Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. iar China atat pe 1 cat si pe 2 ) :)

    00
  2. Cateva observatii aici: medalii de aur primesc top 10% dintre participanti, medalii de argint urmatorii 15% iar de bronz urmatorii 25%. Pe romaneste jumatate din participanti pleaca cu medalii, restul cu… experienta. Conform cu distributia gaussiana normala a skill-urilor te astepti ca dintr-o echipa de 6 oameni sa ai cel putin 3 medalii, nu? Asta a-propos de faptul ca olimpicii nostri se intorc tot timpul cu medalii de pe la concursuri ;)

    00
  3. Sigur 2001 ? Ca suntem in anul de gratie 2011.

    00
  4. 2001 ?

    00
  5. Felicitari castigatorilor, dar e irelevant pentru sistem in sine. Cand ai 2-3 olimpici, 200-300 de elevi buni si vreo 2 milioane de indivizi sub-mediocri, atunci sistemul a esuat lamentabil. Iesirile astea sunt mai mult o incercare de desprindere de sistem, decat un rezultat al lui.

    Povestea e clasica, am trait-o si eu si altii: 2-3 clase bune in tot liceul (cu concursuri, olimpiade si tot tacamul – si acolo un 10% din elevi cu genul asta de rezultate). Un 10% care faceam ”altceva”. Restul erau in cea mai mare parte ”asa si asa”. Finlandezii, campionii educatiei europene sunt ceva mai preocupati de cat mai multe rezultate bune pe toate domeniile, decat de putine rezultate exceptionale pe cateva.

    00
  6. De acord cu emi, minti de astea stralucite am mai avut si o sa mai avem insa nu stiu cati dintre ei aleg sa ramana in tara. Cunosc student de top la Politehnica in Timisoara care imediat dupa absolvire a fost luat de Microsoft in Canada. Sunt altii si mai destepti cu ochii pe noi si au grija sa asigure continuitatea exodului de creiere.

    00
  7. O fi si sistemul educational de vina, insa la noi sunt si multe lepre.
    Poi tu, in clasa a VII-a, nici nu ti s-au uscat muci bine la nas si te duci la scoala cu geanta pe brat, fardata si tot timpul cu telefonul in mana?

    00
  8. zoso, ai un typo in titlu :P

    00
  9. suntem inaintea germaniei. bun. la noi unde trebuie cu siguranta nu s-a observat chestia asta. nu-i nimic ca la nemti cineva s-a sesizat si ai nostri vor merge la faculta la Bremen, de exemplu si le va placea foarte mult (pentru ca acolo e totul facut si calculat matematic, nu-i asa?) si noi vom avea doar fosti olimpici romani studenti in germania.

    00
  10. Si la fizica!

    00
  11. Să înţeleg că şi-au propus să iasă în primii 8? :D Că la noi aşa se merge la concursuri: să ieşim în primii 25 la Eurovision, în primii 15 la o întrecere sportivă etc. Probabil va mai creşte multă blană pe Mioriţa până să ne dorim locul 1.

    00
  12. ah, si in 2001 au fost rezultate dezastruoase la Bac?! You don’t say!

    00
  13. Linkul duce catre anul 2011. In 2001 eram pe locul 15…
    Da sa vezi 1996(locul 1)…

    si 1995(locul 2)..

    00
  14. @vitaclub blog: nu m-ar deranja nici daca ar avea o ranga-n nas daca ar sti carte :)

    00
  15. el sa fie?

    00
  16. Bai, nu toti sunt ca mine sa fie singurii din Romania cu numele purtat (in aceasta forma). Sa avem un pic de moderatie…

    00
  17. In 2001 eram pe locurile 1,2,3, nu 8.

    8 e chiar in ton cu bacul, comparativ cu ce era in anii trecuti.

    00
  18. Doar o observatie:

    In primele 3 coloane este detaliata componenta echipelor, cati baieti cate fete…trageti concluzii singuri

    00
  19. de observat pozitia iranului despre care am inteles ca are un sistem de invatamanat superb. Au cea mai mare universitate de stat din lume si cica au standarde foarte inalte :)

    00
  20. Victor, oi fii tu misogin dar esti pe placul meu :)

    00
  21. @Dan, la varf distributia nu mai e uniforma sau gausiana. Tarile cu traditie fac tot timpu treaba.

    Oricum se vede ca din ultimii 5 ani asta e primul in care am intrat din nou in primele 10 echipe.

    00
  22. pai… ei sunt cei care vor pleca la mai bine. bravo lor, decat un viitor de kkt aici, mai bine sa-si traiasca viata decent, chiar daca departe de casa.

    00
  23. @Dan: „distributia gaussiana normala” uhm, pleonasm? :P

    00
  24. mai avem si scapari de-astea :)

    00
  25. oameni buni sunteti foarte enervanti!!!
    Eu am dat bacu anu asta, nu a fost greu, dar nici greu. Nu mai comentati atat pe tema bacului, voi care ati dat bacu acu cativa anisori. Si inca ceva, ati observat ce note au luat profii? Vorbiti si de ei, nu numai de noi.

    00
  26. Mai buni decat Franta,Italia si Germania. Pacat ca ei ne conduc in alte sute de domeni.

    00
  27. Degeaba avem resurse, dacă noi vindem doar materie primă. Degeaba avem mii de genii supradotate în grădiniţă dacă până cresc mari se prostesc de tot (sau îi prostim de tot, cum preferaţi). De când mă ştiu tot aud ce de olimpici avem. Ok, şi? Ce se întâmplă cu ei? Câţi dintre ei au ajuns să câştige un premiu Nobel, fie şi pentru altă ţară??? Sau să fie măcar nominalizaţi pentru un Nobel? Articolul este despre matematică, deci mă gândesc la ştiinţe, nu literatură, artă…

    00
  28. @papi- cum spui tu: „nu a fost greu, dar nici greu”.

    Nu va mai uitati la aia din spatele nostru, zic sa-i urmarim putin pe cei din fata. Turcia si Thailanda sunt inaintea noastra. Hmm…

    @Victor- intr-o competitie nu-i nevoie sa trimitem multe fete pentru ca una din ele sa invinga toti baietii din concurs. Unde mai pui ca a facut-o cu un punctaj maxim, Vezi

    00
  29. @Sakura dar exista Medalia Fields pentru matematica :)

    00
  30. @Sakura nu exista Nobel in matematica

    00
  31. Este un dezastru locul 8, un dezastru total. Nu va faceti iluzii, locul Romaniei in alte vremuri era in top 5. Asta este, de atat se baga bani in invatamant, de atat se obtin rezultate.

    00
  32. Voi nu sunteti niciodata multumiti de nimic.Ce medalie ai luat tu ”the one”?

    00
  33. Usor sa judecati. Voi ce-ati fost, locul 25 pe sector/oras?

    00
  34. Aici puteti vedea pe ce pozitie s-a situat Romania la IMO din 1959 pana azi:

    00
  35. Inainte sa sara lumea cu „pe vremea comunismului se invata”, un mic apropo. Normal ca sub regim totalitarian lumea va invata mai greu si va incerca mai mult sa ajunga undeva(fie la sport, muzica, arta, invatatura, etc.).
    1. E singurul lucru pe care il poate face ca sa scape. Da, pustiul de 3 ani din China caruia i se baga aritmetica pe gat probabil nu se gandeste la asta, dar parintele care stie ca numai asa poate pleca copilul de-aia trage tare. Odata cu intrarea in democratie se deschid porti noi, gen „e OK daca nu devine pianist renumit ca sa am scuza sa il trimit la invatat in alt loc, din moment ce acum il pot trimite oricum acolo, la nevoie. Plus ca parca aia nu mai e asa de rau”
    2. Nu mai este legatura directa intre rezultate si beneficii. Poti sa fii sarac lipit desi esti renumit, la fel cum o poti duce foarte bine fara sa faci ceva special.

    @ Papi „nu a fost greu, da nici greu”? Inteleg.

    00
  36. @Ioana: cine ti-a dat voie pe internet ? si de ce?
    @Ionut: Esti un cretinoid cu internet acasa.

    Bravo copiilor si profesorilor ce i-au pregatit. Cum B.Enescu (sa fie acel Bogdan Enescu?) a aratat Romania in anii 90 o ducea mai bine dar fata de anii precedenti asta e o revenire in forta.

    00
  37. @cosu: nu vrei sa ma sugi putin ca sa te linistesti?

    00
  38. Pe unul din cei 6 olimpici il cunosc. Despre el nu pot sa zic ca e un rezultat al invatamantului romanesc. El a invatat separat, s-a mutat la alt liceu din orasul in care era, si a venit unde altundeva decat la Bucuresti sa faca performanta. Nu invata laolalta cu cei cu care invata la gramada cu ani in urma. Are un program de pregatire special, care sa incurajeze performanta. Si nici nu se putea altfel, pentru ca sistemul nostru nu te incurajaza sa devii bun doar pe o materie cum e matematica, pentru ca esti prea ocupat ca sa inveti si la istorie, geografie, romana pana in clasa a XII-a inclusiv, desi esti la cu totul alt profil.

    00
  39. @all: Un loc in top 10 este foate bun si cam acolo este valoarea Romaniei. Sa spui ca e un dezastru fata de anii trecuti nu prea e ok din moment ce in ultimii 10 ani China si SUA au dominat autoritar IMO cu mici scapari (intr-un an locul 1 a fost luat de vecinii nostri de la sud de Podul Prieteniei unde va inmatriculati toti masinile). O alta tara inafara de cele 2 va ajunge sa ia locul 1 doar conjunctural. Profesorii din SUA si China care pregatesc elevii pt IMO sunt mult prea valorosi (i-au strans din toate tarile, acum ceva timp coordonatorul lotului SUA era un prof roman).
    @Liviu: evident ca un astfel de olimpic nu se poate pregati doar la scoala sau la orice scoala. Asa cum nici un olimpic sportiv nu se pregateste doar la club ci are personal coach, asa cum un tenisman de top nu se pregateste la o academie oarecare etc.

    00
  40. „Pentru orice multime formata din patru numere naturale nenule distincte A = {a1, a2, a3, a4} notam cu sA suma a1 + a2 + a3 + a4. Fie nA numarul de perechi (i, j) cu1 <= i < j <= 4, pentru care ai + aj divide sA. Determinati multimile A pentru care nA ia valoarea
    maxima."
    Deci? Din trei incercari? :)

    00
  41. @vlad Sa stii ca n-a fost dintotdeauna asa. Pe vremea mea existau baieti destepti, oameni normali, care seara beau o bere si ei frumos dupa scoala iar ziua faceau la matematica si aveau si performanta internationala la olimpiada. Acuma deja daca nu faci pregatire cu profesor care iti da teme cu subiecte de tip baraj nu faci nicio treaba. Performanta se atinge fiecare cum poate. Din cei 6 doi baieti fac liceul pe la Onesti , pe la Baia Mare, deci oamenii aia sunt un pic dezavantajati fata de ceilalti care la Bucuresti fac strict matematica.

    Dar asta e alta discutie.
    Oricum, locul 8 e o dovada ca inca avem niste profesori de pe vremea comunismului care stiu cu ce se mananca aceste concursuri. Dupa ce n-or sa mai fie ei, o sa fim ca la sport, la coada clasamentelor.

    00
  42. Foarte frumos. Exact ce-i ziceam lui Arhi, sa nu-i mai bagam in seama pe luzerii de la bac si sa ne concentram atentia asupra celorlalti. Imi place!

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.