa ne aparam de crize daca poporul nu si-ar putea vota niciodata paine, deci nu ar veni niciodata conducatori care ar cheltui cand au ce si mai si imprumuta pe deasupra.
    Dar fara a-ti putea vota paine nu mai e democratie.

    00
  9. Viorica Bălașa: „La început, îmi era frică să intru în casă, că dacă un fir se scurgea în apă..acolo rămâneam. Trebuie să moară cineva ca să fie o canalizare? ”

    Raspuns: Da. Dar nici atunci n-as fi prea sigur.

    00
  10. NOU
    #17

    Eu i-aș pune la plată pe ăia salvați de salvamontiști sau salvamari. Dacă ai noroc să fi salvat, plătești intervenția. Dacă ai ghinion să nu fi salvat, well…..

    00
    • Și pompierii la fel? Poliția? Jandarmeria? Ambulanța?

      Sunt curios dacă ești la fel de hipster și revoluționar dacă e cineva drag pe munte.

      Dacă s-ar pune examen de gramatică în loc de taxă ce-ai face?

      00
    • Daca tot suntem moralisti, zic sa scriem corect. *FII in pendula mea.

      00
  11. Tu explici cum functioneaza vaccinul? :) Oricat de informati ar fi, daca n-au fost expusi la o experienta, oamenii nu vor putea procesa eficient informatia respectiva, nu vor putea evalua corect efectele.

    Asa frumos am zburat prin aer cu bicla de am stat o luna imobilizat la pat dupa impactul cu pamantul iar stersul la cur in acea perioada a fost o experienta cel putin la fel de dureroasa ca votarea lui Iliescu in 2000. Si nici nu trebuie sa ma uit sau gandesc la casca sparta. Stiam care pot fi efectele si m-am asigurat prin purtarea unui echipament complet de protectie dar toata povestea a fost doar in plan teoretic. Practic a trebuit sa sug plua. O sa mai fac asta? Never again. Dar cu siguranta voi face alte greseli.

    00
  12. bai nene, e in gena romanului sa fie fudul iar prostia depinde de gradul de educatie al fiecaruia. insa cred ca fuduli sunt 99% dintre romani.

    spuneti-mi cand cineva care a gresit si-a cerut scuze (nu ma refer la viata profesionala unde sunt obligati cumva…). Daca de exemplu un idiot va taie calea in traffic si-l claxonezi, la primul semafor te va injura. daca faci accident din vina lui, o sa spuna ca nu, tu esti vinovat si tot el o sa fie tare in gura.

    mie nu mi s-a intamplat niciodata sa spuna un roman „da mah, asa e, am gresit!”. am atentionat de-a lungul timpului cred peste 10 oameni care aruncau hartii pe strada sau ambalaje sau sticle de plastic ca ar fi civilizat sa le arunce la cos, majoritatea nu doar ca nu au vrut sa ia ambalajul aruncat dar m-au si privit cu scarba. doar in 2 cazuri oamenii s-au conformat, au adunat ambalajul si l-au pus la cos insa FARA a-si cere scuze sau a admite ca au gresit.

    am avut parteneri de lucru care efectiv isi bagau picioarele in taskurile lor, adica nu bagat picioarele discutabil, efectiv nu faceau nimic…aveau de facut 10 taskuri si faceau 1. la ora intalnirii se prezentau si spuneau ca n-au avut timp, ca nu stiu ce…daca le spuneai ca nu-si fac treaba ziceau ca ai ceva cu ei si esti un bulangiu.

    deci daca un lucru am invatat cel mai bine e ca romanii NU gresesc niciodata.
    reversul acestui lucru e ca drept urmare nu invata niciodata din simplu motiv de mai sus. daca nu gresesti niciodata, nici n-ai ce invata.

    asa se explica de ce in 30 de ani s-au facut putine progrese dpdv al civismului si civilizatiei si de ce si in 89 si in 2017 daca tragi masina la un popas cu bancute pentru mancat vei descoperi munti de gunoaie.
    asa se explica de ce cand a venit Carol I sa preia haturile, romanii se zbateau in mizerie. intre sfarsitul razboaielor cu romanii si sf secolului 19 romanii n-au progresat mai deloc (istoricii au dat-o pe razboaiele cu turcii insa daca contorizezi numarul efectiv de ani de razboi nu-ti ies 100). deci tot vorbim de 1600 de ani in care romanii nu au progresat deloc.
    pentru ca nu au gresit nimic in ce au facut deci n-au avut ce sa imbunatateasca.

    00
    • Oamenii nu sunt constienti de greseli deoarece nu exista masuri de coercitie sau nu sunt aplicate acolo unde exista. Iar daca totusi gresesc si sunt aware de acest lucru, n-au de ce sa-si ceara scuze deoarece stiu ca Tatal ne iarta noua gresalele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri.

      00
    • Nu vreau să o folosesc ca o scuză, pentru că în 2017 chiar nu mai este o scuză, şi nu o accept, dar istoric, nu putem compara faptul că eram la intersecţia marilor imperii şi mereu o luam în freză cu restul europei care nu au văzut ce înseamnă aia invazie în viaţa lor.

      Nu vreau să îmi imaginez cât de repede renunţi la principii şi alte idealuri atunci când lupţi pentru supravieţuire pentru ziua de mâine. Lupţi cu boierul, lupţi cu vodă, lupţi cu bandele de hoţi (nu exista poliţie pe atunci eşti conştient) apoi vin turcii şi zi că dacă nu le dai lor de halit, îţi omoară tot clanul, apoi poate vin ungurii, poate tătarii, apoi te muţi altundeva că te saturi, o iei de la zero, etc.

      Mereu stai şi lupţi doar să supravieţuieşti, nu prea ai timp să creezi o cultură pe care să o laşi copiiilor (dacă supravieţuiesc) pe care să o continui. Creează doar o superficialitate descurcăreaţă în care trebuie să faci orice doar ca să apuci ziua de mâine. După aia au venit domniile fanariote care au influenţat enorm elita societăţii care apoi s-a extins până la omul de rând, aceleaşi mentalităţi păguboase.

      Când a venit Carol, şi puteam să scăpăm de reflexele astea înapoiate, pac, ne-a băgat Ceauşescu în foamete şi iar, trebuia să furi, să combini, să te descurci, doar ca să supravieţuieşti, ca să progresezi trebuia să fii securist care ştim cu toţii ce trebuia să faci.

      Dar repet, nu sunt de-acord cu asta, cred că în 2017 când avem acces la istorie şi la informaţie, putem în sfârşit progresa, dar nu cred că va fi aşa uşor.

      00
    • Au văzut invazii, dar mai devreme. Iar o tara ca Polonia nici nu a existat în tot secolul 19. Faza e că dacă Moldova și Valahia se lăsau cucerite cu adevărat, nu doar sa fie state vasale, cuceritorii ar fi și investit in ele. Ca in Transilvania și chiar Basarabia. R.Moldova e săracă acum, dar în anii ’80 pib/locuitor era mai mare decât în România. Sa nu mai zic de majoritatea statelor din Asia centrală. Sunt și popoare care o duc peste nivelul de atunci, mult peste, că balticii, dar nu se compara românii cu ăia.

      00
  13. Serios vorbind, folosesc Uber de ceva vreme – prima cursă în iunie 2014, evident nu în România. Foarte util și eficient din punct de vedere economic (m-a scutit de a cumpăra și întreține a doua mașină a familiei), zero probleme, zero griji, rețeta e simplă:
    – card de credit la care orice cheltuială poate fi contestată instant, cu limite joase de cheltuieli. Am contestat acum vreun an un double charge de restaurant din Centrul Vechi, banii primiți înapoi în 30 de zile, deci mecanismul funcționează
    – card înrolat 3DSecure, dacă fură un guvid datele primești instant SMS la prima tentativă de cumpărare, te scutește de contestație
    – parola contului Uber foarte strong, 32 de caractere cu cifre și ciumăfăi, nu o bați decât o dată în aplicație, o stochezi frumos într-un password manager și uiți de ea până-ți schimbi telefonul
    – client de mail cu notificarea activă ca să vezi instant când se trage ceva din Uber, pe un cont pe care nu primești jdemii de oferte de rahao sau măcar cu filtrele de spam decent setate

    Dacă ai doar card de debit cu limită mare de cheltuieli și cu parola „Password1234” (eventual refolosită pe multe site-uri pe care le accesezi) și-ți citești mailul din an în paște poți să te pregătești de pe acum să iei țeapă cu *orice* serviciu care are plata pe card.

    00
  14. Puțin offtopic. Vali nu poți pune podcasturile și altundeva înafara de Youtube? Mă gândesc că poate mai sunt și alții care ar asculta cu telefonul in buzunar. Mersi

    00
  15. Vali unde îți cer un sfat intr-o chestie de asta de prea multă gândire ?
    Problemă e că oamenii nu vor să se informeze acum când informația e la îndemâna oricui .
    Preferă să facă și apoi să suporte efectele .
    Dar poate e mai bine așa, nici să calculezi prea mult nu face bine .

    00
  16. 0:34 – 1:36

    Cu excepția părții că nu aveau bani la acea vreme, spune-i pe nume: a u t i s m .
    Îmi este exagerat de greu să cred că niciun om n-a fost afectat de criză, nu numai la nivelul României, la nivelul Pănântului.
    Aaaaa, că unii au reușit să facă bani în continuare, da, dar sunt o droaie de circumstanțe & întâmplări, de la prețurile bunurilor de pe raft până la salarii, contracte șamd, totuși, să nu experimentezi nereguli, chiar dacă tu ai reușit (cu greu îmi închipui, asta fiind o afectare din partea crizei) să trăiești mai bine decât restul afectați urât de tot.

    https://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/962/640/658.png

    1:50 – 2:30

    TFL-iștii (TFL – tânăr frumos [și] liber; în caz că nu se știe), țin minte comentariile, ale multora, care au afirmat cu MULTĂ mândrie, MULT orgoliu că ei nu se mai uită deloc la televizor, ba unii au ridica miza și că și-au aruncat televizoarele la gunoi.
    Fiindcă există prea mulți proști fuduli, i-am crezut și îi cred în continuare că nu se uită sau c-ar mai avea televizor în casă. Când e vorba de orgoliu și fudulie, nicio grijă, cred pe oricine la asemenea bazaconii. Clar că habar n-au de nimic, nici n-ar trebui să ne mire… dar nicio grijă, sunt ei „tineri” la treișdani, știu ei sigur ce fac e bine, în timp ce habar n-au că peste 2-3 zile vine viscolul. Halal.

    Dacă n-ar fi fost mândria sau mentalitatea de stup, aș fi crezut că cineva care a făcut asta, e vorba de o decizie personală cu motive temeinice. Așa, în grup… pleosc, „să ne dăm mari, să ne băgăm în seamă să nu rămânem în urmă, ca feudaliștii și banii gheață care nu-s pe card”.

    Cineva ar putea să te contrazică și să aducă motivul internetului: „Da’ ce, că ne uităm pe internet”. Răspund eu, pe bune??? Stați voi pe internet să vă uitați/citiți TOATE știrile??? Când a fost ultima oară când ați citit (pe internet, normal, unde altundeva) știrile locale, județene? Hai sictir cu internetul vostru plin cu știri.

    Pe o parte, cinismul din mine îmi spune că și-au făcut ei niște calcule și au dedus că dacă scapă de cablul TV, au mai mulți bani să le rămână după și până ce își plătesc ratele+dobânda la bancă.
    Iar de altă parte, despre percepția că televizorul îți transmite informații (citez, „Fără a trage niciun învățământ. Fără a înțelege că acelea sunt informații, adică, ar trebui să le folosească.”), aici a se observa o cicatrice psihică, la nivelul subconștientului, și un crez la nivel de stup: să se împiedice acela/aceea pe cheile de la mașină dacă & care n-a auzit în viață, măcar o dată, că televizorul e plin numai cu prostii.
    Fiindcă li s-a spus că televizorul e plin cu prostii, normal că vor crede aceeași lozincă („I-auite, nu numai eu știu de lozinca fapta asta, clar e adevărată”) și nu o să-i intereseze televizorul decât atunci când e vorba de caterincă, mișto-uri, muzică, țâțe & cururi cu celulită, pătrățele pe burtă & mușchi umflați cu steroizi sau synthol, emisiuni de divetisment, seriale și rareori filme.

    Știri? Neeeaaaahh, „televizorul e plin cu prostii”, de aceea ne uităm la el (repet, care se mai uită sau îl au) și nu dăm cu seama de nimic. Așa ne-a învățat mama/tata/profesorii.
    Nu?

    4:39 – 4:50

    Când s-a dat știrea aceea cu ministra Carmen Dan și aparatul de interceptare… parcă prea multe glume proaste, prea multe glume proaste s-au făcut.

    4:53 – 5:13

    Alternativa 1: i-a durut în cur că s-au tăiat pădurile, probabil că se gândeau că obțin un „dil” (deal) de la braconierii de lemne & pădurari dacă tac („că ce să fac eu de unul singur?”) sau chiar ei au avut un rol în asta („că ce să facem, murim de foame, le vindem austriecilor lemnele și luăm un ban”) și i-auite, vine ursu, vine ursu (ăla care zice „Mooor!”, nu „Priviet tavariș.”). Încă și acum mă deranjează sibienii pentru decizia aia în care au împușcat puiul ăla de urs.

    Alternativa 2: la fel ca prima, numai că a plouat mai mult și a deviat râul, le-a distrus casele și trăiesc (și acum? nu știu) în containerele ălea de șantier. Cred că în zona Jiului, tot cu tăiatul pădurilor și durutul în cur… i-auite… gâl gâl gâl, gâl gâl gâl, pe șoseaua plămânului, te-nțeapă să mori (și mori).

    00
  17. Logica romanului: de ce as invata din greselile altora? Aia doar sunt prosti, eu sunt destept.

    00
  18. 3. Romanul e descurcaret, momentan il doare-n cur de problemele posibile sa apara in viitor, poate nici nu se vor intampla, iar daca se vor intampla, se va descurca el atunci, nu are rost sa-si oboseasca creierii acum

    Poate exemplul de mai jos nu e cel mai fericit:

    „- Bah, ma-ta e batrana si mai e si bolnava, nu ai bani cu ce s-o inmormantezi daca se intampla ceva. Nu vrei sa pui vreo 2 ani, in fiecare luna, un 150 de lei deoparte? Asa, sa dormi mai linistit o perioada.
    – De unde banii astia bah? Tie ti-e usor sa vorbesti
    – Nu stiu, o varianta ar fi ca in loc de 2 pachete de tigari pe zi, sa fumezi unul?
    – Nu vrei tu in pendula mea sa-ti tii sfaturile pentru tine? Ma descurc eu cand apare problema!

    ……
    ……
    …Peste 3 ani….
    …..
    …..

    – Alo, Gigel? Bah, s-a intamplat nenorocirea cu maica-mea si eu sunt sarac, nici bani de mancare nu mai am si n-am nici un leu cu ce s-o ingrop. Da si mie niste bani”

    00
  19. sunt aplicatii care ruleaza youtube chiar si cu telefonul blocat. pt iOS e Better Tube. Cred ca si pe Android tre sa existe ceva asemanator.

    00
    • eu folosesc Floating apps, are un browser care funcționează ca în Windows. Pun youtube si minimizez fereastra, merge cu alte aplicații pe ecran sau ecranul stins

      00
  20. Ceva frumos: Imnul ‘Deșteaptă-te Române’ – aranjament instrumental pianistic de Mădălina Slav: https://www.facebook.com/StirileTVRonline/videos/1649553765092928/

    00
  21. Plmea,cum dreacu eu in iulie-august imi cumpar lemne de foc pentru iarna???Oi fi oare mai prost?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.