Ce vrea Peter Imre să spună, dar nu ştie să se exprime

Zilele trecute onlineul s-a amuzat pe seama declaraţiei lui Peter Imre, directorul trustului Adevărul Holding:

Site-urile Adevarul Holding nu sunt profitabile. “Eu nu stiu daca exista astazi un site profitabil in Romania, daca da atunci as vrea sa-i vedem modelul”, spune Imre. Seful Adevarul Holding a anuntat anul trecut ca vrea sa introduca taxa pentru continutul online. Planul a ramas in picioare, insa nu s-a hotarat asupra momentului in care va fi aplicat. (sursa)

Imre se referă la siteurile de ştiri. Şi discuţia e cam aşa: siteurile de ştiri nu plătesc pentru conţinut decât într-o mică parte. Dacă ar fi să plătească full, ar muri de foame. Majoritatea îl împrumută de la firma mamă, fără să plătească pentru el şi, culmea, nici aşa nu reuşeşte să iasă pe profit.

Asta vrea să zică. Şi nu, nu e o aluzie subtilă la hotnews, doar vi se pare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Mulţi nu ştiu ce costuri implică funcţionarea unui site de ştiri. Acolo se plătesc jurnalişti (sic!), fotografi, servere, agenţii de ştiri, etc…

  2. Scuze, vorbeam de o lume ideală :D:D:D:D
    Un site de ştiri care se respectă plăteşte măcar pentru ştirile din străinătate…

  3. Cei de la „Adevărul” se laudă că publică pe site în medie 600 de ştiri pe zi. Cine cred ei că are timp să se uite chiar şi fugitiv peste 600 de titluri în speranţa că va găsi o ştire utilă între ele? Asta în cazul fericit în care titlurile sunt relevante, ceea ce în goana după senzaţional se întâmplă tot mai rar.

    Într-un fel este de înţeles, nenea Petrică Imre a lucrat în industria tutunului după câte-mi amintesc, iar acolo performanţa se măsura în cantităţi. Calitatea era mai pe planul doi pentru că dependenţa şi obişnuinţa consumatorilor compensau.

    Acum la trust există obligaţia ca fiecare angajat să contribuie zilnic cu un număr de articole la site. Până aici să zicem că ar fi ok, că dacă laşi pe fiecare să decidă daca este ceva ce merită publicat, s-ar putea ca lenea să-şi spună cuvântul. Însă adevărul este că în majoritatea judeţelor nu se întâmplă timp de zile bune nimic demn de luat în seamă. Dar ziariştii trebuie să producă zilnic un anumit număr de articole. Aşa ajung să scrie despre câte broaşte au murit după ploaia de ieri, cum miroase azi băşina primarului etc. Cineva la centru ar trebui să filtreze aceste „ştiri” şi dacă este cazul să le pună şi titluri relevante, nu senzaţionaliste. Altfel degeaba sunt 5-10-20 de ştiri bune dacă le îngroapă sub alte 1000 de articole de umplutură, scrise la normă. Hotnews au şi ei balast, uneori chiar prea mult, dar dacă se întâmplă ceva relevant, sigur vei găsi ştirea. Aşa ajung să aibă şi articole cu zeci de mii de vizualizări şi multe sute de comentarii.

    Partea bună la Adevărul este reţeaua locală de ziarişti. Au ajuns să fie singurii care publică cât de cât evenimentele locale, mai ales de când ziariştii veterani ai publicaţiilor locale sunt făcuţi pe bandă rulantă „cetăţeni de onoare”. De exemplu dacă un cocălar intră cu maşina în stâlp, este ştire de prima pagină, cu poze, declaraţii şi reluări până la proces. Acum vreo săptămână o nulitate politică locală a intrat cu Touareg-ul pe contrasens şi a ucis 3 studenţi care reveneau acasă cu maşina, la sfârşit de săptămână, de la facultatea din alt judeţ. NIMENI nu a menţionat NIMIC de eveniment, în afară de Adevărul. Ziarele greşesc enorm când încearcă să treacă sub tăcere evenimente, pentru că aşa ceva este imposibil. Lumea ştie, iar cu ocazii de genul acesta află şi faptul că unele ziare sunt de toată kk. Exemple sunt numai anul acesta cu zecile. Deci după părerea mea aici Adevărul ar avea un avantaj, pe care însă nu ştie să-l fructifice cum trebuie, parţial şi din cauza balastului.

    Referitor al print, în toată perioada de existenţă a „Adevărului de seară” aceştia n-au înţeles că una din motoarele ziarelor locale sunt anunţurile persoanelor fizice. Vrei să vinzi ziare? Publică gratuit anunţurile. Sau publică-le cu talon, adică aproape gratuit.

    Ar mai fi probabil multe de spus, dar pentru cine? Cât timp sare Patriciu cu banii, chiar şi Imre poate face „performanţă”, după care ori se închide taraba, ori eventual se vor gândi să angajeze profesionişti.

  4. Mă iertaţi că-s oarecum offtopic, dar eu din tot articolul de pe Adevărul.ro n-am priceput dacă săptămânalul ăla cu multe pagini e unul naţional cu conţinut adunat din toate regiunile sau dacă va exista câte un săptămânal local în toate cele ~40 de zone în care apare Adevărul de Seară.

    Poate citeşte cineva mai inteligent decât mine şi mă lămureşte, că de la angajaţii lu’ nenea Imre n-am priceput. Poate nu le e clar nici lor. La filmuleţ n-am avut răbdare să mă uit. :D

    • @Denisa: m-am oprit la „sutele de mii de cititori”. conform sati, tirajul lor e de 40.000 bucăţi. mai subţire cu sutele de mii…

  5. Asta-i buna

    „Adevarul a pierdut din numarul de cititori dincauza micsorarii voluntare a tirajului.”

  6. E o concurenta acerba pe piata stirilor, si de cele mai multe ori primul ia cea mai mare felie, asa se intampla cu cei care nu sunt primii impart o felie relativ mica, care nu le prea ajunge.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile