Încă sunt oameni care pleacă afară la muncă fără să nimic

De câteva săptămâni, Youtub mi-l împinge pe tipul ăsta în recomandări. Omul e simpatic, pare cinstit și muncitor, n-are multe clipuri, le-am văzut pe toate și concluzia e aceeași: el a plecat în Austria să facă munci prost plătite crezând că va fi tratat ca un austriac sau ca un om. Când a ajuns acolo, surpriză, salariu mai mic cu vreo 30% decât un austriac și, uitându-se în jur, n-a văzut austrieci decât la birouri, la munca de jos nu erau decât alții din Europa de Est, ca și el.

Un alt aerian pleacă în Londra, pe ideea simplă “cât e salariul minim acolo pe postul ăsta? 12 lire pe oră? da, bos, dă-mi mie 7 și vin imediat”. Și ajunge acolo și descoperă că nu e chiar așa, trebuie să stea la grămadă, banii nu ajung, românii sunt jepcari, britanicii se uită cu scârbă și tot așa. După ce oamenii îi explică despre cum nu poți avea demnitate și viață civilizată dacă accepți din prima condiții mizere, decide să se întoarcă.

La asta se rezumă de obicei experiența unora plecați să facă munci mai puțin intelectuale (uneori și la astea e nasol, dar banii sunt mai mulți): te duci să faci munci pe care localnicii nu vor să le facă, pentru că sunt prost plătite, și stai în condiții mizere ca să poți să trăiești. Da, sunt mai mulți bani ca în România, dar integrarea e grea și supraviețuirea depinde de comunitatea din jur, pe care te sprijini, și nu mai vezi că tocmai acea comunitate te oprește să te integrezi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Si asa se transforma din emigrant in patriot: „Sa mai dau o sansa tarii mele”. Trebuia sa stranga din b_ci pana strangea de spaga pentru un post la stat, cum au facut atatia.

    00
  2. Mai multi bani in alta tara nu inseamna neaparat un trai mai bun. Adica 2000 euro in Germania sau Austria nu inseamna un nivel de trai acolo mai ridicat decat 1500 castigati in Romania, ci din contra.
    Daca vrei un trai mai bun decat acasa trebuie sa raportezi salariul tau de acolo la salariile lor.
    Eu tot cochetez cu ideea de a pleca. Insa pentru a imi fi mai bine decat acasa caut un job platit la acelasi raport fata de salariul actual de acasa comparat cu salariul mediu pe economie. Momentan imi cam da cu virgula, asa ca mai am de crescut din punct de vedere profesional pentru un job bun in alte tari.

    10
    • Si cu ce te ajuta 1500 EUR in Romania daca iei o bacterie din spital sau da peste tine un Mario Iorgulescu?

      00
    • 1500 de euro sau lei?

      00
    • da, dar sa nu cumva sa ajungi la spital. atunci conteaza ca acolo traiesti mai rau, dar ai parte de un stat mai bine organizat

      00
    • doar că de obicei cei care se duc pe salarii de 2000 de euro afară nu au 1500euro în ro, mai depinde și în ce orășel ești din țările alea, unele sunt foarte scumpe.

      10
    • Pai unu cu 1500 euro in Romania nu pleaca in Germania pentru 2000… cel putin nu pleaca pentru salariu daca e pana acolo.

      10
    • si in Austria se arunca cu tine in aer un islamist sau te impusca un neonazi gen Brevik
      I’ll take my chances w/ mario iorgulescu & bacterii

      00
    • Goldy, corect.
      Ma intreb si eu aceeasi chestie de vreo 2 ani. adica avand un salariu decent aici, cat sa-mi repar masina daca apare ceva neprevazut, fara sa mor de foame dupa, cum sa fac?
      Adica exista sanse sa poti gasi un job cu salariu decent in germania, ca sa fac aceleasi chestii ca si aici?
      Exista sanse ca primul job sa fie cu salariul asta?
      Sau trebuie sa taci si sa inghiti o vreme si totul va decurge bine? Bineinteles fiind muncitor, corect, onest etc.

      Si nu e doar Germania aici, ganditi-va la orice tara „fara wc in fundul curtii”, franta, marea britanie, suedia, finlanda, olanda, belgia etc.

      Ca exemple ca in articol am gasit si eu: munca in suedia la ceva fabrica pe 2600 de euro net, trait la comun cu alti romani, si la o simpla cautare pe net un salariu minim se invarte la 2000 de euro…
      Si aici vine intrebarea: m-as descurca la fel de bine cu 2600 de euro in suedia cum ma descurc acum in romania? am inteles ca e cam greu sa gasesti locuinte de inchiriat, vreau sa merg cu familia…
      nu stiu, nu stiu, nu stiu!

      00
    • ”asa ca mai am de crescut din punct de vedere profesional pentru un job bun in alte tari.”

      Mai puțin hiperbolizat, ce vrei să spui cu asta?

      00
    • Ti-ai pus intrebarea cati au 1500 de euro? Majoritatea in tara asta sunt pe salariul minim si o duc al naibii de greu. Da, daca vor mai multi bani sa-si schimbe meseria, dar cati pot face asta?

      10
    • Stau in Austria de 1 an de zile, am plecat din Romania de la un salariu pe familie de 1300 Eu la un salariu de 2000 Eu (nevasta e in concediu matern, nu lucreaza) in Austria …
      De ce? Simplu…pentru ca aici , cand mergi la spital, nu ai sanse sa iesi mai bolnav decat ai iesit…daca doar pentru asta am venit aici, si e indeajuns …
      Nu ma pot plange de bani, nici nu iesim in fiecare zi in oras,dar cam saptamanal mancam o data la un chinezesc sau un MC/ BK
      Si as vrea sa ma intorc acasa, dar cand citesc aici in stiri un accident o data pe saptamana in zona in care stau , pe cand in Romania zilnic in Ar/Tm/Or este un accident parca ma lecuiesc…
      Pe de alta parte, nu e usor nici aici, dar daca nu tragi, cam greu sa o scoti la capat…
      Daca esti muncitor bun, si in Romania o duci bine…singura intrebare e : ce faci daca ai nevoie sa mergi la un spital ? Sau ai de a face cu statul ?

      00
    • @Dave, de acord cu tine, nu mi-e groaza de un salariu mai mic (in limitele bunului simt), ci de spitale, lucrat cu statul, nevoie de vreo adeverinta/hartie/mizerie, gradinita la copil, scoala etc. Probleme care in romania sunt la tot pasul si in tari ca austria sunt rare sau inexistente.
      Si daca vorbim in mod special de Viena, parca era in topul mondial al oraselor dupa standardul foarte ridicat al vietii.

      00
    • @Andrei: pot sa iti dau exemplul personal, am plecat in Germania, tot asa, de pe la un salariu de 1200-1300 in RO, la 2300 in DE. Intre timp venitul pe familie a ajuns undeva pe la 5500-6000 (in Ro era pe la 2200, mai facea si nevasta-mea 1000 epuroi), avem 2 copii nascuti aici fara sa platim nimic in privat, ca nu a fost nevoie, deci economie de 3-4000 EUR de copil. In 5 ani avem economii de 50k, desi sotia nu a lucrat toti acesti 5 ani. In Romania nu ar fi fost posibil in veci chestia asta.

      Viata este linistita, infrastructura este de nu ai nevoie de masina, nu imi este frica sa intru intr-un spital, ambulanta a venit cand am avut nevoie de ea, orasul este linistit si verde etc.

      Nu caut sa ma laud, doar sa iti prezint faptele. Acum poti judeca daca este un trai mai bun sau nu.

      00
    • cum cu ce te ajuta, traiesti bine pana iei bacteria, mori in pat de matase, nu in coliba unchiului tom

      00
    • Alex. Proportional tu ai un salariu ok fata de ce am comentat eu initial. Plus ca la salariul tau din Germania se simte altfel o chirie sau rata la casa de 1000 euro decat simte unul cu salariu de 2000. Opinia mea e ca voi ati facut un progres dpdv nivel de trai si castig.
      Ca idee, salariul tau din DE il am acum in Romania. De aia am si mentionat ca daca as pleca, ar fi pentru mai mult/mai bine comparat cu media. Si ca sa ajung acolo mai am malai de mancat ca asta ar insemna top management job.

      00
    • Las asta aici – Numbeo cost of living comparison – pentru ca mi s-a parut destul de util:

      https://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

      00
    • Ca idee, salariul tau din DE il am acum in Romania.

      Ca idee, probabil salariul cu care am inceput in DE il ai tu in Romania. Acum am ajuns aproape de 4000 net, si este mult loc de crestere. Gandeste-te ce potential ai avea si in Ro in 10 ani.
      Stiu ca au crescut salariile in ultimul timp in RO si este cum zici tu, diferenta nu mai este asa mare cand pleci, mai ales daca ai casa platita sau nu ai rata / chiria prea mare, trebuie sa faci niste sacrificii pentru 2-3 ani, dar eu cred ca merita. Cel putin pentru mine a meritat din plin.

      00
    • Ahm, nu.
      Am ceva mai mult decat ai tu in Germania in present.
      Insa ajungem la alta meteahna a celor care pleaca. Multi au impresia ca in Romania toti castiga 2 surcele si in afara salariile-s mult mai mari.

      00
    • Alex, mi-ai amintit de un amic care se stabilise in Italia si intors in tara imi povestea ce misto e in Italia, ca are net acasa…

      00
  3. E OK, o sa vina inapoi ca diasporez si ne va salva.

    00
    • Bai, eu nu inteleg de unde umilirea asta de 2 bani, era amuzanta daca nu era a 15mia gluma despre asa ceva. E trist ca multi vin inapoi fara sa inteleaga ceva, as dori oricui sa aiba posibilitatea sa traiasca minim cateva anotimpuri intr-un stat vestic sa poata face o comparatie cu ce avem noi, sa poata avea o idee unde putem imbunatati si sa nu mai dea cu atata kkt in propria patrie, pun pariu ca daca am avea conditiile din alte parti nu am mai gandi chiar asa, dar conditiile alea nu vin singure fara efort si sigur nu cu mentalitatea de a face praf tot ce nu ne convine

      00
    • Fraților, va asigur că te poți descurca decent și în România. Când m-am întors din Spania în 2008, de la 1700 euro de la munca de birou(managerul de trafic) și m-am angajat la buget pe 1500 lei m-am simțit ultimul looser. Aveam un apartament cumpărat și din șomaj am luat o mașină. A trecut timpul și în ultimii doi ani, mulțumită PSD, (să-i dea Dumnezeu sănătate lui Dragnea) am ajuns la 5400 lei. Pe lângă, mai scot 4-5000 cu faianța, grație crizei de meseriași, lucrând după servici, până la 10-11 noaptea. Deci 2000-2300 euro in tara mea, nu plătesc chirie, nu am rate. Acum, cu idioții care vor ,,salva” România mă aștept la necazuri, dar meseria nu mi-o ia nimeni, sănătos să fiu!

      10
  4. Da si-un link la reddit post, sa putem da upvote.

    00
  5. Ori postul are mai mult de 5 ani ori omul face trolling. Instalatorii, chiar si ajutorul, sunt destul de bine platiti pe santiere, cu exceptia cazurilor cand nu stii deloc engleza si imi este greu sa cred ca stii de reddit si nu stii engleza.

    ca fapt divers, astea ar fi salariile la ei:

    Year 25 and over 21 to 24 18 to 20 Under 18 Apprentice
    April 2019 £8.21 £7.70 £6.15 £4.35 £3.90

    Iar daca te uiti cat e ajutorul social nu-ti mai vine sa mai lucrezi pana faci 25 de ani

    00
    • Asta poate se aplică pentru firmele de acolo.
      Dacă omul a avut contract cu firma din Romania și asta îi plătește salariul, e foarte posibil să fie plătit sub nivelul pieții.
      Plus că în fiecare țară se găsesc firme care încearcă să profite la maxim de muncitorii străini și îi plătesc prost, păstrând restul banilor încasați de la firma unde au fost detașați.

      00
    • Omul fura curent, pe santier ca ajutor castigi binisor, daca bagi si sambetele ..esti ok, sa fim seriosi …

      00
    • e de maxim o săptămână postarea

      00
    • @busti In 2007 erai plătit cu £7/ora ca ajutor, in afara Londrei, postarea poate sa fie de o săptămână dar informația poate sa fie de vreo 10 de ani

      00
    • Am lucrat doi ani în Londra, in 2011-2012, când a ,,salvat” Băsescu tara, taindu-ne salariile fix când soția rămăsese iar gravida. La romani am găsit de lucru după 2 luni, cu 50 lire pe zi. Apoi am găsit la companie cu 80 pe zi că handyman. In paralel am mai renovat băi și bucătării, la negru, pe cont propriu. Cel mai mult am câștigat 300 lire pe zi, cam trei săptămâni. Regular cam 2000, dacă lucrăm zilnic. Am avut și trei săptămâni fără muncă. Chirie plăteam 250 pe o cămăruță, in total îmi trebuia 700 lire lunar pentru un trai la limita. Ce făceam peste aduceam acasă. Nu prea mi-a meritat, acum câștigă mai bine in tara!

      00
  6. Este la masterchef, pe ProTV, una cam penala despre care scrie ca e „muncitoare în fabrica” în Austria. La cum arata, nu cred ca e plătită mai puțin decât colegii ei austrieci.

    00
  7. Unchiul meu a fugit chiar la inceputul lui 89′ din tara. S-a urcat in tren, a reusit sa treaca granita si cam aia a fost. A dormit prin gari multa vreme, a muncit cu ziua, limba nu o stia deloc! Dar in loc sa se planga pe site-uri si forum-uri a continuat sa faca tot posibilul sa se ridice de unde este. Au trecut 20 de ani de cand e plecat. Are firma lui acum si are contracte cu Daimler si BMW. (vopsitorie) Are angajati care muncesc si isi fac treaba dar tot nu a renuntat sa munceasca. Sta cot la cot cu angajatii lui si muncesc impreuna. Nu sta intr-un birou sa faca rapoarte.
    Repet:
    – limba nu o stia, a invatat-o de la 0.
    – calificare: muncas cu ziua
    – cazare: pe unde a apucat

    Dar dupa cum spune si titlul „Încă sunt oameni care pleacă afară la muncă fără să nimic”. Daca pleci si nu faci nimic, degeaba ai plecat. Daca pleci hotarat sa muncesti (mai ales cei fara calificare) orice, vei reusi sa te ridici.

    00
    • Unchiul tau a plecat ca sa isi schimbe viata. Putoii astia pleaca la banii pe care si-i imagineaza, fara munca. Daca esti putoare in Romania, esti putoare in orice tara. SI nu cunosc vreo tara care sa importe putori. Bine, daca nu-s sirieni…

      00
    • Compari mere cu pere. Cand acasa te asteapta plutonul de executie, pentru tradare de tara, orice conditii mizere ti se par acceptabile. Si continui sa tragi si da, la un moment reusesti sa te ridici.
      Dar cand acasa te asteapta un pat cald si o masa buna … e mai greu.

      00
    • @florin: „Dar cand acasa te asteapta un pat cald si o masa buna..” Nu, esti doar o putoare. Nu e mai greu. Tocmai, e mai usor.

      00
    • Când eram în Londra am cunoscut pe unul care făcea 120 lire zilnic fiind electrician de înaltă calificare. In tara fusese lucrător cu ziua in agricultura. A făcut un an engleza, apoi doi ani curs de electrician pe banii lui, vreo 2500 l-a costat cursul. Între timp a lucrat necalificat, mai mult pentru români. Dar a fost hotărât și a știut ce vrea.

      00
    • Au trecut 20 ani de cand a fugit in 89?

      00
  8. >>supraviețuirea depinde de comunitatea din jur, pe care te sprijini, și nu mai vezi că tocmai acea comunitate te oprește să te integrezi

    Word.

    00
  9. Desi vizitez blogul zilnic, cred ca de prin 2014 nu am mai postat un comentariu.
    Sunt plecat de 3 ani in Germania. Cred ca pot sa imi dau cu parerea pe acest subiect.

    In legatura cu salariile mai mici : este absolut logic ca salariile sa fie mai mici in conditiile in care, majoritatea care vin aici (99%) nu cunosc limba. Spre exemplu, in primul an, pana sa invat, am muncit in curierat la cea mai rea firma de acest gen din Europa. Exact aceeasi meserie, la Deutsch Post, mai bine platit cu 30% (indiferent de nationalitate) – cerinta : limba germana.

    Integrarea : aceasta vine prin invatarea limbii. Daca nu vorbesti limba nu te vei integra niciodata. Nimeni nu pune piedica ! Nu am auzit pe nimeni niciodata sa spuna : Esti roman, nu pot face x, y. Da, am patit cazuri cand, din cauza ca nu stiam limba, nu reuseam sa rezolv anumite probleme. Acest lucru poate fi privit ca o piedica in integrare, dar, tine de mine, nu de ei (nemti).

    Cazarile : prima oara cand ajungi in strainatate sunt sanse extraordinar de mari sa stai la comun, cu alte persoane in casa/camera. De obicei sunt dezastruoase. De ce ? Pentru ca asa suntem noi, romanii. Nu stim sa facem curat. Sunt la o companie care are 150 angajati (70% romani). In locurile in care sunt acestia cazati, trebuie sa intervenim o data la 2-3 luni pentru curatenie, desi li se face instructaj de la inceput, cum sa mentina curatenia.

    Economii : Nu sunt caini cu covrigi in coada, deci nu este cu mult mai usor aici dar, daca nu te imbeti in fiecare seara si nu iti bati joc de bani, incercand sa traiesti ca un neamt care are o casa cumparata aici si viata intreaga planuita aici, pui deoparte si din 1500 EURO/LUNA. Daca iti iei o masina pe leasing, chestii in rate sau cumparate, betii, e.t.c., banii sunt la fel ca si in Romania.

    00
    • plm….toata lumea se lauda si sustine globalizarea, europa unita, deschiderea granitelor etc…dar prima idee adusa in discutie e „coaie…nu cunosti limba” :)))) si asta cand vine vorba de niste „ragaieli” ca germana, olandeza sau cele nordice

      00
    • Attila, este exact ca si cum ai fi bulgar, ai munci in Romania si nu ai sti deloc romaneste. Nici un cuvant. Cum crezi ca ar fi integrarea ta in societate ? Crezi ca autoritatile ti-ar raspunde in engleza, bulgara? Crezi ca lumea ar sari in ajutorul tau in conditiile in care nu te intelege ce spui ? Cum ar fi ca, curierii”/muncitorii in constructii/ospatarii/e.t.c. din Romania sa vorbeasca doar bulgara sau engleza ? Oare reactia nu ar fi de genul : „Da sa invete ba Romana, ca doar muncesc aici”!

      00
    • @Liviu: si totusi tie nu ti se pare ciudat ca „bugetarii” sa nu stie decat romana? nu ti se pare ciudat, in ziua de azi, ca cei de langa tine, cei tineri ( de 20…sau pe acolo) sa nu stie decat romana?

      nu am zis sa te duci acolo doar cu romana…ca in exemplul tau cu bulgarul…am zis de invatat toate limbile europei in conditiile in care toata lumea e cu „uniunea” in gura.

      si zic de toate limbile…ca plm…poate n-om fi toti numai cu „nationalizarea” in cap…sa visam la o singura tara…poate azi as vrea sa muncesc in Germania, poate maine gasesc un job mai bun in Finlana si tot asa….

      mai ales ca toata treaba e o imensa ipocrizie…daca le tremura lor buza dupa tine…nu mai conteaza daca sti doar engleza sau si limba lor.

      00
    • @ Attila, cand te duci intr-o tara iti asumi si faptul ca trebuie sa inveti limba. Ma scot din pepeni indivizii care stau 20-30 de ani intr-un loc si nu sunt in stare sa vorbeasca limba tarii adoptive. Numa’ acum 2 zile am dat de doi chinezi (un vecin si o doctorita), pe care abia i-am inteles. Hai ca pe ala il mai inteleg, ca probabil lucreaza cu de-ai lui si acasa vorbeste tot ce stie. Dar aia e doctorita. A facut facultatea de medicina aici, bat-o dracu’ de facultate, si nu reusesti sa intelegi daca sa vii pentru vaccinul copilului sau nu.

    • @dojo: mie nu-mi vine sa cred ca dupa N ani de UE nu s-a gandit nimeni sa aleaga o limba unica (oricare ar fi aia) astfel incat sa nu mai apara asemenea probleme la generatiile urmatoare.

      inteleg ca sunt anumite joburi unde e nevoie de limba locala..ca plm, la doctor si la preot vine si ala de 70 …care nu stie decat limba in care s-a nascut si aia e

      dar sa inveti limba locala in domenii tehnice doar pentru ca neamtului sau francezului i-a fost lene si si-a tradus in limba lui tot ce a gasit in engleza..plm…asta nu inteleg

      una e sa inveti o limba inutila ca-ti place si alta e ca sa poti sa faci un job

      intelegeti ca nu toti isi doresc doar sa scape de Romania si sunt in stare sa accepte orice pentru satisfacerea propriilor iluzii…mai sunt si unii care vor doar sa-si satisfaca niste curiozitati, pasiuni, vise etc si au in plan sa munceasca doar cativa ani in fiecare tara…este stupid ca de fiecare data sa apara explicatia „coaie…dar cu limba locala cum stai?!”…in conditiile in care limba respectiva poate nu e una de circulatie internationala

      00
    • @Attila – UE nu e o tara. E o asociate economica. Ce-ar fi ca maine UE sa decida ca limba oficiala e romana (probabil o gramada de unguri vor fi „fericiti”). Sau ceha. Sau olandeza – ori orice alta limba imposibila, sau spaniola (catalanii ar fi extrem de fericiti ;-) ) … zic si eu …

      Si 2 – asta nu ar face decat sa dea apa la moara nationalistilor – care oricum sunt pe val

      00
  10. Ce omiteti voi cand va luati de oamenii astia muncitori care se duc la muncile de jos este ca in Romania ar fi fost someri sau ar fi muncit pe 1500 de lei. Asa, cu 1500 de EUR pot avea o viata decenta, pana invata cum merg lucrurile si mai capata experienta in munca.

    00
    • Mie nu mi se pare ca se ia nimeni de ei, iar daca te referi la ala cu YouTube, pe mine ma enerveaza faptul ca vorbeste cu un fel de dezamagire dar si superioritate, pentru ca nu e asa, deja nu mai are acelasi statut pentru ca el si-a luat-o in bot de la realitate. Nu te apuci sa faci video-uri de genul, decat daca tu ai avut asteptari, fara a te documenta, singurele surse de informatii fiind gigel care a plecat si posteaza pe fb ce roz e acolo si cati bani face si acum te-ai trezit ca gigel le cam umfla…
      Foarte bine ca fac ce fac astia ca el, dar faptul ca pleaca precum panselutele visand la j de mii de euro pe luna, asta e stupid.

      00
    • ”si mai capata experienta in munca.”

      Experiență muncă = zero

      Munca de dat cu mătura nu e totuna cu munca la birou. „Experiența”, acest punctaj invizibil egal cu zero, nu are nicio legătură cu nimic.

      00
  11. Tipul e fie prost, fie mănâncă căcat. Deși Austria n-are stabilit un salariu minim, se plătește minim 1300-1500 Euro. Dacă lucrează ambii adulți își pot permite o chirie la 3 camere care e 1000 Euro/lună cu utilitățile incluse.
    Ce-mi plac mie puturoșii care-n România-s sclaveți pe 200-300 Euro lunar, dar în Austria strâmbă din nas la 1300-1500 Euro lunar. Unde mai pui alocația plozilor care e 121.90 – 155.90 Euro/lună.

    00
  12. E plin UK-ul si Irlanda de case ocupate de romani care stau cate 10-15 in 3 dormitoare, si totusi nu pleaca in plm inapoi de unde au venit, chestie care ma face sa cred ca oricat de naspa e aici, tot e mai bine ca acolo.
    Evident ca de integrat nici nu se pune problema, unii nici nu invata limba.

    00
    • Am 2 cazuri în UK:
      1. ambii asistenți medicali plecați de 3 ani stau (doar ei) în chirie apartament cu 3 camere, iar la anul vor să ia credit să-și facă o casă. El are un CLA model 2018, ea un Mini luate prin credit bancar.
      2. cuplu, plecat în UK de 7 ani, stă și acum în „shared house”. El zice că-i fotograf de succes, ea lucrează la o firmă de curățenie. Ăștia și acum sunt exact în aceeași situație ca și atunci când au venit. Ăștia au un Opel 1900 toamna timpurie.
      Judecați voi de ce primii au reușit, iar cei din urmă au bătut pasul pe loc. Ambele cupluri sunt fără copii.

      00
    • 1. Incredibil cat de usor se poate lua o masina in rate acolo, gen credit cu buletinul doar ca ei nu au buletin si nu trebuie sa prezinti vreo dovada ca ai venituri, te crede pe cuvant
      2. Daca fotograful n-ar lucra pe aceleasi tarife ca’n romania poate ca si-ar permite mai multe, asta daca nu cumva ii place sa se laude ca sta in Londra

      00
    • „Te crede pe cuvant“
      Ahahhahahahahahahaha!

      00
    • Iulia, cauta pe net daca nu ma crezi

      00
    • Xxx, termina, serios. Nu te crede nimeni pe cuvant. Ti se face un background check cu care tu esti de acord cand te duci sa ceri credit.

      Nu mai vorbiti rahaturi ca va crede lumea si pleaca aiurea sa caute credite pe ochi frumosi in tari straine.

      00
    • – La payday loans mi-a cerut extras bancar si au sunat la nush ce numar de la munca sa vada ca e real. N-a vorbit nimeni nimic
      – la credit card i-a durut fix în pl, e o baza de date detinuta de x companii private si primesti de acolo un scor
      – la masini exista si bad credit loan, practic iti da o masina mai accesibila cu un dispozitiv care iti poate bloca masina de la distanta.
      -la banca în Londra faceau figuri. Recent mi-au trimis scrisoare daca nu vreau credit de 20000£. I-am sunat de curiozitate si le-am spus ca vreau sa-mi iau în România casa. A zis ca nu se poate. La o luna oferta în aplicatie ca pot sa iau pâna la 144000£ Credit pt casa.

      Daca nu stii limba nu pot sa iei usor, plm se uita si ei la tine.

      00
    • Xxx ceea ce ai descris tu acolo se numeste background check. Deci te cauta in baze de date, suna la munca, cer extras bancar si tie ti se pare ca „te cred pe cuvant“.

      E acelasi workflow ca in orice alta tara, doar ca nu iti trebuie un dosar de hartii ci isi iau ei informatia cu acordul tau. Asta nu inseamna ca oricine se califica si ca e „usor“ sa iei un credit.

      00
    • @Iulia ia încearca tu sa iei un credit în România sa vezi cum e … singurul loc unde sună, atentie, suna, nu vorbeste cu nimeni, doar suna sa vada ca e numarul companiei si atât, a fost la payday loan. La banca s-a uitat pe cont si atât iar restul chiar te cred pe cuvant … cât timp nu apari în acea baza de date cu plati lipsa sau restante.
      Si exista si acele situatii rent-to-buy unde aduci depozit cât prima de asigurare în caz de furt si pleci.
      Comparativ în România trebuie sa-ti aduci si vecinii sa semneze ca sa iei un logan

      00
    • Si nu va mai uitati mah in gura lu’ Isarescu

      00
  13. in general, oamenii au o viata ok in austria sau londra. asa ca, it’s not them, it’s you.

    00
  14. Si eu as pleca. Oriunde , Germaina,Olanda, Anglia dar nu oricum…

    00
  15. Am stat 3 ani in Austria.

    Am fugit ca dracu de tamaie de comunitate tocmai ca sa ma integrez. Am invatat limba, tocmai ca sa ma integrez, stiind foarte clar ca e posibil sa nu raman. Dar chiar si pentru aia 3 ani merita sa ma chinui. Si cand am dat de alti romani, accidental, dialogul mergea asa:

    – unde stai?
    – in cartierul cutare
    – si cu cati altii imparti apartamentul?
    – pai…. doar noi.
    – Cum adica doar voi doi in 2 camere?

    Apropos, in Austria era lege ca nu poti inchiria si sa stai 30 de oameni in garsoniera. Era suprafata minima de om.

    00
    • Legea aia încă e-n vigoare. ;)
      Am fost de curiozitate la AMS (adicătelea ANOFM austriac) și au o mulțime de locuri de muncă disponibile de la simplu muncitor la doctor. Diferența e că primul nu necesită cunoștințe de limba germană, dar cel din urmă are nevoie de un certificat de limba germană nivel B2 pentru a profesa.

      00
  16. Firmele de recrutare din Romania cam asta inseamna.. Eu de ce am aplicat oare direct la agentie britanica ? In aceeasi zi, pe seara am primit raspuns, peste o saptamana deja treaba era rezolvata. Nu ii inteleg pe astia atat de tineri care se presupune ca ar trebui sa fie mai informati, cum de accepta asemenea sume, cum de nu li se aprinde un beculet sa foloseasca Google si la altceva in afara de retelele de socializare si sa vada situatia generala despre plecarile in strainatate asigurate de romanasi. Ah, da suna bine cand ai cazare asigurata si ti se plateste drumul, ce mai conteaza ca iei sub salariul minim legal, ca de ala pentru Londra nici nu mai zic. E de asteptat ca la sosire vei fi cazat la minim 4 stele, alaturi de oameni din cea mai inalta societate…
    Nici nu e plin netul de chestii de genul asta, sau mai rau, cu pacaleli ori sclavie.

    10
  17. Ai da-o plm. Ce te aștepți când pleci in alta țara ca și muncitor necalificat/ semi calificat?! E greu? Da. Dar pleci cu un motiv, apăi tragi in plm și îți faci viața mai ușoară. Când am ajuns eu in Londra, primeam £5.60 înainte de taxe și dormeam intr-o sufragerie, intr-un fotoliu. Nu mi-a plăcut, si am pus osul la munca, ore suplimentare, munca mai grea la început ca aia e mai bine plătită, făcut cursuri și după 6 ani, nu am ajuns top Dog dar in ceea ce fac sunt contracte in care iau mai mulți bani ca englezii, munca e ușoară, curată si am ajuns mai aproape cu un pas de ceea ce imi doresc. Vrei ceva?! Pune mâna și muncește, și lasă plânsul de mila….asta cu plânsul de mila e sport național, mai ales prin diaspora.

    00
  18. Multi nu au bani de dinti, de servicii medicale, de gradinite si de multe altele.

    00
  19. Baiatul ala zice ca nu a semnat nici un contract, buuun semn.
    Ii zice careva sa mearga acasa si sa munceasca prin zona unde s-a nascut ca sunt ceva fabrici… Ntzz ca acolo lucreaza niste rudenii de-ale lui si nu sunt salariile prea bune.
    El vrea sa invete meserie, da nu in tara, el a vrut afara direct si sa faca banuti, in tara nici macar nu a incercat sa caute… Daaa ca ar fi o idee sa ramana acolo, daaa ca de fapt nu „se merita”, da nici acasa nu vrea sa plece cu coada intre picioare, da totusi el a vrut integrare sociala, da aia sunt mai in varsta ca el.. da totusi pleaca acasa pana la urma JEEEEEZ !!!
    Altu de 19 ani care vrea sa invete meserie, da evident pe bani multi in UK, fara sa stie engleza, desi zice ca a terminat liceul, logica minima zero, in tara ii pute ca vrea alt mediu social si cultural si sa iasa din simplitatea lui… Pe scurt, cred ca vroia si el nopti prin cluburi, toale, tarfe si tras pe nas cu altii de varste apropiate lui, in timp ce miile de lire ii intrau in cont, dupa ce el mergea la munca part time eventual, ca si de asta se plange, ca se lucra peste program si CHIAR SI SAMBATA. Pai cu experienta zero si engleza nexam, eu ma mir ca l-au luat aia si asa… Asta e generatia aia noua de o apara unii cu inversunare, ca sunt superiori noua din toate punctele de vedere si ca stiu ce vor in viata samd samd?

    00
  20. Am doi prieteni care au plecat in SUA pe salarii cat de cat asemanatoare cu cele din RO (lucrau in it si castigau foarte bine aici).
    Dar nu pentru salarii au plecat ci pentru o viata civilizata.

    00
  21. Acum m-am uitat si la un videoclip cu nea Andrei sau cum il cheama si m-au luat nervii. Ala se plange ca atunci cand au inchiriat apartamentul n-au avut pat, n-au avut masina de spalat etc… Frateee stiai toate alea cand te-ai dus acolo, de ce ai acceptat ??? Ca sa ai de ce te plange mai tarziu?
    Si noi cand ne-am mutat aici AM STIUT ca va trebui sa ne luam pat, masina de spalat, frigider si toate cele. Dar faptul ca e o casa de 80 de mp, cu gradina de vreo 600mp, intr-o zona rurala unde traficul e extrem de lejer, unde nu te fte nimeni la cap, a dus la decizia de a accepta oferta.
    Si ce sa vezi, fix si noi la fel a trebuit sa dormim pe o saltea gonflabila ca plm s-o misca Amazonul repede, da pana la Amazon mai ai de aranjat in casa gramezile de bagaje, de rezolvat mici chestii, samd. Si iote ca n-am crapat si nici nu ma apuc acum sa ma filmez sa vorbesc cu tristete si dezgust despre asta. Toate le-am rezolvat usor, usor si acum e ok. Vorba aia, eu sunt femeie si chiar nu vad nimic dramatic in experienta respectiva. Ete am dormit o saptamana pe o saltea gonflabila, mvaaai, mvai, tragedie, zici ca am dormit pe o gramada cu rahat. Nici aici nu sunt magazine si tot cu masina tre sa mergem la cumparaturi ca nu exista transport si e doar magazin de paine si birt in sat. E, asta e, 6 minute de condus nu sunt un capat de tara, in Bucuresti faceam o ora pana la Kaufland…mult mai bine, nu ?
    De ce nu s-o intoarce asta in tara daca in Austria totul ii pute??
    Barem alalalt din punctul asta de vedere macar atata minte a avut, nu i-a convenit, s-a carabanit inapoi; a fost fraier, pai daca asta are atatia urmaritori si se lamenteaza ca o muiere pentru absolut nimic, pai ala cu conditiile oferite de firma aia ajungea vedeta youtube-ului.

    00
    • Hey,
      ca dispecer pentru firme de transport, cunoscator de lb. engleza si italiana scris-vorbit foarte bine, se gaseste relativ usor un job? Intentionez sa invat si lb. germana anul acesta. Zona mai ieftina de cazare, pe langa Worgl, imi puteti sugera? Ma puteti ajuta, va rog, cu mai multe detalii. Poate aveti o adresa de email…
      Multumesc frumos anticipat!

      00
  22. Ma amuza aproape obsesia asta a unora, despre cum nu sunt ei tratati ca localnicii, cum se uita cu scarba, cum nu-stiu-ce. Sunt plecata de 8 ani, si as zice chiar ca sunt tratata PREA ca o localnica, se presupune adesea ca sunt belgianca, si se spun lucruri despre oameni pe care eu ii consider mai belgieni decat mine in prezenta mea, pentru ca sunt „de-a lor”. Vest-europenii sunt rasisti, nu ma intelegeti gresit. Dar daca avem prezenta de spirit sa ne integram un pic, nu vor avea de ce sa fie rasisti. Ce inseamna asta? Sa vorbesti macar engleza decent, sa nu spargi seminte, sa fii curat si politicos, sa respecti cutumele locului, etc.

    Daca nu esti o lepra nesimtita, si profiti de faptul ca ti-a pus dumnezeu mana-n cap si ai pielea de aproximativ aceeasi culoare cu a localnicilor, te vor trata normal, ba chiar frumos, ca de-aia venim aici, sa nu ne caciulim pe la ghiseuri si sa nu fim umiliti in spitale. Presupun ca e mai greu de inteles daca pleci de foame, dar cu un minim efort de integrare toti suntem datori.

    00
  23. Lasand la o parte toate aspectele traiului si socializarii unui expat, fraza
    „Nici nu vreau sa ma intorc acasa cu coada intre picioare“ spune tot.

    Serios, oamenii astia isi merita soarta.

    00
  24. Bai, nu stiu in ce coclauri locuiti in Romania insa in spitalul de urgenta din Suceava poti oricand sa mergi, fara sa ai teama unei infectii nosocomiale, este modernizat cap-coada, personalul este tot mai OK si exista tot felul de sisteme anti-spaga instalata (asta nu inseamna ca nu se mai da insa e semnificativ mai rara).
    Asa ca se poate si in Romania, nu trebuie sa merg la dracu’n praznic.
    Ah, plus ca nivelul de viata de aici este mult peste multe alte zone mult mai bine cotate – chit ca nu avem autostrazi sau inteprinderi.

    00
  25. În Londra sunt ceva români care au ales de bună voie condiții de trai proaste, salarii mici, viață chinuită, de sclav. Au făcut asta pentru că nu știu limba, nu au calificări de nici un fel, nu își dau seama că pot și merită salariu și viață decentă.

    Atunci când afli de sclavie modernă în Londra să știi că este vorba și de o mână de români prinși la mijloc. ONG-uri gen WoRC, EERC, RCCT se confruntă cu situații de genul pe bandă rulantă.

    Trist este că mulți merg în comunități de români, aduși fii d de amici de-ai lor, și preferă să stea acolo ca într-o bulă, fără să învețe sau să înțeleagă nimic din cultura, țara nouă în care s-au mutat. Apoi revin în țară supărați că viața dincolo e nașpa.

    00
  26. Educatie si/sau muschi antrenati cu munca fizica (nu sala), atitudine pozitiva (sa nu te plangi) si ceva sansa, asa vad eu o parte din ingredientele succesului oriunde ai pleca afara. Emigrand cu familie tragi mai usor dar poti sa te si complaci, romanul e nativ super calit pentru orice, faptul ca ai trait si muncit in Romania te pregateste pentru multe, afara totul va parea mai usor. Am vazut la tv cum boii politici se cearta si tara se goleste…

    00
  27. Foarte interesant curentul asta anti-Romania. Eu nu plec de lene, cum ma descurc aici e irelevant. Stiu persoane care se descurca f bine in strainatate, si persoane care nu se descurca mai deloc. Totul porneste de la mindset : ma duc ca sa supravietuiesc, sau ma duc ca sa reusesc. Intr-adevar poporul roman e guvernat de anumite mimetisme, dar daca te duce capul, te descurci. Daca vrei sa fii onest, poate e mai bine sa emigrezi.

    00
  28. Stiu ca 80% din romanii cu care am interactionat in strainatate nu au bani sa-si faca dintii din gura. Aia nu stau sa scrie pe blog aici

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile