Pensie pentru copil major?

Citesc de pe blogul senatorului Urban:

AM DIVORTUL PE 17 NOIEMBRIE PENTRU PENSIA ALIMENTARA COPILULUI CARE URMEAZA FACULTATEA CE TREBUIE SA FAC ? CE ACTE IMI TREBUIESC? DACA TREBUIE SA PLATESC VREO TAXA. MENTIONEZ CA SOTUL A INTRODUS ACTIUNEA DE DIVORT SI COPILUL ESTE DE PARTEA MEA MUTUMESC DE INTELEGERE

Asa cum va-am transmis si in mail-ul anterior ,In situatia in care copilul este major,in nume propriu,de aceasta data ,va solicita,prin actiune judecatoreasca obligarea tatalui la prestarea unei pensii de intretinere,.eventual majorate, pana la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani .

ROFL! Chestia asta exista? Pensie alimentara pana la 26 de ani?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Da, pana la 25 de ani daca urmeaza o facultate este in grija parintilor, deci primeste si pensie alimentara in cazul unui divort.

  2. In cazul in care copilul (major) frecventeaza cursurile unei Univeristati de stat poate primi pensie alimentara.

  3. Da, chiar exista treaba asta. Asta se intampla cand stai cu nasul bagat numai in nimicuri si vorbesti numai despre nimicuri. general speaking :P

  4. daca e la liceu/facultate, deci nu munceste sa se intretina singur, are drept de pensie.
    pe de alta parte, copiii de la casa de copii din cate stiu eu sunt tinuti acolo fix pana la 18 ani, indiferent daca sunt la studii sau nu. iar chestia asta e destul de naspa pt ei, atata timp cat liceul se termina pe la 19 ani.

  5. ideea e in felul urmator : copilul poate primi pensie alimentara in caz de divort sau pensie de urmas in caz de deces pana la 26 ani cu conditia sa urmeze o forma de invatamant la zi. Pt pensia de urmas nu treb sa aiba venituri salariale mai mari de nu stiu cat din sal mediu pe economie…de regula cca 90-100 euro

  6. najpa este ca tatal nu-i da bani copilului pentru studii si fara proces. probabil este si montajul mamei… trist… :|

  7. atat timp cat ai pana in 26 de ani, urmezi studii superioare si nu esti angajat pe un salariu mai mare de 15%(sau 25% nu mai stiu sigur) din salariul mediu brut pe economie ai dreptul la pensie

  8. O tampenie care nu-i lasa pe copii sa invete sa munceasca. Tara milogilor si a avocatilor…..

  9. da. la fel si daca esti orfan de un parinte: primesti pensie de urmas daca urmezi o forma de invatamant pana la 25 de ani.

  10. @Ionut Staicu nu neaparat, regula asta cred ca se aplica la toate tipurile de pensii(intretinere, urmas, handicap etc.) si mai exista si facultati(ex: medicina) care te tin in facultate multi ani mai ales daca continui cu masterul/doctoratul si nu prea ai timp de un job full time, mai ales daca vrei sa studiezi multi si faci voluntariat…

  11. putin offtopic

    a fost anu asta la admitere unu de 70 ani care a cerut bursa si scutire de taxe la facultate fiind orfan

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7609696-video-sucevean-70-ani-candidat-admitere-litere-cerut-scutire-taxa-motivand-orfan.htm

    Curiozitatea m-a facut sa ma interesez si am aflat ca tot pana la 26 de ani ar avea acest drept. Dar culmea ca suceveanul a primit.

  12. atat timp cat ai pana in 26 de ani, urmezi studii superioare si nu esti angajat pe un salariu mai mare de 15%(sau 25% nu mai stiu sigur) din salariul mediu brut pe economie ai dreptul la pensie

    Pensie pentru persoane cu handicap, right? Altfel nu-mi explic cum să ai 26 ani și să fii întreținut de tăticu’.

  13. Băi, băieţi, voi câţi copii aveţi pe-acasă? Dacă aţi avea măcar unul al vostru, aţi şti foarte bine că nu trebuie să te oblige nicio lege să-i dai bani, să-l ajuţi sub toate formele, inclusiv financiar, atât cât te ţin curelele, dacă se poate toată viaţa. Asta dacă ai sentimente, cât de cât, normale.
    Cât despre faptul că noi ne creştem copiii „văicărici”, era anul trecut la televizor o emisiune cu case, făcute de diverşi tipi, în special în Anglia şi Franţa. Cele mai multe cazuri erau despre cupluri de englezi, pe la vreo 30-40 şi chiar trecuţi bine de 40, cu copiii, job şi tot tacâmul, care se apucau să construiască câte.un căsoi, că aşa era moda. Am fost extrem de surprins să văd – şi nu numai într-un caz, ci în destul de multe – că, după ce tocau suta de mii de lire personală, mai tocau vreo patru cinci sute de mii luate din bancă, ultima soluţie pentru acei englezi maturi, cu joburi, copiii şi greutate, o reprezenta tot portofelul babacilor, care contribuiau cu ultima sută, sutăcincizeci de mii pentru ca progenitura să n-o dea în bară şi să-i ia banca tot. Aşa că lăsaţi-o un pic mai moale, vă rog :) .

  14. in germania am impresia ca-i pana la 27 ani

  15. asta e reclama mascata la prezervative? :mrgreen:

  16. Pensia alimentara se plateste pana isi termina baiatul facultatea! Asa ea legea acu ceva vreme!

  17. Total de acord cu anndryusha ! Si mi-ar fi placut sa stiu cati dintre cei de aici NU au fost ajutati de familie sa isi urmeze studiile…

  18. @Ionut Staicu cum sa nu concepi asta cu intretinut de taticu’? think again :P

  19. lool, numai asa putem creste o generatie sanatoasa de vaicarici „de ce nu ne ajuta nimeni?!” :P :D :))

  20. Mi-a povestit cineva ca in Danemarca, statul ajuta tinerii sa studieze, oferindu-le ajutoare de la stat (indemnizatie lunara, ajutoare pentru copii – daca au -, locuinte); persoana care mi-a povestit, avea 36 ani, facea a 4-a facultate (toate facute la zi, altfel nu beneficia de acesti bani), nu a lucrat o ora pe undeva, avea doi copii si traia bine-merci (calatorii prin lumea larga, nu-i lipsea nimic pentru un trai decent, ba mai ajuta si vreo doua surori din Romania!).

  21. motherf*****g caps lock! how does it work?

  22. „va-am” ?????

  23. @Luke, la el s-a tinut regula „pana in 26 de ani de pensie”.

  24. Da, chiar exista, obligativitatea intretinerii copilului major cat e in facultate si pana la o limita de varsta.
    S-au facut procese, si au castigat 30% din veniturile parintelui.

  25. Citesc de pe blogul spamatorului Urban:

    FTFY
    In alta ordine de idei – daca te reproduci, 26 de ani esti raspunzator. Seems fair to me.

  26. si pensia de urmas e la fel, eu din aia am luat pana am terminat facultatea. si aia alimentara urmeaza acelasi principiu. care e corect. iar suma e foarte mica.

  27. citeste articolele 86, 94, 107 din Codul Familiei, iar pentru speta exacta si motivare vezi link-ul asta fara publicitate

  28. Primeste pensie alimentara daca continua studiile si reuseste sa intre la fara taxa. Cel putin la pensia de urmas asa e. Anul trecut cand am fost la casa de pensii sa-mi depun adeverinta pentru pensia de urmas, tipa de la caserie ma intrebat de vreo 3 ori daca is la taxa sau la fara taxa. Intr-un final mo pus sa-i duc o alta adeverinta de la facultate pe care sa scrie daca is la cu taxa sau la fara taxa. Daca eram la cu taxa, nu primeam, dar am avut noroc ca mi-am scos adeverinta inainte sa ma transfer la alta specializare unde am ajuns sa fiu cu taxa.

  29. Mi se pare absolut logic. Pentru ca cine ar vrea sa se intretina singur dupa liceu pe durata facultatii ar avea nevoie, in majoritatea cazurilor, de un job care nu i-ar mai lasa timp sa ajunga la scoala sau sa invete. And, what’s the point? Sunt si tari in care poti sa ai job de student ,part-time, din care sa te poti intretine, insa Romania nu este, in majoritatea situatiilor, in aceasta categorie.

  30. zeltera, la ce pensii si salarii sunt…nu mi se pare nimic logic in tara asta. Nu stiu care is pensiile alimentare care se dau in ziua de azi, desi as fi curios, dar cele de urmas(cel putin a mea) nu te-ar ajuta sa te intretii prea mult, dar na…decat nimic ii bine si asa. Eu sunt in situatia in care nu platesc facultate, primesc pensie de urmas, si totusi trebe sa-mi caut si un loc de munca, daca vreau anumite chestii in plus cum ar fi niste haine/un iesit in oras/etc. Si stii cum…ti si putin frica sa te angajezi, in caz ca iti gasesti un job, ca nu cumva sa nu mai ai timp de facultate si sa nu poti face fata cu invatatul. Mie personal cea mai mare greseala care o pot face niste parinti e sa divorteze si sa apara problema care a scris-o si zoso. Chiar is curios…stie cineva cam ce valoare are o pensie alimentara(media…)?

  31. legea spune ca pana la varsta de 26 de ani ai dreptul sa primesti pensie de intretinere/alimentara ce la celalalt parinca care nu detine custodia ta daca urmeazi studii la zi facultate sau masterat, indiferent daca la stat sau la privat si nu are alta sursa de venit

  32. Nu stiu de ce ti se pare atat de ciudat. In fond si la urma urmei e o lege facuta sa ajute tinerii sa isi continue studiile si in cazul unor situatii mai delicate. Situatii care apar frecvent in Romania. Am vazut un comentariu in care autorul spunea ca daca ai copii, n-ai nevoie de nici o lege sa te oblige sa ii intretii. Well….I beg to differ. Am avut o colega de facultate care si-a cunoscut tatal abia in liceu, parintii fiind divortati de cand era copila de-un an sau doi. Singurul motiv pentru care l-a cunoscut pe taica-su a fost c-a insistat, l-a cautat si s-a dus neanuntata la el la serviciu. Replica tipului a fost geniala „de ce nu mi-ai spus ca vii, imi chemam si familia?!” O_o Needless to say, maica-sa nu castiga chiar atat de mult incat s-o tina la Bucuresti, chiar si in camin…Tatal n-a dat un leu fara sa fie obligat in instanta. Si oricum nu prea a platit mare lucru ca se facea ca uita majoritatea timpului. Deci tot mai credeti ca nu e nevoie sa te oblige legea?

  33. @agatha: mă scuzi că insist. Dacă re-citeşti comentariul meu, ai să descoperi că el se referă la oameni normali. Cu menţiunea „cât de cât”.

  34. trist… dar adevarat…

  35. si pensie de urmas, daca nu cumva te angajezi

  36. I-auzi: „Un candidat la admitere la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, in varsta de 70 de ani, a cerut scutire la plata taxei de inscriere motivand ca este orfan de ambii parinti, cererea fiindu-i aprobata, relateaza Mediafax.”

  37. Eu stiam ca pensia asta alimentara se plateste doar pana la 18 ani

  38. @Mircea Singura logica in care cred este ca cine trebuie sa plateasca cel mai putin pentru situatia fara logica in care s-a ajuns sunt cei care decizional nu au sub nici un chip cum sa fie raspunzatori: copii si tinerii care inca nu au iesit de pe bancile scolii. Pensionarii si categoriile mai in varstra au fiecare dintre ei parte din responsabilitate si trebuie sa si-o asume. Valoarea pensiei de urmas nu e mare, am luat si eu in studentie, insa trebuia sa ciupesc numai cateva ore de munca in mod constant ca sa suplinesc ce lipsea. Si e cu totul diferit de a fi in situatia sa muncesti pentru intreaga suma. Impactul muncii cu norma intreaga poate fi devastator pentru scoala. Despre pensia alimentara… n-am habar cat e de mare. Insa cine-si face copii sa si-i intretina. Daca isi permit, sa divorteze. Daca nu, tot trebuie sa gaseasca solutia de a-si permite. Si nu degeaba e si lege care spune asta.

  39. stiam de pensia de urmas pana la varsta de 26 de ani, in cazul in care esti inca student, dovedind-o, logic, cu adeverinta de la facultate si daca nu esti angajat(ma rog, cu acte in regula). cu pensia alimentara pana la varsta aia, daca asa e, e o blenoragie de lege. de ce 26 de ani? daca mama si tata se despart, tata imi plateste pensie alimentara si, intre timp, moare si mama si iau si de la ea de urmas? un trai si o viata, concediu pana la 26 de ani pe banii nefericirii alor mei

  40. @XaeL: Nu eşti bine informat. Şi cei de la casa de copii sunt ţinuţi şi după 18 ani dacă urmează cursurile unei facultăţi. Ceea ce şi fac majoritatea, fiind singura lor şansă de a nu ajunge în stradă.

    @Zina: Uite, de exemplu eu.

  41. daca un copil are 19 ani,la randul sau are un copil de 1 an si 5 luni,urmeaza liceul seral trebuie sa mai platesc pensie alimentara?

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile