Ce ne împinge să ne facem planuri de viitor

Eh, ce ziceţi? V-a dat un pic de gândit? Nu-i aşa că acum vă doriţi să faceţi ceva să nu ajungeţi ca ei? Vă doriţi acum să economisiţi nişte bani sau să nu vă complăceți în starea de fapt, că ce să le facem noi, mamă, ne-au dovedit comuniştii şi ne-au luat pământurile şi după aia era bine că ne-au dat la toţi case şi servicii.

Da, e nasol că au ajuns aşa, momentan nu îi putem ajuta deloc, tot ce putem să facem este să ne gândim cum să nu ajungem în situaţia lor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Fata de ei, noi vom avea o problema in plus: tinerii/copiii de acum.

    00
  2. nu conteaza ce planuri iti faci!
    daca ele reusesc statul o sa iti ia tot prin impozite suplimentare,nationalizari sau inflatie.
    inlocuieste statul cu clasa politica care trebiue sa faca si ea economii pentru o batranete linistita

    00
  3. Tampiti de comunism si saracie,obisnuiti cu cozile de pe vremea lui ceasca plus gandirea standard,”sa mergem dimineata sa apucam” si „sa mergem dimineata ca pe urma sa avem ziua libera”.Intotdeauna cand merg undeva unde presupun ca va fi coada merg catre sfarsitul programului,idiotii merg si se calca in picioare dimineata,daca te duci asa cam cu o ora inainte de sfarsitul programului nu mai e nimeni!

    00
  4. Mi se face milă când văd așa, sincer. Pensionarii nu au nicio vină săracii, au doar nevoie de bani. Ce-o fi fost în capul berbecilor care au „organizat” operațiunea frate?… Nu puteau să le trimită banii cu poștașul dacă tot au vrut să facă un pustiu de bine?

    00
  5. Este vina conducerii CARP-ului de acolo. Daca e acelasi idiot care era si acum cativa ani presedinte acolo e clar.

    00
  6. Mi-ar plăcea ca o agentie de-asta de research să facă un sondaj de opinie la evenimente d-astea. Pe principiul „Mamaie, ia de aicea 10 lei și răspunde-ne sincer la câteva întrebări”:

    -Ai votat?
    -Cu cine?
    -A meritat?
    -Mai votezi?

    00
  7. 30 de lei? Ştiu nişte neni pensionari care fac banii ăştia în max o oră. Unu’ fost instalator, unu’ fost electrician şamd. Au trăit aceleaşi vremuri, au aceleaşi pensii mizere. Diferenţa e că îşi consumă energia muncind, nu stând cu mâna întinsă la înghesuială…

    00
  8. Primul gand a fost o injuratura apoi am stat putin si m-am gandit. Nu stiu daca merita sa ma enervez sau trebuie sa imi fie mila de el. Au trait niste vremuri triste, si asta si-a lasat amprenta asupra comportamenului lor.

    Dupa cutremurul din Japonia de anul trecut o coada la ajutoare arata cam asa:

    Poate candva se va putea si la noi sa existe civilizatie.

    00
  9. voteaza mamaie cu becalii ca primesti oi si cas si urda…

    ma rog… unghiul din care privesti lucrurile sta chiar asa. aia la vremea lor, comunisti sau nu, au muncit si au cotizat ca acu la pensionare sa aibe pensii.

    dar ghici ce? nu au pentru ca molfaiala asta lesinata cu tenta de vrajeala cum ca este criza are doar efect de prosteala.

    ia vezi cat de umflati de bani sunt basescu, blaga, boc, videanu, vanghele, cocos, udrea ? urmati de astalalti care vin tare din urma cu usl-ul lor salvator.

    asa ca… „nu putem face nimic” suna asa la prosteala, a bataie de joc..

    00
  10. @Florin Rușanu: à propos de pensii și pensionari…
    Studiu de caz: Pensia lui Gigel
    (autor necunoscut, circula pe net la un moment dat)

    Citez:
    „Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).:

    Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.

    Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2017 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

    Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.

    Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.

    Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!

    Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
    Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.

    Unde se duc banii ăştia?
    Ce se întâmplă cu ei?
    Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?”

    Am încheiat citatul.

    5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni…

    Despre ce vorbeam? Despre 30 de lei? Patetic. Să le fie rușine.
    Ferească Sfâtul să ajungem să așteptăm pensiile de la stat, că s-ar putea să ne întâlnim la o astfel de coadă…

    00
  11. Aceleaşi gânduri le am de fiecare dată când îi văd cum se înghesuie în autobuz. Nu vreau să ajung la vârsta aceea să mă enervez neajutorat prin autobuze înjurând în gând generaţia tânără.

    00
  12. E foarte usor de criticat dar oamenii aia care au platit toata viata la stat si au crezut ca la batrinete statul va avea grija de ei au luat ue ….trist .
    Si sa nu ziceti ca e vina lor…ca nu e .
    Concluzia : nu avea incredere in stat . Economiseste tu ptr ,,pensia,, ta.
    Ai grija de sanatatea si batrinetea ta din timp .
    Acum o sa inceapa toti..ce sa economisesc ca ..bla bla…Fiecare ce poate si-l duce capu ca asa e in capitalism . Punct.

    00
    • @jiji: ai dreptate. ia intreabă-i, era bine când erau cu sutele intr-o uzină şi frecau duda pentru că toată lumea trebuia să aibă serviciu?

  13. Este trist, dar aceasta este realitatea din romania, in conditiile actuale, cred ca peste 10 ani situatia nu va fi foarte diferita

    00
  14. Suma putea sa fie si de 2 lei, era aceiasi imbranceala. Asta este mentalitatea lor.

    00
  15. @zoso , culmea e ca am trait o perioada , nu mult , in ,, regimu alalalt ,,.. nu toti frecau duda , culmea e ca multe ,,uzine ,, erau ff profitabile si economia era planificata in general mai bine decat acum..aa ca asa era regimul , piata era alta etc…ok…marea problema a oamenilor aia e ca pensiile au fost ..devalorizate , administrate prost , furate ..etc ca de platit s au platit …
    DAR acum ? te mai poti baza pe ce o sa platesca generatia care v a da pensia ta ??

    00
  16. Da, sunt bolnavi rau de pot sa se trezeasca la 6 dimineata si sa suporte nebunia care era acolo…Astia sunt pensionarii de la oras care au stat si au frecat-o la greu pe vremea lui Ceasca si acum fac scandal ca nu le da nimeni bani dar daca ii zici la unul sa iti vanda apartamentul si sa se mute la tara ia vezi cam cat iti cere pe cotetul comunist de 50 mp cu linoleu si lambriuri (asta in conditiile in care nu prea gasesti dispusi sa se mute din oras, desi avantajele sunt evidente: impozite mult mai mici, mediu mai relaxant, spatiu mai mult – bineinteles intr-un sat unde sa ai toate utilitatile).
    Sincer nu mi-e mila de oameni care n-au avut si nici nu o sa aiba niciodata putina demnitate (nu ma luati ca-s saraci ca va garantez ca nu-s chiar morti de foame si solutii ar avea numai ca astia-s oameni care traiesc cu cel putin 25 de ani in urma cand nu era nevoie sa faca nimic, nici macar sa gandeasca, statul facea totul in locul lor).

    00
  17. @Florin Ruşanu: Dacă toţi pensionarii ar face ce spui, poate tu sau parinţii tăi n-ar mai avea loc de muncă. Deci gândeşti greşit. Unii o fac, dar ce am face cu milioane de instalatori, electricieni şamd? D-aia sunt pensionari, sa nu mai faca pe instalatorii’ după ce o viaţa au schimbat garnituri.

    00
  18. @zoso, nu am zis ca mergea mai bine…era planificata organizata la nivel de tara mai bine…ce conteza ce model era , asa era piata …aaa ca banii se duceau pe plata datoriei si pe creveti…ca in ultimii ani ..asta e alta discutie..tu ai habar cat se producea in Romania ?? uite-te la cat producea orasul tau adoptiv..

    00
    • @jiji: confunzi una cu alta. n-a zis nimeni că banii se duceau pe plata datoriei externe, ci că produsele nu erau tocmai competitive, de aia se vindeau doar in ţările pactului de la varşovia.

  19. Nu e genul de situatie pe care sa o poti judeca intr-o fraza. Ca asa e viata, complexa si cu multe aspecte ;-).
    Nu poti sa zici „da’ cand erati angajati cu sutele intr-o uzina si frecati menta v-a placut?”. Si acum daca vine cineva si zice sa te angajezi undeva, te platesc si treba e prost organizata si poti sa te fofilezi majoritatea ar face-o. Deci nu este in primul rand responsabilitatea lor ca sistemul ala cretin a permis asa ceva.
    Ei sunt din pacate complet si iremediabil pierduti pentru vremurile de acum, dar posibilitatea de a-si pastra o minima demnitate ar trebui asigurata. Daca, fara vreo justificare reala, ei decid sa-si calce in picioare demnitatea, este alta discutie.

    00
    • @gigi22: „dar posibilitatea de a-si pastra o minima demnitate ar trebui asigurata”. nicăieri in lume nu poţi trăi cu pensia in acelaşi stil ca cu salariul. de aceea oamenii reduc din cheltuieli. copiii se mută din casa părintească. ei se mută in case mai mici, in zone mai liniştite. nu rămân in 3 camere in centrul civic şi se plâng că e viata grea. (au fost nişte materiale pe tema asta acum nişte ani, cu bătrâni care stăteau singuri in 3-4 camere şi se plângeau. o colegă de liceu a cumpărat o casă cu 4 camere pe 13 septembrie de la o bătrânică, care stătea singură).

      dar tu uiţi un aspect important: oamenii ăstia n-au avut nici o grijă niciodată. statul le-a asigurat totul. dacă futeau ceva la muncă şi nu era grav nu păţeau nimic. serviciul era obligatoriu. ei nu trebuiau să se gândească la absolut nimic. după 89, a trebuit să activeze funcţia asta. să inceapă să se gândească la viitor şi la prezent.

      şi incă ceva: au dus-o bine 50 de ani. e şi momentul să o ducă rău. s-au complăcut.

  20. @Zoso , hai sa-ti dau cateva exemple punctual…ingrasaminte chimice , mobila , produse de sticlarie rulmenti , produse chimice diverse , produse agricole (ex mere )….asta asa care mi le aduc aminte pe moment ..se dadeau in toata lumea…ACUM ca o mare parte a productiei se dadea in CAER e alta discutie…ce e important e ca se VINDEAU..
    Intre asta si pensii e o vaga legatura..economia functia si PENSIILE SE PLATEAU LA STAT…STAT care si-a bagat scula…

    00
  21. Sunt curios cati dintre bosorogii de pe strazi si-au „mancat” deja pensia pe care au platit-o la stat (cand erau tineri) si traiesc din banii tinerilor sau imprumuturi.

    Sariti cu minusuri. Si hai sa fim seriosi, de ce puma mea sunt nevoit sa muncesc pentru niste bosorogi care nu au fost capabili sa inteleaga ca vor imbatrani si ca statul nu-i cel mai bun prieten al lor?

    00
  22. ,,şi incă ceva: au dus-o bine 50 de ani. e şi momentul să o ducă rău. s-au complăcut.;; ..asta suna la fel
    ,,Si tu ai dus-o bine 4 ani . E momentul sa o duci greu , s-a schimbat regimul. Ti- a placut sa fi platit ptr propaganda.,,

    Afirmatii fix lafel de adevarate :)

    00
  23. Mi se rupe inima cand o aud pe batrana aia spunand ca are pensie 350 lei. Vreau sa mor tanar sa nu ajung vreodata in situatia aia. Banii aia ii faci afara intr-o zi de munca. Ce tara…

    00
  24. „culmea e ca multe uzine, erau ff profitabile si economia era planificata in general mai bine..”

    da da.. cum sa nu. din cauza asta se dadea piine pe cartela.. de atita profitabilitate sa ajunga la toata lumea. si normal tot ‘datoria externa’ era problema. eu zic ca cu de-alde #jiji se pot rescrie tratatele de economie extrem de usor plus inca citiva ani buni de usl… ca are cine sa ii inteleaga.

    00
  25. „Să fie bine, ca să nu fie rău!” – Hagi
    ceea ce vă doresc și vouă…

    00
  26. „suntem saraci plini de nevoi, doamne ocrotește-i pe romââââââni”

    00
  27. Pai nu e mai usor sa intinzi mana, cu riscul de a-ti pierde demintatea pt o suma ridicol de mica?
    Ce pot face oamenii astia? Iti plac copiii? Ai grija de 1-2 si-ti asiguri un venit destul de ok. Iti place sa faci chestii manuale? Sunt babe care se asociaza si produc chestii hand-made – tricotaje si alte de genu.
    Esti un bunic in putere? Vinde-ti dracu’ cotetu’ comunist si muta-te la tara. Din sere / solarii ai un venit suficient de bun incat sa te doara la basca de criza si alte cele. Care e problema lor adevarata? Comunismul le-a sters din creier partea raspunzatoare de inteligenta. Sa mi se dea, sa mi se dea…. etc. Atat mai stiu ei.
    Nu au fost nevoiti vreodata sa-si poarte singuri de grija iar acum se vad urmarile..
    Astia au fost muncitorii patriei, cei care faceau ceva mecanic, nu aveau stiinta de nimic… drept urmare, acum sunt pierduti. Nu au un talent, n-au nimic care sa-l valorifice.
    Si totusi, de ce naiba vad in jur o groaza de batranei care o duc destul de lejer, dar muncesc inca, mai nene!! Adica fac ceva pe langa pensie, ca doar au timp. Nu e vorba ca i-ar lua jobul unui tanar, cum multi cred.. Astia sunt cei care au bagat ceva in capshor, de-a lungul vietii. Fosti profesori…etc. Stiu o Doamna profesoara care la 75 de ani castiga lejer peste 2500 lei din meditatii.

    00
  28. Dragut calculul cu CAS-ul de 400 si ceva de lei la un net de 1100 , doar ca eronat, pentru ca la un net de 1100 corespunde un CAS de 150 de lei doar.
    Mutatul la tara nu e o solutie pt un pensionar, pt ca serv de sanatate la sate lasa de dorit. Da, sa se mute din apart 3 camere central la o gars mai prin Titan e o optiune viabila. Doar ca la mutarea asta se intampla tot felul de furtisaguri, s-au mai vazut cazuri de batrani pacaliti cu actele.
    Pensia privata nu e o optiune f sigura nici aia :)

    00
  29. Oamenii care au fost seriosi, care au invatat si muncit cu adevarat la viata lor au pensii mari acum. Restul, adica marea majoritate, care au muncit in paguba doar se plang. Asta au facut toata viata, asta vor face pana vom scapa de ei.

    Astia sunt oamenii care toata viata au stat degeaba iar daca au muncit au facut-o in paguba.

    Mi-a povestit bunica-mea cum „muncea” ea. Acum are pensia de 540 de lei. Putin, dar nici nu merita mai mult.

    00
  30. @Zippo, Cati ani ai ? Cata expertiza in economie? Ce naiba stii tu despre profitabilitatea unor intreprinderi ca IPL 24 aug (actual Mobex tg mures) Azomures , Sticla Sighisora , Tractorul , Rulmentul , IAR Brasov, IMAR ARAD , CPL -uri cu productie de mobilier de prin tara IN TIMPUL ,,COMUNISMULUI,, ???? Mai vrei exemple??? (toate faceau export in toata lumea nu numai in tari CAER..)
    Eu nu am zis ca toate erau profitabile dar erau f mute .
    Am avut mare noroc ca dupa 89, dealde capitalistii tai le-au pus pe picioare …arzi zippo in continuare..

    00
  31. @jiji, vorbesti prostii cand pui in discutie PROFITABILITATEA uzinelor comuniste. Sa-ti explic de ce:

    Economiile centralizate, de stat, comuniste, nu au lucrat niciodata cu indicatori calitativi (profit, cost unitar per unitatea de produs iesit pe poarta fabricii, ROI), ci doar cu indicatori cantitativi (cate tractoare au fost produse anul asta). Si asta dintr-un motiv foarte simplu: nu au contat niciodata costurile, eforturile depuse pentru producerea unui anumit lucru, ci doar sa se produca X bucati din acel lucru.

    Iar in comunism nimic nu era profitabil pentru ca ceea ce apartine tuturor nu apartine de fapt nimanui si nimeni nu este interesat sa faca profit cu ceva ce nu-i apartine. Sa nu uitam si ca termenul profit a fost infierat de catre comunisti, fiind un termen burghez, apanaj al capitalistilor exploatatori.

    Tocmai de aceea comunismul a dat faliment in toata tarile, pentru ca statul este cel mai prost administrator. Vezi, de exemplu, Sidex sau Petrom. Cat timp au fost de stat au avut pierderi, cand au fost privatizate a aparut si profitul

    00
  32. mor pe astia care din fotoliul secolului 21 tasteaza „s-au complacut” referindu-se la o perioada totalitara in care complacutul era obligatoriu altfel zburai la canal

    ce plm vroiai ma sa faca? sa o puna de-o greva japoneza si o intrunire de brainstorming pe stil kaizen (tot japonez), astfel incat to’arasu securist sa fie iluminat cu ideile marete ale colectivului si sa.. ce? sa cada in fund de admiratie? sa comande mai sus pe linie de partid mai mult de lucru pt astia destepti? upgradarea fabricii la nivel de superfabrica? exportul la capitalisti? ce cacat solutii vrei sa gasesti intr-un sistem inchis..

    puteau sa faca revolutia mai devreme, puteau sa nu-i primeasca pe rusi in tara in 45, daca si cu parca, etc. etc. esenta e ca pensiile le-au fost in mare parte furate

    00
  33. Mi se pare mie sau o parte din „batrinele” alea nu erau chiar asa batrine si multe din ele aveau parul vopsit ? Daca esti asa sarac, poate nu e cazul sa dai banii pe vopsele de par.

    Si multi din pensionarii de azi sunt aia care pe vremea cind cehii, ungurii si polonezii se revoltau impotriva comunismului, stateau pe cur si nu ziceau nimic, sau poate chiar turnau si ei pe cineva sau sapau un coleg, un prieten.

    Mi-ar fi mai multa mila de ei acum daca n-as sti ca multi au pus umarul cu mare entuziasm la mentinerea comunismului. Privit din perspectiva asta, isi merita soarta. Au fost niste viermi care n-au avut curaj sa zica nimic, au trecut prin viata fara opinie, fara personalitate, fara coloana vertebrala. Nu si-au riscat soriciul toata viata, au stat la caldurica (cit le dadea Ceausescu, pe care acum il pling) si cel mult bombaneau pe la colturi. Acum nu fac decit sa culeaga ce au semanat.

    Au trait toata viata ca oile, acum vor muri ca oile.

    Si asta fara sa mai intram in detalii legate de voturile lor de dupa 90, ca probabil ca o tona au votat Vadim si restul probabil masiv Iliescu.

    @jiji: Asta cu „economia comunista mergea” e ca si cum as zice ca am facut o masina si te-as pune intr-o caruta si i-as da drumul la vale. Merge o vreme, dar cind ajungi in vale, s-a terminat. Nu mai ai cum sa urci inapoi.

    Economia comunista nu era sustenabila. Nu era valida.

    Economia comunista era bazata pe iluzii, curcubee si lacrimi de unicorn, si la un moment dat realitatea a lovit-o frontal. La fel s-a intimplat in toate tarile comuniste. De aia chinezii au trecut la capitalism, ca sefii partidului si-au dat seama ca altfel risca o revolutie si o executie sumara cind li se prabuseste si lor economia.

    00
  34. @Alexandru Ionut 350 de lei faci si-n tara, in cateva ore.

    00
  35. @< Ovidiu Militaru , dupa cu ai observat vorbeam de intreprinderi punctual nu de economie in general ( C3 nu ) .
    Gresesti daca crezi ca nu se lucra pe cost unitar (desi am vazut ca esti economist ) mai vorbeste cu economisti care lucrau pe vremea aia de ex intr-o unitate de prod mobilier (erau in toata tara) …o sa spui ca nu conta costul electricii, gazului materia prima …era un calcul facut la vreamea respectiva si cu datele de atunci . SI nu se infiera proletar plus valorea …era chiar scopul productiei dupa cum scria in manualul de ec .politica :))…
    Alte generalizari gen ..pe nimeni nu interesa nimic .. DEPINDE DE OAMENI
    Buuun acum nici eu nu generalizez ..am zis ca era intreprinderi multe ..nu toate …din ele unele privatizate cu succes si conduse de aceasi oameni capabili fac si acum profit maret..altele insa au fost facute praf de minunatii capitalisti de dupa 89..

    00
  36. @Jiji, pe hartia pe care am primit-o la terminarea facultatii scrie pompos „economist licentiat in managementul firmei” si sunt un mic discipol al profesorului Claudiu Doltu, dar acum imi iau salariul din alt domeniu.
    So, desi in economiile centralizate se faceau enorm de multe statisciti, le consider eronate si nu cred in acuratetea lor pt ca cifrele erau nereale, burtite. Asa cum ti-am raspuns si la mine pe blog, lucruri bune s-au intamplat in turism, invatamant, de industia chimica nu stiu nimic, nu ma pronunt, dar in continuare consider ca la nivel de fabrici/ unitati de productie care realizau bunuri de consum pe care le folosea fiecare om (de la mancare si pana la pantofi) si care puteau fi aruncate peste gard, furtul (pentru supravietuire, ca nu se imbogatea nimeni) era generalizat. Oare aceste furturi erau prinse si ele in statisticile oficiale?

    00
  37. Comunismul este definit acuma ca cel mai mare experiment social ratat la scara mondiala. Vedeti efectele in Romania: doua generatii de oameni (cei in prag de pensionare si cei pensionati deja in ’89) ce nu stiu pe ce lume traiesc, ce au fost dresati sa astepte stimulul pentru a executa niste actiuni simple si a primi recompensa, precum cainele lui Pavlov. Nu pot fi culpabilizati, e inutil sa incerci sa explici unui pensionar ca fiecare individ e responsabil pentru soarta sa, nimeni nu e responsabil pentru altcineva decat pentru persoana sa. Acesti oameni nu au dezvoltat acel centru al constientei de sine, e un adevar crud. Sunt dresati sa le dea cineva ceva, nu stiu sa faca altceva, sa incerce sa-si utilizeze cunostintele pentru a supravietui. Toata viata au fost practic fortati sa-si vanda forta de munca impotriva vointei lor, care le spunea in mod natural sa nu faca efort, nu au cautat ei sa si-o vanda cuiva din nevoie. Prin urmare, nu au abilitatea de a se adapta conditiilor de mediu care acuma au creat nevoia. Sunt total indiferenti la nevoia lor, vina e a altcuiva nedefinit prea bine si nu incearca sa gaseasca o solutie simpla: munca. Atat cat starea de sanatate permite, ceva munca poate presta orice persoana ce nu este in stare de invaliditate. Americanii pensionati recent au revenit la munca pe varf de criza. Niste etichete si niste pungi cu faina si zahar poate aranja orice pensionar pe un raft, iar pentru asta poate primi niste sute de lei pe luna la 3-4 ore zilnic. Americanii si nemtii fac asta fara rusine. Sau ajuta la pusul cumparaturile in cos, ca sa mearga mai repede coada. Da’ de ce? Nu e mai bine sa te vaiti si sa bocesti, eventual sa votezi cu ala care-ti promite bani mai multi fara sa faci nimic in continuare?

    Dupa cum stim de la biologie si zoologie, speciile care nu se adapteaza dispar. Pensionarii romani asa cum ii stim noi acuma vor disparea natural, dar si genul lor de mentalitate va disparea odata cu ei, ramane de vazut daca imediat sau peste inca o generatie. Din pacate pentru ei nu pot fi ajutati sa aiba o viata mai usoara din moment ce ei nu vor sa-si faca singuri viata mai usoara si doar asteapta stimulul ce nu mai exista. Generatiile mai tinere nu pot fi responsabile pentru lipsa de adaptabilitate a pensionarilor si nu pot suporta prin efortul lor existenta unei intregi generatii ce a fost victima unui experiment esuat. Fenomenul s-a petrecut de multe ori prin lume, nu inventam noi apa calda, doar repetam greseli inerente. Altii au invatat lectia.

    Situatia actuala ar trebui sa fie cat se poate de folositoare generatiei urmatoare pe lista la pensionare, sa traga cat mai e timp invatatura necesara: pui deoparte cat esti in putere, ca sa consumi atunci cand nu mai ai putere.

    Si un exemplu/variatiune de mentalitate de pensionar, de data asta de la tara. Un vecin de-al parintilor mei a lucrat la oras la uzina. S-a pensionat pe caz fals de boala la 50 de ani (daca oprea bautura nu avea nimic la ficat), dar avea vechime din aia de tip 1.5 x superman de conditii grele (adica kriptonita cat cuprinde pana la pranz, pe urma niste somnic dupa cuptor cu recipientul de kriptonita gol in brate). Din momentul ala a intrat in datorii, a vandut fortat de imprejurari apartamentul facut cadou de comunisti pentru a plati datoriile, s-a retras strategic la tara unde parintii dadusera in primire si sta in casa cu unul din baieti si familia lui (nici asta nu munceste, ca e somaj atunci cand nu stii nimic sa faci). Mananca pensie de 10 ani (tocmai ce a facut 60 de ani), bea de stinge atunci cand are de baut, iar livada lasata de taica-sau s-a uscat, vita de vie e o jungla si nu produce nimic, terenul din spatele casei e parloaga de 5 ani. Asta primavara a cumparat doua purcele, una a taiat-o de Craciun, alta i-a fatat 8 purcei. Toata vara nu a facut nimic pentru a aduna niste nutret pentru purcei, urla de foame si e disperat sa-i vanda pana nu mor. Nici paie nu are sa le puna in cocina. Recent a oprit la poarta o masina pe care scria PROVIDENT.

    La Multi Ani!

    00
  38. Problema nu e ca se dau bani aproape moca, ei tot asa se imping si cand platesc impozitele… eu cred ca de multe ori degenereaza situatia din efectul de turma… cat de greu e sa dai numere si sa respecti o ordine… e chiar atat de greu sa nu primesti 300 de oameni intr-o sala de 10 pe 10… le pui frumos numere si le dai in ordinea numerelor. Oamenii daca nu invata, pot fi „dresati”… oricat de mult deplangem situatia actuala a pensionarilor, doar prin programe gandite special pentru ei am putea sa facem ceva. E trist ca oameni de 60 de ani sa fie trasi pe dreapta, iar de acolo viata lor sa fie la limita subzistentei… la 60 de ani ar trebui sa isi traiasca a 2a tinerete, dar din pacate la noi nu vezi un club al batranilor, un eveniment special creat pentru ei… doar asa din ani in pasti(cam din 4 in 4 ani, dupa caz) isi aminteste lumea de ei.

    00
  39. O situatie oarecum asemanatoare este la salariatii care se inghesuie toti si stau la coada la bancomat, in ziua de salar.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile