Cam cât de oarbă și leneșă e justiția română?

Excelentă investigația celor de la Rise Project pe tema aventurii imobiliare a familiei Iohannis. Pe scurt: folosind acte false (o adeverință că un nene e moștenitorul unui proprietar de clădire confiscată de comuniști, autorul adeverinței fiind condamnat pentru asta), familia Iohannis și-a însușit un imobil în centrul Sibiului, pe care l-a închiriat unei bănci, cu banii rezultați cumpărând alte trei case, pe care le închiriază. Punerea în posesie se întâmplă în anul 1999. În 1999 și 2001 se deschid procese care contestă această punere în posesie ilegală.

Procesele trenează de 14 ani. Dosarele se pierd, procurorii nu trimit în judecată, căile de atac se ratează și se epuizează. PAISPREZECE ANI! Este pur și simplu halucinant.

Aceasta este justiția din România: mai degrabă pui mâna pe furcă și îți faci singur dreptate decât să apelezi la ea. De aceea multe din problemele pe care le-ar putea rezolva rămân așa cum sunt, generând nervi și frustrări cetățenilor care ar trebui să își găsească dreptatea mai repede și mai bine. E inadmisibil ca un proces pentru stabilirea vinovaților și daunelor unui accident să dureze doi ani. Doi ani cineva circulă fără mașină, este mai puțin productiv și mai amărât, pentru că procesele trenează.

 

justitia-oarba

“justiție” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Documentat frumos, jurnalism ingrijit.
    Imi pare rau ca, din ce citesc, pare adevarat.

    00
  2. Știu caz început din 2000 și nefinalizat nici în ziua de astăzi pentru ca sunt implicați ceva oameni cu funcții iar o mana spala pe alta. Cazul se judeca și la CEDO. În România mori cu dreptatea în mână.

    00
  3. Aceeasi poveste si in cazul cladirilor istorice din Timisoara. Toata lumea stie ca suedejii le-au luat prin acte de mostenire false dar nimeni nu face nimic.

    00
  4. Pot sa confirm ca un proces d’asta dureaza 10-15 ani. Nu stiu cine era in spate, dar s-au petrecut niste faze destul de „amuzante”. Gen – nu stiu cum se ajunge, dar se cere o hartie la dosar de la Posta in care sa se confirme ca imobilul este la numarul 10 in loc de 11 asa cum a fost „reclamat”. Ma duc la Posta si primesc hartia. Fac copie, pun la dosar si astept. Dupa 6 luni (intre timp amanari + vacante) apare o a 2-a hartie – tot de la Posta, cum ca de fapt imobilul este la 11, nu la 10 asa cum fusese de 20 de ani. Hartia lor (a reprezentantilor „mostenitorilor”) a fost acceptata, a mea respinsa. Si cate si mai cate … poate ar trebui sa-mi deschid un bloc cu aventuri legislative. :-)

    Si chestia asta e la prima mana, nu din auzite.

    00
  5. De aici rezulta ca Klaus este un carnat.Afumat.Si usor piperat.

    00
  6. ghinion!

    00
  7. E lung si documnetat articolul dar mi se pare ca au sarit calul cand au publicat adresele celor 6 case. Acum orice tampit stie unde sunt proprietatile Presedintelui Romaniei.
    Povestea pare foarte incurcata si in „15 Ianuarie 1998 – Un expert grafolog analizează testamentul din 1963 și stabilește că nu a fost scris de Eliseu Ghenea, ci doar semnat de acesta.
    Prin urmare, valoarea testamentului este nulă”.
    Trazactiile inainte de 2000 se faceau in marci si apartmanentele si casele erau ieftine in comparatie cu preturile de acum, dar scumpe in comparatie cu veniturile de atunci. Prin 1999-2001 s-a trecut la vanzarea apartamenelor in dolari si au sarit foarte mult preturile.
    1 dolar era 2 marci, dar marca avea valoare pentru ca tranzactiile se faceau in marci, cumparai masina, apartament le plateai in marci, pentru ca leul nu era deloc stabil.
    Prin anii 90 in Sibiu somajul era foarte mare, toata lumea pleaca spre Germania. Preturile la apartamente mergeau in jos, cresteau doar la Cluj, ca era Caritas.
    Coruptia din Romania e atat de adanca ca nu ne dam seama ca ne taiem craca singuri de sub picioare. Acum cateva luni te intrebai cu atatia arestati cum de m-ai iau mita. Nu pot sa dau detalii publice dar la stat direct pe fata au cerut 2,000 de euro pentru o aprobare, mentionez toate actele sunt in regula, nu se face nimic ilegal. Ce alternativa ai ? mergi la DNA ? seful e sotul doamnei care cere spaga pe fata, verisorul e tot sef pe acolo, nepoti si nepoate toti muncesc acolo. Ok o aresteaza , ii dau ceva amenda, inchisoare, bla bla, dar tu cu toate documentele legale tot nu iti este apropata recerea.

    00
    • si ce daca „orice tampit” stie unde se afla? …

      00
    • @Cristi, pentru ca o incalcare a legii nu justifica o alta incalcare a legii.
      Si pantru ca Legea 677/2001.

      00
    • google search – 17 iunie 2014 – https://www.dcnews.ro/cum-arata-cele-ase-case-ale-lui-klaus-iohannis-foto_446188.html intre timp casele au ramas la locul lor , legea 677 „Exceptii

      Art. 11.
      Prevederile art. 5, 6, 7 si 10 nu se aplica in situatia in care prelucrarea datelor se face exclusiv in scopuri jurnalistice, literare sau artistice, daca prelucrarea priveste date cu caracter personal care au fost facute publice in mod manifest de catre persoana vizata sau care sunt strans legate de calitatea de persoana publica a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor in care este implicata.”

      00
  8. @Zoso: ziceai in urma cu cateva articole ca anchetele din presa sunt santaje ratate. E cazul si aici? :-)

    00
  9. Prostovanul, daca se apuca de facut treaba, nu mai apareau din astea, sau oricum, mai greu.
    In principiu, a fost pagubit statul de manariile lui vasile? A furat ceva de la stat? Daca nu, teoretic e treaba lu’ primar si aproprietarilor alora.
    Oare nu si-a inchipuit „ca-l vor cauta si-n cur” cand va fi fost in functie?
    Repet: era suficient sa se apuce de facut treaba pentru tara, ca romanii-l iertau…

    00
  10. Băăăăăăăăăăăăi,
    Te legi de sfântul iohanis?

    00
  11. offtopic: justitia chiar trebuie sa fie oarba, adica impartiala. de aceea zeita dreptatii, Themis, este reprezentata cu o legatura la ochi.

    00
  12. O simpla intrebare…pe cand o investigatie excelenta si bine documentata si la Timisoara?Tot legata de casele unora?

    00
  13. Din pacate daca pui mana pe furca si-ti faci dreptate,coana Justitia accelereaza pana la 100 km/h in 0,7 secunde.In cel mult 2 luni ai ocazia sa intri in carantina la Jilava lejer.

    00
  14. Intr-adevar, pare bine documentat.

    00
  15. daca pui mana pe furca ai sa constati ca justitia functioneaza mai rapid pentru tine :)

    00
  16. Sincer, nu înțeleg de ce lăudați așa „jurnalismul îngrijit”. Foarte multă documentație presărată cu acuze.

    Sigur, pot există suspiciuni, dar, într-un jurnalism curat, așa cum vreți voi, nu se foloseste „fraudă” ci „posibilă fraudă”. Apoi, „procesul a bătut pasul pe loc, sub pretextul…”, pretext (adică motiv neîntemeiat) nu-i tocmai o formulare obiectivă prin care care arăți că ești în cautarea unui adevăr. Sau „Judecătoria Sibiu […] își însușește argumentul” Dacă dai cuiva dreptate înseamnă că îți însușești argumentul? Apoi, îi acuză că au tărăgănat procesul prin vicii de procedură, dar argumentele (acuzele?) jurnalistice sunt, în mare parte, bazate pe vicii de procedură.
    Și multe altele. Dar mă opresc.

    Nu știu, mie mi se pare un praf în ochi (de informații) prezentate tendențios cu multe insinuări. Imi doresc să facă cineva lumină în cazul ăsta, chiar să îl prindă și pe președinte cu mâța în sac. Dar a spune că avem aici un jurnalism curat, nu stiu. Cred că singurul argument solid este „uite domnle ce multe informații am strans”. E și asta o strategie. Din câte tin minte Latrina3 o folosește. Te bombardează cu informații goale.

    Habar n-am. Da prea sărim să ridicăm în slăvi ciudățenii.

    00
  17. justitia pulii. Cata puscarie a luat ala de i-a furat masina lui fii-su lu hrebenciuc? 18. Cat o sa ia fii-su lu hrebenciuc care n-a furat doar cat sa-si ia o masina?

    00
  18. @Zoso. Nu-s de acord. Link-ul ce urmează este un fişier pdf publicat de luju.ro. Eu l-am scanat şi este ok. După cum se observă din acel rechizitoriu justiţia funcţionează foarte rapid în România.

    00
    • tu l-ai scanat?

    • @Zoso Doar cu un antivirus atunci cînd l-am descarcat, nu documentul. Oricum lectura a fost interesantă. În anul de graţie 2015, justiţia română funcţioneză şi pe repede înainte. În cazul de faţă pe foarte repede înainte. Interesantă este însă prima decizie, cea cu suspendare, nu ultima. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani mă gîndesc serios la emigrare.

      00
  19. Aştepţi, aştepţi… Dar şi cînd vine NUP-ul, parcă te unge la inimă…

    00
  20. Tragerea de timp are si ea scopul ei. Serveste intereselor unei parti… sau a elor are reprezinta justitia…
    Intotdeauna e un interes la mijloc. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile