Oala cu ciorbă, inamicul nr. 1 al copiilor!

Acum mulţi ani, mă jucam cu zmeul în faţa blocului. La fel ca mine, vecinul de la scara alăturată. la un moment dat, ne-am împrietenit brusc şi nasol, el cu capul în bărbia mea, fiind mai mic de statură şi, ca şi mine, cu ochii după zmeu. La spitalul de copii, eu cu buza spartă, aşteptam să îmi vină rândul la cusut. la un moment dat ţipete, urlete, rumoare: un copil de 2-3 ani căzuse în oala cu ciorbă.

N-aţi văzut dramă până n-aţi văzut un copil căzut în oala cu ciorbă de 10 kilograme, pusă pe jos, fierbinte. N-aţi văzut părinţi mai plânşi şi mai dornici să găsească pe cine să dea vina ca orăşenii care păţesc una din asta. Peste ani, aveam să aflu că se întâmplă lunar. Ori, eu şi acum sunt nedumirit cum naiba cazi în oală. Că de ce ai face o oală cu ciorbă nu mai întreb.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. eh, o pun pe jos sa se raceasca mai repede sa o puna la frigider, dar asta nu e o scuza,

    00
  2. Poate căuta zmeu’ în oală?

    00
  3. Pe vremuri era mai interesant sa te uiti in oala cu ciorba decat la un diafilm, in oala lucurile se miscau…de ce oala cu ciorba ?.. de foame.

    Acum insa, e alta poveste…fara ,, ajutorul ‘’ parintilor nu prea ai cum sa ajungi in oala..

    00
  4. de ce ai face o oala de ciorba ?

    eu fac ciorba (si altele) la oala de presiune de 9 litrii.

    probabil raman vreo 6 litrii okish.
    ne tine cam o saptamana de post de mancare pranz la munca. (2 oameni)

    eu nu prea inteleg ce cauta pe jos.

    00
  5. La omul sarac, nici boii nu trag. Copiii care cad in platoul cu icre negre nu ajung la spital !

    00
  6. nu e pe jos, de obicei copilul o trage de pe aragaz precum catelul.

    00
  7. Aragazul pus prost, cu joc, gratarele la fel, afirmatia a cazut in oala e gresita, mai concret e a cazut oala pe el.

    Vorbim atat de copiii needucati, care nu stiu sa asculte, si sa se fereasca de foc, de aragaz, de lucrurile fierbinti, cat si de parinti prosti.

    Solutie e, oala cu presiune si capac, care daca cade jos, nu se insira! Face si aia arsuri, dar nu asa de grave. De asemenea, gatitul e mai rapid, si perioada de risc mai mica!

    00
  8. @highlander esti cumva dresor? sa-mi spui si mie cum educi un copil in varsta de 1 an si 6 luni

    00
  9. Eu sunt mai breaz daca am tras peste mine o oala cu apa(nu ciorba) de pe aragaz cand eram mai mic, nu?

    00
  10. Intrebarea e: de ce ai pune oala cu ciorba pe podea?!

    00
  11. Intrebarea e-ce cauta un copil mic nesupravegheat in bucatarie?!?
    La fel si cu cei care isi tin detergentul de rufe pe jos in baie dupa aia se intreaba de ce s-a intoxicat copilul! Ca sunteti voi prosti-de aia!

    00
  12. @Adi: si tu. Brutus? Eu am tras ibricul cu apa pentru cafea al maica-mii. Am semn de la gat la buric spre aducere aminte

    00
  13. am patit aproape aceeasi chestie prin ’83-’84 deci:

    1. de ce ai face o oala cu ciorba? – plm…pe vremea aia bunica-mea gatea pentru 6 persoane…deci ca sa ai mancare pentru 2 zile…trebuia sa faci o oala mare
    2.cum ajunge oala pe jos? – plm…ca sa se raceasca mai repede. o punea pe betonul de langa bucataria de vara.
    3. cum ajungi in oala cu ciorba? – plm…o metoda este: copil alergand prin curte dupa fluturi…impiedicat de-o frunza…cazut cu mana-n oala pana la cot….ceva dureri (al dracu de mari)…o plimbare pana la Grigore Alexandrescu (oricum aveam abonament)…o saptamana de unguent si rasfat (am fost un adevarat sultan). ce n-am inteles decat mult mai tarziu: diferenta de comportament. in loc sa-mi iau mustruluiala obisnuita ca dupa fiecare zgaiba pe care mi-o faceam eram pe modul „ce-ti mai pofteste sufletelul, puisor?”
    cacat…accidente se intampla oricand…pe vremea copilariei mele, babaul era vrecea.

    PS. nici cu oala de presiune nu e super sigura……aia, daca bubuie, e bomba cu fiertura :)

    00
  14. NOU
    #15

    din respect pentru lumea blogurilor, te rog sa stergi comentatori de un sinsitru flas umor, cu nume de „giumbix”. Giumbix = Flatula lui mircea badea.

    00
  15. Chiar se intampla… am si eu o cunostinta care a patit asta cand era mica.

    00
  16. iar ii plin de printese si printisori pe aici…

    Sa zicem ca o oala de 5-6 litri face bucatareasa casei…
    O portie de ciorba ii cam 400g (ma iau dupa aia de la catering, care ii putina, IMO).
    Deci, 4 persoane * 400g = 1.6L / sarja, ca poate ti-e foame si-ti mai pui o tura… deci, teoretic o oala o gati in 2-3 zile. Care-i mirarea?

    Oh da, la familia moderna, care are maxim un copil si care nu are vreme sa faca de mancare, toate acestea par exagerari… si duc la intrebari puerile de genul:
    Da de ce facea ciorba ? Nu putea sa comande la catering ?
    De ce o punea pe jos ? Nu aveau cuptor cu microunde ?
    Da de ce era descoperita ? Nu aveau oala presurizata ?

    Is curios cand trendinezii se vor trezi si o sa-si dea seama ca nu numai ei exista pe lumea asta, ca sunt si oameni care traiesc intr-o luna din cat cheltuiesc ei intr-o zi la Mall.

    Stati sa vedeti apoi aventuri cu cratita de mamaliga :)

    00
  17. Numai mie mi se pare ciudat? 10 kg de ciorba?? WTF? Unde sunt vremurile cand o farfurie de 200-300 g era suficient pentru o persoana?

    00
  18. Oala de ciorba ziceai? Uite film de la protectia muncii din Canada:

    00
  19. 10 kg de ciorba? Nu te supara dar ce face o familie normala cu atata ciorba.Recunosc ca nu sunt ciorbar dar imi vin in minte doua ipoteze.Familia avea o afectiune medicala(poate prostie) si doctorul le recomandase sa manace intensiv ciorba.Si aveau si reteta pentru asta. Ori e vorba de o retea a traficantilor de ciorba care improvizasera un laborator secret acasa.Si ala micu’ si-a bagat nasul unde nu-i fierbea oala.
    Lasand gluma la o parte nu inteleg cum a ajuns ala micu’ sa aiba acces la un vas cu apa fiarta.Poate ca in relatia cu astia mici trebuie sa tinem un pic cont de povestea cu drobul de sare.Macar un pic.

    00
  20. Si cred ca titlul e gresit: nu oala cu ciorba e inamicul 1 al copiilor.Parinti retarzi da.

    00
  21. NOU
    #22

    @user: inteleg ca faci 6 litriiiiiiiii de ciorba, dar cum poti sa o mananci dupa 4-5 zile? Nu e deja veche/statuta.

    00
  22. Pe vremea lui Ceasca toata familia facea rost de 2 kile de tacamuri de pui si faceau ciorba pt o saptamana din ele. Acum cand nu ai bani de mancare ca traiesti din minimul pe economie, iei 3 kile de cartofi, 2 de morcovi, un spate cu aripi si ai bagat 10 kile de haleu pt o saptamana. Ciorba este cea mai ieftina mancare raportat la pret/kg

    00
  23. 10 litri e mult la o familie? La mine suntem 7 persoane si tine doua zile. Cum zicea cineva mai sus, se pare ca e plin de prinți si printese de Dorobanti pe aici, care nu știu ce înseamnă decat friptura iar ciorbica se serveste neaparat la restaurant. Din păcate printii astia au sub 25 ani. Daca măcar ar fi copilărit in vremurile de mult apuse, ale lui Ceașcă, poate apreciat ciorba.

    Offtopic: mereu când aud mimoze din’astea care se plâng ca mănâncă aceeași mâncare ca si ieri si după o zi e deja statuta, imi aduc aminte de un coleg care avea o fetița mica(bebelus). Cumpara 2-3 bidoane de 5l de apa, le fierbea si cu apa aia făcea baie copilului. In condițiile in care apa de la chiuveta era curată ca lacrima. După doi ani a scos filtrele de la cada sa le curețe si aveau un fir subtire de tot de praf decat. După doi ani.
    Deci nu apa era problema ci creierul lui.

    00
  24. @brosky: nu cheltuie la mall atat, trebuie doar mentinute aparentele.

    00
  25. Mda, mi-ai zgindarit copilaria. Nu credeam ca mai exista cazuri din astea acum. Inainte erau si sint si eu patit. Noroc ca se racise apa din oala de vreo 20 de litri pusa de bunica la racit pe afara.
    Cit am fost copil m-am ferit mereu de oalele astea pentru ca stiam ce se poate intimpla ca am vazut multe cazuri. Pina mi-am luat-o.
    De ce cineva ar face o oala mare de ciorba sau apa incalzita, asta nu e neaparat greu de inteles. E mai greu pentru astia invatati sa manince putin si variat. Dar pentru cei de la tara, unde apa calda inca se face la oala, nu e neaparat mare lucru.

    00
  26. Eu am patit-o indirect. Pisica a sarit pe geam in casa, direct in oala de apa fiarta si pusa la racit sub pervaz. Copiii – eu si sora-mea – aveau protectia muncii facuta si n-au patit-o niciodata, pisica a tras chiulu’. Chestia interesanta e ca a supravietuit si a trait bine-mersi inca vreo 5-6 ani dupa aia.

    00
  27. Imi place cum sar oameni ‘din popor’ ca arsi cand spune cineva ca oala era cam mare.Imi plac cei ce pozeaza in oamenii simpli care cred ca daca spun ei ca nu-s trendinezi lumea o sa-i si creada.Daca mama nu-mi facea ciorba cu galeata asta nu ma face print.Cu atat mai putin de Dorobanti.Banuiiesc ca daca nu beau bere la pet sunt cumva de sange albastru.
    @brosky daca tu poti trai o luna cu cat cheltui io intr-o zi la mall probabil ca te cheama Bear Grylls.
    Stai linistit Cristian ca am copilarit pe timpul lui ceasca si am crescut cu cartofi (gatiti in toate felurile) si zeama lunga dar chiar nu-mi amintesc pe mama sa faca ciorba asa de multa.Recunosc familia mea era ceva mai mica decat a ta.Si oricum parintii nostri (cel putin ai mei) lucrau in ture si erau obligati sa faca mancare mai multa dar nu faceau pentru toata luna.
    Banuiesc ca in zilele noastre gospodinele au ceva mai mult timp la dispozitie si nu mai trebuie sa faca mancare pentru toata luna.Nici macar nu e sanatos.E usor a ia o pauza de telenovele sau Acces direct si sa faca o supa proaspata cu cateva legume si taitei.Pentru ca din ce spune zoso chestia asta se intampla inca destul de des nu reusesc sa-mi explic un lucru.Am impresia ca astfel de accidente nefericite au loc in gospodarii in care mama nu e corporatista.De fapt am o banuiala ca mama nici nu are servici si nici nu a avut vreodata.Si au abonament de cablu sau de satelit cu multe canale.Si tata cand nu bea tarie sigur bea bere la pet.Sa presupunem ca tatal e la treaba(orice o insemna asta) in timpul accidentului.Ce facea mama exact in momentul ala? Banuiesc ca vorbea cu vreo vecina, plangea de mila lui Jose Fernando(sau alt personaj cu nume asemanator) sau era postasul „pe la ea”
    Parerea mea ca daca ar face un profil al familiei in care au loc astfel de accidente in 90% din cazuri ar fi asemanator cu ce am descris io mai sus.
    Pana la urma nu-mi pasa de cat de multa ciorba face fiecare in casa lui.Poate sa-si faca si in cada.Doar ca se spune ca atunci cand devi parinte se trezesc in tine si niste responsabilitati.Si poti sa pui oala aia intr-un loc mai ferit(Nu cred ca incape in cuptorul cu microunde la cat e de mare:).Sau poti sa-i pui un capac.Sau macar il urechezi(sau ii explici cu rabdare depinde de familie) pe ala micu atunci cand are treaba cu situatii ce l-ar putea vatama.Nu cred ca trebuie sa citesti 100 de carti sa poti sa-ti cresti copilul in siguranta.E vb doar de instinct de conservare si un pic de atentie.Si animalele pot.

    00
  28. Mie imi place tare mult ciorbica :)
    In fine,tipul care mananca o saptamana ciorba.. cam aiurea:) Inteleg ca e atat de buna incat ai manca ciorbita in fiecare zi, dar dupa 6 zile de fierbere si iar fierbere vitaminele sunt 0 si nu mai e buna :)

    00
  29. @Roxi Incalzesti doar o portie, nu toata oala. Oricum, 6 zile sa tii o mancare in frigider nu mi se pare ok.

    00
  30. Si eu am picat in oala cu ciorba pe cand aveam 2 ani si ceva. Dar am cazut cu tot cu ea. M-am suit pe soba, ca eram la tara, eu fiind din cale afara de curios. Cand am pus piciorul pe metalul incins, normal ca am sarit cat colo, am lovit oala si am cazut cu tot cu ea. Deh, am picat direct in pat.

    00
  31. Roxi gospodina incalzeste toata ciorba pentru fiecare portie pe care o mananca. Repede un link afiliat pt. cuptoare cu microunde :)) !

    00
  32. parinti iresponsabili!!! ce cauta copilul langa aragaz? sau unde fierbea ciorba, jos pe resou? sa le ia dracu. mai bine sa fie dat in adoptie.

    00
  33. si inca ceva… un copil de un an si sase luni nu se poate educa…

    00
  34. Nu toti oamenii au bani de carne. In schimb urgentele sunt moca.
    Asa ca fierbi nitel copilu, cat sa dai un pic de gust ciorbei, dupa care il duci la spital. WIN WIN.
    Ala mic oricum iese traumatizat, dar ce mai conteaza inca o trauma?

    00
  35. referitor la „dece 10 kile”:

    Eu pun oala de 8-10 kile pe foc, plina. In general, dupa ce se evapora apa si completez cu acrituri, imi raman minim 5-6 kile. De cele mai multe ori arunc cam 2 kile, dar, ciorba trebuie facuta in cantitati mai mari. Pentru ca asa e mai buna.
    Supa simpla se poate face si in 10 minute (daca ai baza gata) si doar cate o portie

    00
  36. Eu o las mereu pe aragaz, e mai safe. Probabil mama avea nevoie de celelalte ochiuri si a pus-o jos sa se raceasca.
    Taica-miu cand era mic a bagat piciorul in ceaunul cu mamaliga clocotita.

    00
  37. legat de cantitati, eu personal nu gatesc mult ca`s doar eu si sotul. dar sunt case unde stau 2-3 generatii sub acelasi acoperis si se gateste mult pentru ca se si consuma repede mancarea. o ciorba se poate consuma 3 zile la rand.

    @Basile (nr5): tare!! am ras in hohote :)

    00
  38. graba strica treaba. am vrut sa zic de nr.3, nu de 5, dar si 5-ul a fost comic :p my bad.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)