O Românie mai curată: peturi reciclabile

Kein Pfand Halde by James Bimmel

Am o idee despre cum sa facem Romania mai curata. Peturi reciclabile. IN tarile civilizate, sticlele de plastic sunt facute dintr-un plastic durabil si se pot duce la orice magazin pentru a primi niste bani inapoi. In Germania, o sticla de cola de 1.5L valoreaza 30 centi. Una de bere 20 centi. Nu vezi o sticla goala pe strada! Ma gandesc ca nici la noi n-ar fi, le-ar strange suedejii care scormonesc gunoaie in secunda doi si ar lua bani pe ele. N-ar mai fi pline campiile de peturi.

Deocamdata, doar la Metro se pot returna sticle, dar cu chitanta doveditoare ce le-ati cumparat de acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Buna idee!

    00
  2. asa e.
    pe un bax de sticle goale de apa minerala de 1.5l iau 1.5 eur inapoi.

    desigur, sunt multe bauturi in sticle fara garantie, dar nici pe alea nu le vezi aruncate pe strada. nu depinde numai de garantie, depinde si de educatie.

    00
  3. Ai greşit poza. Conţine numai sticle, nu plastic ;)
    În rest ai perfectă dreptate, sunt absolut de acord cu reciclarea prin taxare a peturilor. Numai să nu facă ai noştrii ceva de genul îţi ia doi lei taxă de pet când cumperi ceva şi îţi dau doar un leu/pet când o duci goală înapoi. Nu uita, suntem români, suntem în stare de orice numai să sară banu’.

    00
  4. Ai perfectă dreptate. ;)

    00
  5. Ei stiu pe cineva, care a incercat, la un moment dat, un business din PET-uri. Dupa spusele lui, asa ceva nu e rentabil decat daca prinzi o finantare, un sprijin cat de mic. Dar cine capata asta?! Altfel, pierzi. Afara e altceva, reciclabilele sunt o adevarata industrie.

    00
  6. Eram acum cateva luni pe tren cu niste cocalari. Ziceau ca la nemti faceau 20-30 de euro cu sticlele culese de pe tren … si aici le aruncau pe geam. Tarani.

    00
  7. asta cu chitanta e o mare prostie. sunt curios ce blonda a venit cu ideea.

    00
  8. Ar fi o idee OK. Macar ce se aduna de la suedeji (sau de la altii care doresc sa valorifice materialele reciclabile, ca doar nu doar ei ar recicla) nu va mai ramane pe strazi…

  9. Am luat acum 30 min. o sticla de bere de 0,5l si am platit pe sticla 0,6 RON. Daca ma duc cu ea inapoi nu mi-o primeste, In alte tari nu-ti ia bani pe sticla, iar tu ca un bun cetatean o pui in containerul de sticle, si se recicleaza. La noi, o pui in containerul de sticle si vine masina de gunoi unde se amesteca sticla cu plasticul si cu restul de gunoaie si se duce la Glina. Bleah!

    00
  10. Erau pe vremuri niste peturi de Pepsi, returnabile. Bine, romanii nu prea le returnau, ci si le faceau sifon. Dar macar nu le vedeai aruncate peste tot, dupa cum bine zici. Dar si acea campanie a disparut destul de repejor, semn ca romanii nu erau (nu sunt nici acum) sensibili la subiectele astea.

    Cam aceeasi chestie se intampla la hypermarketuri, unde lumii nu ii pasa ca s-a pus banutzul ala in lantul de la carucior special ca sa si-l duca toata lumea la loc. Romanul e fie inventiv – a descoperit diverse metode fortate de recuperare a monedei fara a duce cosul in cusca lui – fie miserupist – „Fâs, sunt doar 5000, da-i incolo!”

    Mai dureaza ceva pana ne educam in spiritul eco. Sunt tineri care viziteaza tari straine, vad strazi curate si aplica regulile bunului simt si la intoarcerea acasa, pentru ca vor la fel, si sunt baietii cu tricouri mulate si adidasi Ruma care scuipa seminte oriunde se duc.

    00
  11. 20 de centi pe o sticla ???? Suna infiorator de bine. Oare cumpara si en-gross ? Ca am niste idei…

    00
  12. Da ar fi ceva normal. Poate aşa în două generaţii românilor li se va părea un lucru normal să ducă un pet la magazin.

    00
  13. pe langa asta, plasticul din care sunt facute e si mai subtire si mai usor, deci cantitate mai mica de deseu.

    00
  14. Suntem in Romania…sa fim seriosi…..

    00
  15. Corect, dar nu ne trebuie noua ideile astora capitalisti. Noi suntem cei mai destepti si cei mai frumosi….

    00
  16. ai disparea toate peturile si ar avea altii de lucru.

    00
  17. NOU
    #17

    Chiar sunt in Germania, si va spun ca este adevarat, insa primesti 25 de centi pentru orice, si daca e micut de tot :)
    Am si scris un articol despre asta acum vreo 3-4 zile :)

    :)

    00
  18. Asa toti grataragii si-ar strange peturile la plecarea din padure

    00
  19. Nu, frate, problema e ca nu sunt cosuri. Azi am aruncat o doza de Cola pe jos in semn de protest fiindca acolo era pana deunazi un cos de gunoi. Faptul ca nu mai e n-ar trebui sa ma impiedice pe mine, care stiam de el, sa scap de doza. Asa ca am aruncat-o.

    00
  20. NOU
    #20

    Astazi am fost sa ducem ceva gunoaie intr-un loc „special” si a trebuit sa platim 70 de centi/kg pentru (gresie, portelanuri, faianta), si 3 centi/kg pentru ciment (pereti sparti), iar pentru restu nu trebuie platit, lemne, hartii si alte gunoaie.
    Isi fac bani si din gunoaie, doar ca gunoaiele astea ajung unde trebuie, nu pe strada!

    00
  21. NOU
    #21

    Pai de ce l-ai aruncat pe jos? Asa se face mizeria, mai bine il duceai pana la urmatorul cos de gunoi, era greu, asa-i?

    00
  22. @mihai stim poveastea ta: „in jurul mănăstirii de la Voroneţ se adună, săptămânal, tone de deşeuri lăsate de turiştii care vin cu cortul pe malul râului Moldova. Deşi camparea este interzisă, zona e plină de corturi şi de oameni care se plâng de nepăsarea autorităţilor locale care nu amplasează coşuri de gunoi şi…” continuarea si pt alti mihaita:
    https://www.realitatea.net/saptamanal–primaria-din-voronet-strange-3–4-tone-de-deseuri-_564457.html

    00
  23. @parallel: si la noi sunt o industrie, altfel nu ar fi astea de mai jos:

    Poza e facuta la Lacul Rosu, PET-urile se strangeau de pe lac cu vaporasul si navodul, ca la pesti. Se adunau in niste saci mari si negri, cineva le lua la mana si le sorta si ajungeau asa cum vezi in poza, adica marea majoritate de aceeasi culoare. Oamenii de la impachetare imi spunea ca ceea ce am vazut eu este cam a 10-a parte si sunt cu treaba pe sfasite. Lucrau din septembrie 2008 … :)

    Deci se poate.

    00
  24. Pepsi a avut in anii ’90 un PET de 2L returnabil. Din nefericire, nu a durat foarte mult tarasenia.
    Probabil ca e nerentabil. Costurile de colectare/topire e posibil sa fie mult pre mari

    00
  25. PET-urile returnabile introduse de Pepsi la mijlocul anilor ’90 se numeau PRB (adică PET returnabil :) ). Au fost retrase relativ repede de pe piaţă pentru că nu prea le returna nimeni, românii transformându-le în sticle de sifon. Costul de producţie al unui PRB ţin minte că era mai mare decât al unui PET obişnuit, pereţii acestuia fiind mai groşi, iar investiţia nu s-a dovedit rentabilă în condiţiile în care nu îşi recuperau recipientele.

    Condiţiile actuale de debarasare a PET-urilor le fac improprii refolosirii lor în circuitul alimentar. Aşa cum magazinul nu-ţi primeşte înapoi sticla de bere spartă, aşa nu vor răscumpăra nici PET-uri deformate, murdare sau înţepate (am văzut oameni care înainte să arunce PET-urile la gunoi le găuresc fundul, să nu poată fi refolosite).

    00
  26. NOU
    #26

    Daca o sa se intample o treaba de genul (desi nu cred ca prea curand), eu promit sa reciclez 6 pet-uri pe saptamana. :)

    00
  27. Vezi la mine in link o initiativa de strangere a PET-urilor, si nu numai, din Arad.

    00
  28. Mai oameni buni, voi vreti sa luati „jobul” rromilor?
    La noi in Constanta nu-i mai intereseaza curtile oamenilor, ci „PET-urile”!
    Am vazut o rroma intr-o dimineata pe strada mea cu ditamai sacul de rafie in spinare in cautare de „PET-uri”.
    Nu stiu care dintre noi ar fi in stare sa poarte in spinare prin oras un sac de rafie soios?
    „Să nu legi gura boului când treieră bucate”; şi: „Vrednic este lucrătorul de plata lui.” !

    00
  29. Ce arbitru? La litru!!! :)
    Acum serios, in State acu’ vreo 15 ani pentru o doza de cola primeai 5 centi. Si intr-un an sau asa ceva, var-miu a adunat de un Sony Walkman ($80, deci mai putin de o doza pe zi).

    00
  30. @rromul: pet-urile nu sunt grele, asa ca un sac de pet nu are 20 de kg :)

    00
  31. @Ionuț, dacă e așa cum spui tu atunci e greșeala celor de la Pepsi. Ar fi trebuit să pună preț rentabil pe recipient, preț care să se reflecte în suma returnată. În felul ăsta nu i-ar fi interesat dacă nu li se returnau sticlele – iar sticlele, dacă erau făcute sifoane, chiar erau refolosite (nu ăsta-i scopul, până la urmă?)

    00
  32. chiar se recicleaza aceste sticle de plastic. Am vazut de multe ori tot felul de oameni sarmani (inclusiv rromi) care duceau la anumite centre de colectare sticle de plastic pentru bani….deci exista o asa zisa industrie…

    00
  33. Ar fi o industrie si mai mare daca s-ar aduna la orice magazin in schimbul unei sume de bani.De exemplu in orasul meu exista un singur centru de colectare. Daca s-ar schimba treaba asta sa vezi ce curatenie o sa fie pe romanul nostru atunci.

    00
  34. Legat de reciclarea pet-urilor am vazut o faza care m-a nedumerit un pic. Se facea ca o masina a unei firme de salubrizare golea continutul dintr-o pubela din aceia de colectare selectiva. Dar pubela era golita intr-o remorca deschisa din care, banuiesc, vantul urma sa arunce inapoi in strada o buna parte din continut. Voi ati vazut alta modalitate de golire a acelor pubele?

    00
  35. au avut si croatii o campanie asemanatoare si si-au curatat orasele. cred ca la noi va mai dura…

    00
  36. Si in Suedia e la fel. Nu exista sticle goale, cutii de bere pe jos niciunde. Exista un automat in magazinele lor care iti elibereaza bani pe o hartie cu care poti cumpara. Daca si la noi ar face asa ceva ar fi curat. Carucioarele din Careful merg cu o moneda de 5 bani si de multe ori lumea o lasa in carucior. La ce pret sa recicleze ca sa fie rentabil sistemul? Cred ca ar trebui subventionat intai de stat sistemul de reciclare, ca s-ar face economie la ridicat gunoiul menajer din orase. E o vrajeala cu alea 3 pubelele, de plastic care cica recicleaza…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile