Nu-s parale!

Sistem de ecuatii:

ONU a lansat cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie, în scopul de a strânge 4,4 miliarde de dolari, bani necesari pentru a evita catastrofa umanitară din Afganistan.
Într-un discurs la Geneva, șeful Departamentului pentru Afaceri Umanitare și Ajutor de Urgență al ONU, Martin Griffiths, a spus că acești bani sunt necesari pentru a ajuta în mod direct populația, nu pentru a ajunge la autorități.
„Lansăm un apel de 4,4 miliarde de dolari pentru Afganistan, pentru 2022. Acesta este cel mai mare apel lansat vreodată pentru o singură țară pentru asistență umanitară, a spus Griffiths.

List of countries by military expenditures

Un milion de copii se confruntă acum cu malnutriție acută severă
Întrebat ce s-ar întâmpla în lipsa acestui ajutor, reprezentantul ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un milion de copii se confruntă acum cu pericolul malnutriției acute severe: „Un milion de copii – cifrele sunt atât de greu de înțeles când au această dimensiune – dar un milion de copii riscă să sufere de acest tip de malnutriție, dacă aceste lucruri se întâmplă este șocant.”
„Agențiile umanitare din Afganistan pot funcționa numai dacă există numerar în economie care poate fi folosit pentru a plăti oficiali, salarii, costuri, combustibil și așa mai departe. În primul rând este o problemă umanitară, nu este doar o problemă economică mai mare.”, a spus Filippo Grandi.

 

 

Dimensiunea nevoilor este deja enormă, au subliniat oficialii ONU. Aceștia au mai avertizat că, dacă nu se iau măsuri suficiente pentru a sprijini planurile de răspuns din Afganistan și cele regionale, anul viitor vor solicita 10 miliarde de dolari.
Fără această finanțare, nu va exista viitor, va fi doar suferință, a mai spus Martin Griffiths.

India is paying a staggering $930 million for 6 Apache helicopter gunships, upwards of $150 million for each in a deal that includes missiles, ammunition and the training toys including simulators. Israel paid between $94 and $110 million for each F35A which is a fifth generation multirole combat aircraft. Even with the weapons and training infrastructure, their unit cost won’t reach $150 million. Smells fishy, doesn’t it? Now take this. In 2017, Boeing and US Army signed a $3.4B Contract for 268 AH-64E Apache helicopters at a unit cost of about $13 million per chopper, albeit remanufactured with a few newly built.

etc…

Ridicolă compilație de texte, nu-i așa? Stupide, fără sens…
Așa e. Acum poate ar trebui să afle și ONU, că poate lasă textele astea de cerșit, și merge la o sursă reală de bani, fără a plânge prin media.
Din 2000 de miliarde de dolari, cât cheltuie primii 15 din lista cu înarmarea, 4,4 miliarde ar putea fi eroare statistică. Ca aia cu măslinele din avion*: un încărcător de cartușe mai puțin pe fiecare soldat, ar eradica foamea în Afganistan?

 

 

* un quizz bun, cu variante de răspuns: click aici

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Mai adăugăm o linie în factura de energie electrică, nu ne uităm la bani, numai să fie bine și acolo

    00
  2. pt 2022. si pt 2023 ce facem?
    si ce garantie avem ca talibanii nu aresteaza fondurile astea? sau produsele finite care vor fi donate acolo. nu inteleg cum functioneaza treaba asta.
    se dau banii la niste ong-uri locale sau de duce UN lunar cu avioane si parasuteaza provizii?
    acolo pb e f grava, si nu doar acolo, cred ca si in multe alte tari din africa si cine mai stie pe unde. dar nici nu vad o rezolvare. nu atata timp cat nu sunt la butoane acolo niste oameni responsabili.

    00
    • In fiecare an dam tuturor soldatilor din Lume un incarcator cu cartuse mai putin. Facem asta in fiecare an, si poate se termina cu foamea in Lume.

      Despre talibani, nu stiu. Eu am citit stirea ONU. ONU ce garantie are ca talibanii nu aresteaza fondurile astea?

      00
    • NOU
      #4

      Oamenii care sunt acum la butoane în țările alea sunt ținuți acolo de multe din primele 15 țări din listă. Nu vor fi schimbați de acolo decât atunci când nu vor mai fi utili. Și sunt utili când resursele țărilor ălora ajung la primele 15 din listă, iar populația e ținută în sărăcie pentru că e mai ușor controlabilă. Orice ajutoare ajung acolo vor fi luate de aia de sus si valorificate în folosul lor. ONU nu are pârghii deloc. Latră acum doar doar o mai bagă cineva în seamă. Ai dreptate, rezolvare nu există cât timp cele 5 mari puteri au drept de veto pt orice rezoluție.

      00
    • Cat timp au fost soldatii americani in Afganistan nu a existat criza asta umanitara, nu? Dar toata lumea a urlat ca trebuie sa plece americanii si sa ii lase sa-si administreze singuri tara, sa nu le mai fure „bogatiile”. Acum s-au retras si afganii mor de foame pentru ca aleg sa-si exporte toate alimentele.
      Si noi vrem ca armata americana, aia rai din cauza carora nu puteau afganii sa traiasca bine, sa renunte la o parte din fonduri pentru a le dona unei tari conduse de talibani?

      00
    • @Andrei: Sigur ca au existat ca de asta se trimiteau bani si inainte (mult mai multi). La fel cum erau si omoruri, crime, bombe si cum talibanii controlau tot in afara catorva orase.

      Da’ inainte primeau o gramada de bani ONG-urile de acolo.

      00
  3. degeaba ne dam noi cu parerea, ca nu rezolvam nimic pentru cei in nevoie de peste mari si tari. As dona cu cea mai mare placere( cat imi permit) dar cand urmaresti unde se duc banii aia te enervezi ca esti prost. O stire mai veche dar edificatoare: https://www.propublica.org/article/how-the-red-cross-raised-half-a-billion-dollars-for-haiti-and-built-6-homes

    00
    • Eu am vrut sa donez pentru un ONG autohton foarte vizibil… Am aruncat o privire in rapoartele financiare , doar jumătate din banii primiti erau folosiți efectiv în scopul declarat. Când ai un comitet director ce cheltuie câteva milioane pe an și refuzi sa spui câți membri are și pe ce-i cheltuie efectiv…

      00
    • Cand am aflat ca Wyclef Jean (Fugees) a tocat banii pe mizerii, am pus la fundul sertarului muzica Fugees. :(

      What happened with Wyclef in Haiti?
      PORT-AU-PRINCE, Haiti — In a new memoir, Wyclef Jean, the Haitian-born hip-hop celebrity, claims he endured a “crucifixion” after the Jan. 12, 2010, earthquake when he faced questions about his charity’s financial record and ability to handle what eventually amounted to $16 million in donations.

      00
    • @Sebi 50% cheltuiti este foarte bine. Prin lege, daca nu ma insel, au dreptul „sa consume” pentru functionarea proprie pina la 70-80%. Astia ai tai vad ca sunt mai decenti🙂 Este un business ca oricare altul. Sotia a lucrat aproape 2 ani intr.o agentie UN la Geneva. Bataie de joc de bani ca acolo mai rar gasesti. S.a jurat ca nu mai doneaza un sfant la nici una din agentiile UN.

      00
    • NOU
      #11

      @Sebi: ce-mi place când Sebi de pe internet e atât de laș încât nici nu spune care e respectivul ONG… Dă-i bă-n gât, să-i afle lumea! Așa se mai reduc din practicile astea jegoase.

      00
  4. Tu excluzi un lucru important: cheltuielile militare genereaza locuri de munca, sustin industrii, asa incat nu poti tu maine sa le reduci fara sa ai niste costuri sociale, in general in tarile dezvoltate. Iar asta ca sa nu aducem in discutie componenta strategica, faptul ca unele tari cheltuiesc cu apararea sume importante poate a ajutat la evitarea unor conflicte, care ar avea consecinte mult mai dureroase.
    Eu sunt convins ca ajutoarele vor fi confiscate in mare parte de liderii extremisti si dramuite dupa cum au chef, nu dupa cum vrea ONU, si nu vor ajunge neaparat la cei ce au nevoie.
    Eu incep sa cred ca SUA si-a dat seama ca Afganistanul nu poate fi pacificat cu armate, dar razboiul economic si foametea ar putea sa mai spele niste creiere indoctrinate, si cetatanii afgani isi vor recupera tara din mainile extremistilor religiosi, asta sa, ca le va fi foame, si nu se vor preda ca ultima data. Da, suna cinic, insa cateodata nu e usor sa gasesti masura potrivita.

    00
    • Să ne amintim de Somalia, Mogadiscio. Cum toate ajutoarele erau confiscate de warlords și folosite in interes personal și de clan.

      00
    • In sfarsit cineva care nu scrie Mogadishu. Aleluia.

      00
    • @becaly „cheltuielile militare genereaza locuri de munca, sustin industrii, asa incat nu poti tu maine sa le reduci fara sa ai niste costuri sociale”
      Argumentul asta mie mi se pare foarte prost. Daca se doreste, o parte din industria militara se poate converti in industrie civila: in loc de portavioane se fac nave cargo (si containere, ca tot e criza acum), in loc de avioane de lupta se fac avioane speciale pentru stingerea incendiilor etc.

      00
    • @MihaiC
      Fabulos de incorect. Un santier naval american, care poate face un submarin nuclear, nu va putea face un portcontainer la un pret competitiv pentru piata de portcontainere.
      Decat daca restructureaza si concediaza.
      Adica ajungem inapoi, la prima strofa

      00
    • De fapt e Muqdisho :)

      00
  5. Așa ciudat scrii uneori. Până la urmă…ce vrei să arăți?Că se cheltuie prea mult pe armament în loc să se facă altceva cu banii? Se știe. Iar ONU, la fel ca OMS, vor să lase impresia că lor chiar le pasă.

    00
    • Vreau sa arat ca o institutie ca ONU plange in media, apeleaza la lacrimile publicului, cand ar putea merge la surse de bani. Sunt ONU, in puii mei!
      Putina decenta. Nu te plange civililor, cand ai industrii de mii de miliarde, unde sa bati la usa.
      Buna ziua, SUA, nu vreti sa adaugati un 0,00001% din PIB si pentru eradicarea foametei? Nu sa imbogatim Afganistanul, dar macar hai sa nu le mai luam gutuile, frate! Somalezii, hai sa nu le mai luam fasolea vecinilor etiopieni, sa o dea Somaliei. Nu e mult, puneti o galeata de cartuse mai putin pe fiecare soldat, la exercitiile de tragere.
      Sa-i ia la rand, pe primii 15 din lista, sa mearga la cersit la ei, ca intre oficialitati, nu in media, sa se planga pulimii careia i s-a marit cu 30% pretul la energie.

      Stirile astea nici nu ar trebui sa apara.
      Sau, sa apara asa: Am reusit! Am facut rost de bani! Ce buni sunt SUA si restul, multumim!

      00
    • Adica embargou total pt Somalia si Afganistan, nu mai cumparam nimic de la ei, nu-i mai finantam nu le mai vindem nimic, daca vor sa se bata sa se bata cu bete si cu pietre! E o idee

      00
    • Oare câți bani s-ar aduna daca angajații ONU ar dona din salariul lor sa zicem 10%? Aia cred că au salarii de min. 7-8k $. Cum ar fi să facă acest gest și să nu se mai plângă?

      00
    • partea prosta e ca nu au un plan concret, vor intai banii si apoi mai vad ei cum rezolva, iar o sa apara elon musk sa spuna ca le trimite un miliard dar sa ii arate planul intai, si se vor codi, ca nu-i intereseaza planurile ci ca media sa scrie de ei ca au facut, c-au dres.

      00
  6. Spunea cineva ( ca eu nu am de unde sa stiu) ca in ce priveste „ajutoarele” – aici intra tot,alimente/bani/utilaje/etc – operatiunea este considerata si declarata un succes daca min. 10% ajung la destinatia initiala ( populatie/copii flamanzi/copii bolnavi) . Oficial.
    Cu restul de 90% nu se finanteaza razboaie ,nu,se evapora .

    00
  7. Cred ca problema e pusa gresit. In conditiile in care s-au cheltuit 100 de miliarde pe an timp de 10 ani nu s-au gasit 4 pentru a rezolva probelema asta? Alea 100 de miliarde au fost inghitite de coruptie, la ce foame au acum toti oficialii acolo nici nu or sa le ajunga pe o masea astea 4 de care e nevoie.

    „Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA a cheltuit 864,3 miliarde dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție.

    Însă aceste sume nu conțin și cheltuielile SUA în Pakistan, țară folosită de americani ca bază pentru operațiuni în Afganistan.” – https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/retragerea-sua-din-afganistan-cat-a-costat-cel-mai-lung-razboi-al-americii-1583257

    A se retine partea cu „si reconstructie”.

    00
  8. „O planeta,resurse finite”. Hai sa repetam faza asta pana intelegem ca nu ne putem inmulti la nesfarsit daca nu avem ce pune pe masa. Pur si simplu nu se poate. Ah si stai sa vezi ca un afgan cu burtica plina parca n-ar mai culege gutui pe banii de nimic de la Kaufland. Sau un indian satul n-ar mai face tricouri pt zara. Si atunci cine sa lucreze?

    00
    • Adică, de asta ii ținem în foame acolo (nu noi, caz general, interese politice sa fie foame acolo) pentru produse ieftine? Asta crezi tu ca se întâmplă?

      00
    • @Cristici, nu ii tine nimeni in foame. Se tin singuri in foame pentru ca oficialii aleg sa fure toti banii care exista in loc sa-i foloseasca pentru investitii.
      Si asa cum spune @Simona, daca nu sunt destule resurse, nu ar trebui sa aiba fiecare familie cate 10 copii.

      00
    • Nu. Scopul este să nu mai pună lumea bani la pilonul 2, ci numai la primul, cel de stat. Că a încercat Dragnea să pună mîna pe el și n-a mers.

      00
    • N-ai cum sa nu pui bani la pilonul 2.

      00
    • Oare intersul e al guvernului sau al administratorilor de fond sa implementeze schimbatea asta? Eu as zice ca administratorii au facut lobby puternic in acest sens.

      00
  9. Cred că aici explicația e dată de Dilema Prizonierului – dacă nu fac eu ceva, fac alții.

    India se apără de China. Rușii de propriul popor. Și tot așa.

    „Dacă nu fac eu, fac alții”

    Într-o grădină,
    Lâng-o tulpină,
    Zării o floare, ca o lumină.

    S-o tai, se strică!
    S-o las, mi-e frică
    Că vine altul şi mi-o rădică.
    https://www.versuri.ro/versuri/ienachita-vacarescu-intr-o-gradina-_sn17.html#

    Florile sunt tăiate, că dacă nu le tai, vine altul.

    N-ai încredere în vecini și în societate? Te înarmezi, iei tu, ca să nu ia altul înainte.

    00
  10. Mda, ce sa zic, mi s-a cam luat de facut bine de cand am vorbit acum cativa ani cu o prietena, tocmai se intorsese din Africa (nu imi amintesc din ce tara), unde lucrase voluntar pentru o campanie organizata tot de ONU (prin tot felul de organizatii).

    Cand am intrebat-o de ce s-a intors, mi-a spus scarbita ca din sute de milioane pe care le stransesera pentru proiectul lor (ceva pentru femeile din tara X, printre altele cursuri de educatie sexuala si contraceptie, educatie pentru copii – fetele care nu erau trimise la scoala, etc), marea realizare pe teren era ca le ofereau femeilor un pachet de tampoane si niste brosuri (valoare de maxim 20 de dolari) si gata.

    Asta in timp ce in „US and A” defilau pe la tot felul de dineuri si se batau aia pe spate cati bani au adunat pentru cauza nobila si ce success au avut ei cu proiectul lor.

    Am ales sa fac ce pot eu DIRECT, adica sa vad eu unde se duc banii mei.
    De ex, la bunici in sat sunt 5 copii care au ramas orfani. Sun la un centru dar au nevoie de lucruri. Asa ca donez direct centrului o suma lunar, pentru cheltuieli cu mancare, haine, etc.
    Sau, stiu un copil dintr-o familie cu venituri f mici, copilul are nevoie de un calc. Dus un laptop care m-am asigurat ca functioneaza, petrecut timp cu copilul, invata bazele utilizarii calc.
    Pe cat posibil incerc sa ofer direct unde e nevoie. De exemplu platit (o parte din) factura de curent – o chestie recurenta, care ajuta direct.
    (Pentru cine nu cunoaste, cautati pe net Adrian Asoltanie si povestea lui cu parintele Mihail care se ingrijeste de 400 de copii orfani. Acolo puteti face un bine vizibil imediat. Imaginati-va cata paine mananca 400 de copii in fiecare zi.)

    00
  11. Sa ma scuzatz cu ONU, aia care au ca membri Arabia Saudita si China si Rusia in departamentele care se ocupa cu drepturile omului. Si sa ma scuzatz si cu Afghanistan si lumea a treia in general.

    00
  12. La maimute poti sa le dai si o mie de miliarde ca tot maimute raman. Singura diferenta e ca o sa se inmulteasca si mai abitir (vezi triplarea populatiei in Etiopia si alti fomisti din Africa).
    Singura rezolvare – le dai cateva bombe nucleare si ai rezolvat definitiv problema. In plus dai de lucru si la industria de armament.
    Singurul dezavantaj – nu o sa mai manance Cristici gutui.

    00
  13. Am voie să mă doară în pluă de un popor imbecil, radicalizat, care exportă teroriști pe bandă rulantă?

    00
  14. Da stim, si daca am manca fiecare cate un sandwich mai putin pe saptamana am eradica foamea din lume. Suna bine la Miss World, dar e extrem de nepractic

    00
    • De asta ONU nu trebuie sa trimita catre presa texte din astea, ci sa mearga direct unde au posibilitatea de a „cersi” bani multi de-odata.

      00
  15. Ma crucesc cand citesc unele comentarii.
    Cum poti sa le doresti moartea unor oameni pe care nu-i cunosti si nu ti-au facut nimic?
    Da, guvernele sunt mizerabile, ONG-urile sunt si ele mizerabile, dar cum plm poti sa-i doresti moartea(de foame) unui copil ce acum sta de paza la capre pt o farfurie de terci? Ce vina are ala?
    Ce-i cu voi oameni buni? Voi ati uitat ca si noi am stat in frig si foame in anii 80′ ? Acum ca ne bine, da-i in ma-sa pa toti?

    00
    • Liderii religiosi e mizerabili si tot aia ii valideaza in fonctie pe aia politici.
      Cu aia as incepe si termina eugenia

      00
    • Eu nu le doresc moartea din principiu, dar daca te impuiesti ca iepurii iar apoi plangi ca esti sarac si ca iti mor copii de foame – parca meriti sa fi cel putin sterilizat. Daca ai tari din Africa unde media nasterilor este de 7 copii (si aia musulmani) nu poti sa te plangi de saracie si foamete. Singurii realisti au fost egiptenii, care a spus poporului ca in curand o sa fie foamete daca o mai tin atat de mult cu impuierea – evident fara rezultate.

      00
    • @Alin, exact, niciunul nu s-ar atinge de sterilizare, au cate 4-5, cand mai mult de 2 deja e excess. o sa storc o lacrima cand or sa introduca toate tarile astea bananiere regula de 1-2-child per family cum facuse china

      00
    • Ce este trist e că și dacă îi iei și îi muți pe toți în europa, tot nu vor munci și tot pe ajutoare vor sta. Așa e cultura.

      Mai ales că de la 7-8 copii primești niște bănuți chiar ok, pentru care alții muncesc de le sar capacele.

      Deci problema nu sunt neaparat 100% doar circumstanțele.

      Noi românii suntem exemplu perfect aici. Săraci rupți aici în anii 90-2000, cum au ajuns dincolo, majoritatea (cei care nu se duc pe furat și altele, mă refer la oamenii normali muncitori dar săraci) imediat se ridică și evoluează.

      Ceea ce înseamnă că totuși la noi circumstanțele/sistemul au fost o mare problemă, nu populația în sine neaparat. Sistem care vine din…lăudatul comunism.

      Și e perfect valabil și la polonezi, ucrainieni, chiar și ruși. Odată ajunși în vest sau US, se ridică. La fel și mulți asiatici.

      Ceea ce înseamnă că totuși, sistemul contează.

      00
  16. @Cristici:
    Am vazut de curand niste chestii pe YT cu unu’ Bezmenov (un fel de Pacepa al fostei URSS), printre altele omu’ ruga Vestul sa nu mai trimita bani/ajutoare catre statele din E Europei. Si asta pt ca banii/ajutoarele alea nu ajungeau niciodata la omu’ de rand. Erau impartite totdeauna la barosanii de partid + apropiati.
    La fel si in cazul asta, am citit ca americanii cica au bagat bani grei in Afganistan, pregatire/organizare militara/politie. Cam 20 de ani. Dar cica tot ce venea, era impartit intre ofiterii superiori, nimic nu ajungea la amaratii care intr-adevar se confruntau cu talibanii.
    20 cu cizma ruseasca n-a mers, 20 de ani cu americanii n-a mers, poate ar fi mai bine sa fie lasati vraiste inca vreo 20 de ani, nu? Cine-stie poate se prind toti pana la urma ca talibanii si Islamul100% = SHIT si se rascoala ei-singuri.

    00
  17. O sa ajunga banii la copii asa cum armata afgana a opus rezistenta talibanilor, adica deloc.

    00
  18. sa dea mcburger gratuit, simplu, ar rezolvat problema, nexttttttt

    00
  19. ONU, precum OMS, e doar o altă târfă perversă. Nu cere bani de la Bill Gates, Bezos sau Musk, cere de la pulime. 🤬🤬🤬
    ONU sugi pula!

    00
  20. Aproape 70% din bugetul militar american e dat pe salarii, cazare+mancare si pe asigurarile de sanatate militare.
    Salariile+cazare+mancare a soldatilor din bazele straine sunt practic subventii americane catre acele tari. Au fost mitinguri impotriva plecarii americanilor din Germania, cand au mutat aia bazele in Polonia si Romania.
    Din restul de 30% o mare parte sunt iar subventii de la bugetul federal la bugetele statelor unde au contractorii fabricile: noi cumparam de la contractori, aia platesc localnici si taxe locale care merg la bugetul statului in cauza.

    Modelul asta e are multe avantaje :
    – 2-4 milioane de oameni au ocupatie, si eventual pot fi implicati in zone de conflict
    – US da impresia unei forte militare enorme
    – politica externa a US este foarte stabila pentru ca Senatul si Congresul pot fi oricand santajati de Armata si MilitaryIndustrialComplex sa urmeze doctrina US.
    – forteaza adversarii (si uneori unii „aliati”, precum Arabia Saudita) spre cheltuieli militare extreme ce ii slabesc economic.

    00
  21. Sunt om rau daca ma doare in penis de ce se intampla in Afganistan?

    Oricum am facut ce trebuie si am dat un like.

    00
  22. Banii de pe heroină unde se duc? Afganistanul e primul exportator de heroină din lume. Ce vina am eu ca au probleme de corupție? Avem și noi

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile