Perversitatea Silicon Valley și asemănarea cu București/Cluj

Ești șeful Apple. Stai pe 600 miliarde dolari. Produsul tău se fabrică în China, dar SUA este cea mai mare piață de desfacere. Sugi toți banii pe care îi poți suge și îi ții în paradisuri fiscale. Te uiți de sus la restul țării. Niște săraci proști. Sunt proști pentru că sunt săraci și sunt săraci pentru că sunt proști. Dacă n-au bani să cumpere ce vinzi tu, să tacă. Să tacă și să asculte la tine, că tu știi mai bine cu cine ar trebui să voteze. Și știi mai bine pentru că ești bogat. Ești bogat și ai succes.

În timpul ăsta, jumătate din Silicon Valley moare de foame. Aduceți-vă aminte de scrisoarea tipei ăleia de la Yelp, care plângea că mănâncă orez și doarme în mașină.

Eh, să transpunem asta în România, pentru că situația se aseamănă:

  1. avem oameni foarte bogați. fie din contracte cu statul, fie din rodul muncii proprii. avem tipuri de bogați care își pot cumpăra o mașină de 100.000€ și bogați care câștigă într-o zi salariul unei asistente medicale.
  2. avem oameni care au iluzia că sunt bogați. își fac rate la aifon, rate la casă și au bani de ieșit în Centrul Vechi sau Cuba din când în când.
  3. avem oameni care acum 20-30 de ani o duceau bine și trăiesc din amintiri și care nu și-au mai găsit locul în noile realități economice. unii au fost salahori bucuroși că aveau aceleași salarii ca inginerii, alții nu au făcut prea mutlă școală și n-au acces la locuri de muncă bine plătite.
  4. avem oameni care sunt jos de tot. 800 lei pe lună sau mai puțin. unii stau la țară și trăiesc de pe urma pământului, alții sunt zilieri, alții fură, alții stau 5-6 în două cămăruțe.

Problema e că ăia din primele două categorii îi privesc cu dispreț pe cei din ultimele două. Marș, săracule, la muncă, dacă eu pot, poți și tu. Votează cum zic eu, prostule, nu cum gândești tu, că tu gândești prost, de aia ești sărac!

Discurs care are unele realități și care e logic pe alocuri. Nu poți să votezi Dragnea sau Oprișan dacă ai votat Dragnea sau Oprișan de 20 de ani și tot sărac ești.

Dar nu îi poți vorbi de sus săracului, că îl sperii și alege să voteze tot cu Dragnea, că e obișnuit cu el.

Dincolo de București e o altă lume. Dincolo de Cluj la fel. Acolo nu ajunge #mindfullness, Starbacks sau apa curentă, dar oamenii ăia votează. La fel cum au votat și americanii. Degeaba votează toți prietenii noștri de pe feisbuc cu Nicușor Dan și cu Cioloș, dincolo de orașele mari oamenii votează altceva.

ps: iar cocleții gen Beyonce sau Lebron James sunt buni de avut, dar cui îi pasă de niște milionari din divertisment?

 

romania

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Cum Iphone este fabricat in China si se vinde scump, dar nu se gandes-te nimeni de la Apple la americani ? :)
    Tocmai a fost discutia asta astazi la Romania in Direct (a fost si Vlad Petreanu) cu fabricile care isi muta productile in tari cu costuri mai mici si ascultatorul a precizat ca fac asta pentru profit. Moise si Vlad l-au facut votant Trump si au inceput sa o dea pe aia ca Internetul si-a atins limitele, propaganda, citim prostii pe Facebook (nu ma intelege gresit, e plin internetul de porcarii, dar personal mi se pare ca omul a zis o chestie corecta).
    Toate companiile isi muta fabricile in tari cu costuri de productie mai mici pentru profit, Moise si Vlad spuneau ca vezi doamne, le muta in tari cu costuri de productie mai mici, ca sa le vanda mai ieftin si noi vedem doar conspiratii :))=)) am ras… minutul 54:13 https://www.europafm.ro/editie-speciala-noi-si-izolarea-americii-video/

    00
  2. hmm, chestiunea nu se prea aseamana. https://www.nytimes.com/interactive/2016/11/08/us/politics/election-exit-polls.html?smid=tw-share Astia cu venituri mari au votat cu Trump in mare parte si cei cu venituri mici cu Hillary. Chestia e mult mai nuantata in State din cauza rasei, imigratiei, etc.

    00
  3. si cum ar fi bine boss? :)
    Adica – plm – sunt de acord cu tine ca privitul de sus nu rezolva problema . Ei raman tot saraci – noi ne vedem condusi de aceasi hoti .

    ok – si cum facem?

    Pentru ca alde PSD au avut interesul in toti anii astia ca prostii sa ramana tot prosti si saracii tot saraci.
    Nu-i deajuns sa le spunem ca-s prosti si saraci… Ok – am inteles… Dar cum sa facem?
    Ei oricum sunt mai multi – ca asa e viata… Daca e la o adica – la vot o luam in gura si daca ne prezentam toti 100% .

    Si nu – nu ma consider bogat – mai degraba in clasa de mijloc, care la noi e foarte firava din pacate …

    00
    • Pai in principiu ideea e simpla, ii iei pe toti pe care ii cunosti, mama tata bunica si le explici de 1000 de ori pana inteleg sa nu ami voteze psd, pe limba lor. Daca suficent de multi facem asta nu doar mishto de ei, se va creea masa necesara schimbarii ….

      00
    • *ALDE si PSD

      I fixed it for you..

      00
    • E foarte simplu, se iese la vot. Nu o iei in gura daca se prezinta 100%. Aia cu galeti de faina si ulei de peste 65% sunt putini fata de restul popendulatiei.
      Hai sa ne uitam la graficul asta:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Piramida_demografica.png

      Ia uite acolo intre 20 si 40 de ani cati sunt. E o realitate falsa rau pe internet. Suntem putini fata de restul tarii ca numar, dar si aia care voteaza PSD sunt la fel de putini, dar pari mai multi ca noi pt ca ghici ce, hipsterimea de tineri nu-si bate capul cu votul.

      00
    • Nu… solutia e mai simpla. Te duci la parintii/bunicii tai de la tara si incepi asa:
      1. le faci o baie modesta sa nu se mai duca in fundul curtii.
      2. ii trimiti si pe ei o saptamana oriunde in concediu, sa vada ca exista si altceva in afara de comuna/oraselul ala.
      3. le mai dai si tu 3-400 RON pe luna sa faca ce-or vrea cu ei.
      Dupa, le explici de ce trebuie sa voteze cu USR.

      00
    • Evident e nevoie de cresterea veniturilor si in afara oraselor. Iesirea din asistenta sociala ar fi cosmarul PSD.

      00
    • @Shack – ce relevanta are varsta ? Vorbeam de venituri in primul rand. Crezi ca in afara oraselor mari categoria de varsta 20-40 are alta viata decat restul polpendulatiei? Vorbesc de cei care au mai ramas – ca cei care au plecat e clar ca macar i-a dus capu sa faca ceva sa iasa din kktul in care erau… Chiar si in orasele mari categoria 20-40 de ani nu e majoritar formata din oameni cu o anumita situatie si o gandire responsabila.

      00
    • @Danielu: De ce trebuie sa votez cu USR? Explica-mi ca la prosti, de ce trebuie sa votez cu USR, ca nu ma prind? Am aproape 37 de ani, o duc binisor, dar n-am sa votez cu USR. Stai linistit, in nici un caz cu PSD. In alta ordine de idei, tu esti constient ca aia 300-400 lei sunt putin sub jumatate din cat castiga majoritatea?

      00
    • Varsta are o relevanta foarte mare din simplul motiv ca astia tineri nu prea au timp de televizor ca sa fie prostiti. Chiar si aia saraci mai au un smartphone, mai intra pe facebook mai citesc 2-3 chestii. Adevarat ca sunt si capete pesediste la 25 de ani, care n-au avut contact cu realitatea foarte mult.
      Ideea mea ramane aceeasi. Principala problema la votare sunt tinerii care nu se prezinta. La fel a fost si la Brexit, la fel si acum cu Trump. E aceeasi poveste generala, tinerii stau departe de politica din motive de inteles, dar asta nu face bine.

      00
    • Radu-Mihai porneam de la premiza ca vrei sa voteze cu altcineva decat PSD care le promite 100 RON in plus la pensie. Cu 300-400 RON in plus ar simti o diferenta si vorbele tale n-ar fi doar vorbe, s-ar transforma in fapte.

      00
    • Ok; hai ca partea de sfarsit am mai inteles-o cumva. Cum ramane cu votul pentru USR? Nu m-ai convins!

      00
  4. jumătate din Silicon Valley moare de foame dar nu pentru ca Apple sta pe 600 de miliarde. Moare de foame pentru ca Apple isi plateste angajatii din acelasi Silicon Valley cu 5-10x salariul americanului mediu, si Google la fel, si Intel la fel, si startupurile la fel ba chiar si mai mult de atat (trebuie sa furi oameni de la corporatii mari si stabile), si din cauza asta in Silicon Valley e gentrificare crunta si jumatatea care nu are job in industria high tech abia plateste chiria.
    Dar, din nou, nu Apple e de vina pentru asta. Singura lor vina e ca-si platesc prea bine angajatii, daca asta poate fi numita vina.

    00
    • De vina e legislatia. Pentru ca n-ar trebui sa permita ca unii sa creasca la infinit si sa manance tot din jur(firme mici, liber-profesionisti) si toata puterea de decizie sa fie in mana a 1-2 oameni. Asta e.

      00
    • Exista legislatie antitrust, dar mai mult de atat nu poti sa faci ca sa impiedici firmele sa se dezvolte. Nu poti spune ca n-ai voie sa cresti cu mai mult de atat pe an (firmele mici cresc foarte mult la inceput, dar cand ajung mari o crestere de 5% e aur) si nici sa impiedici existenta zonelor gen Silicon Valley cu totul, pentru ca cu toate relele totusi e bine sa fie la tine tot IP-ul lor decat la altii. Si chiar daca mai plimba bani prin paradisuri fiscale tot platesc si local taxe si salarii.
      Cu alte cuvinte gentrificarea trebuie stapanita, nu dezvoltarea firmelor. Cum? Nimeni nu are reteta buna :)

      00
    • Aia care mor de foame in Silicon Valey au ales asta. Spera ca fiind in locul cu multi bani o sa ajunga si ei la bani. Nimeni nu sta in Silicon Valey pentru ca acolo s-a nascut si acolo e casa parintilor.

      00
    • Voi astia ni, care mi-ati dat minus, probabil vreti s-ajungeti un al doilea zuckerberg sau macar un steve jobs. Stati linistiti, n-o sa ajungeti. Dar macar sunteti spalati bine pe creier :)

      00
    • @Golum

      Ţi-am dat minus pentru că vorbeşti ca şi afişele comuniste din anii 40. Trebuie să luăm pământurili di la burghezie, nu?

      Ce sărăcie putere are Apple? Nu mai cumpăraţi produsele lor şi gata, s-au dus în 6 luni.

      Dacă aveau contract cu statul american prin care obligau americanii să cumpere ifoane, mai ziceam, băi, e asuprire, trebuie oprit, dar aşa?

      Cum şi prin ce mecanism eşti obligat să cumperi un device apple?

      Dacă vrei să discutăm de chestiuni de genul, spune şi tu de monopolurile din energie electrică, petrol, apă, agricultură, chestii unde eşti realmente captiv furnizorului pentru aşa e filmul.

      Dar nu folosi ca argument o companie care produce telefoane shiny, care azi e, mâine poate nu mai e că scot alţii telefoane şi mai shiny.

      00
    • Ei , asa cum eu vorbesc ca un comunist din anii „„„„’40, asa si tu vorbesti ca un capitalist din anul de gratie 2016 si poate peste 50 de ani la fel se va zice si despre tine.
      Nu se poate rezuma totul la „daca e fraier, a luat teapa, treaba lui, se descurca”. Traim in jungla ? Se va ajunge ca un fraier care n-are o bata sa fie lovit de unu care-i destept si are ?
      Si aici trebuie sa intervina legislatia, cum am zis mai sus.

      00
    • @manu144x
      Bai nu stiu cum sa-ti zic, dar mie asta mi se pare ipocrizie maxima.
      Sa fiu cel mai tare datorita unor oameni pe care-i fut, sa zic ca is fraieri ca se lasa fututi, dar sa-i fut in continuare.

      00
    • @Gollum Tu n-ai înţeles nimic din ce spuneam. Pe cine f*** Apple exact? Ia apple americanul de pe stradă şi îl ia de guler şi-l duce în Apple Store şi-l pune să cumpere ifoane?

      Ipocrizia maximă e pe cei care le cumpără. Toţi acei hipsteri care filmează la proteste anti-apple şi fairness cu iphone-uri. În loc să zică: Refuzăm să mai cumpărăm produsele Apple până când nu se îmbunătăţesc condiţiile muncitorilor. Ei nu şi nu, îşi fac payments şi cumpără în continuare, după care merg la proteste.

      Capitalistul de care vorbeşti tu deşteptule nu e Tim Cook. Tim Cook într-un an poate fi un zero, cu Apple cu tot. E un domeniu extrem de volatil, pentru că, citeşte atent: APPLE NU POATE FORŢA PE NIMENI SĂ LE CUMPERE PRODUSELE. Sunt la mila marketing-ului şi trendurilor.

      Capitalistul de care vorbeşti tu sunt cei care deţin monopoluri ascunse în anumite industrii de ex ce făcea JP Morgan, când cumpăra o industrie întreagă (da, ai citit bine, efectiv toate fabricile şi minele dintr-o întreagă industrie) după care ridica preţul. Acela e un capitalist borât, pentru că NU mai ai alternativă, şi eşti OBLIGAT să cumperi de la el dacă vrei fier. Sau electricitate.

      Caută pe net ce înseamnă Morganization, şi o să înţelegi.

      Doar că în general hipsterii de la social studies, pe lângă că au gură mare, mai sunt şi needucaţi, tot ce ştiu ei e că vor salarii mari să-şi poată cumpăra ifoane, şi ce capitalist borât e Apple că nu le dă gratis.

      00
  5. asta cu revolta celor năpăstuiți ar avea sens dacă trump ar fi fost un coate goale ca sanders, de exemplu. de fapt, între șeful apple și trump nu e nicio diferență în afara politicii, iar în politică nu e nicio diferență între hillary și trump: amândoi sunt exponenți diferiți ai aceluiași sistem. măcar trump are o nevastă frumoasă – mai bine pui niște poze cu ea.

    00
  6. Ce misto democratia asta, nu? Cand o sa se gaseasca un criteriu echitabil de a avea sau nu dreptul la vot toata lumea va trai bine. Pana atunci, ne putem amagi ca educatia pulimii este raspunsul. Doar ca nu e.

    00
    • politica e arta de

      – a cauta greseala,

      – a o gasi,

      – a o confunda cu altceva si

      – a aplica in mod gresit masuri gresite

      00
  7. What’s the difference between your wife and your job?

    After five years your job will still suck.

    00
  8. ma gandesc ca poate ar fi util ca salariatii sa primeasca si ei o cota parte din profit la sfarsitul anului, sa zicem 50%. In felul asta ar fi mai interesati de bunul mers al companiei. Prea exista tentatia „nu conteaza decat profitul” + „hai sa il obtinem platind salarii de mizerie”, trebuie sa bagi ceva care sa descurajeze.

    Si mai ceva: cica in SUA, in urma lobby-ului, s-au desfiintat niste taxe pentru investitii pur financiare.
    Pana in clipa aia, Wall Street investea 40% din profituri inapoi in economia reala. Dupa aia, investea 0%, pentru ca prin plata taxelor care ramasasera in ramura aia, ar fi iesiti pe minus, fata de prima versiune. Cine era nebun sa faca asta, cand banii puteau fi trimisi gratis in insulele Cayman?

    Dupa cum am zis, incentives.

    00
    • nu prea e corect să imparți profitul cu angajații. că nu imparți riscurile cu ei.
      dar e stupid să ai atâtea miliarde și să nu faci ceva pentru țara ta, care se scufundă în sărăcie, pentru că, hei, tu ești capitalist, nu e treaba ta. da, coae, nu e, dar dacă ăștia mor de foame și clasa asta de fomiștilor se mărește, ghici cine îți mai cumpără produsele?

    • Unde lucru eu, dau parte din profit angajatilor in fiecare an (profit sharing)

      00
    • Ei, nu mor de foame chiar toți – moare doar o (mare) parte din ei, iar economia mondială va funcționa și cun milion de consumatori la fel de

      00
    • Ei, nu mor de foame chiar toți – moare doar o (mare) parte din ei, iar economia mondială va funcționa și cu un milion de consumatori la fel de bine ca cu șapte miliarde.
      Întrebarea de un milion de dolari e cum te debarasezi de șapte miliarde ….
      (Vali te rog șterge postul meu de mai sus mizeria asta de telefon a făcut refesh în timp ce scriam…)

      00
  9. E foarte tare ca pleci de la o premisa gresita si ajungi la un argument corect.

    Aia de stau in Bay Area/ Palo Alto sunt saraci, veniti de peste tot cu aspiratii, si care manca: cereale/ ramen/seminte si dorm in masina pentru ca viata acolo este incredibil de scumpa.

    Daca tot mai umbli pe reddit, sigur ai citit si personalfinance. Vezi discutii despre costurile intre diferite zone vanate de itsti si rapoartele intre costuri si +% la venit.

    Ai nostri, in schimb, sunt foarte putinaspirationali.

    00
  10. Treaba e stricata si dincolo de a putea fi reparata pasnic. Productivitatea muncii a crescut, dar pe seama softului si robotizarii. Si banii din productivitate se redistribuie in maini putine, in timp ce oamenii obisnuiti nu mai au de munca. Daca taxezi veniturile extraordinare ale companiilor mari si ale „bogatilor”, ca sa redistribui cumva bogatia, ei se duc in alta parte. Tarile sarace n-au decat sa consume. Oamenii saraci (sau saraciti) sunt condamnati, pana cand companiile alea mari si bogate nu vor mai avea cui sa vanda. Vorba unuia, cate bunuri de larg consum si servicii sa consume un bogatan? Distribuie aceiasi bani la mai multi si vor consuma toti. Dar cum? Ca in stil PSD nu faci decat sa redistribui oricum niste bani putini, fara sa faci nimic pentru a stimula pe cei capabili macar sa tina piept globalizarii (care se vor cara si ei). Daca ai fi PSD intr-o tara bogata parca ar mai merge un pic, dar atunci se cara companiile. Scuze daca nu m-ati urmarit, am scris in graba.

    00
  11. Am fost in we trecut in orasul pe care il voiai acum un numar de ani ras complet de pe harta. Bate vantul pe strada acolo, sambata dupa-amiaza mai sunt pe strazi doar elevi de liceu, oamenii de varsta activa nu sunt aproape deloc vizibili, toate magazinele sunt inchise. Duminica la fel. Si cand te uiti in jur, singurele constructii care par mai noi de 10 ani sunt de-alea unde se face danga-danga din clopot duminica. Cam asa arata toate fiefurile anumitor partide / locurile unde fac audienta anumite televiziuni. Ca nici madam Gorghiu, nici dl. Sordan si nici Clotilda nu au mesaje pentru acesti oameni si nici nu par sa stie cum sa ii ajute, in ipoteza in care ar exista totusi solutii viabile pe termen lung, alternative la cresterea pensiilor si a ajutoarelor sociale.

    00
  12. Du-te, bă! În pipera nu se moare de foame… Sunt covrigăriile pline!

    00
  13. Am fost acu doua saptamani in San Jose, cu treaba la compania mama, nu una foarte mare de acolo, dar bunuta. Nu mai ajunsesem acolo, eram obisnuit cu Arizona, Texas, etc, mai la tara. Bai nene, saracie cat cuprinde. Saracie si disperare. Adica saracie si disperare la 100-120 mii pe an. O chirie costa peste 3000. O cosmelie de casa construita in 1950 pleaca de la 500 mii, una cat de cat ok e 750 mii, una cat sa nu-ti fie rusine sa-ti inviti vreun coleg acasa la cina e la nivel de milion. Toti colegii americani vorbeau numai de bani, bani, bani, ce deal fantastic a facut ca si-a luat masina aia cu 5 mii redusa, ca la Costco a gasit o tableta Samsung la 200 dolari, fata de 300 la BestBuy, ca a gasit hartie igienica redusa cu 20% nu stiu unde, ca plm, valea nu mai e ce-a fost acu jde ani cand s-au mutat ei, cand era bine. Altii erau bucurosi ca-si luasera casa cu 300 mii acu 8 ani, dar inca nu o renovasera, era cosmelie din descrierea lor, cu instalatiile sanitare si tevaraia necesitand schimbare completa, dar erau bucurosi ca valora peste 500 mii acu, la o adica o vindeau si plecau cu 500 de mii de mangoti. Toti, fara exceptie aveau iPhone 6 sau mai nou. Unul singur l-am vazut cu un Samsung si a fost chiar curios ce telefon am, Xiaomi-ul meu aratand ciudat, credea ca e iPhone 5C.

    Toti aveau masini scumpute, peste 30mii, cocalarismul e la moda in Silicon Valley mai ceva ca in Bucuresti. Povestile mele cu masini europene cu motoare sub 2L, destul de eficiente la consum, nu-i impresionau. Cacat, cum sa-ti iei masina cu motor sub 2.5L? Ce e aia? Pai sa nu poti urca la Lake Tahoe? Hibride si electrice cat cuprinde, Tesla era peste tot pe unde te uitai, iar Prius e uniforma. Nu mai zic de Lexus hibrida, Honda hibrida, Chevrolet Volt/Opel Ampera, Nissan Leaf, Focus Electric, Mondeo/Fusion hibrid, dar astea sunt pentru hipsterii ce-si miros propriile basini.

    Am fost cu unii la masa si am descoperit ca mai toti mancau la cele mai ieftine spelunci gen Panero, un fel de Subway, dar mai funky. Altii au plusat si au vrut la alta spelunca, dar un coleg mai experimentat a refuzat si mi-a facut semn ca e jeg mare acolo, asa ca am mers la altul mai ok. Oamenii aia chiar se uita la fiecare dolar si nu intra in anumite restaurante nici la ocazii speciale. Multi o dau in basini elitiste gen „nu mananc friptura, ca sunt atent la dieta”, cand de fapt nu-si permit friptura la 22-25$ plus 18% bacsis. Bacsisul e precalculat deja la 15%, 18%, 20% pe nota, fiind apreciat la minim 18%. Plm, am lasat fix 10% peste tot, atat cat las si in Romania, pentru ca financiarul de aici nu-mi permite sa las mai mult bacsis decontabil in biznis trip, nu am diurna ci doar decontate cheltuielile cu masa. Un chelner chiar a comentat si m-a intrebat cu ce a gresit de i-am lasat 10%. I-am explicat simplu ca acolo de unde vin eu bacsisul e optional si 10% e foarte generos, nefiind vina mea ca sistemul lor capitalist a pus o mare parte din venitul lor la latitudinea individului. La capitolul demografic, ce sa zic, e un china town continuu, numai chinezi si indieni. Albii nu stiu pe unde sunt.

    Niste mexicani faceau agricultura pe dealuri, spanac, salata, capsuni si artichokes. Romanii de pe acolo erau la fel de turbati si speriati ca-si pierd job-urile. Numai achizitii si mergers peste tot, procese din care unii raman pe bara si e belita rau. Cu mortgage-uri de aproape 1 milion, e cam fututa sa ramai pe bara la 55 de ani. In rest, se pare ca in zona nu mai vin oameni, ci pleaca. Statistica arata o scadere de popendulatie pe ultimii doi ani.

    00
  14. In Silicon Valley or sa ajunga sa fie numai It-isti ca restul de la restaurante, mecanici …. nu is mai permit sa locuiasca in zona asa ca sunt doua solutii se construiesc case mai spre continent si un tren de mare viteza sa ii mute de colo colo ca la BART e mai ceva ca la metrou, fie ajunge un mecanic, un ospatar sa faca peste 100K/an.

    00
  15. NOU
    #41

    Mai e o categorie care ii priveste de sus pe ultimii.
    Aia de ”se descurca”.

    00
  16. Vali e bine ce ai scris dar omiţi un lucru esenţial: Apple nu e SRL românească.

    00
  17. Solutia e simpla: votul ar trebui sa coste. Ai contribuit la stat, ai platit impozite, votezi. Ai fost asistat social si nu ai platit la stat, stai pe margine si taci din gura.

    00
    • Asta e discutie veche cu votul cenzitar. Nu e normal ca beneficiarii ajutorului social (din taxe si impozite ale celor ce muncesc) sa decida cine si cum cheltuie banii aia munciti de altii. Avea nenea ala Friedmann o serie de interviuri si cartea „Other people’s money” sau asa ceva, in care explica pe intelesul tuturor cum sunt cheltuiti banii.
      1) banii tai, cheltuiti de tine pentru nevoile tale. Esti atent cu ei, daca esti responsabil.
      2) Banii tai cheltuiti de tine pentru altii, gen cadouri. Esti foarte atent si in general mai zgarcit decat esti la prima categorie.
      3) Banii altora cheltuiti de tine pentru tine. Ii spargi de nu se vad, iti cheltui pe cele mai absurde chestii pe care nu ti le permiti din banii tai.
      4) Banii altora, cheltuiti de tine pentru altii. Bugetul statului. Aici e jaf la drumul mare, pentru ca include o mare componenta de la punctul 3, o parte din ei se intorc la tine, desi boborul vede ca banii sunt cheltuiti pentru el.

      Societatea actuala se incadreaza la ultima categorie si se vede dezastrul oriunde in lume. Putine natii se incadreaza cu bugetul national la punctul 2. Numai fragmentarea administratiei in catune si comitate mici de tot permite cheltuirea banului public ca la punctul 1, atunci cand toti membrii comunitatii sunt constienti de ce se intampla si urmaresc cheltuirea banului public.

      Aici e si paradigma, ca banii sunt denumiti publici din momentul in care sunt colectati de la individ, adica devin „other people’s money”.

      00
    • @Gaelex: Dar votul ponderat de educație n-ar fi mai bun? Adică: n-ai terminat 8 clase, votezi o dată. Ai 8 clase, votezi de 2 ori. 12 clase, 3x. Bacalaureat, 4x. Facultate, 5x. Doctorat, 6x. Evident, coeficienții ăștia pot fi ajustați, eu i-am pus așa ca să fie mai simplu de înțeles ideea.

      00
    • Ar fi bestial, îţi dai seama că s-ar vota dragnea cu năstase între ei, la ce averi au.
      Înainte de alegeri ar contribui cu milioane de euro la buget fiecare, apoi s-ar vota unul pe altul şi al recupera triplu.

      Democraţie tată!

      00
  18. Despre cum se misca lucrurile intr-o structura de putere si de ce aceasta perversitate este un lucru bun in politica:

    https://www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs&feature=share

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)