Peturile de plastic

Cele mai multe acţiuni pe care le facem au motivaţii simple: ne ducem la muncă pentru că ne e foame, ne spălam pentru că vrem să atragem femeile. De aceea motivarea mea pentru a face ceva pe tema peturilor de plastic e simplă: sunt sătul să duc la tomberoane atâta plastic.

În ţările civilizate se poate, şi tehnologia nu e mare şmecherie: pur şi simplu sticla se face dintr-un plastic mai tare şi mai rezistent. Nu cred că ar deranja pe cineva să cumpere sucuri sau bere la 1.5 litri în loc de 2, dacă ar şti că poate duce sticla înapoi şi primi 50 de bani sau un leu şi ajuta un pic mediul înconjurător făcând asta. E nevoie doar de un pic de voinţă.

Acum, cum îi convingem pe producători să treacă la sticle de plastic reciclabile?

update: la auchan există o maşină de reciclat peturi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. nu se poate, doar nu crezi ca barbatii se spala pentru ca vor sa atraga femeile! Asta-i cinism si mai mult decat ironie. :D

    00
  2. Cred ca si astea de 2L se pot recicla. Oricum banuiesc ca daca e plastic oricum trebuie retopit.
    Am vazut in Canada, au la intrarea in magazin aparatul de preluat doze de aluminiu si pet-uri. Dupa ce bagi gunoaiele, apesi pe buton primesti un bon cu valoare pe care-l folosesti ca mijloc de plata in magazin.
    Stiu firma care a importat in Romanica astfel de aparate dar „nu exista cerere pe piata”.

    00
  3. Pai daca s-ar vrea s-ar gasi peturi de plastic refolosibile.
    Tu crezi ca intereseaza pe cineva ce se va intimpla peste 7-10 ani?
    Toti manageri vor rezultate cit mai mari si cit mai repede, asa ca ei sunt axati pe maximizarea rapida a profitului si nu pe indentificarea unei solutii de durata a ambalajului.

    00
  4. Parca se reciclau pet-urile la unele magazine Mega Image, primind bon valoric pe care sa-l folosesti in magazin. Numai ca trebuie sa te duci cu sacii ca sa zici ca ai luat de-o ciocolata.

    00
  5. Mai ţii minte PRB-urile Pepsi de prin ’94-’95?

    00
  6. Cred că ăia de la Pepsi nu au vrut să-şi bată capul cu sistemul de colectare şi refolosire.

    00
  7. Cele de pepsi de 2 L au disparut pentru ca dupa 1 ciclu de utilzare sticla se zgaria si se facea asa de urata incat lumea nu mai cumpara produsul datorita ambalajului.

    00
  8. mi-a venit la un moment dat ideea de a recicla sticlele direct din momentul in care se arunca in gheena, sau pe gaura aceea. la 2 luni dupa am vazut administratora cum aduna si sorta toate sticlele manual intr-un sac, probabil pentru a face un ban in plus. ideea mea era de a face ceva automatizat care sa detecteze sticla si sa o arunce intr-un container special.

    00
  9. Binele trebuie făcut cu dea sila în cazul ăsta. :D
    Dacă statul ar fi interesat, ar introduce o taxă suplimentară per tona de PET folosită pentru ambalaj nou și o scutire de taxe pentru fiecare tonă de PET reciclat.
    Doar când un pet reciclat va ieși mai ieftin decât unul nou, producătorii vor lua în calcul opțiunea folosirii de amabaj reciclat. Fără strâns cu ușa sau posibilitate de profit nu se mișcă nimic. Business is business și orice bănuț contează dacă ai rulaj mare de ambalaj.

    00
  10. Sticla asta din imagine se plateste la cumparare. De acolo si „educatia” lor in a o returna. Probabil ca strategii in vanzari de pe la noi au facut ei ceva calcule si au realizat ca, daca pui omul sa plateasca si ambalajul (cat e in DE, 0.33 EUR, nu?) atunci cand cumpara un produs, pierd clienti.
    Asa ca nu au implementat ideea.
    Romanul vrea sa cumpere ieftin, nu sa isi umple camara cu sticle pe care sa le poata returna.
    Neamtul (la birou – nu stiu acasa) are o lada sub masa si cand e plina, se duce cu ea jos la cafeteria si le returneaza.

    00
  11. In Cehia exista asa ceva pentru sticlele de bere cat si pentru lazile de bere. Primesti un voucher cu care poti sa faci cumparaturi in magazin cu el.

    00
  12. Există la Auchan in București device de reciclat PET-uri și primești și o sumă modică pe ele.
    In zona in care stau eu vin aurolacii si golesc pubelele in care se face reclarea plasticului și merg la Auchan cu sacii dupa ei.

    00
  13. Sticla de plastic?
    Sticla e un material si plasticul e altul, sa zici „Sticla de plastic” e ca si cum ai zice „fier de cupru”.

    10
  14. Hai sa iti spun de ce nu ar functiona ideea ta. Un anume producator de bauturi racoritoare prefera sa cumpere constant sticle de 0.25litri decit sa colecteze sticlele din piata. Costurile cumpararii constant de sticle noi sint mult mai mici decit costurile colectarii de sticle folosite, transport, depozitare, dezinfectare. Din acest motiv acele sticle nu sint refolosibile.
    Stii la cine ma refer ;)

    00
  15. Belea mare! Vrei sa scada pretul?

    00
  16. Sau le poti folosi pe post de becuri

    00
  17. Stai linistit … inca putina criza si se vor aduna si PET-urile. Sunt firme care colecteaza asa ceva insa, romanii se considera prea bogati pt a se incurca cu cativa bani pe bucata. Este cinic insa in curand vor fi si romani pentru care 2-3 bani vor conta.

    00
  18. exista si la noi masina de reciclat. in Auchan Titan Bucuresti, cred ca e de cateva luni. nu stiu daca da bani sau bon de cumparaturi. retin ca pretul era de 6 bani per PET si chiar erau oameni care bagau. faceam o socoteala simpla…. te duci cu sticlele in sacosa, deja 10 sticle sunt multe sa cari dupa tine, hai 20 in 2 sacose. cat castigi? 1,2 lei !! cam o paine sau un iaurt. mai bine le las langa tomberon si le aduna „adunatorii” de pet-uri in saci gigantici.

    00
  19. Reciclabile sunt toate, refolosibile nu mai sunt nici cele de sticla. Am constatat asta dupa ce am strans o gramada gandind ca pot sa le duc undeva unde le primesc pentru refolosire, pana am citit pe o eticheta ca sunt nereturnabile…

    Deci toate sunt considerate deseuri, solutia e sa fie duse la centrele de reciclare, sau macar la tomberoanele alea de colectare selectiva (… in care fiecare pune cum il taie capul, sau cand le ridica le ridica tot la gramada).

    Asta e, la capitotul asta inca suntem in urma… O paine in plus pentru cei care lucreaza ulterior la sortare.

    00
  20. Bine ca doza de aluminiu reciclabila inca nu s-a inventat!

    00
  21. Ultima data cand am fost in Germania stiu ca primeai pe dozele de Red Bull 25 de eurocenti iar pe PET-uri primeai parca 15 eurocenti daca nu ma insel. Treaba era ca acei 25/15 eurocenti erau inclusi in pretul produsului. Exemplu: o sticla de 1,5 litri de apa minerala costa 25 de eurocenti parca din care 15 eurocenti era doar PET-ul. Logic, ca lumea venea cu plasele pline de PET-uri ca sa isi recupereze garantia.

    00
  22. O simplă taxă per pet sau doză pusă pe piaţă şi nerecuperată în vederea recilclării ar rezolva problema!

    00
  23. La Auchan de exemplu exista un aparat care iti da vreo 5 bani parca per pet.

    00
  24. In Germania unu a strans atatea peturi si cutii doze de bere de pe drumuri, in tramvaie, metrouri ca si-a luat o masina de 8 mii de euro. A fost dat si la tv. Super tare bani stau pe strada da cine sa-i stranga.

    00
  25. In Berlin e o sursa de venit pentru oamenii strazii. Bei bere pe strada, lasi sticla goala pe trotuar si-n cinci minute dispare. Dai party la firma, chemi homelesu’ sa-ti faca curat. Am auzit ca-si au si numerele de telefon printate pe haine.

    00
  26. In de pe orice pet se ia garantie 25 centi, si fiecare supermarket are masina de preluat peturi. functioneaza perfect, au disparut in mare parte dozele de bere, sunt la pet de 0,5. binenteles, exista in continuare si Getränkemarkt care ruleaza..
    si, ca orice chestie e reglementata legal, si se respecta..

    00
  27. Se poate trai si cu un sistem foarte bine pus la punct de reciclare in masa a diverselor ambalaje care au capacitatea asta. In Anglia de exemplu, Coca Cola au bagat pe piata ‘plant bottles’. Sunt mai prietenoase cu mediul si cum lumea chiar mai recicleaza chestii pe aici, sunt cred eu si promitatoare.

    00
  28. @Tibi poza aia pare sa fie din Auchan Pitesti, dar nu am vazut niciodata aparatul ala desi merg destul de des la cumparaturi acolo. Si din poza imi dau seama exact unde pare sa fie plasat aparatul, adica mi-ar fi greu sa nu-l observ. E posibil totusi sa fie in alt oras, nu Pitesti.

    00
  29. O fi multă bătaie de cap din partea furnizorilor/distribuitorilor de a ține cont și de plasticăraia aia. Mai ai nevoie și de spațiu de depozitare, iar dacă furnizorul nu vine să-și ridice plasticele la timp, te faci cu ditamai mormanul.
    Partea proastă în România e că nici dozele de aluminiu sau sticlele de bere nu mai pot fi returnate. Am pe-acasă vreo duzină de sticle de Tuborg Gold cu care nu mai am ce face.

    00
  30. am vazut si eu un aparat dasta https://youtube.com/watch?NR=1&v=ElYT8SMl-qI la auchan titan , cum au zis si altii … dar PARCA pretul pt un pet reciclat era de 60bani nu 6bani .

    Odata cand m-am dus in auchan era o tanti cu vrei 3 sacose mari (cred ca avea vreo 50 peturi) si in spatele ei un batran cu vreo 4 saci de 200l plini cu peturi :) .. deci se poate.

    00
  31. Cum ziceau si altii prin DE totul se recicleaza, si peturile, in unele cazuri primesti pe un PET mai mult decat pe o sticla (de sticla :D ).Nu e de mirare ca nu vezi asa ceva aruncat pe strada.
    Unii de pe la noi s-au gandit sa duca PET’uri din Ro in DE si sa ia bani pe ele, dar automatele alea nu functioneaza cu plasticele romanesti – true story spusa de un business man de success din piata.
    Pe eticheta produsului trebuie inclus in codul de bare un cod- lol – care este citit de automatul de reciclat si in functie de cod il deconteaza sub forma unui bon valoric. Eu sunt convins ca ar functiona si la noi daca ar fi cat de cat interes.
    PET’urile nu trebuie colectate de catre coca cola sau pepsi sau mai stiu eu cine, trebuie sa fie niste firme specializate in asta, colecteaza si recicleaza produsul final fiind peturi brute sau cine stie ce alte produse de plastic gen papuci sau ochelari de soare.
    Nu stiu daca ati vazut Pet-uri brute, arata ca niste dildouri mici si forma lor finala se realizeaza direct la imbuteliator.
    Nu cred ca este igienic sa colectezi PET’ul si sa il refolosesti in aceeasi forma, plasticul nu se curata la fel de usor si bine ca sticla.

    00
  32. La mine in oras este tomberon separat pentru peturi. La nemti de exemplu petul are pfand (garantie) 25 de centi, o sticla normala are 9 centi. E mai scump recipientul decit apa in sine, care costa ultima data 19 centi. Totodata ca sa nu fie discriminare, toate magazinele care comercializeaza bauturi in astfel de recipiente sunt obligate sa le ia si inapoi, indiferent daca au sau nu in oferta produsul respectiv.
    In alta ordine de idei sunt bani multi in aceste peturi. Am prieten care lucreaza pe o rampa de gunoi. Sus unde se descarca masinile sunt in jur de 20-30 de suedeji, care scormonesc prin resturi si string peturi. Reusesc sa adune zilnic petrui in valoare de 2000 de lei. Sunt platiti in fiecare zi, in functie de cit aduna. Pentru administratorul rampei este afacere curata, deoarece ce cumpara de la suedeji cu 2000 de lei, gata sortat pe culori, vinde mai departe, compactat in baloturi cu 5000 de lei.

    00
  33. NYC – la magazine mari de genul BJ’s (un fel de Metro), exista utilaje din astea ce ‘mananca’ PET-uri, doze sau sticle. Primesti 5 centi pe bucata. Mergeam cam o data la luna cu un sac plin (desi au o apa excelenta la robinet, e imposibil sa-i obisnuiesti sa nu dea sute de dolari pe apa imbuteliata) si luam cam 8-10 dolari. Bani pe care prietenii nostri ii puneau in pusculita fetitei lor de 5 ani.

    O chirie modesta in Queens merge spre mia de dolari, in Manhattan ajungi si la cateva mii bune pe luna (chiar si mai mult, pentru aia foarte bogati). Salariile nu sunt de 300 de dolari ca la noi. Si totusi oameni cu venituri foarte mari comparativ cu noi, nu se simt ‘jigniti’ sa recicleze una-alta. Chiar daca banii respectivi nu conteaza pentru ei, uite ca le poti gasi o utilizare frumoasa, ca de pilda sa-ti inveti copilul sa aiba pusculita etc.

    Asta in ceea ce priveste vesnica rusine a romanului sa ia niste bani sau macar restul la magazin.

  34. PETul special de care vorbesti trebuie reciclat pe o linie in fabrica, unde se va consuma ceva detergent si apa pentru igienizare si curatare exterioara. Nu mai vorbesc de investitia necesara in linia de reciclare….Daca mai punem la socoteala si transportul de la locul de colectare la fabrica, cred ca poluarea generata prin reciclare este pe termen scurt mai mare decat folosind PETuri noi.
    Mai degraba reciclezi PET-ul simplu si iei ceva bani pe el.
    La o prima vedere, nu cred ca tine treaba asta in Romania.

    00
  35. @vlad. La care Auchan ?

    00
  36. Eu refolosesc pet-urile.Cand vreau sa beau un tulburel cu amicii, pac merg la butoi si pun in pet.

    00
  37. te speli ca sa atragi femeile? sau ca sa nu puti?

    00
  38. Trebuie convins un politician sa depuna un proiect de lege in acest. (Cred ca PET de plastic e pleonasm).

    00
  39. In multe tari din afara sticla de plastic costa.
    In Germania e 25 de centi, in Cehia se recicleaza sticlele de bere, romanii au facut CACATUL asta de „sticla nereturnabila”.
    Poate din amintirea gustului de bere cu ulei de pe vremea lui Ceasca.

    00
  40. Îmi place cum îşi cam dau toţi cu presupusul. (fără supărare), dar pun pariu că niciunul habar n-are de legea deşeurilor.
    Pentru PET-uri se plăteşte taxe de către importatori/producători! (banii se duc la Fondul pentru Mediu).
    Există în ţară firmă specializată în reciclarea PET-urilor, una dintre cele mai mari din Europa de Est (GreenFiber – Buzău). Mai sunt şi altele.
    Problema pleacă de la gunoieri (salubritatea), pentru că nu vor să facă colectarea diferenţiată (îi costă investiţiile). Deşi există reglementări la nivelul UE, nenorociţii ăştia tot se fofilează cu implementarea. Pentru că în decembrie 2010 trebuia schimbată legislaţia pentru armonizare cu cea din UE şi nu s-a făcut acest lucru, suntem oleacă ameninţaţi cu infringementul.

    00
  41. Solutii sunt. Majoritatea problemelor de care se loveste Ro acum au fost rezolvate de tarile civilizate din Europa acum 30+ ani. Nu trebuie decit sa arunci un ochi la nemti, francezi sau ce alta natie are cele mai bune rezultate in rezolvarea problemei respective si sa o copiezi.

    Nu e ca si cum solutia lor ar fi protejata de copyright. In plus, cred ca oamenii (primari sau ministri din tarile/orasele respective) ar fi deschisi sa ajute, sa explice ce solutie au implementat si cum etc.

    Si asa le plac alesilor din Ro excursiile. Ar putea sa se foloseasca de prilej pt a face o excursie sau doua si a invata cite ceva.

    00
  42. @Max Peter

    Una e colectarea separata si alta e sa-l educi pe bizon sa nu mai arunce PET-ul fix in locul in care l-a golit la fel cum se balega vaca pe unde o apuca.

    Pt partea a 2-a singura varianta e sa-l arzi la buzunar. O data cu amenzi daca-l prinzi (greu in momentul asta cind majoritatea militienilor au si ei aceeasi mentalitate ca restul bizonilor din rezervatie) si a 2-a oara cu pretul PET-ului. Daca de amenzi nu se teme (ca nu i le da nimeni), o sa inceapa sa isi schimbe apucaturile daca ar lua niste bani inapoi pe PET-urile alea.

    Nu numai atit, dar daca ai da niste bani si pe PET-uri mai vechi sa vezi cum s-ar goli toate riurile si lacurile de tonele de PET-uri care plutesc pe ele.

    00
  43. Da, corect, trebuie sa facem ceva cu PET-urile in tara, doar eu nu cred ca sistemul asta de care vb voi e ok…si va zic si de ce: am stat ceva ani in Germania si nu e situatai cum o prezentati/stiti voi:
    Mai intai, produsele s-au scumpit – sa zicem ca s-a pus 0,5 sau 1 leu la produs (dupa marime) si apoi te duci la aparat si iti recuperezi banii. Nu iti da nimeni bani din cer, doar iti iei banii inapoi. Plus ca doar cele scumpite mergeau la aparate pana s-a facut tranzitia…naspa.
    Si la noi cum facem??? cand aparatele astea care costa o caruta de bani vor fi puse in supermarketuri, in cazul in care Romania e predominant rurala? Ai mei de la tara ce fac, se cara cu PEt-urile cu masina pana in cel mai apropiat oras sa isi ia banii inapoi??? Nu cred, sincer, ca e ok…Cei mai multi ar ramane cu banii dati si cu PET-urile acasa…
    Eu zic ca e o idee mai buna sa puna mai multe containere din astea de colectare sa le avem la blocuri si sa le ducem acolo: comod si normal. In Germania asa a fost, toti aveam containere si apoi au aparut astea de care ziceti voi – de abia dupa ce erau oamenii invatati sa nu le mai arunce la gunoi…Ca inteleg, ok, presupunem ca am rezolva cu PET-urile,, dar cu restul ce facem-hartie, carton, doze, ambalaje care se recicleaza? Le aruncam tot la gunoi????

    00
  44. Nu cred ca merge pt ca romanii sunt inca puturosi. Nu le-a ajuns cutitu la os inca… Mai asteptam 2-3 ani!

    00
  45. Clar nu merge! sa invatam sa colectam selectiv mai intai si apoi…

    00
  46. enzo.. stii cit costa peturile alea brute de care vorbesti !? 250lei / 1000bucati. atita timp cit sint asa ieftine nici un producator nu se va interesa de reciclare. lumea trebuie sa fie fortata sa recicleze. amenda pt arucarea de gunoi menajer nesortat etc

    00
  47. Si in DK se recicleaza masiv pet, sticla si doza, dar pretul la produse in supermarket e exprimat fara taxa de reciclare, care apare scrisa mai mic pe afis si se adauga la pretul afisat. Practic te obliga sa duci ambalajele inapoi.

    00
  48. PET inseamna polietilen tereftelat…adica material plastic. Nu poti spune PET-uri din plastic pt ca e pleonasm.

    00
  49. Sandu.. daca tot ii corectezi pe altii ar trebui sa stii ca denumirea de polietilen e incorecta. dar o folosesti oricum ca un bizon pt ca asa scrie pe wiki. gg tu

    00
  50. @JDM…nu prietene…asa ii spune proful de ambalaje la facultate…denumirea mi-a ramas in miknte chiar daca nu profesez ce am invatat si au trecut niste ani buni de la absolvire.Cat despre corectari…uita-te la tine cum incepi propozitii cu „dar”…in loc de punctul ala puteai pune lejer o virgula.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)