Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
96 comentarii
NOU
#1
serban
Poveste reala: Ochesc de la distanta, in Auchan, un strugure de masa superb…ala cu boabe lunguiete, gen tata caprei. Pana sa ajung sa-l iau, vine un mos, culege cele mai mari boabe de pe ciorchine, le baga in gura si pleaca! I-am dat una dupa ceafa si i-am spus: ma porcule poate vroiam eu ciorchinele ala intreg, fara sa mananci tu din el! Poate ai imbalsamat morti inainte sa vii la Auchan si pui mana unde pun eu gura! S-a facut mic, mic la septa-mortii-masii de ani si a tirat-o instant. Cum ar fi sa musc si eu dintr-un mar, sa-l intorc cu muscatura in jos si-l pun la loc… Plm. Cred ca nu generatiei mele ii lipsesc cei 7 ani de acasa. (da, scz, nu am scris cu diacritice)
00
NOU
#2
vali
de asta zic, te duci, iei un Breguet, il porți 2-3 ani și îl aduci înapoi, că ești bătrân și nu îți permiți să îl cumperi.
NOU
#3
maxp
Lejer. Eu am vz un cuplu de octogenari care desfaceau toate pachetele de unt ca sa le miroasa si vada la culoare. Am chemat pe cineva de pe raion care i-a dojenit si apoi a impachetat la loc frumos pachetele.
00
NOU
#4
serban
Daca esti batran de ce ti-ai mai lua Breguet? Iei o Ana Nicole Smith…
00
NOU
#5
Kopa_Kopan
Astfel de „degustari” vad mereu pe la raioanele fructe, aproape numai batrani. Am vazut si desfacand pungile sau hartiile in care sunt pusi unii struguri, si gustand. Dar cea mai meschina scena am vazut-o intr-un Lidl, unde un cuplu de pensionari se apucase sa desfaca cartoanele alea cu 10 oua, luau din fiecare pe cele mai mari si le puneau in cofrajul lor.
00
NOU
#6
vali
RESPECTĂ BĂTRÂNII!!!
NOU
#7
Zarax
Și să nu mai spun că degustatul nu se face cu boabele cele mai frumoase, că alea sigur sunt ok la gust. Testul adevărat e la alea așa și așa, că așa vor fi majoritatea pe ciorchine.
00
NOU
#8
horean
Anul trecut, Auchan titan (?) un tatic, o mamica si fetita de maxim 10-11 anisori. Parintii imbracati bine, elegant chiar, priveau cu mare interes raionul cu fructe/legume cand fetita il trage de maneca pe tatic si ii zice ceva si se vede clar ca o repezeste, fetita insista si dobitocul nervos gesticuleaza ceva de genul ” fa aici” si isi continua aventura de a scana o ladita de ceva, fetita jos textila si se caca langa piciorul dobitocului chiar langa standul de legume/fructe , nu mai stiu care era. Baia era la maxim 1 min de acolo.
00
NOU
#9
Cristi
E clasic la batrani. Dar nu e „foame”, e comunismul, e ciordeala aia clasica, „sa fure si el ceva”, orice. Sunt mosii si babele care se bat in autobuz, aia care au gura mare peste tot, aia prostiti de Antene sa se duca pe canicula „la protest” la Cotroceni.
Usor-usor se va curata treaba asta… sper.
00
NOU
#10
manole
horeane, te-ai uitat sau nu la fofoloanca fetiței?
00
NOU
#11
Razvan
@serban aia a imbatranit urat, vezi la elle macpherson
00
NOU
#12
Cristi
Nu mai stiu cu ce piețar vorbeam, dar mi-aduc aminte de niste vorbe de la unu’ suparat pe ei: „Astia vin in piata sa manance: iau o boaba de strugure de acolo, o pruna de dincolo, mai prind un sampling la carnati si mananca 80 de bucatele, la orice cafea care face sampling, astia beau trei pe loc…”
00
NOU
#13
Jupaneasa
La categoria asta ii bagam si pe aia care pipaie painea cu mana goala si nu o baga in cos.
Dar, cred ca s-a mai discutat despre asta.
00
NOU
#14
Horean
@manole simti o ocazie pierduta?
00
NOU
#15
Claudiu
Schemă din Kauflandul din cartier: roșii cherry la cutie. Oamenii desfăceau unele cutii și își mai adăugau încă jumătate de cutie în caserola proprie. Dintr-un pachet de 300 grame făceau lejer una de 500 grame. Iar pachetele acelea desfăcute? În voia domnului desfăcute rămâneau…
00
NOU
#16
Juan Panamera
Deh, apucături de mitici.Totuși, realizezi că dacă babacii tăi locuiesc tot în cacapitală li se poate aplica același tratament?
00
NOU
#17
Hellfire
Ce-ai bă, ești borțoasă și poftesti, mai DîMM cu strugurele tău!!! Mare viteaz ce mai ești tu, să dai într-un bătrân și să îl jignești fiindcă ți-a mâncat boabele de pe ciorchinele preferat! Omoarâ-i bă, dar incepi cu mă-ta și cu tac-tu…
Nu te duce capul să te întrebi de ce au ajuns amărâții ăștia sa pigule boabe in supermarket. Tu ești puternic, îți permiți să cumperi struguri, te-ai scos… Dacă aveai inimă, luai strugurele, îl plăteai și îl ofereai amărâtului ăla, sau altuia, căci sunt destui.
00
NOU
#18
Andrei G
@serban, este atat de trasa de par povestea asta, incat sunt sigur ca nu s-a intamplat.
Dar in eventualitatea in care chiar ai fost atat de meschin incat sa lovesti un om in varsta pentru un rahat de ciorchine de strugure, imi este mila de cei care sunt in preajma ta.
Ma intreb cum faci daca iti taie cineva calea in trafic.
Sau comportamentul asta de „justitiar penibil” se aplica numai in relatiile cu batranii lipsiti de aparare ?
00
NOU
#19
Serban
@razvan, aia nu a mai îmbătrânit deloc, a crăpat pe la 39 de anișori.
00
NOU
#20
Anda
ca tatal lui Seinfeld, care fura baterii, ca se consuma repede si daca il preindeau zicea ca e batran si senil.
00
NOU
#21
fur
confirm schema cu ouale, am vazut-o si la Iasi si in Lidl si in Carrefour, dar nu erau batrani, era o gospodina la vreo 40 si ceva de ani, tocmai isi facea un cofrag beton din oua M pe alese!
00
NOU
#22
Cosmin
Asta e lejera.
Acum 4-5 ani, cand inca exista Billa. La raionul cu mustar, ketchup. Cuplu mai bronzat de romani pe la 60+ de ani. Desfaceau la rand borcanele de mustar Olympia sau cum ii zice si trageau cate o limba sanatoasa la mustar.
Chemat paza, nu stiu ce s-a intamplat mai departe.
De atunci cumpar numai sigilate…
00
NOU
#23
Geta
am intrat tarziu la articol, nu prea mai are rost comentariul da na….
daca eram eu mamica smechera cu un copil mic si unul in burtica este ca nu aveai curajul sa imi dai una peste ceafa?
-sigur din taste toti o faceam, dar real NU!mami power! uhuuu!!
oricum asa ceva nu s-a intamplat!
00
NOU
#24
serban
@Andrei G, psiholog mic si neinteles, sunt mega calm in trafic. Condusul ma relaxeaza desi puteam sa nu am permis de conducere dar mintea ta a decis ca am. Ai dreptate, am. Pana si din ala pt. avioane. Si da, am o mica, sau mare, problema cu cei care nu respecta regula cu uita-te si nu pune mana. Stiu ca etse o politica a hypermarket-urilor de a inchide ochii la astfel de practici dar mie nu-mi plac. Poate si-a pus mana la plua ala inainte si eu dau copilului meu strugurele ala. te-ai ofuscat rau. baga un xanax
00
NOU
#25
Iona
Nu inteleg obsesia de a gusta branza. in orice magazin, ca e supermarket sau „sibieni”, ia si gusta, dar iaaaa, totusi iaaaaaa.
E doar branza, nu muschiulet de brontozaur. Cat de nasoala sa fie!!!!
00
NOU
#26
eratostene
Cateodata tre sa lasi omul sa moara in prostia lui
00
NOU
#27
Alex
La brânza nu sunt de acord sa nu Gusti. Sunt atâtea feluri și varietăți de brânză încât e greu sa nimerești ceva pe gustul tau doar că scrie telemea de vaca veche (poate e prea sărată, prea puțin sărată etc.) In supermarket e mai ușor să iei fara sa gusti daca ai mai luat odată( e cam la fel mereu)…dar „sibienilor” nu le iese mereu la fel.
In plus, la supermarket, brânza de degustat e data de producător, nu pierde Auchan.
La fructe nu sunt nici eu de acord cu degustatul, mi se pare de porc
00
NOU
#28
Kopa_Kopan
La branza iti iei cele mai mari tepe. Se pastreaza in saramura, se desareaza succesiv, etc pana ajunge potroaca, fara gust, cu textura cartonului.
Printre vorbele de duh din partea vanzatoarelor dupa ce lumea se plange ca e branza sarata:
– ce vreti, doamna, e telemea!
– nu mai puneti sare pe rosii.
– asa e acum toata branza, la primavara din cea proaspata.
Telemea buna (de vaca) e la Lidl, aia proaspata, ambalata in zerul ei.
00
NOU
#29
mihai
Si eu gust branza frac. Poate fi imputita
00
NOU
#30
Jupaneasa
Eu, de cand am descoperit Telemea cu Gust Domol de la Napolact, am scapat de loteria cu gustatul de telemea.
Isi mai ia barbati-miu telemea de la sibieni, sau alti producatori. Eu sunt setata pe aia :)).
00
NOU
#31
Jimmy
Nu sunt de acord, si la hypermarket iti da sa gusti….iau telemea si ajung acasa de tre sa o tin 2 zile in apa sa o pot manca…wtf
00
NOU
#32
Cristi
Branza TREBUIE gustata.
Unele sunt acre, amare, bâhlite… Daca ati gati, ati intelege. Ati fi trecut prin frustrarile de a lua branza pentru placinta, si sa vezi acasa ca e acrita putin. Mai merge, cu ceapa, frecata cu marar, dar nu in placinta. Urda „ciudata”, etc.
Branza trebuie gustata.
00
NOU
#33
A
la raionul de brânzeturi cu servire asistată îți dă vânzătoarea/vânzătorul să guști dacă vrei. nu văd de ce n-aș profita de acel serviciu dacă există, ca să pot alege ceva realmente pe gustul meu.
nu desfac ambalaje de la raionul neasistat ca să gust chestii.
00
NOU
#34
daddy
@jupaneasa, au schimbat reteta acum unu-doi ani, au facut si promo cu ”reteta noua”, nu mai este ce a fost inainte, adica acum este la fel de ordinara ca alelalte.
00
NOU
#35
Barryckello
La Auchan in Bartolomeu sunt o gramada de truse de scule deschise din care gasesc lipsa ba o cheie de 15 ba o surubelnita. Unele sunt complet goale.
Fac pariu ca aia care le-au golit vor o Romanie mai buna, muie PSD si alte manele.
00
NOU
#36
Unul
De unde știi tu ce votează și ce vor găinării aia nesimțiți?
00
NOU
#37
George.s
Hai să facem pariu, Barryckello!
00
NOU
#38
kilroy
In piata centrala, la raionul branzeturi, de cativa ani buni comerciantii de branza vand din spatele unei vitrine. Dau clientilor sa guste (daca au chef, dar majoritatea au). Dar situatia nu a fost tot timpul asa. Inainte cu ani de zile, vindeau direct de pe masa si cine dorea gusta. Intr-o duminica, merg sa cumpar ceva branza. In fata mea un tigoiner burtos a trecut si si-a bagat mana in toate branzeturile in care a avut chef. Dupa aceea vreo doi ani nu am mai cumparat branza din piata.
Acum toate soiurile de branza se vand din vitrina. Asta este normalitatea acum si mi se pare corect
00
NOU
#39
Ionut M
De vânzătorii de la marginea Sibiului, județul Olt suntem toți sătui.
Țăranii români autentici, muiști cu ochii blajini, care ar lua pielea de pe tine.
Îți vând alimente bio și de țară, cu ierbicid din semințe de la Monsanto.
Păi nu mai bine iau o brânză de oaie din Auchan? Mai scumpă dar cu gust, și fără damfu de cioban.
Fără hypermarketuri viața ar fi mai scumpă și inhabitanții din mediul rural, ne-ar da căcat la preț de icre negre.
00
NOU
#40
Yngwie Mainstream
Taranul roman nu e mai competent decat Friesland. Niciunul. Nici macar Becali.
00
NOU
#41
Cristi
Am lucrat pentru Friesland.
Mă credeți sau nu, au echipe de medici ce inspectează fermele de la care iau laptele.
Am făcut pentru ei ambalaje. La un moment dat mi-au dat să fac niște cartoane cu sfaturi personalizate pentru fiecare fermă. Unii nu dădeau suficienta apă, alții nu curățau bine, alții aveau furaje mucegăite, alții aveau grajdul prea mic pentru x bovine.
Dacă aș fi microferma, as aplica pentru a furniza lapte către Napolact Friesland.
–
Știri că există un dispozitiv special pentru tuns coada vacii?
Pe bune, căutați pe net. E un fel de mașină de tuns pentru coada vacii, parul scurt pe coadă înseamnă bălegar mai puțin pe ea.
De unde știu de aparatul ăsta? De pe cartoanele Friesland, care se dădeau la fermieri.
00
NOU
#42
A
De vreo doi ani, eu am un magazin de suveniruri și jucării într-o zonă turistică. Câteodată vând și eu și când mă mai plictisesc, dau rest greșit (mai mult), în așa fel încât ei să observe faptul că au primit mai mulți bani, dar eu să mă prefac că nu am realizat asta. Și cum încearcă să bage banii în buzunar, „numai puțin, cred că v-am dat rest greșit”. Absolut niciun adult nu zice, stai omule, mi-ai dat mai mult, dar e îmbucurător că n-am fost niciun copil până acum să plece cu banii, țoți copiii mi-au spus că au primit rest mai mult decât trebuia.
Iar de furat, maaaamă, nu știți cum se fură. Dacă-i vedeți, vă e și rușine să îi faceți de căcat. Bineînțeles, în toate cazurile, replica lor este, „scuze, m-am zăpăcit, nici nu mi-am dat seama”, fie că pleacă la ochi cu ochelarii probați, fie că pleacă le cap cu pălăria cu care s-au admirat în oglindă, etc.
Și ar mai fi ceva, în 60% din cazuri sunt „șefule, vreau să iau și eu asta, mai lași și tu ceva?” sau „busulică, mai lași ceva”, în 30% sunt „hai, nu mai plânge, că ne dă nenea acum jucăria, dar nenea se supăra dacă plângi” iar în rest sunt „domnu'” sau „domnule” și iar vorbim doar de copii, aici.
Stand și lenevind pe șezlong, observ tiparele de oameni care aruncă ambalajul pe jos, înainte de a le oferi restul, dar și pe cei care spun doar, ‘ah, nu am văzut-o” și pleacă, atunci când îmi sparg ba oglinda, ba o cană, ba o pușculiță.
Dar viața merge înainte și trebuie luată că atare. Noi n-o putem schimba, chiar dacă noi ne-am schimba. Degeaba fuți milioane pe educație pentru reciclare, când numai CocaCola se laudă la ei pe site că vând zilnic 1.9miliarde de băuturi (nu PET-uri), în peste 200 de țări.
00
NOU
#43
strike
Mai multe povesti de la taraba ar fi interesante, plus si o statistica cu ce se vinde mai mult: pulometre sau poze cu Arsenie?
00
NOU
#44
va
Bărbatul trebuie să demonstreze mai întâi că are coaie și de abia apoi se poate gândi și la pulometru. Pentru Arsenie Boca nu am licență.
00
NOU
#45
Costi
Adevărul e că, chiar e pișată de urs. Am fost la cules de zmeură într-o zonă cuprinsă între Cheile Dâmboviței, Cheile Ghimbavului (Rucăr-Bran). Am cules 7kg în 3 ore inclusiv zmeură galbenă, dar am găsit și ursul in tufiș.
M-am întâlnit cu cei care se trăiesc din așa ceva, plecați de la 4 dimineața, pe jos. M-au rugat să-i iau cu mașina că îi oprește pădurarul și le confiscă marfa.
50 lei e puțin pentru un kg de zmeură, afine, hribi. Le-aș trage o bâtă peste mână la degustători.
00
NOU
#46
Boemul
Mai exact, tu ai fost la furat de zmeura, la fel ca aia de se temeau, justificat, de pădurar.
00
NOU
#47
Shoric
Eu le-aş da o bâtă peste mâini celor care culeg 7 kile de zmeură, sau mai mult, pentru comercializare.
00
NOU
#48
Costi
Eu i-am cules pentru mine, nu cred că cei care culeg zmeură pentru comercializare fac parte dintre cititorii lui Vali.
00
NOU
#49
ionut
si ursul ce mai mananca?
00
NOU
#50
Costi
P.S. Dacă vreți zmeură, va invit sa va îmbogățiți:
Culesul asta al zmeurei si altor produse ale naturii este un motiv pt care ursii coboara in sate. Imi povestea cineva ca culeg suedejii tot, animalelor nu le mai ramane nimic. Apoi, te miri, ce plm a vazut ursu’ bun la bulanele tale.
00
NOU
#52
Costi
Corect. E și ilegal, zmeura și restul resurselor din pădure aparțin statului. Romsilva trebuie sa le păzească și să le valorifice. Dacă nu culeg suedejii culege Romsilva si le trimite la export. Culmea e că tot de la suedeji o cumpăra dar cu 5 lei/kg.
Dar nu se poate compara că am cules eu 7 kg (o găletușă de 5 litri) cu cat culeg suedejii că lăcustele.
00
NOU
#53
verdenpom
Eu as da alte legi. Legam coloratul de pom daca l-am prins la cules indistrial. Sa vedem ce ii zice lui nea ursu grizonat cand vine ala moooooooor(t) de foame
00
NOU
#54
pawemperor
ce raspunsuri tipice da Costi la fel ca in teoria aia arhifolosita cu hartia aruncata pe jos care va duce in cascada la un munte de hartii aruncate pe jos pentru ca se poate si nu exista repercusiuni… „eu am cules doar o galetusa” aka nu am impact asa mare… si asa isi spune si urmatorul si urmatorul si urmatorul, si te miri de ce nu mai ramane nimic… futu-ti pastele ma-tii de cacat
00
NOU
#55
ghe
Serios, coco, 50 de lei e puțin pt un kil de zmeura? In germania e la Kaufland 10 euro kilul aia bio, 6-7 euro aia standard. Și ăștia plătesc taxe pe ea, nu o fură din pădure. Cât puma ai vrea sa fie un kil, ca aurul?
00
NOU
#56
Yngwie Mainstream
Aia e zmeura de cultura. Urs e numele cainelui.
00
NOU
#57
va
voi prea țineți cu ursul, văd.
00
NOU
#58
Hellfire
Zmeura pișată de urs e nimic față de cea cu urme de labă.
00
NOU
#59
John Temple
Dacă nu-i pișată și de viezure, tot degeaba.
@A: n-ai ce-i face, moștenire de la turcaleți.
00
NOU
#60
Bebito85
In Germania la Lidl am vazut un domn rupand cozile la cirese. I-am zis ca ii dau eu 20 de centi, cat ar economisi, doar sa nu mai faca asta. Mi-a zis ca nu are nevoie, ca are bani. Tot in Lidl, era o doamna care isi umplea caserola de capsuni, golind celelalte caserole si alegandu-le pe cele mai bune. Era bine imbracata, m-am uitat lung la ea, dar nu i-am deranjat Fengshui-ul. Ghiolbani sunt si de alte nationalitati, culmea ca nu pareau saraci.
00
NOU
#61
Gothica
Englezii, unii din ei, mai cred si azi ca zmeura prinde mucegai pentru ca cel paracopitat si incornorat face pipi pe zmeura.
In vacantele la tara, o ocupatie faina de tot, era culesul de fructe de padure dar o faceam mereu cu frica de urs. Auzisem atatea povesti cu Martinica ca ne asteptam sa apara in fiecare secunda. Era distractiv teribil pentru baieti sa ne sperie pe noi, fetele, mormaind prin tufisuri! O luam la fuga de fiecare data, pline de zgarieturi si cu hainele rupte pana cand, un nene glumet s-a gandit sa o crute pe fetita lui de zgarieturi si sa-i salveze hainutele. A vopsit maro un cojoc ciobanesc si s-a ascuns printre tufele de mure. Noi, fetele, stiam si i-am lasat pe baieti sa intre primii in tufe. Cand a inceput nenea sa mormaie fioros si sa miste prin tufe, au zburat galeti prin aer, haine si papuci. Baietii au rupt-o la fuga zbierand:
– Ajutoooor, mamaaaa, ursuuul, ma manancaaa!
Noi, fetele, eram pe jos de ras. Baietii au plecat acasa, rusinati. A ramas toata murea pentru noi. Parca anul ala, gemul a avut cel mai bun gust! Il mancam pe paine, pe afara si-i intrebam pe baieti: – Vrei si tu? :)))))))
00
NOU
#62
verdenpom
Asa asa. Anul ala a ramas murea. Anul viitor fiind adoslecente a ramas doar muia?
00
NOU
#63
Hellfire
Ei nu, că acum și pe la țară le dau Internet. Incep devreme fetele…
Oare în sezon, dacă dai muia după ce i-ai dat murea, pleci acasă cu pula mov?
00
NOU
#64
Gothica
Hellfire
Am auzit ca ramai fara ..la! Daca nu crezi, intreaba ursul!:)))))
00
NOU
#65
Gothica
verdenpom
Nu cunosc! E vreo planta noua, vreo buruiana, de la oras? Pe la noi, pe la tara, nu exista asa ceva!
00
NOU
#66
Anton
In Kaufland trebuie sa deschid vreo 7 caserole de oua pana dau de una fara vreun ou spart.
00
NOU
#67
pawemperor
iar eu as propune sa fie sigilate la fel ca acele cofrage de 20 sau 30 de oua, sa nu mai umble ghiolbanii in ele
00
NOU
#68
florin
întoarce cartonul. Dacă ai ou spart se imprima pe carton. Nu trebuie sa le desfaci.
00
NOU
#69
A
@Florin, știi că albușul nu e apă să penetreze în 3 secunde cartonul ăla destul de gros, nu?!
00
NOU
#70
A
eu îmi amintesc că cele de 20-30 de ouă sunt sigilate. sunt trase într-o folie, ca la baxurile de apă/sucuri.
cartoanele de 10 ouă și eu le verific să nu fie ouă sparte. nu șchimb/aleg ouăle din carton sau mai știu eu ce, închid bine la loc cartonul, doar prefer să iau ouăle întregi.
Da, dar aici nu este vina batranului. Nu neg faptul ca, batranii nu si-ar alege tot timpul cel mai mare ou, cel mai frumos mar, dar sunt de parere ca si tu, cand mergi la cumparaturi si trebuie sa cumperi oua, verifici ca toate ouale sa fie intregi, asa ca….
00
NOU
#72
c.daniel
Nici eu nu le verificam până fix luna asta, dar la ultimul cofraj de 30,din Lidl, sigilat, deja am 3 ouă care au fost puțin lovite. Logic că le-am pus la compost. Și faza e ca mai am din ele :(, încă nu am terminat cofrajul.
De acum, numai cutie cu zece o sa cumpăr și le verific ou cu ou.
00
NOU
#73
A
@Gabriel Bianu, să alegi cele mai mari ouă nu mi se pare ok. în lidl, de exemplu, cartoanele de 10 ouă sunt pe mărimi și calități. sunt ouă mărimile S, M și L de la găini crescute la sol în baterii, fiecare sortiment la un anumit preț, apoi cel puțin una dintre mărimi, de la găini crescute în aer liber.
nu mi se pare ok să transferi ouă mărimea L în carton ”mărimea M” sau S și să le plătești ca M sau S, sau să transferi din carton ”de calitate superioară” în d-ăla de calitate mai joasă.
să verifici dacă un produs e ok e o treabă, că pui într-un ambalaj de produs de o calitate mai joasă produse de o calitate mai bună (și mai scumpe) e altă treabă.
00
NOU
#74
verdenpom
Fara suparare. Azi chiar intrasem in discutie cu o doamna ce era sa se intoarca cu cracii-n sus cand a iesit din casa scarii. De ce? Simplu, pensia 900 de lei(dupa 35 de ani lucrati in industria usoara), boabele o costau 400 de lei dar a trebuit sa cheme instalatorul pentru un robinet asa ca si-a luat boabe analoage la 300 de lei(de unde si vertijul). Intretinerea o cosa 250 de lei! deci sa imi spuna mie cineva cum poti te poti hrani cu 250 de lei lunar! chiar vreau sa va vad ce metode scoateti. Probabil ca data viitoare daca vedeti batranii ca isi selecteaza ouale mai mari ii lasati in pace, oricum sunt aproape boschetari
00
NOU
#75
maynard
In anglia s-au copt murele de vreo luna si nu se atinge nimeni de ele. O singura data am vazut un chinez culegand intr-o caserola. Sunt peste tot prin orase unde e boschetãriş. La fiecare plimbare ma îndop spre disperarea câinelui: hai coae ne plimbam sau stam sa bagi in tine ca spartu.
00
NOU
#76
A
acum 10000000 proful meu de engleză povestea că a fost într-o vizită la fra-su în SUA, era singur cu mașina (cred, sunt peste 25 de ani de la momentul spunerii poveștii) când a văzut un desiș de mure. nu mai văzuse/mâncase demult, așa că a oprit într-un refugiu și s-a apucat să mănânce.
sau era la o plimbare într-un parc, nu mai știu.
dar îmi amintesc că povestea că s-a oprit cineva lângă el și l-a întrebat ceva de genul ”hungry, man?”.
00
NOU
#77
kilroy
The dog knows better
00
NOU
#78
Hellfire
Canada. Am un măr nealtoit în parc, și e plin de mere, au început să dea în părg, doar întinzi mâna și iei. Merg la fix, după o oră de jucat tenis.
Am cules 2-3, am mușcat dintr-unul și i-am oferit unul și lui Paolo, amicul italian cu care joc. „Nu, mersi, eu mănânc numai de-alea de care ia nevasta de la supermarket.”
Înțeleg că italian fiind, nevasta îți guvernează banii, viața, pula și coaiele, îți alege până și chiloții și ciorapii, dar chiar și la mere moka???
00
NOU
#79
Hellfire
Aceeași țară, un parc de camping din Nord. (Presupui că cei care ajung așa departe – 600km de Toronto – sunt mai pădureți, un pic.)
Iau un traseu pe o fosta cale ferată, plin de mure și zmeură – plus căcații de urs aferenți 😯 – și cred că am mâncat 1Kg pe un kilometru. Cei câțiva turiști se uitau compătimitor…
Seara, unul mi-a oferit grătărelul lor cu gaz, căci i se părea deprimant să mă vadă frigând cârnați în tepusa, pe jar. Cine știe, dacă mă surprindea dând o labă, poate mi-o dădea o tura pe fii-sa de 17 ani – jailbait până la Dumnezeu…
00
NOU
#80
smk
mananc destul de multe fructe, in hipermarketuri mi-am luat o gramada de tepe cu nectarine / struguri / mere / pere .. cumparate in sezon .. cum plm sa vinzi struguri cu 12lei kilu in septembrie si sa nu aiba nici un dumnezeu la gust „calitatea 1” … da gust un bob ( DOAR DACA AM DE GAND SA CUMPAR) … daca e o acritura naspa, aia e, tepa lor nu a mea .. daca e gustos cumpar. fac la fel si cu merele :)) .. musc dintr-un mar si daca nu imi place il bag in punga si il platesc doar p ala muscat… daca imi place bag 3 4 kile in punga
00
NOU
#81
Tutankamon
In piața Nicolina din Iasi, la intrarea in hala unde se afla sectorul de brânzeturi, te întâmpina țăranii cu lapte la petul de 2 litri. Ești îndemnat sa guști cu capacelul, toți oamenii, indiferent de ce forma de herpes au, beau cu același capacel, iar in final un norocos ia acasă sticla împreuna cu capacelul zoit de balele degustătorilor de ocazie. Prefer sa cumpăr sigilat de la magazin, e mai bine așa.
00
NOU
#82
vali
nu vrei natural, de la țărani? susții corporațiile hrăpărețe?!?!?
NOU
#83
Tutankamon
Culmea ca țăranii obțin ușor un certificat de conformitate de la laboratorul din piața, astfel încât cumpărătorul sa știe ca laptele e proaspăt. Chiar nu e nevoie sa guste laptele…ce-o fi in mintea unora…Da, deocamdată prefer sa dau bani corporațiilor, fiindcă cel puțin unele dintre ele au posibilitatea de a prelua o parte din laptele produs de țărani, așa ca tot lapte de la țara ajungi sa bei. Sunt multe sectoare in care țăranii se pot asocia pentru a furniza un produs ambalat și la o anumită calitate, asta fiind unul dintre ele.
00
NOU
#84
kilroy
Asta cu laptele nu o stiam, dar vad vara oole tinute la soare „Ia domnu’, ca sunt proaspete”. Sigur. Ma intorc cand iese puiul din ou
00
NOU
#85
Taipan
Ia si tu partea plina a paharului. Cu capacelul iti faci ditamai imunitatea. Daca bei de la corporatii tre sa pupi selectiv. Daca bei cu capacelul pupi orice-ti trece prin preajma. Nu-ti scapa nimic.
00
NOU
#86
Mahershala
chiar mai crede careva ca produsele din piata sunt ca pe vremuri? chiar daca cumperi de la taranii adevarati gen lapte/branza igienic stau destul de rau, ambalaje refolosite etc
00
NOU
#87
vali
toate brânzele sunt de la dăbuleni, toți pepenii sunt de la sibiu. statistic, imposibil, dar oamenii insistă să creadă.
NOU
#88
kilroy
Igiena aluia de vinde e tot ca pe vremuri, proasta. Vara trecuta mergeam cu un prieten spre Rm. Valcea. Undeva pe margine, un nene vindea struguri. Oprim, strugurii mari, frumosi, doar ca mai erau vreo trei saptamani pana sa se coaca strugurii. Pietenul intreaba (nu stiu de ce) „sunt romanesti strugurii?”. „Sigur, sefu”. Probabil erau crescuti in sera
00
NOU
#89
marinel
@vali
Pepeni de Dabuleni de Anatolia…
00
NOU
#90
Nicolae C
…si cartofii de Belint. Belintu ala e asa un tarâm de basm, în fiecare toamna se mareste cât China, sa produca toti cartofii aia declarati ca fiind de acolo.
Btw, toamna când treceti printr-un sat si va prinde dorul de niste cartofi adevarati de la tara si opriti la unu cu sacii pe marginea drumului, ia rugati-l sa va arate unde e tarlaua de pe care i-a scos. Sa vedeti atunci cum încep scuzele: e în ailalta parte a satului, nu putem merge acum ca x scuza, etc.
00
NOU
#91
Taipan
Pare o eticheta scrisa de Bivolaru.
00
NOU
#92
pawemperor
tot se spune ca se vor schimba lucrurile cand vor muri ai batrani… si cine ii educa pe cei tineri? nu tot cei in varsta? mai ales cand sistemul nostru de educatie civica este la pamant, educatia per total este in vizita la Hades samd
00
NOU
#93
DonOmar
Ti-am dat +, in esenta ai dreptate, eu fiind undeva intre generatii vad diferente enorme intre cei cu scoala facuta (si traiti desigur) in cumunism si cei nascuti dupa 2000 (sau pe acolo). Nu mai sunt dispusi sa accepte toate rahaturile pe care cei trecuti de 30-40 le-ar accepta.
00
NOU
#94
Marius
Eu as fi scris mic mic mic.. si le aratam ulterior.
00
NOU
#95
Flat
pai hipermarketurile dau dauna la preturi „gresite” si promotii fake, asa ca orice pierdere in sens invers mai compenseaza, fuck them capitalist pigs
00
NOU
#96
kELOO
Hellfire ar putea avea dreptate, măcar parțial. Sunt mulți oameni amărâți pe lumea aceasta.
În Kaufland am văzut o dată pe unul care și-a luat salam de 7 lei! Până să mă dumiresc eu bine, a plecat de la raion, și am rămas cu gândul că aș fi putut să îl ajut să ia totuși un pic mai mult salam…
Ma gândeam pe drumul spre casă și jur că aproape mă bufnise plânsul.
Poveste reala: Ochesc de la distanta, in Auchan, un strugure de masa superb…ala cu boabe lunguiete, gen tata caprei. Pana sa ajung sa-l iau, vine un mos, culege cele mai mari boabe de pe ciorchine, le baga in gura si pleaca! I-am dat una dupa ceafa si i-am spus: ma porcule poate vroiam eu ciorchinele ala intreg, fara sa mananci tu din el! Poate ai imbalsamat morti inainte sa vii la Auchan si pui mana unde pun eu gura! S-a facut mic, mic la septa-mortii-masii de ani si a tirat-o instant. Cum ar fi sa musc si eu dintr-un mar, sa-l intorc cu muscatura in jos si-l pun la loc… Plm. Cred ca nu generatiei mele ii lipsesc cei 7 ani de acasa. (da, scz, nu am scris cu diacritice)
de asta zic, te duci, iei un Breguet, il porți 2-3 ani și îl aduci înapoi, că ești bătrân și nu îți permiți să îl cumperi.
Lejer. Eu am vz un cuplu de octogenari care desfaceau toate pachetele de unt ca sa le miroasa si vada la culoare. Am chemat pe cineva de pe raion care i-a dojenit si apoi a impachetat la loc frumos pachetele.
Daca esti batran de ce ti-ai mai lua Breguet? Iei o Ana Nicole Smith…
Astfel de „degustari” vad mereu pe la raioanele fructe, aproape numai batrani. Am vazut si desfacand pungile sau hartiile in care sunt pusi unii struguri, si gustand. Dar cea mai meschina scena am vazut-o intr-un Lidl, unde un cuplu de pensionari se apucase sa desfaca cartoanele alea cu 10 oua, luau din fiecare pe cele mai mari si le puneau in cofrajul lor.
RESPECTĂ BĂTRÂNII!!!
Și să nu mai spun că degustatul nu se face cu boabele cele mai frumoase, că alea sigur sunt ok la gust. Testul adevărat e la alea așa și așa, că așa vor fi majoritatea pe ciorchine.
Anul trecut, Auchan titan (?) un tatic, o mamica si fetita de maxim 10-11 anisori. Parintii imbracati bine, elegant chiar, priveau cu mare interes raionul cu fructe/legume cand fetita il trage de maneca pe tatic si ii zice ceva si se vede clar ca o repezeste, fetita insista si dobitocul nervos gesticuleaza ceva de genul ” fa aici” si isi continua aventura de a scana o ladita de ceva, fetita jos textila si se caca langa piciorul dobitocului chiar langa standul de legume/fructe , nu mai stiu care era. Baia era la maxim 1 min de acolo.
E clasic la batrani. Dar nu e „foame”, e comunismul, e ciordeala aia clasica, „sa fure si el ceva”, orice. Sunt mosii si babele care se bat in autobuz, aia care au gura mare peste tot, aia prostiti de Antene sa se duca pe canicula „la protest” la Cotroceni.
Usor-usor se va curata treaba asta… sper.
horeane, te-ai uitat sau nu la fofoloanca fetiței?
@serban aia a imbatranit urat, vezi la elle macpherson
Nu mai stiu cu ce piețar vorbeam, dar mi-aduc aminte de niste vorbe de la unu’ suparat pe ei: „Astia vin in piata sa manance: iau o boaba de strugure de acolo, o pruna de dincolo, mai prind un sampling la carnati si mananca 80 de bucatele, la orice cafea care face sampling, astia beau trei pe loc…”
La categoria asta ii bagam si pe aia care pipaie painea cu mana goala si nu o baga in cos.
Dar, cred ca s-a mai discutat despre asta.
@manole simti o ocazie pierduta?
Schemă din Kauflandul din cartier: roșii cherry la cutie. Oamenii desfăceau unele cutii și își mai adăugau încă jumătate de cutie în caserola proprie. Dintr-un pachet de 300 grame făceau lejer una de 500 grame. Iar pachetele acelea desfăcute? În voia domnului desfăcute rămâneau…
Deh, apucături de mitici.Totuși, realizezi că dacă babacii tăi locuiesc tot în cacapitală li se poate aplica același tratament?
Ce-ai bă, ești borțoasă și poftesti, mai DîMM cu strugurele tău!!! Mare viteaz ce mai ești tu, să dai într-un bătrân și să îl jignești fiindcă ți-a mâncat boabele de pe ciorchinele preferat! Omoarâ-i bă, dar incepi cu mă-ta și cu tac-tu…
Nu te duce capul să te întrebi de ce au ajuns amărâții ăștia sa pigule boabe in supermarket. Tu ești puternic, îți permiți să cumperi struguri, te-ai scos… Dacă aveai inimă, luai strugurele, îl plăteai și îl ofereai amărâtului ăla, sau altuia, căci sunt destui.
@serban, este atat de trasa de par povestea asta, incat sunt sigur ca nu s-a intamplat.
Dar in eventualitatea in care chiar ai fost atat de meschin incat sa lovesti un om in varsta pentru un rahat de ciorchine de strugure, imi este mila de cei care sunt in preajma ta.
Ma intreb cum faci daca iti taie cineva calea in trafic.
Sau comportamentul asta de „justitiar penibil” se aplica numai in relatiile cu batranii lipsiti de aparare ?
@razvan, aia nu a mai îmbătrânit deloc, a crăpat pe la 39 de anișori.
ca tatal lui Seinfeld, care fura baterii, ca se consuma repede si daca il preindeau zicea ca e batran si senil.
confirm schema cu ouale, am vazut-o si la Iasi si in Lidl si in Carrefour, dar nu erau batrani, era o gospodina la vreo 40 si ceva de ani, tocmai isi facea un cofrag beton din oua M pe alese!
Asta e lejera.
Acum 4-5 ani, cand inca exista Billa. La raionul cu mustar, ketchup. Cuplu mai bronzat de romani pe la 60+ de ani. Desfaceau la rand borcanele de mustar Olympia sau cum ii zice si trageau cate o limba sanatoasa la mustar.
Chemat paza, nu stiu ce s-a intamplat mai departe.
De atunci cumpar numai sigilate…
am intrat tarziu la articol, nu prea mai are rost comentariul da na….
daca eram eu mamica smechera cu un copil mic si unul in burtica este ca nu aveai curajul sa imi dai una peste ceafa?
-sigur din taste toti o faceam, dar real NU!mami power! uhuuu!!
oricum asa ceva nu s-a intamplat!
@Andrei G, psiholog mic si neinteles, sunt mega calm in trafic. Condusul ma relaxeaza desi puteam sa nu am permis de conducere dar mintea ta a decis ca am. Ai dreptate, am. Pana si din ala pt. avioane. Si da, am o mica, sau mare, problema cu cei care nu respecta regula cu uita-te si nu pune mana. Stiu ca etse o politica a hypermarket-urilor de a inchide ochii la astfel de practici dar mie nu-mi plac. Poate si-a pus mana la plua ala inainte si eu dau copilului meu strugurele ala. te-ai ofuscat rau. baga un xanax
Nu inteleg obsesia de a gusta branza. in orice magazin, ca e supermarket sau „sibieni”, ia si gusta, dar iaaaa, totusi iaaaaaa.
E doar branza, nu muschiulet de brontozaur. Cat de nasoala sa fie!!!!
Cateodata tre sa lasi omul sa moara in prostia lui
La brânza nu sunt de acord sa nu Gusti. Sunt atâtea feluri și varietăți de brânză încât e greu sa nimerești ceva pe gustul tau doar că scrie telemea de vaca veche (poate e prea sărată, prea puțin sărată etc.) In supermarket e mai ușor să iei fara sa gusti daca ai mai luat odată( e cam la fel mereu)…dar „sibienilor” nu le iese mereu la fel.
In plus, la supermarket, brânza de degustat e data de producător, nu pierde Auchan.
La fructe nu sunt nici eu de acord cu degustatul, mi se pare de porc
La branza iti iei cele mai mari tepe. Se pastreaza in saramura, se desareaza succesiv, etc pana ajunge potroaca, fara gust, cu textura cartonului.
Printre vorbele de duh din partea vanzatoarelor dupa ce lumea se plange ca e branza sarata:
– ce vreti, doamna, e telemea!
– nu mai puneti sare pe rosii.
– asa e acum toata branza, la primavara din cea proaspata.
Telemea buna (de vaca) e la Lidl, aia proaspata, ambalata in zerul ei.
Si eu gust branza frac. Poate fi imputita
Eu, de cand am descoperit Telemea cu Gust Domol de la Napolact, am scapat de loteria cu gustatul de telemea.
Isi mai ia barbati-miu telemea de la sibieni, sau alti producatori. Eu sunt setata pe aia :)).
Nu sunt de acord, si la hypermarket iti da sa gusti….iau telemea si ajung acasa de tre sa o tin 2 zile in apa sa o pot manca…wtf
Branza TREBUIE gustata.
Unele sunt acre, amare, bâhlite… Daca ati gati, ati intelege. Ati fi trecut prin frustrarile de a lua branza pentru placinta, si sa vezi acasa ca e acrita putin. Mai merge, cu ceapa, frecata cu marar, dar nu in placinta. Urda „ciudata”, etc.
Branza trebuie gustata.
la raionul de brânzeturi cu servire asistată îți dă vânzătoarea/vânzătorul să guști dacă vrei. nu văd de ce n-aș profita de acel serviciu dacă există, ca să pot alege ceva realmente pe gustul meu.
nu desfac ambalaje de la raionul neasistat ca să gust chestii.
@jupaneasa, au schimbat reteta acum unu-doi ani, au facut si promo cu ”reteta noua”, nu mai este ce a fost inainte, adica acum este la fel de ordinara ca alelalte.
La Auchan in Bartolomeu sunt o gramada de truse de scule deschise din care gasesc lipsa ba o cheie de 15 ba o surubelnita. Unele sunt complet goale.
Fac pariu ca aia care le-au golit vor o Romanie mai buna, muie PSD si alte manele.
De unde știi tu ce votează și ce vor găinării aia nesimțiți?
Hai să facem pariu, Barryckello!
In piata centrala, la raionul branzeturi, de cativa ani buni comerciantii de branza vand din spatele unei vitrine. Dau clientilor sa guste (daca au chef, dar majoritatea au). Dar situatia nu a fost tot timpul asa. Inainte cu ani de zile, vindeau direct de pe masa si cine dorea gusta. Intr-o duminica, merg sa cumpar ceva branza. In fata mea un tigoiner burtos a trecut si si-a bagat mana in toate branzeturile in care a avut chef. Dupa aceea vreo doi ani nu am mai cumparat branza din piata.
Acum toate soiurile de branza se vand din vitrina. Asta este normalitatea acum si mi se pare corect
De vânzătorii de la marginea Sibiului, județul Olt suntem toți sătui.
Țăranii români autentici, muiști cu ochii blajini, care ar lua pielea de pe tine.
Îți vând alimente bio și de țară, cu ierbicid din semințe de la Monsanto.
Păi nu mai bine iau o brânză de oaie din Auchan? Mai scumpă dar cu gust, și fără damfu de cioban.
Fără hypermarketuri viața ar fi mai scumpă și inhabitanții din mediul rural, ne-ar da căcat la preț de icre negre.
Taranul roman nu e mai competent decat Friesland. Niciunul. Nici macar Becali.
Am lucrat pentru Friesland.
Mă credeți sau nu, au echipe de medici ce inspectează fermele de la care iau laptele.
Am făcut pentru ei ambalaje. La un moment dat mi-au dat să fac niște cartoane cu sfaturi personalizate pentru fiecare fermă. Unii nu dădeau suficienta apă, alții nu curățau bine, alții aveau furaje mucegăite, alții aveau grajdul prea mic pentru x bovine.
Dacă aș fi microferma, as aplica pentru a furniza lapte către Napolact Friesland.
–
Știri că există un dispozitiv special pentru tuns coada vacii?
Pe bune, căutați pe net. E un fel de mașină de tuns pentru coada vacii, parul scurt pe coadă înseamnă bălegar mai puțin pe ea.
De unde știu de aparatul ăsta? De pe cartoanele Friesland, care se dădeau la fermieri.
De vreo doi ani, eu am un magazin de suveniruri și jucării într-o zonă turistică. Câteodată vând și eu și când mă mai plictisesc, dau rest greșit (mai mult), în așa fel încât ei să observe faptul că au primit mai mulți bani, dar eu să mă prefac că nu am realizat asta. Și cum încearcă să bage banii în buzunar, „numai puțin, cred că v-am dat rest greșit”. Absolut niciun adult nu zice, stai omule, mi-ai dat mai mult, dar e îmbucurător că n-am fost niciun copil până acum să plece cu banii, țoți copiii mi-au spus că au primit rest mai mult decât trebuia.
Iar de furat, maaaamă, nu știți cum se fură. Dacă-i vedeți, vă e și rușine să îi faceți de căcat. Bineînțeles, în toate cazurile, replica lor este, „scuze, m-am zăpăcit, nici nu mi-am dat seama”, fie că pleacă la ochi cu ochelarii probați, fie că pleacă le cap cu pălăria cu care s-au admirat în oglindă, etc.
Și ar mai fi ceva, în 60% din cazuri sunt „șefule, vreau să iau și eu asta, mai lași și tu ceva?” sau „busulică, mai lași ceva”, în 30% sunt „hai, nu mai plânge, că ne dă nenea acum jucăria, dar nenea se supăra dacă plângi” iar în rest sunt „domnu'” sau „domnule” și iar vorbim doar de copii, aici.
Stand și lenevind pe șezlong, observ tiparele de oameni care aruncă ambalajul pe jos, înainte de a le oferi restul, dar și pe cei care spun doar, ‘ah, nu am văzut-o” și pleacă, atunci când îmi sparg ba oglinda, ba o cană, ba o pușculiță.
Dar viața merge înainte și trebuie luată că atare. Noi n-o putem schimba, chiar dacă noi ne-am schimba. Degeaba fuți milioane pe educație pentru reciclare, când numai CocaCola se laudă la ei pe site că vând zilnic 1.9miliarde de băuturi (nu PET-uri), în peste 200 de țări.
Mai multe povesti de la taraba ar fi interesante, plus si o statistica cu ce se vinde mai mult: pulometre sau poze cu Arsenie?
Bărbatul trebuie să demonstreze mai întâi că are coaie și de abia apoi se poate gândi și la pulometru. Pentru Arsenie Boca nu am licență.
Adevărul e că, chiar e pișată de urs. Am fost la cules de zmeură într-o zonă cuprinsă între Cheile Dâmboviței, Cheile Ghimbavului (Rucăr-Bran). Am cules 7kg în 3 ore inclusiv zmeură galbenă, dar am găsit și ursul in tufiș.
M-am întâlnit cu cei care se trăiesc din așa ceva, plecați de la 4 dimineața, pe jos. M-au rugat să-i iau cu mașina că îi oprește pădurarul și le confiscă marfa.
50 lei e puțin pentru un kg de zmeură, afine, hribi. Le-aș trage o bâtă peste mână la degustători.
Mai exact, tu ai fost la furat de zmeura, la fel ca aia de se temeau, justificat, de pădurar.
Eu le-aş da o bâtă peste mâini celor care culeg 7 kile de zmeură, sau mai mult, pentru comercializare.
Eu i-am cules pentru mine, nu cred că cei care culeg zmeură pentru comercializare fac parte dintre cititorii lui Vali.
si ursul ce mai mananca?
P.S. Dacă vreți zmeură, va invit sa va îmbogățiți:
https://www.google.com/maps/place/45.361872,25.289717/data=!4m6!3m5!1s0!7e2!8m2!3d45.3618715!4d25.289717?utm_source=mstt_1
Culesul asta al zmeurei si altor produse ale naturii este un motiv pt care ursii coboara in sate. Imi povestea cineva ca culeg suedejii tot, animalelor nu le mai ramane nimic. Apoi, te miri, ce plm a vazut ursu’ bun la bulanele tale.
Corect. E și ilegal, zmeura și restul resurselor din pădure aparțin statului. Romsilva trebuie sa le păzească și să le valorifice. Dacă nu culeg suedejii culege Romsilva si le trimite la export. Culmea e că tot de la suedeji o cumpăra dar cu 5 lei/kg.
Dar nu se poate compara că am cules eu 7 kg (o găletușă de 5 litri) cu cat culeg suedejii că lăcustele.
Eu as da alte legi. Legam coloratul de pom daca l-am prins la cules indistrial. Sa vedem ce ii zice lui nea ursu grizonat cand vine ala moooooooor(t) de foame
ce raspunsuri tipice da Costi la fel ca in teoria aia arhifolosita cu hartia aruncata pe jos care va duce in cascada la un munte de hartii aruncate pe jos pentru ca se poate si nu exista repercusiuni… „eu am cules doar o galetusa” aka nu am impact asa mare… si asa isi spune si urmatorul si urmatorul si urmatorul, si te miri de ce nu mai ramane nimic… futu-ti pastele ma-tii de cacat
Serios, coco, 50 de lei e puțin pt un kil de zmeura? In germania e la Kaufland 10 euro kilul aia bio, 6-7 euro aia standard. Și ăștia plătesc taxe pe ea, nu o fură din pădure. Cât puma ai vrea sa fie un kil, ca aurul?
Aia e zmeura de cultura. Urs e numele cainelui.
voi prea țineți cu ursul, văd.
Zmeura pișată de urs e nimic față de cea cu urme de labă.
Dacă nu-i pișată și de viezure, tot degeaba.
@A: n-ai ce-i face, moștenire de la turcaleți.
In Germania la Lidl am vazut un domn rupand cozile la cirese. I-am zis ca ii dau eu 20 de centi, cat ar economisi, doar sa nu mai faca asta. Mi-a zis ca nu are nevoie, ca are bani. Tot in Lidl, era o doamna care isi umplea caserola de capsuni, golind celelalte caserole si alegandu-le pe cele mai bune. Era bine imbracata, m-am uitat lung la ea, dar nu i-am deranjat Fengshui-ul. Ghiolbani sunt si de alte nationalitati, culmea ca nu pareau saraci.
Englezii, unii din ei, mai cred si azi ca zmeura prinde mucegai pentru ca cel paracopitat si incornorat face pipi pe zmeura.
In vacantele la tara, o ocupatie faina de tot, era culesul de fructe de padure dar o faceam mereu cu frica de urs. Auzisem atatea povesti cu Martinica ca ne asteptam sa apara in fiecare secunda. Era distractiv teribil pentru baieti sa ne sperie pe noi, fetele, mormaind prin tufisuri! O luam la fuga de fiecare data, pline de zgarieturi si cu hainele rupte pana cand, un nene glumet s-a gandit sa o crute pe fetita lui de zgarieturi si sa-i salveze hainutele. A vopsit maro un cojoc ciobanesc si s-a ascuns printre tufele de mure. Noi, fetele, stiam si i-am lasat pe baieti sa intre primii in tufe. Cand a inceput nenea sa mormaie fioros si sa miste prin tufe, au zburat galeti prin aer, haine si papuci. Baietii au rupt-o la fuga zbierand:
– Ajutoooor, mamaaaa, ursuuul, ma manancaaa!
Noi, fetele, eram pe jos de ras. Baietii au plecat acasa, rusinati. A ramas toata murea pentru noi. Parca anul ala, gemul a avut cel mai bun gust! Il mancam pe paine, pe afara si-i intrebam pe baieti: – Vrei si tu? :)))))))
Asa asa. Anul ala a ramas murea. Anul viitor fiind adoslecente a ramas doar muia?
Ei nu, că acum și pe la țară le dau Internet. Incep devreme fetele…
Oare în sezon, dacă dai muia după ce i-ai dat murea, pleci acasă cu pula mov?
Hellfire
Am auzit ca ramai fara ..la! Daca nu crezi, intreaba ursul!:)))))
verdenpom
Nu cunosc! E vreo planta noua, vreo buruiana, de la oras? Pe la noi, pe la tara, nu exista asa ceva!
In Kaufland trebuie sa deschid vreo 7 caserole de oua pana dau de una fara vreun ou spart.
iar eu as propune sa fie sigilate la fel ca acele cofrage de 20 sau 30 de oua, sa nu mai umble ghiolbanii in ele
întoarce cartonul. Dacă ai ou spart se imprima pe carton. Nu trebuie sa le desfaci.
@Florin, știi că albușul nu e apă să penetreze în 3 secunde cartonul ăla destul de gros, nu?!
eu îmi amintesc că cele de 20-30 de ouă sunt sigilate. sunt trase într-o folie, ca la baxurile de apă/sucuri.
cartoanele de 10 ouă și eu le verific să nu fie ouă sparte. nu șchimb/aleg ouăle din carton sau mai știu eu ce, închid bine la loc cartonul, doar prefer să iau ouăle întregi.
Da, dar aici nu este vina batranului. Nu neg faptul ca, batranii nu si-ar alege tot timpul cel mai mare ou, cel mai frumos mar, dar sunt de parere ca si tu, cand mergi la cumparaturi si trebuie sa cumperi oua, verifici ca toate ouale sa fie intregi, asa ca….
Nici eu nu le verificam până fix luna asta, dar la ultimul cofraj de 30,din Lidl, sigilat, deja am 3 ouă care au fost puțin lovite. Logic că le-am pus la compost. Și faza e ca mai am din ele :(, încă nu am terminat cofrajul.
De acum, numai cutie cu zece o sa cumpăr și le verific ou cu ou.
@Gabriel Bianu, să alegi cele mai mari ouă nu mi se pare ok. în lidl, de exemplu, cartoanele de 10 ouă sunt pe mărimi și calități. sunt ouă mărimile S, M și L de la găini crescute la sol în baterii, fiecare sortiment la un anumit preț, apoi cel puțin una dintre mărimi, de la găini crescute în aer liber.
nu mi se pare ok să transferi ouă mărimea L în carton ”mărimea M” sau S și să le plătești ca M sau S, sau să transferi din carton ”de calitate superioară” în d-ăla de calitate mai joasă.
să verifici dacă un produs e ok e o treabă, că pui într-un ambalaj de produs de o calitate mai joasă produse de o calitate mai bună (și mai scumpe) e altă treabă.
Fara suparare. Azi chiar intrasem in discutie cu o doamna ce era sa se intoarca cu cracii-n sus cand a iesit din casa scarii. De ce? Simplu, pensia 900 de lei(dupa 35 de ani lucrati in industria usoara), boabele o costau 400 de lei dar a trebuit sa cheme instalatorul pentru un robinet asa ca si-a luat boabe analoage la 300 de lei(de unde si vertijul). Intretinerea o cosa 250 de lei! deci sa imi spuna mie cineva cum poti te poti hrani cu 250 de lei lunar! chiar vreau sa va vad ce metode scoateti. Probabil ca data viitoare daca vedeti batranii ca isi selecteaza ouale mai mari ii lasati in pace, oricum sunt aproape boschetari
In anglia s-au copt murele de vreo luna si nu se atinge nimeni de ele. O singura data am vazut un chinez culegand intr-o caserola. Sunt peste tot prin orase unde e boschetãriş. La fiecare plimbare ma îndop spre disperarea câinelui: hai coae ne plimbam sau stam sa bagi in tine ca spartu.
acum 10000000 proful meu de engleză povestea că a fost într-o vizită la fra-su în SUA, era singur cu mașina (cred, sunt peste 25 de ani de la momentul spunerii poveștii) când a văzut un desiș de mure. nu mai văzuse/mâncase demult, așa că a oprit într-un refugiu și s-a apucat să mănânce.
sau era la o plimbare într-un parc, nu mai știu.
dar îmi amintesc că povestea că s-a oprit cineva lângă el și l-a întrebat ceva de genul ”hungry, man?”.
The dog knows better
Canada. Am un măr nealtoit în parc, și e plin de mere, au început să dea în părg, doar întinzi mâna și iei. Merg la fix, după o oră de jucat tenis.
Am cules 2-3, am mușcat dintr-unul și i-am oferit unul și lui Paolo, amicul italian cu care joc. „Nu, mersi, eu mănânc numai de-alea de care ia nevasta de la supermarket.”
Înțeleg că italian fiind, nevasta îți guvernează banii, viața, pula și coaiele, îți alege până și chiloții și ciorapii, dar chiar și la mere moka???
Aceeași țară, un parc de camping din Nord. (Presupui că cei care ajung așa departe – 600km de Toronto – sunt mai pădureți, un pic.)
Iau un traseu pe o fosta cale ferată, plin de mure și zmeură – plus căcații de urs aferenți 😯 – și cred că am mâncat 1Kg pe un kilometru. Cei câțiva turiști se uitau compătimitor…
Seara, unul mi-a oferit grătărelul lor cu gaz, căci i se părea deprimant să mă vadă frigând cârnați în tepusa, pe jar. Cine știe, dacă mă surprindea dând o labă, poate mi-o dădea o tura pe fii-sa de 17 ani – jailbait până la Dumnezeu…
mananc destul de multe fructe, in hipermarketuri mi-am luat o gramada de tepe cu nectarine / struguri / mere / pere .. cumparate in sezon .. cum plm sa vinzi struguri cu 12lei kilu in septembrie si sa nu aiba nici un dumnezeu la gust „calitatea 1” … da gust un bob ( DOAR DACA AM DE GAND SA CUMPAR) … daca e o acritura naspa, aia e, tepa lor nu a mea .. daca e gustos cumpar. fac la fel si cu merele :)) .. musc dintr-un mar si daca nu imi place il bag in punga si il platesc doar p ala muscat… daca imi place bag 3 4 kile in punga
In piața Nicolina din Iasi, la intrarea in hala unde se afla sectorul de brânzeturi, te întâmpina țăranii cu lapte la petul de 2 litri. Ești îndemnat sa guști cu capacelul, toți oamenii, indiferent de ce forma de herpes au, beau cu același capacel, iar in final un norocos ia acasă sticla împreuna cu capacelul zoit de balele degustătorilor de ocazie. Prefer sa cumpăr sigilat de la magazin, e mai bine așa.
nu vrei natural, de la țărani? susții corporațiile hrăpărețe?!?!?
Culmea ca țăranii obțin ușor un certificat de conformitate de la laboratorul din piața, astfel încât cumpărătorul sa știe ca laptele e proaspăt. Chiar nu e nevoie sa guste laptele…ce-o fi in mintea unora…Da, deocamdată prefer sa dau bani corporațiilor, fiindcă cel puțin unele dintre ele au posibilitatea de a prelua o parte din laptele produs de țărani, așa ca tot lapte de la țara ajungi sa bei. Sunt multe sectoare in care țăranii se pot asocia pentru a furniza un produs ambalat și la o anumită calitate, asta fiind unul dintre ele.
Asta cu laptele nu o stiam, dar vad vara oole tinute la soare „Ia domnu’, ca sunt proaspete”. Sigur. Ma intorc cand iese puiul din ou
Ia si tu partea plina a paharului. Cu capacelul iti faci ditamai imunitatea. Daca bei de la corporatii tre sa pupi selectiv. Daca bei cu capacelul pupi orice-ti trece prin preajma. Nu-ti scapa nimic.
chiar mai crede careva ca produsele din piata sunt ca pe vremuri? chiar daca cumperi de la taranii adevarati gen lapte/branza igienic stau destul de rau, ambalaje refolosite etc
toate brânzele sunt de la dăbuleni, toți pepenii sunt de la sibiu. statistic, imposibil, dar oamenii insistă să creadă.
Igiena aluia de vinde e tot ca pe vremuri, proasta. Vara trecuta mergeam cu un prieten spre Rm. Valcea. Undeva pe margine, un nene vindea struguri. Oprim, strugurii mari, frumosi, doar ca mai erau vreo trei saptamani pana sa se coaca strugurii. Pietenul intreaba (nu stiu de ce) „sunt romanesti strugurii?”. „Sigur, sefu”. Probabil erau crescuti in sera
@vali
Pepeni de Dabuleni de Anatolia…
…si cartofii de Belint. Belintu ala e asa un tarâm de basm, în fiecare toamna se mareste cât China, sa produca toti cartofii aia declarati ca fiind de acolo.
Btw, toamna când treceti printr-un sat si va prinde dorul de niste cartofi adevarati de la tara si opriti la unu cu sacii pe marginea drumului, ia rugati-l sa va arate unde e tarlaua de pe care i-a scos. Sa vedeti atunci cum încep scuzele: e în ailalta parte a satului, nu putem merge acum ca x scuza, etc.
Pare o eticheta scrisa de Bivolaru.
tot se spune ca se vor schimba lucrurile cand vor muri ai batrani… si cine ii educa pe cei tineri? nu tot cei in varsta? mai ales cand sistemul nostru de educatie civica este la pamant, educatia per total este in vizita la Hades samd
Ti-am dat +, in esenta ai dreptate, eu fiind undeva intre generatii vad diferente enorme intre cei cu scoala facuta (si traiti desigur) in cumunism si cei nascuti dupa 2000 (sau pe acolo). Nu mai sunt dispusi sa accepte toate rahaturile pe care cei trecuti de 30-40 le-ar accepta.
Eu as fi scris mic mic mic.. si le aratam ulterior.
pai hipermarketurile dau dauna la preturi „gresite” si promotii fake, asa ca orice pierdere in sens invers mai compenseaza, fuck them capitalist pigs
Hellfire ar putea avea dreptate, măcar parțial. Sunt mulți oameni amărâți pe lumea aceasta.
În Kaufland am văzut o dată pe unul care și-a luat salam de 7 lei! Până să mă dumiresc eu bine, a plecat de la raion, și am rămas cu gândul că aș fi putut să îl ajut să ia totuși un pic mai mult salam…
Ma gândeam pe drumul spre casă și jur că aproape mă bufnise plânsul.