Ce părere aveți de toxic masculinity?

În curând o să-și facă și la noi loc din ce în ce mai mult termenul ăsta (link dacă nu știți ce înseamnă). Se referă de obicei la cocalarii agresivi care se iau de femei, la bărbații care nu acceptă părerile soțiilor și faze de genul ăsta.

Problema pe care o am eu cu ăștia/astea care clamează masculinitatea toxică e că, din ce îmi dau eu seama, se dorește o moleșire a bărbatului. Gata, nu mai e nevoie de vânătoare și de apărat peștera cu sulița, las-o mai moale, Giani!

Ori, asta nu e tocmai posibilă, nici așa rapid cum vor ele (de obicei, ele), nici nu e tocmai de dorit. Și dau un exemplu oarecum surprinzător, inclusiv cuplurile de același sex se comportă ca bărbat și femeie. Da, sunt doi bărbați, dar unul din ei e un pic mai moale și mai feminin. La fel și la fete, una dintre ele preia unele aspecte din rolul bărbatului.

De ce asta? Pentru că încă e nevoie de cineva care să fie cap limpede. E nevoie de cineva care să ia decizii dure. E nevoie de cineva care să gândească și să se comporte ca un bărbat. Și asta o știe orice femeie măritată cu un mototol.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. Desi nu sunt feminist si sunt divortat ‘din cauza ei’ ,nu sunt de acord cu ‘încă e nevoie de cineva care să fie cap limpede. E nevoie de cineva care să ia decizii dure. E nevoie de cineva care să gândească și să se comporte ca un bărbat.’…sunt mai degraba ‘egalitarian’ …adica, ambii trebuie să aibă capul limpede,să gândească si sa ia decizii (dure dau moi), sa fie maturi in mentalitaye si comportament…altfel seduce pe plua relatia…sau nu e relatie, e un ‘aranjament’…bineinteles ca barbatul trebuie sa bata cuie, dea gauri cu bormasina,sa schimbe roata,sa duca masina la service/spălătorie dar pentru ca sunt chestii mai ‘fizice’…in rest…ati vrut egalitate,hai,bagati…

    00
    • Nu cred că ești în măsură să dai sfaturi, divorțat fiind. Și „din cauza ei”, adică a ta.

      00
    • Tu fiind divorțat, nu știu în ce măsură e relevant ce spui. Ar fi ca articolele alea despre succes, autorii nefiind tocmai persoane care sa fi reușit.

      00
    • Eșecul într-o căsnicie, băieți, poate începe dinainte să spui DA, atunci când (nerealist) ai ales-o pe averea, neînțelegînd că nu va merge.

      00
    • Scuze, autocorectul.. Am vrut să fie acceea și a ieșit averea.

      00
    • Pai tocmai de asta am divortat ‘din cauza ei’…pt ca era genul care vroia ‘egalitate’ de tip ‘ ce e al tau este si al meu,ce este al meu este doar al meu’+ ‘trebuie sa fii ‘bărbat’,adica sa faci bani,indiferent cum,chiar si ilegal,iar eu sa ii cheltui’…si i-am zis , du-te fata mea si gaseste pe unul așa…deci cred ca pot avea o opinie pe subiect…

      00
    • There is always two to tango, my friend… Și eu sunt divorțat, la început credeam că ea e divină.

      De fapt, „divină” am fost amândoi…

      00
    • @car
      probabil te crezi adeptul egalității
      din păcate, cel mai probabil, femeile te vad ca pe o alta prietena sau ca pe un mototol

      00
    • Hellfire, daca aia cu care dansezi tu tango se duce la baie si pe culoar suge o pula de negru, unde e exact vina ta in toata afacerea asta? De ce dai tu verdicte fara sa cunosti exact situatia aia in particular?

      00
    • @Spread Buttocks, dacă astea sunt singurele femei la care ai tu trecere, cred că laba cu mâna stângă amorțită – btw se numește „the stranger” – este tot ceea ce-ți mai rămâne…

      Mă rog, și eu tot pe la 15 ani credeam că pot da oricând 8 numere. Pe faianță, dădusem chiar și 9.

      00
    • NOU
      #11

      Hellfire, metafora, tarane!

      00
  2. NOU
    #12

    „Pentru că încă e nevoie de cineva care să fie cap limpede”

    Meam…te joci cu focu’…:)

    00
  3. Pe modelul afroamerican unde familiile sunt 70% monoparentale.

    00
  4. Eu nu cred asta, acum poti oricand sa o interpretezi gresit dar ceea ce urmareste termenul este sa elimine pericolul de abuz fizic si psihic bazat pe diferentele de putere fizica ale sexului masculin.

    Cred ca orice femeie intelege nevoia de masculinitate in cuplu si chiar este atrasa de barbati cu incredere in sine si abilitati pe care ea nu le detine. Insa atunci cand aceste calitati sunt folosite pentru altceva decat binele si protectia familiei, masculinitatea devine toxica, cuplul dezechilibrat si membrii supusi abuzurilor.

    Intamplandu-se foarte des, termenul mi se pare binevenit in educatia barbatilor romani care au carente atat la responsabilitate si abilitati cat si la controlul acestora.

    00
  5. Sa fie egalitate zic. Si la venituri. Si la tot ce e greu.

    00
    • NOU
      #18

      Ma uitam eu asa la trupa de vidanjori. Scoteau cacatul din canalizare. Nu-s platiti prost. Nu se imbulzea nici o femeie sa le faca jobul. La fel pe cand mai erau mine, nici una in subteran, electricieni de inalta tensiune, nici urma. Etc. Dar ar fi fain sa castige pe post de vanzatoare sau educatoare salariul unui neurochirurg si al unuia cu 30 de ani vechima in mina. Combinat, cel putin.

      00
  6. Nu îmi dau seama dacă ești ironic sau nu. E trist daca ești serios.

    Tu pe băiatul tău îl crești spunându-i să se comporte ca un bărbat, adică să aibă cap limpede și să fie capabil de decizii dure? Pentru că asta o sa îl facă să creadă că o femeie nu trebuie să facă asta pentru că e femeie…

    Dacă ai avea o fată, ce i-ai spune?

    Hai să nu mai punem egal intre „bărbat” și „mai bun decât o femeie la gândit și luat decizii”. Hai să spargem clișeele cum că mama face asta și tata face asta…

    Sper că e un articol pentru troll. Pentru că nici faza cu cuplurile gay nu e valabilă atât cât să merite menționată ca teoremă clară, e un clișeu idiot perpetuat de filme și seriale.

    00
    • Am si eu o intrebare: de ce „Tu pe băiatul tău îl crești spunându-i să se comporte ca un bărbat, adică să aibă cap limpede și să fie capabil de decizii dure?” implica automat „Pentru că asta o sa îl facă să creadă că o femeie nu trebuie să facă asta pentru că e femeie…”?

      00
    • „Cap limpede” nu e un atribut masculin. Un copil trebuie să crească dorind să aibă capul limpede indiferent dacă e fată sau băiat.

      În momentul în care îl transformi în atribut masculin e ca și cum ai spune că dacă o fată nu îl are, nu e așa grav.

      „Zoe! Zoe! Fii bărbată!” e amuzant tocmai pentru că în loc să îi spună să se calmeze îi spune să fie ca un bărbat care e calm… Dar e amuzant pentru anul 1884. În anul 2020 e mai puțin amuzant… mai ales că ăsta e un blog inteligent, nu o prostie pentru femei gen „Rețete ín bucătărie”…

      *sunt ironic in ultima frază

      00
    • Daca-i spui sa se comporte ca un barbat, il provoci sa imite comportamentul unui om matur. Cred ca altele sunt discutiile despre cum transformi un copil intr-un misogin si nu tine doar de dialog si invataturi.

      00
    • Cred că am înțeles ce zici tu. Unui băiat poți să îi spui să se comporte ca un bărbat adică mai matur. Și pe același model, unei fete ii spui să fie femeie, adică mai matură.

      „cineva care să fie cap limpede. E nevoie de cineva care să ia decizii dure. E nevoie de cineva care să gândească și să se comporte ca un bărbat” e misogin.

      „cineva care să fie cap limpede. E nevoie de cineva care să ia decizii dure. E nevoie de cineva care să gândească și să se comporte ca un ADULT” e semn că nu vezi viața ta după modelul părinților și al bunicilor și al străbunicilor…

      00
    • NOU
      #24

      O femeie nu trebuie s-o faca nu pt. ca-i femeie ci pt. ca are gandirea unui copil de maxim 10 ani. E varsta la care descopera ca le cresc tatele si inceteaza sa mai evolueze mental.

      00
  7. NOU
    #25

    Toxic masculinity doar așa și numai așa: :D
    https://www.youtube.com/watch?v=u0lb9BUAJWA

    00
  8. Una e sa porti, literalmente, coaiele in casa si alta e sa clamezi ca femeia trebuie violata, daca nu are burka pe ea, ca femeia e curva, proasta si asa mai departe.

    Spre deosebire de ante-comentatorul pe care unii spun ca nu-l iau in serios, ca e divortat, eu sunt maritata si in relatie cu Mr.Dojo de aproape 20 de ani. Cine ma cunoaste, stie ca nu sunt blonda, firava si cu tatze mari, am si eu doza mea de testosteron in casa.

    Doar ca sunt chestii pe care le face masculul, iar eu ii sunt alaturi si sunt chestii la care eu aparent is mai buna si el admira din exterior (nu va ganditi la prostii :D). Mai da si el cu aspiratorul si mai gateste, mai repar si eu o roata de bicicleta sau instalez un program pe comp, ca in domeniul IT coaiele s-au mutat la mine.

    Intr-o familie in care ai ajuns la un echilibru, nu exista toxicitati, ca sunt cretine si neavenite. Suntem o echipa, avem un copil de crescut, nu mai e momentul sa ne rupem in povesti si figuri, trebuie sa punem mana la munca si sa ne descurcam cum se poate.

    E foarte important cum ne gestionam treburile in familie, pentru ca le vede si copilul si intelege ce poate din ce se intampla. Vreau sa aiba imaginea unui barbat (acu’, sa ma ierte lumea, barbat cu spate de mascul, care e in stare sa treaca de o ploaie fara sa i se rugineasca gleznutele goale), barbat care stie sa isi ocroteasca familia (la o adica el bate mai bine ca mine), dar sa isi respecte perechea si sa se poarte ca un domn, nu ca un bou.

  9. Am informatii ca tuturor * le convine aranjamentul asta …de asemenea, am informatii ca pana in anii 3200 – 3300 nu vor fi schimbari majore in directia aceasta..

    * a se citi marea /covarsitoare majoritate oamenilor – femei&barbati

    00
  10. Potrivit definitiei interpretate de pe Wikipedia, daca sunt neconflictual, necompetitiv si dependent nu sufar de masculinitate toxica. Par o partida buna pentru orice femeie!

    00
  11. Gandirea aia care trebuie neaparat, aia „adevarata”, este o gandire barbateasca? :))

    00
  12. Eu am senzatia ca termenul este deja ultra-folosit si in contexte care nu au legatura cu sensul initial. Practic orice comportament/atitudine cu care cineva nu este de acord devine brusc „toxic”. Din ce am observat eu, termenul este ultramediatizat in zonele feministe si de stanga.

    Comportamentul cu adevarat toxic nu tine de gen, este prezent si la femei si la barbati. Bullyingul si agresiunile sunt provocate si de femei si de barbati. Comportamentul cu adevarat toxic este detestabil si trebuie dezaprobat indiferent de identitatea celui care il provoaca.

    00
    • Toxic masculinity, #metoo, feminism sunt miscari care incep probabil din intentii bune din dorinta de a fi trase niste semnale de alarma legat de anumite cazuri dupa care sunt acaparate de diverse persoane care nu stiu cum profite mai bine. Asa ajungi spre ex sa ai feminism de tip ‘cherry picking” gen vreau doar drepturile, vreau sa fiu tratata serios la munca, dar sa vin imbracata ca in club (in speranta ca poate mai flirtezi cu un sef ma gandesc altfel nu imi explic). Cunosc cazuri de corpotiste care tot o dau cu feminismul pe motiv ca sunt cam putine femei in posturi de conducere in conditiile in care proportia de sefi barbati/femei e fix aceeasi ca in randul angajatilor (undeva pe la 1 din 6 e femeie) si le aud ca ar vrea ca sefi sa fie 50% ca asa li se pare lor corect.

      00
    • *corporatiste

      00
    • *corporatizde

      00
    • NOU
      #39

      Imposibil. Nu stii ca femeile sunt intotdeauna nevinovate si nu mint niciodata? Prin definitie.

      Te invinuieste una, asa din senin si fara nici o dovada. Iti distruge viata. Ca ajunge sa afirme. Tu in schimb trebuie sa aduci dovezi peste dovezi. Si poate, prin exceptie, vei dovedi ca n-ai de-a face nimic cu ce te invinuieste. Si adevarul dovedit, peste luni sau ani, cand oricum nu mai intereseaza pe nimeni, dar ai ramas cu pata pe tine pt. restul vietii, ea nu pateste absolut nimic. Ca nu putea sa minta, nu si nu niciodat, nu exista asa ceva.

      00
  13. Barbatul macho cu o masculinitate toxica a disparut de mult in USA insa cu toate acestea se pedaleaza tot mai tare pe acest concept. Acuma nu va raportati la ce vedeti in flime ca alea sint doar povesti. Realitatea este alta.
    Desi suna frumos se vrea o punere la punt a barbatului si transformarea lui intr-un mielusel. Nici vorba o egalitate intre sex.

    00
  14. dupa cum se vede, pe aici sunt numai femei cu capul limpede. nu inteleg pe cine ati vrut sa pescuiti cu subiectul asta, domnu’ Vali! nu sunt sarcastica.

    00
  15. Modelul macho a disparut de ani de zile, bine, aia mai erau si oarecum gentelmeni, astia noi macho sunt genul metrosexual, sau cu barba, etc
    Toxicitate vine din ambele parti, e vorba si de multe clisee, victimizare.
    Si mai e categoria ce regreta greselile trecutului:

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/vloggerul-care-a-instigat-la-violente-impotriva-minorelor-prezinta-scuze-sunt-de-6-ani-cu-o-fata-niciodata-nu-am-ridicat-mana-la-ea-1316777

    00
  16. E diferenta mare dintre a fi nesimtit ca exemplele din primul paragraf si dupa in care exemplifici exact ce e toxic masculinity (barbat= gandire rece, femeie= mai slaba ca barbat ca nu are gandire rece).
    Nu vrea nimeni o molesire a barbatului. Se vrea ca barbatii fix ca tine sa nu mai inceapa din capul locului cu ideea ca femeile sunt inferioare barbatului. In discutiile cu Mariciu se vede cel mai usor asta. Mai mereu femeile sunt date ca exemplu negativ de tine si mai mereu cand e ceva pozitiv tu pornesti din perspectiva si spui el/ei, iar Mariciu mereu te completeaza cu ”sau ea/ele”. Pare o chestie minora, dar suntem oameni civilizati si la nivelul asta vorbim.
    Cat despre conceptul asta in societatea romaneasca, e o super nuanta. Noi avem probleme majore cand politia ia partea agresorului ( in proportie covarsitoare agresorul e barbat), desi victima vine foarte clar batuta. Astea sun probleme cu adevarat presante in societatea romaneasca in relatie cu masculitatea.

    P.S: Da da, carnat ca ma iau de om in casa lui.

    00
    • Sau în beciul lui, după caz. Underground masculinity.

      00
    • NOU
      #45

      Mda… agresorul „e in proportie covarsitoare” barbat. Ce mai, prin definitie este. Daca merge una a a fost agresata, vine politia si il da pe barbat afara din propria casa. Daca merge un barbat ca l-a batut nevasta, rad politistii de el.

      Cat despre din start inferioare, nu. Nu din start ci dovedit. Din nou si din nou, cu fiecare ocazie.

      00
  17. NOU
    #46

    Asa e, in cazul fetelor, din ce am observat eu din filme, una din ele preia rolul barbatului folosind un dildau!

    00
  18. Marea majoritate a femeilor nu doresc nici o molesire a barbatului. La fel cum marea majoritate a barbatilor nu practica acel toxic masculinity. Doar ca in al doilea caz trebuie sa existe resorturi pt a contracara acel comportament, atat online cat si irl, pt ca efectele sunt de alta natura si mai grave.

    00
  19. Pentru cei care spun ca nimeni nu vrea o molesire a barbatului ar fi bine sa vedeti cum majoritatea reclamelor de la tv cind descriu o situatie de cuplu barbatul e portetizat mereru ca un bleg, incurcat, nu se descurca, si mereu apare femeia care salveaza situatia. Ma refer la reclamele din America de Nord si nu din Romania. Superfical poti spune ca e doar o gluma dar cind reclama dupa reclama se pedaleaza pe aceeasi idee nu mai poti spune ca este o intimplare ci este deliberat. Desigur daca in loc de barbati ar fi portretizate femeile ca prostute atunci totul ar fi plin de masculinitate toxica.
    Un exemplu aici:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=cDwOWW0x41E&feature=emb_logo
    Sau aici:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=agI77DDECkY&feature=emb_logo

    00
  20. Așa zic și eu: merge mână în mână cu pizdificarea masculină.

    00
  21. Wow, am fost foarte surprins să citesc pasajul despre cuplurile same-sex. De fapt, toată postarea a fost neașteptată. Cred că în toate cuplurile de oameni normali cei doi încearcă să facă un balance de putere, și să fie ”capul familiei” pe rând. E o negociere continuă, în materie de sex, finanțe, ce facem cu viața copilului, vacanțe, etc. Să ne înțelegem, în cuplurile gay ți se pare că unul e mai slab și unul mai puternic, deoarece în realitate, aproape în orice moment, ”cel slab” e în control, și trasează niște granițe foarte clare legate de ce îi place și ce nu și cum interacționează cu partenerul. Cum cred că ar trebui să se întâmple în orice relație sănătoasă. Cred că ai făcut o confuzie între viața sexuală a partenerilor și relația lor de cuplu.

    Atunci când vorbim de masculinitatea toxică hai să nu ne mai gândim doar la ce pierdem dacă ea dispare, ci și la ce câștigăm: bărbați care se pot simți și arăta vulnerabili, fără să fie o catastrofă și să treacă prin traume și depresie. Ar putea apărea în felul ăsta o generație de oameni care să schimbe din temelii societatea asta bazată pe violență și conflict.

    00
    • NOU
      #51

      Asa e cum zici tu in cuplurile de oameni normali. Dar cand unul din parti primeste in mana o unealta cu care il poate asupri pe celalalt, atunci o va folosi. Si exact asta au primit femeile. Masuri de santajare si asuprire a barbatului pe care le pot folosi fara nici un fel de dare de seama.

      00
  22. Băi Vali, dar de ce crezi tu că nicio femeie nu e capabilă de a lua decizii dure?…
    Păi alea care se hrănesc cu zilele fripte ale bărbaților lor și îi bagă în pământ, ca apoi să-i plângă, fiindcă nu mai au pe cine tortura, crezi tu că sunt niște neajutorate?

    00
  23. Ne am pensat , ne am epilat , ne am facut facut implant de barba , acum hai sa ne si comportam ca pizdele . Hai ca da !

    00
    • Scuze ca intervin, cum se comporta o pizda? Ca eu detin una si nu vad sa se comporte in vreun fel. Poate e defecta? Teach us

      00
    • Fata fostului functionar financiar, frumoasa Florica Florescu, face fasole frecata fara foc, fiindca focul face fum.

      00
    • @Lex, totul e in van dacă implantul de barbă nu provine din foliculii analo-perineali…

      @LD: este normal și chiar preferabil să fii pizdă, când ai pizdă. Dar știi ce-ar face o pizdă fără picioare?

      Ar lăsa dâră, ca melcul…

      00
  24. Bărbații romani… Daca nu am dat niciodată într-o femeie, oare sunt mototol? Sau nu sunt roman ?

    00
  25. Cred ca femeile si acei barbati care le sustin neconditionat si neverificat (de cele mai multe ori) si-au asumat de prea mult timp rolul de arbitru moral al lumii fara a avea insa vreo legitimitate.

    Cine sunt acesti oameni care striga toxic masculinity? De cele mai multe ori nimeni. Zero realizari, zero nimic. Cel mai bine este să ii ignori.

    00
    • Evident, in comentariul de mai sus nu ma refer la cazurile de violenta si alte fapte pedepsibile prin lege. In acel caz toxic masculinity (si feminity!) a fost recunoscut de foarte mult timp si exista solutii.

      00
    • NOU
      #61

      Paradoxul e ca acei cersetori de pizda, care behaie tot timpul pe valul feminist, sunt exact cei care primesc cea mai putina pizda, de fapt deloc.
      Se cred oameni mai buni, dar sunt vazuti si tratati doar ca idioti utili.

      00
  26. In viata trebuie sa iti gasesti eclilibrul daca nu, o sa esuezi lamentabil. :)
    Nimeni de pe planeta pamant nu le stie pe toate.
    Trebuie sa stii cand sa fii barbat si cand sa asculti persoana de langa tine si sa cand sa faci ca ea. Asta se invata din experienta cu oamenii…
    Extremele de tipul eu sunt barbat sau la mine in caza femeia e cocosul sunt tampenii.

    00
  27. O intrebare : chiar sunt eu The Chosen One, capabil dupa o interactiune de durata medie cu un X-ulescu sau o X-uleasca sa imi dau seama daca am dea a face cu cineva ce sufera prea mult de triada intunecata : machiavellism-narcisism-psihopatie (toti suferim oleaca), sau la care ii lipsesc cateva tzigle de pe acoperis ?
    Adica na , exista renumitul test al chelnerului : te duci la o cafenea/restaurant, daca persoana cu care esti, e draguta cu tine, dar badarana cu chelnerul/chelnerita, atunci ai iesit cu persoana gresita.
    Un alt test simplu: o gluma pe seama persoanei cu care interacitonezi, pe care i-o spui in privat. Daca reactioneaza defensiv, apai incepi sa iti pui multe intrebari …

    Personal, m-am distantat atat de persoane cat si de job-uri unde managerul era suspicios ( eram somer si cica luasem job-ul ). Odata am avut si o project manageritza care cica ma vroia in echipa ei, si i-am zis sefului ca decat sa lucrez cu aia , mai bine imi dau demisia :D .

    00
  28. Hai sa nu mai venim cu cacaturi progresiste si sa-i zicem pe aia dreapta: agresivitate. Si da, agresivitatea despre care se vorbeste, e reala, o vedem in fiecare zi la stirile de la ora 5. Vine mai degraba dinspre masculi insa trebuie sa recunoastem ca sunt unele femei care dau dovada de aceeasi agresivitate insa se manifesta sub alta forma.
    Masculinitatea nu are treaba in discutie, cum nici feminitatea nu are loc aici. Ca sa putem discuta cinstit si impede trebuie sa discutam despre idee nu despre un grup de oameni, ca divagam aiurea.

    Cum cel agresat devine agresor, e lesne de inteles ca problema asta s-ar rezolva cu o familie cat mai educata si echilibrata. In care mama si tata se inteleg si se completeaza reciproc, exista incredere, respect si maturitate. No, e greu sa ajungi aici, tot timpul vor fi compromisuri iar copii is ca niste sugative ce reproduc intocmai ce vad acasa.

    In america, ca acolo e buba aparent, nu prea mai exista conceptul asta. Toti, indiferent de sex, alearga dupa success iar o familie cu copii inseamna o piatra de moara. Statisticile spun destul de clar ca inchisorile sunt pline de adulti ce au crescut fara tata sau fara parinti. Adica fara un model clar de a-ti canaliza corect energia. Testosteronul e un hormon mega smecher care te motiveaza, iti da energie si te face sa fii in continua competitie pentru ierarhizare (cu dezavantajul ca mori mai repede…). Daca nu ai vazut cum sa canalizezi energia asta – devii mascul feroce a carui nevoie de a fi mai puternic decat oricine/orice are un loc primordial.

    Raspunsul e simplu, trebuie sa intelegem odata, ca societate, ca baieteii nu-s ca fetitele. Ei au nevoie de miscare si competitie in procesul de educare, in felul asta canalizezi corect agresivitatea si ii educi cum sa o controleze.

    * pt cine intreaba: ideile sunt preluate de undeva de pe net (stiu sigur ca o parte sunt de la peterson) si o carte…doua.

    00
    • Agresivitatea în sine nu e rea, depinde spre ce o îndrepți. Dacă o folosești ca să abuzezi cei inferiori ție, nu e bună. Dacă o folosești să aperi pe cei ce nu pot să se apere, e bună.

      Din păcate e doar o altă idee bună la origine, dar care a degenerat și acuma orice prostie e încadrată imediat la toxic masculinity și e folosită de diverși dubioși ca să-și avanseze ideile sau ca o scuză pentru eșecurile lor personale.

      Ca și faza cu ‘patriarchy’, era adevărată mai demult, erau profesii și locuri unde ca femeie era efectiv interzis. Gen să votezi, să ai acces la funcții politice, să ai acces la educație, etc. Corect. Dar azi termenul e folosit de diverse dubioase pentru a avansa în carieră pe nemeritate făcând scandal, sau își justifică eșecuri personale, pentru că vezi doamne, patriarhia e de vină dacă nu-s în stare să tocesc să devin ingineră și să am acces la job-uri mai bine plătite.

      Era o pastilă ce-o zicea Jordan Peterson și are un mare adevăr subtil în ea: If you’re not dangerous, you’re useless.

      00
    • caut și eu noduri în papură și purici în brânză: ”patriarhatul” nu ”patriarhia”. ultima are treabă cu popii. :)

      00
    • @A corect, n-am observat :))

      O să mă pomenesc contactat de patriarhie pentru defăimare :))

      00
    • NOU
      #70

      Problema e cand intervine conceptul ca ea nu poate fi prin definitie vinovata si can piatra de moara trebuie carat de el si ea e in pozitia sa-si aleaga doar lucrurile placute. Cam de asta s-au plictisit barbatii si nu mai doresc sa participe la jocul masluit.

      00
  29. Eu sunt de acord. Sa facem o societate tip stup. Femeile sa munceasca, barbatii sa ciocaneasca.

    00
  30. „Și asta o știe orice femeie măritată cu un mototol”

    Unpopular opinion: daca ar ști-o doar pentru ea, ar fi ceva. Dar cum și-o cauta fix genul asta care se satura de mototoli.. O perioada merge și lasă mult de la ea, dar și când obosește, atunci sa te ții. Chestia e ca acest concept, de mototol, se traduce în minte unei femei prin multe alte lucruri: ani pierduți, tras de el, ocazii pierdute și, în general, frustrare. Doar de-o scânteie are nevoie.

    Nu propovăduiesc mitocănia, sunt departe de a fi unul, dar concept/neconcept femeile se satura la un moment dat și de glezne goale și de frecat menta aiurea.

    Nu e nevoie de contraexemple, știu ce vorbesc, merci frumos.

    00
    • NOU
      #74

      Il tine pe mototul pana e util. Cand ratele sunt platite, sut in cur si urmatorul la rand.

      00
  31. Prostiile vad ca ne urmaresc ciclic. Nu prea vad sa apara prostii noi, tot alea vechi se repeta daca esti deja pe la mijlocul vietii, incep sa se reia mizeriile. BLM, tot la 20-30 de ani ies negrii sa fure si sa sparga magazine si prostii se pun pe aplaudat ca focile si pe aratat cu degetul. Acum se reia toxic masculinity si colateralele: bullying-ul, patriarhatul, sexismul. Iarasi apare o turma de prosti ce arata cu degetul spre broasca ca de ce e broasca, sarpele de ce e sarpe, natura umana de ce e natura umana. Lucrurile nu se pot schimba, suntem ceea ce suntem.

    00
  32. Totusi de ce se vrea crearea acestui unisex universal? E de ajuns sa intri pe zara, bershka, hm si altele de genul si sa vezi modele de la barbati. Aia nu’s barbati, toti arata ca niste ghei pensati proaspat, imaginea prostului din curtea scolii de altadata. Ba da un brat facut, un abdomen ceva nu mai e la moda? Ca noi am scapat, dar generatia noua ce vede in magazinele astea moda suprema, o copie si dupa ajungem sa vedem numai pussyes everywhere. De ce?

    00
    • Man, beleaua e ca pensatii aia „marcheaza”, deci sunt doamne care se uita la ei si isi zic „bah ce misto e asta cu pieptul ala epilat, cu gleznele alea la vedere si mai ales barba aia de popa ortodox”. Nu sunt frustrat, doar ca mi s-a luat sa vad copii la indigo in stilul asta prin toate corporatiile. Zici ca a devenit o uniforma: barba lunga pana la piept, coc de samurai si tatuaje cat mai multe, nu conteaza semnificatia tot ce conteaza e sa se vada ca ai avut banii de spart aiurea.

      00
  33. S-a terminat Covidu’, de asta s-a întors populația la vechile prostii tip Gilette?
    La #toxiccacat există si #mgtow

    Men Going Their Own Way (MGTOW /ˈmɪɡtaʊ/) is an anti-feminist, mostly online community advocating for men to separate themselves from a society which they see as harmful to men, and particularly to eschew marriage and cohabitation.

    00
  34. Ai ales să abordezi conceptul ăsta din unghiul cuplului și ai ajuns la niște concluzii bizare. Masculinitate nu e egal masculinitate toxică și contrar altor opinii eu una nu vreau bărbați pizdificați. Dar vezi tu…până și acest termen dăunează.

    Masculinitatea asta toxică face rău nu atât femeilor cât tocmai băieților. Învățați de mici să nu comunice, să nu își arate sentimentele și să nu plângă…că sunt fetițe, le rămâne un singur mod de exprimare…căci trebuie să se exprime cumva.
    Unii sunt învățați să renunțe la pasiuni că nu sunt de băieți sau mai rău…sunt ridiculizați pentru ele. Comparații cu gay sau femei sunt omniprezente în “cultura” asta.
    În adolescență “tovarășii” și “arată bă că ești bărbat” fac mai mult rău decât bine și frica de a fi “luat la mișto de băieți” poate face un adolescent să facă lucruri cu care în sinea lui nu e de acord.
    Cultura lui “prostu ăla n-a futut” a dus la începerea sexului fără minima pregătire.
    Duce la ridiculizatea abuzurilor sexuale asupra băieților de către femei (sunt cazuri mai rare dar există).
    Toate astea până la bac naiba…după aceea totul mocnește și cercul se reia.
    Toate astea fac rău tuturor dar băieții suferă mai mult din cauza masculinității toxice de-a lungul vieții.

    00
    • Ah și uitai să vă zic. Are Carlin un monolog despre asta. Before it was cool. Îi zice The Male Disease cred.

      00
    • @Marce, ai dreptate doar parțial. Băieții sunt pregătiți oarecum în toate culturile pentru maturitate. Chestia cu “nu plânge” mi se pare fair deoarece, că vreți sau nu, multe femei încă concep că bărbatul e capul familiei sau se folosesc de feminism doar în avantajul lor (nu din pură năzuință spre egalitate), iar într-o familie ce o să facă cand vin facturile sau probleme mai greu de gestionat? Bărbatul a fost învățat să nu plângă și să-și asume sarcina de a duce totul până la capăt, iar feminista ipocrită își arată fața “Ce faci? Rezolvă problema”. Eu cred că în familiile mai cu cap problema egalității de sex nu se pune, ci mai degrabă a echitații: ok, tu esti singurul care aduce venit în casa și repară cele stricate? Atunci eu o să fac de mâncare, o să spăl și o să fac curat. Tu câștigi mai mult decât mine, iar eu mai puțin și am mai mult timp liber? O să încerc pe cât posibil să-ti usurez treburile casnice. Amândoi câștigam la fel? Treburile casnice se împart! Cu protecția fizică a bărbatului și cea financiară e mai complicat. În țările mai puțin dezvoltate, ca România, orice tip de protecție e mai mult asigurată de bărbat, mai ales cea fizică. Și ne stă în fire ca ființe să cedăm în fața celui care ne asigură protecție și siguranță și să socotim că cel care dețin puterea trebuie să dețină și controlul. Nu zic că e corect sau greșit, dar nici în extreme să cădem: adică patriarhat agresiv sau feminism agresiv.

      00
    • Marian tu tot la relația de cuplu și căsătorie și ea spală vase dacă eu aduc banii și alte asemenea dude ai ajuns.
      Eu vorbeam de individ și de cum e el în interiorul lui, cu ce angoase se confruntă din cauza perpetuării unor modele, ce frustrări și neîmpliniri are, ce aduce mai departe în lume. Chit că e sau nu combinat cu cineva.

      00
    • @Marce, cred ca ai exagerat cu descrierea ta. Da, societatea inca mai are stereotipuri privind masculinitatea si „fii, ba, barbat”, dar nu intr-atat de extreme pe cat crezi. Am vazut barbati care fac balet, barbati care se ocupa de chestiuni acceptate social ca fiind pentru femei. Tu ai vorbit de presiunea din partea grupului de a face lucruri cu care constiinta ta nu e de acord, asta nu e oare presiunea anturajului? Pur si simplu grupurile sunt construite pe criteriul intereselor comune. Daca tie ca baiat iti plac machiajele nu te astepta ca un grup de baieti pasionati de sport si masini sa te accepte. Eu nu le-as numi modele in masura in care un individ e liber sa aleaga un grup. In privinta ridiculizarii abuzurilor asupra barbatilor de femei, ai dreptate partial. Barbat sau femeie, ar trebui sa te opui abuzurilor, cu atat mai mult daca ai forta necesara s-o faci si nu ar trebui sa te feresti sa te opui din cauze psihologice, fiindca, fara corectitudine politica, esti las. Evident ca exista si barbati care chiar sunt fizic sub agresorul de sex feminin. Aici ai dreptate. Si nu stiu ce pondere are tovarasii in „prostul ala n-a futut”, cat dorinta sexuala corespunzatoare varstei.

      00
    • @Marian, presiunea ”prostul/proasta n-a futut” există rău tare în rândul adolescenților. valabil pt ambele sexe. și, de obicei, o fată ajunge să se fută deși nu vrea, iar un băiat poate ajunge să forțeze o fată deși nu vrea să o forțeze (poate vrea să facă sex din cauza furtunii hormonale, dar poate n-ar forța nota dacă ar fi lăsat în boii lui, în ciuda acestei furtuni). și așa se fute viitorul emoțional a o grămadă de oameni.
      și wtf, faptul că unei persoane (bărbat, femeie, anything in between :) ) îi plac machiajele, sau baletul, sau gătitul sau o altă chestie considerată dpdv social mai mult pt femei exclude automat faptul că i-ar putea place sportul (și vorbesc de un sport foarte fizic, aproape violent)?! de când până când?
      există o grămadă de femei care practică sporturi de echipă, durișoare (la dracu! sunt și femei care practică boxul, halterele, hocheiul și alte drăcii dure), care la o petrecere vor fi gătite, aranjate și pavoazate. de ce unui bărbat nu-i pot plăcea machiajele și în același timp un sport mai dur?!

      00
    • @A, ok, deci nu e o problema legată de stereotipurile privind masculinitatea, ci o problemă privind etichetele sociale absurde. Cu asta pot fi de acord. Deși nu cred că presiunea de care vorbești e atât de puternică, ci mai mult faptul că acei adolescenți nu au parte de educație sexuală, anturajul fiind singura sursă de informare, uneori toxică. Personal, știu femei care fac sporturi de contact și se machiază(însă sunt foarte pasionate de obiceiurile băieților, chiar petrecând mai mult timp in cercul lor de interese), dar băieții care sunt atrași de machiaje și obiceiuri mai delicate sunt mai puțin predilecți în a practica și sporturi dure. Acum nu încerc să polarizez. Băieții au trăiri afective puternice și societatea le inhibă, dar băieții sunt și mai agresivi și puțin mai reci emoționale față de fete.

      00
  35. „Masina are un singur volan” – Confutzius

    00
  36. Masculinitatea toxică e pornită din feminismul toxic și a devenit cumva descrierea implicită a oricărui bărbat care încă nu-și cară coaiele în poșetă. Aștept cu interes vremurile în care bărbații și femeile vor redeveni ceea ce le-a fost menit dintotdeauna: o echipă de doi oameni diferiți care se completează reciproc, într-o colaborare pentru tot restul vieții. Probabil că sînt demodat/anacronic.

    00
  37. Stiu femei măritate cu mototoli care sunt foarte fericite ca au frâiele complete în casa și decid de capul lor. Pe de alta parte, dacă le întrebi când s-au simțit și ele misto în cuplu ultima data, schimba subiectul, ca n-au ce spune.
    E OK sa fie bărbatul bărbat și sa bata cuie, sa aibă inițiativă, insa știu și o gramada de mototoale care nu știu sa plătească întreținerea fiindcă el se ocupa.
    De aia e bun echilibrul, fără sa tai aripile nevestii și în același timp coaiele bărbatului.

    00
  38. @Zoso, am si eu rugamintea sa incercati sa faceti o mica verificare audio/video inainte de a filma Orice Altceva Podcast sa vedeti daca e totul in regula. Pe partea audio mai ales au fost probleme si in episodul 3 si e pacat ca e chiar interesant. Sper sa nu te superi. Mersi.

    00
  39. Ce pula mea are dacă folosim”masculinitate toxică” în locul expresiei în engleză? Ne căcăm pe noi iar că e urâtă româna și nu sună bine? Păi dacă e urâtă româna du-te în pula mea în altă parte. Asta nu e doar pentru Vali, e pentru toți romglezii, adică cocalarii care se cred culți. Atât de culți că nu-și cunosc cuvintele în propria limbă și folosesc ce aud un engleză că le e mai ușor. Păi dacă erai așa deștept pe cum te crezi romglezule folosește în pula mea cuvântul în română.

    00
    • asa ziceau si dacii de romani, probabil.

      00
    • * de daco-romani, mai bine zis :)

      00
    • Andu, e folosita expresia in engleza ca sa sublinieze ca e idee straina.
      Cei care sunt pro fac asta ca sa dea greutate ideii, ca vezi domne e de la mintile luminate din afara.
      Iar cei contra vor sa arate ca ideea e repetata papagaliceste de primii fara sa fie gandita si ajustata la situatia si cultura locala.

      00
    • Te-ai focusat mult pe răspunsul ăsta?

      00
    • Răspunsul era pentru cei cu Dacii, nu pentru Cosmin.

      Ceea ce voiam eu să subliniez îngroșat este că adaptăm prea multe cuvinte de afară deși avem traducere și în română. Pe lângă faptul că nu ne folosim limba și cuvântul din română este înlocuit cu cel din engleză pentru că nu e loc în căpuț pentru amândouă, mai bă dăm și deștepți că ce tari suntem noi că folosim romgleza. Mai ales ăia de lucrează în nordul capitalei se cred așa deștepți dar ei stau în am mocirla din sud.

      00
  40. toate drogatele, toate neftutele, toti labarii isi dau cu parerea despre astfel de lucruri pe fb si sa fiu al naibii ca’s tare multi pe fb … si uite asa renunta lumea la fb din cauza unei minoritati zgomotoase.

    00
  41. „Razi tu razi Harap-Alb, dar parca nu e rasul tau.”

    Barbat?!
    Pagina 2, definitii: gender, oppression, privilege
    https://www.apa.org/about/policy/boys-men-practice-guidelines.pdf
    „GUIDELINE 1Psychologists strive to recognize that masculinities are constructed based on social, cultural, and contextual norms.” Ignoram biologia sau cel putin ne straduim. Cum suna: „Strive”

    Femeie?!
    Pagina 30, definitii: intersecting identities
    https://www.apa.org/about/policy/psychological-practice-girls-women.pdf
    „GUIDELINE 1Psychologists recognize girls’ and women’s strengths and resilience and work to honor and cultivate these.” „Recognize” GRRRRL power.

    Intr-o nota mai serioasa: Danila Prepeleac cunoscut si ca „Tatal lor” este exemplu clar de toxic masculinity.

    00
    • Asta este una dintre cele mai nocive mișcări posibile – să ceri psihoterapeuților americani să facă o astfel de mizerie.

      Efectiv este un atac major la ideea de identitate masculină prin intermediul celor care sunt investiți cu autoritate și care lucrează direct cu mintea umană.

      00
    • @Cato e ok, atat timp cat stim ca astea sunt regurile. Conceptul asta de care vorbeste gazda a ajuns deja aici si nu se manifesta „la cocalarii agresivi care se iau de femei, la bărbații care nu acceptă părerile soțiilor și faze de genul ăsta” si a luat forma de nebagare de seama sau in seama:
      – Salile de conferinta au ziduri transparente?
      – La sedinta de one-on-one mai apare si altcineva, e cu usa deschisa sau in open-space?
      – Colegii altadata saritori sunt prinsi in mailuri, proiecte, sedinte…
      – Sa aduc vorba de mentoring?! Mort, ingropat, ii facem de 40 de zile.
      Masculinitate toxica vor tipa Mama Zmeilor si Muma Padurii parjolind twitterul si otravind internetul, in timp ce celelalte Cosanzene vor privi la Luceferi si la oglinda.
      Fata mosului cea cuminte nu e in povestea asta, are treaba fata. Casa, copii, cariera.
      Stan-NePatitul nostru ce o sa faca?! Casa, copii, cariera, nu e problema lui.
      Pentru restul cazurilor: Mike Pence rule.

      00
  42. NOU
    #101

    Masculinitatea ca masculinitatea, dar fara familia „nucleara” se alege praful. Dupa cum ne-o demonstreaza istoria si prezentul.

    „First of all, he dismissed seven well-known Professors and replaced them with unknown Communists. Then he revised the entire curricu1um and abolished the faculties oflaw and theology. High-schools were also nationalized, the majority of which was owned and run by Catholic orders. Now, commissars were appointed to supervise them and see to it that school-children’s minds were also being „revolutionalized.” Texts unfavorable to the regime were ousted even though new texts were not forthcoming, and education naturally, became somewhat haphazard and perverse. Speciallectures were organized in schools and Iiterature printed and distributed to „instruct” children about free Iove, about the nature of sexual intercourse, about the archaic nature of the bour-geois family codes, about the outdatedness of monogamy, and the irrelevance of religion, which deprives man of all pleasure.1 Children, urged thus to reject and deride paternal authority and the authority of the Church, and to ignore precepts of morality, easily and sponta-neously turned into delinquents with whom only the police could cope.
    The excesses Lukacs’ policies permitted here, their damaging impact upon the youngsters,-always barbarians before pruned into civilization – were so great that even Jozsef Pogany, the notorious Commissar of the Interior, ordered immediate seizure ofliterature aimed at children and demanded stoppage of destructive lectures. 2 Perhaps this was a decision based on Lenin’s and Hitler’s insight that priests should not entirely be expended: they are the least expensive and quite effective policemen.
    This call to rebellion addressed to children was matched by a call to rebellion addressed to Hungarian women. Among the numerous curious pamphlets published under Lukacs’ auspices in the Commissa-riat ofEducation and Culture, one is singularly interesting, if not typical of Lukacs’ cultural endeavours. Written by Zsofia Denes, it deals with „The Woman in the Communist Social System,”3 and approaches bourgeois society from the female’s standpoint. Zsofia claimed that in bourgeois society the mistreatment of women was shocking. Bourgeois society is really „the social system of possessive mal es.” Zsofia reiterates :
    „The bourgeois social order in all its laws favors the possessive male against the female”

    – Georg Lukács’ Marxism Alienation, Dialectics, Revolution: A Study in Utopia
    By Victor Zitta

    00
  43. Atata timp cat nu definesti „toxic masculinity” toti iti vor spune parerea despre ceea ce cred ei ca vorbesti tu.

    Si doar in SUA circula vreo 3, 4 definitii depinde ce grup ce minori emotionali intrebi. Si inca vreo 2 depinde ce tip de feministe intrebi. La noi cred ca toti avem definitia noastra proprie… Eventual ceva copiat de pe reddit sau Breitbart..

    E simplu… Daca traduci mot-a-mot masculinitatea toxica e o problema ca altfel n-am denumi-o asa.. Este? Deci intrebarea corecta e ce definim ca fiind masculinitatea toxica. Ca sa spui c-ar fi buna e contrar logicii si creierul uman nu ar fi alaturat niciodata un asa grup de cuvinte ca exemplu pozitiv de unul singur. Deci daca tu crezi ca „masculinitatea toxica” e buna ti-a fost implantata ideea in cap.

    P.S. Uite un exemplu de masculinitate toxica: Intr-o tara ca Romania unde zilnic apar zeci de cazuri noi de abuz in familie de cate ori apare una batuta la TV o gasca de barbati spun „dar cand barbatul primeste ia bataie de ce nu strigam?”. Intr-o tara in care femeile si copilasii sunt efectiv maltratati fizic si psihic, unde nu ne bagam in treaba vecinului ce-si educa rupt de beat copilul de 5 ani cu femeia lata langa… Si cazurile astea nu sunt singulare… cam 1 din 10/20 de familii are problema asta.. Eii, in tara aia problema unora e ce facem cu aia 2 barbati anuali ce chiar si-au luat o bataie zdravana de la sotie.
    Desigur ca o gramada de capete limpede gandesc ca femeia care-i sub barbat e proasta ce sta sa incaseze. Aia 2 barbati aparent n-au sansa asta.

    00
  44. Interese mari la mijloc

    00
  45. Plecam de la premisa: o Femela si un Mascul fac și își fac unul altuia chestii.

    Acele chestii sunt izvorate din procesarea intr-un context a knowledgeului asimilat prin observarea a ceea ce o alta F si un alt M au facut si și-au făcut while ago intr-un context social, economic, politic, cultural etc outdated.

    Si fiecare stie ce si cum ar trebui celalalt sa faca diferit ca sa fie bine si sa nu fie rau.

    1. Daca premisa e gresita?
    2. Ce e dragostea: sentiment sau alegere?

    00
  46. masculinitate toxica înseamnă să spui că bărbatul e capul limpede, ceea ce înseamnă implicit ca femeia e proasta și ar trebui să-și vadă de treburile ei:gătit, spălat, crescut copii. Nu vrea nimeni o molesire a bărbatului, asta e doar scuza celor care vor ca lucrurile sa fie ca în trecut, când știm bine ce drepturi aveau femeile.

    00
    • Opusul capului limpede nu e prostia, care oricum e foarte subiectiva. Poti sa zici ca si el e prost pentru ca toata ziua munceste ca un bou.

      00
    • NOU
      #110

      Masculinitatea toxica nu inseamna nimic. E un psycho-sociological technobabble, care e acceptat si perpetuat pentru ca oamenii sunt, in general, predispusi sa accepte lucruri care par a avea sens.

      In realitate, m.t. pica si la validity si la reliability si nu e cu nimic mai breaza decat teoria lombrosiana.

      00
    • Uneori, bărbatul este capul limpede.

      Alteori, femeia e capul limpede.

      Acum, trebuie să te întrebi dacă stereotipiile respective au fost impuse cu forța sau sunt efectul unor constatări.

      Bine, asta trebuie să te întrebi în cazul oricărei stereotipii.

      00
    • si eu care credeam ca „cap limpede” e doar unul…

      00
  47. toxic masculinity la noi se cheama cocalarism, meltenism si bombardierism

    00
  48. Asta o să țină până află feministele că lumea s-ar putea schimba în defavoarea lor:
    #1) 50-50% șanse ca el să câștige custodia copiilor
    #2) 50-50% șanse ca ea să plătească pensie alimentară (interesant concept, nu?)

    Faze de genul ăsta țin până pică cine nu trebuie în plasă, apoi promotorii uită subit de idee

    A se vedea ce s-a ales de #Metoo când a picat în plasă Joe Bidon… believe all woman, but not that woman

    00
  49. NOU
    #115

    Am mai multe prietene feministe. Unele sunt okay și îndeamnă la egalitate și rațiune, altele văd discriminări și conspirații peste tot iar motto-ul lor declarat (după 2-3 beri) e „bărbații sunt degeaba”. Coincidență sau nu, cele din a 2-a categorie au peste 30 de ani, nu au reușit să aibă un job mai lung de 6 luni și caută mereu scuze pentru a se sustrage din a intra în câmpul muncii.

    00
  50. Exemplu de „toxic masculinity”: Vezi o fata pe care nu o cunosti in parc si te duci sa o saruti pe gura. Caz recent – Man Kisses Complete Stranger On Live TV During Covid19 – https://www.youtube.com/watch?v=rDCI_rY1WzM
    Daca individul era urat, acum era la puscarie, dat ca exemplu de toxic masculinity. It’s not toxic if he’s hot!

    00
  51. In primul rand produsele de la firma cu pricina au fost eliminat din lista de cumpărături, a mea a familiei, a prietenilor. Pe lang mesajul evident al reclamei urmăriți rolul pe care îl joacă în ea bărbații albi și cum sunt ei expuși fata de cei de alte etnii in timp ce la americani statisticile spun altceva.
    Părerea mea e că există oameni toxici
    Oameni care încearcă să exploateze relațiile și „înțelegerile” pe care oamenii le-au creat între ei de-a lungul timpului.
    Tot de-a lungul timpului anumite trăsături au fost preferate in favoarea altora și omenirea nu a ajuns unde e cu bărbați care culegeau panseluțe in jurul focului.

    00
  52. NOU
    #118

    Corect. Daca barbatul bate un cui in perete si are pretentia sa fac si eu o ciorba, mi se pare absolut de bun simt.

    Este cu totul alta poveste sa spuna: ‘Ah, ti-a convenit cand am batut cuiul in perete, dar nu-ti place sa-ti dau una dupa ceafa/sa cheltuim toti banii cum vreau eu/sa facem cum spun eu/’. Inlocuiti aici cu orice vi se pare ‘toxic’. Ca despre asta vorbim, nu?
    Foarte multi barbati isi ascund abuzurile spunand ca daca vrei cuiul in perete, trebuie sa accepti tot ce vine la pachet, iar daca nu accepti, esti ipocrita. Accept lucrurile de bun simt, nu abuzurile. Functioneaza si reciproca, e ca si cum as spune eu: ‘Ti-a placut ciorba, dar nu-ti place cand fac scandal fara motiv/te umilesc in fata prietenilor’ etc.

    00
  53. masculinitatea toxica nu e numai despre agresivitate sau hartuire sexuala.
    este si despre incapacitatea barbatilor de a-si accepta emotiile si suferintele psihice si despre incapacitatea lor de a cere ajutor cand au nevoie.
    „Barbatii nu plang” este tot masculinitate toxica.

    Nu plang dar beau sau se arunca in alte comportamente auto-distructive.

    Masculinitatea toxica merge mana in mana cu masculinitatea fragila – aia cand ai nevoie sa zici ca femeile sunt proaste / curve etc doar ca sa te simti acceptat de ceilalti baietei din grupul tau de masculi toxici.

    00
    • Nu există masculinitate toxică, există comportamente toxice.

      De exemplu, manifestarea agresivității poate fi un astfel de comportament.

      Bărbații și-o manifestă mai ales fizic pentru că le permite constituția fizică.

      Femeile și-o manifestă mai ales verbal pentru din cauza aceleiași constituții fizice.

      În rest, emoțiile pot fi exprimate în fel și chip. Nu e obligatoriu să plângi când suferi. Uneori poate fi util, alteori poate să fie inutil. Depinde de motiv.

      Orice formă de adicție poate avea legătură cu reprimarea unor emoții, de la alcoolism la disperarea după cumpărături.

      Femeile au o predispoziție mai mare pentru stări depresive. De altfel, un număr mai mare de femei au tentative de sinucidere și un număr mai mare de bărbați mor prin sinucidere.

      Asta pentru că bărbații fac lucrurile acestea mai violent – se aruncă de pe clădiri, folosesc arme de foc etc. Femeile folosesc mai ales medicamente, fapt care le oferă unora șansa de-a fi salvate.

      În fine, există o problemă reală legată de ceea ce se întâmplă cu copii care sunt crescuți de mame singure apropo de comportamente toxice.

      00
    • Masculinitatea asta toxica sau nu e cam innascuta. S-au facut experimente cu bebelusi asezati la o oarece distanta de mama cu un perete transparent intre ei. Bebelusele s-au pus in fundulet si au inceput sa urle din toti rarunchii ca nu e ma-sa langa ea. Bebelusii baieti au inceput sa se tarasca catre mame, incercand sa ocoleasca sau chiar sa escaladeze peretele ca doar nu ii opreste pe ei un kkt de plastic.
      Acelasi lucru e vizibil si la adulti, femeile au o tendinta mai pronuntata de a-si plange de mila asteptand sa fie ajutate pe cand barbatii cauta cu disperare o rezolvare chiar daca nu e intotdeauna cazul.
      Genul asta de comportament e vizibil si in relatiile intre sexe, vezi tipe care se pisicesc ca sa dea impresia ca-s asa de neajutorate mai ca se sparg. Si in barbatii care le vad se trezeste instinctul protector si le fac toate poftele.

      00
    • atentie ca nu a zis nimeni ca trebuie neaparat sa plangi cand ai o suferinta, aici e vorba despre faptul ca baietilor le este practic interzis sa planga, daca aleg sa isi exprime suferinta prin plans – e cu totul altceva.

      cand tu esti barbat si iti inveti baiatul ca numai fetele plang, cum nu e aia masculinitate toxica?
      tine fix de masculinitate, ca nu ii spui acelasi lucru si fetei (tu esti primul model de masculinitate pentru baiatul tau).
      si esti primul model de masculinitate si pentru fata ta, deci cum o tratezi pe maica-sa asa va crede ea ca barbatii trebuie sau ca e ok sa trateze femeile.

      ref la mijloacele de suicid, nu stiu despre ce arme de foc vorbesti, aia o fi valabil in US dar in rest nu e valabil ca nu e liber la arme. In restul lumii, cea mai frecventa metoda de suicid este supradoza de medicamente si la femei si la barbati.

      i-adevarat ca femeile au mai multe tentative iar barbatii mai multe reusite.
      dar nu e din cauza metodelor folosite; sunt mai multe explicatii, nici una finala.
      una din aceste explicatii este ca depresia e principalul factor de risc la femei pt suicid, in timp ce la barbati mai exista si altele, cum ar fi somajul, pensionarea si singuratatea.

      asta pt ca femeile cand au o problema sunt invatate sa vorbeasca cu alte femei, in timp ce barbatii cand au o problema le e rusine sa mearga la „tovarasi” si de obicei nu merg nici la psiholog.

      pentru ca masculinitate toxica, de aia.

      00
  54. eu nu am nevoie sa mi se ridice cana de pe masa, nu sunt handicapata, pot face multe chestii singura, de la a schimba un bec, la aranja o masa plianta, la a duce o sticla de 5 lit de apa in casa, daca un babat s-a oferit sa le faca m-as simti handicapata , asa cum sunt altele

    crbl e o muiere bariftoare mahalagioaica, el care se bate cu pumnul in piept ca e barbat, o muiere, sa te superi pe o nimica toata e dovada ca are o muiere mahalagioaica in el. de aceea niciodata nu m-au atras barbatii care se bat cu pumnul in piept ca sunt barbati. un bargat e un om care are niste limite si fizice si la inteligenta, mi se pare mai normal uman un barbat care zice ca nu le poate face singur pe toate.

    toata lumea trebuie sa aiba mintea limpede si capul pe umeri, mai ales o femeie, ea intotdeuna a stiut ce ii trebuie in casa si ce facturi tebuie platite, in caz ca nu e o piti mimoza aiurita, daca ai asa ceva langa tine tu esti problema .

    unii oamenii vor muri singuri cu banii langa ei si sau vor schimba 20 de parteneri pana la 70 de ani. astia nu au fost iubiti si nu au iubit niciodata. in lumea mea exista relatii de la 15 ani care acum sunt fericiti casatoriti cu copii se plimba se inteleg, unii nu vor cunoaste niciodata astfel de relatii, pentru ca nu vor cunoaste iubirea neconditionata, ei fac contacte financiare cand intra intr-o relatie cu un om.

    00
  55. NOU
    #124

    Masculinitatea toxica nu inseamna nimic. E un psycho-sociological technobabble, care e acceptat si perpetuat pentru ca oamenii sunt, in general, predispusi sa accepte lucruri care par a avea sens.

    In realitate, m.t. pica si la validity si la reliability si nu e cu nimic mai breaza decat teoria lombrosiana.

    00
  56. de asta zoso e zoso. bine le mai zice

    00
  57. cam ține de ce definiție dai masculinității.nu de alta, dar dacă vorbești de cap limpede, acționat dintr-o bucată, apărat peștera și din astea atunci treabă nu se pupă deloc cu cocalarul Giani care scuipă pe stradă, nu e in stare să aibă o conversație cu o femeie, i se scoală de la doua zambete și primul gest de furie e de două palme aplicate consatencei.

    Poți să le faci pe primele și fără partea a doua.

    00
  58. Potolim barbatii sa nu se mai bata intre ei (razboi), lasam femeile :)

    00
  59. Mai bine „mascul toxic” decat „mascul incel, bolnavicios, la pat de 5 luni”… nu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile