Patru milioane de obezi în România

200 kilograme. 30 de kilograme pe an. Poate taxa pe fast-food nu e o ideea aşa de rea. Poate că ar trebui să avem “Fat Doctor” în prime time pe un canal de maximă audienţă, gen TVR.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. din ciclu `sa mai punem o taxa` ca la altceva nu ne pricepem… pentru sanatatea noastra n-ar scoate mai bine TVA pentru fructele si legumele proaspete?!

    00
  2. Au nevoie de un miliard de euro si nu stiu cum sa-l scoata mai repede.

    00
  3. Eu cred ca nu FF sunt cauza obeJilor. Problema vine de la timpul petrecut cu curu-n pat si cu farfuria in brate in lipsa altor activitati. Iar daca copiii sunt grasi nu e vina lor, e vina parintilor care „ia mama tortulet, ia si placintica”.
    Cat despre impozitarea chestiilor astea, mi se pare ok.

    00
  4. haha, le trebuie bani pentru pensii si galeti :P

    00
  5. Pfff, ce fraieri au fost pedeleii, eu as fi dat vina pe masinile pline de grasani pentru gropile din asfaltul de cacat pus la pret triplu. :B

    00
  6. Eu îmi fac griji mai mari pentru o altă problemă din aceeaşi categorie, dar mai puţin constientizată: aceea a câinilor obezi şi supraobezi! E vorba de câinii de apartament, fireşte, că cei maidanezi fac destulă foame ca media canină să iasă ok. De fapt mi s-ar rupe de câinii ăia dacă n-ar umple trotuarele de căcaturi imense, zemoase… Ce taxă ar elimina căcatul de câine din oraşe?

    00
  7. De ce ti se pare OK impozitarea lor?

    00
  8. Intotdeauna taxele sunt cele care rezolva treaba. Cum se intampla si cu tigarile. Clar avem mai putini fumatori la 15 lei pachetul. E mai rentabil sa pui o taxa decat sa educi.

    00
  9. Pai la ce salarii sunt in Romania… ca sa mananci sanatos nici nu iti ajunge un salariu mediu pentru o luna. Deci… de ce ne mai miram ca sunt multi obezi in Romania…dar pe langa asta… mai si mancam tot felul de prostii..

    00
  10. Styn, lasă gargara asta. Un kg de cartofi, fasole, orez etc. e mai ieftin decât un kg de carne, slană şi alte asemenea. Şi chiar şi kilogramul de carne este mult mai ieftin decât echivalentul în hamburgeri sau alte greţosenii din astea. Vezi-ţi matale de jocurile tale, că n-ai tangenţă cu bucătăria.

    00
  11. Noroc ca nu pun astia si taxa pe prezervative.

    00
  12. @Styn: Ai dat-o de gard. Sa mananci sanatos e mai ieftin.

    00
  13. daca avem taxa de viciu la tigari nu se mai fumeaza?! Daca e 6 ron litrul de benzina nu se mai merge cu masina?!…statul nu va baga taxa asta ca oamenii sa nu mai fie oberzi ci sa faca profit la buget. Concluzia?…lumea va manca mai scump porcarii care acum sunt ieftine. Ce o sa comande romanul la terasa?…limonada sau fresh de portocale de 15 ron paharul sau coca cola de 4 lei paharul?
    De fapt o sa ajunga sa comande cola de 15 ron paharul ca freshul se va duce la 30 ron.

    00
  14. Sakura, de cand comparatiile dintre un material brut (carnea cruda) si un produs finit (hamburgerul) sunt relevante? S-avem pardon, este de aceeasi teapa cu „hotii astia imi vand rosii de sera si bunica face mai bune si mai ieftine in gradina” fara ca cineva sa fi calculat vreodata rentabilitatea bunicii. Sunteti aievea, mancarea de buna calitate este intotdeauna scumpa.

    00
  15. Uite un om care s-a prins cum a iesit statul la jefuit.

    00
  16. bagi niste cifre care sa creeze panica, arati la tv niste cazuri mai grave si lasi impresia ca asa sunt toti cei in cifrele prezentate la inceput, prezinti mancarea zilnica ca fiind cauza acestor cifre, mai bagi si un pic „de altceva” -dar important- in cazul de fata berea.

    apoi, taxezi mancarea si lasi berea in pace.

    panica trece, ca berea nu s-a scumpit. de mancat, oricum ai face, tot trebuie sa mananci.

    00
  17. Aia cu taxa pe bere mi se pare ok, dar partial ar trebui pusa taxa pe berea la pet….dar o taxa sa se simta.

    00
  18. @pigbrother Vroiam sa zic taxare, ca impozitul e altceva.
    Pai mi se pare ok pentru ca unii sunt dobitoci si nu inteleg ca daca baga in ei chipsuri/kebab/shack-suri si cola (care si asta ar trebui scumpita) mor mai repede.
    Sa scoata bani dupa grasi si fuduli cat or vrea. Cat despre ce fac cu banii i don’t give a shit oricum nu pot schimba nimic (da da, i’m a bitch. i know). Granitele sunt deschise!

    00
  19. @Alex cum dracu sa puna frate taxa pe bere (ca de asta nu am zis nimic), vreai sa ne intalnim in viitorul apropiat cu prietenii la un cocktail, ca berea e scumpa.
    – Ce iti luasi frate?
    – Imi luai Long Island ca Skolu e 8 lei.
    – O arzi ca burghezii!
    – Pai da man, mai pusei 2 lei si imi luai LI ca de cand au scumpit astia berea…
    – Apropo, tigari ai?
    :))

    00
  20. Pe bere nu se poate pune taxa pt ca deja sunt puse accize, ar insemna suprataxare. Ce politician vorbeste de taxa pe bere trerbuie scuipat in gura si fortat sa inghita

    00
  21. ma uit la tine, ma uit la mine. unde sunt alea 4 milioane?

    00
  22. Si ce-ti pasa tie daca aia mor mai repede, ii ingropi de banii tai? Acum statul trebuie sa dicteze si cand mori? Hesus…

    00
  23. @Piticu: Aia 4 milioane sunt Arhi :D

    00
  24. Doamne pazeste, crezi ca mai apucam sa ma supar? :p

    00
  25. Poti sa mananci 10 tone de hamburgeri pe zi, daca faci sport/miscare/efort nu te ingrasi 1 gram.
    Daca ai ajuns sa zici ca o taxa nu e rea… inseamna ca te-ai tacanit

    00
  26. PigBrother, o conservă de 300 de grame de fasole cu costiţă (mă rog, pe etichetă scrie costiţă cu fasole) costă sub 3 lei. Conserve de peşte sunt de la 10-13 lei/kg în sus. Şi lista este mai lungă. Eu din astea mănânc la birou. Adaugi o pâine de un leu şi ceva şi iese mai ieftin decât un hamburger. Şi mai săţios, cel puţin pentru mine, că un hamburger nu mi-ar fi decât un aperitiv, mi-ar trebui câteva ca să mă satur. Chiar dacă este să ducem discuţia dincolo de fast-food, mâncarea sănătoasă iese de regulă mai ietină decât cea nesănătoasă.

    00
  27. Sorin, i’m watching you!:)))

    00
  28. @OviTeodor – m-am exprimat foarte aiurea, vroiam sa zic ca ar trebui pusa taxa pe bere, dar doar pentru cea la pet.

    Adica nu la bere ci la lichidul ala galbui, putin amar, pe care il vand unii sub denumirea de bere la PET-uri. Sticlele, dozele, keg-urile sa ramana ca pana acum fara taxa.

    00
  29. De acord că nu e cea mai calitativă alegere, dar legumele cât de proaste calitativ o fi, chiar şi fierte industrial, nu se compară cu plescaiele alea din care se fac xburgherii, preparaţi tot industrial prin măcinarea a mii de animale de multe ori cu tot cu excrementele lor. Să comparăm conţinutul lor de grăsimi saturate, colesterol etc. Plus modul de preparare, prăjit faţăd e fierbere. Cele de mai sus le-am dat ca exemple de alternative mai ok pentru consum în condiţii similare fast-food-ului, că acasă în bucătărie situaţia se schimbă. În paranteză fie spus, conserva de fasole aproape că am eliminat-o din meniul de birou, din cauză că greu găsesc mărci fără fosfaţi, azotaţi sau alţi conservanţi.

    Revenind la subiectul articolului, dacă cuiva i-ar păsa de sănătatea poplaţiei ar investi în educaţie şi în laboratoarele organismelor de control. Fără aceste laturi, rămâne doar cea de hai să scoatem de undeva banii promişi pensionarilor şi bugetofagilor.

    00
  30. Inseamna ca avem standarde total diferite pentru calitatea alimentelor. Fasolea categoria a doua fiarta industrial, cu suc facut din cele mai proaste rosii care nu pot fi vandute retail, cu condimente ieftine, cu costita din porc crescut si el cu hormoni de crestere și colorată si aromata artificial nu este in nici un caz mancare sanatoasa. Este doar un alt tip de mancare ieftina, la fel ca un hamburger. Doar ca nu te-ai prins tu inca. Mancare „sanatoasa” sau „naturala” inseamna cu totul altceva…

    00
  31. @Sakura…un parizer e mai infect decat un Big Mac…am fost in facultate in practica la o fabrica si am vazut procesul tehnologic. E o mizerie

    00
  32. Nu cred ca e chiar atat de important cat, ce si cum mancam atat timp cat facem miscare si efort fizic. Bunicii nostri mancau jumari prajite care au fost pastrate in grasime topita si dadeau cu sapa pe vremea asta (recunosc sunt mai de la tara), asa ca un 5 km de mers pe jos (30-40min) zilnic nu cred ca strica nimanui.

    00
  33. @d: ştiu, am avut şi eu tangenţă cu un producător de mezeluri şi am mai lucrat într-un loc unde am trecut pe la toţi producătorii din judeţ. Dar n-a menţionat nimeni parizerul. Aş mai adăuga că în aceeaşi categorie intră şi cremvustii, salamurile şi cârnaţii ieftini etc. Dintre mezeluri din ce ştiu singurele cât de cât consumabile sunt salamurile crud-uscate. Care bineînţeles costă ceva mai mult decât parizerul :)

    00
  34. eu cred ca se confunda supraponderalii cu obezii. supraponderali avem multi, dar obezi, cei mai putini din UE, ca %.

    00
  35. numa’ sa fim totusi lasati sa mancam ceva decent, cantitativ si calitativ. ca si ceausescu si ai lui ne-au pus la regim. unii romani, de obicei cei care ajung sa aiba putere, sunt foarte periculosi pt alti romani atunci cand cred ca se pricep la ce e mai bun pt concetatenii lor. nu se ridica peste statutul de locuitori ingusti la minte ai unei provincii de la marginea europei.

    00
  36. USA here we come:)

    00
  37. Consumul exagerat de orice dauneaza sanatatii , nu doar de fast food . Asa pui taxa pe orice . E treaba omului daca vrea sa moara la 30 de ani pentru ca are 200 kg si maninca shaorma de 50 de ori pe zi .

    00
  38. La cele 200.000 schaorma pe care le mananca romanii zilnic, cu siguranta nu ar fi o idee rea taxa pe fast-food …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile