Părere controversată Huberman și terapie

Am făcut prostia să ascult un podcast de-al lui Andrew Huberman. Aveam de tuns niște iarbă și am zis că fac două chestii în același timp. Nu cred că am rezistat mai mult de 15 minute.

Știu, primul lucru care trece prin mintea unora este “fix ăia care spun că nu au nevoie să meargă la terapie sunt ăia care au nevoie să meargă la terapie”. Da, ok, bine.

Bun, înapoi la problemă. Tot ce spunea Huberman și invitatul poate fi rezumat așa: terapia este ceva ce crezi că ai nevoie când nu ai bani. Tot ce discutau ăia acolo, 2 ore și ceva, se putea rezolva cu bani:

  1. relația nu merge? de ce? păi, muncim ca sclavii și nu mai avem timp de nimic.
  2. dezastru în casă? păi, muncim ca sclavii…
  3. probleme psihice? păi, muncim mult și nu mai avem timp să ne odihnim, să ne bucurăm de vacanțe, să bla bla bla.
  4. copiii cresc fără noi? păi…
  5. mâncăm prost? păi…

Și tot așa.

Totul rezolvabil cu bani. Să te duci 2 săptămâni la mare, să stai la soare, să nu faci nimic. După care și undeva frumos de revelion. Și apoi un pic și la munte. Și câteva city break-uri. Să nu faci micul dejun, să nu speli vase, să nu dai cu aspiratorul. Îți repară toate problemele. Îți întărește relația cu partenerul. Îți limpezește mintea.

Am mai zis asta, OK, mă duc la terapie. Îmi găsesc loc de parcare după? Se tunde iarba mai des prin oraș? Nu mai aruncă jegoșii chiștoace pe stradă? Nu mai văd bombardieri analfabeți în mașini de 100.000€ pe șosele? Nu mai fură politicienii? Ah, nu se rezolvă asta? Și-atunci ce-am rezolvat? Ah, nimic, doar am impresia că sunt bine?

Banii sunt răspunsul, nu terapia. Bani să trăiești mai bine, să cumperi haine mai bune, să mănânci pește și vită mai des, să nu mai bagi fast food non stop din lipsă de timp, să trăiești într-o casă decentă, renovată măcar în ultimii 10 ani, să bagi 21 zile concediu pe an, să ai timp să stai cu partenerul și cu copiii, să nu fii frânt în fiecare seară de la muncă, să nu mai stai cu orele în trafic, să nu te streseze rata la casă și/sau la mașină și tot așa.

Sigur, aici putem vorbi și despre lăcomie și despre cum, pentru unii, niciodată nu este de ajuns, dar sunt destul de naiv să cred că majoritatea nu suntem la modul ăla de sociopați. Majoritatea vrem doar să trăim bine.

Mai discutăm pe aici de privilegiul pe care îl avem unii dintre noi că avem orar flexibil și avem timp de hobby-uri sau discutăm despre cum să evităm aglomerația. Așa este.

Și vin în întâmpinarea voastră cu unele răspunsuri.

  1. de ce te băteau mă-ta și cu tac-tu? de obicei pentru că stricai ceva ce nu se găsea sau costa foarte mult.
  2. de ce se ceartă și se bat vecinii? de obicei pentru că nu au destui bani pentru traiul zilnic și încep să arate cu degetul, el că bea, ea că haine.
  3. de ce mănâncă oamenii prostii? pentru că sunt prea obosiți pentru a mai găti după 8 ore la un job stresant.
  4. de ce sunt joburile stresante? pentru că și nouă ne place să ne tragem pe fund, dar nici locurile de muncă sunt tocmai decente.
  5. de ce sunt nervoși oamenii în trafic?
    1. pentru că durează prea mult să ajungă acasă,
    2. pentru că sunt obosiți și nu mai au timp de copii,
    3. pentru că realizează că trebuie să facă asta 40 de ani,
    4. pentru că văd oameni care muncesc mai puțin și o duc mai bine, și minim 50% dintre ei nu o fac cinstit
    5. pentru că acasă îi așteaptă alt stress
    6. pentru că sunt sătui să mănânce pe fugă mâncăruri care le strică sănătatea
  6. de ce nu vor oamenii să trăiască mai bine? pentru că nu au timp și chef să se informeze, sunt prea obosiți pentru orice și sunt ocupați să supraviețuiască.
  7. cât de nocivă este social media? atât de nocivă încât oamenii nu sunt niciodată mulțumiți de ce au și ce fac pentru că văd acolo că sunt unii care au mai multe și fac mai multe.
  8. de ce nu ai mai mult trafic și nu faci mai mulți bani? că lumea nu are timp de prostii din astea, ei sunt ocupați să dea like-uri la mașini și țîțoase, ele să urmărească influencerițe care prezintă zilnic creme și haine.
  9. crezi că se poate să scapi din înghesuiala asta? da, dar ai nevoie de tărie de caracter. eu și alții pe care îi vei vedea în comentariile acestui articol facem asta de 15 ani sau mai bine.

 

ps: de azi mă intitulez blogoterapeut. dați-mi bani să vă spun chestii pe care nu vreți să le auziți. 

202112061051

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2176
    • nu există muncă fără stress. nu există meserii fără stress. orice ai face, tot cu oameni de kkt ai de-a face. de la vândut yacht-uri la toți ratații jepcari la reparat instalații electrice pentru oameni la reparat/construit/vândut mașini ieftine/medii/scumpe.

  2. Dacă aș fi psiholog din ăsta (mititel și fără rost), aș răcni pe toate căile:

    – ai probleme!
    – ești nefe (de la nefericit, de obicei), pentru că ai probleme!
    – psihologul (adică eu) te ajută să scapi de probleme, vino la psiholog!
    – sau te calicești la parale, zici că-i scump?

    – săracule, de ce nu vii la psiholog?

    Plus că psihologia (mea) e nooobilă, plus că n-o înțelege orice prost, plus că „ceva din copilărie, clar!”.

    Plus ca nu dau garanție la lucrare (cum ar fi când vine nea Răzvan în urma mea și zice: „dar cine v-a lucrat aicea?”)

    Indecis. Tu ce zici?4941
  3. săriți la zar pe patreon, ca să nu mă/vă vând lui putin!

  4. Daca banii rezolva problemele unei clase de oameni, nu inseamna ca rezolva problemele tuturor. Nu toata lumea are probleme in relatii, cu curatenia sau cu mancarea pentru ca nu are bani. O clasa este, nu zic nu.

    Dar e mega reductionist ce zici, si o prezinti ca pe un adevar etern, de parca nu poti avea probleme care transced planul financiar.

    Foarte multi terapeuti sunt un scam, that’s true, dar nu inseamna ca in sine chestia asta nu e buna.

    Nu o sa-ti rezolve locul de parcare, dar poate in 2 luni nu mai faci spume ca ti-a luat unu locul de parcare.

    In rest,Huberman e o frauda oricum din multe alte puncte de vedere.

    Comentariu apreciat.13439
  5. „[…] să mănânci pește și vită mai des, să nu mai bagi fast food non stop […]”

    De ce s-ar contrazice astea doua? La mec au quater pounder si mcfish, problema rezolvata.

    Comentariu apreciat.5924
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2859
  7. Mă amuză mereu părerile tale legate de terapie pentru că ele vin din neînțelegerea tipurilor de probleme pe care le poate rezolva terapia. Faptul că tu ai găsit o soluție pentru tine nu înseamnă că soluția aia funcționează pentru toată lumea. Și mă mai amuză că ești ferm convins că oamenii pot rezolva totul cu introspecție și auto-analiză. Nu e cazul, că altfel lumea ar arăta un pic altfel. De-aia merg oamenii la terapie, să-i ajute în „auto-analiza” asta care e cât se poate de necesară.

    Cred că mai e o chestie. Doar dacă ceva nu ți se aplică nu înseamnă că nu li se aplică altora. Dacă auzi doi oameni care vorbesc despre terapie și nu înțelegi, s-ar putea ca problema să fie la tine, nu neapărat la ei. Acum, eu nu știu ce podcast cu Huberman ai ascultat, că poate și aia contează, dar nici Huberman nu e Dumnezeu călare pe nori să zică totul perfect.

    Comentariu apreciat.20427
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2167
    • Mister Adi: ce legătură are asta cu stelele?

      Comentariu apreciat.469
    • O să piggyback pe comentariul ăsta pentru că cred se leagă de al doilea paragraf al comentariului…

      Mai discutăm pe aici de privilegiul pe care îl avem unii dintre noi că avem orar flexibil și avem timp de hobby-uri

      Hai să discutăm despre privilegiul de a nu fi avut părinți abuzivi care să-ți fi futut psihicul pe care tu la rândul tău îl fuți copiilor tăi acum; hai să discutăm despre privilegiul de a nu avea crize de anxietate din senin, crize pe care le transmiți fără să vrei copiilor tăi; hai să discutăm despre privilegiul de a avea copii sănătoși și dezvoltați normal.

      Cum ar fi să mă duc la părintele unui copil cu autism să-i zic „nu coaie, n-ai nevoie de terapie să treci prin asta, îți trebuie doar bani mai mulți”. Sau adultului la care se declanșează PTSD când cineva ridică tonul la el, pentru că așa începeau bătăile în copilărie – „hai frate, trece cu 2 săptămâni în Maldive și o renovare”

      Comentariu apreciat.1459
    • bun. deci găsim extremele și le folosim pe post de argumente. ok. am făcut asta. suntem bine acum? am demontat tot rahatul din articol? dacă da, perfect, mă bucur ca ai putut rezolva situația.

    • Huberman e un escroc care știe sa vorbească bine. Spatiul asta e plin de șarlatani. La fel e și Peterson, alt psiholog care își da cu părerea despre cum să îți crești copiii în timp ce fiica lui care avea copil mic acasă umbla cu Andrew Tate prin România

      Indecis. Tu ce zici?5236
    • Nu am demontat nimic – părerea ta rămâne părerea ta, e nenuanțată și ți se aplică doar ție, ceea ce ar fi ok dacă asta ar fi o confesiune pusă pe blog. Câți oameni au avut experiențe traumatice? Nu mai știu cifre exacte, dar mi se pare că peste 10% din femei au declarat că au fost violate la un moment dat (probabil neraportând la poliție, că e degeaba). Asta e doar o categorie de traume; dar ce se întâmplă cu copiii crescuți cu bătaie? Copiii violați în deep-GrădinaMaiciiDomnului? Ce se întâmplă cu ăia care trăiesc de la săptămână la săptămână neștiind dacă o să aibă vreodată de mâncare? Ăia care stau cu ochii în păcănele?

      De-asta zic că te uiți la problema terapiei prin prisma experiențelor tale, ca și cum alte experiențe sunt invalide. Mie mi se pare amuzant. Altora nu.

      Comentariu apreciat.11511
    • dorin, nu cu tine vorbeam, ci cu jollycă. nu am văzut in admin dash că îți răspundea ție.

    • Nu știu alea unele de celelalte dar stie Mister Adi de la zoso despre ele.

      156
    • Aș dona €10,- pentru acest comentariu dacă aș putea.

      132
    • poți dar nu vrei.

    • @Alin.

      https://www.independent.co.uk/life-style/dr-andrew-huberman-girlfriend-podcast-cheating-b2522631.html

      E primul link atunci când cauți pe google „Huberman five girlfriends”

      416
    • @Alin.

      Caută pe google Huberman five girlfriends

      A fost prins când una din tipe care făcea injecții pentru fertilizare a contactat hpv deși doar cu el se culca

      913
    • @Dragos: dă-i lui Vali prin Patreon, știe el unde să-mi dea o bere.

      94
    • Generalizarea lui Vali e perfect valabil. Toate problemele incep de la bani, mai putin cele da sanatate. Si pe alea le rezolvi cu bani. Cunosc personal o familie care au un baiat cu ADHD descoperit la 1 an. Pentru ca au avut fondurile necesare copilul a avut mereu ajutor extra, a facut activitati extra si e perfect integrat. Fara bani nu avea nici o sansa. Bunicul munceste de rupe de luni pana sambata de cand se stie, evident cu problemele de sanatate aferente unui astfel de ritm si copii si nepoti se bucura de viata. Ceea ce nu e un lucru rău. Dar totul se rezuma la bani, timp si enorm de multa munca daca vrei sa o faci cinstit. Restul sunt povesti.

      Indecis. Tu ce zici?2915
    • @Adi: HPV iei foarte usor cam de oriunde in ziua de azi. E estimat ca cel putin 80% din populatie are sau a avut la un moment dat o forma de HPV. Mergi la birou si imparti baia cu colegii (apropo fanilor mers la birou)? Felicitari, mari sanse sa fi luat HPV. Ai pus mana pe o clanta, usa, ceva pe la mall? Felicitari, mari sanse sa fi luat HPV. HPV nu mai e BTS de mult timp.

      23
  8. Problema mea cu terapia e că dacă te uiți la viețile personale ale terapeutilor de la noi la cei mai mulți e jale. Din top 10 cei mai populari terapeuți, doar Raluca Anton si Oana Nicolau sunt măritate. Cristian Andrei e divorțat de 2 ori, Paul Olteanu înțeleg că ar fi divorțat o dată, Gașpar nu a fost însurat niciodată deși are 40+ .

    La doamne e si mai rău, Petronela Rotar are 3 divorțuri, ea e semi psiholog semi influencer, mereu se plânge că lucreaza mult desi din ce vad instagram, unde postează de cateva ori pe zi, e mai mereu în vacanțe, si legat de industria fashionului, doamna nu prea repetă hainele. Colega ei Sandra o’connor are 2 divorțuri, dupa primul l-a lasat pe copil in America cu tatal,
    ultimul l-a făcut făcut după 35 de ani, și în decurs de 6 ani a divorțat de al doilea tata și a mai avut încă o relație „toxică” din care a ieșit anul trecut. În urmă cu 2 săptămâni a avut un webinar despre cum identificăm relațiile toxice … Da bine…

    Comentariu apreciat.9929
    • Celebritățile nu sunt tocmai cei mai buni terapeuți așa cum nici doctorii celebri (Oprescu) nu sunt cei mai buni medici.
      Dacă ar vrea să meargă la terapeut sunt sigur că Vali ar alege pe cineva recomandat și nu vreo vedetă.

      Comentariu apreciat.430
    • raluca anton s-a plimbat pe la toți rupții in podcast, n-aș pune că are foarte mult discernământ.

    • Incearca și tu un terapeut care nu e mai mult influensăr.

      152
    • Mai e Sofia Dumitriu ca psiholog. Dar nici ea nu stiu cat e de adunata.

      43
    • NOU
      #35

      Mai e Dobro.

      84
    • la dobro dai bani ca să îl asculți pe el fiind prost și narcisist?

    • A divortat si Raluca Anton.

      152
    • Mai Adita, Paul Olteanu nici macar nu e vreun tip de terapeut, nici nu afirma ca ar fi vreun terapeut. Fosta lui sotie, Alexandra este psihoterapeut.

      Huberman este neurocercetator si preda neurostiinta la Stanford, adica nu are nici in clin nici in maneca cu psihoterapia si nici nu afirma ca ar fi specializat in domeniul asta. In toate podcasturile lui Huberman spune care dintre colegi i-a dat informatiile si ce specializare au acei colegi. Sau in cazul in care are invitat un specialist, acel specialist isi asuma cele discutate in podcast.
      Este bine ca le stii si tu cum le stie si Vali, adica superficial spre deloc. Ce sa va fac daca aveti tremurici in degete si dati skip la partea de introducere?

      Informatiile din podcasturile lui Huberman nu au structura de curs. Daca ceva iti suna interesant si crezi ca ti-ar putea fi de ajutor te duci si cauti mai departe informatiile complete. Pe mine m-au ajutat unele informatii de la Huberman fix pe partea de anxietate, le-am recomandat si altora sa incerce aceleasi metode ca sa isi domoleasca anxietatea, si ce crezi? A functionat. Gratis. Zero investitie. Cea mai importanta dintre ele fiind „cauta sa vezi in fata ochilor linia orizontului, apoi urmareste cu privirea linia orizontului de la stanga la dreapta si se va calma amigdala – pe acelasi principiu se bazeaza terapia EMDR”. Efectiv sfatul asta rezolva foarte multe probleme. Cat costa? O plimbare pana intr-o zona fara cladiri sau fara prea multi copaci unde poti vedea cerul in toata splendoarea lui. Cred ca majoritatea au un camp in apropierea locuintei, in plm.

      Mai am eu un prieten viteaz care ii spunea lui frati-su sa nu mai faca atacuri de panica, asa pur si simplu. Intre timp, dupa ce a trecut un an jumate, cel cu atacuri de panica a scapat de problema cu ajutorul psihologului, iar astalalt, sfatosul, a inceput sa alerge pe la toti medicii sa afle de ce s-a pricopsit cu anxietate si atacuri de panica aproape in fiecare zi. 10000 euro mai tarziu dati pe investigatii nu a gasit nici o problema fizica, dar problema persista. Urmeaza sa se duca si el la psiholog pentru ca nici la munca nu mai merge din cauza fricii ca il va apuca un atac de panica in timp ce conduce.

      Primele 10 sedinte de psihoterapie sunt decontate integral de CASS. Cred ca sunt de ajuns pentru a isi da oricine seama daca merita sau nu sa faca psihoterapie. E plina piata de terapeuti escroci, dar aia care sunt buni scot din rahat foarte multe persoane cu probleme.

      Comentariu apreciat.718
    • @ Claudia

      M-am uitat la doamna Dumitriu pe instagram. Pare o doamna frumoasă, senzuală și nemăritată.

      Soției ii place de doamna Andrada Ilișan(care e măritată, are copii și pare că încă își iubește soțul). Am citit câteva postări de-ale dânsei și pare că are țiglele pe casă.

      Nu vreau să se înțeleagă că eu evaluez terapeutul doar după dacă e căsătorit sau nu. Pot înțelege ca un divorț se mai întâmplă. Dar e dubios când doamnele acestea știu să vorbească doar de relații toxice, narcisiști și traume…

      1514
    • @Cristi

      Huberman se lăuda ca are propriul lui laborator unde face experimente, dar din câte înțeleg nimeni nu a putut sa îl vadă. Înțeleg că diverși invitați vorbesc la subiect in podcadturile lui, nu contest asta. Cum ziceam și mai sus omul în viata personală e un fraud. Citește te rog articolul pe care l-am postat.

      Ai dreptate legat de Paul Olteanu, nu ar fi trebuit să îl includ în listă.

      619
    • Stiu despre „scandalul” cu amantele de cand a aparut articolul si s-a umplut youtube de discutii in care se facea misto de non-subiectul respectiv. Te invit sa cauti discutiile ca sa vezi cine a cazut de fraier in toata povestea asta de cancan.

      Chiar as vrea sa ma lamuresti tu Adi: care este legatura dintre ce f**e Huberman si informatiile pe care le da pe internet despre neurostiinta, biologia corpului uman s.a.m.d.? Ultima oara cand am verificat Huberman nu era terapeut sau coach de relatii.

      „Huberman se lăuda ca are propriul lui laborator unde face experimente, dar din câte înțeleg nimeni nu a putut sa îl vadă”

      Realizezi ca Stanford University nu este Spiru Haret? Realizezi ca la Stanford se face cercetare si ca pentru asta este renumita universitatea? Daca Huberman ar fi mintit in privinta statutului sau in universitate zbura de mult de acolo si apareau dezmintiri.

      In cazul in care nu ai observat, in fata numelui lui exista acel „Dr.”. Tu ai impresia ca cineva din stafull Stanford care detine titulatura de „Doctor” este un fel de medic de familie din Radauti care a vazut la viata lui doar laboratorul de chimie din gimnaziu? :)))))

      Ia un bonus ca m-ai amuzat la maxim azi cu retorica ta: https://med.stanford.edu/profiles/andrew-huberman#research-and-scholarship
      Tu ce crezi? A facut cercetarile alea din subsolul mamei sale?

      Indecis. Tu ce zici?3011
    • Pai tu crezi ca probleme se invata la fara frecventa ? :D

      90
    • O mica nuanta, care scapa multora se pare, daca omul se recomanda doar Dr nu este medic, ci doctor in stiinte. Daca era medic, se recomanda MD. Asa e pe-acolo prin State.

      200
    • Cristi, pana sa balesti la Huberman si sa nu ai nici cea mai mica integrare in context, ar trebui sa stii ca tot ce supozitioneaza el nu are nici cea mai mica translatare in trialuri clinice si nu e evidence based pt uz curent; ca altfel vedeai folosite curent in practica si in ghiduri; e doar un podcast fix ca al lui Joe Rogan, cu aceeasi valoare. De la a translata in practica clinica niste rezultate din basic science e cale lunga. E cumva ceva pe care poate sa il raporteze si un medic de familie din Radauti daca ar avea acces la informatie; a si sa stii ca nu pipeteaza si nu face el titrari in laborator, doar vorbeste pe ceva ce au facut colegi ai lui cel mult.

      115
    • @Cristi

      We agree to disagree. Fără să citesc researchul si să văd cat a fost munca lui in acel research buzz words pot să arunc și eu.

      Legat de faptul ca e profesor la Stanford, e un achivment cand reușești pe barba ta, nu când și tactu a fost tot profesor acolo. Așa și fie-sa lui Clinton tot Stanford a terminat și sunt sigur ca dacă voia sa se facă profesoară acolo „reușea”

      Dacă tu crezi că poți să învârti 5 amante + podcast + prezenta pe social media+ alte chestii în viața personală + sa faci research serios ok, e părerea ta, eu nu o împărtășesc.

      118
    • @Blob e un f**ing podcast. Doar detractorilor le pasa atat de mult de existenta lui.

      @Adita am impresia ca Huberman ti-a tutuf femeia ca prea te deranjeaza ca omul da la buci.

      86
  9. Vali in dimineata asta, pregatindu-si masina de tuns iarba:

    „Coa… stii cine au bani? Corporatistii. Si care e religia astora? Psihoterapia…
    Ia sa scriu eu un articol in care sa ii agit putin, ca sa clicuri si comentarii si interactiune, poate iese de o masina noua de tuns iarba!”

    Comentariu apreciat.8934
    • te rog io, ai 200 comentarii aici, dacă tu crezi asta nu mai citi. pierzi timpul.

    • @Vali, adica n ai pornit masina azi ?

      Comentariu apreciat.452
    • Eu-s corporatist de aproape 25 de ani, și nu am bani. Și nici nu pot sa spun că i-am spart pe distracții, femei, mașini, droage… dimpotrivă…
      Acum, sa dau in exemplu, sa înțelegem că da, câteodată banii sunt rezolvarea, căteodata nu :
      Sâmbătă mă duc la un șantier de bloc nou , la margine de București,care e la stadiul de abia ieșit din groapă, că am văzut că ar avea un tip de apartament care m-ar interesa (vreau să mă mut). In containerul amenajat ca ‘birou de vanzari’ era un ‘suedez’ tolănit pe un colțar misto, descălțat, in aer condiționat, se uita la TV . Primul ‘red flag’. Da știu, rasist, preconcepții, plm. Ii zic ce m-ar interesa, îmi arată pe niste schițe ce ar avea, deși i-am spus că vrea cu orientare spre un anumit punct cardinal, îmi arată altceva. Al doilea ‘red flag’. Trec peste, întreb de preț , îmi spune ceva (spre 200 000 euro) oricum mult peste bugetul meu, și care nu se pupa cu prețul de pe anunțul de pe site-uri de imobiliare. Al treilea ‘red flag’. Ii zic sa mergem și puțin pe șantier, parca l-aș fi înjurat de mamă. Al patrulea ‘red flag’. Pe șantier, doar suedeji de-ai noștri, autohtoni, nici un pakistanez/Sri lankez/ nepalez. Al cincilea ‘red flag’
      Concluzie, chiar daca aș fi avut banii, nu as fi cumpărat de la individ. Deci aici banii nu sunt rezolvarea.
      In zona, este un alt bloc, îmi place ce oferă, vibe-ul lui, știu că nu a fost făcut de suedeji, dar prețul e la fel de prohibitiv pentru mine. Aici, banii ar fi o rezolvare la o problemă.
      Ce sa zic… aspecte…
      A, am uitat, ce G frumos și nou avea suedezul langa container..îmi stătea pe limbă sa îl întreb cum a făcut primul milion…

      Comentariu apreciat.404
    • nope, n-a pornit din prima asa ca a dus-o la terapie.

      140
  10. TLDR: Lasati terapia si prostiile, totul se rezolva cu bani. Nu mai fiti saraki!

    Comentariu apreciat.596
    • Bogații care se vaită că sunt triști nu plătesc chirie sau datorii pe viață la bănci.

      Indecis. Tu ce zici?248
  11. NOU
    #54

    Nu poti rezolva o problema emotionala cu solutii rationale. Din pacate asa functioneaza creierul.

    Comentariu apreciat.582
    • i mean…money helps, doesn’t get the shit done but helps.

      Comentariu apreciat.330
    • Daca am avea o societate normala la cap, am face mai mult sport, stat afara, plecat de la joburi idioate (am stat 2 ani in plus din cauza de stockholm la un job), mers in excursii/natura si stat acolo fara telefon pana iti revii “pshic”, mers cu bicla zeci sute de km, nu iti faci credit pe 384 de ani, te muti unde e mai ieftin, pleci dupa
      Un job mai bun in alt oras/tara.
      Da da noi avem copii si credit si au inot la 6 si uite ce trafic e? Vandut, delete la inot si mutat mai aproape de mare sa aiba inot zilnic.
      Si nu nu iti trebuie atatia bani sa faci asta e doar psihic faptu ca esti “prins” intr/o realitate din care nu poti scapa.

      31
  12. ✅️ Pentru mai multe life hacks, abonează-te la contul de Patreon al lui Zoso și beneficiază printre primii de ofertele early bird la seminariile și terapiile de grup pe care le va oferi până la sfârșitul anului cunoscutul blogger.
    ✅️ Nu pierde ultimele ultimele noutăți din newsletter și află primul data la care va începe retreat-ul din această vară organizat de Zoso – „Midi-masculinitate, balkan moderate style. Tips, tricks & more.”

    Acum, serios vorbind, sfaturile sunt valabile. Dar mai degrabă pe partea de prevenție.
    Dacă ai o predispoziție către afecțiuni psihice sau vreo traumă mai veche, sfaturile sunt cam tardive.

    Dar așa e: în general, e recomandabil să ne îmbătăm mai puțin cu apă rece. Și să nu ne aruncăm cu ochii închiși către orice terapie, așteptând rezultate miraculoase. Pe care, de preferință, să le obțină alții pentru noi.

    Comentariu apreciat.473
  13. Din 4 comentarii, doi n-au inteles despre ce e vorba in propozitie…. ori nu te exprimi tu cum trebuie, ori 50% din comentatorii tai sunt analfabeti functional :) :) :)

    Indecis. Tu ce zici?1537
    • nu neapărat asta, ci fiecare vede problema altfel. îți arăt o doză de bere și îți cer să o descrii. unii vor vorbi despre forma ei, alții despre culoare. așa și aici.

    • ma doare-n cur si de forma si de culoare. cum e continutul?

      157
    • Poate trebuia bolduita propozitia „Îți limpezește mintea.”

      111
  14. Vali, cred ca depinde mult de context. Spre deosebire de influenceri, majoritatea oamenilor nu au pe cineva ca tine sa-i traga de maneca ca ei sa-si dea seama ca sunt prosti si sa se corecteze. Ce zici tu despre influenceri se aplica si la oamenii de rand: „prieteni” nu-ti spun in fata ca esti prost si mai bine taci din gura. Stiu ca o dadeai exemplu pe Adelina Pestritu ca se uita la tine si se mai corecteaza.

    Am un exemplu de apropiati, cuplu, in care el e inconjurat de prieteni de bere, care nu-l trag de maneca ca se comporta taraneste, ba mai mult ii dau apa la moara. Cel putin la femei lucrurile sunt mai simple, ca macar ele se barfesc reciproc si asa ca mai scapa informatia intr-un fel sau altul. Si la astia despre care vorbesc nu e problema de bani si nici de timp liber. Problema e de toxicitatea relatiei si intr-un viitor nu foarte indepartat, tipul o sa ramana pe dinafara. Ca „hai sa bem” nu e o solutie universala, desi poate pare.

    Si asta e doar un exemplu la prima mana. Nu zic, ai perfecta dreptate ca foarte multe din probleme sunt usor rezolvabile cu bani. Doar ca in unele cazuri, situatia e mai complexa si ar fi bine sa stai de vorba cu cineva care sa-ti puna intrebarile potrivite sa-ti dai seama ca esti prost. Sau nu. Dupa caz =).

    205
  15. …clar ca se rezuma la bani, problema este cum faci mai multi bani si de ce nu faci asta?

    Legat de Huberman, e chiar decent in ce face… sfaturi foarte bune moca, de multe ori invitati foarte buni in domenii cheie pentru dezvoltare personala.

    Problema cu terapia este teapa pe care ti-o iei de cele mai multe ori… nu ai cum sa ceri 250 de lei pe o sedinta de terapie tu fiind zero barat in domeniu… mult tupeu si gargara ieftina de foarte multe ori, ajungi sa mergi la 5-10 psihilogi sa dai de unul decent care probabil nu-ti rezolva nici 10% din probleme.

    Avem nevoie de barber shop-uri clasice, cu ziare si discutii… de socializare in general, ca de acolo pornesc toate, oamenii sunt abrutizati fie de saracie fie de individualism… ceea ce e trist.

    Comentariu apreciat.454
    • „recomand sa mai luati X supliment alimentar” fraza asta repetata si adunata podcast dupa podcast te duce la vreo nspe suplimente alimentare pe care le ia zilnic pt diverse. Asta ma enerveaza la Huberman ca 1 face reclama la suplimente (mi se pare ca e domeniu unde poti sa vinzi orice kkt si nu te ia FDA la intrebari) si 2 cat se lauda el ca e profesor nu a rezistat tentatiei sa isi dea cu parere despre orice subiect. Plus unii invitati dubiosi (ma refer la Tim Ferris de exemplu) care ma fac sa imi pun intrebari legat de calitatea altor invitati de care nu auzisem inainte

      51
  16. „Am mai zis asta, OK, mă duc la terapie. Îmi găsesc loc de parcare după? Se tunde iarba mai des prin oraș? Nu mai aruncă jegoșii chiștoace pe stradă? Nu mai văd bombardieri analfabeți în mașini de 100.000€ pe șosele? Nu mai fură politicienii? Ah, nu se rezolvă asta? Și-atunci ce-am rezolvat? Ah, nimic, doar am impresia că sunt bine?”

    Ce spui tu sunt probleme reale pe care terapia nu le rezolva.

    Dar daca eu fac o criza de nervi din cauza acelor chistoace aruncate pe jos sau din cauza unui nesimtit din trafic ? E doar vina traficului sau poate eu deja fierb la foc incet din cauza unor probleme personale pe care nu le vad ? Nu acolo ar trebui sa intervina un terapeut sa imi arate ceea ce eu nu vad la mine ?

    Eu nu cred ca terapia rezolva nimic definitiv, insa iti poate arata anumite aspecte personale pe care nu le vedem.

    Introspectia e cel mai dificil lucru din viata unui om ( e o afrmatia mare, dar mi-o sustin.)

    Comentariu apreciat.532
    • faza e că eu am timp liber și stau mult cu mine. am timp să văd ce mă deranjează, de la ce îmi sare țandăra, cum să rezolv unele probleme. dacă zic „sută la sută e vina societății” sună ca și cum aș avea nevoie de ajutor psihiatric, dar te invit să faci la fel. noteaza undeva de fiecare dată când te enervează ceva și vezi a cui e vina. vezi-ți de treaba ta o zi intreagă și vezi de câte ori te-au enervat chestii care nu ar trebui să existe.

      m-am trezit azi, am făcut știrile zilei, apoi am ieșit să ud grădina. la 07.20, pe ceas, un prost și-a ambalat motorul pe bulevard (care e la două străzi de mine). l-am auzit nu doar eu, ci și alți 20 oameni. ce vină avem noi?

    • „Dar daca eu fac o criza de nervi din cauza acelor chistoace aruncate pe jos sau din cauza unui nesimtit din trafic ? E doar vina traficului sau poate eu deja fierb la foc incet din cauza unor probleme personale pe care nu le vad ?”
      Ziceam eu mai demult ca Romania e tara in care foarte multi romani saraci sunt directori in timpul liber. Si mi-am dat seama de la ce s-ar putea sa fie: e frustrarea aia ca te freaca seful la melodie la jobul platit de kkt si nu poti sa ii zici nimic, asa ca atunci cand termini munca sau in weekend te comporti ca un kknar cu oamenii care iti ofera diverse servicii.

      132
    • nu ziceai doar tu.

    • Vali,

      Nu avem nicio vina, e normal sa ne mai enerveze cate un aspect, nicaieri nu e perfect.

      Asta e normal, ce nu e normal e sa imi ies din pepeni de 5 ori pe zi din aceste motive.

      Crezi ca daca ar disparea aceste realitati, nu ar mai exista oameni cu probleme la mansarda ? Ne-am vindeca instant ?

      Psihologia e o pseudostiiinta, de acolo incep sa se intrevada multe aspecte ale nostre mult mai profunde de care cei mai multi habar nu avem.

      Nu suntem chiar asa simpli.

      32
  17. Tu n-ai nevoie de terapie pentru ca speli vasele de mana.
    Ia sa-ti cumperi masina de spalat vase, sa vezi apoi
    /s

    Pe o nota mai serioasa: Daca te duci la terapie de mai bine de un an la acelasi terapeut, poate e cazul sa schimbi ceva

    196
  18. Banii ajuta. Rezolva? Nu, dar ajuta la multi.

    181
  19. corect, nu ne mai certam sambata, de cand avem femeie care face curatenie vinerea

    240
  20. Sunt aici doar sa arunc (din concediu de departe) parerea mea, ca terapia e pretty cool cand ai deja bani gramada si incep sa te ia anxietatile.

    Nu stiu daca as mai fi aici daca nu aveam bulan de o terapeuta de nota 11.

    Altfel FACETI DUS RECE TREZITIVA LA 4AM FUTETI 10 FEMEI!!!11 sau cplm mai zice prajitul de Hubermensch ăla.

    Indecis. Tu ce zici?1921
  21. Si iar: cat de mult conteaza partenerul!

    111
  22. Mi se pare că tu ai pornit setat să demontezi terapia, nu ca să vezi la ce e utilă și mai ales cui(!!). Terapeuții care știu ce fac – și ca peste tot, o mare parte sunt slab pregătiți și mai mult încurcă decât descurcă, sunt meniți să-ți ofere unelte pentru un management mai bun al vieții și al anumitor situații. Poți bate un cui cu pumnul, cu capul (tău sau al altuia) sau cu o unealtă. Cam așa e și cu terapia.

    Și da, cultura și terapia nu se fac pe stomacul gol, dar când ai trecut de nevoile primare, apar alte probleme, iar cum majoritatea bărbaților (români?) au inteligența emoțională și capacitatea de introspecție a unei buturugi, unele lucruri trebuie desenate și explicate la … terapie!

    Nu am chef să mă întind prea mult și să repet ce au zis alții mai sus, dar rolul mersului la pisicolog nu e ca să găsești loc de parcare, ci ca să-ți faci ordine în bagajul emoțional ca atunci când nu găsesți loc de parcare, ești pe fugă și urlă copilul, să nu faci o nefăcută :)

    Indecis. Tu ce zici?2411
    • eu: ascultam un podcast despre terapie și toate problemele expuse se rezolvau cu bani.
      tu: ah, nu, tu te piși pe terapie.
      n-am mai citit nimic faza asta din comentariu.

    • Vali: „Nu cred că am rezistat mai mult de 15 minute.”

      241
    • dap. dacă din prima pornim pe drumuri diferite, restul nu contează.

    • vali, ar fi asa daca n-ai incerca mereu sa demontezi terapia, dar ai mai pornit discutia asta acum ceva timp pe tiktok

      145
  23. Banii sunt soluția dacă ai măsură și știi când să te oprești. Altfel, devin de fapt problema.

    212
  24. Vali, ai dreptate din punctul tau de vedere, in contextul in care te afli tu pentru tine.
    De cati bani am nevoie ca sa trec peste faptul ca maica-mea spargea faianta de bucatarie cu capul meu daca mancam prea incet sau prea repede?
    De cati bani am nevoie ca sa trec peste pumnii luati in cap ca am desenat stramb un creion?
    De cati bani am nevoie ca sa uit picioarele luate in stomac ca atarna o bluza 10 cm din dulap?
    De cati bani am nevoie ca nu am auzit o singura incurajare in copilarie?
    Nu vreau sa te plictisesc cu „basinile” mele si ma bucur sincer din toata inima ca nu intelegi la ce e buna terapia. Ti-as scrie mai mult dar nu vad telefonul de lacrimi.

    Comentariu apreciat.727
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 947
    • Ai dreptate!

      54
    • Mare prost ești, fisherman!

      164
    • Sunt! Și sunt conștient că adevărul doare! Nu am întâlnit femeie să știe să ierte și să uite cu adevărat! De la bunici, mătuși până la soție. Lucruri de acum 30 de ani, ce sunt reproșate în continuare partenerilor, copiilor, etc… Cum să mergi înainte, cum să te bucuri de viață dacă atunci când pierzi o discuție aduci din nou a nșpea oară o chestie din trecut. Totul pentru a nu pierde o discuție. Să ții minte toate lucrurile urâte, rele, nu îi afectează pe ceilalți cât te afectează pe tine. De fapt asta face un terapeut bun: te împacă cu trecutul. Dacă reușești, dai jos un bagaj imens, inutil…..

      721
  25. Nu, nu banii sunt problema ci modul in care percepi viata, de aia exista psihoterapie. Hai sa ne uitam la ce putem si noi care au bani, ti se pare ca sunt mai zen, duc o viata diferita pentru ca au bani?

    Si sa o luam metodic – daca incepatorul din firma care lucreaza pe 2500 de lei are o viata naspa ca nu are bani, atunci directorul care ia 10 mii de euro mai are aceleasi probleme? Ca nu ar trebui, nu?

    Avem toti in minte imaginea cu sate de munte si oameni linistiti si primitori, ori ca erau bunici ori sate parasite acum, oameni care au mult mai putin decat noi si totusi par destul de multumiti cu ce au.

    Insa in toata lista ta de numultumiri eviti delicat schimbarea. Nu iti convine ceva? Perfect, ce ai facut ca sa schimbi asta? Jobul ala prost platit, mediul de la job care te irita, seful aiurea, relatia de acasa, burta de bere, etc?

    Insa nu vorbim despre schimbare pentru ca asta e un subiect foarte nepopular, toti vrem sa discutam idei si concepte insa nu vrem sa auzim ca trebuie sa ne schimbam.

    Indecis. Tu ce zici?228
    • spun-emi cum să mă schimb ca să nu mai arunce jegoșii chiștoace pe stradă sau să nu-și mai ambaleze motoarele pe străzi.

    • Nu vrei sa imi intelegi punctul de vedere, ca este vorba de optica si nu de mediu sau fapte.

      Insa daca ai avea bani, multi bani, x milioane de euro in cont asta ar insemna ca aia nu ar mai arunca chistoace pe jos si nu ar mai ambala motoarele pe strazi? Sau nu te-ar mai deranja asta?

      223
    • da, man, dintr-un X5 nu mai vezi mizeria. asta era. nu te mai afectează. nu la „bă, cu un pic de bani ajungem să avem un pic mai mult timp liber și poate nu mai suntem jegoși să aruncăm chiștoace pe jos”.

      e cald. mă duc să pedalez o oră. sper să-mi pocnească o venă, ar fi un final mai un decât „scriu in pula mea de 19 ani pe căcatul ăsta de blog și bigbear care are 1.200 comentarii aici a înțeles că soluția este să am eu bani să mă piș pe lume”.

    • Te superi degeaba insa nu este o problema de bani ci de cultura. Vrem sa facem si sa avem bani ca sa fim smecheri. Daca o sa avem bani o sa ambalam motoarele si o sa aruncam chistocuri pe jos, pentru ca ne satisface o nevoie primara (habar nu am de partea psihologica, in termeni populari este despre smecherie si pisat pe altii).

      De aia ii vezi pe politicieni, pe oamenii cu bani vizibili (gen aia din fotbal, Micula, etc), pe influnceri vorbind despre spart bani si tot de aia a ajuns „saracule” o insulta.

      Exact la fel cum e cu cliseul de BMW care nu semnalizeaza – omul ala s-a chinuit si a strans bani de BMW (unii 3 mii pt o pisicuta/ursulet, altii zeci de mii) fix ca sa poata sa nu semnalizeze, sa arate el lumii cine e smecher.

      Fix la fel cum pe social media vezi hainute colorate si vacante in Bali, Maldive si unde dracu o mai fi la moda azi sa mergi – pentru ca banii ofera un status social si societatea noastra este ahtiata dupa asa ceva.

      Tu ai dreptate cand spui ca lipsa banilor inraieste oamenii – insa partea a doua o vedem diferit, exact ca la bataie. Tie iti place sa crezi ca ala mic batut de parinti invata ca bataia nu este buna si cand ajunge adult o sa fie bun si cald si nu o sa isi bata copii pe cand din pacate de multe ori doar asteapta sa fie el adultul care poate sa ii bata pe altii.

      Cam asta e si cu banii – foarte multi sunt frustrati ca nu au bani si vor sa aiba doar ca sa poata sa le arate la altii ce smecheri sunt ei, nu sa schimbe ceva in societate. Exact ca romanii care se intorc din Germani si cheltuie tot ce au produs intr-un an in 3 saptamani de concediu ca sa moara dusmanii de ciuda.

      Comentariu apreciat.392
    • exact in ideea lui big ear ma gandeam eu la discutia cu inchiderea drumurilor si cacde ce acum, de xe asa, de ce nu stiu cum.

      ba, daca in noaptea asta o freaca iohanis mai cu spor si iese un duh magic din ea si asta beat fiind isi doreste ca de maine romania sa aiba toate drumurile de care are nevoie, perfect drepte si marcate, toate parcarile de care are nevoie, toate caile ferate si aeroporturile, apa calda si termoficare peste tot, politie si justitie ca in filme, toate padurile plantate si crescute ca acum 2000 de ani, toate campurile si raurile curatate de gunoaie, toate satele au canalizare, curent, apa, gaze si internet, nimeni nu mai are buda in curte, scoli si spitale peste tot, prin magie dotate si cu profesori si doctori, si orice altceva ne mai uitam prin alte tari si visam sa fie si la noi… ba, tot!

      cat timp credeti ca ar dura pana am ajunge inapoi exact la fel ca acum? ca eu, optimist din fire, zic maxim 10 ani….

      91
    • Jordan Peterson (sâc) zice că dacă omul ar avea Absolut Tot, ar începe să strice, să creeze drame doar pentru a avea un stimul, o aventură, ceva neprevăzut. Când ești obișnuit cu haosul, ordinea este neliniștitoare!

      106
  26. Exact asa zice si tata, iar apoi face spume daca se sparge un borcan sau, cum ai zis si tu, daca ii ia cineva locul de parcare.

    Comentariu apreciat.283
  27. Chester Bennington sustine parerea ta, ca e vorba de bani.
    Iaodi, Pe mine ma bateau ptr ca erau niste cretini abuzivi, nu ptr ca spargeam lucruri.

    • Fericiti cei care n-au avut parinti abuzivi!

      202
    • Ai mei m-au bătut fiindcă frica, față de autorități & consecințe, a fost mare – mult mai mare, incomensurabil mai mare – decât interesul pentru viitor.

      Cam 99,-% pot fi încadrați pe speța asta toți părinții decreței, respectiv cei bătrâni care au apucat războiul. Cretinismul, abuzul și alte nuanțe din acestea au fost „scuzele” perfide să-și mascheze lașitatea, lipsa de interes (abstractă și concretă) față de ce e al lor, în fața autorităților din politică, administrație, „justiție”, miliție, securitate etc.

      Ce fel de om să fie acela care-și varsă frustrările, lamentările, umilințele survenite din partea tovarășilor, împotriva propriilor copii?
      Ce fel de om – laș, perfid, bărbat sau femeie – să fie acela care nu-i omoară pe cei care-i îngreunează viața în costume sau uniforme și, în loc de asta, își înjură/blesteamă/bate proprii copii?

      201
  28. Pis pe ei de bani, eu sunt fericit cand am mintea calma.

    223
  29. Holy smokes, că a trebuit să citesc de două ori să mă asigur că am înțeles bine. Nu știu cine e Huberman, dar chestia cu psihoterapia e următoarea:

    1. Dacă-i pui în brațe unui depresiv vreo 5 milioane de euro nu scapă de depresie. Că pe el l-a părăsit iubita sau i-a murit bunicul. Banii ăia au zero legătură cu problema lui.
    2. Chestia cu ”nu văd rostul terapiei” o spun oamenii care n-au avut niciodată probleme reale. Prin ”probleme reale” nu mă refer la ars casa sau ceva material ce poate fi rezolvat cu bani. Mă refer la anxietate de-aia ciclică care te scoală din somn. Sau fobie socială, de să ți se pară că vorbește lumea pe stradă despre tine. Te plimbi cu Lambo-ul și lumea tot de rău te vorbește, sau râde de tine și te ia cu friguri și tremurat când îl parchezi în fața restaurantului.
    3. De ce ai merge la terapie când – dincolo de gard – tot gropi avem în asfalt? Pentru că terapia nu astupă gropile. Rolul ei e să îți schimbe percepția despre ele în așa fel încât să nu te mai deranjeze.
    Mai clar: ți-a murit cățelul. Îți cumperi altul cu bani și problema tot nu se rezolvă. Însă mergi la terapie și nu te mai doare că a murit cel vechi.
    4. O altă chestie e că e greu să rezolvi cu bani probleme când mintea îți dictează altceva. Încercați să numărați bancnotele când aveți atac de anxietate sau să vă gândiți în ce culoare să vopsiți vila în plin episod de depersonalizare borderline. Nu prea merge. Banii nu sunt un panaceu de pus pe orice rană. La fel cum ”ia de-aici 50.000 de euro” nu face durerea de șale să treacă, nici cu mintea nu merge chestia asta. Disconfortul psihic nu dispare doar pentru că avem bani.
    5. N-ați văzut încă ce face un bipolar în episod maniacal când are bani. Începe să cheltuie la 17.00 iar la 05:00 dimineața e deja falit și se împrumută de la alții. Asta apropos de ”se rezolvă cu bani”.

    Acum vreo 2-3 ani am avut un client de 40+. Om de afaceri. Avea bani, avea familie mișto, mi-a spus că nu pricepe de ce nu se simte bine când – uite – a bifat tot. Turns out că atunci când ai bani trebuie să păstrezi niște aparențe, ți se schimbă cercul social și – în general – trebuie să ai fața aia rigidă de om de afaceri. Și l-am întrebat ce-l făcea fericit când avea 15-16 ani. Mi-a spus că îi plăcea să joace fotbal cu prietenii. L-am întrebat când a fost ultima oară să joace fotbal cu prietenii și a tăcut. Nu l-am mai întrebat de ce nu merge, că știam răspunsul.
    Vedeți voi – prietenii din gașca veche o apucă pe altă cale. unul devine sudor. Altul strungar. Altul e medic. Altul e jurnalist. Oricum o pui, când lași cravata să bagi un meci cu băieții, cei 20 de ani de rigiditate în gestică și mimică nu prea te lasă să te destinzi. E chestia aia care-ți spune că a masă nu se stă cu coatele pe lângă ceașca de cafea. Ori că nu spui bancuri porcoase în public. Masca aia nu ne lasă să fim noi, iar domnul avea aceeași problemă: fusese atât de tensionat și concentrat să bifeze toate pe lista lui încât uitase că, în timp, prioritățile ni se schimbă. Că dacă îți doreai casă mare la 20 de ani nu e sigur că la 45 vrei același lucru, sau că măcar apreciezi lucrul ăla la fel de mult.
    Și s-a dus omul la fotbal cu prietenii și-a venit alt om după o săptămână. Se vedea deja în postură că e mai relaxat. L-am întrebat cum a fost; a zis că grozav.
    Ei – în cazul lui nu banii erau problema. Trebuia doar să vorbească cu cineva care să-i dea o altă perspectivă și să-i spună că e chiar OK să bagi un fotbal cu băieții, să bei niște bere după și să hohotești la bancuri tâmpite. Și că dacă se întâmplă să te vadă cineva făcând asta, ești mai mult decât un costum; ești om – ca ceilalți.
    Ăsta e rolul psihoterapiei: să te ajute să vezi lumea altfel, ca văzând lumea altfel să poți tu face ceva să-ți fie bine. Nu va face gropile alea din asfalt să dispară. Dar poate te determină să le astupi tu într-o zi, dacă tot n-o fac alții.

    Comentariu apreciat.487
    • dar, întrebare de baraj, tu ai înțeles ce vreau să zic io aici? că nu înjur terapia de fapt și că sunt oameni care au probleme psihice sau terapeutice si problema lor nu se rezolvă cu bani?

    • Pana incepe un prieten sa ii ceara bani imprumut si atunci isi aminteste de ce a renuntat sa se vada cu unii din ei :)))

      122
    • Ok, dar daca solutia e fotbalul atunci de ce sunt atat de mult fotbaliști nefericiți??? (gluma)

      53
    • @vali:

      dar, întrebare de baraj, tu ai înțeles ce vreau să zic io aici? că nu înjur terapia de fapt și că sunt oameni care au probleme psihice sau terapeutice si problema lor nu se rezolvă cu bani?

      Da – am prinsesem ideea.

      22
  30. Daca as avea cate 2-3 ore la dispozitie sa ascult un podcast de-al lui Huberman ar insemna ca sunt deja bogat si am mult timp liber, deci n-as mai avea nevoie nici de terapie nici de Huberman.
    Am mai prins pastile scurte preluate pe la altii, mi s-a parut foarte de bun simt omul, dar parca prefer sa dorm sau sa ma joc cu copilul in timpul ala.
    Cica va scoate o carte, poate reusesc cu aia

    121
  31. Cam greu cu mersu la terapie cand lucrezi pe minimu pe economie

    221
  32. Te-a suparat Coloja, este? Ce a facut? A gasit sticla de Drambuie si a rezolvat-o?

    236
  33. Ar fi bine, daca ar fi asa black and white, cum zici tu. Sunt oameni care au bani, vacante, partenera super, mananca sanatos, care au facut si terapie (total degeaba, de acord), si care tot nu sunt fericiti.

    Dupa mine, depinde mult de modul in care te-ai format ca adult. Daca ai pornit cu defectiuni din fabrica/context, e foarte greu sa te mai repari ca adult. Banii ajuta, nu zic nu, dar te obisnuiesti si cu X5-ul ala, crede-ma.

    155
  34. Vai, stai in trafic, nevasta nu se fute ca un pornostar, barbatul nu mi-a mai cumparat flori si nu m-a mai scos de o luna la restaurant. Copiii stau cu orele pe telefon. Vai, e luni si trebuie sa merg la munca. Vai, e concediu si merg sa manc si sa beau la socri, ce pacoste ! Pe toti astia care sunt tot semi-tineri, nelinistiti si nemultumiti daca as putea i-as arunca in timp sa vada cum se traia acum 100 de ani. Munceai de dimineata pana seara inclusiv sambata ca sa ai ce baga in gura. Copilaria era scurta, multi la 12 ani lucrau. Razboaie puteau sa insemne ca plecai de azi pe maine cu hainele de pe tine si un sac de faina si sclavageai pe unde apucai. Unul din 4-5 copii nu trecea de 2 ani. Ma intreb, cum dracu au trait astia fara psiholog ?

    1910
    • Cum au trait ?

      Pai vezi tara pe care au lasat-o in urma, vezi urmasii lor, adica noi si cei de langa noi.

      Asa au trait.

      100
  35. https://www.facebook.com/share/p/wFBqDz1cd1Hb2sd8/?mibextid=K35XfP

    Off-topic:luați repede prin Hubix la Coresi cu 200k 50mp.

    03
  36. Mai gaseai una si iesea de un decalog! Pacat!

    60
  37. Concluzia e corecta – sunt putine problemele care aduc oamenii la terapie care nu s-ar rezolva cu bani. Probleme amoroase de ex : la barbati care nu sunt eligibili, femei care nu sunt atractive. Parintii isi bat copiii pt ca sunt nervosi din cauza banilor, si cate alte exemple. Ce ma frapeaza este dimensiunea morala acordata banilor. Pt ca daca vrei mai multi bani, nu mai esti privit ca un om bun, ci ca avar, lacom samd. Si multi oameni se lasa definiti prin acceptarea sociala, alt simptom al saraciei.

    82
  38. Mathew Perry e un exemplu de cum banii nu rezolva mare lucru.

    162
  39. Sunt de acord cu ce spui. Pentru unii dintre noi, cel puțin în teorie, multe dintre probleme s-ar rezolva cu mai mulți bani. Ce trăim în prezent nu poate însemna prosperitate, ci o luptă pentru supraviețuire. Să nu ai suficienți bani e factor major de stres, risc de depresie etc. Când oamenii încep să aibă grijă de ei (alimentație sănătoasă, activitate fizică), în configurația actuală mulți nu mai au timp să muncească munca ce le aduce banii supraviețurii. Deci e ori, ori. Să ai grijă de propria persoană înseamnă timp, pe care munca 8-19 îl răpește. Să nu mai zic că „the new rich” nu e să ai bani de cea mai tare mașină, ci de cele mai „curate” surse de hrană.
    Pe de altă parte, cu toată convingerea o spun că există oameni care nu au problemele financiare enumerate și totuși nu se por bucura de viață. Și caută ajutor în terapie. Cum sunt și mulți oameni bogați financiar care duc niște vieți de neinvidiat, deși din exterior totul pare minunat.

    62
  40. Rodditorii IT-isti insista sa fie mereu contra lui Vali. True story.
    https://www.reddit.com/r/programare/comments/1dz0b6f/e_marti_voinicii_mei/

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)