Podcast: despre un tip de emigrare…

Cine a vrut și cine a putut a plecat. Cine se tot plânge că ar pleca, fie nu vrea, fie știe că nu poate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Off Topic legat de

    TWITTER UPDATE

    să facem parcări, să aibă lumea loc https://www.bizbrasov.ro/2017/12/12/deocamdata-nici-un-sofer-nu-s-incumetat-sa-isi-lase-masina-parcarea-etajata-din-poiana-mica/
    12 DECEMBER 2017, 1:02

    Pai puii mei, ei au facut parcarea dar de acolo la partie cum ajungi? Cati km faci pe jos pana acolo? Cand va fi implementat autobuzul, probabil va fi mai folosita.

    00
    • O parcare pe Valea Prahovei va avea fix acelasi succes ca una din Bucuresti. Pentru ca se adreseaza aceluiasi public care nu e dispus sa mearga mai mult de 50m pana la partie/pensiune/restaurant sau bloc/casa/loc de munca.

      00
  2. Să le arăți video-ul ăsta, să vedem ce zic după: https://www.youtube.com/watch?v=wLqtufu6t4c

    00
  3. Pentru că deja încep să se adune, ai putea să faci un tab separat în meniu unde să găsim podcasturile? Cred că ar fi util. Le văd pe Facebook, zic că aș vrea să le ascult mai târziu și uit. Apoi îmi aduc aminte de ele când văd altul marți sau joi și la fel, „mai târziu”. Și acum vreau să le ascult pe toate pe care le-am ratat, dar ar însemna să caut prin multe multe articole.

    00
  4. L.E. Știu că le găsesc în soundcloud, dar parcă erau câteva și pe Youtube .

    00
  5. am fost plecat 12 ani… si m-am intors… nu vreau nimic, doar ma dau mare.

    01
  6. Nu o sa-ti ofere nimeni oferte stelare la primul job afara. Insa dupa ce ai experienta acolo si dovedesti ca esti OK pe piata respectiva poti sa ajungi la salariile „normale” si sa traiesti relaxat.
    Referitor la integrare da, e o problema insa in nici un caz nu se va lua cineva de copil la scoala, cel putin nu la varste mici. Puberii au alte probleme, dar astea le au oricum, indiferent unde.
    Emigrarea nu e o experienta usoara insa poate fi benefica dupa cativa ani. In primii ani e foarte dificil cu toate cele. Am cunoscut oameni care au plecat afara cu toata familia, luand riscuri mari si le-a iesit. Insa toti au tras tare la inceput si le-a fost mai greu decat in tara, unde aveau o situatie confortabila.
    Sigur, depinde foarte mult de la caz la caz, de la profesie la profesie si de la oferta la oferta. Eu as sfatui pe orice tanar sa incerce experienta asta pentru ca avantajul tineretii este ca n-ai mai nimic de pierdut si pentru ca indiferent daca-ti iese sau nu, castigi experienta de viata si expunerea intr-un alt mediu. In nici un caz nu te intorci acasa cu coada intre picioare, te intorci mai calit si mai experimentat.
    Si decizia de a reveni in tara e una dificila, mai ales dupa un timp. Insa oamenii curajosi stiu de ce pleaca si de ce se intorc.

    00
  7. 1) cetatean de mana a doua esti daca te simti tu de mana a doua.

    2) impresia ca in romania esti cetatean de mana a I a e una fundamental gresita si e bazata simplu pe necunoasterea aprofundata a societatilor vest-europene, nord americane, etc, etc.
    Daca ne luam strict dupa gradul de protectie sociala pe care o primesti in ro versus vestul europei putem spune ca in romania esti cetatean de mana a 5-a.

    3) impresie ostila la locul de munca o ai si intr-o companie din romania nu doar in UK, macar in vest ai un motiv de inteles pentru care exista otilitate fata de tine pe cand in romania e strict rautate, invidie, ce plm o fi.

    4) cu un salariu mai mic raportat la salariul minim in vest traiesti mai bine si mai decent in vest decat in romania. c’est a dire que…un nene care ia 1200 euro in franta o sa aiba o viata mai decenta in franta decat cu 1450 lei in romania (daca e chirias in ambele tari). diferenta de care zici tu vine din faptul ca multi romani care pleaca sunt proprietari in romania si atunci nu le pica bine sa devina chiriasi aici unde chiria e imensa…

    5) cred ca e o falsa impresie ca cei care au zis ca pleaca au plecat deja si ca restul fie nu vor, fie nu pot. ideea ca asta cu emigrarea se acumuleaza in timp. apare ideea, incepi sa aplici, te lasi pagubas, apoi iar aplici, poate chiar primesti o oferta ceva, o refuzi, apoi vezi ca 50% dintre amicii si rudele tale au plecat deja si reincerci si iar refuzi ca „ti-e bine aici”, apoi vezi ca 75% dintre amicii si rudele tale au plecat si incepi deja sa te simti prost ca nu pleci si apoi vine 2016, iliberalismul, mafia si interlopii si zici ca gata, trebuie sa sari: meanwhile ai mai ramas doar tu prin tara, eternul naiv, 90% dintre prieteni iti trimit oferte de munca si iti spun zilnic ca esti bou si in final zecile de aplicari se transforma in ceva ceva si pleci….si realizezi ce bou ai fost ca nu ai plecat mai devreme.

    6) probabil nu vom mai beneficia vreodata de statistici corecte in romania insa sunt convins ca dupa alegerile din 2016 si protestele esuate din februarie 2017, numarul celor care emigreaza ca creste masiv, daca pana acum erau aprox. 200k pe an, s-ar putea sa avem in perioada 2017-2020 ani cu 250-300k. cum ar fi, la alegerile din 2020, vor fi cu 1,2 milioane de votanti mai putini iar psd va lua 50%+ din start.

    00
    • Emigrează și votanții PSD, că n-au plecat in Spania sau Italia doar liberalii și tarăniștii din moldova, de exemplu.
      Pe mine doar sistemul medical mă sperie cu adevărat. In rest mi se pare ori bine, ori suportabil ori gen merita sa stai să lupți.
      Alte motive pt care as pleca în alte țări sunt cultura, geografia sau clima, nu banii sau birocrația sau că nu sunt autostrăzi.

      00
    • nu pleaca nimeni pentru bani. eu in ro teoretic o duceam mai bine cu banii raportat la salarii. doar cand ma gandesc la chirie si rapoartele s-au schimbat insa gandul ca traiesc intr-o tara condusa de prosti sustinuti de 80% de popendulatie ma omora zilnic.

      altfel da, viitor, copii, sanatate, educatie…clasica poveste

      00
    • Un mod ușor de aflat cine e votant PSD e când mă mai întreabă cineva din țară de ce am plecat și le zic de drumuri, spitale, scoli infrastructură iar ei îmi răspund cu : „Da dar și la noi parcă e mai bine, o suncultiță, o țuică, parcă altfel te descurci aici.”
      Oameni care au ciupitul și subzistența în sânge indiferent de poziția socială, oameni care fierb în civilizație.

      00
    • Nu stiu care este exact costul vietii in SUA, dar in Franta, dupa cum spune Pensionaru, nu o duci chiar rau cu 3000€/ luna fie si brut.
      Am plecat la 23 de ani, mi-am continuat studiile in Franta, iar la 28 de ani lucrez pe un post de Responsabil juridic. Desi exista inflatie de juristi si in Franta, nu m-a injurat nimeni ca le-am luat locul de munca si nici nu ma considera nimeni cetatean de mana a doua. Nu mi-a propus nimeni salariu mai mic decat ce se practica in piata.

      Lasand la o parte pe cei care vor sa plece pentru a munci ca necalificati, fiecare trebuie sa isi faca o analiza dura a ceea ce stie si cat de actuale ii sunt cunostintele in profesia sa. Daca esti cinstit cu tine insuti, ar trebui sa stii ce trebuie ameliorat ca sa poti concura pe o piata a muncii dinamica. In afara de medici si IT-isti, nu prea sunt vestiti romanii ca fiind foarte buni la ceea fac.
      Exemplu practic: sotul meu e inginer, a facut 6 ani de facultate in Romania si apoi a venit pentru un master in Lyon. A avut impresia ca a trecut trenul peste el la facultate, nivelul fiind mult mai ridicat. A muncit in 2 ani cat n-a muncit in toti cei 6 ani de facultate in Ro. Dar nu l-ar fi bagat nimeni in seama altfel.

      Mi s-a intamplat sa interactionez cu tineri din Romania care voiau sa vina prin Franta si care aveau prin Ro o experienta profesionala de cativa ani. Ceea ce unii dintre ei nu au inteles a fost faptul ca nu pot transpune stilul de lucru de la ei din companie in orice alt mediu. Cand emigrezi trebuie sa te inarmezi cu foarte multa rabdare si sa fii extrem de adaptabil. Nu se vor da strainii dupa noi, ci invers.

      Sunt cateva chestii esentiale care pot ajuta :
      – CV-ul si scrisoare de intentie facute dupa normele locale
      – vazut o agentie de recrutare care da feedback dupa interviu si sfaturi de imbunatatire CV; eventual iti indica ce formari ar fi indicate
      – sa fii cinstit in CV; se va vedea in perioada de proba daca nu ai fost ( aici perioada de proba e in jur de 6 luni pentru personalul calificat).

      Mult succes!

      00
  8. Romanii sunt foarte sensibili si considera ca daca ceva merge cum nu vor ei e discriminare si rasism, nu pur si simplu ca au dat peste cineva care avea o zi proasta, asta in cazul in care chiar au dreptate.

    Hartuire sau bullying la scoala pateste oricum odorul mult mai des in Romania (inclusiv de la profesori), unde nici nu exista termenul. Dar sensibilitatea creste exponential cand esti afara. Gen, te-a scuipat colegul si ti-a luat pachetul in Ro? Asta e, e suedej, ce sa-i faci. Ti-a zis du-te de unde ai venit in non-Ro? Nenorocire, discriminare, cetateni de mana a doua.

    00
  9. Dacă te speli, te imbraci civilizat, știi când să zâmbești, ai maniere și o engleză (exemplu) gramatical curată nu poți fi considerat cetățean de mâna a doua. Orice om reacționează la cum arată alți oameni. Voi ați considera, de exemplu, un om despre care știți că e suedez și se îmbracă la cămașă, se spală și vorbește corect gramatical cetățean de mâna a doua?!
    Acum locuim în sudul Olandei și înțeleg perfect de ce olandezii au o atitudine ostilă față de români. La șantierul naval muncesc un grup destul de mare de români cu vârste intre 30 și 50 de ani: îngălați, buhăiți, cu hainele lălâi și murdare, încruntați cu privirea fixă. În general cu un aspect urât, foarte asemănători la fizic și față cu turcii sau arabii.

    00
    • Ti-au dat buhaitii unlike :)

      00
    • Tot in sud sunt si eu. De peste 10 ani .Atitudine ostila fata de romani am intalnit foarte,foarte rar si doar la 3 categorii :
      – rumani care au descoperit apa calda in Olanda si le-a crescut subit un testicol in plus fata de alti romani
      – olandezi eternal jobless , îngălați, buhăiți, cu hainele lălâi și murdare, încruntați cu privirea fixă
      – turci nervosi ca le strica romanii socoteli ( mix intre ce au auzit de la turcii din Germania si ce vad la tv)

      00
  10. E posibil la primul loc de munca pe afara sa fii platit mai putin, dar dupa ce ai experienta te bati de la egal la egal cu localnicii pentru locuri de munca. Am terminat inginerie si majoritatea colegilor sunt plecati, nu am auzit de la niciunul sa fie discriminati la locul de munca pentru ca sunt romani. Oriunde mergi daca vrei sa iti fie bine, trebuie sa intri putin prin sistemul lor educational fie prin ceva cursuri, facultate, master…..
    Amicul tau medic nu i-a locul nimanui, economia altor tari are nevoie de oameni care sa ocupe anumite posturi.
    S-ar putea sa te simti discriminat daca faci astfel de petreceri: https://www.youtube.com/watch?v=M159Doigt40

    00
  11. care e melodia de pe fundalul podcastului te rog ?

    00
  12. Oricum, parca ii înțelegi pe ăștia care votează pt brexit când vezi ce motive au românii de a pleca din țară. Pai daca astea sunt motive de înțeles, 1 miliard de africani pot sa se mute în Europa maine, au dreptate să o facă, la ei e mai rău (doar deocamdată însă).

    00
  13. Am fost in multe tari, dar afirm cu tarie faptul ca tara noastra cu ceva schimbare ar putea deveni un paradis. Chiar acum cateva zile un italian de pe la munca a facut o afirmatie ”rasa voastra”. Cei din jur s-au uitat socati si l-au intrebat daca e idiot. Cum te descurci cu banii depinde de stilul de viata. Am trait doi ani in Antwerpen, Belgia. Apartamentul platit de companie era 1600 euro luna, masina de servici, mai cheltuiam in jur de 1000e, mai putin sau mai mult, pe mancare, iesit in oras etc. Un romanas de pe acolo imi spunea ca el cheltuie 150 euro pe mancare/iesit, cum nu stiu. Acum sunt in Polonia o perioada. Sunt peste noi cu mult la infrastructura, in general cum arata toate. Preturile mi se par mai mari decat la noi. Am si colegi polonezi, sunt platiti pe luna cu cat am eu doar diurna..

    00
  14. E greu si trebuie mult curaj. Lumea inca pleaca, nu s-a oprit. Din noile generatii inca pleaca destui de multi. Nu e ca s-a oprit, ideea e ca a fost un exod in masa(comparabil cu Siria in razboi) si acum pleaca un procent mai mic dar doar tineret. Ce e trist e ca politicienilor nu le pasa decat cum sa-i impoziteze pe cei ce pleaca, nu cum sa-i tina aici.

    00
  15. Partial corect, partial gresit.
    1. Corect, cu jurnalismul nu ai ce sa faci. Daca faci bloguri, mai bine stai unde e ieftin. Exempul Romania, cat o mai fi ieftin.
    2. Fals. Est europenii nu sunt mai prost platiti. Poate la inceput, la primul job. La mine la servici strainii sunt sensibili mai bine platiti decat bastinasii. Ca sa castigi mai bine trebuie sa stii sa pui problema, sa ceri sa schimbi jobul, etc…
    3. Fals, cetatean de mana a doua. Banii conteaza… vezi punctul 2.
    4. Hartuiala. Intr-o tara gen Romania vei fi mult mai hartuit. Hartuitul la scoala nu se face de catre bastinasi, ci de catre arabi si alti est europeni… Azi mi-a dat cineva faruri pe autostrada. si nu era arab. Avea numar de B, unde B nu este Berlin, ci locul de origine al miticilor.

    Decizia sa o pleci nu o iei calculand, ci pleci si vezi cum este. In cel mai rau caz te intorci…

    00
  16. Oh boy, sunt atatea idei gresite si preconceptii in materialul asta ca mi-ar trebui un cearceaf sa combat toate argumentele.

    1) In primul rand depinde in ce tara si oras pleci, experienta poate fi foarte diferita de la caz la caz si nu se pot face generalizari. UK si SUA sunt si au fost tot timpul rasiste, romanii au o imagine mai proasta in UK decat indienii sau pakis. Fix din motivul asta am refuzat UK, desi stiu engleza f bine, si am ales o alta tara in care nu vorbeam limba cand am ajuns.

    2) Primul salariu va fi / poate fi mai mic decat piata, dar indeajuns sa traiesti de la decent in sus. De abia ajungi acolo, nu stii cum se invart lucrurile. In niciun caz nu vei fi sarac. Dar daca esti dispus sa astepti pana se aranjeaza lucrurile, vei avea mai multe satisfactii pe termen lung. Daca te-ai dus acolo si te astepti ca din al 3-lea salariu sa-ti iei BMW, mai bine stai acasa.
    Firmele platesc mai putin ca si ele isi asuma un risc cand te iau pe tine: poate nu te adaptezi si in 6 luni vrei la mami inapoi, poate nivelul tau de [insert language here] nu e asa bun si nu poti sa intelegi cerintele, poate esti un cretin care are nepotriviri de caracter cu colegii (nici nu stii cati am vazut dati afara pe motivul asta, chiar daca profesional erau ok) etc.
    Inca un aspect e ca unele chestii sunt mai ieftine sau la acelasi pret ca in RO, sau poti sa economisesti din alte parti (nu iti trebuie masina, nu trebuie sa platesti nastere in privat etc)

    3) Cum ziceam, depinde de tara, dar unde sunt aici nu m-am simtit niciodata cetatean de mana a 2-a, basca m-am simtit mai bine tratat, chiar daca nu le vorbeam limba, decat am fost vreodata in RO. Cum zicea cineva mai sus, vei fi tratat asa daca esti murdar, zgomotos, prost, cu glume de autobaza sau daca nu vorbesti o limba straina decent.
    N-am inteles partea cu „nu beneficiezi de toata civilizatia”… ce se intampla? te dau afara din spital ca esti roman? se inchid autostrazile? nu te lasa sa urci in tren?

    00
    • Chestia cu aspectul e mai nuantata : nimeni nu umbla jegos pe strada , nu stiu de unde vine asta . In ce priveste aspectul e o intreaga arta ; majoritatea {pC self-censored} si {pC self-censored} frecatori de menta sunt imbracati impecabil ,coboara din mertzan inmiresmand o strada intreaga , iti poti pieptana barba in luciul din parul si pantofii lor .
      Se mai vad polonezi veniti in pauza sa cumpere de mancare si bere cu hainele de lucru ( nu e vorba de jeg) .Da ,leprele stramba din nas la polonezi nu la {pC self-censored}.
      Btw ,stiu {pC self-censored} care se imbraca special in haine de lucru patate de var pentru ca reasons . Unii atarna de masina remorca din aia mica pe 2 roti cu 2 lopeti de decor cand se duc la „lucru” tot pentru ca reasons.

      00
  17. aparent, trebui să scriu, că oamenii nu pricep din prima.

    1. nu știu dacă e cineva care așteaptă să plece și acolo să i se pună totul pe tavă. normal că e o perioadă de acomodare, o perioadă de test și așa mai departe. de aia nici nu îți dau cetățenia din prima. când am zis de salarii, am zis de faze de genul „nu găsim ce ne trebuie pe 3.500€, hai să dăm anunț în românia că angajăm pe 1.500”.

    2. când pleci cu familia trebuie să faci niște calcule. tu, ca adult, mai poți sta nemâncat, că înțelegi de ce o faci, copiii însă nu prea.

    • Vali, tre sa recunosti ca te-a marcat perioada din Bucuresti. Cam ce zici e despre Bucuresti. Restul Europei e altfel. Inca cativa ani departe de capitala si o sa fie bine :).

      00
    • In primul rand ai si tu dreptatea ta, sunt firme care cauta forta de munca ieftina, doar ca diferenta nu e asa de mare fata de localnici – gen aia muncesc pe 5000 si romanii pe 1500. Poate ne gandim la domenii diferite (IT, medici, oameni calificati vs. munca de jos). Am colegi care dupa 2 ani de munca (la primul job aici) si-au luat pauza cateva luni sa se plimbe.
      La fel si in RO exista firme care angajeaza studenti sau oameni de abia iesiti din facultate care de abia au scos capul pe piata muncii.

      Ce incerc eu sa zic si altii pe aici este ca, odata ajuns acolo, ti se deschid mai multe usi. Faptul ca ai ceva experienta de munca si te-ai adaptat, ai numar de telefon si adresa locale sunt un mare plus. Iti spun din experienta proprie, am vazut cum calitatea ofertelor si profilul companiilor care m-au contactat a crescut. De exemplu, dupa ce am plecat din RO, nu am mai primit oferte din UK (decat foarte rar) pentru ca stiu si ei ca niciun om sanatos la cap nu ar mai plecat in UK daca are un job ok in vestul Europei.

      00
  18. Nu am avut ocazia să ascult podcastul, încerc mai târziu (îmi e mai ușor cu lucrurile scrise) dar văd în comentarii impresia că, greșită de altfel, copiii ar fi marginalizați la școală/grădiniță etc. din cauza faptului că sunt de naționalitate română sau că tinerii români nu se pot integra printre străini. Globalizarea nu e un fenomen apărut ieri, popoarele emigrează de sute de ani spre alte locuri, s-au creat societăți puternice în urma emigrării și a emigranților nu e nimic deplasat ca într-o clasă să întâlnești elevi de 4-5 naționalități diferite. Asta nu înseamnă că toți sunt marginalizați doar pentru că nu sunt de-ai locului, am depășit cu mult timp faza cu poporul superior de rasă ariană (sper). Dacă ești cocalar și te crezi buricul pământului doar pentru că ești din altă parte, atunci da, probabil vei fi marginalizat și o meriți. La fel și cu vecinii, colegii de muncă, oamenii de pe stradă. Nu te scuipă nimeni și nu te înjură pentru faptul că nu ești de-al locului dar dacă te apuci să tai porcul în spatele blocului și să îl pârlești pe ritm de manele doar pentru că așa făceai la tine în Cucuieții din Deal atunci da, s-ar putea ca vecinii să se uite urât la tine. Cum spunea cineva mai sus, emigranții sunt cei care trebuie să se adapteze locului.

    00
    • Mai terminati cu talentele astea superioare , nu taie nu a taiat si nu va taia nimeni porcul in curte . Poate in US unde stau irakienii cu capra in cada ,dar nici acolo nu e fenomen de masa. Pana si „rumanii” care ara pietele centrale din A’dam,R’dam si Utrecht sunt imbracati decent chiar daca se manifesta EXACT asa cum o fac si in tara lor unde apropo , nu scoateti o vorba referitor la asta .
      Mult mai greu este sa inveti localnicii sa isi curete trotuarul din fata ,in gang in spate ,sa isi tunda dracului ierburile din cand in cand ,sa dea cu sare macar ca e 2 euro cutia de 10 kg ,sa nu isi mai verse din masina hartiile pe strada ( da,pe strada unde locuiesc!!!!!) dar se poate ,am incercat . Nu e nimeni marginalizat,nu are nimeni treaba cu tine . Daca iti vezi de ale tale si nu mai cersesti aprobare si confirmare totul e normal – in parametrii specifici ai tarii respective .

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)