Acum două zile a trebuit să merg la Bucureşti şi am profitat de ocazie să trag de limbă navetiştii pe care i-am întâlnit în drum şi cetăţenii din Bucureşti cu care am interacţionat. Toţi, fără excepţie, aveau nişte mari ochelari de cal. E uimitor cum absolut toţi (bugetari sau nu) refuză să înţeleagă nişte lucruri simple, cum ar fi:
Munca ta nu valorează atât. Dacă munca ar fi un produs fix şi patronul ar trebui să o vândă, n-ar putea obţine X lei, ci X-25 sau X-50 lei. De ce e aşa de greu de înţeles asta? Aşa era şi în 2009, aşa e şi azi.
Da, s-au mărit salariile pentru că era o perioadă de trăit bine, dar acum trebuie să revenim cu picioarele pe pământ şi să le scădem, pentru că salariile mărite nu erau susţinute de realitatea din teren. S-a mai spus de atâtea ori şi nimeni nu vrea să înţeleagă, salariile s-au mărit pentru că România cunoştea un boom economic bazat pe consum. Oamenii se simţeau bine trăind pe credit şi nimeni n-a observat că nu produceam nimic. Acum a venit nota de plată, e cu minus, trebuie să plătim. Toţi.
Ce e de făcut? Să muncim mai mult pe bani mai puţini. Să muncim mai bine. Să căutăm soluţii pentru vindecarea României. Şi, desigur, să nu mai votăm hoţi. Altfel, aoleks are dreptate: e mai uşor să ne certăm între noi.
Îmi pare sincer rău pentru oamenii care vor avea salarii de 5-600 lei. Din păcate, pentru fiecare 10 amărâţi există unul care ia 10.000 lei pe lună fără o justificare. Pentru fiecare 10 profesori care au 800 lei pe lună există unul care face 8.000 lei, pentru că se descurcă (ţin minte că aveam o profesoară de geografie care ne teroriza gratuit, şi în fiecare seară pleca cu două sacoşe pline de cadouri). Pentru fiecare 10 rezidenţi plătiţi cu 500 lei există un doctor care tocmai şi-a luat încă o maşină din atenţiile pacienţilor. Pentru fiecare conţopist care îşi face bine treaba există două acrituri care nu se mişcă până nu văd un plic cu bani.
Au uitat sa spui de gaurile din buget.
Stii tu…alea pe unde se scurg banii.
daca dam salariile inpoi , hai sa dam inapoi si preturile
daca tot stam pe un punga de petrol in Marea Neagra , de ce se tot scumpeste carburantul ? .. stiu.. intrebare retorica… si oarecum tendentioasa
suntem in situatia in care neaparat trebuie facut deja.. e tardiv sa se mai demonstreze in piata… trebuiau sa fie demonstratii atunci cand se fura, cand apareau gaurile la buget… samd…
articolul de ieri cu nu ajutati africa cred ca se aplica si in cazul nostru acum
@always GG – N-a uitat. Ne-a zis sa nu mai votam hoti. Din pacate, daca elimini hotii de pe optiunile de vot, lista ramane goala.
da bai Zoso, de acord cu faza sa se inteleaga faptul ca viata nu mai e lapte si miere ca acum 2 ani si trebe reduse salariile si pensiile, dar comerciantii, adica cei ce vand servicii si produse poplatiei de ce nu inteleg si ei asta? de ce nu scad si ei preturile, de ce nu vor si ei profituri mai mici, de ce nu incearca si ei sa supravietuiasca mai putin? asta cu toate ca ar face profituri mai mari reducand preturile si vanzand mai mult. de ce?
oare cati vor intelege cu adevarat ce ai scris aici?
Eu nu ma plang si nici patronii nu au de ce se plange. Am un salariu fix pe care insa il iau in functie de gradul de indeplinire al planului, la care se adauga comision. Daca o luna nu vand nimic, iau 0 lei. Asta nu s-a intamplat, dar teoretic e posibil.
E adevarat ca unii nu fac nimic. Eu vin din sistemul bugetar si stiu asta (eu insami nefacand mare lucru). E la fel de adevarat ca exista si oameni priceputi acolo. Putini, e drept. Dar cel mai mare adevar consta in aceea ca s-a furat pe capete, iar cei care au protestat ieri s-au facut ca nu vad pana acum. Si la fel de adevarat este ca mediul privat nu musteste de competenta si inteligenta.
Din postura de om cu 2 oferte afara + a treia pe drum, pun si eu o intrebare: daca munca mea nu valoreaza atat, de ce se ofera altii s-o plateasca cu de 4 ori mai mult, intr-o tara in care sunt mai ieftine apartamentele, masinile si viata in general?
Nu face munca mea „atat” sau daca e platita cu cat face, nu isi mai ia patronul panamera aia de care ziceai luna viitoare si – doamne fereste – trebuie sa mai astepte o luna, ca, din pacate, si pe micro tot trebuie sa bage niste bani?
@Mana-n Var: vorbim de munca ta in ţara asta. asta una. si doi: pleacă bă, odată, şi nu te mai uita inapoi!
Nu ma mira. Cat de des ai vazut tu oameni care sunt cinstiti cu propria persoana ? Cu ce pot si cu ce merita ?
Zoso, din pacate sunt de acord ca majoritatea celor de la miting sunt teleghidati. Si sunt constient ca si-a bagat si PSD-ul coada. Dar asta nu inlatura realitatea tragica. Si solutia ta nu va aduce nimic decat suferinta si mai multa agitatie. Aia care-si vad de treaba se vor zbate sub calcaiul baietilor „descurcareti”.
Din pacate chiar nu stiu cum se poate scapa de buruieni. Dar ceea ce stiu cu siguranta este ca buruienile nu vor suferi de pe urma acestor „masuri” ci tot amaratii care muncesc. Nu se va schimba nimic, prostii vor munci mai mult pentru mai putin iar baietii destepti vor profita. Asta cu „hai sa ne mobilizam si sa muncim pe bune” sau „pe mai putin acum ca ne va fi mai bine mai incolo” ar fi mers in Germania dar nu si aici din pacate.
@Cosminel: ok. atunci care e solutia? sa stam si sa plangem in pumni? sa asteptam sa vina Hans si cu Klaus să ne salveze?
asta cu tigarile e periculoasa :)… tigarile de la noi sunt naspa. compara marlboro sau kent de la noi cu ala din olanda si cu ala din rusia. in olanda e tabac, la noi e amestec cu gust nasol iar la rusi… ceai de musetel
recunoaste ca si tu porti ochelarii aia de cal,si tu ca orice om care a comentat aici vede lucrurile intr-un anume fel fiindca tu nu le vezi din prisma unui amarat care va fi cu 25% mai amarat ci a unuia care momentan e afectat destul de putin si iti convine situatia,cum esti tu diferit fata de ceilalti: ai un blog in care iti spui parerile intr-un mod acid ca sa ai ” fani „
Lasa ma asta cu plecatul, ca nu iau decizia aia singur, da’ intr-un final ma descurc. Mie zi-mi ce te-am intrebat: cum se face ca munca mea valoreaza mai putin aici decat in alta parte?
All things considered, macar aici vorbesc limba tarii „perfect”, corect? Acolo nu. Cu alte cuvinte, acolo am un minus.
Sa lasam vrajeala asta ieftina si de prost gust cu tigarile – ca da, tigarile sunt mai ieftine la noi decat in Franta, sa zicem, da’ mancarea e mai ieftina la ei decat la noi. De mancat, mananca toata lumea. De fumat, nu.
Bun, astept raspunsul la chestia asta, ca tu „predici” treaba asta cu „munca ta nu valoreaza atat” de cand ma uit eu pe-aici. Zi-mi si mie exact cum a hotarat cineva (si cum ai hotarat tu) cat valoreaza munca mea. Pe bune, astept un raspuns. Asa, plm, vine unu’ maine si zice „ce project manageri, da-i in gura ma-sii pe toti, maxim 300 lei, ca atat face munca lor. A, gunoierii, aia minim 3000 de lei, ca au munca grea, nu ca pulifricii aia de birou”. Logic, nu se compara cafeaua si tigara + plimbatul hartiilor cu golitul tomberoanelor, putem fi de acord aici, nu?
@Mana-n Var: e relativ simplu. ţara unde te duci tu are o economie mai funcţională decât a noastră. asa se explică de ce muncitorul care lucrează la uzină acolo are un salariu decent şi îşi permite să cumpere online iepuri fripţi, astfel încât e cerere mare de programatori care să facă astfel de siteuri. la noi, siteurile costă 100€, pentru că nu folosesc nimănui, pentru că noi exportăm cutii de viteză pentru BMW şi importăm BMWuri.
ii ramasesem dator cu un raspuns lui zetu de la celalalt post.
tu unde nu ai inteles, ca eu platesc cat scrie pe factura? de ce ma intrebi pe mine de lucrurile astea. intreaba-i pe aia care calculeaza pretul si pe aia care au votat legea cu subventiile. si daca tot stai la casa poate nu stiai ca si gazele sunt subventionate. mai putin acum, mai mult in urma cu cativa ani.
cand ii intrebi cum calculeaza si de ce au votat asa intreaba-te de ce niste bugetari au calculat iar altii au votat asta?
si da, toti bugetarii astia care ies acum in strada sau care o sa ia 600 de lei dupa micsorarea salariului sunt la fel de vinovati ca si aia care o sa ia 6000 de lei dupa scaderea salariului. pentru ca toate gainariile din sistemul de achizitii publice, toate amantele angajate la stat de diversi sefi, toti falsii handicapati pensionati pe caz de boala si toata evaziunea fiscala din tara, ei bine toata astea se fac numai cu sprijinul sistemului bugetar. de ce nu au iesit in strada cand au vazut asta? de ce nu s-au dus sa il denunte pe colegul care lua spaga? de ce nu si-au cautat de munca atunci cand erau job-uri pe toate drumurile?
stim cu totii de ce. pentru ca la stat nu te da nimeni afara, pentru ca la stat daca nu cade pica, pentru ca la stat poti sa o arzi toata ziua fara sa te intrebe nimeni de sanatate.
si acum ca se subtiaza acest stat de tip ‘caritas’ au iesit in piata sa se pinguineasca.
Deci, practic, munca mea FACE atat, dar problema e ca importa unii pe care nu-i cunosc BMW-uri, corect? Intrucat ei vor sa importe si mai multe BMW-uri, solutia corecta e sa moara de foame aia care conduc dacii rablagite de prin 80, ca nu-si permit altceva cand sunt furati pe fata. Astfel, va fi mai mult loc pentru BMW-uri pe sosele.
In conditiile astea, tu crezi ca ar fi bine sa sustii reduceri de salarii si locuri de munca, pentru ca niste oameni pe care nu-i cunoastem si n-o sa-i cunoastem niciodata si-au luat o masina al carei nume nu-s prea sigur ca pot sa-l scriu.
No, just no. Toamna s-or numara bobocii, da’ la iarna s-ar putea sa se numere cadavrele.
Munca mea face mult mai mult, iar daca as fi bugetar, n-as ezita sa-mi cer drepturile si, la o adica, sa mi le iau, fara sa astept sa mi le mai dea cineva. Daca ar fi nevoie, evident, cu traditionala bata-n mana, adanc infipta in capul oricui m-ar contrazice. Prosti, da’ multi.
@Mana-n Var: n-ai inteles nimic. reciteste textul.
populismul asta ieftin mă lasă rece. până una alta, eşti un cocalar care îi înjură pe altii că sunt urâţi, dar nu poate oferi lumii o poză cu el, pentru comparaţie. asta apropo de corectitudine.
Bre, tu vorbesti de ochelari de cal si le apreciezi la aia munca asa, dupa ce fata au ? Ai zice ca ai un fel de ura pe oamenii astia si ii bagi pe toti in acelasi rahat. Da sunt unii care primesc bani exagerat de multi ca sa faca nimic, sunt unii care iau mita, sunt profesori care nu au ce cauta in invatamant, medici macelari, etc dar asta nu inseamna ca toti bugetarii au salarii prea mari sau ca ar trebui sa sufere toti acelasi tratament. Da, sistemul e defect/bolnav, cum vreti sa spuneti, probabil 10%-15% din bugetari iau 60%-70% din buget si taind la toti in mod egal nu se schimba/rezolva nimic, e chiar asa greu de inteles ? Jesus, ochelari de cal…
@Keos: citeste ultimul pragraf. degeaba sunt 1.000.000 care au salarii de 600 lei, daca restul de 300.000 au salarii de 6.000. e simplu.
Ma intreb cine hotaraste care e valoarea muncii cuiva? Ce salariu trebuie sa primeasca fiecare? Cine e indreptatit sa spuna ca ceea ce face cineva(oricine) e util/mai putin util pentru ceilalti si, in consecinta, merita atat sau mai putin decat atat? Probabil o sa raman cu intrebarea.
@Diana: din impozitele pe care le plătim, o sumă X se duce la sănătate, să spunem. Dacă suma aia nu e de ajuns pentru funcţionarea optimă a spitalului/sistemlui de sănătate există două soluţii: fie mărim suma, fie optimizăm costurile (dat oameni afară, micşorat salarii, închis spitale). e destul de clar?
Ceva de genul asta incercam si eu sa-i explic unui amic de 30+ ani, bugetar de altfel, ca eu castig suma de x lei…. la varsta de 22 ani…iar el: „men, la varsta asta nu meriti salariul asta”. Wtf?
Pai, in general scopul oamenilor cu bate e sa-i lase pe altii reci.
Ca eu nu fac parte din ei, asta-i alta discutie, la fel cum e alta discutie cum arata unu’ sau altul (poze cu mine au aia care au vrut, aia din nou e alta discutie).
Pana una-alta, eu vin cu niste argumente logice. Tu vii cu „nu te cunosc, nu te-am vazut, dar esti un cocalar, ceea ce inseamna ca nu mai am nevoie sa-mi argumentez punctul de vedere”.
I lol’d irl, am vazut diversiuni mai bune la TV.
am inteles, deci nu vrei sa intelegi. e ok.
Porti ochelari de cal si vorbesti de altii,vrei ca tara in care traiesti sa o duca bine implicit si tu,insa vina o poarta altii TU niciodata.
Si pentru informatia ta sistemul bugetar nu aduce niciodata profit ci doar cheltuieli si este sustinut pentru ca e nevoie de el !
@rinoceru: asta ai inteles tu, ca sistemul trebuie sa aduca profit? genial!
Stii ce-am inteles eu din toata faza sau fazele de ieri de la primul comentariu?Ai un banner de la Sony Ericsson cu Vivaz. Spre sa fie un telefon reusit desi carcasa si greutatea de doar 83 de grame il anunta cam prost construit.
Sa continui o polemica pe un lucru serios nu prea se poate, aproape ca incepe sa mi se intinda creieru ca marmelada. Ideile tale de progresul Chinei sau performanta pe 2 lei sunt geniale.
L-am citit zoso, ceva de genul ala ziceam si eu cu procentele din comentariul meu, tocmai de aia zic ca nu se rezolva nimic cu taiatul cu barda, tot bolnav ramane sistemul si in plus „masurile” astea ii lovesc mai rau pe aia saraci.
@Keos: nu e loc de intors, am fost prea laşi ca să o luăm cu binişorul.
Eram gata sa te critic pana am ajuns la ultimul paragraf, acolo ai explicat tot. Profesorii mei de la facultate au salarii (din declaratiile lor de venit) cuprinse intre 100 si 150 de milioane de lei. Vechi, of course. Si uite ca azi s-au hotarat si cei de la ziarele sibiene sa faca public acest lucru.
Acum, sa ma iertati, dar ce dracu’ a facut ala sa castige 36000 de lei pe luna??? Pai daca ii taie 26000 de lei, nu ar mentine salariile la vreo 100 de persoane? Ba eu zic ca da. Si tot asa. Dar are cineva sa se puna cu cei care iau salarii mari? De ce sa le taie lor cand e mai accesibil de la romanul de rand…
@rinoceru, sunt segmente din sistemul bugetar care aduc si profit, cel putin in teorie, in practica majoritatea produc pierderi, tot pe principiul ca bugetul lor e „nelimitat”…
@Keos: sistemul nu trebuie sa aduca profit, trebuie sa functioneze optim/bine. acum nu se intampla asta.
referitor la exemplul spitalul,tu iti dai seama cat de gresit gandesti,aia nu e o afacere,statul are obligatia sa asigure sanatatea poplatiei deci problema nu se pune asa.Daca suma aia nu e de ajuns inseamna ca cineva a gresit undeva mai sus iar cand vine de dat afara calculele sunt simple -> cati bolnavi avem? x bolnavi ; de cati doctori e nevoie? y doctori z asistente etc; avem doctori sau asistente care stau degeaba ? Da inseamna ca trebuie restructurari Nu inseamna ca trebuie sa mai aducem. Ai sa constati cu uimire ca in multe sectoare bugetare trebuie adusi oameni nu dati afara
@rinoceru: nu. statul are obligatia sa ofere niste servicii pentru banii pe care ii incaseaza. celor care platesc acei bani. nu intregii poplati.
@ Marius Moga, cam de cand am terminat facultatea eu vad respectivele institutii ca un fel de SRL, eu cand zic invatamant nu prea includ universitatile, aia fac practic ce vor acum, iti iau banii din taxa de scolarizare si ii baga in buzunar, ar fi frumos totusi sa vedem o comparatie intre un liceu si o facultate, ar fi probabil o diferenta imensa de bani.
@Zoso : Nu, nu mi-e clar, pentru ca nu asta am intrebat. Nu de solutii economice(optimizari, profit etc)vreau eu sa citesc, ci despre cine hotaraste ca X MERITA atatia bani/luna, Y, o alta suma samd.
dupa parerea mea varianta asta de taiere cu 25% e tot cu binisorul. este foarte clar ca aproape jumatate din totalul bugetarilor e in plus. luati-o cum vreti, comparati cu ce tara civilizata si europeana vreti. a venit si fmi-ul si ne-a zis-o clar si raspicat: ‘intre 2006 si 2008 ati angajat in sistemul bugetar 250,000 de oameni pe care acum nu aveti cu ce sa ii platiti’. omul nu a vrut sa zica si ca de fapt nu aveam nevoie de ei si ca de fapt nu sunt doar 250,000 de plus.
nici macar nu cred ca sistemul va functiona mai bine cu reducerea asta de salarii. sistemul este mult prea incarcat si de asta nu functioneaza. prea multe agentii, prea multi sefi, prea multe semnaturi si uite asa raspunderea e impartita la prea multi oameni. pentru ca in final sa nu fie nimeni vinovat atunci cand ceva nu merge.
atat timp cat vorbesti de cat valoreaza munca unuia din sist bugetar si o compari cu cea din sistemul privat cand ele nu se compara ce ar trebui sa inteleg?
@Mana-n Var: din acelasi motiv pentru care un pachet de tigari de aceeasi marca are preturi diferite in Romania, Moldova si Marea Britanie.
Zoso, lasi suntem si acum, asta e guvernul cu cei mai lasi si, in mod ironic, increzuti oameni pe care ii putea da tara asta cred. Si sa nu il uitam pe intaiul las al tarii, marele nostru presedinte si aducator de lumina, Traian Basescu, care acum da, acum ia, dar niciodata nu isi asuma raspunderea.
Sistemul bugetar nu trebuie sa aduca profit, e doar un serviciu (sau mai multe), insa nici nu trebuie ca pretul lui sa fie mai mult decat si-l pot permite clientii acestui serviciu (cunoscuti si sub numele de „fraierii de contribuabili”).
in sectorul de sanatate ca si in multe sectoare dai oameni afara doar daca aia stau degeaba nu daca nu ai tu(statul) bani.e responsabilitatea ta sa te asiguri ca sunt bani necesari pt tratarea fiecarui bolnav in parte iar daca sunt prea multi bolnavi iar e vina ta.In multe sectoare ar trebui angajati nu dati afara! Sa nu ma intelegi gresit cum ca as fi bugetar dar asta e adevarul!
Mana-n Var: ti-e frica sa risti? te gandesti ca poate nu vei reusi in afara? nu ai incredere in tine? ai o explicatie rationala pentru ca inca nu ai plecat?
am crezut ca in discutia de fata e de la sine inteles ca vorbim de bugetari,care isi cam platesc asigurarile,iar la noi nici aia care isi platesc nu sunt tratati pentru ca deja sunt cam putini doctori,deci exemplul tau cu datul afara tot ramane nasol
@ipo daca nu ai,e vina ta nu a mea,pentru ca eu ti-am dat cat mi-ai cerut pentru tigari!
@rinoceru: din ce platesc bugetarii asigurarile? Vin cu bani de acasa sau cum? Nu tot aialaltii le platesc?
Eu unul nu sunt deacord cu astea…
Chiar ca muncim degeaba Pacat!
Dacă tot văd că se încing spiritele pe aci, nu ar fi normal să vă cer și soluții practice?
Deci bă băieți. Și eu știu douăjdemii de chestii și măsuri bune de pus în practică (mai mult sau mai greu de implementat) care ar trebui să scoată țara din criză.
La fiecare măsură din asta, pot să aduc argumente, să explic de ce așa și nu așa, pot să explic care sunt punctele forte, pot să estimez cât ar fi timpul necesar de pus în practică și cât va dura până se vor vedea rezultatele, pot estima efectele (financiare, sociale) pe termen scurt, mediu și lung.
Tot ceea ce fac eu poate să facă și o face zoso, sau voiculescu, sau patriciu, sau vosganian pe blogul propriu.
E simplu de venit cu idei și de argumentat ce și cum.
Problema este că toate aceste măsuri anti-criză nu le putem noi implementa. Noi putem doar ieși în stradă când nu suntem de acord cu ele, putem să le criticăm pe blogul propriu, putem să ne dăm și teza de doctorat cu ele, dar degeaba. Astea nu țin de FOAME.
Acum.
Vreau să vad posturi mai practice. Adică cum fur curentu cu magnetu, cum îmbrobodesc repartitorul de căldură montat pe calorifer în celofan, cum umplu cada cu picătura, cum dau țeapă la un IFN, cum merg gratis cu RATB-ul, cum iau cablu TV de la vecini și netu wireless de la fraieru de la 4, cum mă înțeleg cu patronul să mă bage în șomaj (să iau șomajul) și să îmi dea tot salariul la negru, etc.
Hai băieți cu chestii mai practice, că de teorie goală dar aspiraționistă sunt sătul.
@nashu_mare Da tot ceilalti produc banii aia care ajung si la bugetari,bineinteles ca este un ciclu intreg, dar ce trebuie sa intelegi este ca sistemul bugetar este necesar in orice stat de pe planeta asta si trebuie sustinut de privat cel putin la noi in tara pentru ca asa e sistemul.in alte state are o puternica tenta privata dar pana o sa ajungem noi acolo e cale lunga
Prietene, tu nu esti un baiat prost. Deci implicit, 100% realizezi ca tara asta merge intr-o directie gresita. Nu ma indoiesc de asta si atunci e prea pe fata ca esti manjit sa duci campania asta pro baselu. Da-l in mortii ma-sii si pe el si pe toata familia lui. Lumea intelege ca tara e la pamant, cerinta e sa vina niste oameni cat de cat cinstiti si mai ales competenti la conducere si spiritele s-ar linisti…
@Zeb: bre, unde sunt oamenii aia cinstiti? cine ii voteaza? astia care n-au ce manca azi? ei voteaza cumle zice sindicatul.
Eu nu pot sa imi dau seama daca nota asta de plata pe care trebuie sa o platim toti ar fi trebuit acum platita. Adica nu cred ca momentul in care economia romaneasca ar fi trebuit sa cada datorita acestui mare dezechilibru (consum/productie) ar fi trebuit sa fie acesta (factorii externi au avut un rol decisiv). In perioada de boom, dupa ce fiecare a consumat mai mult decat a avut nevoie a inceput sa se gandeasca si la investitii. Unii si-au deschis mici afaceri, altii au facut achizitii de utilaje(cu avans-din pacate pe credit), toti au incercat sa imbunatateasca ceva in activitatea desfasurata. Timpul ca aceste investitii sa se vada in economia reala a fost prea scurt….Deci, nu as pune totul pe seama ochelarilor de cal si nici nu i-as invinovati pe cei care dupa perioade de lipsuri si de restictii au indraznit sa isi ofere o viata mai buna. Sunt de-acord ca s-a exagerat, dar nu cred ca ar mai fi facut-o mult…pentru ca intervine si saturatia nu?
@Simona: nu, nota de plata trebuia achitata eşalonat incepand cu 2008. dar situatia sociala ar fi fost la fel, nu ii poti spune omului ca nu mai are bani sa isi ia inca o plasma.
@Zeb: In momentul de fata, nu exista niciun om cinstit, care sa poata sa vina la conducerea tarii. Nimeni pana acum, din celelalte partide politice, nu a demonstrat ca ar fi om cinstit si ca ar fi in stare sa conduca aceasta tara. NU e Basescu bun, dar problema cea mare e ca nu exista in momentula actual niciunul mai bun.
nu se pune problema de schimbat presedintele,cea mai buna solutie este schimbarea premierului cu unul care are si pareri diferite fata de ale presedintelui si coloana vertebrala ca sa ii tina piept
@@rinoceru: un premier cinstit, gen tariceanu?
@bogdan: Preturile sunt dictate de costurile de productie si de piata, de cerere si oferta. Acestea nu pot fi impuse de catre stat. Daca vor scadea veniturile, vor scadea si preturile.
eu nu inteleg de ce se mai dau ajutoare sociale la toti suedejii cu palate si masini in curte, aia oricum nu platesc impozite, nu asigurari de sanatate, nu fond de pensii…nimic, aia pur si simplu sunt niste paraziti care traiesc mai bine decat noi „pulimea” care muncim si platim toate darile catre stat…
@zoso:lamureste-ma tu,ca eu sunt cam in ceata.Am o leafa de 2348 RON,net(cu toate sporurile),la 27 de ani de vechime pe acelasi post.Sunt bugetar,toata ziua o frec pe la servici impreuna cu colegii mei.Ziua o ardem pe table si tenis cu piciorul,cateodata baschet si sala(tras de fiare),iar cand picam de noapte,o frigem pe net cat incape.Stam si cate o saptamana fara sa facem nimic,uneori si doua,cand e vremea buna.Daca se iveste ceva de munca,lasam tablele si tenisul,megem si ne facem treaba doua-trei-patru ore,cat e nevoie,apoi dupa ce ne intoarcem iar o luam cu tablele pana cand iar avem ceva de muncit.De ce te rog sa ma lamuresti.Mie mi se pare ca am un salariu destul de mic.Tu ce zici zoso,merit banii astia?Sau chiar ii merit cu 25% mai putin?Te intreb pentru ca am vazut in ultimul timp o ura impotriva bugetarilor care „praduiesc bugetul” de bani.Si asta pe multe bloguri.Am uitat sa-ti spun ce meserie am.Sunt pompier.
@titirez: da, propun sa vi se dea cu 25% mai puţină apă. altfel da, treaba ta e să fii in blockstart, pregătit, nu să dai la sapă toată ziua, deci nu ti se aplica termenul de „bugetar frecangiu”.
@georgel007, hai sa te mai surprinda inca o data, nu ma-ncalzesc nici un gaz, ma-ncalzesc cu lemne. Cazan cu gazefiere pe lemn. Si nu ma-ntreaba nimeni cat ma costa caldura intr-o iarna. Statu nu-mi da nimic, ma-ncalzesc pe banii mei, spre deosebire de tine, si multi alti smecheri pe care statu ii subventioneaza an de an la gigacalorie. Si santu din fata casei l-am facut tot eu, pe banii mei, n-am asteptat sa vina primaria sa-l faca, ca poate asteptam si-acum. Si totusi nu urlu ca tin, din toti rarunchii si-i injur pe cei care sunt asistati social, desi, as avea tot dreptul, si culmea, si tu te numeri printre ei. Paradoxal e faptul ca ai acceptat tacit subventia la caldura, si culmea, acum dai vina tot pe bugetari, ca e din cauza lor. Ti-am zis, si repet, astept cu nerabdare lunile de iarna, sa vad atunci cum or sa-si plateasca multi intretinerea la bloc.
Atingi si alt subiect in necunostiinta de cauza. Vorbesti de plecarea unor bugetari din sistem. Ei bine, ei nu vor pleca, pentru ca guvernu a decis micsorarea fiecarui salariu cu 25%, nu a bugetului de salarii per total. De ce? Pentru ca la micsorarea bugetului cu 25%, coordonatorii de credite din teritoriu ar fi putut pune pe liber ~25% din bugetari. Dar ce-ar insemna asta pentru stat? Niste costuri in plus. Pentru ca fiecare bugetar ar primii niste salarii compensatorii si-ar fi intrat si-n somaj. De asta cred ca se putea incepe de anul trecut, cu reduceri salariale. Iar cu economiile facute cu reducerea salariilor, sa se disponibilizeze oameni din sistem. Astfel ajungeam anul asta cu un sistem bugetar mai relaxat, cu mai putini oameni si c-un fond de salarii mai mic. Dar pentru asta era nevoie ca, cineva sa ia tauru de coarne in plin an electoral. Da, stiu, repet asta obsesiv, pentru ca asa stau lucrurile.
Sa-mi explice mie cineva de ce in anul asta mai tre’ sa facem achizitii publice de orice fel, in afara de chestiile stricte, hartie, toner pentru imprimante, facturi de curent si telefonie. E criza, nu? N-ar fi normal sa reducem la minim cheltuielile? Ei bine, lucrul asta nu se va face, pentru ca s-ar lovi in clientela politica. Sunt de acord ca si oamenii au o vina, multe dintre cele scrise de zoso sunt reale, dar vina e infinit mai mare a celor ce conduc, a celor care sunt platiti sa ia masuri, sa aibe o viziune pe termen lung, nu sa se trezeasca intr-o dimineata si sa constate ca visteria e goala, si nu mai sunt bani.
@Zeb: in ce tara ai identificat oamenii astia de care ne povestesti? se vede de la mai multi kilometrii care ati fost spalati pe creier de cele doua televiziuni.
tu chiar nu poti sa intelegi ca noi cheltuim mai mult decat producem? ca o fi vina lui basescu, ca o fi a lui tariceanu sau a lui nastase, AZI asta nu mai conteaza. lasati diversiunile astea cu basescu si cu alti puliticieni ca nu tine. stim, toti sunt de vina si toti au furat. si acum ce facem dam faliment ca tara sau luam niste masuri?
@Behehe: intreaba-i pe bugetarii care au aprobat acele ajutoare. si apoi intreba-i si daca sunt de acord sa li se reduca salariul cu 25% ca nu si-au facut treaba. in mod normal in orice stat civilizat aia care au apobat ajutoare sociale pentru astfel de indivizi ar ajunge la puscarie. la noi li se taie din salariu. si, culmea tupeului ei fac greva.
@george yo nu cred ca sunt aceeasi bugetari,tu ce zici?
@georgel007: Acolo nu bugetarii sunt de vina. suedejii aceia au primit ajutoare pentru ca le permite legea. Cei care au facut o astfel de lege sunt de vina in acel caz.
http://www.porcisme.ro aici sunt sume ce se updateaza zilnic, sume cheltuite aiurea de la buget, pina acum s-a ajuns la aproape 6 miliarde de euro, si astea sunt doar cele descoperite…inca
Referitor la scaderea salariilor bugetarilor, ce nu s-a luat in calcul aici este ca aceasta taiere de 25% vine dupa taieri de sporuri, ore suplimentare, etc, iar diferenta este mult mai mare de 25%, merge in unele cazuri si la 50-60%. E greu sa suporti psihic o asemenea reducere…si sa fie si prea tarziu ca sa cauti alte variante, gen privat.
@Simona: Nimeni nu a zis ca e usor sa suporti aceasta scadere, dar cresterea a fost foarte usor de suportat Ce-i drept, cresterea a fost treptata, pe cand taierea e cam brusca.
pe cine drac sa mai votezi…comunisti, sociali democrati, liberali, democrati…toti o apa si un pamant…
ungurii au fost cred in toate guvernele de cacat si asta pentru ca noi romanii nu ne intelegem
apropo, nu zici nimic de invatarea istoriei romaniei in limba maghiara???
din punctul meu de vedere e o mare tampenie
suntem atenti cu toti ungurasii care se opun oricarui progres al Romaniei, ii punem in functii de decizie, in guvern, in posturi cheie si amu le dam si limba
mai trebe sa ne aplecam si sa le oferim si o gaura de regulat ca in rest le-am facut pe toate!!!
mosii si stramosii nostri s-au sacrificat degeaba…
tinerii au murit degeaba la revolutie…
tinerii au manifestat degeaba in piata universitatii…
pacat…pacat…pacat
@mIKE: indeplinirea conditiilor pentru a cere ajutoare se facea de niste bugetari. tot bugetari verifica si de unde au avut aia bani sa isi construiasca palatele.daca nu au avut nici un venit si au putut aplica pentru ajutoare se presupune ca o institutie a statului se sesiza ca aia isi construiesc palat dar ei nu au nici o sursa de venit. sunt de acord ca legea e o aberatie, dar problema e ca bugetarii care ar trebui sa stea pe teren sunt prin birouri sau ‘la masa’. ai impresia ca i-a interesat vreodata cum au facut suedejii rost de bani? sau de ce primesc ajutoare sociale?
@Simona…noi la privat avem taieri de venituri de 2 ani, pe cand la bugetari au mai crescut salariile si crede-ma ca piata muncii la ora actuala nu ne ofera alternative prea multe…noi nu am avut nici prime de vacanta, nici al 13-lea salar, nici prime de sarbatori, nici sporuri (nici macar de vechime)…deci sa nu credeti ca voi (adica bugetarii) duceti tot greul…
VREAU SA IES SI EU IN STRADA SI SA STRIG DE BUCURIE CA BUGETARII AU IN SFARSIT, DUPA 20 DE ANI, O PROBLEMA !
DA DA DA…DE ZIUA TA, BUGETARULE!
@rinoceru: tu cand n-ai bani de tigari (Mana-n var pun intended), ce faci, te imptumuti? Sau sari peste fumat 2 zile? Vorba lui Moromete, de unde sa-ti dau, daca n-am?
ok, inteleg ca trebuie sa suferim, dar sa suferim toti. nu eu sa raman fara job pt ca s-a plictisit patronul sa se mai streseze cu firma, iar preturile din magazine, pe carburanti si chirie sa ramana pe loc sau chiar sa creasca; asta asa, ca sa nu ii bagam in oala asta si pe politicieni, care nu au simtit nimic din nenorocirea asta de criza, la care au sontribuit si ei la un loc cu restul tarii.
as vrea si eu sa o vad pe pitzi care sta pe sub biroul sefului pentru o suma frumusica cum moare de foame si pe seful cum i se umfla coaiele ca nu mai are bani sa plateasca parasutele.
da, e criza si trebuie sa strangem cureaua, dar degeaba o fac eu sau o mie de oameni, ca nu e suficient. ori ne mobilizam cu totii, ori ne punem amanet.
@Gollum: ei bine, acum a venit randul bugetarilor sa se mobilizeze.
@behehe – Da, sistemul privat a fost lovit mai devreme…Chiar daca am fi avut prime de vacanta etc…nu ne-am fi dus, pentru ca un concediu nu era posibil. 5 ani nu am vazut alt locusor decat locul meu de munca….Stiu cum e sa tragi…Si nu, nu sunt bugetar. Sunt doar o persoana care stie ce inseamna sa muncesti in ambele sectoare, cum e sa iti faci o afacere, cum e sa dai faliment, cum e sa platesti rate, cum e sa ti se taie din venituri…si tot asa. Si totusi zambesc si ies in fata „crizei” senina, atat cat mai pot…pentru ca inca mai cred in tara asta,(dintr-un patriotism idiot-spun unii, din lasitate-spun altii)
Am inteles, salariile trebuie sa scada, dar preturile? Presupun ca nu castigi 600 de ron pe luna incat sa iti pese de treburile astea.. Nici eu nu castigat atat, lucrez la privat dar nu iti inteleg postul.
Nu inteleg cum poti spune TU cum ar trebui sa traiasca altii cu o suma derizorie. Incerci sa dai sfaturi dar nu te uiti in jur sa vezi ca realitatea e mult mai dura
@bogdan: realitatea e cea din ultimul paragraf din articol. unii mor de foame, iar altii au salarii triple, deşi firma e in faliment.
castig* atat*
@Simona…de ar fi toti asa optimisti ca tine :), sincer eu nu mai vad color de ceva timp, numai gri sau negru….”land of choice”…adica ai optiunea sa alegi intre a muri de foame sau a pleca din tara asta, eu inclin spre a doua varianta…
@tipu’ cu tigarile & pun intended: amice, asta-i o chestie pe care o complica lumea artificial.
de fapt, e vorba de ceva extrem de simplu: statul face un contract cu tine, de cand iti acorda cetatenie: prietene, noi iti vom lua atata din salariu/profit/something si in schimb iti vom asigura niste servicii.
Ca nu a asigurat serviciile alea, nu-i o problema, dar ce se intampla de fapt este ca statul (prin reprezentantii sai) nu mai vrea sa-si respecte partea, dar vrea ca lumea sa plateasca in continuare.
Asta-i hotie, pana la urma. Problema e ca, in cazul asta, la disperare, statul le striga pagubitilor STFU, CERSETORILOR!
Cat face sau nu face munca fiecaruia nu se hotaraste pe vreo pagina de web. Astea-s scuze puerile.
Orice bou poate vedea ca statul se da peste cap sa se achite de obligatii fata de partenerii externi (vezi FMI, blabla), in timp ce de partenerii interni (i.e cetateni, firme) il doare-n brisca. Motivul e simplu: de aia de-afara (care n-au bate, nu urla, nu nimic) ii e frica. De astia de pe strazi nu. Deocamdata. Ultimu’ caruia nu i-a fost frica n-a avut un Craciun prea fericit.
@Zoso – foarte bine scris. Imi place. Trebuie doar sa gasim solutii re cum scapam de acrituri, corupti etc, cum asanam societatea. A nu se uita ca amaratii care iau 500 RON nu au nici o vina ca statul nu sanctioneaza situatiile amintite de tine si nu scapa de cei care castiga 10.000 / luna fara vreo justificare. Pe undeva, daca statul e de vina, statul (noi toti) trebuie sa suporte consecintele….
@mIKE: veniturile au scazut, deci au scazut si costurile de productie si comercializare. din pacate, au scazut si vanzarile si in disperarea de a mentine profitabilitatea la acelasi nivel, se maresc preturile. problema este ca aceasta metoda va duce la o alta scadere a vanzarilor.
unii sunt insa mai destepti, chiar daca sunt doar niste buticari de cartier. eu cumparam nimicuri de la un magazin de la coltul blocului. astia au marit insa preturile si au inceput sa se poarte mizerabil cu clientii. drept urmare, m-a reorientat la un alt magazin care se afla 300m mai incolo, unde am observat o scadere a preturilor pentru unele articole, dar si o atitudine „clientul nostru, stapanul nostru”.
Accentul meu era pe faptul ca aceasta nota de plata nu se poate raporta doar la esecul sistemului economic romanesc(plapand si tinerel) , care in opinia mea nu a avut perioada necesara sa treaca firesc prin toate etapele( au fost prea multi factori externi). Mi-a placut in schimb ce a adus acea perioada de crestere, la unii dintre noi- posibilitatea de a te apleca spre pasiunile tale, de a pune in practica proiectul gradina frumoasa in fata blocului…niste semne de evolutie in piramida lui Maslow la mai multi indivizi (bugetari si privati laolata). In timp poate ar fi fost si mai multi…Si acum ne intoarcem…la grija painii de maine.
UPDATE: Investiţiile pentru oamenii Puterii curg umăr la umăr cu mitingurile
Compania Naţională de Investiţii a publicat astăzi,19 mai, pe http://www.e-licitatie.ro anunţurile de atribuire pentru trei noi obiective: două săli de sport şi un bazin. Valoarea totală: 6 milioane de euro fără TVA. Prima sala de sport va fi construite în satul Suraia din judeţul Vrancea (600.000 euro) de către firma SC Atlas SA. Ea este compania familiei senatorului PD-L Necula si mai cistigase inainte inca doua sali, conform dezvaluirilor revistei Kamikaze! Alta sala atribuita ieri va fi în localitatea Bradu, din Argeş (550.000 euro), de către SC Selca SA. Lucrările la bazinul de polo vor costa milioane de euro, vor fi efectuate de SC Construcţii Erbaşu în curtea clubului sportiv Steaua şi vor costa 4,8 milioane de euro, fără TVA. Acest ultim anunţ a fost pus pe sistem la ora 1:30 noaptea!
Misto, nu?
@zetu: mişto. ia cauta pe google „va-tech retehnologizare portile de fier”. de control.
o sa pici odata cu basesc :))) abia astept
Zoso. Salut. Imi cer scuze ca apelez la tine. sunt disperat. am dat massuri, tweeturi, rog pe toata lumea… Mi-a pierdut cainele prietena acum 2 ore si eu sunt la birou, nu pot face nimic. Te implor mult de tot, daca poti sa dai un tweet cu poza asta http://twitpic.com/1pdc9e
Imi cer scuze ca a trebuit sa apelez la tine, sper din suflet sa ma ajuti
@der, munca e o „marfa” al carei pret e stabilit de piata.
Da, la stat e un pic altfel, dar, daca vrei sa iti afli pretul corect al muncii prestate de tine, iesi din sistemul bugetar si treci la privat.
Asta o poate face orice bugetar nemultumit de salariu.
Tu, Zoso, in principiu ai dreptate. Doar ca generalizezi foarte multe aspecte, si se altereaza rezultatul final.
De exemplu, cum stii tu care e valoare corecta a muncii?? Altfel, de unde poti tu sa emiti „munca ta nu valoreaza atat”?? Categoric, nu sunt de acord ca o tziitoare de hartii la administratia financiara trebuie sa aiba 2400RON salariu, dupa care sa te mai si scuipe-n ochi ca nu ai declaratia 101 depusa la timp. Dar problema mea de fapt nu e cu salariul ei, ci cu sistemul. Deci cred ca – desi e posibil ca 2400 sa fie arbitrar – persoana ar putea avea un salariu si mai mare, si mai mic, in raport numai cu subiectivismul meu. Repet, „corect” si „nu avaloreaza atat” sunt aberatzii.
Alt exemplu: compania Vodafone Romania a avut in ultimii ani profituri de 300.000.000 euro pe an. Iarta-ma fratele meu intru plata taxelor din Romania, care crezi tu ca e salariul corect la un angajat intr-o asemenea companie? Din nou, corect in functie de ce?? Adica daca VFRO face cu 25 de milioane mai mult in anul urmator, tu crezi ca e logica o ajustare a salariilor? Logica nu e, poate insa e de bun simt. Daca insa face cu 40 de milioane mai putin, ca deh, e criza? Mai e de bun simtz o ajustare? Nu e, evident, insa de data asta – in raport cu cei care administreaza salariile (deci subiectiv) – e logica.
Am dat exemplu Vodafone pentru ca e o companie publica (intelegeti ce vreti), si pentru ca rezultatele financiare sunt listate la http://www.mfinante.ro. Ceea ce vroiam insa sa ilustrez este altceva: mentalitatea retrograda de a rezolva ad-hoc probleme care au radacini adanci, batrane si incalcite…
As da un exemplu, si as dori ca fiecare sa-l inteleaga cum isi doreste. Cititi, ignorand poate faptul ca personajele nu va sunt pe plac, acest editorial.
Eu cred ca situatia actuala este trist de limpede. Ne gasim in fata unei meci pe care actuala echipa (guvernamentala, administrativa, as spune si mai mult) l-a pierdut. Corect ar fi sa renunte sa se umple de penibil, dar si eu la randu-mi sunt subiectiv. Orice-ar fi, stilul „pompieristic” in care s-a tratat momentul acesta, predictibil si chiar prezis de multi cu 2 ani in urma, este o dovada clara a capacitatii si a talentului acestora de a administra nevoile tarii.
O chestie care va scapa tuturor, si e vorba de matematica simpla, e ca se taie 25% din salariile bugetarilor, care reprezinta cata din bugetul statului?
Tot in acelasi gen, se taie 15% din pensii, pensiile cat reprezinta din bugetului statului?
A treia chestie, se reduc alocatiile pentru copii, ele cat reprezinta din bugetul de stat?
Calcul e ceva de forma:
0.25x (cat la suta sunt salariile bugetarilor din buget) + 0.15 (cat la suta sunt pensiile din buget. Asta ar fi cu adevarat interesant de vazut, pentru ca dupa socoteala facuta de taica’miu, FMI cere ca deficitul sa fie cu 3 puncte procentuale mai mic decat este acum. Iar taierile astea anuntate de guvern practic reduc deficitul cu vreo 12 puncte din astea procentuale.
Ceea ce in termeni simpli, daca se pastreaza restul cheltuielilor constante, bugetul Romaniei trece de pe deficit pe excedent. Intrebarea corecta este: ce vor sa faca ei cu banii taiati in plus fata de limita impusa de FMI? Pe ce vor sa cheltuiasca acest excedent?
@mArius – da, o poate face orice bugetar, dar nu o pot face toti. Think about that. Si daca o fac suficient de multi, oferta va fi mai mare decat cererea ceea ce va duce la recompense mai mici.
@Mana-n Var – re cat valoreaza munca ta aici si cat valoreaza afara, lucrurile sunt simple: tine totul de puterea de cumparare (1) si de onestitatea celui care cumpara (2). Cu alte cuvinte, o licenta de Windows 7 face afara cateva sute de dolari, in timp ce in Romania nu face nici 10 euro, pentru ca oamenii geniali pirateaza. Totul e relativ.
N-ai cum sa schimbi atitudini si viziuni cand oamenii care iti propun asta is reprezentati de Boc, Basel, Udrea, Videanu, si restu bulangiilor de prin restul partidelor. N-ai cum!
Un hot sau un ridicol care da sfaturi nu o sa fie niciodata luat in seama. Niciodata! Mai degraba or sa iasa sa sparga capete pe drum decat sa-i asculte pe aia.
Cum sa-mi spui mie sa-mi caut de treaba in alta parte cand Udrea a ajuns motzul statului?! E pur si simplu ridicol.
@zoso: sa te duci in piata cu bebelusul in brate desi e frig si ploua si sa stai acolo si sa strigi nu este ideea mea despre mobilizare.
ma refeream la faptul ca ar trebui sa incercam sa fim mai constiinciosi in ceea ce facem daca vrem sa iesim din rahatul asta, nu sa asteptam sa ni se dea fara sa muncim.
Da , de tine sunt scrise articolele .
Dar mie nu mi se pare ‘work’ . Cand zici : munca , te gandesti ca te duci undeva si muncesti ,lucrezi , pentru cineva/ceva , warevar..
Eu la ce faci tu as zice ‘ bishniss ‘
@Filip „De ce suntem aici ? Pt ca toti vrem munca de birou !”- tu mai pleci pe teren, la firma de recrutare?…
„…Cv-uri ale voastre, cei care comentati si sunteti gata sa jurati cu mana pe biblie, cat de capabili sunteti de munca !” este si CV-ul un pas in a cauta de munca nu? 10.000 ? E bine…lumea vrea sa munceasca.
„Toti, dar absolut toti suntem la fel !” si apoi „Sa muriti toti de foame si sa va zbateti sa vedeti cum e !” adica, toti, in afara de tine, ca tu esti mai bun nu?
@Filip
Generalizez:
Toți HR-iștii…defapt am niște prieteni care se dau mari hr-iști…sunt niște idioți care n-au făcut nimic în viață sau în carieră și vin să îți predice despre muncă, recompense și obiective în viață.
Am avut un interviu cu HR-ist – de altfel singurul interviu pe care l-am ratat și vine o pitzi de max 22 ani, proaspăt ieșită de pe băncile facultății și îmi spune despre obiective în viață, cariere, productivitate, cum se completează – te analizează cum stai cu mâna – FUCK THAT – idioata dracului nu știe practică decât ce a citit din cărți dar îmi predică despre una-alta și de ce nu sunt potrivit pentru job – ei da MULTĂ MUIE…
Dai next-next la CV-uri și vezi o frază copiată de pe net care îți place și-l chemi la interviu, pe când pe ală care a pus o virgulă greșit – dar are cunoștințe relevante în domeniu – dai skip. Să fim serioși… HR its bullshit!
Probabil nu am avut coerență în acest mesaj dar când văd predici date de mari HR-iști o iau razna.
Lumea s-a învățat să stea degeaba și să primească mulți bani. Mai mult, pe lângă ăia mulți bani pe care se așteaptă să-i ia stând degeaba, vor să ia și șpagă, așa ca să „se mai rotunjească la sfârșit de lună”.
Problema cu reducerile de salarii e că nu a fost făcută cu cap. Nu trebuia tăiat de peste tot. Acum se taie și din ăia 500 lei pe care îi lua un amărât. Mai bine i-ar tăia capul.
sunt sigur ca o sa se descurce mai toti. nu e panica. inca. zic sa se gandeasca ca putea fi si mai rau: puteau fi dati afara.
alta chestie: nu vad pe nimeni cu o atitudine ceva mai pozitiva pe aici. nu zic ca nu e rau ce se intampla, dar faptul ca strigi si plangi nu o sa-ti imbunatateasca situatia. asa ca, daca atitudinea oricum nu conteaza pentru cei care iau deciziile, de ce sa nu ai o atitudine pozitiva. eu asta am tot incercat, si am reusit in mare parte nu e asa tragica treaba, sa stea lumea mai linistita.
Şi eu am adus o medalie României de la o olimpiadă internaţională şi sunt scârbit de 98% din profesorii mei din liceu, respectiv de oamenii proşti(da mulţi) ca rinoceru. de aceea o atitudine elitistă este foarte sănătoasă într-o ţară ca rromânia (din fericire voi pleca în toamnă). offtopic: zoso, la ce ai fost olimpic?
@derek: uită-te la câte tâmpenii debitez pe aici. ce crezi?
Este ok sa muncesti mai mult pentru bani mai putini atata timp cat munca aceea are o valoare si te indrepti intr-o directie buna. Faci niste sacrificii dar le faci avand in minte un scop bun pe care tb sa-l atingi.
Ma indoiesc ca acesti guvernanti au luat masura de a reduce pensiile si salariile bugetarilor pentru ca si-au dat ei seama ca le plateau munca prea mult si nu mai merge asa, vor sa scoata Romania din criza cu economia asta la buget.
Sa vezi tu cum va fi foarte nasol la anu’pe vreme asta in Romania.
Masura asta de reducere a pensiilor&salariilor este un rahat pe batz.
Hai sa va arat un teanc de peste 10 000 de Cv-uri ale voastre, cei care comentati si sunteti gata sa jurati cu mana pe biblie, cat de capabili sunteti de munca ! Cv-uri cu greseli elementare de gramatica, cv-uri unde toti ne dorim sa fim manageri in tara asta si suntem mandrii ca am terminat o facultate dar nu stiam practic sa facem nimic. Terminati facultati, masterate doctorate, si veniti si cereti sute de euro la un job desi nu stiti sa faceti nimic. Cand sunteti angajati, va bateti joc si urlati intre voi, in presa, in strada, intre prieteni ca angajatorii sunt niste nemernici. Nu prieteni! Voi marea majoritate sunteti niste lepre care asteptati sa pice din cer si sa nu faceti nimic ! De ce suntem aici ? Pt ca toti vrem munca de birou ! De ce suntem in criza ? De lenesi ce suntem. De ce nu avem bani ? Pentru ca zac acele campuri nemuncite asteptand sa vina vreun investitor imobiliar sa ne imbogatim peste noapte. De ce iesim in strada ? Pentru ca scapam de o zi de munca si primim si niste bani pt asta. De ce scad pensiile ? Pentru ca liderii de sindicat va spun ce vor ei si voi puneti botu` ca niste tembeli. Va uitati toata ziua la Badea si salivati de dragul „revolutionarismului” ce zace in voi! Din punctul meu de vedere va meritati soarta ! Toti! In loc sa va plangeti si sa va uitati la stele sperand ca de acolo din cer Ceausescu va face o magie si ne vom intoarce in comunism sa plangem, mai bine v-ati revizui viata! Profesori ? Niste incompetenti ! Medicii ? Si-au ales singuri soarta inca din facultate de la examenul de admitere! De ce oare s-au facut medici, desi de 20 de ani stim cum functioneaza sistemul ?
PENTRU SPAGA IN PLM !!!!!!!!!!
Pensionarii ? Regret sincer situatia lor.. Locul lor nu e in orasele mari unde nu mai poti supravietui ! Locul lor nu e pe drumuri sa plimbi sacosa ! Locul lor e langa nepoti ! I-au abandonat copiii ? F bine ! Isi merita soarta ei le-au dat educatie nu eu !
Intamplator lucrez la o firma de recrutare, am vazut mii si nu exagerez, mii de oameni care vin la interviuri si daaaaaaaaaaaaa GENERALIZEZ pe buna dreptate. Toti, dar absolut toti suntem la fel ! Vrem bani pe stat in cur pe scaun la un birou si jucat COUNTER sau stat pe Facebook ! EI bine MUIEEEEEEEEE ca nu se poate, asta face Zoso, asta fac corpotaristii IT, asta fac cei care isi permit prin prisma muncii lor sa o faca! Restul ? La munca !!!!!!! Nu va place ? Sa muriti toti de foame si sa va zbateti sa vedeti cum e ! Atunci nu o sa va mai arda de politica, de iesit in strada pentru ca o sa aveti treaba si o sa munciti !
@rafaeldk_de_pe_paracetalol.ro: Tu esti exceptia care intareste regula. Nu invers. Si eu am prieteni bugetari, si da, la toti li s-au marit salariile in ultimii 3 ani.
@Dstefan: daca le scria pentru vreun cotidian online, atunci ti s-ar fi parut munca? cu ce e diferit?
Cati bugetari au raspuns la postul asta? Stimati bugetari, nu mai frecati menta pe net si dupa aia va plangeti ca e leafa mica. Puneti osul la treaba. Si daca vreti mai multi bani puteti sa emigrati oriunde va doreste inimioara. S-a terminat cu epoca de aur, nu sunteti apreciati la adevarata valoare in Romania? Poftiti la cules capsuni,turnat betoane sau ingrijit copii si paralitici. Sau pe joburi de mare calificare daca va tine CV-ul. Treziti-va, granitele sunt deschise.
gunnar: exact ce ziceam si eu ieri –
bai, cat te-am porcait eu cand te dadeai mare ciumec infatuat, acum tre sa te felicit ca gandesti la rece.
spun asta in conditiile in care ai mei sunt invatatori, bugetari.
@geany:
sa nu ne amăgim, tot un bou am rămas.
@Filip-ai scris CV-urile voastre…adica a celor care ne dam cu parerea pe aici…generalizat
Cei din strada erau bugetari. Majoritatea Cv urilor pe care le primesti tu, banuiesc ca nu sunt de la bugetari…inca. Si eu am facut angajari, stiu cum e…
In rest, perfect de acord, dar comentul tau a avut o directie gresita, pentru ca idea multora de aici, pornind de la opinia lui zoso, era aceeasi, sa se munceasca.
@Zoso, spuneai la un moment dat in celalalt fir de discutie asa:
Te refereai la ultimii 20 de ani in totalitatea lor sau doar selectiv la anumite perioade?
@Vlad: toti sunt hoţi. depinde insa gradul de hoţie. PNTul au fost cei mai hoţi. de fapt, triada PNT-PD-PNL. Dupa ei, PSDul. Acum, PDul incearca sa ii depaseasca pe toti la un loc.
@Filip: Firma de recrutae nu inseamna HR-isti. Firma de recrutare, nu inseamna numai teste. Tu vorbesti de 1 piti… Eu vb de un teanc de cv-uri si recrutare pt posturi de la sudori la operatori call center la ingineri ! Cred ca TU nu ai dreptul sa generalizezi, cand ai intrat in contact cu o SINGURA persoana din domeniu ! E o mare diferenta ! Asta una la mana, si daca nu ai fost bun pt job-ul respectiv la naiba, nu estie perfect! Spui mai sus ca a fost SINGURUL interviu ratat, de unde deduc ca un prost ce sunt ca ai reusit la mai multe… Pt cultura ta generala, eu un umil angajator te informez ca daca pe CV-ul tau apar mai mult de 5 joburi in 3 ani din pc meu de vedere, esti un nepregatit si un om care nu se poate adapta ! De ce ? Poate te uiti in oglinda si iti raspunzi singur ! Daca nu uita-te la raspunsul meu : Experienta si valoarea ta in „campul muncii”, sunt date de rezultatele tale pe termen lung ! Asta in traducere libera inseamna ca nu esti in stare sa-ti pastrezi un job si sa avansezi la acel job nici macar timp de 2 ani … De ce te-as lua sa lucrezi la mine crezand ca esti un zeu ? Ca ai lucrat in alte 4 locuri timp de 2 ani si 8 luni ?
Hans si Klaus ne-au mai salvat in trecut, pe la 1866. Era, de fapt, dinastia Hohenzollern-Sigmaringen. Bine ar fi daca istoria ar fi, intr-adevar, repetitiva!
@derek data viitoare vino si cu argumente in afirmatii si ca sa ai o atitudine elitista trebuie sa faci parte dintr-o elita ori la tine mai greu.
@Simona
„tu mai pleci pe teren, la firma de recrutare?…” – Da, mai plec pe teren destul de des chiar si mai am un job de noapte part-time si mai lucrez in plus on-line pt niste banuti.
” este si CV-ul un pas in a cauta de munca nu? 10.000 ? E bine…lumea vrea sa munceasca.” Vor sa munceasc pe bani multi , pe training-uri gratuite etc
” adica, toti, in afara de tine, ca tu esti mai bun nu?” Toti care sunt limitati si se plang asteptand sa pice din cer . Si da sunt mai bun ca ei ! Am doua maini, am doua picioare si uneori mai si gandesc .
Inca ceva @Simona… Mare parte a timpului meu la birou mi-am castigat-o prin munca ! Lucrez de la 16 ani, si am plecat de la tarnacop pe santier, am fost agent de teren, lucrator comercial etc… Si am evoluat prin munca. Dar nu m-a facut mama sef din prima sa stii ! Asta nu inteleg foarte multi ! Cum am zis mai sus , vrem sa fim manageri ! Daca toti vom fi manageri pe cine pm o sa mai conducem ? Si ca sa ajungi undeva mai sus in cariera trebuie sa pleci de la cea mai joasa treapta si sa demonstrezi ca esti in stare de ceva in domeniul respectiv , daca nu schimbi domeniul, daca nu MARS LA CAMP!
ba baiatule ia fii atent,la varsta ta yo zic sa iti revii,mai lasa netul si pune mana si ia o gura de aer,iesi si tu cu o fata macar o data la un suc,da ai grija ca acolo in viata reala e greu,nu poti sa mai stergi tu commentarii nasoale, sa nu le accepti pe alea care nu te gadila la fund,poti sa ti-o mai iei si in barba dar tu vad ca stii toate astea de aia te-ai refugiat in lumea ta aici pe net.Hai multa bafta cu prietenii tai imaginari si mai lasa impresiile pt ca primul tau pas facut dincolo de pragul usii te transforma exact in ce esti : un looser !
Draga Zoso, am citit cam jumatate din posturile de aici (n-am rabdare sa citesc mai mult de 50) si trag concluzia ca ai dreptate: cei mai multi au ochelari de cal.
Trist. Cel mai tare m-a intristat Mana-n Var. Omul sugereaza ca e project manager cu oferte dincolo (asta insemnand ca o fi ceva de capul lui) si nu intelege cum sta treaba cu cat valoreaza munca aici. Eu nu zic ca e prost – n-ar avea oferte de dincolo daca ar fi – insa are niste ochelari de cal mari de tot. Trist.
Vin si eu cu un exemplu, poate se intelege ceva din el: eu lucrez intr-o multinationala. Lucrez cot la cot si sunt la acelasi nivel profesional cu colegii mei din Germania. Ei castiga probabil de vreo 2-3 ori mai mult decat mine. De ce? E simplu: eu sunt in Romania – locatie low cost. Motivul pentru care s-a deschis aceasta locatie este fiindca noi lucram pentru mai putini bani. Sa ma revolt si sa cer sa fiu platita la fel ca nemtii? Pai de ce ar face nemtii asta? Pe banii aia pot angaja nemti de-ai lor, de ce sa ma angajeze pe mine?
In momentul in care eu si colegii mei n-am mai accepta sa lucram pentru banii astia, nemtii si-ar muta imediat sandramaua mai la est, in alta tara low cost (ati vazut vreodata fabricile construite de multinationale? sunt niste containere, oricand pot fi dezasamblate si mutate, fara costuri imense). Si atunci raman si eu pe dinafara, pierde si statul roman toate impozitele si contributiile mele, nasol moment.
Asa ca n-am ce face. Lucrez in Romania, la aceeasi calitate insa pe bani mai putini decat in Germania. Fiindca atat valoreaza munca mea in aceasta parte a continentului. Fiindca tara asta nu are o economie a ei care sa sustina o valoare mai mare a muncii prestate.
rinoceru, am o surpriza pentru tine :). „looser” esti tu ca habar n-ai sa scrii cuvintele pe care le folosesti. e loser in mortii ma-tii de harciog de tastatura…
daca as avea o firma de HR si as vedea post-u’ lu’ Filip, in mod cert ne-am desparti. Evident, voi gestiona 10.001 cv-uri.
Doamne, cat de cainos la inima poti sa fii!!!
Adica Stoian de la Jurnalul nu merita???
Hainule!
Mai al dracului, observ eu pe aici ca in tara asta numai cei din it, care lucreaza pt diverse corporatii, fac munca adevarata in tara asta. Restul sunt niste frecatori de menta sau niste hoti, ce mama dracu, nu? Sa ii ia dracu de bugetari, ar trebui sa plece toti sau sa moara, ca ocupa spatiul degeaba si sug tara de bani. Vad ca l-ati lins pe Base la fund pana vi s-a atrofiat limba, de veniti cu astfel de texte. Sectorul privat e din aur curat, bugetaru e de vina pt tot. Vorbiti de ochelari de cai….Dar voi astia, care lucrati in sect privat (inclusiv patroni), care DATI spagi si faceti orice siretlic posibil pt a evita platirea de taxe sau pt a fenta legea, voi nu credeti ca sunteti vinovati? JET! Am ajuns in situatia asta din cauza tuturor, asta ne este natia, putrezita de comunism.
Sa nu mai votam hoti, cica…Dar PE CINE? Orice om BUN din tara asta NU se baga in politica. VOI, astia destepti, competenti si incoruptibili, DE CE STATI PE TUSA SI NU VA IMPLICATI, ca sa ne oferiti o alternativa la hotii actuali??!?! Stiu, e mai simplu sa stai pe rahaturi de bloguri, sa muncesti 10 ore+ pe zi la corporatie si sa dati din gura la adresa clasei politice de rahat. Va asteptati sa va pice la conducerea tarii insusi Mesia, direct din ceruri, pt ca din randurile voastre nu se poate, sunteti prea „puri” pt asa ceva. JET x2!
eu am fost în stare să citesc până la comentariul ăsta:
„evlavius a scris pe 20 Mai 2010, 12:04 pm
recunoaste ca si tu porti ochelarii aia de cal”
că dup-aia m-am ..aşa pe mine de râs :)) deci, zoso, ba p-a mă-tii, da? :))
@Zoso: interesant punct de vedere. Cred ca de fapt ai perfecta dreptate (probabil ca dupa ca au asteptat atata sa ajunga la putere au facut astfel incat sa nu fie realesi, caci au profitat la maximum de cei 4 ani). Cum se impaca totusi aceste 2 afirmatii cu simpatiile tale politice actuale, atunci?
răul cel mai mic.
@Zoso: raul cel mai mic care incearca sa ii depaseasca pe toti la un loc? Ori crezi ca nu va reusi?
@Vlad: acum da.
Apropos de asta, eu încă nu înţeleg cum gândesc cei care zic „de ce aţi votat cu Băsescu”? Atâta prostie mă face să-mi iau câmpii.
E ca şi cum ar intra noaptea la tine în casă un hoţ şi te-ar lăsa să alegi între a-ţi fura maşina sau bicicleta, tu ai alege bicicleta, iar apoi un cor de imbecili te-ar face prost că de ce ai zis să-ţi fure bicicleta.
Admit, sunt un lemming cretin şi nu gândesc: îmi cer sincer scuze că acum nu îl avem preşedinte pe Mircea Geoană(!!!).
Repet, atâta prostie mă macină pe dinăuntru.
Filip, m-am semnat cu numele tau de furie. Sorry `bout that.
Spuneai:
1. Am avut interviuri care au adus joburi in conditii pe care le-am refuzat.
2. Cu 5 joburi in 3 ani… de acord…
Sorry pentru generalizare, dar multe probleme din piata muncii si valoarea angajatilor provin din „selectia” firmelor de recrutare.
Da, eu nu lucrez in multinationale si pana acum am avut sansa sa lucrez in firme in care am relatia directa si constanta cu „the big boss”. Prefer asa.
@Simona: Ba da, am primit, primesc si sunt convins ca voi primi si CV-uri de la bugetari ! Sunt la fel de prost pregatiti, daca nu si mai rau, insa exista o diferentiere si anume „bunul simt”. Care din pacate nu tine de foame. Si oricum bunul simt probabil se diferentiaza si datorita varstei. A nu se intelege ca bugetarii care aplica on-line sau fizic pt un job au peste 30 de ani toti … Insa majoritatea … Ideea este insa ca vor sa primeasca niste lefuri mari pe 6 ore de munca de preferat plimband hartii sau aranjand dosare ! Acum 2 zile am avut un interviu pt mai multe posturi CALL-CENTER, iar una din candidate (fosta bugetara la finante), dupa finalul interviului a venit la secretara si a lasat un biletel rupt dintr-un caiet A5 de matematica pe care scria ceva de genu` „Daca sar putea sa lucrez ca secretara la dvs 2,4, sau 6 ore – 8 milioane, sa pot sa mai am un job Multumesc” – Daca vrei ti-l scanez si ti-l trimit… Probabil vei spune ca suna a disperare, mie insa mi se pare o prostie fara margini ! Cam asta-i msg meu ..
Daca pentru alte articole te indrageam, si te citeam, cand aveam timp, cu placere, pentru articolul asta „te iubesc”. pentru ca, gura pacatosului, adevar graieste…dar avem prea multi „sfinti”, care nu pot auzi, de acolo ,de „sus”.
Iar pentru postul „ Cine ar fi trebuit sa fie prim ministru„, am avut o satisfaxie maxima, si am dat linkul, pe e-mail la toti cunoscutii mei, cu care m-am razboit in campania electorala. Ma declar fan zoso.Nu stiu daca am spamat, sau am scris tampenii, deci nu e nevoie sa-mi aprobi comentariul.O seara buna.
prietene, imi pare rau ca trebuie sa-ti spun, dar esti in urma cu vreo douazeci de anisori. una din primele revendicari dupa zavera din 89 a fost saptamana de 5 zile. tara era intr-un kkt chiar mai mare decat acum; un popor normal ar fi cerut sa munceasca 24/7 pana iesim din groapa. ori noi am cerut pauza inainte sa inceapa meciul. de 20 de ani urmaresc tranzitii, crize si alte probleme economice. cand e de gasit o solutie toata lumea vine cu propuneri, cu modele de urmat, cu idei. NICI MACAR O DATA nu a aparut cineva care sa zica: bre, solutia e sa muncim. mult si bine. 10 ore pe zi cate sase zile pe saptamana. unde crezi ca era romania daca se intampla asta?
@ionut popescu: cum ar veni, sunt prostul satului?
Nu putem noi munci, cat pot ei sa fure.
@zoso: pai e cam nasol, ca i-am cam eliminat pe toti (hai ca si minoritatile (maghiarii cel putin) au fost in toate guvernele de dupa revolutie). Deci daca mai ramane cineva prin tara pana la urmatoarele alegeri, ma intreb oare ce se va mai vota (sau se va vota, prin rotatie PNL, care va da vina pe greaua mostenire PD + PSD etc. etc.) Deci, intr-adevar, ochelari de cal.
@Vlad: ma bucur ca ai realizat si tu asta. iti dai seama ce veselie e la vot.
O sa-mi spuneti ca sunt idiot daca va trag frumos de mana si va arat cifrele din 2004? Alea cu deficit bugetar de 1,2% in plina campanie electorala. Asa ca plm, nu stiu dupa ce calcule e PDL-ul raul cel mai mic.
@zoso: clar ca am realizat asta… doar de vreo 10 ani, cam asa Asa ca nu mai inteleg de mult agitatia din preajma alegerilor… si nici nu inteleg cum de era bine sa votam intr-un fel acum 6 luni si acu nu mai e bine nicicum.
@Vlad: e inca bine ca l-am votat, mai bine decat daca l-am fi votat pe ălalalt. părerea mea.
@rinoceru Vad ca n-ai invatat nimic din discutia de ieri. Hai sa incerc sa-ti mai explic o data. Argumentul lui derek (si al meu de ieri) este urmatorul:
– noi am invatat in scoala; dovada: am avut niste rezultate
– profii nu ne-au ajutat deloc
– profii vor acum bani la salarii
– noi nu vrem sa le dam pentru ca sunt niste incompetenti
Vezi? E foarte simplu.
@Anda: wow, niste Bill Gates romanesti, asadar?!? Da-o incolo de scoala, profii oricum nu vor decat bani… Nu stiu, eu am avut niste profi extraordinari in gimnaziu si liceu (ok singura perioada nitel tulbure a fost imediat dupa revolutie). Dar de ex. profa ca profa de mate care in clasa a XII-a a facut o super pregatire pentru bac (venea sambetele benevol, venea cine vroia, am facut la simulari de bac si corectari si alea alea) si nu cred nici ca o dadeau banii afara din casa si stiu sigur ca avea familie. Dar inainte de toate era profesoara care isi iubea meseria si avea elevi. Sau profa de info care la o varsata oarecum inaintata (sa zicem 30 inspre 40 de ani) a lasat totul balta si a emigrat in SUA cu tot cu familie si acum preda probabil pe un salariu mai mult decat decent? Profesori incompetenti? Ia, daca sunteti asa de buni, incercati sa predati ceva, orice, intr-o clasa de liceu din zilele de azi: daca nu te scuipa, bat, daca nu te calca cu masina in fata liceului, poate reusesti sa vezi cum e in pielea profesorului „incompetent”…
@Claudiu: de consultanta ai auzit? Poti foarte bine sa ai 6 joburi scurte, cu chestii precise de facut, de 6 luni (deci 3 ani) in 6 firme diferite.
Productivitatea muncii in Romania este de 3 ori mai mica decat in SUA si de 2 ori mai mica decat media UE. Cifrele sunt aici:
https://riscograma.ro/2359/stat-privat-cand-vor-creste-iar-salariile/
Deci ne-am lamurit?
@Vlad Faptul ca ai fost in scoala pe la Revolutie ma face sa ma intreb daca ai vreo idee cum arata invatamantul in ziua de azi. Daca ai avea habar, nu m-ai musca pe mine de cur si nu i-ai ridica in slavi pe niste incompetenti.
Si da, sunt incompetenti, ei insisi o recunosc. Intr-un sondaj de acum cativa ani, majoritatea profesorilor spuneau ca in meseria lor „vocatia” e mai importanta decat pregatirea teoretica/practica.
@Anda: eram clasa a 5-a la revolutie, si am terminat liceul in ’96, respectiv facultatea 2000, 2001, deci am prins sistemul de invatamant de dupa revolutie destul de multisor. Ok, vad ca azi e diferit, s-au schimbat si „elevii” (aia de vin cu mertzane ghuluri bani fitze etc.) dar cine mai vrea sa fie profesor pentru o leafa de mizerie, mai ales cu asemenea ghiolbani. Nimeni. Mai usor cu muscatu, ca nu ti-am vorbit asa. Am spus doar: „Daca tot ai trecut prin scoala si consideri ca cei care ti-au fost profesori au fost niste incompetenti, daca tu esti competenta, incearca sa fii mai buna in locul unui astfel de incompetent, pe aceeasi bani… si sa vedem daca iti convine.”
„Si daca o fac suficient de multi, oferta va fi mai mare decat cererea ceea ce va duce la recompense mai mici.”
Si asta face parte din regulile pietei libere.
– Adica domnule tovaras – consideri ca si idiotii care mai behaie despre acest lucru ca eu – Sorin – nime`n`lume muncitor – trebuie sa platesc pentru faptul ca ala 1 din 10 sau din cati or fi isi ia masina sau are salariul mai mare ?
– Adica daca 1 din 10 sunt hoti trebuie sa intre in puscarie toti 10 ?
– Sa presupunem ca 1 din 100 sunt criminali – rezolvam criminalitatea inchizandu-i pe toti ?
– Nu e normal nici moral si nici legal! E o porcarie!!
Ca si Romania! Ca si politicienii ei!
Si ii aud pe idiotii de conducatori intreband lumea: Si cine are solutii ?
Pai ce dracu – sunt eu ministru ? Sunt eu presedinte?
Eu imi platesc impozitul – taxele – eu platesc chiar si imprumutul de la FMI si tot eu sa vin cu solutii ???
Toti idiotii de la a la z sunt debili mintal. Si daca as avea ocazia le-as spune-o in fata la cacatii de basescu – boc si restul.
Lol, careva mi-a copiat comentariul de la postul asta ( ) si l-a pus pe hotnews ( https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-7297903-solutii-anticriza-are-johannis-marirea-tva-ului-2-3-reconversia-profesionala-pentru-bugetarii-disponibilizati-constructia-autostrazi.htm ). Oare trebuie sa ma bucur sau ma enervez ca nu a specificat sursa?
@Vlad: Felicitari, tocmai ai incalcat legea lui Ebert
@Anda: Stai linistita, tu ai pierdut inainte cand ai coborat cu limbajul sub centura…
Pai nenea zoso ma asteptam la mai mult de la tine….adica tu chiar crezi ca trebuie sa inchidem ochii si sa lasam batranii fara o parte din pensie?mamele si copii fara ajutoarele de la stat?(cand vine vb de bugetari vad doar coruptie si dezinteres deci…..)tu chiar crezi ca in romania,o tara europeana,democrata si cu reale capacitati de dezvoltare in foarte multe sectoare,tot ce poate da angajatului e…nici 200 euro lunar?Pai hai sa nu mai lasam sistemul sa arunce cu banii pe ferestra,sa nu mai permitem guvernantilor sa dea legi facute pentru patronate,sa oblige datornicii sa-si returneze datoriile catre stat,sa elimine birocratia,si exemplele pot continua….tu ne recomanzi sa platim,dupa un milion de palme primite in ultimii 20 de ani de cate ori trebuie sa mai intoarcem obrazul?pai tot nenorocitii de la banca nationala au permis bancilor private sa luam bani,chiar a incurajat poporul sa se indatoreze,stiind ca nu exista o baza solida in economie,pai de ce ii platim?ca sunt platiti din banii nostri….
ciprian – a pus cineva pistolul la tampla omului si l-a trimis sa ia credit? Ma indoiesc. E ca si cum ai da vina pe stat ca ai ajuns alcoolic (nu tu in particular, e un exemplu) din cauza ca statul permite vanzarea de alcool. De restu’ nici nu mai zic, „romania,o tara europeana,democrata si cu reale capacitati de dezvoltare in foarte multe sectoare”…