N-aș vrea să generalizez, nu știu cum se schiază pe Valea Prahovei sau prin Poiană, dar din ceea ce am văzut weekendul astă undeva prin Apuseni (Arieșeni), românii schiază precum conduc. Adică haotic și cu o maximă rupere de… față de orice regulă.
Pe una dintre pârtiile de acolo am văzut un panou foarte interesant: „Decalogul schiorului”. Sincer să fiu, nu știam că există așa ceva. Dar, după ce l-am citit, mi-am reamintit că multe „legi” de acolo mi le repeta instructorul meu de schi cu mult, mult timp în urmă…Unele legi pe care ar trebui să le respecți pe pârtie ar trebui să fie venite din bun simț, altele ar trebui să vină din instinctul de conservare.
Sunt reguli simple care or să te scutească pe tine, dar și pe ceilalți, de probleme. Nu sunt pentru schiorii profesioniști, ăia deja le știu, nu trebuie să le citească aici. Și nici nu sunt reguli pe care nici măcar n-ar trebui să le reamintesc aici (și se aplică înainte de a intra pe pârtie): costum de schi, legături acordate de un profesionist, clăpari idem, ochelari de schi, manuși. Casca și apărătoarea de spate… să zicem că nu-s un „must wear” pentru România, deși eu mă gândesc să îmi iau.
Mai jos aveți o adaptare simplificată a lor:
- Respectă-i pe ceilalți schiori.
- Nu te da mare! Schiază după cum te țin picioarele – fizic și tehnic.
- Schiorul din vale are întotdeauna prioritate!
- Dacă vrei să depășești pe cineva, calculează-ți traiectoria și anticipează-i orice mișcare. Sau stai departe de el!
- Când schimbi pârtia, ai „cedează trecerea!”. Întotdeauna! La fel se întâmplă și în cazul în care ajungi într-o zonă de „școală”.
- Nu se stă pe pârtie! Știu că ai impresia că pierzi un peisaj memorabil. Dar crede-mă, priveliștea nu se schimbă prea mult dacă mergi pe marginea pârtiei! Iar dacă ai căzut, fă tot posibilul să te ridici sau să o eliberezi.
- Nu se urcă pe mijlocul părtiei! Chiar și dacă ești pe picioare (fără schiuri).
- Semnalizarea de pe pârtie e similară cu cea rutieră. Adică e obligatorie!
- Ești începător pe o pârtie de avansați? N-ai ce căuta acolo. Validă și reciproca.
- Primul ajutor se acordă întotdeauna! Așa că nu strică niște cursuri de prim ajutor (o să le scriu și pe acelea, mai studiez și eu…).
Sursa foto: aici.
Sint in verva azi:
Inca o recomandare sau doua:
6. ( completare ) Nu sta NICIODATA dupa buza zidului. Adica portiunea aia din pirtie care e mai abrupta. Pentru ca de sus nu se vede cine e fix dupa buza acelei portiuni. Daca e sa te opresti pe pirtie, marginea pirtiei si vedere in spate la o distanta apreciabila ar trebui sa fie etaloanele
11. Nu purta cu tine aparate foto/video/alte accesorii butucanoase atirnate de tine. Nu recomand nici rucsac. Tot ce trebuie sa ai pe tine sint hainele, schiurile si betele. Restul e in plus. ( cam ce se poate intimpla; la final )