Plata amenzii pentru lipsa rovignetă #1

Am schimbat calendarele între ele și am pierdut câteva chestii importante, de care nu mi-am dat seama pe moment. Unul dintre ele era ziua în care expiră rovigneta. Am aflat de asta când mi-a venit amenda acasă că am circulat fără. Amenda e o foaie pe care scrie niște litere. Ceva cu am de plătit 125 lei în 15 zile sau 250 lei după aia. Pentru că amenda a ajuns oricum târziu, am lăsat-o deoparte. Azi am avut timp de ea și m-am pus pe citit. Și m-am crucit.

Statul român vrea ca eu să plătesc două taxe în două conturi diferite și să trimit unei a treia autorități dovezile acestor plăți. Și aici intervine mirarea mea:

  1. de ce naiba trebuie să plătesc două taxe? e ilogic. normal ar fi să plătesc doar una și să se descurce ei între ei.
  2. de ce există un cod de bare pe amenda asta daca eu trebuie să achit manual două taxe către două autorități diferite către două bănci diferite?
  3. dacă tot plătesc, de ce trebuie să mai trimit dovada plății către a treia autoritate? ei încasează bani fără a ști pentru ce?
  4. ghișeul.ro tot nu merge.

Nu e un îndemn la neplata obligațiilor către stat. E o mirare și în același timp o constatare: da, statul nu colectează impozitele decât într-o măsură foarte mică, pentru că îmi transfer banii în DB și mi se rupe dacă și când îmi blochează conturile modul de plată e absolut ineficient.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. 2. tre sa fie pentru trimiterea automata a plicurilor, n-ai tu treaba cu ala.

  2. Am inteles ca o parte din taxa merge la finante si cealalta la cnadnr sau cum s-o fi numind. Dintre astea doua institutii, singura care te poate urmari sau sanctiona daca nu platesti sunt finantele. Bine-nteles, nu e un indemn la neplata obligatiilor catre cnadnr. ;)

  3. Instig eu la neplata. Am circulat din greseala juma de an fara vingenta. M-am prins la prima amenda. Apoi au mai venit vreo 10. Pe 2 le-am platit, pe restul nu. Asta se intampla acum 2 ani. Nu figurez nicaieri cu amenzi neplatite. :)

    Mai am vreo 2 amenzi pentru 65 in oras. Neplatite de vreo 4-5 ani.

    In general sunt un om corect. Dar cand vad cum statul roman isi bate joc de banii mei, eu de ce sa nu-mi bat joc de pretentiile lui?

  4. asta e statul roman, iti dai seama ca trebuie sa mananca si gura angajatilor celor 3 institutii. mai trebuia sa-ti ceara timbru fiscal de 5 lei si era circul complet. trebuie sa pierzi o zi ca sa platesti orice. un sistem facut pentru oamenii care sunt angajati acolo, nu pentru oamenii care le platesc salariile.

  5. asta cu am uitat o juma de an, sa le-o spui politistilor nemti sau austrieci sau unguri, sunt sigur ca o sa se cace pe ei de ras in timp ce-ti iau talonul, permisul si-ti confisca masina :) la noi bineinteles ca lumea se pisa pe reguli si dupa aia se mira de ce totul merge ca draq.

  6. Sunt retarzi, si eu sunt adeptul platilor facile catre stat. Cu siguranta ar aduce mai multi bani la buget daca ar si exista metode facile de plata.

  7. @m
    În Austria dacă vrei s-o plăteşti, intri online, dai cardul, ai plătit şi ai ieşit.
    Statul Austriac nu îşi bate joc de mine pe timpul meu, pe banii mei, şi nu e în stare să-mi trimită pe mail o notificare că bă boule, în 3 săptămâni îţi expiră rovignieta.

    Nu se pişă nimeni pe el să-ţi confişte maşina, plăteşti pe loc amenda şi te lasă în pace, se uită doar la numărul de înmatriculare dacă e relevant, nu şi dacă e x5 sau dacă e valabil băiatul.

    Sunt sătul să ni se zică că prima oară să scoatem banii şi după aia să avem pretenţii de la stat. De ce? Eu muncesc pentru banii ăia sau statul?
    Statul îmi oferă ce? Curentul se plăteşte, gazele, motorina, resursele se plătesc.
    Infrastructura? Infrastructura o plătesc la pompă, îţi arăt chitanţa, toate obligaţiile sunt la zi.

    Gândeşte-te că practic noi plătim statul ca să aibă resursele necesare să ne poată lua banii.
    Gândeşte-te cât de ironică e faza asta de fapt.

  8. @Ion..asta e mentalitatea corecta. Lasa-ma sa ghicesc – ai o masina nemteasca de minim 15 ani.

    Daca de maine angajatorul/clientii tai nu iti mai vireze o parte din plati.. pentru ca se poate si nu se intampla nimic. Atunci e strigator la cer nu?

  9. @zoso – vezi ca nu conteaza data emiterii scrisorii ci atunci cand ai semnat de primire(sau cand semneaza vreun „vecin binevoitor”)… din acel moment se calculeaza daca platesti 125/250 ron

  10. Boii nu au o baza de date comuna si nu inregistreaza platile. Prin urmare, daca platesti ( orice amenda) pastreaza chitanta minim 5 ani ( preferabil mai mult) pentru ca esti bun de plata pe urma cand si-aduc ei aminte.
    Cate-odata apare la taxe si impozite anul viitor ( astfel te prinde cand te duci sa-ti platesti impozitele pe casa, masina etc) cate-odata apare peste 1-2 ani… Nu esti sigur nici-odata ca au inregistrat plata :)
    Am auzit de cazuri de amenda platita de 3 ori – prima data pe bune, a doua oara la taxe si impozite, a treia oara tot acolo ca nu inregistrasera oamenii plata si chitanta s-a pierdut iar…

  11. Un anume don Sova, daca ai auzit de el, a declarat ieri ca vrea sa scumpeasca rovigneta.
    Eu nush daca ai scapat doar cu o amenda, e posibil sa mai ai zurprize, depinde pe la cate puncte de control ai trecut. Deci, verifica mai des posta in perioada urmatoare.

  12. O posibilă soluție a problemei tale este https://www.roviniete.ro/ro/info/Sistem-de-alertare . Numa’ zic și eu !

  13. Sustin ce spune @CristiN. Nu mai zic ca se scumpeste si rovignieta (cica) cu 66%.

  14. NOU
    #17

    Modalitati facile de plata ? Adica un sistem online, eventual ? Sigur, nicio problema. Licitatie, manareala, castiga cine trebuie, treaba se face scump si prost, sistemul nu merge, ne intoarcem de unde am plecat, ca amenda trebuie incasata. Unul sa apara in administratie care sa vrea sa faca ceva pe bune, ca il manaca aia de viu. Vezi CEO privat la institutii de stat. Solutia: marim taxele pentru buni platnici (rovinieta) ca altfel nu sunt bani de al 13-lea salariu. Eu vad in asta tema viitoare pentru proteste cand se termina subiectul RM. Nu si hipsterii, ca nu prea circula cu masina si nici businessuri nu au… (Not that there’s something wrong with that. Or is it ?)

  15. eu am facut plata, n-am trimis dovada. pare momentan ca totul e ok, nu apare nimic neplatit

  16. @zoso: Ghiseul.ro merge, cel putin la capitala aici.

  17. Cum adica a sosit tarziu amenda?? Se socotesc cele 48 de ore pt 50% reducere din momentul primirii amenzii care in 99% din cazuri este recomandata.

  18. Si eu am de 2 ani rovinieta de unde zice @Gigi . Te anunta ei cand urmeaza sa expire.

  19. @manu144x vezi cati austrieci au card si internet si cati romani au card si internet. Pentru 5% din popendulatie care ar plati pe net amenzi nu se merita investitia. E mai simplu sa o lasi asa…95% din popendulatie prefera sa plateasca cash, motivele nu conteaza

  20. Sînt două plăți diferite, cu regimuri juridice diferite. O dată ești amendat pentru că ai circulat fără să plătești taxa de drum. Asta e una – amenda, măsură administrativă, venit la bugetul de stat. A doua plată e o despăgubire către o companie, anume CNADNR, pentru că le-ai folosit serviciile fără să plătești, un fel de suprataxa din autobuz sau tren, echivalentă cu vinieta pe un an. Asta e o datorie către o companie (de stat în acest caz), care e venit la bugetul acelei companii.
    Oarecum similar cu spargerea unui geam cu o piatră. Poliția te poate amenda pentru că faci scandal, iar păgubitul îți poate cere să-i plătești geamul, 2 plăți diferite, cu 2 rațiuni diferite, către 2 beneficiari diferiți.
    Numai amenzile sînt direct urmăribile și poți fi constrîns, fără vreun proces, să le plătești, pentru că figurezi la fisc cu datorii la buget, și nu ne jucăm cu bugetul :) Despăgubirea către CNADNR poți să nu o plătești, nu va figura la fisc ca datorie, iar ei nu o vor putea „smulge” de la tine decît în urma unui proces, dacă și cînd or avea timp.
    Pînă acum vreun an, dacă te prindea de 10 ori pe an fără vinietă, aveai de plătit 10 amenzi și 10 despăgubiri. Din cîte știu, fiindcă asta însemna, pentru CNADNR, „îmbogățire fără just temei” (pentru că o despăgubire trebuie să acopere o pagubă, nu să fie sursă de venit și îmbogățire pentru păgubit; or, putem cădea de acord că e plauzibil să se prezume că ai circulat gratuit un an, deci i-ai păgubit de o vinietă, dar nu de 10, căci nu e probabilistic plauzibil să fi circulat de 10 ani fără vinietă), treabă rezultată bineînțeles în urma unor procese și reclamații, s-a normalizat situația, în sensul că astăzi, dacă te prinde de 10 ori într-un an, numai o dată plătești despăgubirea (plus 10 amenzi).

  21. Stati jos pentru ca sunt pe cale sa spun o tampenie: de ce nu se trimit amenzile astea cu plata ramburs si in total de plata sa fie inclus si rovinieta pana la sfarsitul anului?

  22. cat timp ai mers fara ? mama a facut la fel ( ea care plateste tot cat mai repede posibil , pt reducerile alea de 5% sau cat dracu or fi) … a uiat ca a expirat rovinieta si a mers asa pana a primit prima amenda, apoi au mai venit vreo 6-7 amenzi. se ducea platea o amenda …venea alta peste 3 sapt, alta peste 1 sapt, ala peste 2 sapt s.a.m.d ….. adica nici macar nu au fost in stare sa le trimita pe toate odata.
    Daca citesti acolo … platesti o amenda pt. nu stiu ce, si inca una care reprezinta suma unei roviniete pe 1 an … adica mama a platit de 8 ori rovinieta…. ceea ce e foarte aiurea… adica na .. mi se pare normal sa o platesti o singura data.

    Din ce am inteles asa in zbor, s-a facut nu stiu ce proces pe tema asta cu plata rovinietei de x ori, si acum statul trebuie sa returneze banii celor care au platit de mai multe ori rovinieta.

  23. Nu inteleg de ce nu faci direct banking cu statul ?
    Bagi o limita de 2-3.000 de lei si-si trag ei cat trebuie.

  24. NOU
    #28

    E semnat procesul verbal ? ca exista o legenda urbana cica daca nu e semnat se poate contesta si se castiga 100% procesul
    Pentru ca conform legii PV trebuie semnate de mana de agentul constatator.

  25. Vezi ce faci, dar fa copii, multe copii chitantelor si pastreaza-le bine.

  26. Din 27 iul 2012 soferii pot fi amendati doar o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta:

  27. @zoso: Hahaha… Credeam că e Deutsche Bahn. ;)

    Dar, oricum, ideea cu o bancă străină sună bine (deși s-au cam spulberat miturile Elveției și ale Luxemburgului).

  28. acum doua ore am trimis si eu dovezile de plata prin posta.simti ca ii dai bani unuia care iti fute un spit in coaie…

  29. Am patit-o si eu o data. O singura zi am uitat sa o reinnoiesc si atunci m-a prins camera. Am gasit plicul cu amenda lipit pe usa, cu semnatura si stampile. Aproape te bucurai ca e doar o amenda pt. rovignieta.

  30. @Ic
    Lucrez în domeniu, crede-mă că nu e deloc aşa complicat cum zici.
    Este pur şi simplu vorba că se alege la licitaţie procesatorul de plăţi care are cel mai mic comision posibil.
    Intri la procesator pe site, îţi selectezi ce ai de plătit, introduci datele amenzii şi la revedere.
    În Oradea de ex aşa este, procesator extern, banii sunt viraţi în primărie în conturile care trebuie.

    Nu trebuie să devină statul în sine procesator. Doamne fereşte, că nu aş plăti nimic în veci pururi!

  31. Continuare:
    Cred că ar fi în stare să stocheze totul în cleartext ca ăştia de la rotld

  32. @Ion: esti varza!
    @zoso: realitatea e ca statul roman nu e informatizat. aparentele inseala. toate institutiile improvizeaza si nu exista integrare sau comunicare intre ele.

  33. NOU
    #37

    Notiunea de amenda in Romania nu se rezuma doar la plata unei sume de bani. Statul te pedepseste injectandu-ti si o doza de stres (sau asa crede EL). Adica iei amenda, fugi in zece parti ca sa fii in regula cu achitarea ei, te grabesti s-o achiti inainte de termenul limita si ai maaaaaare grija unde dracu’ pui chitanta aia, ca deh… e posibil ca autoritatilor sa le mai zboare niste foi, din greseala si te trezesti ca tu de fapt n-ai platit (cazu’ lu subsemnatu’), ci jucasesi doar in episodu doi de la Inception – cum sa-ti platesti amenda in Romania de vis… Problema e… noi nu suntem Leo al Caprei si sistemul de stat roman e un cosmar cu un ocean intins de birocratie in care ne inecam zilnic in tone de proceduri, hartii si hartiute… De-aia stam prost cu ecologia. Toata lumea isi doreste sa dispara hartiile. Cand o disparea padurea…

  34. @manu144x daca eu am 90% din clienti care imi platesc cu cash nu vad de ce as investi in sistem informatic pt 10% din clienti. Ii pun si pe aia 10% sa plateasca cu cash. E mai simplu asa. Se considera minimizarea cheltuielilor

  35. NOU
    #39

    Eu imi bag puIa in rovinieta si in toti functionarii care traiesc pe spatele meu!

  36. Niste mizerabili ce sa mai ii injuri iti faci doar nervi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)