Podcast: despre fidelitatea la locul de muncă

Discuția a pornit de la articolul ăsta, cu o fătucă de la ING care vorbește despre proiecte și schimbat locul de muncă.

Dorin se uita pe CV-ul ei și a subliniat repede că tipa a schimbat locurile de muncă mai des decât cămășile, stând câte 1 sau 2 ani la fiecare loc de muncă, timp insuficient pentru a termina un proiect serios.

Fidelitatea la locul de muncă are două componente: banii și competența.

Oamenii pleacă de la un job dacă au o ofertă mai bună financiar, chiar dacă la cel actual fac parte dintr-o echipă bună sau au unele avantaje, ceea ce e trist dacă stai să te gândești. Pentru că e nasol ca patron să investești într-un mediu de lucru plăcut și să îți plece angajații pentru 100€ în plus, mai ales că în unele companii mari (multinaționale) salariile cresc doar pe bază de formule și e greu să te faci remarcat când ești rotița #53 dintr-o echipă de 100 de oameni.

Competența e iar ceva delicat. Am văzut multe cazuri în care oameni pleacă de la un loc de muncă atunci când simt că li se apropie concedierea. Au stat un an sau doi, au dat niște chixuri medii, nimic grav, dar deja e evident că sunt cei mai slabi din echipă, așa că pleacă înainte să fie dați afară.

Sigur, nu zice nimeni să îți dai sufletul pentru companie, doar naivii și proștii fac asta, iar compania ține la angajat atâta cât are chef sau cât îi folosește angajatul, iar când nu, îi dă cu șutul, pentru ca apoi să se plângă că angajații nu vor să pună suflet în construirea viziunii antreprenorului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Foarte bun. Ma recunosc in situatii.
    Un meltean angajat șef avea pretenția să citesc si sa raspund la mail -uri in vacanță. I am spus să îmi ceara explicații în scris si a dat o cotita.
    Tot asa imi explica ca am produs prejudicii companiei dar când am întrebat care sunt prejudiciile si cum au fost calculate s ă inmuiat.
    Mulți cred ca pot face orice afirmații pentru că sunt sefi si se enervează daca ceri dovezi.

    00
  2. Aici totul depinde de om… eu de exemplu nu as pleca pentru 100 Eu in plus ; asta pentru ca mediul e ok, colegii-ok, seful-ok.
    In leg cu fidelizarea angajatilor, e trist ca totul se plafoneaza;la mine la firma,firma de 10 ani in Arad, doar pana la 5 ani primesti bonus de loialitate..tot ce e peste ,tot la fel primeste..
    Legat de ultima ta idee ,e corecta: sunt oameni la poarta ,dar uneori e nevoie de 2-3 sa te inlocuiasca…toata ideea e sa fie transmisa ideea de pretuire reciproca…

    00
  3. Aici ar fi fost interesant de analizat și ce au zis toți patronii la conferința cu Kasparov de la București, mai ales moldoveanul deținător de Elefant.ro, care era dispus să nu dea diferența de 5-7% pe care trebuia să o scoată din buzunar după schimbarea cu impozitele chit că îi plecau pe urmă oamenii. Păi de la ăsta cum să nu pleci și pentru 100 de euro diferență? :)

    00
    • acum ar merita de facut un calcul ca si cum ai fi patron: o medie de 10% per angajat* numarul angajatilor…sa vezi cam ce economie ti-ar iesi. :D
      pana la urma totul depinde de ce fac ceilalti din piata: ei suporta respectiva pierdere a angajatilor ori nu? ca daca nimeni nu e dispus s-o suporte….asta e

      00
    • E pe undeva o inregistrare cu evenimentul sa vedem si noi intelepciunea in actiune?
      Ms.

      00
  4. Daca e sa ne referim strict la marire de 100 euro = 450 RON, pai is o caruta de bani in RO, iti creste nivelu de trai. Normal ca pleci., vrei sa ramai in mocirla. doar ca mediu e fain, colegii is faini…astea nu tin de foame, nu platesc revizia la masina, nu platesc ratele, facturile, etc.

    00
    • 450 Ron is o caruta de bani cand castigi 1000 , de la 4000-5000 se schimba lucrurile

      00
    • 450 sunt un inceput daca in 2 ani nu ai primit marire pentru ca sefu e bou/considera ca castigi prea mult etc… PEste 3 luni sau 6 mai ceri 50-100 pentru ca esti team player si au vazut ca te descurci, la 1 an hopa s-a facut anu haisa vedem cum stam cu marirea si ajngi in teorie la 200+ lejer dupa 1 an minim.
      Altfel mediu placut, cafea buna dincolo, cine stie.
      De obicei oamenii pleaca pe 100E in plus pentru ca e o portita sa scape de mizeria incare sunt, ca niciunde nue roz. Eu am plecat pt 100E de exempleu dupa 4 ani intr-o companie si aveam destul, doar ca sa plec ca nu mai aveam chef de idioti si o lungisem cel putin ultimul an tot gasindu-mi scuze ca hai nu acuma, ca e vara, hai luna viitoare, a venit iarna – banii vin, etc…Pana cand s-a rupt filmu si in 3 sapt in vara chiar am plecat si doamen ce bien este. pe 100E inplus. Acuma dupa 6 luni am 200 in plus….

      00
  5. Nu am văzut om dat afară de la multinațională pe bază de incompetență.

    00
    • Pentru că nu te poate da afară așa oricum. Trebuie să te mute pe altă poziție, dacă nici acolo nu merge atunci iar alta și încă una. De vreo 3 ori a câte 6 luni, ca să demonstreze că nu ești capabil. Cel puțin cam așa zice legea, dar dacă te convinge să pleci mai repede aia e.

      00
    • Sa’l dea afara? Cum asa ? Eu am crezut ca asta e criteriu de angajare!

      00
    • La asta m-am gandit si eu cand am citit „oameni care pleaca pentru ca simt ca se apropie concedierea”

      00
    • Se întâmplă când e o concediere mai colectivă și trebuie să rămână aia de care chiar e nevoie (fara de care șefii ar avea mai mult de munca).

      00
  6. Suta de euro e foarte subiectiva, depinde de ce salariu vorbim. Poate sa insemne 50 sau 5% din salariu. Cu cat procentul scade, cu atat conteaza mediul si nu banii, mai ales ca vorbim de alt mediu pe masura ce se „rarefiaza” aerul.

    Cand sari de mia de euro incep sa fie mai importante alte lucuri, mediu de lucru, cultura companiei (spre 0 sau aplicata romaneste de cele mai multe ori).

    Din pacate majoritatea firmelor nu fidelizeaza angajatii. Chiar si cei ok care nu sunt super remarcati dar isi fac treaba bine si eu experienta, sunt mult mai eficienti decat 2 novici in primul an.

    00
  7. Mișto fata: ”Nu este greu sa gasesti data scientists, sau dezvoltatori ETL, sau administratori de baze de date, dar e greu sa gasesti oameni foarte buni care sa le aiba pe toate”. Îmi aduce aminte de interviurile alea de angajare cu ”Se caută programator PHP cu experiență în C++ și MySQL care să poată face administrare FreeBSD și editare video în Adobe Premiere într-o companie în plină dezvoltare. Program flexibil, salariu atractiv, echipă dinamică, se cere limba spaniolă nivel A+, carnet de șofer categoria C; experiența CISCO constituie un avantaj.”

    00
  8. In primii 10 ani de cariera am plecat la 1-3 ani dintr-un loc, din doua motive: de plictiseala (nu mai acumulam cunostinte noi) sau cand s-au schimbat sefii in rau. E drept ca la fiecare schimbare a fost cu 20-50% in plus la salariu (alte vremuri), zic doar ce m-a facut sa incep sa caut.

    In locul actual am stat deja 10 ani. Dupa 3 ani devenise un loc caldut (plictiseala), dar n-am mai plecat, desi salariul n-a crescut. Am mai sondat piata, dar in domeniul meu deja atinsesem maximul fara a fi sef sau fara deplasari, caci _aveam familie_.

    In cele din urma am devenit contractor, de data asta de frica plafonarii si din cauza cheltuielilor crescute cu scoala copiilor. Era singura modalitate de a rezolva ambele chestiuni, fara stress de sef si fara deplasari. Acum astept sa ma dea afara de la job, ca deja castig de 5 ori mai mult din contracte, plus investitii.

    Morala povestii e ca peste 3 ani intr-un loc e plafonare, asta daca nu exista o ierarhie adanca in firma si e loc de promovare. Plus ca fara mutare sau promovare nici vorba de marit salariul.

    00
  9. „stând câte 1 sau 2 ani la fiecare loc de muncă, timp insuficient pentru a termina un proiect serios.” – @zoso, argumentam si noi afirmatiile sau doar scriem de dorul lelii ?
    spre ca nu te referi la constructia unei hidrocentrale . Majoritatea proiectelor sunt de 1 maxim 2 ani, chiar si un mall se construieste in maxim 2 ani

    00
    • Lucrez la rescrierea de la zero a unui sistem informatic, 3+ si inca mai avem de lucru. Au fost si greseli de management care ne-au intarziat, dar da, unele chestii dureaza.

      00
    • Depinde de firma si de proiect (nu toata lumea face site-uri web).
      Daca la baza se afla biblioteci dezvoltate in interiorul firmei dureaza 1-2 luni pana le inveti, cam 6 pana incepi sa le stii bine si dupa un an incepi sa le folosesti la randament maxim.
      Si exista proiecte care dureaza mult. Desi in „exterior” softul e acelasi, o data la un an si ceva trebuie modificat sa mearga pe procesoare mai noi (apar periferice si functionalitati noi, clientii vor ca programul sa mearga cu mai putina memorie si procesor ceva mai lent ca sa fie mai ieftin sistemul final).
      Se schimba standardele (mai apare o anexa sau o versiunea noua) si clientii vor sa fie compatibili cat mai rapid cu noul standard. Daca nu ajungi sa stii multe detalii nu faci lucrurile cum trebuie.
      In cazurile astea plecarea dupa un an inseamna ca nu ai facut multe pentru proiectul respectiv. Asta e si unul din motivele pentru care exista atatea vulnerabilitati in calculatoare.

      00
  10. „stând câte 1 sau 2 ani la fiecare loc de muncă, timp insuficient pentru a termina un proiect serios.” nu stiu exact la ce companii se aplica asta, dar compania la care am lucrat pana acum (mai putin de) 2 ani scotea idei de business dupa o perioada de dezvoltare de 3 luni (majoritatea proiectelor) sau 6 luni (maxim). Dupa care ideea ori prindea o nisa de piata si facea bani, ori era data la gunoi. Asa au iesit Foodpanda, Delivery Hero, ZipJet si altele.

    Cei care lucrau la proiect avea optiunea de a merge inainte cu proiectul sau de a face ceva nou, iar dintre cei care mergeau inainte (cu o companie noua, independenta) multi plecau pana la urma.

    00
  11. Mdaca pleaca lumea pe 100e înseamnă ca mediu e de kkt. Eu am plecat de la prima firma de it pentru 100e. De la 800lei la 1300.
    Dupa, diferenta a fost din ce in ce mai mare, avand un moment in care am plecat pentru 300 in minus

    00
  12. Nu stiu cum e in alte domenii, dar in IT, proiectele ce tin mai mult de 1 an sunt rare.
    Am lucrat la proiecte de 2-3 luni in cateva cazuri, dar in general sunt de 6-8 luni.

    Iar in ceea ce priveste piata muncii, 100 de euro e o marire minima dupa un an. Daca nici pe aia nu e in stare firma sa o ofere, atunci e normal sa plece omul la mai bine. Abia acopera inflatia suma asta, in cazuri fericite.
    E plin linkedinul de oferte de joburi, cer o mie de calificari, dar sub 1% din firme spun ce ofera angajatului. Nu tu plan de dezvoltare a carierei, nu cursuri, nu beneficii, nimic. Doar „Salariu la nivelul pietei”, asta in cazuri fericite. Toti incheie anuntul cu „Firma cu X ani pe piata, atmosfera dinamica” si alte blablauri.

    Iar tantita aia din articol cred ca si-a gasit model pe Ferd pentru ca domnul din Olanda e usor de dus de nas de mirosul de pasarica frageda.

    00
    • la noi la stat, proiectele se intind pe ani de zile, si nici atunci cand trebuie sa fie gata nu sunt gata, sau le face pe genunchi asesoft/siveco

      00
    • Proiectele cu statul au status special, e normal, ca doar traim in Romania.

      00
    • Depinde de specificul companiei, de industrie. Am inchis personal proiect conceput acum 11 ani. La privat. Sunt a treia persoana care conduce ostilitatile. Rar vei fi bagat in seama fara un numar de ani in companie si un bagaj de incredere castigat in timp atunci cand e posibil sa pui firma in fund daca nu iese. Companie privata, industriala, intinsa pe toate continentele locuite.

      00
    • Jos palaria pentru asa ceva!!!

      00
  13. „S-a angajat din anul trei de facultate, dar primii bani din programare i-a facut inca din primii ani la Politehnica, cand crea jocuri in Java pentru colegii de facultate.”
    Adica mai pe romaneste vindea teme la grafica, a.k.a. isi ajuta colegii sa triseze.

    00
  14. Tin minte ca directorul de la Continental se plangea la un moment ca oamenii pleaca de la o companie la alta pentru 50 lei in plus. Ok, si pe tine ce te opreste sa le dai 50 lei in plus? Nu crezi ca acele companii au o problema daca angajatii lor pleaca pentru 50 lei in plus la salariu?

    00
  15. Mobilitatea angajaților este mult mai mică decât crede lumea. Da, este ridicată în zona IT unde „e foame” mare de oameni și multe firme sunt în stare să angajeze inclusiv maimuțe dacă pot apăsa 3 taste consecutiv, sau în domenii de „ardere intensă”, gen spălătorii auto, Cora/Carrefour. În firmele normale, mai degrabă regula este stabilitatea. Chiar și acolo unde condițiile sunt dificile – gen întârzieri de salarii, muncă la negru, patron măgar. „Ce-i în mână nu-i minciună” și „nu dau vrabia din mână pe polițist de pe gard” țin mulți angajați „legați de glie”. Poate s-au plafonat și le e frică de nou, poate se simt bine în echipă, poate lucrează într-un domeniu în care nu găsesc altceva…
    Până pe la 30 de ani, să sari din job în job la maxim doi ani este ok (asta, desigur, dacă poți argumenta credibil că nu ai fost dat afară de peste tot). După 30 de ani ar trebui să stai măcar 5 ani, dacă nu 10. Nu neapărat cu avansări, că, totuși, pozițiile manageriale sunt limitate într-o firmă și nu neapărat toți cei care sunt buni executanți pot fi și buni manageri, după cum puțini buni fotbaliști ajung și buni antrenori.

    00
  16. Li se spune si job hoppers si fut piata. Si de vina sunt politicile de cacat din companii medii si mari, la IT ma refer. Din servilism obscen cand un CEO cere angajare se trec cu vederea multe defecte. Eu asa ceva miros de la o posta: ii vezi ca desi au ceva kilometraj cand ii pui sa disece la ce au lucrat o dau din colt in colt. Pt ca nu stiu si trag mata de coada. Pt ca in momentul in care vine greul intr-un proiect si e de tras asa specimene isi iau dileaua. Si doar in acele luni de deploy si pe ultima suta de m te otelesti cand stai si schimbi fluxurile, cand testezi la greu, cand repari o tona de buguri ale tale si ale altora. Atunci te formezi cu adevarat, atunci te dezvolti. Nu te dezvolti cand mergi la cursuri damboulea sau in sedinte mirobolante.

    00
  17. Referitor la „angajații nu vor să pună suflet în construirea viziunii antreprenorului”, ceva funny de pe engadget:

    https://www.engadget.com/2018/01/09/microsoft-halts-meltdown-spectre-amd-patches/

    Deci tampitii de la MS au lucrat doar cu documentatia, atat. N-au pus mana pe telefon, n-au testat pe masini in test lab. Ori poate-s mana-n mana cu Intel ca sa-i futa pe AMD? Oricum pana acu’ toata chestia asta cu Spectre si Meltdown e ca o comedie a erorilor, arata ce mancatorie e in IT + cat de departe e industria de software de niste standarde sanatoase. E tot dupa ureche + wild wild west: secol 21, avem i9, ceas CPU de 4.7GHz etc si tot nu stim basics :)

    00
  18. Pentru cei care nu intaleg:
    Unui angajat ii trebuie cam 3 luni sa inteleaga ce are de facut timp care include si eventuale cursuri de perfectionare (care costa) apoi ii dai inca 3 luni sa intre echipa si sa dea randament ca ceilalti. In aceste 6 luni el mai mult consuma decit produce iar plecarea lui se traduce printr-o pierdere pentru companie.
    Un potential angajator cind vede un potential angajat care sta in fiecare companie 1-2 ani se intreaba oare cit va sta la mine in companie.

    Nu totul se reduce doar la IT unde inveti cu carte in mina.

    00
  19. cumva din cauza acestei dudui coder pica softul de la ing?

    00
  20. Dacă îți ia 3 luni sa pricepi un proiect si sa începi sa ai un aport pozitiv am o veate proasta despre iqul ala.
    Io am avut max o saptamana la dispoziție. De 3 ani incoa

    00
    • La fel si la mine. Acum fac 3 luni de cand sunt la actualul job, inchei perioada de proba.
      Din prima zi am inceput munca la proiect, dupa 2-3 zile eram la acelasi nivel cu restul colegilor, dupa o luna veneau altii la mine sa ma intrebe chestii. 3 luni e o vesnicie.

      00
  21. Vali, poate ar fi interesant sa vorbesti si despre rutina care, in functie si de specificul jobului, se instaleaza dupa o anumita perioada. Cum o combati? Sau, poate mai bine spus, incerci sa o combati ori faptul ca acea rutina, care iti amorteste toate simturile, e un semn clar ca ar fi timpul sa faci o schimbare.

    00
  22. „Am văzut multe cazuri în care oameni pleacă de la un loc de muncă atunci când simt că li se apropie concedierea. ” – eu am vazut oameni care pleaca de la un loc de munca pentru ca patronii/sefii sunt varza, si li se pare ciudat acelor angajati care pleaca sa fie condusi de oameni mai prosti decat ei.
    Din milionul de colegi intalniti in experienta mea profesionala, care au plecat dintr-o firma sau alta, nu stiu trei sau patru sa fi ajuns mai rau decat inainte.
    Tu il tii pe aceasi salariu de OPT ani, grigore pleaca pe un job cu salariu 50% mai mare, si pozitie superioara. Daca esti prost si nu stii ce om ai avut, normal ca pleaca.
    Iar cazuri din astea stiu zeci. Patroni prosti, care nu inteleg cum de dau faliment, cum de le pleaca lumea… „oare de ce”? Ca sunteti varza ca patroni/sefi, de asta.
    Am sa repet ce am mai scris candva: cand ti se strica imprimanta, tu semnalezi, si doua luni ii doare in cur, „descurca-te”, poate e cazul sa pleci. Ghici ce, mai rau e greu sa ajungi.
    Acum ma gandesc cine a ajuns mai rau decat inainte… foarte putini din luzarii aia cu pozitii de sefi. Aia au ajuns mai rau, aia care aveau 2000 de euro pe luna si frecau buha venind de la 11 la munca.
    Drona clasica nu a evoluat decat ascendent.

    00
    • La fel cum a zis si Cristi mai sus, majoritatea firmelor nu evalueaza periodic si obiectiv angajatul pentru renegocierea salariului. Nu conteaza ca produci de 2 ori mai multi bani ca in urma cu 1 an, salariul e la fel sau creste cu 10%. Eu am exemple nenumarate, unele chiar din viata mea, unde la noul job am primit 20-30-40% in plus. Dupa ce am acceptat jobul, fostul angajator a venit cu aceeasi oferta ca noul angajator, dar nu am renuntat la decizie. Unii au acceptat sa ramana pentru salariul marit. De asemenea migrarea la 1.5 – 2 ani te ajuta mult in cariera (cel putin in it), deoarece inveti foarte multe in scurt timp, plus ca te scoate din zona de confort. Obiceiul in domeniul asta e plecarea pentru o diferenta mare de bani, nu pentru cateva procente. Asta arata si cat de putin constienti sunt angajatorii de oamenii care ii au. Daca atunci cand pleci de la 3000 la 5000 lei, angajatorul vechi e dispus sa dea si el 5000, atunci isi merita soarta. Inseamna ca ai meritat banii aia tot timpul, dar angajatorul a mers pe burta, bucurandu-se de diferenta de profit.

      00
  23. Ce faci dacă managerii (chiar și dintr-o corporație) angajează pe bază de favoritisme, nepotisme?

    00
  24. Un român discută chestiile ăstea aicea ( https://www.youtube.com/watch?v=h8M5-Jc4ERk ; subiectul principal nu e important) dar să citești comentariile privind corupția, nepotismul, favoritismul…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube