Online: ghidul contabilului de companie

Biroul contabilului care face plățile pentru campaniile care rulează online este un mic altar. Dotat cu un birou metalic, o ușă solidă de fag, cu pereți decorați cu tabele mari cu scuze pentru fiecare situație și cu o rezervă mare de uitare, e locul unde mor și se nasc speranțele.

Iată un scurt ghid al contabilului:

 

Luni.
Nu se fac plăți, e superstiție să începi să dai bani de luni. Acoperi facturile cu un Click cumpărat în grabă dintr-o intersecție, în timp ce privești cu scârbă vânzătorul din Audi-ul tău de 60.000€.

 

Marți.
Marți toată lumea știe că sunt 3 ceasuri rele, și sunt fix alea în care banca lucrează. Nu se fac plăți, dar se sună alți contabili, să plătească ei.

 

Miercuri.
Miercuri învelești sevinșul într-o factură care trebuia plătită de 2 săptămâni și te scuzi că nu a ajuns la tine, deci n-ai nici un motiv să o plătești săptămâna asta, chiar dacă vine imediat secretara cu ea.

 

Joi.
Joi primești un telefon de la un director important și te scuzi că ai primit banii de la cealaltă companie, dar că nu știai că din ei trebuia să dai mai departe, așa că stai pe ei de 1 lună jumate, că se adună dobânda.

 

Vineri.
Vineri e zi scurtă. Ajungi târziu la birou și pleci devreme. Abia ai timp să citești două emailuri și pe Radu F., că se face 12 și trebuie să pleci la munte.

 

 

contabil

“contabil” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. nu e valabil doar pentru companiile din online…

    00
  2. Se cheama Accounts Payable contabilul asta si daca e vorba despre o companie medie-mare poti sa intrebi de la inceput care sunt datile/regulile de plata pentru ca trebuie sa se sincronizeze cu dept. de trezorerie sa fie bani in conturile alea din care se plateste. Deci chiar daca ar vrea dansul/dansa sa iti dea tie banii azi … nu merge asa. Si cu cat e mai mare firma cu atat isi permite sa faca regulile in favoarea ei si nu a furnizorilor.

    00
    • AP se ocupă cu plata și nu ei fac regulile de plată (asta înțeleg eu din ce-ai scris tu). Regulile se stabilesc, de obicei, de comun acord între cele două companii atunci când se negociază contractul. Majoritatea folosesc 30 de zile de la data facturării dar există și ceva excepții (45, 60, 90 de zile sau x zile de când a fost primită, nu emisă, factura).
      De asemenea, într-o companie decentă bugetul pentru X este aprobat la începutul anului fiscal. Cu alte cuvinte, odată ce factura a fost primită și aprobată, nu ar trebui să existe probleme cu plata.

      Altfel, ce zice Vali mai sus e complet adevărat. Plățile se întârzie în orice domeniu, nu numai online, de-ți vine să te urci pe pereți. Când auzi și motivele mai că te apucă un râs isteric de Joker.

      00
    • Accounts Payable este un cont în contabilitate: Contul Furnizori. Nu este o funcţie.

      00
  3. Auzi, da” de bercea mondialu si basescu nimic nimc?
    Da” de cacarau nimic nimic?
    A, stai ca tu esti basist si ce face marinaru” nu se discuta, nu se comenteaza.Scuze!

    00
    • ți-aș da ban nu pentru că ești prost, ci pentru că ești prost și nu realizezi că rahaturile alea nu contează.

    • Nu ii dai ban ca asa nu il vede lumea.

      00
    • Da mah inteligentule, nu conteaza ca presedintele tarii in care vietuiesti tu si cu familia ta de inteligenti ia spaga de la niste suedeji imputiti si la televizor face pe cinstitul.

      00
    • Tavi, tu chiar intelegi lumea asta din cate se vede. Ne mai spui tu exact cum stau treburile sau dam noi mai bine pe antena 3 sa le ascultam direct de la sursa?

      00
    • Ca sa citez din o scrisoare mai cunoscuta:
      ”Tu esti Mircea?”

      00
  4. Ce jale si amar ar fi prin companiile astea daca ar exista un sistem automat de plata. Toti contabilii si-ar face harakiri in semn de protest – „este sub demnitatea unui contabil din Romania sa plateasca o factura la timp” :) Cred ca la facultatea de conta se predau de fapt doar doua materii: cum sa ceri cat mai multe bonuri si facturi de furnizor, pentru cheltuieli, si cum sa intarzii cat mai mult plata facturii de la client.

    00
  5. Ce frumos ar fi daca ceea ce este scris aici ar exista si in realitate!!!

    00
  6. Contabilul face cu totul altceva decat plati. Da’ na acuma…

    00
  7. Noi nu citim Click si chiar daca am face-o nu vom recunoaste niciodata acest lucru. Biblia unui contabil intelept este intotdeauna Playboy (si asta de cand a disparut OKM de pe tarabe)
    Sistemul de plati functioneaza ireprosabil, voi nu trimiteti facturile corect: intotdeauna lipseste a 10 -a stampila si a 8-a semnatura, coltul din stanga sus este intotdeauna indoit (culmea, si daca a fost timisa pe email), factura nu are contractul atasat, si daca il are, este intocmita fix a doua zi dupa expirarea acestuia, Apropo de mail, factura adusa personal intr-o sacosa Versace impreuna cu un The Glenlivet 21 Year Old face minuni in procesarea platii.

    00
  8. Vestea buna conform lui Gates (ala de la microsoft), e ca in maxim 20 de ani profesia de contabil va fi luata de algoritmi.

    E naspa sa depinzi de astfel de oameni, dar si mai naspa sa depinzi de oameni care fac platile „in prima marti din luna” :)))

    Acum avem posibilitatea sa alegem daca vom lucra sau nu cu astfel de oameni.

    00
  9. Nu stiu daca e vina contabilului in toate cazurile. Din cate stiu eu, primeste instructiuni de mai sus ce sa plateasca si ce nu. Asta in cazul in care compania respectiva n-are o regula interna clara cu platile, cum zice Jan mai sus.

    00
  10. Aiurea! Lucrurile stau cu totul altfel. Orice companie cu un minimum de experienta are stabilita (saptmanal) o zi in care se fac platile. Contabilul nu are nicio treaba. La primirea facturii, o „tanti cu studii medii” scaneaza facturile si le incarca intr-un ERP (SAP, Oracle etc.). Cand le incarca, le seteaza si o data la care ele intra la plata. In ziua in care se fac platile, aceeasi tanti, descarca fisierul cu facturile la scadenta, o incarca in programul de plati online al bancii unde au contul si o trimite catre semnat la CFO, de regula, nu la contabil.
    P.S. Daca vorbesti de companii care isi tin contabilitatea in excel…alea nu mai sunt companii, sunt tarabe.

    00
  11. Am auzit o faza tare. Cica evreii nu fac plati cat sunt in doliu(un numar de zile). Am auzit scuze intrun call de collection. :D

    00
  12. Foarte gresit, joi e ziua in care incuie femeia de serviciu biroul si nu poti intra sa faci plati caci numai ea are cheie de la biroul tau. Si femeia de serviciu tocmai a intrat in concediu pe termen nelimitat. (ps. nu e gluma, fix asta mi-a zis mie un client)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube