Presa greșește băgând în seamă partidele mici

Mi se pare stupid modul în care presa românească tratează partidele mici, gen PNTCD. Care e la .2% după guvernarea dezastruoasă din 1996-2000 și care nu mai merită să ajungă vreodată la mai mult. E un partid istoric, istoric fiind cuvântul cheie. Țăranii sunt reprezentați acum de partidul asistaților sociali, nu mai au nevoie de un partid al lor, plus că România nu mai e, cel puțin teoretic, stat agrar.

De asta zic că e inuman și crud să dedici unui partid insignifiant un articol într-un ziar sau 30 de secunde într-un buletin de știri. Îi dai impresia că ar conta dacă îl bagi pe Pavelescu în seamă. Sau pe Gusă. Sau pe Vadim. Sau pe Constantin. Sau pe PMP.

 

fun-placebos

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. PMP este partid europarlamentar care a trecut pragul de 5%. Diferenta dintre el si FC este imensa. Partidul lu iLe Pen care a castigat acum alegerile in Franta cu 27%, acum 10 ani era la 6%. Daca PNL si PDL fuzioneaza PMP ajunge rapid la 15% ca partid balama. O sa vezi ca asta e scopul pt care a fost infiintat

    00
  2. daa…si nici Partidul Conservator sa nu mai existe, ca la conservator se duc doar muzicienii si aia e putini…

    00
  3. NOU
    #3

    cred ca se incheie deceniul basescu nu doar temporal ci si ca influenta. am votat cu basescu si PDL de fiecare data, am boicotat suspendarea, tot tacamul de basist (am mers pana acolo incat am citit si carti de patapievici si liiceanu). dar cred ca insistenta cu udrea, eba si alti ciudati (baronii basisti din umbra) ne releva faptul ca e prizonierul unui sistem pe cale de disparitie (in ciuda aparentelor). vremurile care vin ne vor lamuri directia, deocamdata e frustrant neexistand vreo alternativa viabila. sunt destul de multi indivizi capabili imprasitiati peste tot (Ilie Bolojan de exemplu), unii sunt in teritoriu, altii nu au treaba cu politica oficiala si poate se alege ceva de-acolo. ce-i 100% sigur, e ca PSD e in acelasi cacat ca si basescu, titanicul lor de 37,6% nu sta deloc mai bine. asta ne da sperante, paradocal cu bucuria rosie, ca de fapt castigatori vor fi cei care intrevad ocazia. sau asa ceva.

    00
  4. Pentru cei cu agricultura exista ANA,
    si ce am auzit despre ei in campania asta mi-a placut.
    Iar daca nu apareau la tv eu nu auzeam de ei.
    Daca cei mici nu ar avea ocazia sa apara la tv, n-am mai scapa in veci de actualii.

    Lasa ca e bine sa ii bage lumea in seama si pe cei mici…sa existe concurenta.

    00
  5. Sau pe partiduletele lui MRU si Neamțu.

    00
  6. Bai, de unde plm le le scoateti pe astea ” Daca PNL si PDL fuzioneaza PMP ajunge rapid la 15% ca partid balama.”…
    Daca PNL si PDL fuzioneaza in 6 luni nu mai auzim de PMP.

    00
  7. Ai dreptate. Partidele mici au zero efect la electorat si aproape zero pe scena politica.
    Mult mai importante mi se par persoanele cu imagine pozitiva capabile sa adune voturi de la o posibila „majoritate tacuta” pe care de-abia acum sociologii incearca sa o explice. Nu e vorba de ciudati charismatici gen Becali si Vadim, epoca extremistilor s-a dus, lumea s-a lamurit ca e doar gura de ei. Uitati-va insa la Diaconu. A luat 6,81 % din voturi si inteleg ca vreo 200 de mii de voturi au fost anulate pentru ca erau stampilate si pe el, si pe PSD. Practic, daca mai candidau vreo doi ca el, probabil ca PSD nu trecea de 30 de procente.

    In locul lui Diaconu, as mai cauta vreo trei-patru si as face o lista civica – nu partid, ci grup de actiune, cu oameni modesti, intre doua varste, familisti care stau la bloc, traiesc din salariu si conduc Loganuri sau masini la mana a doua: Mihai Malaimare, director de teatru (Masca), bonomul Eugen Cristea (actor de TV, a lucrat prin TVR), Valentin Uritescu, Florin Zamfirescu si altii. Plus ca in spatele lor ar putea sta, ca sustinatori, Mircea Albulescu, Florin Piersic sau Mitica Popescu!
    Atentie, nu e vorba de ce s-a intampla in anii 90, cand partidele puneau pe liste cantareti de muzica populara care cereau „arestarea lui Rasdaq”. E vorba de faptul ca actorii de film romanesc cu care unii dintre noi am crescut (dar mai ales parintii nostri) au cam ramas singurele vedete care se bucura de respect din partea unei mari parti a publicului. Iar fata de alti profesionisti din diverse domenii apreciate socialmente (e.g. profesori sau medici) sunt mai putin vulnerabili la critica (nu iau spagi pentru operatii sau examene), au o notorietate uriasa si (mai ales) au acces facil la mass-media. Aratati-mi un ziar sau un post de radio ori TV care ar refuza un interviu cu Horatiu Malaele sau Maia Morgenstern… Cine credeti ca ar strange mai multa lume la un miting ad-hoc intr-un oras de provincie: MRU, Cristian Preda si Baconschi sau doi-trei actori dintre cei numiti mai sus (si altii ca ei)? Multi oameni s-au saturat de politicienii de profesie, care traiesc din batut apa in piua la TV de 20 de ani. Iar actorii sunt intelectuali, vorbesc bine, au experienta salii de public si, in cel mai rau caz, pot mima buna-credinta mai credibil decat multe dintre figurile triste care defileaza prin Palatul Parlamentului si studiorile TV.

    Anyway, in conditiile de fatza, cu atatia ticalosi si javre pe tot spectrul politic stanga-dreapta, votul antisistem ar putea aduce mari surprize… Bine macar ca nu am trimis extremisti in PE (si suntem, aparent, exceptia care confirma regula in domeniul asta).

    00
  8. Taranistii trebuiau sa reprezinte boierii si mosierii cu terenuri, latifundiarii adica. Or noi nu avem asa ceva, nu au suprafete notabile de pamant decat baronii locali

    00
  9. @Gaelex: Nu. Nici pomeneala. Astea sunt reminescente ale anilor ’90, cind prin gura reprezentantului lor cel mai iubit, Iosif Ilici Iliescu, ce mai ramasese din comunisti speriau taranii ca daca voteaza taranistii „vin inapoi mosierii si le iau paminturile.”
    Adevarul e cu totul altul: aia cu latifundiarii erau (of Doamne, ce ironie…) …conservatorii si unii dintre liberali.
    Dat fiind ca PNT a fost fondat dupa primul razboi si Marea Unire, scopul sau era sa apere interesele micilor propritari, a taranilor proaspat improprietariti dupa reforma agrara din 1921. Comparat cu conservatorii si chiar cu liberalii, doctina lor putea fi catalogata drept „stangista” . Sigur, asta nu exclude faptul ca unii dintre sefii PNT detineau mari suprafete de pamint.

    00
  10. PSD a luat acest 37 % cu 7 % furaciune, garantat. Au carat si au impartit ajutoare la greu, disperare maxima. Cand unii primari ( pdlisti sau pnlisti ) nici macar nu au ridicat un deget in campania asta si au luat 15 % aia de la psd aveau cate 3-4 oameni care urmareau sectiile de votare, 3-4 masini in fiecare sat care sa transporte oamenii la vot, ajutoare duse la usa ( matusa mea a luat dimineata o plasa plina cu promisiunea ca mai primeste una doar daca vine la vot !!!! ) Acum nu se mai fura voturi , nu se mai pun in urne 1000 plicuri gata stampilate, acum se plateste taranul in ziua votului , lasi orasul sa isi faca de cap, te axezi pe comune unde toata lumea stie pe toata lumea, suni la politie vine garcea din comuna alaturata, da noroc si la revedere.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile