Pandemia văzută din Cehia

La începutul anului (ianuarie – februarie), pe când încă nu lovise pandemia serios în Europa, autoritățile au făcut o campanie de informare să le zică oamenilor că, băi, dacă veniți din China, dacă aveți febră și tușiți, mergeți la medic, just in case. Oamenii în schimb făceau mișto de virus, la modul “buahaha, ăstora le tremură fundul pentru o simplă răceală”, “e departe virusul, e la chinezi, nu vine aici”. Apoi a început să apară câte un caz ici-colo. Lumea în continuare la fel de relaxată, un caz-două nu-s un capăt de lume, e ok, își vedeau în continuare de concediile lor pe pârtiile de schi din Austria, ca virus nou, alea-alea, dar concediul pe pârtia de schi e sfânt și dat de la Dumnezeu, chit că în Italia situația începea să fie albastră rău.

Și au început să se înmulțească cazurile, așa că guvernul n-a așteptat și a luat rapid cea mai bună decizie: lockdown, masca pe față peste tot (inclusiv în aer liber), magazinele neesențiale închise, restaurante/baruri închise, fără petreceri etc. Era permis doar mersul la muncă, magazin (alimentar), vizitat familia/prieteni, plimbări în natură (ba chiar Ministrul Sănătății încuraja oamenii să iasă la alergat/plimbat prin natură). Au mârâit un pic oamenii, dar era încă destul de frig, oricum tot în casă stăteau. Astfel a fost ținută sub control răspândirea virusului, nu s-a ajuns la situații de tipul celor din Italia, Spania sau Franța. 

Au mârâit mai mult patronii de restaurante/baruri și cei din turism, e și normal, lor li s-a închis businessul. Dar majoritatea restaurantelor sau a barurilor de prin cartierele mai puțin turistice s-au adaptat rapid – livrări la domiciliu sau și-au deschis un geam și-ți vindeau berea și mâncarea așa. Nu ideal, dar destul cât să supraviețuiască și să-și păstreze angajații sau măcar o parte din ei.

Au avut însă de suferit major toate turist-trapurile din centru. Jegoșii ăia care au crezut ca englezii beți veniți la stag parties în Praga vor fi tot timpul acolo, aăa că vindeau orice la de 4-5 ori prețul normal. Ăștia au fost loviți greu de pandemia asta, pentru ca au rămas fără clienți. La sfârșitul lunii mai, când s-au ridicat restricțiile, 25% din baruri și restaurante nu s-au mai deschis; fix alea care în care nu vedeai picior de praghez, ci doar turiști beți. Prin zonele neturistice n-am văzut restaurant sau bar care sa fi dat faliment din cauza lockdownului, aproape toate s-au adaptat, au supraviețuit, dar n-au dat faliment. Prin centru, jale, că s-a dus vremea în care vindeau o bere mică și proastă la 6 euro.

Au avut de suferit masiv idioții care s-au împrumutat peste puteri pentru a cumpăra apartamente în centru, bazându-se că le pun cu 100+ de euro pe noapte pe AirBNB și din banii ăia acoperă rata la apartament și le rămâne și lor un profit frumușel. Ăștia s-au trezit fără clienți și cu o rată de plătit pentru un apartament cumpărat la un preț extrem de supraevaluat, că doar treaba mergea bine și vor exista mereu englezi beți dornici de bere ieftină, curve și droguri pentru un stag party. Nu pot decât să mă bucur, pentru că ăștia au distrus complet piața imobiliară din Praga.

Au suferit sutele de hoteluri care se bazau pe aceiași englezi beți pentru businessul lor, hoteluri care oriunde altundeva ar fi dat faliment rapid. Au avut de suferit curvele și dealerii de droguri din centru. Au suferit și zecile de bordeluri deghizate în strip-baruri. Pe scurt, au fost afectați masiv exact ăia care-i jumuleau la sânge pe turiști. Acum să nu credeți că am ceva împotriva jumulirii turiștilor de bani, doamne ferește, n-am nimic împotrivă dacă o parte din banii ăia ar intra în economie. Dar nu, cereau 100-200-300 de euro pentru o cameră pe noapte (depinde de hotel, evident) și angajau (ilegal sau la limita legii) ucrainience și moldovence sa facă curat în hotelul ăla pentru 400 de euro pe lună. Păi în condițiile astea permite-mi să râd când aud că tu, patron de hotel care până acum făceai zeci de mii de euro profit pe lună, ai probleme pe pandemia asta. Cât despre restul care jumuleau turiști (curve, dealeri, strip-baruri) numai de bine, m-am săturat ca pe centru seara să fie câte o curvă și câte un dealer la fiecare metru; puneți mână la muncă, bă, nu va plângeți.

Au fost și afaceri pentru care pandemia asta a fost mană cerească. Firmele de curieri se dădeau peste cap să angajeze oameni în timpul pandemiei, postau anunțuri peste tot, angajau pe oricine, pentru că nu făceau față comenzilor. Am încercat în timpul pandemiei să-mi comand chestii de la supermarket online, erau atât de ocupați încât primul slot liber era peste o săptămână și ceva.

Turismul din restul Cehiei a avut cel mai bun an pe pandemia asta – toată vara a fost, ca niciodată, ocupat 100%, din cauză că oamenii au ales să rămână în țară pentru concediu anul asta.

E clar că toți am fost afectați de pandemie și de măsurile luate, dar, cel puțin în Praga, impactul major a fost la turist traps. In rest a fost oarece impact, dar nu cat sa-i distruga.

Și să descriu un pic și modul în care s-au comportat oamenii pe pandemia asta:

În primăvară, oamenii au înțeles la un moment dat că e groasă, așa că au respectat regulile și restricțiile fără prea mari mârâieli. Dar oamenii sunt niște ființe extrem de ciudate, după 3-4 săptămâni deja nu mai suportau să „stea în casă”, deși nimeni nu le interzicea să iasă, singura diferență era ca nu mai puteau merge la magazine neesențiale și prin birturi. Te puteai plimba prin parcuri, puteai să mergi pe munte, puteai să mergi în alte orașe să le vizitezi, dar nu, pentru că erau birturile închise, toți tâmpiții credeau că-s la închisoare. În momentul în care s-au relaxat măsurile, toți cretinii s-au bucurat de parcă ar fi fost eliberați de la Auschwitz.

În ziua în care s-au redeschis barurile a fost o nebunie. Peste tot erau oameni beți – ca melcii după ploaie. Ieșeau din autobuz ca să cadă în fața ușilor, unii treceau strada beți rangă, alții erau căzuți în șanț, a fost o beție generalizată, doar pentru că birturile s-au redeschis după 8 săptămâni de pauză.

Și asta a avut un efect negativ; acum când a lovit al doilea val, lumea în general a minimizat riscurile – și-au zis că, uite, în primăvară am avut tot felul de restricții și impactul (din punct de vedere a numărului de spitalizări și decese) a fost minim, fără să se gândească că tocmai datorita restricțiilor a fost ținută sub control răspândirea virusului. Rezultatul – în momentul de față Cehia boxează 15.000 de infectați pe zi la o populație cât jumătate din populația României.

Când s-au ridicat restricțiile după primul val, ce s-au gândit niște capete „luminate” – hai să facem o petrecere mare; o cină cu 1.000 de oameni pe Charles Bridge; hai să luăm cu asalt cluburile, că uite, virusul ăsta periculos a avut un impact minim. Roadele le culeg acum, când spitalele nu mai fac față.
Și din cauza asta mă enervează maxim când vad imbecili care urlă că nu vor „botniță” și că guvernul (în cârdășie cu Bill Gates și Soroș) ne controlează forțându-ne să purtăm măști. Nu fac legătura dintre toate restricțiile impuse și faptul că datorită restricțiilor virusul nu s-a răspândit foarte tare. Nu, dom’le, lor li s-a luat „dreptul” fundamental de a merge-n birt. Nu pot trăi câteva săptămâni fără a călca într-un birt și cu o bucată textilă pe gură și nas în locuri publice. I-aș lua pe toți ăștia într-o vizită de câteva minute prin secțiile de terapie intensivă unde-s oameni intubați, să-i vadă cum se luptă pentru viața lor.

Înțeleg, ești tânăr, sunt mici șanse să te dărâme virusul ăsta. Pe tine nu te omoară. Dar ai părinți, bunici, care sunt mai vulnerabili și nu te gândești ce efecte ar avea virusul asupra lor. Sunt alți oameni care ar avea nevoie de asistență medicală, iar ei nu sunt Trump, să îi ducă elicopterul la spital în secunda în care se simt mai rău. Nu, nimeni nu se gândește la asta. Tu treci cu bine peste, dar părinții tăi?

PS: da, știu că mortalitatea e de 1% (sau pe acolo). La populația României, asta înseamnă mai mulți morți decât în al doilea război mondial. În SUA, în momentul de față, după 6 luni de pandemie, au murit de 2 ori mai mulți americani decât soldați americani uciși în al doilea război mondial pe frontul european. Let that sink in.

praga-cehia

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. Fain, citesc articolul si dau pe gat tableta de vitamina D3 pe azi.

    00
  2. fii tu sigur ca aia tineri care nu dau doi bani pe sanatatea parintilor si bunicilor, trag tare cu ochiul si la mostenire, desi poate nici in gand nu admit asta.

    00
    • hai sa definim tanar

      pana pe la 25 te cam doare-n pix de orice, esti king of the world, de cele mai multe ori inca nu ai obligatii…

      dupa un 30 incepi sa ai obligatii, mai o familie, mai un credit…

      pana mea, ai mei au 70+, inclusiv ei isi doresc binele meu si al nepotilor, inclusiv eu imi pun copiii pe primul loc si abia apoi pe mine. crezi ca daca cineva mi-ar zice ca e viata mea sau viitorul copiiilor mei,crezi ca daca le-ar zice lor cineva ca e viata lor sau viitorul copiilor lor si nepotilor lor in joc ar fi alegeri greu de facut?

      00
  3. Doar o parere:

    Locuiesc in Brno si vreau sa vorbesc de a 2-a parte a restrictiilor, de la sfarsitul lunii August.

    Dupa o vara semi-relaxata, cu mese festive pe podul Carol (pe 1 iulie s-au ridicat restrictiile, hai sa punem de-o petrecere!) si un tren zilnic Praga-Croatia (Covid Express l-au denumit in presa) normal c-au inceput sa creasca numarul de cazuri. Fostul-fost ministru al sanatatii a vrut sa reintroduca masca peste tot. Prim-ministrul a zis nope. Ministrul sanatatii e inlocuit cu Prymula (cel care declara prin martie ca ar fi bine ca granitele Cehiei sa stea inchise 2 ani).

    Ok, au reintrodus starea de urgenta, masca in mijloacele de transport. Cazurile tot cresteau.
    Ce a fost ciudat si deranjant e ca restrictiile erau anuntate tot la cateva zile (nu ma refer la inchiderea restaurantelor) – de Luni masca in transport in comun. de Miercuri doar 6 oameni pe afara etc. Mi se pare ca s-a pierdut mult aici.

    Apoi ministrul sanatatii a fost prins iesind dintr-un restaurant, fara masca (restaurantele fiind inchise) – efectiv incalcandu-si propriile reguli. Prim-ministrul a zis ca ii asteapta demisia. Prymula nu si nu. A trebuit numit un alt ministru al sanatatii (ieri, la aproape o saptamana de la incident) ca Prymula sa plece.

    –-

    Ce am observat in perioad asta e ca lumea s-a cam saturat de restrictii si de cum e organizata toata treaba. Evident, nimeni nu mai vrea sa „stea inchisi in case” sau cu „botnita” pe afara – nici acum cand sunt 12-15.000 cazuri zilnic nu poarta toata lumea masca… Acum am ajuns la nivelul in care la ora 20:00 se inchid toate magazinele. La ora 21:00 toata lumea in case – n-avem voie sa iesim, doar in cazuri exceptionale – pentru munca, urgente sau plimbatul cainilor la 500m in jurul locuintei. Orasul e pustiit. Vremea-i urata. Toata lumea-i in case si e imbufnata.

    O sa treaca si valul 2 peste noi si probabil prim Februarie-Martie ne-ntoarcem la semi-normalitatea din vara. Daca nu apare un vaccin pana atunci si iar se organizeaza o cina frumoasa in Praga, cred ca ne paste un val 3 din nou in prin Iulie-August 2021.

    00
  4. Daca tot au profesionistele probleme, stie cineva vreun site din Cehia de mail order brides ? Intreb asa de curiozitate, pentru un prieten.

    00
  5. Poate e momentul sa adresam si crudul adevar: daca esti cat un tanc rusesc si nu ti-a pasat niciodata ce/cat mananci, fumezi, si bei ca spartul, sa nu te miri ca la 40-50 de ani te curata Corona. Vad multi imbecili care timp de 30 de ani i-a durut in cur de sanatate. E penibil dupa o anumita varsta.

    00
    • Fumatul s-ar putea chiar sa ajute in vremurile astea pandemice

      00
    • Da, am rămas șocată să văd în ce hal arată mulți dintre cei care au decedat cu covid, declarați oameni tineri. Și după vârstă sunt. 40, 41 etc. Mă refer la ce cazuri au mai apărut prin presă. Păi la 40 de ani, sau 44 să arăți așa? Ultra super ponderali, cu fel și fel de boli, gușă etc? Cum de s-a ajuns aici? Oamenii aceștia arată de 60+. Și așa sunt mulți. La noi o să fie jale, avem o vârstă de deces mult mai ridicată decât în alte părți din cauza stării de sănătate a oamenilor, plus că mulți nu cred în virus și ajung târziu la spital, când medicamentele nu prea mai sunt atât de eficiente, majoritatea tratamentelor dau rezultate dacă se administrează la 5-7 zile de la infectare.
      PS: foarte puțini fumători ajung la ATi, nu s-a descoperit exact de ce. În schimb secțiile sunt pline de oameni supraponderali.

      00
    • Chestia pe care trebuie sa o intelegem este ca porcaria asta de boala este IMPREVIZIBILA. Deci povestile cu „aia cu comorbiditati o mierlesc” sunt povesti. Au murit oameni tineri si perfect sanatosi, au murit si COPII. Nu multi, e drept, dar suficient incat sa intelegem ca nu e de gluma, chiar si cand nu ai infarcturi la activ sau cancere.

      Se mai pune o problema: daca te calca masina in zilele ale cand nu mai e loc la ATI, ai sanse sa mori pur si simplu pentru ca nu au unde sa te duca.

      Si nu o spun din povesti, in NYC in aprilie, cand era mai distractiv, cei de pe ambulante primisera deja ordin ca, daca nu pot stabiliza pacientul la locul faptei (accident, infarct sau ce o fi fost), sa nu il mai aduca la spital, ca oricum nu mai e loc in ER.

      Pentru ca le plac statisticile, se observase ca numarul de morti „la domiciliu” era de 10 ori mai mare decat de obicei, pentru aia care se plang ca, daca te duci la spital si mori, te trec automat la COVID, sa umfle statisticile. Si asta, numarul urias de morti „suspecte” se intampla cand in oras era pustiu, deci nu poti spune ca au crapat in accidente de circulatie, ca erau IN CASA. Acu’ e drept ca nu e misto sa stai 24/7 cu familia, dar cuget ca nu s-au omorat oamenii chiar asa, incat sa justifice statisticile.

      Nu mai discutam despre bolnavii cronici, care au murit ca nu mai era loc de ei prin spitale. Cancerul nu asteapta sa treaca un pic COVID-ul, deci sunt o groaza de oameni care ar mai fi avut zile, in alte circumstante.

      Din fericire lockdown-ul foarte agresiv de aici plus deschiderea de alte spitale „de campanie” in Javits Center (un fel de Romexpo) si Chase Center (o cladire din cadrul complexului Flushing Meadows / Corona Parl .. atat de mare incat are 12 terenuri de tenis acoperite la standardele necesare pentru US Open), plus adus o carca de doctori / asistenti de prin toata America au facut sa treaca perioada nasoala.

      Cu toate eforturile, banii bagati si infrastructura uriasa (cam in fiecare cartier din oras sunt spitale probabil la fel de mari ca municipalele noastre) rata mortalitatii a fost de 10%. ZECE LA SUTA!

      NYC are cam 9 milioane de oameni, iar statul NY este o idee mai populat decat Romania. Dau ca exemplu ca in perioada aia ara de departe cel mai busit.

      In concluzie … nu am concluzie. Stati acasa, cat se poate, si feriti-va.

    • @dojo
      Nu-i chiar asa cum zici tu acolo. Sau, ma rog, pe aici prin Europa nu-i chiar asa cum zici tu acolo.

      Se mai pune o problema: daca te calca masina in zilele ale cand nu mai e loc la ATI, ai sanse sa mori pur si simplu pentru ca nu au unde sa te duca.

      Dau exemplu Oradea, ca acolo cunosc un medic. Spitalul judetean, unde sunt si urgentele, nu e pentru Covid. Daca da o masina peste tine au unde sa te duca.

      Chestia pe care trebuie sa o intelegem este ca porcaria asta de boala este IMPREVIZIBILA. Deci povestile cu “aia cu comorbiditati o mierlesc” sunt povesti. Au murit oameni tineri si perfect sanatosi, au murit si COPII. Nu multi, e drept, dar suficient incat sa intelegem ca nu e de gluma, chiar si cand nu ai infarcturi la activ sau cancere.

      Hai sa nu cadem in tabara alora care se panicheaza aiurea. Nu e de glumit cu boala, dar totusi, daca esti tanar si sanatos nu trebuie sa te panichezi ca o sa mori. Da, mor si tineri (cum mor si de gripa) si pe masura ce numarul celor infectati va tot creste, va creste si numarul tinerilor care mor (ca deh, e un anume procent). Dar asta nu inseamna ca se moare pe capete; stai relax acasa, poarta masca pe fata cand iesi afara si o sa fie bine. Cunosc personal 9 oameni (varste intre 35 si 70 de ani) care au avut ghinionul de a lua virusul asta; n-a fost neaparat floare la ureche, dar nici virusul ucigas din presa. Trebuie insa sa facem tot posibilul pentru a stopa raspandirea virusului, ca sa fie destule locuri in spitale sa-i trateze pe aia care au nevoie de asistenta medicala. E atat de simplu.

      00
    • @Sabotor. Oradea este cat cartierul meu. Si ma indoiesc ca Oradea are spitale de MII de locuri COVID si ca in Romania sunt mii de medici care pot pleca de la ei de acasa si sa vina in Oradea.

      In martie noi am avut norocul ca, desi am fost loviti nasol, sa fim PRIMA zona in SUA troznita atat de nasol, incat s-au putut aduce oameni de peste tot sa se ocupe de bolnavi. Pentru ca la ei acasa inca erau 10 cazuri, asa ca se descurcau.

      Se sistasera zborurile si singurele acceptate mai erau de cargo si de personal medical. Au venit avioane intregi de medici si asistenti. La Javits Center au fost 1000 de paturi, la Flushing Meadows 350. Asta pe langa spitalele „normale” din oras, cateva monstruos de mari, dar la mii de infectati pe zi, e cam nasol.

      Si mai aiurea acum, la valul doi, cam toate orasele (de la noi si de la voi) sunt futute, pentru ca sunt focare peste tot, nu doar intr-o zona a tarii.

      Deci sansa de a aduce medici din Bucuresti in Oradea sau de a trimite o mie de ventilatoare din Iasi catre Bucuresti is cam mici, ca peste tot e nevoie de ele.

      In cea mai nasoala perioada am avut 10 mii de cazuri noi PE ZI. Si mureau 1000 in fiecare zi. Da, 10%. Mergeam pe autostrada si vedeam camioanele frigorifice pline ochi cu MORTI, au ingropat in gropi comune o groaza din ei, ca nu mai aveau firmele de funerare cum sa incinereze / proceseze atatia morti. Si mia aia de morti zilnici era numa’ cei diagnosticati cu COVID, nu vorbim de aia care au murit in casa, accidente sau infarcturi ce se n-au mai resuscitat etc.

      Nu vorbesc de la stiri si nici nu sunt panicarda. Vorbesc dintr-una dintre cele mai negre zone din istoria primului val, stiu cum a fost de la prima mana, vorba aia.

      Eu stau acasa din februarie, port masca afara de 2 luni deja. Nu asta e problema. Sunt teoretic sanatoasa, asa cum au fost si cam un sfert din clientii nasului lu’ fie-mea, care au murit in primul val. La fel ca si vreo 3-4 colegi de-ai nasei (stewardesa), care au dat coltul la 27, 30 si ceva si 40 si ceva de ani. Si pe copiii lor, ramasi orfani, nu i-a incantat ideea ca tata sau mama au murit perfect sanatosi.

      Sau copiii care au facut porcaria aia similara cu Kawasaki, tot prin aprilie-mai si au murit. Copii, din nou, perfect sanatosi, altfel. Sau cei care au plamanii busiti pe viata, probleme de coagulare sau ce porcarii mai face virusul asta.

      Nu e vorba de a fi panicard, deci, e vorba sa fi trecut printr-un val unu mult peste ce exista chiar si acum in Romania si de a fi tras niste concluzii. Avem 1000-2000 de cazuri noi pe zi si aici, dar inca nu au explodat cazurile. Se testeaza 100 de mii de oameni pe zi, se face lockdown concentrat pe zone, se dau ZILNIC statistici si se explica ce se face. Si tot suntem cacati pe noi, sa zic asa.

      Deci, sa fim pregatiti, ca boala vine :(

    • @dojo, stai cât mai departe de media!

      00
    • Cu disclaimărul de rigoare: nu sunt contra măștilor, igienei, etc. Cred că mor oameni, cred că este nasol.

      Nr. de infecții depistate corelează cu nr. de teste făcute. Cât se testa în primăvară și cât acum.

      Creșterea nr. de infectați cu simptome vizibile crește. Nr. decesurilor creste. În Germania și la ce am auzit și prin Franța cele două creșteri nu sunt proporționale.

      Și acum ca amuzament:

      Socră-miu are 73 de ani și este proaspăt vindecat de covid. Are trei comorbidități: vârsta, tensiunea și diabet. A avut exact o seara febra de 39,x, a doua zi mai scăzută în a treia zi era totul ok-ish. A fost internat de cineva mai îndepărtat din familie ca să nu stea singur. În a doua săptămâna de spitalizare a dit cobai pentru remsidevir sau cum se cheamă.
      Înainte de apariția simptomelor a mers cu mașina cu sora lui (au purtat am doi mască) la o petrecere de seniori de zi de nume. Nimeni din anturajul lui nu sa infectat vizibil.
      Nu că ar fi trebuit să i se întâmple ceva mai grav, însă acum este batman și povestește tuturor cum a scăpat el și că a avut și infecte gripale mai puternice. Cum, wtf, să comunic cu el?

      00
    • @AlexF: socrul tău posibil să aibă factorul genetic ca atu, sau să aibă suficientă vitamina D. Se știe că dintre cei cu forme grave, 80% au deficiență de vit D. Totodată, s-a descoperit deja că cei cu grupa de sânge 0 au mai mare rezistență la virus. Și s-a spus că sunt și alți factori genetici. De aceea mulți oameni cu diferite comorbidități, unele destul de grave (obezitatea) trec ușor peste boală, alții nu. Nu este ok să spună: uite la mine a fost ușor, este ușor cu virusul, că nu este ușor pentru toți. Dar toată lumea poate să ia vitamine, să își crească enorm șansa de a nu face o formă gravă.

      00
    • @sabotor…. si atunci de ce te certi cu mine? ca exact acelasi lucru il zic si eu.

      00
    • sabotor…. si atunci de ce te certi cu mine? ca exact acelasi lucru il zic si eu.

      Lol, nu. Eu zic ca noi astia tineri si sanatosi nu trebuie sa ne panicam ca – vezi dom’le – o sa murim cu totii, trebuie sa fim atenti o perioada sa nu luam virusul asta ca sa limitam transmiterea (cu gandul la aia batrani si vulnerabili) pe cand tu zici ceva gen „e, au murit doar 1 milion de oameni, e ok”.

      00
    • sabotor, sunt 2 probleme diferite si cam fara legatura.

      prima este cum ne protejam noi pe noi insine, preferabil fara sa ne panicam pe noi si pe cei din jurul nostru.

      a doua este despre numarul de morti. „un mort este o tragedi, un milion de morti sunt statistica”. daca vrei sa vorbim despre morti individual, te astept cu cele 1 milion de nume, cu povestile lor, cu sotii, copiii, cu durerea lasata in urma. dar te asigur (ma rog, in limita in care un necunoscut poate asigura alt necunoscut pe internet) ca organizatiile mondiale, statele, chiar si primariile sau parohiile (sau echivalentul acestora in alte religii) nu au aceste liste. si nici nu le intereseaza. 1.000.000 de morti. problema lor este ce se intampla cu restul 7.999.000.000. si soarta astora nu va fi imbunatatita enumerand numele primilor.

      la sfarsit, autoritatile , daca vor ramane 1 milion, probabil se vor imbratisa si bate pe umeri, un mare succes, o victorie. noi toti vom sti ca nu au dreptul asta, „ba tampitilor, un milion de oameni au murit din cauza incompetentei si prostiei voastre, la canal cu voi”. asta nu va schimba otusi realitatea ca acei un milion sunt mult mai putini decat cei care au murit din alte cauze pentru care nu se agita nimeni, inclusiv tu.

      si mai e un aspect pe care toti (cel putin aici) il ignora. oamenii mor. toti vom muri. toti va plangeti ca au murit un milion d eoameni de parca aia un milion, in lipsa covid, ar fi trait pururi. pai un pic de consecventa nu ar strica. am un var care a murit luna trecuta calcat de masina. nu am vazut pe aici pe nimeni strigand disperarea…

      00
  6. „Jegosii”, „idiotii, „turistii beti” contribuie si ei la economia orasului. Si „prestatoarele” daca „prestatia” este legala in Cehia.

    Socializarea este si ea o nevoie ca oricare alta, lipsa de socializare a dus la cresterea cazurilor de depresie. Asta duce si ea la tot felul de probleme.

    Hai sa incercam sa ii intelegem si pe ceilalti, atitudinea asta gen „fuck’em” nu aduce nimic bun.

    00
    • @Garm
      subliniez:

      Acum să nu credeți că am ceva împotriva jumulirii turiștilor de bani, doamne ferește, n-am nimic împotrivă dacă o parte din banii ăia ar intra în economie. Dar nu, cereau 100-200-300 de euro pentru o cameră pe noapte (depinde de hotel, evident) și angajau (ilegal sau la limita legii) ucrainience și moldovence sa facă curat în hotelul ăla pentru 400 de euro pe lună. Păi în condițiile astea permite-mi să râd când aud că tu, patron de hotel care până acum făceai zeci de mii de euro profit pe lună, ai probleme pe pandemia asta.

      00
    • Aș prefera să am o perioadă de depresie decât să zac în cimitir.

      00
    • Da, dar depresia nu duce la probleme la plamani, afaik.

      Putem socializa linistiti si la anul, crede-ma. Un pic de rabdarica, masca pe fata si dezinfectant din pupa.

      00
    • @Alex – In primul rand depresia te poate duce si ea la cimitir.

      Eu nu contest necesitatea masurilor, le-am respectat si le respect in continuare pe toate. Dar este nevoie de echilibru si trebuie sa tinem cont de toate variabilele. Si cu siguranta ca nu trebuie sa ii privim pe cei care gandesc altfel ca pe un fel de suboameni. Ceea ce din pacate se intampla tot mai des in ultimii ani (si nu ma refer doar la pabdemie).

      00
    • Ah, si inca ceva: puteai sa socializezi. Nu era interzis sa-ti vizitezi familia sau „significant others”. Puteai sa iesi in parc sa te plimbi. Ce era strict interzis era statul la o masa intr-un birt. Asa ca exceptand cazul in care pentru tine socializare inseamna strict o bere intr-un birt, puteai socializa bine-merci.

      00
    • @Sabotor, in Romania s-au inchis parcurile, nu aveai voie nici pe varf de munte, recomandarea era sa stam in casa si sa nu ne vizitam familia.

      „În aceste zile, ne manifestăm iubirea față de cei dragi tocmai renunțând să-i avem lângă noi”

      00
    • @Mihail, tu semeni cu aia care nu cred in covrig, bagi in afaik la final si gata

      00
    • Garm – cand esti prost asa gandesti. Uite bah, ce dobitoci, aia vin si lasa banii in oras si ei se enerveaza. Stiu ca si io am facut la fel, pana am inceput sa analizez.
      1. Imobiliare. Totu devine scump, mai ales cu airbnbul. Deci tu, ca om care vrea sa mearga in orasul ala pentru studii, munca, trait ai belit pula. Pentru ca totul s-a scumpit ca plm, imobilele rezidentiale au devenit turistice

      2. Toate preturile cresc. Creste cererea, creste pretu ca oferta tot aia e. Unde beai bere cu 1e si buna, acum marci 2.5 si s-ar putea sa nu mai fie asa buna. Asta cand ai noroc si nu e 5.

      3. Aglomeratie, mizerie

      4. Banii ii fac aia de au cumparat apartamentele. Stii…faptul ca io si bill gatesc avem impreauna 100mld nu prea ma incalzeste pe mine cu nimic

      Deci, care parte exact e „traiesti si tu din ei”?

      00
    • in Romania s-au inchis parcurileCiteste te rog titlul articolului.

      00
    • @Sabotor, Credeam ca discutia e despre socializare in general. Daca articolul e doar despre Cehia de ce dai sfaturi si faci referire la Romania ?

      00
    • @rv
      te rog sa-mi arati unde am scris ceva de Romania ;)

      00
    • @Sabotor, inseamna ca am inteles eu gresit si nimic din ce ai scris nu se aplica pentru Romania, scuze.

      00
    • @rv
      am scris exclusiv despre Cehia. Partea de la final, aia cu „botnita” si idiotii era o referire generala la absolut toti aia care cred ca covid e o chestie inventata, idioti care sunt si-n Cehia, si-n Romania, si-n US, ca-s peste tot.

      00
    • @animaloo – oi fi eu „prost” dar uite ca m-am documentat putin:

      „The tourism industry which includes hotels, restaurants, tours and travel agencies is playing an exceptional role in the economy, contributing nearly 60% to Prague’s overall income.”

      https://www.prague.com/v/economy/

      Acum astept sa imi demonstrezi cum toti banii se duc la „nenorocitii” aia cu AirBNB.

      00
    • @Garm
      Daca turismul aducea 60% din banii din Praga, in momentul de fara ar fi murit lumea de foame in Praga pentru ca anul asta a fost turism din parti. De fapt, turismul in Cehia inseamna 8 miliarde de dolari (Praga ia partea leului cand vine vorba de turism in Cehia). GDP-ul Cehiei e 245 de miliarde (date din 2018). Acum, Praga e „responsabila” pentru 21% din GDP-ul Cehiei. Hai sa facem un calcul scurt: 21% din 245 inseamna 48 de miliarde. Turismul din TOATA Cehia e 8 miliarde, dar hai sa bagam tot turismul in Praga. Rezulta 17%. Iar grosul acelor bani nu merg in buzunarele angajatilor din turism, aia au niste salarii de mizerie – plm, am vazut chelneri care lucrau la 2 restaurante concurente; traiesc din ciubucuri ci merg in buzunarul patronului. Asa ca, cu niste mici exceptii, oamenii n-au nimic de castigat de pe urma turistilor, ci doar de pierdut.

      00
    • Garm, cum ziceam: toti suntem la un moment. Ideea e sa iesi din zona aia.
      Explica-mi si mie cazul meu, sa zicem
      Sunt programator. Ma mut in praga/barcelona. Cu ce ma incalzeste pe mine ca praga face multi bani din turism?

      Cand nu gasesc chirie? Cand nu am loc sa ies la o bere in oras? Cand dau de englezi/romani beti pe drum? Cand nu am unde sa parchez? Sau poate cand nu pot sa dorm ca se dau dobitocii cu cantari prin localitate? Sau…stai ca stiu. Cand vine animaloo beat din oras si mai sta la o bere pe terasa ca il doare oricum in pula de oameni?

      00
    • @Animaloo – in primul rand banii aia din turism sunt impozitati de stat si ajung in diverse locuri intre care si serviciile publice de acolo – servicii pe care le folosesti si tu (chiar daca esti programator).

      In al doilea rand cred ca daca nu te muti fix in buricul targului gasesti de toate: locuri de parcare, locuri de baut, locuinte mai accesibile (chiar daca preturile sunt oricum mari) si nici nu te impiedici de englezi beti. Cand am vizitat Praga am stat aproape de parcul Visegrad – si zona era destul de linistita, hotelul era relativ ieftin (3 stele, aproximativ 70 euro/noapte) si gaseam locuri ok de mancat / baut la preturi rezonabile. Cred ca @Sabotor poate confirma aici daca am sau nu dreptate.

      Preturile sunt mari in toate marile orase, nu este vorba doar de turism ci si de contextul economic in general. Nu te obliga nimeni sa stai in Praga / Barcelona / Londra / Frankfurt / Bucuresti – poti oricand sa te muti intr-un oras cu 50.000 de locuitori aflat la 50-100 km de metropola.

      00
    • Deci ar trebui sa fiu mulțumit, ca programator, ca am infrastructura sa vin de la 100km. Bun, cred ca ai confirmat ce ziceam
      Ia vezi matale, ce se întâmplă cu criza asta. Prin barcelona/Praga. Numărul de apartamente scoase din arbnb și bagate înapoi în circuitul rezidențial

      Dar, då, mi-au crescut încasările din taxe. Am auzit ca dau bani oamenilor din taxe

      00
  7. Incepe sa imi placa Praga :) Zici ca asa cu strip-barurile? :D

    00
    • In unele locuri inca se practică tot felul de țepe legale sau mai putin legale, ex bei o bere cu o fată la masă și plătesti 100 de euro.
      Găsesti pe yt documentare

      00
  8. si eu chiar imi doream sa vizitez Praga. Bagami-as!
    Sper ca pot in vara 2021

    00
  9. la o prima lectura nu am inteles exat ce vrei sa subliniezi. chiar ma gandeam sa recitesc cand am ajuns la post scriptum. am renuntat sa mai inteleg ceva, pentru ca nu e nimic de inteles cat timp compari numarul de morti dintr-un conflict european de acum 80 de nai cu numarul de morti de covid de acum.

    daca chiar vrei sa faci o treaba scoate numarul de morti de cardio-vasculare, de cancer la plamani datorat fumatului, de accidente auto, atentate teroriste sau de ce mai vrei tu, dar sa fie din ultimii 10 ani macar.

    ca asa iti zic si eu ca au murit mai multi decat populatia egiptului piramidelor. e dea dreptul relevant, nu? sau cu alte cuvinte 1% ramane 1%. tot morti sunt, si pentru familiile alea tot o tragedie e, dar tot 1%.

    00
    • relevanta lu 1% este ca sa intelegi ce inseamna numaru ala. 1% din toata populatia inseamna foarte mult, asa ca incerci ca 1% ala sa fie dintrun numar cat mai mic

      00
    • @thebblack: Relevant e că toată lumea a auzit de WW2, că e plin de documentare la TV („moaamă, ce tragedie, mureau aia a muștele”).
      Practic era mai safe să trăiești în ’39-’45 decât acum. Războiul a durat 6 ani, iar acum în 6 luni de pace se moare mai mult decât în tranșee sub tir de Panzere/picaje de Stuka.

      00
    • alunelu, adevarat, de piramide nu a auzit nimeni.

      din cauza ww2 au murit 3.x% din populatia planetei, respectiv probabil vreo 5% din populatia tarilor afectate direct (ca desi ii zice mondial au fost si destule teritorii unde nu prea s-a manifestat in nici un fel)..

      din cauza de covid au murit 3% din populatia afectata (30 demilioane), care la randul ei, in numar absolut de data asta, este mai mica decat victimele ww2 (80 de milioane). eu zic sa pastram totusi dimensiunile.

      sau altfel. au fost 80 de milioane in 5 ani, cam 16 pe an. acum, 1 si un pic milioane intr-un an. nu e mare diferenta. doar de vreo 15 ori mai putin. e clar relevant. si revelator.

      00
    • @theblack
      ah, au murit doar 1 milion de oameni in 6 luni, e ok, pot sa ma culc linistit, paguba-n ciuperci, m-am speriat degeaba.

      1 fucking milion de oameni. 1 milion. Jumate de Bucuresti. Dar pentru tine e o nimica toata. Uite, tocmai de aia am pus PS-ul ala, pentru astia ca tine care arunca cu cifre fara sa se gandeasca un pic ce inseamna cifrele alea.

      00
    • @thebblack: „acum în 6 luni de pace se moare mai mult decât în tranșee”
      Am zis eu de total morti din cauza WW2?
      „Populatia afectata” de covid a trecut binisor de 30 milioane, respectiv cu 15 milioane, un mizilic de 50% in plus, si creste cu 500000 pe zi in ultima vreme. Si 500000 de imbolvaniri noi pe zi inseamna 15000 de morti pe zi peste o saptamana-doua.

      00
    • sabotor, alunelu, ma inclin. trebuie sa recunosc ca matematica va invinge.

      aruncati cu cifre in stanga si indreapta dar nu intleegeti nimic din semnificatia lor. aveti dreptate. sa fie PANICA!

      ps, ca se poarta. alea 6 luni sunt vreo 12, doar 50%, o nimica toata. da, sunt 45, m-a furat capul de tabel. CEEA CE NU FACE DECAT CA NENOROCITUL ALA DE PROCENT SA SCADA CU 33%!!!!!! rumeg-o p-asta.

      00
    • au murit „decat” 1.2 milioane de oameni in conditiile in care in toate tarile mari au fost luate masuri drastice: carantina, masca, wfh.
      Dar „au murit doar 1.2 milioane”

      Ba nene ba….

      00
    • pentru genul ăsta de oameni până nu le moare cineva din familia imediată nu vor lua treaba în serios.

    • @thebblack: Remarc ca insisti sa semnalizezi. Mortalitatea se calculeaza din cazuri finalizate. 1188464 de morti din 34255902 cazuri finalizate = 3,47%.
      6 luni socotite din martie-aprilie, de cand s-a imputit treaba la nivel mondial, nu din decembrie, cand s-a auzit ceva zvon din China.
      563858 cazuri fusesera depistate la nivel mondial pana in 25 martie, IN TOTAL. 548552 au fost depistate IERI, la nivel mondial. Esti de acord ca brusc devin mai putin relevante primele 3 luni din 2020?

      00
    • sa revenim cu niste cifre. military deaths: 21-25 millions. adica 4 milioane an. in conditiile in care populatia era de 3 ori mai mica, deci pentru o comparatie valida ar trebui sa inmultim cu 3.

      ah, nu era tot ww2? era doar in transee. si nu peste tot, doar in europa de vest. si ju tot razboiul ci doar in ultimul an. in rest totul e exact la fel. bine zicem ww2, nu transeul cutare, ca lumea a auzit de ww2, ca de transeul ala nu stie nimeni. pai la fel de valida e si comparatia mea cu egiptul.

      vali, animaloo, daca vreti sa folosim cifre absolute, hai sa le folosim. sau hai sa folosim procente. dar hai sa nu le folosim impreuna, ca n-au nici o legatura.

      si de murit in jurul meu au murit. care este totusi legatura cu cifrele aruncate aiurea si comparatiile aberante?

      00
    • ideea a fost simpla. DACA se pastreaza 1% ala de care toata lumea zice ca e mic. Nu uita ca atunci, de la gripa, au murit 50mil. Deh, alte conditii, dar cam aia inseamna numaru

      nu vrea nimeni sa fie mai mortal decat ww2. Daia ai medicina, daia ai lockdownuri. Era doar o unitate de masura: ce ar inseamna 1%

      00
    • mă iertați că intervin în această discuție, dar puteți virgule, puncte, ce dorește musculatura voastră la fiecare 3 cifre dintr-un număr cât un cârnat că eu nu percutez altfel.
      dacă scrieți 24.955.765 îl citesc, înregistre și leșin, dacă scrieți 24955765 creierul meu efectiv sare peste și nu înregistrează nimic.
      mulțumesc.

      00
    • animaloo, eu inteleg ce zici. asa ca te rog incearca sa intelegi si tu ce zic eu. procentul ala e mic. evident ca in cifre absolute, mai ales daca il scoti din context, pare urias. 1 milion de oameni au murit de covid. din 8 fuckin miliarde.

      vrei alt context? in 2019 au murit 140 de milioane.

      vrei alt context? ca tot e o bucurie generala pe aici „dar daca murea ma-ta?”, daca murea mama se schiimba cu ceva procentul ala? aici o paranteza, poate fi considerata tot context. nimeni din familia mea, cel putin pana la limitele unde ii cunosc macar dupa nume, nu a fost infectat. pe spicuite, eu santierist in romania, cu 2 echipe dintr-un sat care fost carantinat cu jandarmii la intrare. unul militian in tren. altul tehnician electronist pe aparate medicale medii si mari. pe ailalta a prins-o pandemia internata in spital cu penumonie. prin mai iau dat drumul acasa cu un teanc de hartii care confirmau ca nu s-a atins virusul de ea. ailalta a nascut acum o luna. 3 copii, unul clasa 5, altul gradinita, altul cresa. 2 pensionare, una locuieste si se ingrijeste in mare parte singura. poti sustine ca in cazul asta nu am dreptul sa vorbesc. o sa te contrez zicand ca familia thebblack a fost suficient de isteata sa se protejeze. de asemenea am prieteni care au fost infectati, in diverse grade. de la simpla raceala pana la 3 zile de ati. am 2 persoane moarte. una cunoscuta mai mult din vedere, alta cu care am stat la masa nu doar o data, inclusiv dupa izbucnirea nebuniei. am fost la parastas.

      legandu-ne si de colectiv, da, 64 de oameni morti e enorm. dar noi nu vorbim aici de indivizi. autorul vorbeste de abordarea din cehia. un popor. nu de familia cehov (stiu ca asta era un scriitor rus, prefaceti-va ca intelegi metafora), ci de poporul ceh. procentele sunt singurele care ajuta aici. nu de alta dar in fiecare an in cehia mor 100.000 de oameni. daca vorbim de indivizi, va astept cu cele 100.000 de nume si povesti. la 64 e usor, a dus johanis mai multe flori azi. popescu e primar la sectorul 5.

      e clar ca autoritatile, din toata lumea si romania nu e speciala, sunt depasite. nu stiu cum e in cehia, poate ne detaliaza autorul, dar in romania e clar ca comunicarea e varza. toate televiziunile marseaza pe tragedie, pe panica, pe disperare. exact ce au de castigat eu nu stiu. realitatea, aia oferita de cifrele seci, depersonalizate, e un pic alta. faptul ca avem doar 1000 de locuri de ati in tara nu e vina virusului. avem doar 23 de locuri de arsi. la 5 ani de la colectiv. adica tot atat. nu e vina virusului. nici macar a lu’ popescu.

      eu speram ca macar pe astfel de canale alternative (facebook e deja mainstream) informatiile diseminate sa fie ceva mai rationale, mai calme. pentru ca este singurul mod in care putem trece peste rahatul asta. igiena, ratiune, calm. oare sunt singurul care inca nu a racit anul asta? si aici inca o paranteza… nu mi se pare ok treaba asta pentru sistemul imunitar.

      da, comparatia aia din post scriptum este aberanta. in orice registru vreti sa o luati. comparatia cu gripa spaniola… parca ar fi ceva, dar e masiv in defavoarea covid. sa mai zic si de ciuma bubonica? o treime din populatia lumii in 2 ani? cum ar fi acum 2.3 miliarde? adica populatia lumii la momentul ww2?

      00
  10. Deci l-ai scris! :)
    Frumoasă Cehia. Nu vrei sa faci un mic foileton?
    Miar placea sa citesc mai mult despre viata omului de zi cu zi, nu neapara in pandemie, sa vad daca familia are dreptate cand spunea ca sunt tampit ca imi pun problema sa ma mut in Cehia.
    Mi-a placut atmosfera de familie, vedeam multi copii, o natie parca mai calma, mai asezata decat romanii.
    Bine, din articolul asta nu pare :) . Am vizitat Brno si Praga (doua saptamani la Praga, in Camping Troja), acum mai bine de 10 ani. Mi-a placut foarte mult. Numai si pentru faptul ca e o strada cu campinguri in capitala unei tari (langa o linie de tramvai care te ducea in centru), si deja mi se parea foarte fain. :)
    https://www.camping.info/en/campsite/camp-dana-troja

    Mai scrie, te rog. Mai povesteste din Cehia.

    00
    • Plusuri – in majoritatea domeniilor; curat, parcuri, verde, administrarea oraselor, arhitectura, transport public, etc.
      Minusuri – cel mai mare, limba ceha. Asta este singurul lucru care „imi sta in gat” si pt. care as lua in calcul sa plec.
      De ex., in spitalele publice fara ceha te descurci destul de greu. Iar calitatea serviciilor medicale este putin peste cea din Ro dar nu la nivel „de vest”.
      Alte minusuri mai mici: mancarea mediocra, salariile non-IT – destul de mici, chiriile cam mari (cel putin inainte de Covid).
      Cehii mi se par calmi si in general civilizati, dar cam obtuzi si rigizi. Asta nu as incadra nici la plus, nici la minus.

      00
    • Nu te-ar interesa si Polonia? Limba e mai ok, mai melodioasa, sa zic asa. Ceha e in scartait ciudat. Polonezii sunt foarte prietenosi iar ca roman acolo esti vazut destul de ok. In general, Romania si romanii au parte de apreciere din partea polonezilor. Salariile ( in Cracovia ) sunt relativ decente, chirii ok-ish se pot gasi inca iar transportul in comun e foarte bine pus la punct. Orasul e foooaarte intins dar avand multe zone verzi nu-ti dai seama de aglomeratie sau distanta. O problema ar fi iarna: aerul devine poluat din cauza incalzirii cu carbuni. Se formeaza smog.
      Apropo, in Cracovia, multinationalele angajeaza vorbitori de lb romana.

      00
  11. 2000 de români au murit în accidente rutiere și 40.000 au fost răniți în 2019. Pentru 1999 dintre ei nu au fost raportate comobirdități.
    Concluzia!
    Interziceți circulația autoturismelor, stați în casă! Salvați atâtea vieți!

    00
  12. Am inteles ca englezii sunt betivi, restul detalii usor de ignorat cand ti se repeta asta de multe ori.

    00
  13. Salutări din Slovacia.
    Aproximativ la fel și aici.
    Weekendul ăsta avem testare națională. Cine merge și are negativ, mai scapă de restricții. Pozitivii 2 săptămâni în casă. Cine nu participă, 10 zile în casă – au voie doar la cel mai apropiat magazin, doctor, înmormântare, plimbat câinele (și alte câteva, considerate strict necesare).
    Masca pe figură peste tot e obligatorie.
    Sănătate maximă!
    Când se ridică restricțiile, prin 2025, dacă ajungi prin Bratislava, cere-i lui Cetin contactul meu, poate ne vedem, de la distanță. Mai am un cititor pe aici, facem o horă în trei 🤪

    00
  14. Parcă ai fi scris de București, doar că aici nu-s legalizate prostituția și iarba.
    În bodegile lui Garcea era mereu plin de englezi.

    00
  15. Dar oare cate teste fac cehii ? Ca daca au 15k pozitivi la o populatie mai mica ca RO , banuiesc ca fac >100k teste vs cele 30k zilnice ale noastre . Si deci sanse mari ca daca am face si noi cate fac ei sa avem un numar dublu de cazuri pozitive detectate

    00
    • Conform internetului, fac între 20k și 45k teste pe zi, dar e mai simplu să tragi concluzii bazate pe ce îți închipui tu. Dacă te citește cineva și nu caută, poate are impresia că tu ai văzut ceva și știi mai bine, nu că ești un băgător de seamă de pe internet…

      00
  16. E 1% mortalitate ca sunt tratamente si locuri in spitale. Cand nu vor mai fi locuri si tratamente in spitale 1% s-ar putea transforma in 5% sau si mai bine. Daca nu se luau masuri ar fi fost DEZASTRU.

    00
  17. Tocmai asta e problema cu inchiderea. Ca oamenii abia asteapta sa iasa afara sa faca ce ii taie capul. Exact ca un copil tinut strict din frâu si cand pleaca parintii de acasa da petreceri cu tot cartierul. Ca nu se stie cand mai prinde ocazia.

    00
  18. Momentan in Romania mortalitatea este de 2.91%, daca se duce ( si se duce ) si sistemul medical in penis o sa fie deranj ..

    00
    • 3,93% daca socotesti numai cazurile finalizate. In momentul asta avem cam 60000 de cazuri active, intr-o saptamana vor mai fi inca 35-40000.

      00
  19. Mama era sa o mierleasca cu 60% (in 7 zile de la debutul bolii) plamanii afectati daca nu aveam inspiratia sa o mutam din Bistrita in Cluj la cel mai bun spital covid din tara (98% rata de supravietuire dintre cei internati la ATI). Le multumesc medicilor de la Spitalul clinic de boli infectioase. Oricum, am facut fire albe pana am reusit sa o ducem in Cluj. Pe vremea aia inca mai erau paturi libere la terapie intensiva. 3 saptamani a stat in spital ca o leguma. Zice ca boala mai grea ca asta nu se gandea ca ar putea sa existe.
    Sti ce e ciudat!? Prieteni, colegi care stiau situatia ei o ardeau in continuare cu petreceri, planificari de cabane fara stres. Cu ocazia asta am vazut cat de prost poate sa fie omul.

    00
    • Sti ce e ciudat!? Prieteni, colegi care stiau situatia ei o ardeau in continuare cu petreceri, planificari de cabane fara stres. Cu ocazia asta am vazut cat de prost poate sa fie omul.

      cam așa mă simt eu după ce demasc tot felul de speciali pe aici și ei continuă să se prezinte ca afaceriști de succes prin presă.

    • Mafrend, știu caz concret, adică îi cunosc personal pe oameni. Au avut amândoi (soț și soție), au stat 2 săptămâni la ATI. El aproape că dădea ortu’. Acum îs ieșiți și umblă fără mască și o ard „ce mare lucru a fost”… Mai ales ea… Deci nu vorbim de oameni care cunosc oameni, ei au fost amândoi cu cel puțin un picior în groapă.

      00
  20. Apropo de asta cu restrictiile. Stiu ca sunt pe langa subiect si bat un pic campii, imi cer scuze in avans.

    La mine in cartier e un parculet mai maricel, cam cat arena nationala ca intindere. Pentru perspectiva. Ba si oamenii vin cu cainii si li se caca orataniile fix pe langa locul de joaca si nu strang. Si normal ca noi astia cu copii am cerut sa se faca un loc pentru catei ca sa duca acolo oamenii.

    Acum ce credeti, nu vor sa se duca cu cainii acolo ca li se ingradesc libertatile. Sa nu le futi 2 in libertate? Ca asa si mie mi se ingradesc libertatile, eu vreau sa am libertatea sa-i fut 2 palme lu ala care plimba cainele prin locul de joaca al copiilor. Nu? Ca doar suntem liberi.

    00
    • Ar fi si alta solutie: niste politisti – eventual in civil – prin parcuri, o ora dimineata si o ora seara, si niste amenzi de macar 1000 de euro pentru fiecare rahat de caine + 2-3 articole prin ziare „Politia a amendat cu 4000 de lei proprietarul unui caine care n-a strans dupa caine”. Intr-o luna vor fi parcurile curate.

      00
    • Ai sunat macar odata la politia comunitara?

      00
    • Eu găseam lângă mașina din parcare, într-o vreme, ba pișați de câine pe roata, ba chiar rahați langa roata. Una își plimba câinele dimineața și acolo era wc-ul. Toate ca toate până când, într-o seară, am adus unul pe talpa in apartament. A doua zi am pus un anunț pe mașină că ,daca mai găsesc mizerii de câine langa mașină, otrăvesc cainele”! Ce credeți, am mai găsit?!

      00
  21. Deci, cine tine un pariu ca de Craciun si Revelion ne vom da poalele peste cap pe unde vom putea, „fara botnite”, evident, iar dupa, cei care (conform obiceiului din toti anii) vor ajunge la urgenta cu capete sparte, toxiinfectii alimentare etc se vor revolta ca nu vor fi locuri in Urgente?

    00
  22. La fel cum centura de siguranta imi acorda niste sanse mici in plus la viata in momentul in care sunt prost sau ghinionist, la fel si purtatea mastii si alte minunatii ne dau niste sanse sa nu murim sau mai rau, sa omoram pe altii cu inconstienta noastra. De ce alegi sa nu te agati de sansele alea? Cat de dobitoc sa fii, acum pe bune? Norocul noatru e ca airbag-ul nu este optional ca altfel eram vai mama noastra. Pentru mine lucrurile sunt atat de simple si e mai usor si eficient sa gandesti simplu decat la oculta mondiala care are in plan sa te omoare sau microcipeze sau sau.

    00
    • Am auzit o idee interesanta: as scoate airbag-ul de pe masini si l-as inlocui cu o teapa ascutita pusa-n mijlocul volanului, sa-ti stea la 30 de cm de fata. Sa vezi atunci cat de atent ar conduce toti.

      00
  23. din ce vad lockdown-ul nu este o solutie pentru ca doar amana inevitabilul si cand iesi din el oameni se comporta ca niste fiare care au iesit din cusca, intr-un final o sa fie chiar mai rau
    cred ca singura solutie e sa se dea amenzi(dar chiar sa se dea) pentru neresepectarea regurilor actuale: port masca, interzis la adunari de oameni etc.

    00
    • Lockdown-ul (plus amenzi, Slovacia style) e o solutie pentru ca oamenii-s niste animale proaste. Cum zic, pandemie cu un virus nou, la care nu exista tratament si care pune probleme nasoale si ce fac oamenii in secunda in care se relaxeaza restrictiile? Petrecere, coaie, 1000 de straini intr-un singur loc, sa sarbatorim un cacat, ca nu era nici un motiv de sarbatoare. Pentru ca oamenii-s genul ala de imbecil care iese pe strada cu un peste intr-o punga, doar asa, sa semnalizeze ca e destept.

      00
  24. mortalitatea nu e 1% din populatie, ci din cei infectati :)

    00
    • Notat. Acum, fara masurile luate si fara un vaccin disponibil, ce crezi ca se intampla cu un virus un pic mai contagios decat gripa? Hint: cunosti vreun om care n-a avut in viata lui gripa?

      00
    • Dintre cei depistați infectați, cu siguranță numărul celor care au contactat virusul este cu mult mai mare. Mulți fac forme foarte ușoare sau sunt asimptomatici. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm, desigur, dar nu est mortalitate1% din populație, exact așa cum ai spus. Clar nu dorește nimeni să se răspândească, dar deja este. Lockdown etc funcționează când sunt puține cazuri, se testează masiv, se izolează cazurile. La cât de răspândit a ajuns virusul, lockdownul nu va face decât mai rău, oamenii vor fi mai stresați, mai susceptibili să faăc forme grave și tot așa. Trebuie rezolvate problemele acolo unde nu se respectă măsurile. Dar nu se respectă în primul rând acolo unde ar trebui cel mai tare, acolo unde sunt oameni vulnerabili: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/situatie-socanta-la-fundeni-cum-asteapta-bolnavii-de-cancer-testul-covid-inainte-de-internarea-pentru-citostatice-1390978
      Să nu mai vorbim despre trenurile super aglomerate și alte situații. Focarurile sunt în mare majoritate în spitale, case de îngrijire, instituții unde nu se poartă mască (cazul Radio România) și așa mai departe. Dar să îi ținem pe oameni în case că se rezolvă ce? Nimic.Cei care vor să petreacă o vor face ilegal cum o fac și acum, alții se vor întâlni azi cu o rudă, mâine cu alta.

      00
    • @Mirela
      Gresesti un pic. Mortalitatea in momentul de fata e de 2.85% dintre cazurile confirmate. Admitand ca nu toti care s-au infectat ajung si-n statistici (asimptomatici, confunda cu o simpla raceala, asa ca nu mai trec pe la medic) procentul ala mai scade; ar fi 1% daca doar o treime din cei infectati ar fi depistati

      Iar „lockdown-ul” asta in care, in fond, doar la magazine generale si-n birturi n-ai voie sa mergi e util ca sa limiteze raspandirea virusului; peste tot pe unde s-au bagat restrictii rapid, au putut tine raspandirea virusului in frau; unde nu s-au luat masuri, sau s-au luat tarziu au avut probleme mult mai mari, pentru ca idiotii liberi se caca pe ei si nu pot daca nu merg 2 saptamani in birt.

      00
  25. Nu’s anti masuri pentru prevenirea Covid-19, sunt chiar un luptator pentru masuri de precautie, dar daca e sa fim corecti… multi dintre cei 200k+ care au murit in State e posibil sa fi murit in decursul anului chiar si fara Covid, fata de tinerii care au murit in razboi… comparatia e incorecta parerea mea.

    00
    • Pentru ca fie si cateva luni in plus de viata sunt o nimica toata, da-i dracu, mureau oricum.

      00
    • Gandeste-te numai la cei care aveau mai putin de 60 ani si aveau doar diabet. Oamenii aia mai puteau trai inca 30 de ani, daca nu luau Covid.

      00
  26. NOU
    #112

    Unde e diferenta aia de mii de morti de covid in statistici?

    https://m.hotnews.ro/stire/24381053

    00
  27. @Ssabotor ”I-aș lua pe toți ăștia într-o vizită de câteva minute prin secțiile de terapie intensivă unde-s oameni intubați, să-i vadă cum se luptă pentru viața lor.”
    Hai. Cand mergem?

    00
  28. Colac peste pupaza, (expresie dacica) a luat si biserica foc:
    https://moldova.europalibera.org/a/30919887.html

    00
  29. Da coiță. La vremea când tu probabil erai în scutece eu lucram chiar într-unul din acele ATI-uri care apare in filmarea Digi. Si ia-o literal: ”când tu probabil erai în scutece eu lucram chiar într-unul din acele ATI-uri care apare in filmarea Digi”. Mie mi-au murit oameni în mână, tu ai vazut măcar în viața ta cum se stinge un om? Cunosti și tu UN doctor si îmi explici mie cum stau lucrurile, eu care cunosc sute de doctori si, mai ales, cunosc capacitatea de a minți a sistemului? Uite de exemplu aici: https://drgpedia.ro – una dintre aplicatiile care iti arata cum să modifici diagnosticele pentru ca spitalul să primească cât mai multi bani. Nu sări în sus, nu are legătură cu covidu’, dar crezi ca un sistem care de ani de zile are în sânge minciuna va spune acum ”stați bă că nu e chiar așa lată?” Ca să fie clar: covid19 exista, covid19 a ucis oameni, dar nu în modul și halul prezentat de media, autorități și sistem. La nivel general efectele colaterale ale luptei contra covid19 s-ar putea să fie mult mai grave decat urmările directe ale bolii pentru că boala nu are gravitatea pe care vor autoritățile să o inducă. Acum 6 luni eram si eu cu panica la cur, il injuram aici pe blog pe Astărăstoaie, fost presedinte al colegiului medicilor, fost director de IML, și rector de UMF pentru că nu era deacord cu politica autorităților. Dar astăzi, după toată experiența ultimelor luni, înclin să-i dau dreptate unuia ca el decat lui Arafat, Tataru sau Rafila. Citeste blogul lui sau a altora care nu au interese financiare evidente în toată aceasta criză. Mai scoateți capul din bulă, mai citiți și alte puncte de vedere decat ale presei de stat.
    Si apropo, ințeleg că ai o frustrare cu bețivii englezi pt că ți-au scumpit chiriile și berea, dar cu curvele ce ai?

    00
    • @EGO

      La vremea când tu probabil erai în scutece eu lucram chiar într-unul din acele ATI-uri care apare in filmarea Digi

      Daca esti un mos senil de 75+, s-ar putea sa ai dreptate.

      tu ai vazut măcar în viața ta cum se stinge un om

      Din nefericire, da

      Cunosti și tu UN doctor si îmi explici mie cum stau lucrurile, eu care cunosc sute de doctori si, mai ales, cunosc capacitatea de a minți a sistemului?

      Cunosc un doctor specializat pe ATI, care lunile astea bobineaza la greu. Asta nu inseamna ca cunosc DOAR un singur medic. Si ce sa vezi, medicul asta specialist ATI, care lunile astea si-a vazut mai rar casa din cauza pandemiei care a dus la aglomerarea sectiilor ATI, povesteste cam aceleasi lucruri pe care le spun medicii din toata lumea: e groasa, trebuie luate masuri de a incetini raspandirea virusului, ca ramanem fara locuri la ATI. Acu, o fi sistemul din Romania capabil sa minta la greu, da’ sa-mi bag picioarele, asa s-au sincronizat toti medicii din TOATA lumea sa „cante” aceeasi melodie? Si sincer, am mai multa incredere in medicul ala de-l cunosc eu si ce mi-a descris decat in aiurelile unui anonim pe net.

      Si pana la urma nu prea inteleg unde bati… vrei sa spui ca e ok, sistemul medical din Romania nu e aglomerat, sunt destule locuri in spitale pentru toti aia care au nevoie de asistenta medicala, asa ca n-avem nevoie nici de restrictii si nici de masca? Sau ce vrei sa spui? Ca eu pe cretinii care urla ca le incalca guvernul libertatea cand le spune sa poarte masca i-am invitat la o plimbare prin sectiile ATI pline cu pacienti infectati cu COVID. Pe tampitii aia care sunt convinsi ca virusul asta e o conspiratie a lui Bill Gates i-am invitat sa vada cum se moare in sectiile ATI. Faci si tu parte dintre cretinii aia, sau ce vrei tu de fapt sa subliniezi, domnu’ care cunoaste sute de medici, capacitatea sistemului de a minti si caruia i-au murit sute de oameni in mana?

      Pula mea, sunt atat de multi oameni care au nevoie de asistenta medicala inca e scoasa armata sa faca spitale de campanie, da’ tu nu esti de acord cu restrictiile, fiind convins ca e doar o manevra a unora sa faca bani. Toata tarile si-au futut economiile, dar hei, tu – dacul liber din carpati – vezi dincolo de perdeaua asta de fum si stii sigur ca asta e o manevra a lu’ Arafat sa faca bani. Bes ma.

      Apropo, eu cu chiria stau bine, merci de intrebare, nu mi-au scumpit-o englezii beti. Si nici berea, ca nu-mi beau eu berea pe unde se aduna aia. Pe mine ma deranjeaza cand trebuie sa ocoles balti de voma de la cate un cretin dinasta. Sau cand la 3 noaptea urla vo’ 20 de cretini beti pe strada, cand lumea normala doarme. Cat despre curve, nu stiu pe unde ai crescut tu, da’ mie nu-mi place cand efectiv e cate o curva (si cate un dealer) la fiecare metru de strada in centru.

      00
    • I-auzi. Så înțeleg ca doctorii care se chinuie sa le mai găsească bolnavilor un loc prin tara ma mint? Gen „animal, azi am trimis la Medgidia”?
      Lăsând la o parte România, ca știm ca se fac erori și mâncări de kkt, faza de la început cu trimis aia de erau suspecți în aceeași camera cu aia confirmați (sa nu bata drumu ala degeaba), zici tu ca uk, Germania, franta, us toți mint?

      00
    • Da, fără nici un dubiu, din anii din urma îmi povesteau prietenii plecați în UK cum încărcau zilnic foile pacienților și sistemul informatic cu zeci de manevre care nu existau în realitate, la cerință șefilor, pentru umflat deconturile. E simplu: de zeci de ani contabilii din asigurările de sănătate (fie private, fie de stat) au vrut sa facă economie și sistemele sanitare s-au adaptat, ii fac cu propriile arme.

      00
    • Aaaa, deci toata chestia asta e o conspiratie a sistemului medical, si-au zis toti doctorii din toata lumea „hai sa futem economia, ca prea bine merge treaba”. Si cumva doar niste aerieni fani de teorii ale conspiratiei au vazut purul adevar.

      Mda, seems legit.

      00
  30. Nu, nu am spus ca este o conspirație a medicilor. Medicii doar profita de situație. De parca ii pasa cuiva de economia mondiala dacă lui personal ii merge mai bine. Principala problema este isteria media, de aici a pornit totul, iar politicienii s-au adaptat și ei. Sunt raportări cu numărul de pacienți tratați în spitalele de boli infecțioase, se vede din avion ca sunt la 50% din numărul pacienților tratați în ianuarie sau februarie, dar managerii lor urla ca nu mai au locuri. Discuția e lunga, as putea să-ți aduc multe argumente dar cred ca nu are rost. Situația nu e buna, e în nuanțe de gri, dar tu o ții langa, ca e neagra. Sa fii sănătos!

    00
  31. Sunt raportări cu numărul de pacienți tratați în spitalele de boli infecțioase, se vede din avion ca sunt la 50% din numărul pacienților tratați în ianuarie sau februarie, dar managerii lor urla ca nu mai au locuri

    Are you fo’ real, fool? Bai, pe raportarile alea au explodat cazurile de covid, pe raportarile alea mai sunt din pula de cerb de aur locuri in spitalele Covid (ca da, pe aia cu Covid ii baga doar in anumite spitale, sa nu imprastie la alti bolnavi). Iar tu, dom’ „doctor” zici ca e o minciuna totul? Bai, esti prost sau troll?

    00
  32. Dute-n pula mea, am crezut ca aici se poate purta o discutie civilizata, fiecare cu argumentele lui, dar tu la fiecare raspuns trebuie sa ma jicnesti.

    Vali: pt ca acest mesaj va intra in moderare te rog sa-l transmiti tu personal prietenului tau, iar email meu poti sa-l bagi in block list ca sa-mi treaca de alta data sa pierd timpul scriind comentarii pe aici.

    00
    • Explica asta:

      Sunt raportări cu numărul de pacienți tratați în spitalele de boli infecțioase, se vede din avion ca sunt la 50% din numărul pacienților tratați în ianuarie sau februarie, dar managerii lor urla ca nu mai au locuri

      in timp ce te uiti la graficul cu cazurile zilnice:
      https://www.worldometers.info/coronavirus/
      Si apoi explica CUM se vede din avion ca sunt DOAR JUMATATE din numarul pacientilor tratati in ianuarie sau februarie.

      Si apoi intreabate-te de ce zic ca esti ori prost ori troll.

      00
    • Apropo, urmarind un clip despre Trump, am realizat de unde ti-ai luat ideile cum ca doctorii umfla cifrele pentru bani.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)