Patriotism și consum

Președintele francez și-a ales niște ochelari. Și nu a ales bine:

François Hollande has been urged to drop his new dark-rimmed Danish designer spectacles for ones "Made in France", with Gallic makers saying his choice is unpatriotic at a time when the government is promoting home-grown products.

Domestic spectacle makers saw red when they discovered two weeks ago that their Socialist president had exchanged his old French rimless glasses for rectangular, retro Scandinavian ones. (sursa)

Asta trebuie să înțelegem și noi. Cumpărând local creăm locuri de muncă locale și ridicăm nivelul de trai al țării. Sigur, ca să facem asta, prețul trebuie să fie competitiv. Dar, la naiba dacă vreau să înțeleg cum naiba cartofii din Germania sau roșiile din Italia sunt mai ieftine decât cele din România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. E greu sa faci o comparatie intre 2 produse din tari sau cu companii mama diferite. Si acum vine explicatia:
    Lucrez la o fabrica de lapte cu competitie alte 3 in zona. Fenomenul este acesta : sunt cu pretul peste celelante 2(cu actionariat si viziune externa) si 1 sub(brand lactate „deluxe”).
    Motivul este clar : consturile sunt mai mari la mine deoarece ai mei nu se incred in tehnologie sa faca analizele, procesarea este slab si nu prea tehnologizata.
    Cu toate ca tehnologia ar ajuta la scaderea costurilor, in ind. alimentare este mai bine o analiza sa o faci manual dacat cu chestii ce necesita calibrare constanta.
    Factorul uman este foarte important, la fel si consumurile.
    Este mai scump dar este mai ok.. in unele cazuri.
    Raportat la agricultura, este aceeasi chestie(cred).

    00
  2. daca e vorba de fructe si legume, eu am banuiala ca producatorii romani au preturile mai mari pe ideea ca ale lor sunt naturale si tot ce e strain e artificial. dar lumea uita ca micilor fermieri le cam scapa ingrasamintele si insecticidele din mana de vreo cateva ori mai mult decat ar trebui.

    00
  3. NOU
    #4

    zilele trecute citeam, nu stiu unde , despre cartofii cat televizorul care de fapt sunt furajeri in tara de origine si implicit mai ieftini. daca au peste 8 cm nu trebuie cumparati pentru ca sunt plini de chestii.

    00
  4. Sunt mai ieftine pentru că: Organizare şi logistică nemţească.

    00
  5. ai citit stirea aia cu fabrica fara angajati…romanii muncesc pe 1000 de euro sau mai mult, altfel , stau acasa . No money is better then less money, thrown away goods are more profitable then 2 % margin. ASta e economia la noi , inclusiv la generatia tanara , REMEMBER : Vreau business cu economie la Londra.

    00
  6. pai boss, tocmai ce-ai publicat ieri interviul cu napolact, interviu din care aflaram ca 50 de centre de colectare produc 5000 litri/ zi

    te astepti ca la agricultori sa stea altfel lucrurile?

    00
  7. Eu am ramas un pic dezamagit sa vad un soi de dispret al unor bloggeri la auzul ideii de „Made in Romania”. In Anglia m-am saturat sa vad british chicken, british eggs, british beef, british british.

    00
    • British beef e gluma britanica ;-)
      Ca e irlandeza sau scoțiana sau cal romanesc :-)

      E ironie, sa fiu înțeles clar!

      Știi ce e chiar interesant? Chiar au hârtii sa dovedească atunci cînd scriu ca e de la nu stiu ce ferma din țară! Si nu e valabil doar in UK, Irlanda practica același model si e chiar bine!
      Iar prețul e corect, pentru ca daca ar fi mai scump nu s-ar vinde…

      Prin alte parti se poate…

      00
    • british romanian a aparut?

      00
    • @dragos – irlandeza sau scotiana ti se pare tie a nu fi „british” ? :)
      Mai bine ai tace !

      00
    • @ bugsy: poate doar british rroma(nian)

      00
  8. are cineva date cu privire la subventiile agricole din diferite tari?
    ma gandesc ca si asta contribuie la faptul ca o rosie crescuta in germania si transportata aici e mai ieftina decat cea autohtona

    00
  9. Simplu – pe langa organizare, eficienta, etc., cei de pe trasa sera – piata (producator, transportator, etc.) in Germania sau Franta au ca target the profit intre 5 si 7%. Targetul de profit la noi este „fara numar, fara numar, dar sub 30% nu ma scol din pat”

    00
  10. Ceea ce spui tu pare logic, dar din câte am remarcat logica nu prea funcționează în cazuri gen „scoate banul ca să susții chestiile în care spui că crezi”.

    00
  11. in olanda rosiile de calitate sunt mai scumpe decat rosiile noastre de calitate
    ca la noi ajung legumele ieftine asta e doar pentru ca romanul prefera sa infulece in loc sa manance

    00
  12. Pentru ca cei din Italia si Germania stiu sa faca agricultura. Agricultura e un sector bine dezvoltat la ei nu ca la romani, unde doar fraierii mai lucreaza pamantul. Toti desteptii lucra la oras, agenti comerciali si astfel stau mii de hectare pustii. Dupa ce treci granita si iesi din RO, rar vezi un teren pustiu. Cei care fac agricultura in Romania nu vor putea oferi niciodata preturi competitive, pentru ca majoritatea care investesc in sere sau plantatii de tot felul și in utilaje agricole vor sa isi recupereze investitia repede, nu sunt dispusi sa faca sacrificii sau se plang ca statul nu ii ajuta/subventioneaza ei neavand un plan bine definit. Si ei doar asa intentioneaza sa isi recupereze investitia dar si pierderile, prin preturi mari, ca doar romanii pun botu’ cand vad in piata „rosii Romania” care sunt cu muuuult mai gustoase decat cele din afara (yeah right). Si mai e ceva, oamenii nu isi mai pun in gradina legume nici macar pentru autoconsum ca spun: „pai cat dau pe samanta, apa sa le ud, ore pierdute sa le sap, mai bine cumpar direct din piata cand am nevoie ca ies mai ieftin” si alea din piata cu care iese mai ieftin, sunt tot de import. E un cerc vicios … Pe cei cu „produse bio” la preturi exorbitante nu ii suport.

    00
    • NOU
      #24

      am la munca colege (35-69 ani), in comuna, stau la case, teren, etc. Mi-au zis ca mai bine cumpara, ca e a naibii de greu sa te mai ocupi si de pamant, pe langa animale+copii+barbat+casa. dar n-au de unde. asa ca fac un efort in plus.

      00
    • Multa lume din lipsa de timp, nu mai cultiva, nu am spus-o ca un repros sau cu rea intentie. Am vrut sa accentuez ca nu se mai face agricultura pentru autoconsum, cum sa avem pretentii la agricultura la nivel mai mare, chiar pentru export?

      00
    • NOU
      #26

      stiu ca n-a fost un repros, eu am dat exemple stiute de mine. noi nu mai stim sa facem agricultura. ne-am oprit la cal si atat.

      00
  13. Voi aveti idee cat costa sa cultivi un hectar cu orice? Si aveti idee cat sprijin au agricultorii din afara, si de la statele lor si de la propriile asociatii? Subventii, achizitii de tehnologie si de consumabile la preturi mai mici pentru ca sunt cumparate prin asociatiile de agricultori, deal-uri facute cu banci la nivel de asociatii de agricultori pentru finantare in conditii decente etc. La noi, producatorul mic este lasat de izbeliste de stat, nu-i da prin cap sa formeze asociatii de producatori puternice (cu mii de membri, nu 3 melci dintr-un sat). Nu au lobby, nu sunt reprezentati la nivel de grup, nu au nici o putere de negociere si nici un fel de protectie de la lege. Costa mai putin leasing-ul la un utilaj agricol decat sa angajezi cateva zeci/ sute de oameni sa faca aceeasi treaba pe care o face utilajul. Dar cati producatori au acces la finantare omenoasa pentru business-ul lor? Fara astea, taranul roman prefera sa nu riste si sa produca putin si cu costuri mari. N-are piata de desfacere, asa ca vinde din poarta la tot soiul de intermediari, care mai de care mai tuciuriu, pe care apoi ii vedem in piete in chip de producatori agriculi, desi multi dintre ei habar nu au cum arata un curpen de rosie sau un vrej de castravete.

    00
  14. nu cred ca o sa vedem preturi competitive la produsele agro-alimentare romanesti prea curand. pentru ca la noi agricultura inseamna specula, deocamdata. daca intrebi un agricultor cum calculeaza pretul produselor pe care le vinde, nu cred ca va sti sa spuna (ma refer la cei mici si medii).
    daca mergi acum in piete vezi peste tot „made in romania”, nu mai exista nimic din afara adus (ma refer doar la piete). e vandut totul ca made in .ro, chiar daca nu e asa. caisele si piersicile „de constanta” au aparut in piata de prin aprilie (nici nu disparuse bine zapada). ori asta arata ca de fapt totul e specula. cei care fac agricultura nu stiu sa-si vanda marfa si prefera calea usoara, vand la speculanti iar speculantii profita acum de tot trendul asta patriotic.
    poate cu Dor de Gust vor reusi ceva, ceva.

    00
  15. NOU
    #29

    La noi rosia trebuie sa fie mai scumpa dacat in UE,pentru ca altfel ar muri minoritarii bronzati,de foame!
    Am pe cineva la Vidra care cultiva capsuni si zmeura.Atunci cand a aparut prima data capsuna si zmeura,baiatul asta dadea din comuna de la el,lebedelor negre cu 2 lei kilogramul,iar in piata erau 14-15 lei kg!!!A incercat personal baiatul asta care are certificat de producator pe bune,sa vanda in piata Progresul.I-au stricat marfa,l-au batut putin,a fost amenintat,iar cand s-a plans la militia locala gardieni publici,i-au ras aia-n nas!!!!!!!!Si ne intrebam de ce produsele UE sunt mai ieftine.Pentru ca produsele UE nu fac milionari in euro peste noapte pe niste analfabeti jegosi care daca te iei de ei urla ca-s „descriminalizati”!Numarati va rog in piata Obor cati sunt „albi” si cati sunt „apasi”,sau mergeti dimineata devreme ca sa vedeti cine vinde marfa cui.De piata Cosbuc nu mai vorbesc,acolo-i plin locul numai de stancute.Totul pleaca de la urecheatii aia din PE si din USA care sunt politicacales corectes……

    00
  16. Initial voiam sa incerc sa iti explic (nu ca as fi primul) cum este cu agricultura facuta cu cap, de fermieri din tata-n fiu, pe cel putin cateva mii/zeci de mii de hectare, cu productii constante in orice anotimp, sere si asa mai departe, cu utilaje performante si baieti care stiu sa negocieze vanzarea marfii catre distribuitori internationali de unde ajung in hypermarketuri din toata Europa.

    Apoi am citit mai atent: „la naiba dacă vreau să înțeleg”. Iti inteleg frustrarea. Dar poate peste 1-2 generatii, daca avem si putin noroc de niste oameni cu mintea mai deschisa si daca nu ne cucereste vreun popor vecin, poate n-o sa mai avem probleme de astea. In vremurile actuale sunt extrem de reticent in primul rand din cauza mentalitatilor de cacat ale astora de prefera sa tina cativa zeci de metri patrati plini de buruiene doar ca sa nu faca altul „avere” daca le-ar lua in arenda sa le lucreze.

    00
  17. Terenurile in Romania sunt farimitate foarte putine asociatii care au sute de hectare care sa le munceasca. E mai scump sa mergi in piata cu sacii de cartofi in dacia decat sa trimiti de pe tarla vreo 4-5 tiruri. Apoi daca ai sute de hectare iti permiti sa cumperi 2-3 tractoare de 100-300.000 euro apoi alte utilaje pe cand daca ai 10 hectare te chinui cu un u650 care consuma cat cele 3 tractoare noi si are productivitate un sfert decat un tractor nou. Ca in orice domeniu in romania nu exista stabilitate iti cumperi azi un tractor nou, arendezi 100 de hectare si afli ca trebuie sa platesti impozit dublu pe teren apoi mai afli ca si pe tractor trebuie sa platesti triplu impozit si uite asa.

    00
  18. De ce sunt mai ieftine legumele si fructele din alte tari?

    https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/emisiuni/caruselul-cea-mai-folosita-metoda-de-evaziune-fiscala-a-importatorilor-de-legume-si-fructe-o-ancheta-romania-te-iubesc-despre-culisele-unui-razboi-cu-o-miza-de-mld-de-euro.html

    Dupa ce o sa se lase micii nostri producatori de meserie, importatorii o sa creasca preturile. Si o sa cumparam si noi piersici in sezon cu 8 euro/kg, la fel cum fac italienii/altii.

    00
  19. Vad ca s-au strans mai multe explicatii, incet incet poate isi da seama lumea ca lucrurile sunt mai complicate decat par. Si ca cel mai bine pentru curul nostru este sa sprijinim economia locala, atâta câtă mai avem. Ne costa mult mai mult pe termen lung sa cumparam produse mai ieftine de la supermarketul cu patron strain.

    00
  20. Intre doua produse identice, aleg mereu cel romanesc.
    Dar, in rest e doar laba in cerc, prin care tot noua ne facem rau.

    Cumpar produs romanesc mai prost/scump decat unul strain=>
    1. eu imi iau teapa
    2. stimulez ceva ineficient. producatorul respectiv nu va exporta vreodata acel produs care din start in Romania e mai slab/scump decat unul strain

    Si cam din export se fac bani, nu daca schimbam niste bani doar intre noi si in final ramanem cu un produs prost.
    Daca nu cumpar produs romanesc, producatorul poate da faliment, dar, in final acei beni investiti poate se vor muta in ceva mai eficient, ce va putea produce ceva mai bun/ieftin, ce l-as cumpara pentru ca e bun, nu ca s-a nimerit sa ma nasc aici si s-ar si exporta.

    Si e mai bun produsul strain?
    fuck it, sa il cumparam, sa profitam de asta
    si sa producem noi ALTCEVA, ce putem, mai ieftin si bun, nu sa concuram pe o piata unde stim ca vom pierde

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)