Să plângem pe umărul localurilor din clădirile cu bulină

Am văzut mai multe articole și știri care deplâng starea antreprenoriatului românesc din clădire cu risc ridicat de dărâmare. Au toată compasiunea mea. Glumesc. Înțeleg problema mutării unui local care și-a creat un brand și o locație. E nevoie de luni de zile pentru a muta clienții dintr-un loc în altul. Dar pun pariu că toți ăia care plâng n-au rude moarte în incendiul de la Colectiv, deci pot rezona mai puțin cu ideea de siguranță.

Și problema clădirilor e delicată pe mai multe planuri:

1. proprietarii sunt români și, neexistând legi care să îi oblige să le consolideze, au mers așa și s-au bucurat de roadele pământului. orice om cu un pic de cap ar fi înțeles că, odată bulina aia aplicată pe clădire, trebuie să facă tot ce îi stă în putință să o dea jos. adică să folosească o parte din banii de chirie pentru asta. să se înțeleagă cu chiriașul că e nevoie de 1 lună de pauză, într-o perioadă moartă, în care să consolideze clădirea și să ceară statului să vină să inspecteze clădirea din nou, pentru, atenție mare aici, a avea un spațiu de închiriat și peste 20 de ani.

2. toți cei care spun că ar vrea să vândă acele clădiri vor să le vândă la prețul clădirii plus potențialul. nimeni nu vrea să le vândă la prețul clădirii plus potențialul minus cheltuielile de consolidare. toți proprietarii cred alea vin din aer, nu din buzunarul cuiva. ei nu au banii necesari de consolidare, de aia nu le iau în considerare.

 

E bine. Poate așa clădirile alea vor fi reparate și nu vor mai arăta ca niște ruine. Sau vor începe să cadă și zona va fi închisă și demolată.

 

ruine

“ruine” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Foarte corect. Si semnez ca inginer constructor (care a consolidat, printre altele, blocul Lizeanu)…
    Am avut prieteni cu bani care au investit in tampenii, apoi m-au chemat să mă întrebe…ce se poate face. Eu i-am întrebat : dar de ce nu m-ai chemat înainte ?… Te costa mult mai ieftin, sau deloc !

    00
  2. Le-o fi greu dar musai trebuie mutate pentru a fi evitate tragedii. Poate va inteles odata ca viata este mai importanta decat banul.

    00
    • Chiar dacă ei nu înțeleg că viața omului e mai importantă decât banul, le putem explica noi cu un sejur de 20 de ani la Jilava, pușcăria Jilava.

      00
  3. o luna? tot respectul, dar nu ai idee despre ce vorbesti, abia am terminat proiectul pt a mea, minimul posibil este de 8-10 luni.
    crede-ma, sunt in domeniu de foarte mult timp, daca inchiriezi unei firme, nu exista, nu va accepta nici macar o zi, trebuie sa stai intre contracte cum se zice, minim 8-10 luni.
    iar costurile…costurile sunt de cele mai multe ori mai mari ca valoarea de piata a casei, nu e deloc simplu, sa vorbesti de pe margine e in schimb, extrem de simplu.
    abia ti ai luat casa, o sa vezi in scurt timp cum reparatiile anuale, mici, care oricum per total, te duc la o suma consistenta, nu mai sunt de ajuns si trebuie sa incepi cu lucruri serioase, un acoperis, o reamenajare-refacere totala a curtii, o izolatie si renovare la toata casa exterior etc
    de reconsolidare nici nu mai zic, vorbim de minim 250€ mp

    00
    • am vazut costuri de reconsolidare la cladiri victoriene in UK, deci mai noi si in mai bune conditii decat cele din Romania ( Blighty nu se scutura asa de tare).
      Si sunt crancene. Adica unele din cladirile alea nu valoreaza nimic, decat terenul pe care sunt. Restul e irelevant si costa mai mult sa le consolidezi decat sa le darami si sa le construiesti din nou.

      00
    • alex, fara suparare dar nu ai motiv sa te iei de zoso. El in general le stie pe toate si e scolit in toate domeniile. Daca zice o luna, apoi sa stii ca este o luna. E foarte urat sa te iei asa de oameni aiurea. :(

      00
    • Lasa domne, nu le mai consolida, costa prea mult. Da-i dracu’ de prosti, daca e cutremur sau trece un camion, las’ sa moara prostii, ca oricum consumau doar o cafea si-un suc, calicii naibii.

      00
  4. era o tanti zilele trecute in metrou de se plangea la telefon (administra 3 baruri in CV) fix de chestia asta, zilele trecute. i lold.

    00
  5. incepe o noua era oameni buni. cladirile alea nu mai pot fi folosite in scop comercial consolidarea costa cat nu face, daca primaria le si mareste un pic impozitele se vor vinde. cui? unor firme care vor construi blocuri turn, cartiere rezidentiale in buricul targului. centrul vechi va fi foarte nou in 5-6 ani si o sa arate ca pipera

    00
    • si unde e problema aici? ce e vechi si neintretinut, demolat si reconstruit. orasul evolueaza, nu poate sta pe loc. si aici ma refer si la cladirile vechi care stau sa cada.

      00
    • Problema e ca or sa vina de-alde Nicusor Dan care se masturbeaza gandindu-se la ruine si or sa zica ca n-ai voie sa demolezi „monumentele istorice”.

      00
    • Cladirile alea din Centrul Vechi sunt superbe, o restaurare ca la carte ar face Bucurestiul ceva de vis. Constructiile moderne sunt destul de insipide, nimeni nu mai aloca timp si munca pentru detalii (costa prea mult si nu renteaza).
      Nu stiu cum sunt altii dar mie imi plac mult Sibiul si Brasovul tocmai pentru ca au pastrat aceste cladiri, au un farmec aparte.

      00
    • @gabi daca platesti tu

      00
  6. Problema aici nu e asa simpla in cladirile cu mai multi proprietari. Nu-i poti convinge pe toti sa faca consolidarea. Nici statul nu vine aici cu un ajutor prin modificarea legalislatiei.

    00
  7. Iar a scos zoso niste informatii din buric (probabil) despre niste lucruri de care nu are habar, de fapt. Dar da, mesajul in sine e bun.

    00
  8. O regulă simplă e că nu poți pune oamenii în pericol. În capitalism, factorul de reglaj al economiei și regulilor sociale e aplicarea strictă a legii. Fără legi stricte nu ai economie de piață, nu ai concurență și în general nu ai pârghiile care să împingă firmele să dezvolte servicii și produse de calitate. Legea nu e interesată de pretențiile patronului de club sau de bancherul cinic și lacom. Legea trebuie să fie dură și să se aplice, iar pușcăria e un factor foarte motivant care-i poate determina pe bogați să respecte legile.

    00
    • In cazul asta si legea ar trebui sa fie clara si posibil de aplicat.
      Multe din cladirile alea sunt declarate monument istoric si altceva din zona. Nu e ca si cum ai putea bate 3 cuie, turna 2 galeti de beton si da o bidinea de var.
      Am vizitat anul trecut niste conace vechi prin Transilvania. Pentru a putea fi puse in circuitul turistic aveau nevoie de renovari. Niste oameni gasisera banii, dar durase mai multi ani sa obtina diverse avize pentru unul din obiective pentru ca minunatele institutii ale statului pasau pisica „nu e la noi, e la muzeul nu stiu care, nu e la noi, e la minister, nu e la noi, e la nu mai stiu care institutie”. De asemenea la nivel local aveau bani pt alte obiective, dar pur si simplu nu mai aveau putere/curaj sa inceapa sarabanda actelor. Si nu e ca si cum planuiau sa puna geamuri termopan si acoperis de tabla.

      00
  9. Subscriu la opinia ta ca trebuie si e musai.

    00
  10. Centrul vechi va fi demolat, nu mai poate fi carpit. Problema e la constructia unor blocuri noi, probabil turnuri de 50m minim. Vreo 15m in jos e molozul de acum 300 de ani peste care s-a construit ce vedem acum. Nu suporta constructii noi decat cu fundatie adanca, pentru ca noi romanii stim sa construim peste gropi de gunoi si molozul pe care-l gasim. Asta ne defineste, traiul pe molozul si gunoiul istoriei.

    00
    • nu e doar „noi, romanii”. Chicago e un oras construit pe alt oras, din motive de mlastina- s-a construit orasul care pe urma s-a scufundat etc.
      parisul are seria aia de canaluri subterane ingrozitoare din care motiv nu se construiesc zgarie nori decat in afara centrului, si hai sa nu vorbim despre Londra ca n-are rost.
      pana si aici la mine la Leicester e o problema chestia asta pentru ca orasul e vechi de fo 2000 de ani. Ceea ce inseamna ca nu poti sa sapi sau sa construiesti decat in anumite zone ca altfel fie ti se darama ditai blocul turn dupa 40 de ani- sau trebuie sa-l darami ca au mancat aquiferele fundatia pe dedesubt (era construit pe fundatiile unor cladiri vechi demolate in anii 60-70) sau te apuci sa sapi intr-o parcare si gasesti oasele lu’ Richard at treilea si de aici sa vezi scandal ca din analiza genetica rezulta ca o tanti a facut un puradel cu o pendula neregala si asta inseamna ca regina de fapt nu e chiar atat de regina- ca s-a futut una cu unul care nu era barba-su prin secolul 14, etc. ( unii o banuiesc pe Philippa de Hainault, ce javre domn’e), sau pur si simplu nu-s decat cateva insulite in oras unde se poaate face un bloc fara sa ajunga ca turnul din Pisa.

      00
  11. Tipic romanesc sa stai cu rahatu in curte.
    Cind au dat legea aia cu bulina, trebuiau sa zica si sa fie consolidata sau demolata in cel mai scurt timp.
    Daca nu au zis, acum fac romanii combinatii cum stiu ei mai bine…

    00
  12. NOU
    #24

    Pana acum n-aveau nici un interes sa le consolideze… acum sa vedem.

    Desi am o banuiala ca romanasii nostri vor plati un suedej sa îi dea foc ca sa vanda terenul, in loc sa repare cladirea.

    00
  13. Problema este in timpul verbului. „am pierdut bani prin consolidare”. „Daca vindeam acum 5 ani luam 100 de mii, acum iau 50. Am pierdut 50 mii.”
    Nu ai pierdut nimic coaie. Nici nu i-ai avut. Pula mea. Trezeste-te la realitate-n pastile ma-tii.
    Dupa mine toti sa se duca dracu. In frunte cu ala care inchiriaza si terminand cu chiriasul. Ca nici mue ala care inchiriaza nu poti sa zici ca nu are o vina. I convine locul, i convine chiria, i convin veniturile.
    Nici un proiect pe care l-am facut in domeniul renovarii nu s-a respectat 100%. Toti s-au pisat pe mine si implicit pe cei care le calca pragul. ” I scump, nu avem, dar de ce”. Du-te-n pizda ma-tii de bou.

    00
    • cladirile alea din centrul bucurestiului – centrul vechi, pe langa dambovita, capatul scurt al strazii armeneasca in spate la Piraeus Bank /Sfintilor etc ar trebui toate demolate- sunt un pericol public, pericol sanitar- pline de sobolani cu doua si patru picioare etc.
      In facultate am stat doi ani intr-o casa din asta pe strada Dr Raureanu pe malul Dambovitei, langa club Contele Dracula. casa veche boiereasca, impartita in enspe apartamente in anii 50, acum locuita de tot felul de creaturi ciudate. Cand trecea cate o masina mai mare pe splai, toata casa zanganea din geamuri si grinzi.
      Bright side of it: un cutremur bun si nu numai ca o sa cada mai misto ca un castel de carti de joc, dar probabil c-o sa mai si reduca semnificativ din popendulatia conlociorditoare care polueaza zonele alea.
      Positive outcome and shit.

      00
  14. Le resolva urmatorul cutremur

    00
  15. Din experienta proprie, dureaza cam asa:

    1. intre 6 luni – 1 an achizitia unui imobil monument istoric sau intr-o zona protejata. De ce? Bancile nu se baga (probleme legale, structurale), iti trebuie avocat bun, Ministerul Culturii are drept de preemptiune, probabil va trebui sa evacuezi fortat locatarii ilegali cu Politia si executorul judecatoresc, etc.

    2. intre 1 an si 2 ani obtinerea tuturor avizelor de constructie. Trebuie lucrat cu arhitect, structurist, verificator de structuri, etc.

    3. intre 8 luni si 2 ani consolidarea propriu-zisa.

    Cladirile acestea vor avea o valoare imensa peste cativa ani, pentru cei care inteleg valoarea lor istorica si necesitatea consolidarii si restaurarii. Din pacate, ele sunt vandute ACUM la preturi astronomice, pentru ca lumea vede doar potentialul terenului si nu ia in calcul costurile de restaurare si consolidare. Ceea ce incurajeaza situatia existenta: daca am dat o caruta de bani pe cladire, de ce sa mai dau o caruta de bani pe consolidare?

    Si apropo, raportul dintre costul cladirii neconsolidate si cel al consolidarii este de 1:1. Adica platesti 500.000 euro pe o cladire, dar trebuie sa fii pregatit sa bagi inca 500.000 euro in consolidare.

    PS: Eu nu as avea prea multa incredere nici in cladirile fara bulina, mai ales cele construite dupa 1990 si care nu au fost expertizate niciodata si nici nu au trecut testul unui cutremur serios. ;)

    00
    • deci trebuie sa lucram cu un”structurist” ?
      Lasa cradirile de dupa ’90 ca nici cu cele din 80-90 nu mi-e rusine, vorbeste cu fosti ingineri constructori sau muncitori si ai sa vezi ce magarii se faceau.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)