paradoxul educaţiei romanesti

Singura vinovată de corupţie/mită în bacul de anul acesta e directoarea unui liceu particular. Acolo e şi singurul liceu unde s-a copiat, cel mai probabil.

Vedeţi, de asta nu avem noi o imagine bună, toata ţara trage să avem producţii record la hectar, şi vine o amărâtă din Sighetu Marmaţiei să fraudeze ea bacul! Abia aştept să se termine ancheta! Să se descopere legăturile dintre Sighetu Marmatiei şi faptul că 24%din elevii români nu înţeleg ce citesc! Tot vina ei e! Ştiu eu!

Întâi a fost Ceauşescu, care a ascuns datele şi a forţat românul să devină inginer. Apoi miniştrii dezastruoşi de la Educaţie (Petrescu, Marga…)(apropo, am intrat pe guv.ro şi pe edu.ro, în încercarea de a afla componenţa cabinetelor anterioare, şi nu există nici o informaţie în acest sens. probabil se lucrează, va costa 1 milion € ca să apară pe site. la fel şi pe siteul primăriei Bucureşti, nu există primar înaintea lui Băsescu), acum e a directoarei de liceu! Bravos naţiune!

Cine să vrea să recunoască naţiunea de analfabeţi? Hai, se simte cineva?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Incompetenţa e o chestie instituţionalizată în România. E un adevărat sistem cancerigen care ne afectează tuturor viaţa. De pe băncile şcolilor ies de ani de zile analfabeţi, licenţiaţi în neştiinţă, parafaţi de Ministerul Educaţiunii. Apoi ne mirăm de ce suntem codaşi în mai toate domeniile? Păi cine dracu să facă educaţie? Cine să facă cercetare? Cine să-şi facă treaba corect când justiţia nu există? Cei buni pleacă. N-au nicio şansă aici (sau cel puţin, au mai multe şanse dincolo).

    Zi de zi, poporul român parodiază sistemul democratic şi capitalist din Europa. Asta e, plm. Extraveral, trece.

    00
  2. Eu zic ca e o caracteristica (,) culturala, asta cu semi-analfabetismul. Vezi la „pitzipoanca” galerie de fiinte umane pregatite doar pentru vanzare cui are bani si se ofera sa le intretina pe termen nelimitat; astfel de oameni nu au nevoie de carte ci eventual doar de acces la „sala” si la „coafor”. Si de cluburi de fite, de plasme pe care sa vada telenovela favorita…

    00
  3. E absolut normal ceea ce se intampla in tara cu tinerii sub 16-17 ani. Pai daca un copil de clasa a 5-a prefera sa sune pe colegul lui de la etajul 2 decat sa mearga pana acolo.

    In plus, mai sunt discutiile pe messenger, care daca s-ar desfasura in mod gramatical ar fi un castig, dar expresii cu „ji”, „tz”, „sh” distrug si mai mult vocabularul si asa limitat al tinerilor de astazi.

    00
  4. Daca romanii astia e prosti ce sa le faci :|

    00
  5. Cand se intampla cate un rahat, se trage la sorti vinovatul. :)

    00
  6. Apropo de linkul din EVZ, scriam si eu la un moment dat de reading-ul comprehension-ul elevilor romani, si de faptul ca SCADE de la testare FISA la testare FISA. Pana si Bulgaria ne-a intrecut…
    E absolut crunt ce se intampla in invatamant, pur si simplu ne futem viitorul. Si nu sunt de acord cu ceilalti commentatori, ca ar fi vina elevilor; la 16 ani sunt inca copiii. E vina societatii (parinti, profesori, scoala in general).
    G.

    00
  7. Geo, am fost acolo, în școală. Salarii mici, colegi (profesori) slab pregătiți, îi durea în bască. De ceea ce făceau și ceea ce predau.
    Iar pe copii îi durea în bască de basca primilor…
    Ca profesor, oricât de bun ai fi, nu prea ai ce face. Te duci într-o clasă de copii dezinteresați și îți dai seama că te lupți cu morile de vânt. Și nu poți pretinde că îi lași pe toți corijenți, pentru că ar fi chiar o aberație.
    Am plecat din școală după 2 săptămâni…

    Un an mai târziu, într-o excursie, un inspector școlar mi-a explicat cum stă treaba. Mi-a spus de exemplu, că în Brăila sau Tulcea, nu mai știu exact, profesor titularizat era unul care luase cea mai mare notă la examenul de titularizare, 3 și ceva… aproape de 4.
    Nu sunt profesori/cadre didactice așa că ei trimit să predea pe cine găsesc.

    00
  8. NOU
    #8

    Damn, am comentat cu numele lui Geo Atreides, în loc de numele meu mai sus. :)

    00
  9. Recunosc si sufar. Si mai sper sa recunoasca si cei care, lasandu-si propriile interese de-o parte, au puterea sa decida in privinta asta. Suntem intr-un intreg lant al slabiciunilor sociale.

    00
  10. De fapt nici la liceul ala nu sa copiat da femeia aia a fost lucrata.

    00
  11. Până acum se plăngeau că nu au 6% din PIB. Guvernul le-a dat cerându-le ca de banii ăia să ofere şi ceva calitate. Banii s-au luat…

    00
  12. Da ai dreptate! Dar totusi pe tampenia aia de site pmb.ro exista un ”istoric (p)rimari ” (normal numai cei PD) . Il gasesti in dreptul primarului pe bara de sus. Acolo putem afla cu placere despre Basescu: primaril inceputului de mileniu. jez!

    00
  13. Ca profesor, daca vrei sa faci treba, nu esti lasat. (stiu de pe vremea cand eram profesoara cum stau lucrurile) Te lovesti tot timpul de cei care ori n-au gasit alt job de cat pe cel de profesor, ori au ajuns in invatamant pentru meditatii.
    Asa ca oamenii ca mine care au luat titularizarea cu super note, au lasat si post si tot si au gasit alte job-uri, unde si salariul si rezultatele sunt cu mult mai satisfacatoare.
    Ca sa va faceti o idee, la definitivat, cand s-a vorbit de o „atentie.. ceva”, majoritatea au scos milionul din buzunar, in conditiile in care salariul era de 5.5 milioane, iar def-ul iti creste salariul cu vreo 50-100 mii.
    Sincer, am fost extrem de scarbita de multi dintre colegii mei si chiar de catre multi dintre parintii copiilor (mai ales de la clasa unde eram diriginta). Credeau ca voi da note mai mari daca sunt „atenti” cu mine. Le repetam intr-una ca notele nu sunt cele mai importante, dar preferau profii care spuneau pe sleau: pregatire in particular.
    Din pacate, copii sunt la mijloc, si multi vor sa fie „salvati”!

    00
  14. Nu aş fi de acord cu CLaudia, că nu eşti lăsat să îţi faci treaba ca profesor. Cel puţin nu în totalitate de acord. Există, desigur, unele piedici care ţi se pu, din motive mai mult ori mai puţin subiective, dar poţi găsi întotdeauna o cale de mijloc pentru a face ceea ce vrei să faci. Aş fi însă total de acord cu faptul că notele nu sunt relevante, cel puţin nu la modul în care se dau acum. Partea mai nasoală este că ele contează şi pentru viitor. În liceu, nu învăţam pentru note, nu mă interesa să am media generală mare. Învăţam ceea ce îmi plăcea, iar restul…cultură generală. Acum, când contează media generală, totul se transformă într-o goană după note. Şi se folosesc orice mijloace pentru a obţine notele, inclusiv atenţii.
    De asemenea, trebuie văzută şi partea de vină a profesorilor. În mod clar, nu toţi sunt potriviţi să fie la catedră.

    00
  15. NOU
    #15

    Mai… Copiii nostri se nasc si au un creier. „Romanii astia nu e prosti” ci pur si simplu prostia, in ultimii ani, s-a raspandit peste tot. De ce sa citesti cand poti sa freci menta toata ziua, nu? Dupa cum spuneam, copii buni avem (asta e clar). Ceea ce nu avem sunt profesori care sa stie invata, apropia copilul de carte, de scoala, de o viata mai buna. Ce sa mai spun de Invatamant… Imi amintesc de profa mea de romana care intra in clasa, ne spunea la ce pagina gaseam lectia si ne punea sa conspectam singuri, in timp ce ea isi facea unghiile sau se pensa. Asa ca a trebuit sa iau ore la aceasta materie. Si… da, Claudia. Sunt de acord cu tine. Unii profesori nu sunt lasati sa isi faca meseria (din pacate) si asta din motive diverse ce tin de: politica, pozitie sociala etc. Eu sunt optimista si cred ca „analfabetii Romaniei”, asa cum au fost numiti, nu vor mai fi intr-un asemenea procent :)

    00
  16. NOU
    #16

    shit happens, so what? noi sa fim sanatosi…

    00
  17. Cum eu sunt iesita de pe bancile scolii de cativa anisori…Pot sa va spun cu mana pe inima ca situatia e tragica. Am avut colegi care au luat note extraordinar de mari la bac nestiind nimic de fapt, am avut colegi destepti care au fost trantiti la bac pentru ca nu au dat banutul si am avut profesori care mi-au spus de la obraz ca trebuie sa ma pregatesc cu ei. Am avut de asemenea profesori care mi-au spus sa plec departe cat inca mai pot. Si am plecat si tare bine imi pare.

    Aici unde sunt sunt rasplatita pentru munca si inteligenta mea, ma enervez rareori din cauza profesorilor si de obicei ma enervez ca se trezeste cate un profesor de ne buseste pe toti, fara exceptie. Ador impartialitatea de care dau dovada profesorii de facultate canadieni. Cat am fost la liceu in Romania pur si simplu mi-au scos peri albi.

    Ma deranjeaza ca profesorii se plang. Eu am intalnit doar cativa profesori care, atunci cand au vazut ca un copil din clasa sau ca un grup de copii este interesat de disciplina respectiva sa il fi incurajat. Majoritatea de la mine din liceu daca erai destept te tranteau cu note proaste pana cand veneai sa faci „prega”. Si atunci poate iti dadeau notele pe care le meritai. Asa ca sa nu se mai planga. Pentru ca in padurea de profesori sunt PREA multe uscaturi.

    In alta ordine de idei, ca sa ma iau si de profii de facultate, le-as dori sa aiba cel putin jumatate din cantitatea de munca pe care o au cei de aici. Sunt curioasa ce ar face daca peste noapte ar afla multitudinea de indatoriri care a tabarat pe capul lor.

    00
  18. sincer de ce ai invata daca statul nu iti ofera ceva pentru acest lucru? singurul stat in care merita sa inveti e acel tip de stat gen belgia ,olanda unde individul proportional cu calitatile sale isi castiga existenta si unde libera exprimare , personalitate nu ii este ingradita de la orientare sexuala pana la alegerea de a fi eutanasiat sau nu.

    00
  19. Mda…
    Mda…
    Mda…

    Sa nu mai facem copii daca nu stim sa ii crestem! Daca ii facem sa nu-i lasam sa se faca profesori! Sau… sa emigram cu totii… si gata! @Nimeni Altu’ subscriu…

    00
  20. In sfarsit cineva s-a prins de chestia asta. Pacat ca sunt atatia prosti in media, asta ar fi fost un subiect adevarat.
    Dupa cum sunt convis ca pe fraiera aia de 33 de ani care a strans banii si i-a dus directoarei au arestat-o si o tin in arest fix aiurea. Aia era cea mai corupta persoana din Invatamant, din judetul ala si din Romania in general… Una care dadea si ea bac-u la 33 de ani.

    00
  21. Chiar ma bucur ca sunt mai multi analfabeti, mai multi bani pentru mine.

    00
  22. Si cum asta nu e suficient, profesorii au fost prinsi cu fituici la examenul de titularizare. Deci in Romania te invata cum sa copiezi

    00
  23. parerea mea… de elev kre a dat bacul in bucuresti… e intradevar k tot sistemu e complet pe dos. intro tara in care se moare de foame shi asta nu ca nu ar fii valori ci pentru simplu fapt k coruptia e la cel mai mare nivel posibil, e normal ca shi profesorii sa alerge dupa bani, sa faca meditatii, etc. sau sa ia bani la bac. tot aia! doar k nu shtiu daca se mai numesc profesori. nu cred k a existat, sau exista vreo unul dintre voi sa nu fi avut macar UN adevarat pedagog care sa shtie sa ishi impuna punctul de vedere indiferent de context. profesori care nu sunt lasati sa isi faca treaba??? un mare cliseu, o tentativa a celor care prefera sa cashtige ceva mai bine! cum sa nu dam bani la bac??? k sa dea altzii cateva sute de euro si sa le aduca supraveghetorii foile de comentarii sau rezolvari pe banca? de ce s-au publicat sutele de variante in formele astea groznice? k unii sa ishi etaleze inteligenta pe de o parte, iar pe de alta parte, sa faca bani. sa scoata rapid o culegere, sa se duca elevii la meditatii… ce vina au copiii? cunosc nu unu, doua, zeci de copii derbedei, vagabonzi, cum vreti, care stiu de exemplu geografie cat sa fie olimpici… shi la restu sunt corigenti… asta k sa nu se mai zica k profesorii nu sunt lasati sa ishi faca treaba. un adevarat pedagog shi-o va face intotdeauna. dar sunt km rari. shi pana la urma nu poate nimeni sa ii condamne pe cei kre aleg calea mai „ushoara”.

    00
  24. TOTI SUNT DE VINA. Parintii pentru ca vor doar note mari chit ca Ghitza e retard, profesorii pentru ca multi nu au treaba: cu materia pe care o predau in particular si nici cu viata in general, elevii pentru ca se lasa pe tanjeala si prefera sa se joace pe wii decat sa invete. Hai la Colegiile Nationale sunt olimpici, se invata carte, dar in rest e vai si amar. Ca si la facultati. In ASE sunt 2 facultati la care se invata carte iar in UPB sunt vreo 3. Chit ca facultatile te invata chestii care erau demodate acum 10 ani in occident, daca nu esti intr-unul din domeniile : medicina, arhitectura, drept, contabilitate si statistica.
    Ce dracu, sunt zeci de posturi de genul Project Manager, Game Designer.. lista continua la nesfarsit.. pentru care nu exista pregatire si trebuie sa faci cursuri in timp liber.
    Ar merita dat afara tot ministerul educatiei si conducerile universitatilor si pusi oameni cu viziune de viitor. Mai greu totusi aici in Romanica.. ne-au indobitocit aproape 50 de ani de comunism. Sa nu dam vina totusi pe istorie si pe conducatorii care au ales Grecia in locul nostru cand a fost de ales, ci sa ne concentram asupra unei iesiri cat mai rapide din rahat.

    00
  25. discutile astea sunt din cauza sezonului… cand vine craciunul, o sa vorbim de facturi enorme, salari mici si cadouri pe care nu avem bani sa le cumparam.

    sincer, sa dai vina pe cineva nu e o solutie, nici sa te plangi, nici sa de scuzi. pentru o treaba nefacuta nu exista scuza: elevi ca nu invata si ii dor in „basca”, mai degraba joaca niste warcraft; profesorii ca isi pierd interesul sau nu au de la bun inceput; parinti ca-s aerieni si nu stiu sa is creasca bine copiii ca sa stie pe ce planeta traiesc; sistemele pentru ca nu stiu sa rezolve problemele altora.

    solutia e simpla. daca toti si-ar face treba bine, adica NU DOAR limita bunului simt ci sa caute sa imbunatateasca ceea ce face, ceea ce stie si ce au lasat cei dinaintea lor, macar nu s-ar merge in regres.

    sincer, eu am terminat liceul si ma terifica gandul ca ar trebuii sa merg la facultate. in primul rand pentru ca e inutil si scump si in al doilea rand pentru ca am realizat in 2 ani ce 12 ani de scoala doar mi-a prezentat.

    nu suntem tocmai cea mai graznica tara… cei care vor, pun pesimismul deoparte si isi cauta singuri beneficiul si interesul, iar daca sunt seriosi cu ei insisi atunci o fac in cel mai corect mod posibil. si nu spuneti ca e imposibil. eu vad ca e, in fiecare zi. :)

    have fun

    00
  26. scuzati greselile :P

    00
  27. raduuuuuuuuuuuuuule, vai de ortografia ta.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.